Dodaj do ulubionych

Jeden powód mniej

20.11.12, 15:13
GINB uznał, że krematorium zbudowano zgodnie z prawem.
I co teraz?
Referendyści stracili około 1/4 powodów do odwołania Najjaśniejszej.
Teraz nie obiecacie już nic mieszkańcom Wirku, zresztą i tak ich większość miała głęboko w d... czy jest tam krematorium, czy go nie ma.
A miłościwie nam panująca straciła okazję do pokazywania na kolejnych spotkaniach z mieszkańcami jak bardzo się o nich troszczy.

Co dalej, referendyści?
Zostały Wam trzy powody: trasa N-S (która zostanie otwarta), park wodny (też otworzą), i jeden mętny ogólny który można podsumować słowami "obecna prezydent jest be".
Co zaproponujecie w zamian?
Możecie twierdzić, że Waszym celem było tylko odwołanie władz, bo dowolne inne byłyby lepsze.
Ale kto ma rządzić zamiast nich?
Co inna/nowa/lepsza władza zrobi dla miasta?
Kto ma być nową władzą? Populiści obrażający kogo się da? Wykształcona, a nieposiadająca elementarnej wiedzy o życiu i przepisach prawa młodzież w rodzaju fifika? Niezadowoleni ze wszystkiego starsi panowie typu waple?

Rozumiecie już, skąd taki wynik referendum?
Nie zaproponowaliście niczego sensownego w zamian.
A już niektórzy kombinują czy kolejne może się udać!
Obserwuj wątek
    • fast-kajfasz Re: Jeden powód mniej 20.11.12, 16:52
      Wymyślą nowe powody. Choćby to że p. prezydent chodzi w czerwonej kiecce, choć nie chodzi. Wszystko dobre aby osiągnąć wymarzony stołeczek. Dla nieudacznika to zbawienie.

<!
    • marynik Re: Jeden powód mniej 20.11.12, 18:49
      mietlorz707 napisał:

> GINB uznał, że krematorium zbudowano zgodnie z prawem.
      > I co teraz?

No jestem ciekawa jak to jest możłiwe. Może i wszystko gra pod względem "budowlanym", ale jednym z zadań GINB jest (cyt) "•badanie: zgodności projektu zagospodarowania działki lub terenu z przepisami o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym"
      A tu jak wiemy plan zagospodarowania przestrzennego nie "pozwalał" na postawienei spalarni zwłok, co najwyżej domu pogrzebowego.
      Nie można spalania zwłok :podciągnac" pod działalnosc usługową, która jest wpisana w plan, nie o takie usługi chodzi.
      No jeszcze pozostała droga sądowa.
      • mietlorz707 Re: Jeden powód mniej 20.11.12, 21:36
        A o to, czy na drogę sądową wejść, Najjaśniejsza zapyta... mieszkańców.
        • amarian2 Pijar (nie) tylko dla idiotów 21.11.12, 08:00
          Władza ma mieszkańców za idiotów i jak widać….
          Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego uznając procedurę za prawidłową wydał zgodę na eksploatację krematorium. Jak wiemy to p. Dziedzic zaskarżyła tą decyzję przy okazji wywołując przy okazję wojnę z PINB i WINB. Teraz GINB wydał swoją decyzję czyli p. Dziedzic PRZEGRAŁ swoje odwołanie i … ogłosiła swoje zwycięstwo. A jak widać niektórzy dali się nabrać.
          Referendyści uważali i to się nie zmieniło, że zezwolenie na spalarnie zwłok w tym miejscu jest idiotyzmem. Naruszenie prawa przy wydaniu decyzji stwierdził wojewoda a raczej jego biuro prawne.
          I drugi przykład.
          Uchylenie uchwały RM przez RIO jest kompromitacją podległych prezydent służb prawnym a „zapomnienie” powiadomienia prezesa UOKiK jest kuriozum. Ale biuro prasowe ogłasza zwycięstwo i przesyła komunikat gdzie się da. I tak radio Piekary 3 razy na godzinę (gdzieś pomiędzy szlagierami niemieckimi i śląskimi) informowało, że uchwała RM został uchylona.
          I znowu pijar obliczony na (nie) tylko dla idiotów.
          A co do powodów:
          forum.gazeta.pl/forum/w,261,140416496,140416496,Dlaczego_referendum_.html
    • sztygar_ds Re: Jeden powód mniej 21.11.12, 09:25
      chyba tylko naiwny uwierzy, że w momencie rozpoczęcia budowy planowano tam wyłącznie zakład pogrzebowy. w projekcie musiały być od początku instalacje do spalania zwłok, a osoba wydająca zezwolenie na budowę musiała o nich wiedzieć. w tamtym okresie budowa krematorium wymagała konsultacji społecznych, ale fakt, że coś takiego powstaje po prostu zatajono i tu leży wina.
      • waple Re: Jeden powód mniej 21.11.12, 10:15
        Do mietlorz i nie tylko.Kto to Ty jesteś,że zabierasz głos za mieszkańców Wirka i to tych przy krematorium? Ty masz skrzywione myślenie i chcesz wmawiać to reszcie.My tą władzę wybraliśmy i nie życzymy sobie aby krematorium lokalizować w centrum dzielnicy i nie obchodzi nas Twoje zdanie.Interesuje Cię tylko,że to nie pod Twoimi oknami i to ma być w porządku? Ja się pytam gdzie jest opozycja?W Polskę ma ruszać nawet sam Premier a co się dzieje w Rudzie?Co robi pierwszy PO, zastępcy, sekretarz tej partii?, może ustalają fotele do objęcia i stanowiska?, skoro zwykli członkowie przychodzą z pretensjami,że nic się nie dzieje i nikt ich nie chce wysłuchać. Opozycja poza nielicznymi nie istnieje to znowu my obywatele się mamy upomnieć o swoje?Demokracja jest tępiona przez p. prezydent a tu tylko układy i układziki.I jeszcze raz do mietlorz, Ty sobie nawet moim nikiem nie wycieraj gęby, bo jeszcze upłynie dużo wody zanim w życiu zrobisz to co ja do innych i do tego dorośniesz.Mogę jeszcze dobitniej ale kończę bo szkoda czasu. Pozdrawiam.
        • vv0007 Re: Jeden powód mniej 21.11.12, 10:50
          walpe napisz to prościej
          by szło coś zrozumieć

• mietlorz707 Re: Jeden powód mniej 21.11.12, 13:24
          > Do mietlorz i nie tylko.Kto to Ty jesteś,że zabierasz głos za mieszkańców Wirka
          > i to tych przy krematorium?

Waplu, a kim Ty jesteś że zabierasz głos w imieniu halembskich dzieci?
          Gdzie są Twoje dzieci?
          Gdzie się urodziłeś?

> My tą władzę wybraliśmy i nie życzymy sobie aby krematorium lokalizować w
          > centrum dzielnicy i nie obchodzi nas Twoje zdanie.

Wybrałeś "tą władzę"? Znaczy, głosowałeś na Grażynę Dziedzic?

> Interesuje Cię tylko,że to nie pod Twoimi oknami i to ma być w porządku?

Stosując Waszą referendalną retorykę, mam dymiące krematorium pod moimi oknami.
          Fakt, mieszkam dalej od niego, ale też z okien nie widzę ani krematorium, ani dymiącego komina. Tak jak mieszkańcy Wirku.

> Ja się pytam gdzie jest opozycja?W
          > Polskę ma ruszać nawet sam Premier a co się dzieje w Rudzie?Co robi pierwszy P
          > O, zastępcy, sekretarz tej partii?, może ustalają fotele do objęcia i stanowisk
          > a?, skoro zwykli członkowie przychodzą z pretensjami,że nic się nie dzieje i ni
          > kt ich nie chce wysłuchać. Opozycja poza nielicznymi nie istnieje to znowu my o
          > bywatele się mamy upomnieć o swoje?

Ale co ma robić ta opozycja? Walczyć, by zamknięto to, co działa zgodnie z prawem?

> I jeszcze raz do mietlorz, Ty sobie nawet moim nik
          > iem nie wycieraj gęby, bo jeszcze upłynie dużo wody zanim w życiu zrobisz to co
          > ja do innych i do tego dorośniesz.Mogę jeszcze dobitniej ale kończę bo szkoda
          > czasu.

Cóż za skromność. Wydaje Ci się, że zorganizowałeś referendum, a poza tym sobie piszesz, między innymi na tym forum, i komentarze na rudaslaska.com.pl.
          A i jeszcze kiedyś tu narzekałeś że pytasz o coś w UM a oni nic, więc zapewne tam też co chwilę wysyłasz tam jakieś pisma i dzwonisz - ogólnie mówiąc trujesz im d... o sprawy nieistotne.
          Tyle osiągnąłeś.
          • jankolodziej Re: Jeden powód mniej 21.11.12, 16:28
            Obecna ekipa wjechała do UM na "nośnym" sprzeciwie wobec planów budowy Zakładu Termicznej Utylizacji Odpadów na totalnym zadupiu, za co wszyscy wkrótce zapłacimy w żywej gotówce.
            Ale bez zająknięcia, w dodatku kręcąc i kombinując chętnie wydała pozwolenie na krematorium w dzielnicy mieszkaniowej.

"Rozumiecie już, skąd taki wynik referendum? Nie zaproponowaliście niczego sensownego w zamian. "
            Referendum to nie kampania wyborcza. Rozumiesz już? A z drugiej strony teraz wszystko jest sensowne? Potrzeba dalszego dofinansowania basenów? Działania niezgodne z prawem w czasie budowy DTŚ też? Czy choć nasza Pani Prezydent posiada elementarną wiedzę o naszym mieście, o przepisach nie wspominając? Czy jej dalsze obiecanki podniosą poziom naszego życia? "Wszystko dobre aby osiągnąć wymarzony stołeczek". Właśnie ...
            • mietlorz707 Re: Jeden powód mniej 21.11.12, 18:38
              > Referendum to nie kampania wyborcza.

Mniej więcej, Janie, ale ująłbym to inaczej: referendum to nie wybory.
              Ale organizując referendum trzeba coś zaproponować mieszkańcom. Choćby wskazując, czego mogą po udanym referendum, w czasie wyborów, oczekiwać.
              • vv0007 Re: Jeden powód mniej 22.11.12, 07:33
                pisałem to samo amarianowi2
                przed referendum jako dobrą
                radę którą zignorował podobnie
                jak jankolodziej teraz
                widać nic się nie uczą
                i nic do nich nie dociera
                tylko ślepa nienawiść
                to jak widać jest zbyt mało
                cieszy fakt że są ludzie
                których interesuje przyszłość
                i pytają co dalej albo kto dalej
                • amarian2 Uzgodnijcie i zdecydujcie 22.11.12, 07:47
                  Uzgodnijcie i zdecydujcie wreszcie, jaki to pijar robicie. Raz ogłaszacie zwycięstwo p. prezydent a teraz ona przyznaje się do porażki i będzie dalej walczyć. Piszecie, że mieszkańców Nowary i Magdziorza to w ogóle nie interesuje, a oni idą do UM na spotkanie i nadal walczą. Więc???
                  rudaslaska.com.pl/i,wladze-miasta-w-imieniu-mieszkancow-zloza-odwolanie-ws-krematorium,100,892298.html
                  Więc jest temat czy nie ?

