Dodaj do ulubionych

maly pensjonat w gorach

11.09.06, 13:21
Chcemy z mezem otworzyc b. maly pensjonat (na 25 - 30 osob) w okolicach
Zywca. Czy ktos majacy tego rodzaju biznes moze powiedziec mi na ile
oplacalna jest to w Polsce dzialalnosc? Jle trzeba oddac fiskusowi?
Czy sa jakies specjalne przepisy regulujace ten rodzaj biznesu?
Od strony prawnej, lepiej otworzyc agroturystyke czy pensjonat?
Bede wdzieczna za kazda informacje.
Obserwuj wątek
    • seven_sisters Re: maly pensjonat w gorach 18.09.06, 13:18
      podbijam, bo i mnie interesuje temat:)a forum agroturystyka przestalo istniec..:
      (
    • magdax78 Re: maly pensjonat w gorach 25.09.06, 15:15
      oczywiscie wg mnie ze agroturystyke bo pod ta nazwa mozesz miec
      pensjonat..jesli spelniasz wymogi dot agroturystyki a mozesz sie starac o
      fundusze UE
      • izabeloski Re: maly pensjonat w gorach 28.09.06, 10:01
        Ja chcialabym sie glownie dowiedziec, czy ten interes jest w Polsce oplacalny,
        czy da sie z tego zyc, albo jak zrobic, zeby dalo sie wyzyc (nie chce stac sie
        bogata, ale nie chce tez klepac biedy). Chcialabym skorzystac z doswiadczen
        kogos, kto otworzyl taka dzialnosc i dowiedzec sie z jakimi (nieprzewidzianymi)
        trudnosciami sie borykal.
        Mnie niestety nie stac na budowe hotelu na 100 miejsc, wiec ogranicze sie do
        20 - 30, przypuszczam, ze nie bedzie mnie tez stac na cudowna lokalizacje w
        centrum jakiegos osrodka narciarskiego (np. Szczyrk), wiec bede gdzies w
        okolicy takiego miejsca. Czy to nie przekresli moich szans? Niestety nie
        mieszkam w Polsce od dobrych kilku lat i nie jestem w stanie ocenic na ile
        Polacy cenia sobie wygode (czy musza miec wszystko pod nosem?), czy sa
        zmotoryzowani i odleglosci nie maja dla nich wiekszego znaczenia, bo wsiada sie
        w samochodu i podjezdza. Jak to wyglada?
        • Gość: nova Re: maly pensjonat w gorach IP: *.adsl.inetia.pl 24.07.15, 11:49
          Dla niedoświadczonych, powiem coś z właśnego doświadczenia. Można ale bardzo duzym nakładem pracy i finansów. Na opinie pracuje się latami.... Niestety, dla marzycieli o własym pensjonaciku, który na siebie zarabia samym istnieniem może być to pieniądze wyrzucone w błoto, chyba, że poświęci sie temu z zaangażowaniem cały swój czas. Oczywieście zawsze jest to pomysł na życie, tylko trzeba to mądrze rozegrać.
    • grrosla Re: maly pensjonat w gorach 28.07.15, 16:38
      lokalizacja - to zależy. zastanów się, czy nastawiacie się na klientów przejezdnych(bliskość dróg dojazdowych, wylotówek) czy bardziej na turystów i np. firmy. lokalizacja jest kluczowa.

koszty i ceny - popprzeglądaj strony internetowe, poodwiedzaj hotele w okolicy i sprawdź co i za ile oferują. to podstawa

warto mieć co najmniej 8 pokoi do wynajęcia
    • r.emik Re: maly pensjonat w gorach 02.12.15, 18:49
      Temat rozpoczęty dawno, ale od czasu do czasu ktoś pisze, więc też coś dodam :)
      Jeśli zaczynacie, nie macie zbyt dużego kapitału, a chcecie sprawdzić czy się uda, to moim zdaniem lepsza jest mała agroturystyka, choćby ze względu na zwolnienie od podatku dochodowego (art. 21 ust. 1 pkt 43 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych: wolne od podatku są "dochody uzyskane z tytułu wynajmu pokoi gościnnych, w budynkach mieszkalnych położonych na terenach wiejskich w gospodarstwie rolnym, osobom przebywającym na wypoczynku oraz dochody uzyskane z tytułu wyżywienia tych osób, jeżeli liczba wynajmowanych pokoi nie przekracza 5". To spore ułatwienie i oszczędność, zwłaszcza na początku, kiedy każdy grosz się liczy. A co do klientów, to kluczowa jest lokalizacja. I może jeszcze... dostęp do internetu :)

-------------
      Zakopane nocleg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka