Dodaj do ulubionych

Gospodarna prezydent

30.11.11, 08:51
Zobowiązania miasta zmniejszone o 30 mln złotych, zadłużenie o 18 mln, a wydatki bieżące o prawie 34 mln złotych, a wszystko to osiągnięte przy niedoszacowanym budżecie na kwotę około 60 mln złotych – to najważniejsze dane przedstawione w rocznym raporcie sprawowania urzędu prezydenta Rudy Śląskiej przez Grażynę Dziedzic. .
Kończący się rok był niezwykle trudny dla rudzkiego samorządu. Nie dość, że miasto było zadłużone na 206 mln złotych /kredyty, pożyczki i obligacje/, to jeszcze z powodu zbyt dużych wydatków w roku 2010 nowe władze miasta rozpoczynały rządy z balastem nie zapłaconych, przez poprzednie władze, faktur na łączną kwotę 56 mln złotych. Prawie połowa z nich w wysokości 21 mln złotych miała status zobowiązań wymagalnych, których termin płatności upłynął 31 grudnia 2010 roku. Wkrótce okazało się, że miasto ma niedoszacowany budżet na kwotę około 60 mln złotych. Sytuacja była tak zła, że banki nie chciały z nowymi władzami miasta rozmawiać o jakimkolwiek kredytowaniu..

– Pierwsze miesiące mojego urzędowania, to nieustanne gaszenie pożarów – mówiła prezydent Rudy Śląskiej. W tej sytuacji Grażyna Dziedzic sprawowanie urzędu rozpoczęła od wdrożenia radykalnego programu racjonalizacji wydatków. W sumie dzięki podjętym działaniom wydatki bieżące miasta zostały zmniejszone o prawie 34 mln złotych..

Efekty "zaciskania pasa" są już widoczne w budżecie. Zobowiązania miasta tylko z tytułu niezapłaconych faktur na kwotę 56 mln złotych zostały zmniejszone do poziomu 15 mln zł. Zobowiązania wymagalne wynoszą nieco ponad 4 mln zł /stan na dzień 31 października 2011/. Władzom miasta udało się również zmniejszyć zadłużenie z tytułu obligacji, pożyczek i kredytów.

Na początku 2011 roku wynosiło ono 206 mln złotych. Teraz długi miasta sięgają kwoty około 188 mln zł. – Pomimo bardzo trudnej sytuacji finansowej udało się nam nie tylko zahamować narastający od kilku lat wzrost zobowiązań i długów miasta, ale również je zmniejszyć – mówiła prezydent Grażyna Dziedzic. Dodała, że wszystko to zostało osiągnięte przy niedoszacowanym budżecie. Okazało się, że w przygotowanym przez poprzednie władze miasta projekcie budżetu na rok 2011 brakuje pieniędzy na wypłaty dla nauczycieli oraz pracowników innych jednostek miejskich.
– To był dla mnie i moich współpracowników najgorszy moment. Na szczęście wszystko skończyło się pomyślnie. Wydatki na oświatę były w tym roku wyższe niż w 2010. Nie dość, że nie zabrakło nam pieniędzy na pensje, to jeszcze wypłaciliśmy nauczycielom zaległe świadczenia – podkreśliła prezydent Dziedzic..
W pierwszej kolejności cięcia wydatków objęły Urząd Miasta. Przede wszystkim zmniejszono ilość zatrudnionych w nim urzędników. 31 grudnia 2010 roku w magistracie pracowało 713 osób.
Na koniec grudnia bieżącego roku liczba ta wyniesie 596 pracowników. Oszczędności z tego tytułu wyniosły w tym roku ponad 2,6 mln złotych /fundusz płac/, jednak prawdziwe efekty tych działań pojawią się dopiero w przyszłym roku. Oszczędności sięgną wówczas około 5 mln zł. Kolejny milion udało się zaoszczędzić na oświetleniu ulic w mieście i w obrębie granic Rudy Śląskiej. Obniżono również m.in. koszty utrzymania służbowych samochodów, szkoleń, podróży służbowych, zakupu biletów komunikacji miejskiej, a nawet opłaty za telefony komórkowe. Oprócz oszczędności władze gminy skoncentrowały się na szukaniu dodatkowych przychodów do budżetu. Sprzedaż Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej jest tylko jednym z przykładów. Kwota ze sprzedaży spółki ciepłowniczej, w sumie 41 mln zł, niewątpliwie jeszcze bardziej poprawi sytuację budżetu. Jeżeli pieniądze z tej transakcji wpłyną na konto Urzędu Miasta do końca roku, to 2011 rok miasto zamknie bez zobowiązań wymagalnych oraz ze sporymi środkami do zagospodarowania..

Plan wydatków Rudy Śląskiej na koniec września tego roku wynosił nieco ponad 509 mln złotych. W projekcie przyszłorocznego budżetu dochody miasta są oszacowane na poziomie 530 mln złotych. Warto podkreślić, że są one wyższe od planowanych wydatków, które zostały oszacowane na poziomie września tego roku, czyli 509 mln zł. Osiągnięta w ten sposób nadwyżka zostanie przeznaczona na spłatę kredytów w wysokości prawie 7 mln zł oraz spłatę pożyczek otrzymanych na finansowanie zadań realizowanych z udziałem środków pochodzących z budżetu UE /ok. 16 mln zł/. Miasto musi również w przyszłym roku wykupić obligacje zaciągnięte w latach poprzednich na realizację zadań inwestycyjnych w wysokości 20 mln złotych. W sumie na spłatę zobowiązań z tytułu obligacji, kredytów i pożyczek miasto w roku 2012 musi wydać 43 mln zł..
Łączna kwota przypadających w roku 2012 rat zaciągniętych kredytów i pożyczek wykupu papierów wartościowych oraz potencjalnych spłat kwot wynikających z udzielonych poręczeń w stosunku do planowanych na rok 2012 dochodów budżetowych wynosi 12,56 procent i jest zgodna z ustawą o finansach publicznych /maksymalnie 15 proc./. Według prognoz zadłużenie miasta 31 grudnia 2012 roku wyniesie nieco ponad 168 mln złotych, co stanowi 31,75 procent w stosunku do planowanych dochodów. Zadłużenie to mieści się w granicach wytyczonych w ustawie, która zezwala gminom maksymalnie zadłużać się do poziomu 60 procent w stosunku do planowanych dochodów..

A teraz na kolana !!

Obserwuj wątek
    • greenrs2 Re: Gospodarna prezydent 30.11.11, 09:26
      "W pierwszej kolejności cięcia wydatków objęły Urząd Miasta. Przede wszystkim zmniejszono ilość zatrudnionych w nim urzędników. 31 grudnia 2010 roku w magistracie pracowało 713 osób.
      Na koniec grudnia bieżącego roku liczba ta wyniesie 596 pracowników".

To teraz już wiadomo skąd wzięli się na forum jakieś rudzianki, skalarki i kilku innych sfrustrowanych.

Bez względu na to czy artykuł jest propagandowy czy nie, z własnej obserwacji mogę dodać, że w ciągu całych poprzednich 10 lat nie pamiętam, by naprawiono w Rudzie tyle dróg ile w bieżącym roku. Gdzie się jedzie, tam roboty drogowe. Jest to uciążliwe, ale trudno to zrobić inaczej. Do ideału jeszcze bardzo dużo brakuje, ale trudno w ciągu roku nadrobić wiele lat zaniedbań.
      • nick_na_raz Re: Gospodarna prezydent 30.11.11, 09:55
        nie sięgając do bardziej skomplikowanych metafor - jeśli chcąc zaoszczędzic przestanę karmic psa, to faktycznie oszczędności będą, ale co z tego, jak pies w końcu albo zapadnie na zdrowiu, albo zdechnie. to raz.
        a dwa nadal upieram się (z biegiem czasu coraz bardziej), ze kryzys w mieście i oszczędzanie są bardzo wybiórcze. takie dziwne zjawisko - jednych dotyczy, innych nie. gospodarnośc to, czy prywata?
        • janek23nadaje Re: Gospodarna prezydent 30.11.11, 11:42
          co do psa to znów wrócono do podatku za te zwierzaki i to z kwotą 57 zł. Ciekawe na co idzie ten podatek? Dla ludzi starszych mających psa to kwota duża więc znów emeryt nie kupi leków lub nie doje. Ale cóż trudny budżet a czymś trzeba się wykazać
          • rudzianin999 Podatek za psa. Znakomity pomysł. 13.12.11, 11:13
            Podatek za psa to znakomity pomysł. Mam już dosyć gówien w każdym możliwym miejscu. Proponuję przeznaczyć go na dodatkowe etaty w straży miejskiej. Osoby te będą zajmować się tylko sprawami sanitarnymi - jak wlepianie mandatów tym, którzy nie sprzątają po psach, wyrzucają śmieci do lasu albo palą w piecu plastikami i trują innych.
      • waple Re: Gospodarna prezydent 30.11.11, 12:27
        greenrs2 napisał:

> "W pierwszej kolejności cięcia wydatków objęły Urząd Miasta. Przede wszystki
        > m zmniejszono ilość zatrudnionych w nim urzędników. 31 grudnia 2010 roku w magi
        > stracie pracowało 713 osób.
        > Na koniec grudnia bieżącego roku liczba ta wyniesie 596 pracowników".

>
        > To teraz już wiadomo skąd wzięli się na forum jakieś rudzianki, skalarki i kilk
        > u innych sfrustrowanych.
        >
        > Bez względu na to czy artykuł jest propagandowy czy nie, z własnej obserwacji m
        > ogę dodać, że w ciągu całych poprzednich 10 lat nie pamiętam, by naprawiono w R
        > udzie tyle dróg ile w bieżącym roku. Gdzie się jedzie, tam roboty drogowe. Jest
        > to uciążliwe, ale trudno to zrobić inaczej. Do ideału jeszcze bardzo dużo brak
        > uje, ale trudno w ciągu roku nadrobić wiele lat zaniedbań.
        Niby tak,ale w zeszłym roku na Kłodnicy ISPA, wymiana kanalizacji, pod drodą,zrobione ,nowy asfalt , zapłacone.W tym roku droga ponownie rozkopana, zapomniano o kilku podłączeniach, gdzie winni?Ale teraz asfalt będzie kładziony ze szkód górniczych, to odpowiedz radnego na moje pytanie.Czy to nie znowu nasze pieniądze, albo z księżyca? I tak sobie możemy kopać, rozkopywać, ludziska widzą, praca wre.I niby wszystko w porządku a jednak nie! Dziki kraj. Pozdro.
      • g-48 Re: Gospodarna prezydent 30.11.11, 12:34
        w ciągu całych poprzednich 10 lat nie pamiętam, by naprawiono w R
        > udzie tyle dróg ile w bieżącym roku. Gdzie się jedzie, tam roboty drogowe. Jest
        > to uciążliwe, ale trudno to zrobić inaczej. Do ideału jeszcze bardzo dużo brak
        > uje, ale trudno w ciągu roku nadrobić wiele lat zaniedbań.
        No masz racje! Nawet takim "rycerzom" jezdni jak W36 braklo borsztajnow do fotografowania
        co wynika ze p.Prezydentka swoimi watlymi plecami podptera stare wyrobiska aby tylko bordsztajny sie nie wylamaly z linii pani prezydentki.
        Tak samo na placu u Kapioha( ktory znikl ze wstydu?!) odbywaja sie tygodniowe imprezy kulturalne z operetka (moze ta z sali obrad UM?!) wlacznie aby mogl w koncu w laciach korzystac z odchamiania. A i Zorok ma auto super czyste aby nie stekal na auto cudo "Insygnia" ( co widze takie auto na drodze to podziwiam glupote tych dwoch kasprow).
        Tyle co do klakierow nowej wladzy!
    • krak4 Re: Gospodarna prezydent 30.11.11, 09:52
      sukiero napisał:

> A teraz na kolana !!

Bez wytłuszczenia, podkreślenia i tylko z dwoma wykrzyknikami - nie rusza.
      • sukiero Re: Gospodarna prezydent 30.11.11, 10:05
        Wiadomo, może jakiś konkretny argumencik taki - jakby to powiedzieć -merytoryczny?
        @nick_na_raz - można jeść, delektować się jak również żreć... to co było odnosi się do ostatniego.
        • nick_na_raz Re: Gospodarna prezydent 30.11.11, 10:49
          między przeżarciem a niedożywnieniem jest całe spektrum normy. i nie, nie jest normą przekarmienie chomika i zagłodzenie psa.
          ps. od zeszłego roku non stop tu na forum pojawiają się "merytoryczne argumenciki", nie widzę potrzeby ich powtarzac.
          • jankolodziej Re: Gospodarna prezydent 30.11.11, 17:09
            "Kolejny milion udało się zaoszczędzić na oświetleniu ulic w mieście i w obrębie granic Rudy Śląskiej."

"może jakiś konkretny argumencik taki - jakby to powiedzieć -merytoryczny?"

Oświetlenie uliczne (drogowe) to urządzenia związane z zabezpieczeniem i obsługą ruchu. Droga ze względów bezpieczeństwa ruchu, powinna być oświetlona. Art. 18 ust. 1 pkt 2 i 3 ustawy z 10 kwietnia 1997 r. Prawo energetyczne (Dz.U. z 2006 r. nr 89, poz. 625 z późno zm.) mówi:
            Do zadań własnych gminy w zakresie zaopatrzenia w energię elektryczną, ciepło i paliwa gazowe należy m.in. finansowanie oświetlenia ulic, placów i dróg publicznych znajdujących się na terenie gminy.Przez finansowanie oświetlenia cytowane Prawo energetyczne (w art. 3 pkt 22) rozumie finansowanie kosztów energii elektrycznej pobranej przez punkty świetlne oraz koszty ich budowy i utrzymania. 31 maja 2005 r. Trybunał Konstytucyjny orzekł, że przepisy ustawy o dochodach jednostek samorządu terytorialnego, które wprowadzają do Prawa energetycznego zmiany mówiące o rozszerzeniu obowiązku finansowania oświetlenia dróg publicznych przez gminy, są zgodne z Konstytucją.
            Budowa każdej drogi wymaga tysięcy stron uzgodnień i planów, setki urzędników muszą przystawiać pieczątki zatwierdzające projekt. I nagle cud: nasza Pani Prezydent może to wszystko unieważnić, bo miasto oszczędza na tym milion.
    • rudzian2 Re: Gospodarna prezydent 30.11.11, 20:38
      Cukier kto tu ma paść na kolana i przed kim :):):)))))
      TY z kolesiami to od początku macie kolana i łokcie wytarte
      Za miesiąc się okaże że całe liczenie było z sufitu
      W mopsie było to samo, wyniki jak z Japonii
      a to była jedna kupa kitu :):)))))
      pani inżynierka lubi takie papierowe wyniki i umie to klepać .........
    • karlik48 Re: Gospodarna prezydent 30.11.11, 20:53
      A gdzie reszta obiecanek z kampanii wyborczej ??????????????
      • skalar2011 Re: Gospodarna prezydent 30.11.11, 22:13
        puszczę telewizor,radio wszędzie słyszę przechwałki mściwie nam panującej , jaka to ona oszczędna a najwięcej się jej udało zaoszczędzić na nas mieszkańcach, sukces goni sukces dokładnie tak było w PRL , znamy te papierowe sukcesy i taką propagandę.zapomniała tylko wspomnieć ile natworzyła niepotrzebnych stanowisk dla kolesiów a my mieszkańcy za to zapłacimy.Zapłacimy za nieudolność panującej i króla kokotka.
        Ulice rozkopują, coś tam kopią, greens masz krótką pamięć jeśli nie pamiętasz w poprzednich remontów dróg i chodników, więc nie rozśmieszaj mnie takim stwierdzeniem.Ale wskaż mi choć jedną inwestycję którą rozpoczęła oDNOwa w tym mieście, bo narazie to tylko przecinali wstęgi na obiektach które wybudował ich poprzednik. Podam ci parę przykładów, wszystkie ronda w Rudzie Ślaskiej, ul.Górnośląska,chodniki w dzielnicach nowe osiedla komunalne i socjalne,targowisko ,rynek itd.to wybudował poprzedni prezydent ,nie twierdzę że idealny ale napewno obecny mu do pięt nie dorasta i nigdy nie dorośnie razem z królem kokotkiem.I nie fandzol mi tu takich głupot bo mieszkom w tym mieście od zawsze i pamiętam jak jeszcze kilkanaście lat temu wyglądało, ja sam sobie jestem pracodawcą i nikomu d...py lizać nie muszę dlatego tez stać mnie na obiektywizm
        • jozefosmenda Gospodarny gospodarz.... 30.11.11, 22:52
          Ładnie to wszystko Skalar ująłeś nie powiem.
          Dopisz tylko ile nas to kosztowało i dlaczego mamy takie długi?
          A jak nie wiesz to zgłoś się do mnie, na ucho ci powiem.A jakbyś się upierał to i na karteczce mogę napisać.
          Jednym słowem można rzec: ...i ikt nie będzie nam mówił, że czarne jest czarne a białe jest białe....., w mordę jeża!
          • rudzian2 Re: Gospodarny gospodarz.... 01.12.11, 19:48
            No właśnie Józiu powiedz jak łapki podnosiłeś głosując za długami ,
            dobrze wiesz skoro gnieździsz się tam tyle kadencji
            bo o tym to nie umiesz ani słowa wydusić ........
            • jozefosmenda Re: Gospodarny gospodarz.... 01.12.11, 22:09
              A o czym Rudzian mam pisać?
              Mniej więcej od 2003/2004 zaczęło to schodzić wszystko na psy.
              A ja mogłem sobie tylko pogwizdać!
              A zasada jeden rządzi i jeden odpowiada obowiązuje od momentu bezpośrednich wyborów wójtów,burmistrzów i prezydentów. I dalej jest aktualna.
              I to by było na tyle.
              • rudzian2 Re: Gospodarny gospodarz.... 03.12.11, 09:07
                jozefosmenda napisał:

> A o czym Rudzian mam pisać?
                Napisz Józiczku jak za długami głosowałeś , razem żeście rączki podnosili , dalej nie rozumiesz ? ? już prościej nie nie mogę napisać ....

> Mniej więcej od 2003/2004 zaczęło to schodzić wszystko na psy.
                coś tu synek kręcisz , jak to tak kiedy wszystko upada a Józiczek dalej się tam trzyma i nie puści tego za żadne skarby, znowu chodzi o przydział darmowej kasy ?

> A ja mogłem sobie tylko pogwizdać!
                Przez tyle lat musisz mieć śliczny repertuar w gwizdanych melodiach, ogłoś kiedy koncertujesz to chętnie przyjdę z rodziną posłuchać.

> A zasada jeden rządzi i jeden odpowiada obowiązuje od momentu bezpośrednich wyb
                > orów wójtów,burmistrzów i prezydentów. I dalej jest aktualna.
                Józiczku zanim taki gościu zacznie rządzić to najpierw Radny podnosi rączkę przy głosowaniu , tylko mi nie pisz że zaś nie rozumiesz.......

> I to by było na tyle.
                to racja, tyle umiesz mącić, byle nie ruszyć właściwego tematu
          • bad_and_ugly Re: Gospodarny gospodarz.... 01.12.11, 20:11
            "Dopisz tylko (...) dlaczego mamy takie długi?"
            Bo większość w RM to byli tacy co sprzyjali ASowi we wszystkim i jeden, który patrzył głównie swojego PR i twierdził, że: "jeden rządzi jeden odpowiada", a sobie nie miał nigdy nic do zarzucenia.
          • skalar2011 Re: Gospodarny gospodarz.... 02.12.11, 19:53
            jozefosmenda napisał:

> Ładnie to wszystko Skalar ująłeś nie powiem.
            > Dopisz tylko ile nas to kosztowało i dlaczego mamy takie długi?
            > A jak nie wiesz to zgłoś się do mnie, na ucho ci powiem.A jakbyś się upierał to
            > i na karteczce mogę napisać.
            > Jednym słowem można rzec: ...i ikt nie będzie nam mówił, że czarne jest czarne
            > a białe jest białe....., w mordę jeża!
            A pan Panie radny co wtedy robił ?tylko dietę pobierał i w kulki grał, jeśli tak, to poprzedni prezydent zmienił nasze miasto ,wypiękniało i się rozwinęło i chwała mu za to,każde miasto które inwestuje nie obywa się bez pożyczek
            Natomiast pan wobec tego powinien zwrócić swoje diety za te wszystkie lata.
        • greenrs2 Re: Gospodarna prezydent 01.12.11, 01:11
          Ja też tu mieszkam od urodzenia więc i Ty mnie nie rozśmieszaj. Coś tam bąkasz o kilku rondkach, jakichś chodnikach, duperelach... ale nie zapominaj, że to było DZIESIĘĆ LAT! O rynku lepiej nie wspominaj bo to chyba była zemsta ASA na mieszkańcach... Wstyd "to coś" nazywać rynkiem.
          Nie mam nic wspólnego z naszym magistratem, więc jestem wolny od jakichkolwiek relacji i uprzedzeń interpersonalnych. Piszę co widzę i tyle. Nie wszystko mi się podoba, np. nowe ceny wody - chyba najwyższe w Polsce, ale nie wiadomo co by było gdyby....
          • skalar2011 Re: Gospodarna prezydent 02.12.11, 20:01
            Widać żle widzisz albo masz sklerozę że nie pamiętasz jak nasze miasto wyglądało 10 lat temu,piszesz 10 lat tak ale przy tych ,,niby rządach oDNOwy,, za 10 lat naszego miasta nie będzie na mapie ,zniszczą wszystko dokładnie, majątek porozdają, i cale towarzycho będzie doić z kasy miejskiej ile się da , z kasy do której wszyscy mieszkańcy dają pieniądze.
            przez rok nie zrobili nic poza obsadzeniem siebie i kolesiów na stołkach.Nie mają nawet żadnej wizji rozwoju ,nic kompletne DNO
            • brynio5 Re: Gospodarna prezydent 03.12.11, 00:30
              Skalar!
              Jak cie tak czytom to wypisz wymaluj jedyn chop mi stoji przed łoczami. Na dodatek z glacom.
              Czyli chopa z glacom bele kaj namacom?
              Ale dej sie siana bo wizja rozwoju padła osiym lot tymu. Na pysk !
              • skalar2011 Re: Gospodarna prezydent 03.12.11, 14:35
                brynio za to jak jo ciebie czytom , to mi się zdowo że jak ta wizja rozwoju padała to ciebie pizła w łeb.
                • jozefosmenda Re: Gospodarna prezydent 03.12.11, 23:36
                  Szczerze powiedziawszy to szanowni panowie Skalar i Rudzian i tak nie wiem o co wam chodzi!
                  A ponieważ również mam glacę to Brynia też nie rozumiem!
                  Jakiś bulgot jak wyraził się poseł Ludwik Dorn!
                  Ale ponoć na mądrej głowie włosy nie rosną i tyczyło by to nie tylko mnie ale i A.Stania, T.Grozmani, J.Wyżgoł, J.Skudlik i D.Potyrała. Innych na ten moment nie kojarzę.
                  • skalar2011 Re: Gospodarna prezydent 04.12.11, 09:17
                    zapomniał pan o Leninie to niewybaczalne
                    • jozefosmenda glaca.... 04.12.11, 10:25
                      >>>skalar2011 napisał:
                      zapomniał pan o Leninie to niewybaczalne<<<

Ja napisałem o radnych PANIE SKALAR!
                      Idąc twoim tokiem rozumowania można do tego dopisać też i Karola Wojtyłę.
                      To bardzo dobitny przykład, że na mądrej głowie włosy nie rosną !
                      Zatem my wszyscy tacy możemy czuć się wyróżnieni.
                      • bad_and_ugly Re: glaca.... 04.12.11, 20:04
                        No nie! No to już trzeba mieć tupet, żeby do udowadniania swoich z palca wyssanych teoryjek używać JPII!!!
                        A jak już o łysych, to po takim użyciu przez Pana autorytetu JPII, do Pana pasuje to co łysy dr Strosmajer powiedział do siostry Hunkovej w "Szpitalu na peryferiach": "gdyby głupota mogła unosić..."
                  • rudzian2 Re: Gospodarna prezydent 04.12.11, 09:51
                    Szczerze powiedziawszy spodziewałem się tylko takiej Józia odpowiedzi
                    zaś borok nie rozumie co do niego ludzie piszą, to jakim cudem tam jeszcze siedzi ??
                    podpierasz się Józiczku niejakim Dornem a gdzie słynny Arnold Boczek najlepszy przewodnik
                    duchowy, czyżby dostał wilczy bilet ??
                    Nieraz już tak pisałeś, to kolejny raz jak sam pokazujesz jak olewasz tematykę
                    forum, tylko zaś nie pisz tych swoich epistołów o otwartej przyłbicy,
                    jakoś nie potrafisz z tą otwartą przyłbicą tak otwarcie porozmawiać
                    przypomnę tylko Tobie że gdyby ktoś się ujawnił i jeszcze okazało by się że jest
                    pracownikiem tzw. budżetówki w mieście to na pewno by stracił pracę bo tak postępuje
                    ta Twoja właścicielka
                    a TY na pewno byś takiemu nie pomógł bo TY nadal nie rozumiesz
                    za to umiesz tam siedzieć ustawiony prawidłowo do wiatru jaki wieje
                    taki jesteś zaradny radny, dajcie mi głosy a ja tam posiedzę ........
                    • jozefosmenda kupą mości panowie..... 04.12.11, 10:42
                      >>>rudzian2 napisał:
                      ..... bo tak postępuje ta Twoja właścicielka
                      a TY na pewno byś takiemu nie pomógł bo TY nadal nie rozumiesz
                      za to umiesz tam siedzieć ustawiony prawidłowo do wiatru jaki wieje
                      taki jesteś zaradny radny, dajcie mi głosy a ja tam posiedzę ........ <<<

Oj frustracja przez ciebie przemawia Rudzian, WIELKA i OGROMNA FRUSTRACJA!
                      Otóż przyjmij wreszcie do wiadomości czy weź sobie do serca czy głowy , że NIKT nie jest moim właścicielem, nie był i nie będzie!
                      A co do siedzenia "tam" jak napisałeś to faktycznie mam najdłuższy staż bo moralnie już od 1992 a fizycznie od 1994 roku. Ale skoro mieszkańcy mnie wybierają to co ci do tego?
                      Staracie się mnie uwalić różnymi metodami ale jak na razie wielka klapa czego dalej z całego serca wam życzę!
                      Ale jak cię frustracja męczy to walnij sobie jednego głębszego i zaraz się lepiej poczujesz. Tym bardziej, że to przy okazji Barbórki i nawet nie tylko można ale i wypada!
                      • rudzian2 Re: kupą mości panowie..... 04.12.11, 11:00
                        oj oj Józiczku ale cię poniosło
                        jednym słowem dialogu nie podejmujesz , ok rozumiem
                        bez instrukcji samowola jest niedopuszczalna
                        ja też Tobie życzę porządnego sznapsa z okazji Barbórki
                        NA ZDROWIE ! ! !
                        • jozefosmenda Re: kupą mości panowie..... 04.12.11, 14:09
                          No widzisz!
                          Nareszcie nadajemy na tej samej częstotliwości. A zatem NA ZDROWIE!
                  • rudifryna Re: Gospodarna prezydent 04.12.11, 14:57
                    i A.Stania, T.Grozmani, J.Wyżgoł, J.Skudlik i D.Potyrała
                    i to mają być te madre głowy?
                    • zajec_pagadi Re: Gospodarna prezydent 04.12.11, 17:20
                      Sukiero napisał co mu kazali. W zmiętoszonej z dzwoneczkami widzi same zalety, których inni dostrzec nie potrafią i apeluje: na kolana! Ale jeden mądry gość powiadał:" nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy".
                      • 22burza Re: Gospodarna prezydent 04.12.11, 20:17
                        Zefek kajś ty widzioł glaca u WOJTYŁY i jak ty smiesz sie do niego porównywać, ty z twoją często
                        - tliwościa sznapsa.
                        • skalar2011 Re: Gospodarna prezydent 04.12.11, 21:51
                          Zefek myśli ze jak mo glaca to już jest mądry, zapomnioł ino że jeszcze trzeba mieć coś pod tą glacą. Często w filmach takie jakieś niedorobione mamloki w rolach wikidajłow,goryli też maja glaca
    • sukiero beee... beeee... 05.12.11, 08:27
      Beczycie jak barany!
      Co do sklerozy to sami ją macie albo chcecie z argumentów zrobić shit.
      Wszystkie inwestycje miłościwie panującego przez 10 lat oddawane były tuż przed wyborami. Przez całą kadencję nic się nie działo (TBS, sale gimnastyczne, orlik, i RYNEK specjalnie przeciągany do pażdziernika). Tak więc barany nie gadajcie mi o rozwoju lepiej wskażcie mi te firmy, to Davos, które tu miało powstać. Gdzie są uzbrojone tereny przeznaczone pod inwestycje gdzie to centrum kardiologiczne, gdzie ta cegielnia? Może macie klapki na oczach- w końcu zrobiono przejazd na katowickiej - też czekano na wybory? przejzad na rondzie na Chebziu- wkońcu bez dziur ładnie płytami żelbetowymi wyłożono..
      Jakoś wszystko robione jest na bieżąco nikt nie rozlicza chodnikami wyborów- o dziwo?!
      • skalar2011 Re: beee... beeee... 05.12.11, 09:35
        bombon czy ty piszesz posty w czasie gdy powinieneś być w pracy, no chyba że jest to twoja umowa o dzieło zlecona ci przez oDNOwę.
      • bad_and_ugly Re: beee... beeee... 05.12.11, 23:18
        "Może macie klapki na oczach- w końcu zrobiono przejazd na katowickiej - też czekano na wybory?"
        Który przejazd na Katowickiej masz na myśli?

"...przejzad na rondzie na Chebziu- wkońcu bez dziur ładnie płytami żelbetowymi wyłożono..."
        No tu na rondzie jest różnie, w zależności od tego, z której strony jechać. Od Goduli w kierunku Nowego Bytomia jest zdecydowanie lepiej, natomiast od Nowego Bytomia w kierunku Goduli (przejazd przez tory tramwajowe od strony pętli) już tak różowo nie jest. Tak samo jak i wyjazd na rondo ze zjazdu z DTŚ (z kierunku "z Katowic").

"Jakoś wszystko robione jest na bieżąco nikt nie rozlicza chodnikami wyborów- o dziwo?!"
        Fakt! Tylko słówko "wszystko" jest może trochę na wyrost. Może lepiej coraz więcej. Bo krytyka OdNowy krytyką, ale nie mogę nie przyznać, że na 1-go Maja "za sądem" jest lepiej, no i kilka mniej reprezentacyjnych odcinków dróg też by się znalazło (nawet takich prawie osiedlowych).
    • rudzian2 Re: Gospodarna prezydent 08.12.11, 20:00
      taka jest gospodarna że nie chce żeby miasto zarabiało ! ! ! !
      Chodzi o Izbę Wytrzeźwień do tej pory umowa z innymi miastami zapewniała dopływ gotówki za pobyt klienta z innego miasta, inne miasto nam płaci a potem muszą to z klienta ściągać ale tym już Ruda Śl. nie musi się zajmować, bo ma gotówkę w swojej kasie.
      Nasza prześliczna gospodarna oDNOwiona zerwała umowę ze Świętochłowicami, po co nam ich kasiora, mamy przecież własnej za dużo, to można umowy zrywać.
      Taka jest dobra gospodyni.
      A co na powie inteligent urodzony Józio O. ???
      • g-48 Re: Gospodarna prezydent 08.12.11, 21:26
        A co na powie inteligent urodzony Józio O. ???
        A co ma powiedziec?! Ma tam teraz zapewniona lepsza opieke bo nie ma cizby.
      • ruda.anna Re: Gospodarna prezydent 08.12.11, 22:58
        A może umowa została zerwana dlatego, że izba jak wynika z informacji od Pana Koźlika była non - stop przepełniona? jeżeli izba nie może przyjąć kolejnych delikwentów to policja musi takiego zawieść pierw do szpitala, a potem do Katowic - więc jak by nie patrzeć bilans chyba nie wychodził na plus dla miasta. Dodaj sobie badania jakie są wykonywane w szpitalu + benzynę do Katowic i czas policjantów, którzy w tym czasie powinni patrolować nasze ulice.
        Może warto było pomyśleć o rozbudowaniu Izby Wytrzeźwień - ale jak się pewnie można domyśleć w mieście jest brak funduszy....
        • janek23nadaje Re: Gospodarna prezydent 09.12.11, 11:47
          Zamiast rozbudowywać izbę wytrzeźwień, może lepiej wydawać pieniądze z tzw. korkowego? Może warto zwiększyć profilaktykę i dawać tym co faktycznie taką prowadzą?
          • nick_na_raz Re: Gospodarna prezydent 09.12.11, 21:08
            "> Zamiast rozbudowywać izbę wytrzeźwień, może lepiej wydawać pieniądze z tzw. kor
            > kowego? Może warto zwiększyć profilaktykę i dawać tym co faktycznie taką prowad
            > zą?"
            fanaberie. nie po to zarżnięto w mieście profilaktykę, żeby teraz ją finansować. w naszym mieście "lepiej leczyć niż zapobiegać". strategia ta uzasadnia bezdenne wkłady topione w pewnej często przywoływanej tu instytucji.
            • 22burza Re: Gospodarna prezydent 09.12.11, 22:08
              jedna z radnych już dość ugrała na profilaktyce a/alkoholowej, a efekty ?
              • skalar2011 Re: Gospodarna prezydent 10.12.11, 07:17
                masz rację ,ta radna wiele latek sobie tam pogrywała z miernymi efektami, rodzinę poustawiała i ma to wszystko gdzieś. A fakt zerwania ze Świętochłowicami jest jasny jak słońce, nasza mściwie nam panująca ma alergiczną wysypkę na to miasto od kiedy pracują tam osoby których się pozbyła ,by nie przypominali jej niechlubnej przeszłości z czasów MOPS.
    • rudzian2 Re: Gospodarna prezydent 10.12.11, 10:51
      widocznie co godzina przywozili dwie wywrotki z ożartymi i nie mogli tego pomieścić
      musieli swoich na plac wystawić
      a po prawdzie to jak zwykle w jej wykonaniu to kolejny sposób żeby się zemścić
      tylko co ta zemsta ma załatwić tego to chyba nikt nie wie
      coraz bardziej obnaża się to kompletne beztalencie