• vv0007 Re: Uzgodnijcie i zdecydujcie 22.11.12, 08:21
                    temat jest
                    tylko przedstawiasz
                    go w złym świetle
                    co potwierdza fakt
                    odwołania
                    • skalar2011 Re: Uzgodnijcie i zdecydujcie 22.11.12, 08:41
                      jasne a białe jest bielsze, a masło maślane............
                      • vv0007 Re: Uzgodnijcie i zdecydujcie 22.11.12, 08:45
                        widzę że amarian2
                        ma swojego adwokata
                        fajna sprawa jednak
                        nie do ciebie był ten tekst
                        skalar2011 więc się nie w....
                  • mietlorz707 Re: Uzgodnijcie i zdecydujcie 22.11.12, 14:10
                    Ależ Marianie, na zdjęciach widać ilu walczy. 10 osób.
                    UM to nagłośnił, bo to ma dobrze świadczyć o naszej prezydent. Wiadomo jak to odwołanie się skończy, więc będzie jeszcze jedno spotkanie, i odwołanie do NSA (którego wynik też można przewidzieć już teraz).
                    Dzięki 10 frustratom Najjaśniejsza zyskała dwie okazje do pokazania się z jak najlepszej strony.
                    • skalar2011 Re: Uzgodnijcie i zdecydujcie 22.11.12, 17:35
                      z jakiej najlepszej , sama wydaje pozwolenie a potem gra komedię że się nie zgadza? sorry ale czy ona myśli że wszyscy wokół są idiotami?
                • meg114 Re: Jeden powód mniej 22.11.12, 22:34
                  nie mów! Jak można ignorować twoje rady?!
                  "widać nic się nie uczą i nic do nich nie dociera, tylko ślepa nienawiść to jak widać jest zbyt mało" -
                  widać i widać. Jak widać kręcisz się w kółko i powtarzasz, a to hasło o nienawiści to "jak widać" na odprawach sobie ciągle powtarzacie, bo i ty i Kajfasz tu nam ciągle to siejecie.
                  "cieszy fakt że są ludzie > których interesuje przyszłość i pytają co dalej albo kto dalej" - a dlaczegóż to nie cieszy cię fakt, że referendyści zapytali do czego prowadzi ta polityka, że zatroszczyli się o przyszłość? Po ich stronie stanęło tych kilkanaście tys. a po twojej, ilu? A tak poważnie: marzysz, by referendyści wyznali "mieliśmy swojego kandydata", prawda? Bo wtedy mogłabyś nazwać to puczem i wiedziałabyś komu należą się te szpile? I oczywiście: do kogo kierować wyrazy czystej miłości.
    • fkae Re: Jeden powód mniej 22.11.12, 19:10
      "Zostały Wam trzy powody: trasa N-S (która zostanie otwarta), park wodny (też otworzą), i jeden mętny ogólny który można podsumować słowami "obecna prezydent jest be".

Spokojnie można dodać czwarty - konkretny: "sprzedanie" miasta i mieszkańców pod fedrunek na zawał.
      • kseniania Re: Jeden powód mniej 22.11.12, 22:52
        fkae napisał(a):

> Spokojnie można dodać czwarty - konkretny: "sprzedanie" miasta i mieszkańców po
        > d fedrunek na zawał.

To już zostało sprzedane daaaaawno temu, a górnictwo ma w tyłku co miasto sobie myśli - prezydent jedynie opiniuje wydobycie, a opinię górnictwo może, ale nie musi uwzględnić i nawet kiedy opinia jest negatywna - robią co chcą.

A co do krematorium, moim zdaniem śmieszne, że miasto robi z siebie głupka przez 10 osób (myślałem, że na Wirku mieszka więcej ludzi), do których nie trafiają inteligentne argumenty. Teraz miasto będzie się bawić w skargi do sądu, wpłaci opłaty sądowe i będzie się bić z samym sobą (bo przypomnę prezydent odwołuje się od decyzji prezydenta - czy to nie schizofrenia ?). Ja myślę, że skoro odwołanie jest na żądanie mieszkańców, Pani Dziedzic powinna zażądać opłacenia opłat sądowych przez nich właśnie. Szybko by się okazało, że krematorium aż tak bardzo im nie przeszkadza, a bajki o zombie i huczących jak pociąg kominach to tylko wytwór ich wyobraźni zastępujący oklepane już białe myszki...
        • greenrs2 Re: Jeden powód mniej 23.11.12, 00:39
          kseniania napisała:

...górnictwo ma w tyłku co miasto sobie myśli - prezydent jedynie opiniuje wydobycie, a opinię górnictwo może, ale nie musi uwzględnić i nawet kiedy opinia jest negatywna - robią co chcą.

To coś nowego. Może jakiś konkretny przykład?
        • skalar2011 Re: Jeden powód mniej 23.11.12, 19:40
          kseniania napisała:

. Teraz miasto będzie się bawić w skargi do sądu, wpłaci
          > opłaty sądowe i będzie się bić z samym sobą

TO JUŻ PRZERABIALISMY JAK SAMA SOBIE WYPŁACIŁA ODSZKODOWANIE (bo przypomnę prezydent odwołuje s
          > ię od decyzji prezydenta - czy to nie schizofrenia ?).
          TO BYŁA SGZIZOFREMIA - LUB PAZERNOŚĆ
          Ja myślę, że skoro odwołanie jest na żądanie mieszkańców,
          cZY TO MIESZKAŃCY WYDALI ZGODĘ NA BUDOWĘ KREMATORIUM?
          Pani Dziedzic powinna zażądać opłacenia opłat
          > sądowych przez nich właśnie. Szybko by się okazało, że krematorium aż tak bard
          > zo im nie przeszkadza, a bajki o zombie i huczących jak pociąg kominach to tylk o wytwór ich wyobraźni zastępujący oklepane już białe myszki...
          zYCZĘ CI ZOMBIE I BIAŁYCH MYSZEK BLISKO TWEGO DOMU
    • fifik_rsl Re: Jeden powód mniej 22.11.12, 23:59
      Drogi Mietlorzu czy moje wpisy aż tak zaburzyły twój świat, że co jakiś czas mnie wspominasz? Co do mojego „parcia na władzę” to się określiłem jasno i czytelnie, proponowałem zakład odrzuciłeś, podałem nawet argumenty dlaczego nie w tamtym temacie.

Odpowiadając na Twoje niby retoryczne pytanie odpowiem, że patrząc jak rządzone jest to miasto, to ta wyśmiewana przez Ciebie młodzież gorsza by nie była, nawet ten „marudny Waple”, włożył by w to więcej serca i zaangażowania, a co do populistów na krótki okres byłoby to dobre, bo w sposób dobitny pokazałoby naszym lokalnym politykom, gdzie mają ich Rudzianie. Miasto by na tym może ucierpiało, ale która rewolucyjna zmiana nie niesie za sobą cierpień? Chociaż jak patrzę na obecne rządy, to serio trudno mi sobie wyobrazić, aby ktoś mógł być gorszy.

Głupi nie jesteś, musisz zdawać sobie sprawę z tego iż argumenty w kampanii referendalnej dzielą się na istotne i nośne. Z punktu widzenia miasta liczą się istotne, ale dla mas lepiej przemówią nośne. Dzięki rewelacyjnemu PR’owi magistratu w tych nośnych wszystkie asy w rękawie obecnie ma Prezydent i w razie kolejnej kampanii wykorzysta je idealnie przeciwko komitetowi. W najlepszym dla siebie momencie otworzy Aqua cos tam, otworzy drogę nawet narażając się na kary (wiadomo ocalenie stanowiska najważniejsze) i najlepsze, wtopę swojego urzędnika przerobi jako swój wielki sukces, kreując się obrońcę uciśnionych z Wirku. Dać ciała i zbijać na tym kapitał polityczny to naprawdę mistrzostwo, ma cholernie dobry sztab.
      Co do argumentów istotnych opisał je Pan Sławik w temacie dlaczego referendum. Bez wątpienia są one porażające dla władzy, jednak nie przemówią do 80-90% społeczeństwa, bo po pierwsze trudno je przedstawić szerszej grupie społeczeństwa, a po drugie nawet jakby się to jakimś cudem udało, to będą one dla znacznej części tej grupy niezrozumiałe.

Nawet jak racja jest po twojej stronie, ale dysponujesz szablami przeciwko czołgom, to nie rozpoczynasz bitwy, a skupiasz się na kompletowaniu armii i uzbrojenia, które w dalszej perspektywie wroga pokona. Atakując teraz poniesiesz porażkę, albo i klęskę, wykrwawisz się i kiedy przyjdzie ustawowy czas kolejnego starcia będziesz rozbity i nadal lizał rany, co niestety zwiastować dla tego miasta będzie dramatem.

Zupełnie nieuzasadnionym dla mnie jest czepianie się Komitetu że nie podali alternatywy. Dla nikogo nie jest tajemnicą, że trzon grupy tworzyli ludzie sympatyzujący z PO. Co mieli podać chcemy powrotu Andrzeja?? Przecież rywal by to wykorzystał głosząc wszem i wobec za pomocą wszystkich swoich kanałów, iż w referendum chodzi jedynie o zemstę ludzi Stanii. Wszystkie inne argumenty zeszłyby na 2 albo i 3 plan. To by pogrążyło referendum już na wstępie.
      Druga sprawa, komitet to nie jednolita grupa, znajdowali tam się też ludzie, którzy podobnie pejoratywnym odczuciem darzyli Panią Dziedzic jak i wcześniej Pana Stanie. W razie takiego ogłoszenia mogliby się wycofać i zaprzestać wszelkich działań, a na to komitet nie mógł sobie pozwolić.

Najbardziej przykre jest to, że innej sensowniejszej alternatywy nie było i nie ma do dziś, powodując że koło się zamyka. To powoduje, że nie zgadzam się z Mietlorzem względem podejścia do młodzieży.
      Jak nie oni to już chyba nikt…..
      • mietlorz707 Re: Jeden powód mniej 23.11.12, 01:42
        Oj fifiku, nie pochlebiaj sobie. Nie zaburzasz niczyjego świata, po prostu wystarczy Cię wywołać do tablicy i od razu płodzisz ogromny wpis, o treści możliwej do zapisania w 3-4 rzeczowych zdaniach.
        Dlatego czasem Cię sprowokuję, by poczytać wywodów o rewolucjach, cierpieniach, czynach, karabinach. I tak dalej.
        Argumenty w rodzaju "każdy będzie lepszy niż obecny" już słyszałem. Przed ostatnimi wyborami. Sam widzisz jak wyszło.
        Nigdy nie zgodzę się, że jedyną szansą dla miasta są młodzi ludzie. Drastycznie przerysowanym przykładem potwierdzającym mój pogląd jest pewna młoda pani radna. Aż głupio mi to przyznać, ale tu rację ma raczej Zefel - najlepsi na stołki radnych są emeryci (oczywiście pisząc o emerytach niekoniecznie mam na myśli Zefla i jego kolegów).
        Młodość to brak doświadczenia, i wykształcenie niewiele tu pomoże. Sam jesteś tego przykładem.
        • fifik_rsl Re: Jeden powód mniej 24.11.12, 00:15
          mietlorz707 napisał:
          > Nigdy nie zgodzę się, że jedyną szansą dla miasta są młodzi ludzie.

Ja nie twierdze że tylko i jedynie młodzi ludzie. Oni muszą mieć mądrych nauczycieli, z doświadczeniem i chęcią przekazywania swojej wiedzy. Gdyby z każdymi wyborami na miejsce powiedzmy 3-4 starszych wchodzili młodzi nic złego bym nie powiedział.
          U nas Ci starsi zamiast wspierać młodych kurczowo trzymają się stołków i mam wrażenie że tak będzie do póki każdy z nich będzie potrafił samodzielnie kontrolować oddawanie moczu.
          Potem zrobi się luka pokoleniowa i będzie źle, bo wejdą zupełnie ludzie bez doświadczenia, bo ktoś zastąpić będzie musiał. Zrobi się podobna sytuacja co kiedyś na kopalni. Popłacili odprawy, ludzie odeszli, a potem zabrakło rąk do pracy, przyjęli, ale szkolić kto nie miał.
          Przed tym ostrzegam.

Jeśli jest młody człowiek który ma wykształcenie i chce działać, ma zapał, to powinno się zrobić wszystko aby mu dać szansę zdobyć jakieś doświadczenie, a przy okazji monitorować postępy i próbować ocenić jego talent. Jeśli wszystko jest na plus to promować.
          U nas zamiast tych cech możesz liczyć na promocję jak masz znane po tatusiu nazwisko.
          To czy masz wykształcenie, chcesz pracować, spróbować... nie ma znaczenia i z tym należy walczyć.

ps. Powtórzę aby nie było niedomówień. Ja się jakoś tam realizuję poza Ruda Śląska, jest mi z tym dobrze i nie chce tego zmieniać, że byś mi znowu nie zarzucił że pcham się do władzy.
          • jozefosmenda Teraz to już jeden powód więcej... 25.11.12, 12:43
            >>> fifik_rsl 24.11.12, 00:15 napisał:
            ....U nas Ci starsi zamiast wspierać młodych kurczowo trzymają się stołków i mam wrażenie że tak będzie do póki każdy z nich będzie potrafił samodzielnie kontrolować oddawanie moczu. <<<

Wiesz Fifik, że te twoje przemyślenia są z reguły nie tylko denne ale też i czasami rozbawiające?
            Zakłądam jednak, że wynika to zapewne z faktu iż masz mózg wyprany przez twoich rówieśników z pewnego Instytutu, którzy mają dokładnie takie samo pojęcie o życiu, historii i wydarzeniach jak ty.
            W tej materii "moczowej" odpowiem ci zatem "dodatkiem" do ślubowania radnego ale w liczbie mnogiej:...I TAK NAM DOPOMÓŻ BÓG!

Aaaa.. i zastanów się jeszcze raz i napisz nam tutaj jak się to stało, że mnie mieszkańcy wybrali do RM chociaż nie miałem żadnego Programu Wyborczego?
            Tego wasza politologia niestety nie obejmuje ale jak byście chcieli wiedzę pogłębić to z przyjemnością służę wykładem.
            Oczywiście nie za friko bo mamy przecież gospodarkę wolnorynkową a wiedza kosztuje.

A pomyśleć, że na Śląsku do starszych czy rodziców zwracano się kiedyś przez WY (czyli za dwoje) a do dziadków przez ONI (czyli za troje).
            • fifik_rsl Re: Teraz to już jeden powód więcej... 26.11.12, 00:28
              jozefosmenda napisał:
              > Wiesz Fifik, że te twoje przemyślenia są z reguły nie tylko denne ale też i czasami rozbawiające?

Rozumiem że brakuje Panu w moich wpisach "zjazdów po puklu' wyzywania innych użytkowników od ciu*i i tych wszystkich podobnych zwrotów, w których się Pan lubuje. Proszę wybaczyć, ale chyba nie potrafiłbym zejść na Pana poziom przekazu, a to pewnie spowoduje, że moje wpisy będą w Pana opinii denne.

jozefosmenda napisał:
              Zakłądam jednak, że wynika to zapewne z faktu iż masz mózg wyprany przez twoich rówieśników z pewnego Instytutu, którzy mają dokładnie takie samo pojęcie o życiu historii i wydarzeniach jak ty.

Przeszliśmy transformację ustrojową i musi się Pan z tym pogodzić że spojrzenie ludzi, szczególnie tych młodszych, na pewne sprawy się zmienia, a ludzi z Pana mentalnością ubywa. Taka kolej rzeczy.

jozefosmenda napisał:
              > W tej materii "moczowej" odpowiem ci zatem "dodatkiem" do ślubowania radnego ale w liczbie mnogiej:...I TAK NAM DOPOMÓŻ BÓG!

Odwołanie się do Pana Boga osoby, która łączy ideały i partię z ludźmi pokroju Senyszyn, jest dla mnie tak samo przekonujące jak Rydzyk zapewniający o swoim ubóstwie.

jozefosmenda napisał:
              > Aaaa.. i zastanów się jeszcze raz i napisz nam tutaj jak się to stało, że mnie mieszkańcy wybrali do RM chociaż nie miałem żadnego Programu Wyborczego?

Już to kiedyś tłumaczyłem.
              Po pierwsze jedynka na liście: Elektorat SLD to starsi ludzie, oni głosują na partię a nie człowieka. Przychodzą i najczęściej skreślają pierwszego z listy. Gdyby na jedynce był np jakiś Zdzisiek Wiertara to też by miał duże szanse na mandat. Na Pana nieszczęście Wasz elektorat się wykrusza, a młodzi o poglądach lewicowych wolą Palikota, bo jest dla nich bardziej przemawiający, niż "ostry jak brzytwa Oleksy czy inni mu podobni. W sondażach depczą wam po piętach.
              Po 2 ma też Pan znane nazwisko w mieście.
              Te dwa aspekty decydują że nawet jak się jawnie kpi z wyborców, śmieje z tego że i tak nie zamierza się nic robić, to można dostać mandat. To jest smutne.

Jeśli uważa Pan że nie mam racji to wystartujcie z Dwuzłotowcem w następnych wyborach w swoich okręgach z miejsc np 16 czy 17 wątpię by same nazwiska wystarczyły.

jozefosmenda napisał:
              > Tego wasza politologia niestety nie obejmuje ale jak byście chcieli wiedzę pogłębić to z przyjemnością służę wykładem. Oczywiście nie za friko bo mamy przecież gospodarkę wolnorynkową a wiedza kosztuje.

Jedyna dziedzina gdzie z pewnością mógłbym się dużo od Pana nauczyć, to "Umiejętność perfekcyjnej jazdy z pukla", ale zasady które wyznaję w życiu sprawiają, iż te umiejętności nie są mi do niczego potrzebne.
              • mietlorz707 Re: Teraz to już jeden powód więcej... 26.11.12, 03:48
                Fifiku, edukacja nie jest tożsama z wiedzą, a tym bardziej z rozumem.

Fakt, tu się zgadzam, Zeflik kpi z wyborców, bo wie że zostanie wybrany.

Jednak nie zostanie wybrany dlatego że jest jedynką na liście SLD.
                Przede wszystkim ludzie wybiorą go dlatego, że to Zeflik.
                Zeflik zawsze w radzie był. Zeflik się zawsze chętnie spotka z wyborcami. Zeflik wie z kim pogadać, żeby było koło jego bloku czysto. Zeflik wszystkich zna, i Zeflika wszyscy znają. Jak ktoś Zeflika nie potrafi znieść bo Zeflik jest niekulturalny na forum albo nie potrafi poprawnie po polsku czegoś powiedzieć, lub mu się wymsknie coś w rodzaju "panie biskupie" - zagłosuje na kogoś innego. Ale cała reszta zagłosuje na Zeflika, bo Zeflik wie jak i z kim sprawy mieszkańców załatwiać. Wyborcy wiedzą, czego mogą się po nim spodziewać. Jest przewidywalny.
                Dlatego po następnych wyborach Zeflik znów zasiądzie w Radzie Miasta.
                I dla ogromnej większości wyborców nie będzie miało żadnego znaczenia to, czy nadal będzie w SLD, czy zmieni barwy.
                Podobnie będzie z innymi postaciami z Rady Miasta. Pierwszy z brzegu przykład - nasz kochłowicki Kuba.
                W wyborach samorządowych przynależność partyjna ma znaczenie drugorzędne. Wpływa wyłącznie na rozmach kampanii.
                A w przypadku małych gmin znaczenia nie ma żadnego. Jeśli kandydat na wójta Zdzisiek Wiertara zbudował wodociąg, położył asfalt i obiecał nową szkołę - to zostanie wybrany na drugą kadencję, niezależnie od tego jakie partie poprą jego konkurentów.

Powinni to wiedzieć wykładowcy, nawet na śmieciowych studiach.
                I wydaje mi się, że wiedzą, ale Ty nie uważałeś. Albo zeszyt prowadziłeś niestarannie.

Jeszcze jedno.
                Zefel nigdy nie proponowałby nasłania kiboli na legalnie działającego przedsiębiorcę.
                Chociażby tego mógłbyś się od niego nauczyć.
                To tak a propos jakichś niby zasad, które twierdzisz, że wyznajesz.
                • fifik_rsl Re: Teraz to już jeden powód więcej... 27.11.12, 01:05
                  Cóż za paradoks Mietlorzu to co ja potrafiłem zmieścić w jednym zdaniu " Że jednym z dwóch głównych powodów dla którego wybierany jest Pan Osmenda jest znane nazwisko" Ty potrzebowałeś tak długiego wywodu w iście fifikowym stylu ;)
                  To co tu piszesz że nasz "Bohater" bazuje na tym że jest znany jest prawdą.
                  Jednak zupełne bagatelizowanie miejsca na liście i wmawianie mi że nie słuchałem wykładów na "śmieciowym wydziale" jest całkowitą nieprawdą.
                  Na jednym z wykładów na marketingu polit. prowadzący przedstawił wyniki badań (prawdopodobnie robionych przez jego seminarzystów) dotyczących szans wyboru z poszczególnych miejsc na liście.
                  Zgadnij jakiej partii wyborcy najczęściej skreślają jedynkę?? Tak zgadłeś SLD.
                  Zgoda że w wyborach samorządowych liczba ta jest mniejsza o ok 20% względem parlamentarnych. Nie mniej prawie połowa wyborców SLD idzie i skreśla jedynkę, głosując po prostu na partię. Przyjmijmy że w danym okręgu jest 10000 ważnych głosów. SLD zdobywa powiedzmy 8 % to jest 800 głosów, powiedzmy że z tego 40% wyborców zagłosuje na partię i tak gość z nr 1 ma 320 głosów za sam numer na liście, co najczęściej pozwala już uzyskać mandat.
                  Gdy do tego dojdzie kwestia "znanej osoby", co dobrze opisałeś, wtedy taka osoba może sobie pisać na forum, że po co jej program jak ludzie i tak wybiorą. Powtórzę, to jest smutne.

Gdyby to co piszesz było jedynym czynnikiem (bycie znanym) to Pan radny by nam od razu napisał udowodnię wam ci*le że z dowolnego miejsca z listy wejdę, ale on dobrze wie że bez programu i z takim podejściem do wyborców samo nazwisko Osmenda z miejsca powiedzmy 17 (najtrudniej z niego wejść) mogłoby nie wystarczyć.

Podam Ci prosty przykład. Ostatnie wybory parlamentarne. Lista naszego "przyjaciela Teletoobisia"
                  Miejsce nr 1 Rozenek Andrzej miejsce zamieszkania Pruszków
                  Miejsce nr 2 Mika Monika miejsce zamieszkania Ruda Śląska

I teraz paradoks, Pani Mika uzyskuje dwa razy mniej głosów w Rudzie Śląskiej niż Pan Rozenek!! Logika by nakazywała że skoro już chcę poprzeć kogoś z tego ugrupowania, to zagłosuję na człowieka z mojego miasta. Jednak pokazuje to idealnie, że ludzie w znacznej części głosują na ugrupowanie, a nie na człowieka.
                  Pewnie się doczepisz że sytuacja z Osmendą jest troszkę inna, bo w przeciwieństwie do tych dwojga jest znany, zgoda, ale jestem pewien że 40-50% głosów i tak ma dzięki miejscu na liście.
                  Takie są prawa polityki, że jedynka na liście to prawie pewien sukces. Gdyby tak nie było, nikt by o te miejsca w swoich ugrupowaniach nie walczył.

W kwestii kibiców. Pisałem to przed rozmową z moimi znajomymi z Werdonu. Podczas jej trwania wysunęli tezę, iż większość z tamtejszych ma w głębokim poważaniu to krematorium, a najbardziej ono przeszkadza tym co tam nie mieszkają i liczą na zbiciu na sprawie kapitału politycznego. Dotyczy obu stron barykady.
                  Spotkałem się też z tezą, że najgłośniej z tamtejszych krzyczą ci których piece węgla i dobrej jakości drewna nie znają. Jej prawdziwości sprawdzić nie sposób, ale nie zdziwiłbym się gdyby była ona bliska prawdy.
                  Wyszło więc na to, że skoro dla większości miejscowej społeczności sprawa ta nie ma większego znaczenia, to walka z przedsiębiorcą jest bezzasadna.
                  Nie mniej gdyby ktoś w mojej okolicy postawił coś co bardzo uprzykrzałoby życie (zapachem, hałasem) a wszystkie środki prawne by zawiodły, to nie potępiałabym ludzi którzy w obronie swojego normalnego życia rozpoczęliby swoją walkę z intruzem. Nawet jakby w tej grupie mieli być szalikowcy. Poprzez tę walkę rozumiem mn. blokadę zakładu czy protesty nawet w formie okupacyjnej mające sprawą zainteresować ogólnopolskie media.
                  W żadnym wypadku nie wchodzi w grę pobicie ludzi i celowe niszczenie mienia typu rozbijanie aut czy wybijanie szyb itd. Takim praktykom zawsze i niezależnie od okoliczności jestem przeciwko.
                  Jednak nieudolność lokalnych władz, wydających złe decyzje, a potem nie umiejących ich naprawić, nie mogą być podstawą odbierającą ludziom nimi dotkniętych, prawa do walki o normalność swojego życia, nawet jakby to miała być walka na granicy prawa!
                  • mietlorz707 Re: Teraz to już jeden powód więcej... 27.11.12, 01:36
                    I znów wywód na dwa ekrany, a całość Twego rozumowania o kant d... rozbić bo wybory parlamentarne nijak się mają do samorządowych.
                    No ale tak bywa, gdy na śmieciowych studiach potwierdzenie zapłaty czesnego jest ważniejsze niż wiedza.

A i jeszcze jedno - o ile mnie pamięć nie myli to o znajomych mających krematorium w poważaniu i kibolach pisałeś w tej samej wypowiedzi.

To tyle na temat Twojej wiarygodności i wiedzy.
                    • fifik_rsl Re: Teraz to już jeden powód więcej... 27.11.12, 11:42
                      Wyniki badań pokazały różnicę w podejściu wyborców do głosowania Człowiek/partia na poziomie ok 20% pomiędzy oboma typami wyborów. Czyli jedna piąta z głosujących jest skłonna bardziej zagłosować na człowieka w samorządowych. Czy ta różnica upoważnia nazwać tego nijak?? Nie wydaje mi się. No ale rudzka alfa i omega w osobie Mietlorza i tak przecież wie lepiej, niż jakieś tam wyniki badań.

mietlorz707 napisał:
                      > A i jeszcze jedno - o ile mnie pamięć nie myli to o znajomych mających krematorium w poważaniu i kibolach pisałeś w tej samej wypowiedzi.
                      > To tyle na temat Twojej wiarygodności i wiedzy.

Żeby nie przedłużać już wypowiedzi, tłumaczenie tej kwestii sobie podarowałem, ale jak widać dało to Tobie powód żeby się przyczepić.
                      Ponad miesiąc temu spotkałem dwóch kumpli z tamtych rejonów (ul. Sciegiennego) i pytając o ich walkę wyrazili się że mają gdzieś krematorium. Kilkanaście dni temu spotkałem się natomiast ze znajomymi w większym gronie i byli tam ludzi mieszkający na mn. na Nowary i tutaj zdania były podobne plus ich wnioski i tezy które opisałem w poprzednim wpisie.
                      To mnie przekonało, że dla większości ludzi tam mieszkających krematorium jest obojętne.
                  • w36 Re: Teraz to już jeden powód więcej... 27.11.12, 06:38
                    fifik_rsl napisał(a):

> W żadnym wypadku nie wchodzi w grę pobicie ludzi i celowe niszczenie mienia typ
                    > u rozbijanie aut czy wybijanie szyb itd. Takim praktykom zawsze i niezależnie o
                    > d okoliczności jestem przeciwko.

No chwila, chwila...

Przecież Twoja pamiętna wypowiedź co do postępowania z przedsiębiorcą, sugerowała wyraźnie niszczenie mienia przez napuszczenie kiboli.
                    Cytat:
                    "Ja pójdę krok dalej. W tamtym rejonie mieszka wielu kiboli, którzy smarują domy spreyami, demolują przystanki. Może po prostu wskazać im wroga, a oni już zrobią co trzeba. "

Link dla jasności:

forum.gazeta.pl/forum/w,261,139939407,140014637,Re_Nie_zostawiajcie_nas_.html

Nie rozumiem, po co wciąż eksponujesz swoją erudycję, wykształcenie, studia, jak to już tu nie ma po prostu sensu.
                    • fifik_rsl Re: Teraz to już jeden powód więcej... 27.11.12, 16:38
                      Stwierdzenie "zrobią co trzeba" zostało przeze mnie źle dobrane, bo jest zbyt ogólne i daje WAM możliwość interpretowania go na dowolny sposób.

W moim zamiarze było przedstawienie opinii że w ostateczności jestem w stanie zaakceptować pewne działania radykalne, jeśli inne formy protestu zostały wyczerpane. Nie wahałbym się zwrócić o pomoc np do chłopaków z Torcidy z mojego osiedla o pomoc, pod warunkiem nasz cel byłby zbieżny i ustalilibyśmy z liderami tej grupy sposób działania.
                      Metody przeze mnie możliwe do zaakceptowania dokładnie wymieniłem w poprzednim poście.

Oczywiście zdaję sobie sprawę z ryzyka, iż sytuacja może wymknąć się spod kontroli i całe planowanie wziąć w łeb, a opinia publiczna zwrócić przeciwko protestującym.
                      Dlatego tego typu sprawę trzeba dokładnie rozeznać i podjąć decyzję czy dramatyzm sytuacji jest warty podjęcia ryzyka.

Tyle ode mnie, dla mnie ostatnia wypowiedź w tej kwestii.
      • vv0007 Re: Jeden powód mniej 23.11.12, 12:08
        brawo fafik "wspaniały teks"
        zwłaszcza ten fragment

> Zupełnie nieuzasadnionym dla mnie jest czepianie się Komitetu że nie podali alternatywy. Dla nikogo nie jest tajemnicą, że trzon grupy tworzyli ludzie sympatyzujący z PO. Co mieli podać chcemy powrotu Andrzeja?? Przecież rywal by to wykorzystał głosząc wszem i wobec za pomocą wszystkich swoich kanałów, iż w referendum chodzi jedynie o zemstę ludzi Stanii. Wszystkie inne argumenty zeszłyby na 2 albo i 3 plan. To by pogrążyło referendum już na wstępie.

jak dobrze kumam
        to chcesz w tych słowach
        powiedzieć starą prawdę
        "że głupi naród wszystko kupi"
        widać że gdzieś masz uczciwość
        choć jesteś młody to z takimi
        zasadami i głoszonymi
        przez ciebie tekstami
        daleko nie zajdziesz

podobno chciałeś zmieniać
        scenę polityczną w RŚL.???
        • skalar2011 Re: Jeden powód mniej 23.11.12, 19:51

> jak dobrze kumam
          > to chcesz w tych słowach
          > powiedzieć starą prawdę
          > "że głupi naród wszystko kupi"
          TAK TO WYBRÓBOWALIŚCIE W SPOTKANIACH PRZEDREFERENDALNYCH, OBIECANKI,OBIECANKI A GŁUPIEMU RADOŚĆ
          > widać że gdzieś masz uczciwość
          > choć jesteś młody to z takimi
          > zasadami i głoszonymi
          > przez ciebie tekstami
          > daleko nie zajdziesz
          ZAJDZIESZ ZA TO DALEKO Z ZAKŁAMANIEM, OBŁUDĄ, NEPOTYZMEM, INTRYGAMI I ZEMSTĄ.
          MISJA: WYKOPAĆ, DOKOPAĆ ,I HURRA

>
          > podobno chciałeś zmieniać
          > scenę polityczną w RŚL.???
        • fifik_rsl Re: Jeden powód mniej 23.11.12, 23:44
          vv0007 napisała:
          > widać że gdzieś masz uczciwość
          > choć jesteś młody to z takimi
          > zasadami i głoszonymi
          > przez ciebie tekstami
          > daleko nie zajdziesz

Na jakiej podstawie oceniasz moją uczciwość? Przecież jak się tutaj zacząłem udzielać przedstawiłem się oraz powiedziałem, iż jestem z wykształcenia politologiem. Ocena i komentowanie sytuacji politycznych jest jakąś moją pasją, którą za pomocą forum sobie realizuje.
          W mojej subiektywnej ocenie w razie odwołania Pani Dziedzic, najbardziej prawdopodobny byłby powrót Pana Stanii, który najprawdopodobniej wygrałby w tych przyspieszonych wyborach. Stało by się tak dlatego, ponieważ podczas trwania kampanii Komitet nie potrafił wykreować żadnej wyrazistej postaci, mającej realne szanse na wygranie tych wyborów, a część członków Komitetu to jego sympatycy. Oczywiste że nie mogli tego scenariusza podać oficjalnie, bo dali by broń przeciwnikowi do ręki.

Taka jest moja subiektywna prognoza wydarzeń, gdyby za odwołaniem zagłosowało te 3 tysiące osób więcej. Teraz pytanie za 100 punktów co ma do tego moja uczciwość??

> podobno chciałeś zmieniać
          > scenę polityczną w RŚL.???

Liczę na to iż w najbliższej przyszłości pojawi się kilka nowych twarzy, które zastąpią najbardziej skompromitowanych rudzkich politykerów. Dla dobra tego miasta.

"że głupi naród wszystko kupi"

Tak jest skonstruowana kampania w systemach demokratycznych, że ten ma łatwiej co dysponuje większą kasą, zapleczem i dostępem do mediów. Znaczna część ludzi wierzy w to co dociera do nich w przekazach od walczących stron. Ta strona co ma ten przekaz lepszy przemówi do większej liczby dusz. Tak jest w każdym systemie demokratycznym począwszy od Rudy Śląskiej, a skończywszy na USA, gdzie także mogliśmy ten proces obserwować. Tamtejsi politolodzy jednoznacznie określili, że w stanach wahających się, zdecydowanie lepszą kampanię zrobił sztab Obamy, któremu sprzyjała dodatkowo większość mediów. To zadecydowało.
          Czy to jest powód aby nazywać kogokolwiek głupim??
          • vv0007 Re: Jeden powód mniej 26.11.12, 10:41
            > Na jakiej podstawie oceniasz moją uczciwość? Przecież jak się tutaj zacząłem ud
            > zielać przedstawiłem się oraz powiedziałem, iż jestem z wykształcenia politolog
            > iem. Ocena i komentowanie sytuacji politycznych jest jakąś moją pasją, którą za
            > pomocą forum sobie realizuje.

tylko na podstawie twoich wpisów
            wynika z nich straszny cynizm
            a brak uczciwości to moja ocena
            bo nie podoba mi się taka cyniczna
            postawa u młodego który pisze że
            chce świat zmieniać na lepsze
            zresztą szkoda gadać i tłumaczyć
            po tekście z kibolami i tym teraz
            całkowicie przestałeś być wiarygodny
            • fifik_rsl Re: Jeden powód mniej 26.11.12, 16:56
              W jednym się z Tobą zgadzam, słowo uczciwość rozumiem zupełnie inaczej niż Ty.
              Dla mnie uczciwość to pisanie tego co nakazuje mi moje sumienie. Nie oglądam się przy tym dla kogo owe słowa są korzystne, a dla kogo mniej. Ponadto nikt na mnie nie wywiera presji odnośnie tego co tutaj piszę. Że czasem ta ocena jest krytyczna i surowa dla całej rudzkiej "elyty" politycznej, co dla Ciebie jest przejawem cynizmu,to już trudno. Masz prawo do swojej oceny.

Ja wolę taką uczciwość niż ta polegająca na pisaniu tego, co wymaga zwierzchnik. W sumie wobec niego jesteś uczciwy i pewnie jest z Ciebie zadowolony.

W sprawie kiboli wypowiem się wieczorem, w odpowiedzi na wpis Mietlorza.
              • mietlorz707 Re: Jeden powód mniej 26.11.12, 17:41
                Zanosi się na ogromny wpis, z przypisami i z bibliografią.
              • vv0007 Re: Jeden powód mniej 27.11.12, 08:01
                fafik wybacz ale zdania nie zmienię
                widać że nie dostrzegasz swoich
                błędów więc zostawmy ten temat
                co do stwierdzenia że piszę co
                wymaga zwierzchnik to oczywiście
                stwierdzenie bez pokrycia
                staram się pisać jak widzisz mało
                ale prosto i dobitnie dzieląc równo
                nie wiem więc na jakiej podstawie
                wyciągasz takie wnioski

• fifik_rsl Re: Jeden powód mniej 27.11.12, 16:54
                  Ad1. Nie jestem nieomylny i swoje błędy dostrzegam.
                  Ad2. Wyciągnąłem takie wnioski na postawie całokształtu twoich wypowiedzi. Wydaje mi się że moja opinia nie jest odosobniona.
    • waple Re: Jeden powód mniej 24.11.12, 17:36
      Do fifik:Że się przedstawiłeś,to świadczy,że Cię tam ktoś kultury uczył.Natomiast proszę, wytłumacz co to jest ten fifik?Pozdrawiam.
      • waple Re: Jeden powód mniej 24.11.12, 19:54
        ai CO POLITOLOGU MILCZYSZ?
        • fifik_rsl Re: Jeden powód mniej 24.11.12, 21:28
          waple napisał:
          " ai CO POLITOLOGU MILCZYSZ?"

Milczę gdyż byłem w pracy.
          Fifik to moja ksywka, przylgnęła do mnie pod koniec podstawówki, na początku się wkurzałem potem zaakceptowałem i tak zostało do dziś.
          Obecnie znaczna część znajomych, szczególnie ze środowiska koszykarskiego, kojarzy mnie bardziej po tej ksywce niż po danych osobowych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka