stefan_st 29.11.12, 19:59 www.dziennikzachodni.pl/artykul/708861,biedronka-stoi-na-toksycznym-terenie-ludzie-alarmuja-jmp,5,id,t,sg.html#galeria-material Czy ktoś wie coś więcej w temacie jak w linku?? Stefan St. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
barretta Re: czy to prawda?? 29.11.12, 23:49 Prawda - bo pod przykrywką Biedronki eksploatują gaz łupkowy i wywożą go do ZSRR w zgrzewkach po mleku. Odpowiedz Link Zgłoś
amarian2 Re: czy to prawda?? 30.11.12, 11:15 Ostatnio był artykuł w NIE na ten temat, gdzie dosyć jasno wytłumaczono pewne sprawy. Nieprawdą jest, że oczyszczono do końca stawy smołowe, jak sugeruje rzecznik UM. Zostało i to dużo. Problemem jest, że zostały one zasypane kamieniem kopalnianym. Nie jestem specjalistą, niech wypowiedzą się inni, czy taki kamień może się zapalić? Miałem jednak okazję, zobaczyć badania gruntu przy istniejącym centrum. Próbki pobrano głęboko bezpośrednio przy ogrodzeniu. Są bardzo złe. Analizy te (wykonane przez specjalistyczne laboratorium ) zostały przekazane wszystkim „świętym” w mieście i województwie. Odpowiedz Link Zgłoś
mietlorz707 Re: czy to prawda?? 30.11.12, 12:32 > czy taki kamień może się zapalić? W naszym mieście nawet świetlówki są łatwopalne, więc zapewne i kamień może się zapalić. > Próbki pobrano głęboko bezpośrednio przy ogrodzeniu. Jak coś co jest głęboko w ziemi może wydostać się na powierzchnię? Zakładam, że to "coś" nie jest gazem, a JM nie posiada tam ujęcia wody. Odpowiedz Link Zgłoś
fkae Re: czy to prawda?? 30.11.12, 23:46 Problem palących się hałd na Śląsku nie jest niczym nowym-hałd kamienia takiego właśnie. Po jednej stronie ul. Szyb Walenty mamy JMD (Biedornka), a po drugiej teren oznaczony tablicami: "Uwaga! Pożar podziemny. Teren grożący zapadnięciem. Wstęp wzbroniony!". Żal bierze jak się czyta tych wszystkich, którzy tu piszą i problem bagatelizują, sprowadzając go do "gazu łupkowego w torebkach". Jak nie potraficie wyjść w myśleniu poza to co kupujecie w Biedronce i jecie, to szkoda. Ale pomyślcie jeszcze o tych co w JMD, w tym centrum logistycznym pracują i codziennie tam na 8 godzin do pracy przychodzą na tym syfiatym terenie pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
mietlorz707 Re: czy to prawda?? 01.12.12, 01:31 No i w naszej ekologicznej paranoi doszliśmy do tego, że kamień się może zapalić. A jak już przy myśleniu i żalu jesteśmy - to żal d... ściska gdy czytam tego rodzaju teksty. Pracownicy nie wiedzą nic o tym? Mózgów nie mają? Myśleć nie potrafią? Trzeba myśleć za nich nakręcając wydumane sensacje? Mimo wszystko tam pracują. Bynajmniej nie dlatego, że nie mają wyjścia, bo gdzie indziej nie ma pracy. Czy może jest jak przy wireckim krematorium, które najbardziej przeszkadza wszystkim, tylko nie mieszkańcom okolicznych domów? Odpowiedz Link Zgłoś
fkae Re: czy to prawda?? 01.12.12, 10:22 mietlorz707 napisał: > No i w naszej ekologicznej paranoi doszliśmy do tego, że kamień się może zapali > ć. > A jak już przy myśleniu i żalu jesteśmy - to żal d... ściska gdy czytam tego ro > dzaju teksty. > Pracownicy nie wiedzą nic o tym? Mózgów nie mają? Myśleć nie potrafią? Trzeba m > yśleć za nich nakręcając wydumane sensacje? > Mimo wszystko tam pracują. Bynajmniej nie dlatego, że nie mają wyjścia, bo gdzi > e indziej nie ma pracy. > > Czy może jest jak przy wireckim krematorium, które najbardziej przeszkadza wszy > stkim, tylko nie mieszkańcom okolicznych domów? To nie jest kamień z rzeki tylko z kopalni. W nim jeszcze jest zawartość węgla i hałdy z takiego kamienia ulegają samozapłonowi. Jedź na Szyb Walenty i zobacz tablice ostrzegające o "pożarze podziemnym" i "możliwości zapadnięcia się terenu" - to właśnie dotyczy terenów na których jest taki właśnie kamień z kopalni. Łupek pokopalniany - to jest ten właśnie kamień, który wg ciebie jest takim samym kamieniem jak każdy inny. Poczytaj... Takie badziwie może się zapalić samo jak i w wyniku prowadzonych prac. Tylko jak dla Ciebie każdy kamień jest taki sam, to pewno dla Ciebie pali się też tylko wtedy jak to widzisz i się zdrowo kopci. Oprócz kamienia idzie jeszcze o glebę, w której zostało to co po działalności koksowni zostać może. To nie są "wydumane sensacje" a wymawianie pracownikom JMD "braku mózgów" czy "braku umiejętności myślenia" jest prostactwem z Twojej strony. Ale kto Ci zabroni kandydować do nagrody np. "forumowego buca roku"...? A dymić to się dopiero zacznie jak JMD się pokapuje, że miasto sprzedało im "kota w worku"... Hałda Skalny-Łaziska G. Hałda-Wikipedia Na tym właśnie co na hałdzie ulega samozapłonowi stoi JMD, bo ktoś tym "zrekultywował" teren. Odpowiedz Link Zgłoś
mietlorz707 Re: czy to prawda?? 01.12.12, 13:28 To są wydumane sensacje. Nie zamierzam edukować kolejnego ignoranta, zapytaj więc wujka Google'a, przy jakiej zawartości węgla łupki są palne. Zapytaj też, do czego, i jakie odpady kopalniane są wykorzystywane. W żadnym miejscu nie zarzucam pracownikom jakichkolwiek braków. Samodzielnie podejmują decyzje, są świadomi tego gdzie pracują, i chcą tam pracować, wbrew rozkręconej przez kilku ignorantów kolejnej w tym mieście ekologicznej bzdurze. Czy ktoś zbadał tam powierzchnię gleby? Czy ktoś porównał jej zanieczyszczenie z próbką pobraną w pobliżu jakiejkolwiek ruchliwej drogi w naszym mieście? Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: czy to prawda?? 01.12.12, 14:45 mietlorz707 napisał: > To są wydumane sensacje. > Nie zamierzam edukować kolejnego ignoranta, zapytaj więc wujka Google'a, przy j > akiej zawartości węgla łupki są palne. Zapytaj też, do czego, i jakie odpady ko > palniane są wykorzystywane. Mietlorzu. Nie chodzi o to czy coś według Googla się pali czy nie. To już raczej tylko dyskusja akademicka. Chodzi o to że na Walencioku coś na pewno się pali. Sam to oglądałem: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2252525,2,65,Ruda-Slaska.html a co się konkretnie się pali, to chyba nikt poza tymi co to wyrzucili, nie wie. Oficjalną wersją były zdaje się resztki węgla. Choć o ile pamiętam kopalnia wymyła się od odpowiedzialności, twierdząc że wywóz zlecili spółce itp. itd. . Standardowe gadki szmatki. Ale tak naprawdę to wystarczy pospacerować się po zrzutowiskach kamienia np. Bielszowicka by spostrzec ile tam zakopanych dziwnych odpadów, które z pewnością nie są pochodzenia kopalnianego. I nie chodzi tam o takie drobiazgi typu odpadów remontowych czy likwidowanych hurtowni itp. ;) . Tak że przykładowo, trudno mi nie wierzyć w podaną wyżej hipotezę że pod kamieniami mogą być "pamiątki" z koksowni czy podobne inne niespodzianki, niekoniecznie pochodzenia miejscowego. Mogą być, czemu nie. Ale z drugiej strony, to jestem przekonany podobnie do Ciebie, że ta cała akcja medialna to tylko jakaś rozgrywka polityczna, kogoś kto ma zupełnie w d... mieszkańców Rudy i to czym się ewentualnie zatrują. Coś ktoś chce ugrać. Może konkurencja Biedronki? Odpowiedz Link Zgłoś
stefan_st Re: czy to prawda?? 01.12.12, 15:29 w36 napisał: > Ale z drugiej strony, to jestem przekonany podobnie do Ciebie, że ta cała akcja > medialna to tylko jakaś rozgrywka polityczna, kogoś kto ma zupełnie w d... mieszkańców Rudy i > to czym się ewentualnie zatrują. Coś ktoś chce ugrać. Może konkurencja Biedronki? W36 zgadzam się z Tobą ale czy to na pewno tylko konkurencja Biedronki? Może komuś zależy na zamieszaniu i odwróceniu uwagi od istoty sprawy. Może należałoby spojrzeć na tą sprawę trochę szerzej i to w kontekście innych tematów i coraz większej aktywności działaczy Ruchu Palikota w Rudzie. Proszę zauważyć, że link przeze mnie zamieszczony odwołuje do artykułu Dziennika Zachodniego. Proszę zauważyć, że również w niedawno wyemitowanych wiadomościach Sfery podano, że tą sprawą bardzo interesuje się Ruch Palikota. Dziś znane są technologie przeróbki składowisk, z których odzyskuje się resztki węgla (rzędu nawet kilku procent) a biznes podobno jest bardzo opłacalny… więc może jest coś na rzeczy… Stefan St. Odpowiedz Link Zgłoś
fkae Re: czy to prawda?? 01.12.12, 15:42 "Dziś znane są technologie przeróbki składowisk, z których odzyskuje się resztki węgla (rzędu nawet kilku procent) a biznes podobno jest bardzo opłacalny…; więc może jest coś na rzeczy…" "Technologie przeróbki składowisk(...)" są znane, tyle tylko, że na składowisku jest tylko to co jest na nim składowane a nie centrum logistyczne. Akurat tu chyba mamy coś co ze składowiska przywieziono na ten teren i na tym postawiono JMD. Na tym co miałoby być przerobione już coś wybudowano. Może nie na całości, ale jednak na części tego. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan_st Re: czy to prawda?? 01.12.12, 15:51 fkae napisał(a): > "Technologie przeróbki składowisk(...)" są znane, tyle tylko, że na składowisku jest tylko to > co jest na nim składowane a nie centrum logistyczne. Akurat tu chyba mamy coś co ze > składowiska przywieziono na ten teren i na tym postawiono JMD. Na tym co miałoby być > przerobione już coś wybudowano. Może nie na całości, ale jednak na części tego. fkae rozglądnij się ile jest jeszcze innych tego typu składowisk w Rudzie.... Stefan St. Odpowiedz Link Zgłoś
fkae Re: czy to prawda?? 01.12.12, 16:04 fkae rozglądnij się ile jest jeszcze innych tego typu składowisk w Rudzie...." Masz rację - te pozostałe SKŁADOWISKA mogą być łakomym kąskiem, ale to konkretne miejsce gdzie stoi JMD - które składowiskiem nie jest a jest tylko materiałem ze składowiska "rekultywowane", już chyba nie. Ale jak piszesz coś w tym jest, zarówno w kwestii szkodliwości syfa w tamtym miejscu (Urban raczej nie pisze o sprawach na których może wtopić), jak i w kwestii zarobku na przeróbce składowisk. Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: czy to prawda?? 01.12.12, 16:41 stefan_st napisał: > Może nale > żałoby spojrzeć na tą sprawę trochę szerzej i to w kontekście innych tematów i > coraz większej aktywności działaczy Ruchu Palikota w Rudzie. Możliwe że masz rację. Wiadomo że RP bardzo zależy na powtórnym wejściu do Sejmu tego ich Rozenka, z okręgu 31. Czyli nie tylko Ruda, a szersza okolica. Wrzucenie tematu że coś tam gdzieś leży w Rudzie pod ziemią, było by mało nośne dla potencjalnych wyborców poza Rudą. Ale, rzucające się w oczy, wkręcenie w to Biedronki i puszczenie sugestii że w każdej Biedronce jaką ktoś ma w pobliżu, w całym okręgu wyborczym 31, leżą towary przechowywane na "rakotwórczym terenie" to już zmienia sprawę i może nabić głosów. Ale poczekamy, zobaczymy, jakie lody będzie kręcił nasz kolega Teletubiś na tej sprawie. Jeszcze go tu w tej sprawie nie widziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
von-cymbergaj Re: czy to prawda?? 01.12.12, 23:32 To wszystko są typowe sraty pierdaty! Mnie tam nie przeszkadza, że kupuję żywność z tych magazynów. A jak komuś to nie pasi to niech sobie kupuje w Realu, Tesco czy gdziekolwiek Ale niech tutaj nie pociska pierdół. Ja będę kupował w Biedronce bo tak chcę i basta! A może ktoś zakłada, że świecący ogórek to chyba bardziej atrakcyjne niż wibrator? Odpowiedz Link Zgłoś
mietlorz707 Re: czy to prawda?? 02.12.12, 00:21 Najprawdopodobniej rację ma kopalnia. A ze zrzucili winę na wykonawcę, standard. Standardem niestety jest też to, że w naszym kraju gdziekolwiek coś się zasypuje, znajdą się ludzie którzy dodadzą tam coś od siebie. Bo wiedzą, że nikt tego nie odkopie, a samo z ziemi w tym miejscu nie wylezie. Ciekawi mnie o co w tej sprawie chodzi. Czy to konkurencja JM, czy tylko początek kolejnej głupiej populistycznej kampanii wyborczej, czy może sposób na to, by jakiś teren w okolicy kupić taniej? Odpowiedz Link Zgłoś
fkae Re: czy to prawda?? 01.12.12, 15:27 "Czy ktoś zbadał tam powierzchnię gleby?" A post amariana czytałeś? Pisze tak:"Miałem jednak okazję, zobaczyć badania gruntu przy istniejącym centrum. Próbki pobrano głęboko bezpośrednio przy ogrodzeniu. Są bardzo złe. Analizy te (wykonane przez specjalistyczne laboratorium ) zostały przekazane wszystkim „świętym” w mieście i województwie." I dlaczego tylko powierzchnię gleby mieliby badać? Tu chodzi o to, że syf pod spodem został zasypany innym syfem. Nie chodzi tylko o to co na powierzchni. Zacznij może czytać mniej wyrywkowo i selektywnie posty dyskusji, w której bierzesz udział i sadzisz złote myśli, że każdy kamień jest taki sam. "Czy ktoś porównał jej zanieczyszczenie z próbką pobraną w pobliżu jakiejkolwiek ruchliwej drogi w naszym mieście?" A po co miał porównywać? JMD stoi tam gdzie stoi a nie "(...)w pobliżu jakiejkolwiek ruchliwej drogi w naszym mieście?" Wg ciebie "przy każdej ruchliwej drodze w naszym mieście" albo bezpośrednio na niej stała koksownia? A kwestia syfa na przedmiotowym terenie na pewno nie jest "wygodna" referendystom, na co powinien wpaść każdy, który łączy ich z poprzednią władzą i jej chęcią powrotu do władzy w mieście. To za poprzedniego prezydenta ten teren został "zrekultywowany" i chyba też i sprzedany. Więc niech Cię nie straszy, że to referendyści cokolwiek wymyślili. Odpowiedz Link Zgłoś
mietlorz707 Re: czy to prawda?? 02.12.12, 00:01 Coraz bardziej żal d... ściska. Pytania zadałem po to, byś zrozumiał jak przeprowadzono pomiary. Nie dotarło. Nie mam żadnych wątpliwości że coś tam jest zakopane. Bo zakopane zostało po to, by w tym miejscu nie wydostało się na powierzchnię. Powierzchni nie zbadano bo nie byłoby sensacji, bo wszędzie skażona jest podobnie. Temat jest bardzo wygodny dla referendystów, bo najmiłościwiej nam panująca za nic w świecie nie zwali winy na poprzednika za coś co uruchomiono za jej kadencji, a mieszkańców mało interesuje kto teren rekultywował. Za to sporo mieszkańców ulega tego rodzaju kampaniom, zwłaszcza ci nie mający pojęcia o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
fkae Re: czy to prawda?? 02.12.12, 00:37 "Nie mam żadnych wątpliwości że coś tam jest zakopane. Bo zakopane zostało po to, by w tym miejscu nie wydostało się na powierzchnię." Chodzi o to, że nie miało być zakopane tylko zebrane tak głęboko jak trzeba. "Powierzchni nie zbadano bo nie byłoby sensacji, bo wszędzie skażona jest podobnie." Skażona wszędzie?! Nie, no bądź konskwentny! Kazałeś porónwać z powierzchnią gleby przy ruchliwych drogach czy jakoś tak, a nie wszędzie. I nie wszędzie jest na powierzchni kamień z gruby. "Temat jest bardzo wygodny dla referendystów, bo najmiłościwiej nam panująca za nic w świecie nie zwali winy na poprzednika za coś co uruchomiono za jej kadencji, a mieszkańców mało interesuje kto teren rekultywował." Nie wcale nie zwali... Do tej pory nigdy nie zwalała... Do dzisiaj jedzie na tym co odziedziczyła po poprzednikach (długi) jeśli chodzi o problemy i "konieczne" oszczędności... Jak się zrobi dym to powie, jak pewien radny, że nie mogła nic zrobić, bo to się zaczęło za poprzednika. "Za to sporo mieszkańców ulega tego rodzaju kampaniom, zwłaszcza ci nie mający pojęcia o co chodzi." Za to Ty masz pojęcie o wszystkim bez wyjątku i w każdym wątku, w którym jesteś... A ja nie uległem żadnej kampanii - w Biedronce dalej kupuję choć i tak szkoda mi tam pracujących - w tym centrum dystrybucyjnym. Nie dość, że pracują na terenie na któym syf został, zamiast wywieziony, przykryty innym syfem, to jeszcze jakiś buc twierdzi, że mózgów nie mają itp. Odpowiedz Link Zgłoś
mietlorz707 Re: czy to prawda?? 02.12.12, 23:37 Szkoda mojego czasu na polemikę z podatnym na propagandę ignorantem. Odpowiedz Link Zgłoś
fkae Re: czy to prawda?? 03.12.12, 19:10 mietlorz707 napisał: > Szkoda mojego czasu na polemikę z podatnym na propagandę ignorantem. Tak jak i mojego na polemikę z antypatycznym bucem, który wszystko wie lepiej. Weź napisz posta albo lepiej osobny wątek i wymień w nim te wszystkie tematy/zagadnienia co do których znasz więcej odpowiedzi niż można zadać pytań. Wtedy już nikt więcej nie będzie na ciebie tracił czasu, tam gdzie to niepotrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
greenrs2 Re: czy to prawda?? 03.12.12, 20:33 Tak jak i mojego na polemikę z antypatycznym bucem, który wszystko wie lepiej. Weź napisz posta albo lepiej osobny wątek i wymień w nim te wszystkie tematy/zagadnienia co do których znasz więcej odpowiedzi niż można zadać pytań. Wtedy już nikt więcej nie będzie na ciebie tracił czasu, tam gdzie to niepotrzebne. Widzę, że prędzej czy później każdy dochodzi do tych samych wniosków. Szkoda jedynie, że większość później niż prędzej... Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: czy to prawda?? 04.12.12, 00:05 Chętnym prześlę wyniki analiz laboratoryjnych Odpowiedz Link Zgłoś
fkae Re: czy to prawda?? 02.12.12, 00:52 "Samodzielnie podejmują decyzje, są świadomi tego gdzie pracują, i chcą tam pracować, wbrew rozkręconej przez kilku ignorantów kolejnej w tym mieście ekologicznej bzdurze." Są świadomi... Dostałeś kiedyś przy podpisywaniu umowy opracę analizę chemiczną tego na czym stoi zakład, z którym umowę podpisujesz. A "ekologiczna bzdura" została rozkręcona po uruchomieniu zakładu, jak zatrudnieni tam już tam pracowali. To nie jest "ekologiczna bzdura" tylko kolejna fuszerka w tym mieście. Tym razem na konto poprzedników OdNowy. Odpowiedz Link Zgłoś
waple Re: czy to prawda?? 01.12.12, 13:00 amarian2 napisał: > Ostatnio był artykuł w NIE na ten temat, gdzie dosyć jasno wytłumaczono pewne s > prawy. > Nieprawdą jest, że oczyszczono do końca stawy smołowe, jak sugeruje rzecznik UM > . Zostało i to dużo. Problemem jest, że zostały one zasypane kamieniem kopalnia > nym. Nie jestem specjalistą, niech wypowiedzą się inni, czy taki kamień może si > ę zapalić? > Miałem jednak okazję, zobaczyć badania gruntu przy istniejącym centrum. Próbki > pobrano głęboko bezpośrednio przy ogrodzeniu. Są bardzo złe. Analizy te (wykona > ne przez specjalistyczne laboratorium ) zostały przekazane wszystkim „świ > ętym” w mieście i województwie. Taki kamień może się zapalić bo w nim jest pewna ilość węgla.Takie łupki karbońskie mają w sobie pewną ilość węgla, ba nawet w sprzyjających warunkach są podatne do samozapłonu. Odpowiedz Link Zgłoś
benedykt26 Re: czy to prawda?? 30.11.12, 20:59 W Rudzie Śląskiej nie ma metra kwadratowego, na którym nie prowadzono by od 200 lat działalności przemysłowej. Cegielnie , huty cynku, kopalnie, stalownie. Cały teren jest skażony a jakoś żyjemy i nawet uprawiamy ogródki działkowe i plony spożywamy. Tam pewnie te towary są moczone w tej mazi i rozwożone by nas truć. Proponuję powołanie komisji śledczej bo to najlepiej nam wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
waple Re: czy to prawda?? 01.12.12, 12:55 benedykt26 napisał(a): > W Rudzie Śląskiej nie ma metra kwadratowego, na którym nie prowadzono by od 200 > lat działalności przemysłowej. Cegielnie , huty cynku, kopalnie, stalownie. Ca > ły teren jest skażony a jakoś żyjemy i nawet uprawiamy ogródki działkowe i plon > y spożywamy. Tam pewnie te towary są moczone w tej mazi i rozwożone by nas truć > . Proponuję powołanie komisji śledczej bo to najlepiej nam wychodzi. Problem jest poważny i to trzeba wyjaśnić do końca.A Ty możesz żyć jak chcesz i to innych nie obchodzi.Było tu już mięso zatrute, mięso od ll wojny światowej, mięso szalonych krów i jak chcesz to możesz to spożywać, nawet dają takie za darmo.Natomiast my chcemy wiedzieć czy to co jemy nie jest zatrute i nie wybrzydzaj i nie zniechęcaj innych do wyjaśnienia takich spraw.To nasze zdrowie i naszych dzieci i tylko o to i aż o to nam chodzi.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mietlorz707 Re: czy to prawda?? 01.12.12, 13:35 Waple, Marianie, i pozostali referendyści! Mieliśmy już kampanię wyborczą ze spalarnią odpadów w tle, potem kampanię referendalną z dymiącym (rzekomo) kominem, teraz mamy palne kruszywa... Nie idźcie tą drogą! Odpowiedz Link Zgłoś
fkae Re: czy to prawda?? 01.12.12, 15:47 mietlorz707 napisał: > Waple, Marianie, i pozostali referendyści! > > Mieliśmy już kampanię wyborczą ze spalarnią odpadów w tle, potem kampanię refer > endalną z dymiącym (rzekomo) kominem, teraz mamy palne kruszywa... > > Nie idźcie tą drogą! ...a co do spalarni zgadzam się w 100% procentach. Wykorzystanie tego w kampanii, a potem głupie gadki, że sobie taką mniejszą - taką dla lalek sobie wybudujemy, to jest ciemnota. Z takimi władzami u steru, po kwestii ze spalarnią i teraz po przetargu pod hasłem "jak zaoszczędzić 2 mln. zł tracąc jednocześnie 1,5 mln. zł", to w tym GZMie mają chyba z nas niezły ubaw. Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Pierwotna publikacja 07.12.12, 00:56 Ponieważ założony przez teletoobisia wątek o temacie powielającycm temat tego wątku, został wyróżniony przeniesieniem na bardzo prestiżowe, lecz niezbyt trwałe miejsce, forum Ośla ławka: forum.gazeta.pl/forum/w,396,140898582,140898582,Biedronka_wacha_fenol.html pozwolę sobie tutaj na zamieszczenie linku do pierwotnego artykułu, którego praktycznie konsekwencją jest ten artykuł z DZ i naszegomiasta.pl. : a1.nie.com.pl/art26938.htm Tak żeby już nie kusiło teletoobisia na spamowanie, ale też dlatego że ciekawe ;) Odpowiedz Link Zgłoś