co do profilaktyki to każdy dureń wie że profilaktyka jest tańsza od leczenia
      gotowego gościa z nałogiem ale puste mózgi oDNOwy tego nie pojmują
      mało prawdopodobne aby umieli to kiedykolwiek pojąć
      • najlepszy.boleklolek Re: Gospodarna prezydent 10.12.11, 12:12
        Jakie pierdoły ;-) jak zwykle zresztą. Te forum ma miano najbardziej śmieciowego.
        Jak się to czyta to wiadomo dlaczego.
        Jak fajnie jak mnie nie było w mieście i nie miałem dostępu do net-u.
        Ale jaki Pan taki kram ciekawe kto tu jest moderatorem ?
        • skalar2011 Re: Gospodarna prezydent 10.12.11, 19:25
          boluś a po co ty tu zaglądasz skoro tu same pierdoły, ach już wiem chcesz poczytać co też za pierdoły piszą twoi kolesie oDNOwieni? czyżby cię pomarszczona wysłała na zesłanie,za karę że takie głupie posty tu pisałeś. tak masz rację oDNOwa może się wychwalać tylko takimi ,,śmieciowymi dokonaniami ,, i podwyżkami
          • zista Re: Gospodarna prezydent 12.12.11, 23:09
            Mam pytanie , czy w ramach gospodarności i oszczędności w tym roku nie będzie świątecznego oświetlenia w naszym kochanym mieście ?
            • amuerak Re: Gospodarna prezydent 13.12.11, 08:04
              To 17 kościołów ci już nie wystarczy?
        • greenrs2 Re: Gospodarna prezydent 13.12.11, 10:02
          A co ma do tego moderator? Usuwa on wyłącznie posty łamiące regulamin forum. Chociaż skalarki i inne rudzianki wylewają tu swoje frustracje i prywatne żale, nie naruszają jednak regulaminu. Jest inna rada. Wystarczy w ustawieniach swojego profilu dodać nicki forumowiczów, których nie chcemy czytać i znikają z Twojego forum. Tylko uważaj, wpiszesz 5 odpowiednich nicków i zniknie 90% wpisów na tym forum ;-)
          • zajec_pagadi Re: Gospodarna prezydent 19.12.11, 16:32
            Sukiero! Sukcesy polegające na ograniczeniu długów, zwiększeniu dochodów poprzez podnoszenie cen i podatków to tylko niewielki ułamek osiągnięć naszej kultowej oDNOwy. Prawdziwa rewolucja nastąpiła we wszystkich dziedzinach powiatowego budownictwa socjalistycznego. Odnotowano poważne sukcesy na froncie ideologicznym, wzrosła rola sojuszu robotniczo-chłopskiego, zacieśniła się więź wielkoprzemysłowych robotników, niskorolnych chłopów i inteligencji pracującej, odnotowano dalszy postęp w walce z siłami reakcji, zacofania i zaprzaństwa. Znacznie wzrosła stopa życiowa, zwiększyła się wydajność pracy, czujność obywatelska oraz nastąpił skokowy wzrost wydajności ku z ha. Nasi towarzysze oDNOwieni nie ustaną w wysiłkach, aby wymyślony przez nich system podwyżek był dla ludzi pracy najemnej rekompensowany przez system dopłat z pomocy społecznej. Dopilnują aby nasz powiat rósł w siłę, ludziom żyło się dostatniej. Proletariusze wszystkich dzielnic łączcie się. Ot co sukiero!!!!!!
            • zajec_pagadi Re: Gospodarna prezydent 23.12.11, 20:31
              Rudzian powiada, że każdy dureń wie, że profilaktyka jest tańsza od leczenia. Tak, wie to każdy ciubaryk, gupielok, ćmiyl, ipta i fimel, ale może nikt tego nie uświadomił welurowej z porzuconych. Ponadto tam gdzie chodzi o "słodką zemstę" to wcale nie musi być tanio. Sztaudynger pisał:" czasem, gdy runie piedestał widać, że nikt na nim nie stał".
    • rudzian2 Re: Gospodarna prezydent 23.12.11, 20:54
      Gospodarna gospodyni pod przewodnią siłą ZEMSTY, CHCIWOŚCI i ŚLEPOTY nareszcie zgniecie te zaplute karły reakcji i opozycji, ogłosi walkę klasową i zapewni w całej swojej krainie poziom oDNOwy bo przecież taki fachowiec jak ona to nie ma takiego drugiego na setki kilometrów...
      • 22burza Re: Gospodarna prezydent 24.12.11, 23:19
        Podsłuchałam skargę jednej pani w sklepie,która mówiła o likwidacji autobusików dowożących
        dzieci niepełnosprawne do ośrodków rehabilitacji i szkoły św.Łukasza.
        Czy ktoś wie coś na ten temat ? bo jeżeli to prawda to jest świństwo robione przede wszystkim tym dzieciaczkom a równocześnie im rodzicom, a może rodzice mają założyć fundację, może jest jeszcze jakiś ambasador, który obejmie ich opieką .
        • skalar2011 Re: Gospodarna prezydent 26.12.11, 09:41
          Przecież gosposia musi oszczędzać, a najlepiej jej to wyjdzie na tych najsłabszych, choć są niepełnosprawni to jeszcze nie są uprawnieni do pójścia do urn wyborczych ,tym samym są dla oDNOwionych zbędni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka