Dodaj do ulubionych

HANDELEK..

23.11.05, 21:07
Mam zamiar pohandlować ciuchami na targach,czy do tego muszę załżyć działalnośc?
Jeśli tak to jakie to są koszta? i jak najlepiej się wtedy rozliczać?
Pytam o to ,was Kobiety,bo na pewno któraś będzie wiedziała coś na ten temat.
Tymczasem pozdrawiam wszystkich forumowiczów,życzę udanego wieczora...
Obserwuj wątek
    • polla4 Re: HANDELEK.. 23.11.05, 21:17
      idź do urzędu miasta w swojej miejscowości i tam Ci wszystko powiedzą
      • maialina1 Re: HANDELEK.. 23.11.05, 21:43
        Ale na jakich targach? Jakimi ciuchami?
        Chcesz prowadzic dystrybucje ubran jakiejs firmy? To w tej firmie wszystko ci
        powiedzą.
        A w innych przypadkach musisz udac sie do urzedu miasta i oczywiście zalożyć
        dzialalność gospodarczą.
        Jeśli masz powyżej 28 lat, to wiedz że na dzień dobry bedziesz placić okolo 700
        zl miesięcznie, niezależnie od zarobków. Te pieniądze to idą na ZUS.
        Nie sądzę żebyś z handlu "ciuchami" - jak je nazwalaś- na bazarze wyciągnęla
        miesięcznie choćby polowę sumy na ZUS, a co tu dopiero mowic o zarobku na
        czysto dla ciebie! Przecież jeszcze musisz kupić towar!
        Zapomnij!
        Wiedz że większośc bazarowych handlarzy pracuje zupelnie na czarno, inaczej
        podatek by ich doprowadzil nie tylko do bankructwa, ale do istnej ruiny (bo
        potem zaczyna sie pozyczanie od znajomych, w nadzieji ze "niedlugo bedzie
        lepiej").
        Albo daruj sobie ten typ dzialanosci, albo pozostaje ci praca na czarno.
        Aha, rynek "miejsc" na bazarze też jest dość drapieżny, nie myśl że możesz
        sobie przyjśc, rozstawić swoją budkę i po prostu zacząć sprzedawać. Oglądalam
        kiedyś reportaż w TV na ten temat, rzeczywistość bazarowa jest okrutna.
        • tulu1 Re: HANDELEK.. 24.11.05, 10:13
          maialina1 napisał:
          jeśli masz powyżej 28 lat, to wiedz że na dzień dobry bedziesz placić okolo 700
          >
          > zl miesięcznie, niezależnie od zarobków. Te pieniądze to idą na ZUS.

tu sie nie zgodze...
          po 1 jezeli jest to pierwsza dzialalnosc gospodarcza w zyciu to dzis mozna
          placic zus na warunkach preferencyjnych przez 2 lata ..skladka wynosi na dzis
          okolo 250zeta
          po 2 jezeli ktos ma zamiar zalozyc dzialalnosc gospodarcza a pracuje gdzies na
          etacie i otrzymuje wynagrodzenie w kwocie brutto 850zł minimum (na dzien
          dzisiejszy) nie placi wszystkich skladek zus ...wtedy z dzialalnosci placi tylko
          zdrowotne w wysokosci okolo 160zlotych na dzien dzisiejszy
          • maialina1 Re: HANDELEK.. 24.11.05, 11:07
            tulu1 napisał:

> maialina1 napisał:
            > jeśli masz powyżej 28 lat, to wiedz że na dzień dobry bedziesz placić okolo
            700
            > >
            > > zl miesięcznie, niezależnie od zarobków. Te pieniądze to idą na ZUS.
            >
            > tu sie nie zgodze...
            > po 1 jezeli jest to pierwsza dzialalnosc gospodarcza w zyciu to dzis mozna
            > placic zus na warunkach preferencyjnych przez 2 lata ..skladka wynosi na dzis
            > okolo 250zeta
            > po 2 jezeli ktos ma zamiar zalozyc dzialalnosc gospodarcza a pracuje gdzies na
            > etacie i otrzymuje wynagrodzenie w kwocie brutto 850zł minimum (na dzien
            > dzisiejszy) nie placi wszystkich skladek zus ...wtedy z dzialalnosci placi
            tylk
            > o
            > zdrowotne w wysokosci okolo 160zlotych na dzien dzisiejszy

Tak, to prawda, ja zalozylam ze ta osoba jest niepracujaca.
            Natomiast o tych 250 zl oczywiscie wiem (tym bardziej ze weszlo to od niedawna
            i troche bylo szumu na ten temat), ale wydawalo mi sie ze dotyczy to nie tyle
            pierwszej dzialalnosci co "mlodych przedsiebiorcow", czyli do 28 lat.
            Zaraz doczytam jak to jest.
            • tulu1 Re: HANDELEK.. 24.11.05, 11:26
              nie to dotyczy wszystkich ..nie ma tu granicy wieku :)
            • chickita Re: HANDELEK.. 24.11.05, 11:41
              Nie bądzcie tacy pesymistyczni.
              Na takiej działalności można zarobić całkiem nieźle. Głowa do góry, uda Ci sie.
              Mój chłopak sie tm zajmuje, ma ryczałt i miesięcznie zarabia ok 10 000 zł.
              Trzeba miec fajny towar i dobre ceny noi oczywiście tzw. ''dryg'' a klienci
              beda się bić o te ciuchy:).
              Powodzenia!
              • tulu1 Re: HANDELEK.. 24.11.05, 13:00
                chickita napisała:
                >Nie bądzcie tacy pesymistyczni.

nie no ja napisałem z wiarą,że ona ruszy z tym interesem ...

> Mój chłopak sie tm zajmuje, ma ryczałt i miesięcznie zarabia ok 10 000 zł.

popieram przy takiej działalności raczej tylko ta forma opodatkowania sie opłaca
                ...życzę powodzenia w rozkręcaniu interesu :))
    • maya48 Re: HANDELEK.. 23.11.05, 21:52
      zupełnie nie zgodzę się z moją przedmówczynią w kwestii dochodowości tego
      zajęcia, znam osoby które się tym zajmują i wychodzą na tym całkiem dobrze nie
      pracując na czarmo i na pewno wyciągają miesięcznie więcej niż 700zł co
      oczywiści nie zmienia faktu że każdy stara się jak może zmniejszyć to obciążeni
      np. poprzez kozystanie z KRUS-u
      • a.g9910 Re: HANDELEK.. 24.11.05, 08:31
        Witam,ja mam taką obecnie pracę gdzie jestem na wszystkich należących
        świadczeniach,i tu myślę że zus po niekąd odpadłby.
        Fakt jest jednak to że to czym chciałabym handlować na początku nie byłoby na
        wielką skalę,i w związku z tym mam mętlik czy warto rejstrować firmę ala kukuryku"
        Może jednak warto spróbować na czarno na początku by ocenić tę sytuację?
    • Gość: Geno Re: HANDELEK.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 15:24
      Jeśli chcesz zajmować się handlem na targu to radziłbym Ci najpierw znaleźćsobie
      miejsce do handlu. Dobre miejsce to 70 % sukcesu. Sam się tym zajmowałem i
      musiałem zrezygnować z tego względu właśnie. Jeśli ktoś ma dobrą miejscówkę i
      fajny towar to spokojnie może zarobić kilka tysięcy miesięcznie. Jeśli ktoś Ci
      mówi, że nie zarobisz nawet na zus to nie zna tego z autopsji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka