Dodaj do ulubionych

Panie radny -brak odpowiedzi

15.02.12, 09:25
www.portalsamorzadowy.pl/spoleczenstwo-informacyjne/urzedy-musza-odpowiadac-na-maile,21284.html
Ze swojej skrzynki pisałem już do różnych instytucji, ostatnio do Prezydenta Komorowskiego w sprawie ACTA i zawsze otrzymywałem odpowiedź /jeżeli było pytanie/ lub przynajmniej lakoniczne potwierdzenie otrzymania emailu i zdawkowe podziękowanie.
No cóż, co tak Komorowski, przy naszych radnych to pikuś. Oni nie muszą czytać emaili jak nie ma skserowanego dowodu, świadectwa urodzenia itp. A tak nawiasem to nawet nie wiemy co musimy spełnić aby w kontaktach z UM i RM posługiwać się Internetem. Może jakiś regulamin?
Obserwuj wątek
    • zoro333 Re: Panie radny -brak odpowiedzi 15.02.12, 09:30
      I opinia na jednym z forum prawniczym:
      "Podpis elektroniczny potrzebny jest do podpisywania dokumentów mających moc prawną. Do zadania pytania przez zwykłego obywatela nie jest wymagany podpis elektroniczny, wystarczy adres meilowy. Tak na dobrą sprawę nie jest potrzebny nawet czytelny podpis, tyle, że czysta grzeczność wymaga żeby sie przedstawić. Ale gdy ktoś zada pytanie tylko z adresu meilowego to na tenże adres udziela sie odpowiedzi".
      • jozefosmenda Re: Panie radny -brak odpowiedzi 15.02.12, 10:49
        No to jeżeli wysłałeś to w konkretne miejsce oczekuj "od tego miejsca" odpowiedzi.
        Ja też odpowiadam na anonimy chociaż są czasami dziwne i nie rzeczowe, kłamliwe i obraźliwe czego przykładem jest to forum.
        Ale nie muszę Zoro vel ....., nie muszę.
        Natomiast twój "apel" załatwia przepis art.23.1 w zdaniu końcowym.
        Wszystko zatem w zgodzie z prawem.
        • zoro333 Re: Panie radny -brak odpowiedzi 15.02.12, 11:06
          Oczekuję Panie Radny, oczekuję.
          Jedna tylko uwaga, nie anonim. Adres email jest adresem, który w każdej sytuacji jest dostępny.
          Pytanie: art.23.1 czego?

• skalar2011 Re: Panie radny -brak odpowiedzi 15.02.12, 11:58
            Ta władza oDNOwiona odpowiada na pisma złożone w urzędzie za 3-4 miesiące a odpowiedz jest jednym wielkim bełkotem .Zwracałem się z pismem o wyjaśnienie prostej sprawy.
            najjaśniejsza nie przyjmuje petentów - nie wiem czy ona się ich boi?
          • zoro333 Re: Panie radny 15.02.12, 12:24
            Przepraszam Panie Radny, powinienem się domyślić co to jest te tajemnicze "23.1"
            Ustawa o samorządzie gminnym i powtarzane przez Pana stwierdzenie „…nie jest jednak związany instrukcjami wyborców”
            No cóż, nie śmiałbym wydawać Panu instrukcje.
            Mam pytanie czy te teksty pogrubione lub podkreślane mają na zadanie abym zwracał na nie większą uwagę. Nie potrzebnie. Ja czytam Pana teksty bardzo dokładnie. I jak napisałem, daleko mi do uczenia pana z przepisów prawa, tak jednak sobie myślę, że Pan też nie kwestionuje mojej znajomości przepisów i procedur?
            • zoro333 Re: Panie radny- puk, puk 16.02.12, 07:45
              Nadal czekam na odpowiedź. Myślę, ze jako wiceszef rady bardziej pan dba o wizerunek rady niż zwykły radny zasłaniający sie ostatnim zdaniem 23.1
              I malutka prośba, emaile nie są anonimem, proszę troszkę poczytać o tym.
              • sukiero Re: Panie radny- puk, puk 16.02.12, 08:36
                zoro333 napisał:

> I malutka prośba, emaile nie są anonimem, proszę troszkę poczytać o tym.

Może i nie są ale weryfikacja ich jest trudniejsza- bardziej skomplikowana. Mail jak i zwykły list są po prostu mało wiarygodne chyba że spełnisz kilka założeń.
                Nie wiem co czytałeś myślę że edukację powinieneś kontynuować nadal.

Wyluzuj.
                • waple [...] 16.02.12, 08:49
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • zoro333 sukiero 16.02.12, 09:42
                  Na spokojnie, rozmawiamy
                  jak na sali, na spotkaniu wstaje mieszkaniec i zadaje pytanie np. radnemu to musi pokazać dowód osobisty? Nie. jest mieszkańcem i zadał pytanie przedstawicielowi władzy, który na te pytanie powinien odpowiedzieć. Z tym się zgadzasz. Nie robi mu się zdjęcia ukrytą kamerą ani nie sprawdza odcisków palców.
                  Tak samo w Internecie. Jeżeli jest to zwykłe pytanie a nie dokument to nieważne czy zadaje zoro, sukiero czy skalar2011 to powinien usłyszeć odpowiedź. Jeżeli na dodatek wysyła zapytanie emailem to obowiązkiem organu jest na nie odpowiedzieć i wierz mi, że inne poważniejsze instytucje to robią. Nasz UM jest jednak niereformowalny i zacofany. Jak długo trzeba było walczyć o wyniki głosowania, choć sposób w jaki poprzednio głosowano naruszał prawo?
                  Oczywiście radny jak dostaje email nie musi odpowiadać tak jak nie musi odpowiadać na podpisane listy. Inna sprawa z organem władzy. Pokazałem na początku orzeczenie sądu i opinię prawnika.
                  Bardzo nie lubię, jak władzy się wydaje, że jest najmądrzejsza. Dążymy do społeczeństwa obywatelskiego a nieodłącznym jego elementem jest informacja.
                  • sukiero Re: sukiero 16.02.12, 11:57
                    zoro333 napisał:
                    Wiesz co wygasła mi sesja pier...e nie pisze tego drugi raz.
                    1. Masz rację
                    2. Nie masz racji.

Każdy gadający z drugim człowiekiem MUSI się przedstawić. Telo
                    co do działania um - i ich niereformowalności - daj im czas na poukładanie pracy i nie żyj historią.
                    Jest nowy gospodarz który czego się nie ruszy to "coś" go ochlapie.
                    Chyba zauważyłeś że nie buduje się już parków w oparciu o sondy znajomych z NK, Wirtualnych BiznesPlanów, nie zamawia się setek opracowań i ekspertyz.

Powiedziałeś że otrzymałeś odpowiedź od Komorowskiego - fajnie jesteś jedyny którego znam co cieszy się że odpowiedział mu komputer.
                    Zakładając że Urzędnik w Rudzie Śląskiej otrzyma 5000 maili miesięcznie z zapytaniem - takim jak robią to Radni. Zebranie i dopowiedzenie na tego maila zajmie mu kilka dni. Bo jego odpowiedź Musi być wiarygodna. A czy pytanie było uzasadnione?! Zauważ że zostało jeszcze 4999 czekających na odpowiedź. Tworzymy tym samym nowy urząd.
                    Żeby nie negować tego co piszesz - masz bardzo dobre intencje - też chciałbym wysłać maila z problemem do rozwiązania - ale jak już wcześniej powiedziałem - to musi mieć moc dokumentu. (odpowiedzialność nie może być jednostronna.)
                    Ponadto wszystkie istotne ważne informacje masz na BIP-e. Jeżeli twierdzisz że są niekompletne, nieaktualne, zgodnie z ustawą o BIP - wiesz co zrobić.
                    Istotną rzeczą jest też to że Ty nie jesteś Radnym więc jeżeli chcesz gnębić o coś urząd - idź do swojego przedstawiciela -" po to oni są" - "po to są oni" ;)
                    Co do maila-
                    "Bez podpisu elektronicznego nie jest możliwe sprawdzenie tożsamości nadawcy. Można jedynie sprawdzić, skąd mail został nadany" - powiedział Przemysław Jaroszewski z CERT Polska. Zaznaczył, że adres nadawcy, który odbiorca widzi w polu "Od" w procesie weryfikacji nadawcy właściwie nie ma żadnego znaczenia. Jest równie mało wiarygodny jak adres nadawcy napisany na kopercie tradycyjnego listu. "A tam można wpisać cokolwiek" - zaznaczył ekspert.

A co do wyroków i ekspertyz:
                    W POlsce nie ma prawa precedensu.

Miałem to lepiej zredagowane ale sesja mi wygasła i wszystko <wycięte przez ACTA> strzelił ..
                    Pozdro
                    • zoro333 Re: sukiero 16.02.12, 13:15
                      No, taka rozmowa mi się podoba.
                      1. Masz rację
                      2. Nie masz racji
                      Półtora roku to wystarczający czas na poukładanie, kiedyś trzeba normalnie funkcjonować.
                      Jednak nawet w czasie tego „układania” są niepokojące sygnały. Ba niektóre nawet b. niepokojące, które wskazują, że przyjęte kierunki prowadzą na manowce. Nie wiem czy je wymieniać? Chcesz?
                      Są plusy ale minusów też nie brakuje i to mnie martwi a ostania sprawa jest dla mnie szokiem. I co tu ukrywać. Jeżeli ktoś chce cokolwiek naprawić to po pierwsze musi wiedzieć co jest źle robione. No dobra więcej na razie nie piszę.
                      Być może od Komorowskiego to komp ale już odpowiedzi od ministerstwa oświaty czy OKE w Jaworznie już nie. Ponadto mówimy o pytania Anie o problemach. A to różnica. Ale rozumiem, jak podpiszę ulubionym bohaterem jednego z radnych „Arnold Boczek” to odpowiedź przyjdzie.
                      Co do BIP – nie żartuj. Ten temat poruszałem na forum przynajmniej kilka razy w ostatnim roku, zgłaszałem go i wiceprezydentowi i innym ważnym Miasta i nic. Podawać przykłady beznadziei na bip? Spójrz na zarządzenia p. prezydent wrzucane hurtowo czy dokumenty rady. Ba dałem nawet dobre bip innych miast naszym radnym. Wielokrotnie pokazywałem jak działa bip np. Zabrza gdzie na jednej stronie masz wszystkie dane z sesji, u nas dziesiątek zakładek i poszukiwania. Co mam innego zrobić – podpowiedz.
                      Co do maili – mam inne zdanie, i jak pokazałem wyżej gdzie indziej traktuje się poważnie mieszkańców. I nie jest ważne jak ma na imię mieszkaniec, no chyba, że te dane są władzy potrzebne do… ACTA
                      • jankolodziej Re: sukiero 16.02.12, 15:37
                        Rudzki BIP jest dobry? Dobre sobie ...
                        Mały przykład - może bombonek wyjaśni ciemnemu ludowi.
                        Mamy coś takiego:
                        www.rudaslaska.bip.info.pl/dokument.php?iddok=6924&idmp=14&r=o
                        No to chcę dowiedzieć się więcej. Hurrra! Jest tam adres www - pewnie świeży, bo strona edytowana niedawno. Klikam i ... jak zwykle, odnowa...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka