Dodaj do ulubionych

Nietypowe pytanie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 20:54
Witam. Mam nietypowy problem do rozwiązania.
Dostałem zadanie od mojego profesora. Mam przedstawić rozwiązanie
następującego problemu.
Dysponuję "kapitałem" 700 zł. Co mogę zrobić, żeby te 700 zł zamienić na 1400
zł. Mam pewne pomysły - niektóre bardzo głupie. Z tym, że moje propozycje
muszą być realne, zatem żadne science fiction nie wchodzą w grę :)
Myślę o kupnie, a potem sprzedaży na Allegro.
Jesli możecie coś doradzić, to będę wdzięczny.
Wiem, że ktoś może się uśmiać, ale zniosę z pokorą wszelkie ataki :)
Jestem otwarty. Nie mam kapitału na opłacenie pomysłów. Te 700 zł to moje
"wiano" :)
Dziękuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Pio Re: Nietypowe pytanie IP: *.plock.mm.pl 08.05.07, 21:43
      a ile masz czasu na zamianę tych 700 na 1400?
      bo to chyba najistotniejsze? :)
      • Gość: Młody, ale otwarty Re: Nietypowe pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 22:03
        Słusznie, zapomnialem o czasie. Mam na to miesiąc (+/- kilka dni).
      • Gość: prezes Re: Nietypowe pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 23:31
        masz 700 i tylko 700 czy 700+jakies umiejetnosci ?
        • Gość: Młody, ale otwarty Re: Nietypowe pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 23:56
          Umiejętności... Myślę, że tak.
          Potrafię
          - całkiem nieźle pisać (komercyjne teksty) ale to chyba nie byłoby "to", bo nie
          przekładałoby się na zainwestowanie tych 700 zł. Na mój rozum (ale może się
          mylę), to myślę raczej o tym, żeby coś kupić, a następnie sprzedać.
          • Gość: tom Re: Nietypowe pytanie IP: *.gprspla.plusgsm.pl 09.05.07, 00:44
            Nie ma pewnej metody na podwojenie kapitału w miesiąc - gdyby była, to by
            znaczyło, że w rok możesz zarobić 4096 razy.

Pozostaje zatem pisanie komercyjnych tekstów albo zagranie w ruletkę. No, albo
            jakieś ultrasprytne pomysły - jak np ten że ktoś wykupił domenę euro2012.pl tuż
            przed ogłoszeniem wyników.
            • artremi Re: Nietypowe pytanie 09.05.07, 00:57
              Mozna powdoic mala sume. Mozesz kupic ciuchy na stadionie X-lecia za 700 zl i
              sprzedac z zyskiem i ewentualnie z tego zysku kupic wiecej i znowu sprzedac. Az
              bedzie 1400 zl. Gdybys mowil o milionach to inna sprawa.
              • Gość: tom Re: Nietypowe pytanie IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 09.05.07, 11:08
                No ale sprzedaż ciuchów na stadionie i odsprzedaż z zyskiem to nie jest
                działanie na zasadzie inwestora, ale raczej sprzedanie własnego czasu (wycieczka
                na stadion, a później stanie z łóżkiem polowym).

To równie dobrze można doradzić zainwestowanie 700 zł w używany laptop i
                sporządzenie owych "tekstów komercyjnych" przy pomocy tego laptopa.
                • Gość: Młody, ale otwarty Re: Nietypowe pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 14:13
                  No, na pewno nie jest to działanie na miarę inwestora, ale też na pewno wszelkie
                  "typowe" działania inwestycyjne typu fundusze, itp. odpadają.
                  No bo one dadzą z tych 700 zł zysk 28 zł po roku (przy założeniu 4%).

Raczej wchodzi w grę (chyba) tylko kupno i sprzedaż. Może ten komputer.... Albo
                  inna sprzedaż.
                  Ja tam bym się nie przejmował, że to nie jest działania typowego inwestora, bo
                  nie mam wystarczająco kasy na bycie inwestorem :)
                  Korci mnie allegro.
                  • artremi Re: Nietypowe pytanie 10.05.07, 22:04
                    Kupno/sprzedaz jest to co inwestorzy robia.
                    Np Warren Buffet, drugi najbogatszy czlowiek na swiecie, zaczal swoja kariere
                    zdaje sie w wieku 12 lat. Kupowal gume do zucia w paczkach i chodzil od domu do
                    domu i sprzedawal na sztuki. Kupowanie tanio i sprzedawanie za wieksze
                    pieniadze jest to wlasnie to, co robia inwestorzy.
    • Gość: gut Re: Nietypowe pytanie IP: *.toya.net.pl 09.05.07, 01:57
      Postaw u buka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka