Gość: Marian IP: 192.16.134.* 02.03.09, 16:55 Galerie chandlowe to nie nowe koscioly tylko nowe rynki/markety. Kiedys byl rynek w krakowie teraz jest galeria kazimierz. A funkcja ta sama socjalno - chandlowa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: miza Dwupłciowy wrażliwy ekosument IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.09, 17:13 Ale póki co to konsument coraz częściej boi się czy będzie miał co do garnka jutro włożyc. Odpowiedz Link Zgłoś
4v straszna paplanina 03.03.09, 03:50 > do garnka jutro włożyc. Do jednego gara, to akurat w tym artykule włożono wszystko, powstał straszliwy gniot, w którym mądre spostrzeżenia przeplatają się z jakimś marketingowym bełkotem. "Mobilna reklama"? Bzdura, w nowoczesnej komórce można zablokować wszystko. No chyba, że to będzie rzetelna informacja, a nie spam pokroju dzisiejszych reklam telewizyjnych lub internetowych. Ale na to szans raczej nie widzę. "społeczny wizerunek marki"? Czyżby? Bardzo chcecie ludziom mózgi prać, prawda? niech wszystkie korporacje będą sektami na miarę Apple, której wyznawcy czują się lepsi od innych, bo cośtam sobie kupili... "Będziemy znacznie bogatsi i sławni." A to stwierdzenie to już na jakiegoś dziennikarskiego Darwina zasługuje... Odpowiedz Link Zgłoś
jaro_ss Talibowie go czapkami nakryją..... 03.03.09, 06:06 Całe szczęście, że niewiele na świecie się dzieje tak jak by tego futurolodzy pragnęli. Konsument przyszłości będzie się musiał nagłowić aby przeżyć. Na szczęście, bo wizja takiego papkowego społeczeństwa raczej mi nie odpowiada... Odpowiedz Link Zgłoś
m2h Dwupłciowy wrażliwy ekosument 02.03.09, 17:33 Cóż to za zwierzę " sument" w pokracznej zlepce "ekosument"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znaffffca Re: Dwupłciowy wrażliwy ekosument IP: 79.97.243.* 03.03.09, 01:33 e-commerce, e-mail, e-consumer, e-konsument-->ekonsument:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bumcyk Dwupłciowy wrażliwy ekosument IP: *.range86-146.btcentralplus.com 02.03.09, 17:43 mi sie najbardziej spodobalo, ze wg "eksperta" wszyscy bedziemy bogatsi i bardziej slawni :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan Szariat Dwupłciowy wrażliwy ekosument IP: *.nanotech.dtu.dk 02.03.09, 17:56 eee tam... przyszly konsument bedzie sniady i 5 razy dziennie bedzie walil glowa w strone mekki. zroznicowanie towarow ze wzgledu na plec bedzie istotne jak nigdy przedtem. wszyscy odstajacy od powyzszego schematu gnic beda w wiezieniu, albo w piachu. Odpowiedz Link Zgłoś
cosczegoniebylo Terror konsumpcyjny 02.03.09, 18:02 Właśnie przez chciwość i hiperkonsumpcjonizm wiele ludzi zaczęło ślepo brać kredyty bo wmawiano im że będą lepsi posiadając dany towar. Konsumpcja niszczy ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ange Banały IP: *.equant.com 02.03.09, 18:35 Ależ mi wnioski, ale badania.. Większość cech i zachowań przypisywanych temu niby-superczłowiekowi - zarówno w zakresie zastosowań internetu, jak i zachowań konsumenckich - jest już teraz codziennością znacznej części zachodniego społeczeństwa. Młodsza, nowocześniejsza część polskiego społeczeństwa również zaczyna takie zachowania prezentować. Takie banalne przepowiednie-truizmy mają zerową wartość dodaną. Wystarczy pojechać i popatrzeć albo choć porządnie rozejrzeć się wokół siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość durnota kolejna?? IP: *.acn.waw.pl 02.03.09, 19:06 na słowo "marketing" dostaję alergii. Co to za durny zawód?? Śmiać mi się chce z ludzi którzy jak baranki ładnie dają się szufladkować w teorie i sztuczki marketingowców. a dalej dalej do marketu ślub brać, chrzcić dziecko itd. bo jak się sprzedać i kupić nie chcesz to jesteś zerem!!! Żałosne. Na szczęście mam swój rozum i w wariatkową reklamę się nie wpędzam, ba nawet jak tylko mogę to od niej opędzam,a centra handlowe odwiedzam jak czegoś szukam,a nie z nudów żeby w wolny czas się po nich szwendać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wildcatApollo Re: durnota kolejna?? IP: *.pool.einsundeins.de 02.03.09, 19:40 Od kiedy "marketing" jest zawodem? "Na szczęście mam swój rozum i w wariatkową reklamę się nie wpędzam". Twoj stosunek do konsumpcji "Gosciu" bardzo cieszy ludzi zajmujacych sie marketingiem, gdyz jedynie 3% nabytkow jest kupiona swiadomie, a reszta to wszelako rozumiana reklama. Twierdzisz, ze chodzisz do marketu/sklepu, kiedy czegos szukasz; przypuszczam, ze chodzi tu np. o srodki trwale jak powiedzmy buty. Przeznaczasz na to powiedzmy cztery godziny i pod wplywem presji czasu (dales sobie 4h i ani minuty dluzej) kupujesz po ok. 3h 53min. "wymarzony" produkt, ktory tak naprawde Ci sie nie podoba, zapewne minimalnie jeszcze przeplaciles, a iskra ktora zainspirowala Cie do zakupu byl tak naprawde billboard, ktory widziales z okna autobusu linii nr 151 trzy tygodnie wczesniej. Odpowiedz Link Zgłoś
trout.kilgore Re: durnota kolejna?? 02.03.09, 20:21 Przeceniacie się marketoidy (nie zakładam iż przedpiśca należy do tego nieszacownego grona więc post proszę traktować jako przekaz otwarty). Zdewastowaliście przestrzeń publiczną i gdyby nie "billboard blindness" człowiek mógłby zwariować od tej kolorowej papki. Całe szczęście w tym że internet jest medium umożliwiającym konsumentowi skuteczne wycinanie tego bełkotu (zwykłe bannery, "kreowanie potrzeb" - trendsetting, internet amplification, zbieranie statystyk pod target - śmierć gemiusowi, google-analytics, stat24, mklik.gazeta.pl i dziesiątkom innych) równo z trawą. I straszenie że bez reklam zniknie darmowy i wartościowy content wywołuje już tylko pusty śmiech. Sieć została stworzona i rozwijała się świetnie zanim wpełzły do niej gnidy z agencji reklamowych. Jako zadanie domowe polecam mały research - dlaczego korzystamy teraz z www a nie na ten przykład gophera. I jeszcze jedno - nie jesteście artystami, nie byliście i nigdy nie będziecie. Autokreacja jest jedną z najbardziej żałosnych cech ludzkiego charakteru. I jeżeli ktoś stwierdzi że jest w powyższym tekście dużo agresji. To oczywiście ma rację. Cieszy mnie niezmiernie fakt iż ta agresja skierowana przeciwko marketingowi będzie powoli acz systematycznie rosła. Nie tylko u mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość do trout.kilgore IP: *.acn.waw.pl 02.03.09, 20:40 w sieci komórkowej też dzięki bogu można sobie złożyć podanie zakazujące wysyłania reklam na swój numer - bardzo pożyteczna możliwość gdy nie chcemy dziadostwa otrzymywać. Reklamy są bezczelne,nachalne, brzydkie.I pojawiające się zdecydowanie za dużo i za często.Niejednokrotnie nabijające odbiorcę w butelkę... Są jedyne reklamy które lubię-samochodów nie krzyczą: kup mnie za jedyne, promocja itd. po prostu ogląda się je jak krótki film i często są faktycznie bardzo przemyślane przez twórców.A jazdy typu: któreś tam urodziny jakiegoś marketu wręcz mnie ze śmiechu rozkładają jak widzę z tej okazji komiczny masowy tłumek z balonikami jak wali do sklepu z tej okazji... Odpowiedz Link Zgłoś
quisti Re: do trout.kilgore 02.03.09, 22:57 Reklamy z samochodami też są często tendencyjne. Przystojny facet jedzie swoim ekstra wozem, pokazują widoki typu piękna natura czy nowoczesność, a na końcu czeka na niego cud-dziołcha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamill Ta wasza superistota IP: *.csk.pl 02.03.09, 19:53 ...to pedał jakiś po prostu Co to za słodkie pierdzenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość do wildcatApollo IP: *.acn.waw.pl 02.03.09, 20:07 niestety,ale Twoje obliczenia co do mnie mocno Ci nie wyszły...zwał jak zwał marketing i tak głupotą jest... Oj kity reklamą mi nie wcisną oj nie, raczej zakupy mam same przemyślanie i ważne: jak chcę to szukam nie potrzebuję jak ktoś mi usługę wpycha kiedy jej nie chcę typu: sms z reklamą na telefon,ulotka na ulicy itd. itd. tv nie oglądam bo tam praktycznie same reklamy :-(.Na filmy chodzę do kina,a na reklamy przed filmem się spóźniam,bo raz że agresywane,dwa jak zwykle mocno nagłośnione aby krzyczeć krzyczeć. Odpowiedz Link Zgłoś
eventhorizon Dwupłciowy wrażliwy ekosument 02.03.09, 20:11 Dawno nie czytałem takich pierdół. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BPS Re: Dwupłciowy wrażliwy ekosument IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.09, 21:16 To może być jeszcze gorzej ? ehhh świat schodzi na psy, hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1234 Dwupłciowy wrażliwy ekosument IP: *.37.udn.pl 02.03.09, 21:40 Takiego klienta chcą stworzyć media i producenci? Sam nie powstanie to zaczną tak działać żeby za kilka/naście lat powstał? Kpina, oparta na czyiś życzeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kretu23 Telewizja kłamie, jak to się dawniej mówiło IP: 84.28.70.* 02.03.09, 21:48 ale niestety z latte macchiato z podwójnym espresso, jedyna kawa którą jestem wstanie przełknąć oprócz zwykłej czarnej lury w wielu formach i kształtach, począwszy od nieśmiertelnej polskiej Tureckiej plujki, trafili. Z internetem też. Z prowadzeniem się, czyli wyglądaniem 10 lat młodziej, to niech się na cycki walą. O wielorybach to nie wspomnę, bo biały wieloryb świata się nade mną zamyka, hehe. Zwykły mainstreamowy stek bzdur sprzed 2-3 lat. Polskie lansiarstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Dzieci mieć nie będą IP: 92.4.54.* 02.03.09, 22:11 ...i dlatego trzeba będzie sprowadzać emigrantów spoza Europy. Za 50 lat wolne będzie w Ramadan a nie Boże Narodzenie, homoseksualizm będzie karalny a kobiety obowiązkowo będą zakrywać twarz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Dwupłciowy wrażliwy ekosument IP: *.aster.pl 02.03.09, 22:31 Bzdury jakich mało :) To się nazywa dorabianie teorii. A z tym indywidualnym podejściem to kpina - wystarczy zobaczyć jak rosną budżety na masową reklamę w tv :)))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
quisti Re: Dwupłciowy wrażliwy ekosument 02.03.09, 22:53 Mam nadzieje że przyszły model człowieka będzie bardziej zaznajomiony ze słownikiem języka polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
gobi05 analfabeci uprawiają ekonomiczny darwinizm 03.03.09, 09:50 Zwolennicy teorii ewolucji opierają się na wielu założeniach, podobnie robią "eksperci" z Marketing&more. Piszą "rzeczy przestaną kosztować" - zapewne dlatego, że udało im się dostać telefon o wartości tysiąca złotych za złotówkę. Chyba nie wiedzą, że ta "wartość" jest zupełnie wirtualna. Zapewniam, że jeszcze nieprędko uda im się kupić samochód za złotówkę. Nie w tym życiu. Piszą "Konsumenci poza kawą będą ... mniej wydawali na jedzenie". To przewidywanie jest zupełnie nieuprawnione: dotychczas kraje Zachodu chroniły swoje rolnictwo dotacjami w postaci pieniędzy ściąganych z przemysłu. Przemysł wyjechał do Chin a rolnictwo będzie jeszcze bardziej kosztowne w miarę niszczenia rynku przez firmy GMO. Żywność zdrożeje. "grubszy portfel seniora" - szczególnie po krachu na giełdach... "Królową społecznej aktywności stanie się ekologia." - żeby ratować lasy Amazonii trzeba nie troszczyć się o to, co do garnka włożyć. Gospodarka dzieli się na dwa nurty: produkcję i usługi. Produkt narodowy wytwarzany przez usługi jest na pewno ważny, ale często oznacza po prostu utrzymywanie pijawek przez resztę społeczeństwa. Tzw. produkty finansowe to nie produkty tylko naciągactwo, o czym przekonujemy się w Polsce. "przepych się zdemokratyzuje" - przepych na kredyt, dodajmy. We wszystkich tzw. bogatych krajach rośnie deficyt wewnętrzny i zewnętrzny. Wygląda na to, że ich mieszkańcy stają się bogaci dając pod zastaw swoje dzieci i wnuki. I własne emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: travis "Zacznij własny domowy interes!!!!" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.09, 10:18 Szukasz pracy w domu?,chcesz skutecznie zarabiać?.Chciałbym zaoferować Ci pracę,dzięki której będziesz zarabiać średnio 600 zł tygodniowo za pomocą internetu,spędzając w nim zaledwie 1-2 godziny dziennie.Zarobki mogą być oczywiście wyższe,a wszystko zależy tylko od Ciebie.Jeżeli jesteś zainteresowany(a) propozycją wyślij (nawet pustego) e-maila na adres: kryniu@aol.pl a natychmiast prześlę Ci szczegółową ofertę.Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ais bardzo dobry artykuł IP: 94.254.178.* 13.03.09, 04:10 Mam nadzieję, ze rozwój historii podąży liniowo w kierunku zapowiadanym w tym artykule. Dodalabym do tego jeszcze poszanowanie praw wszelakich mniejszosci oraz zwierząt i mamy nowy, lepszy swiat. Odpowiedz Link Zgłoś