Dodaj do ulubionych

Malcontent

18.09.14, 14:27
Jeżeli będziemy próbowali przekonać malkontenta, że nie jest wcale tak źle, jak uważa i wysuniemy całkiem rozsądne argumenty, będzie zaciekle bronił swojego stanowiska i nie da się przekonać. Z jakichś bowiem względów nie chce być zadowolony! I nie chce dać się przekonać, że jest lepiej niż on mniema. Postawa taka łatwo się udziela. Ludzie przestają dostrzegać pozytywne strony życia i zmiany na lepsze. Przyzwyczajają się narzekać. Narzekanie może stanowić "zasłonę dymną", mającą na celu ukrycie własnego powodzenia przed oczami zawistnych. Lecz może również pod pretekstem niezadowolenia z otoczenia kryć się niezadowolenie z samego siebie. Jeżeli ktoś nie ma takich osiągnięć, o jakich marzył, może pokrywać to niezadowolenie nieustanną krytyką wszystkich i wszystkiego. Łatwiej być niezadowolonym z otaczającej rzeczywistości i wszystkiego "co się wydarza", niż z samego siebie. Obniżanie i umniejszanie cudzej wartości łatwiej pozwala znieść niekorzystny obraz samego siebie. Krytyka innych odwraca uwagę od własnych niedociągnięć i własnej nieudolności. W malkontenctwie kryje się perfidna satysfakcja z tego, że jest źle i lepiej nie będzie, satysfakcja ze zrzucenia ciężaru niepowodzeń, ze zrzucenia odpowiedzialności z siebie na "los", na sytuację, na innych ludzi!.

(LID)
źródło: mwmedia

A teraz dla wszystkich malkontentów tego forum
www.wspolnota.org.pl/uploads/media/Miasta_na_prawach_powiatu.pdf
Obserwuj wątek
    • kapioh1 Re: Malcontent 18.09.14, 17:41
      A może tak wytłumaczysz nam, co to znaczy "propaganda sukcesu" i na kogo mówimy "P-i-n-o-k-i-o"??
      • freeeeed Re: Malcontent 18.09.14, 18:48
        Dziwne że zadajesz takie pytanie.
        forum.gazeta.pl/forum/w,261,99983540,100072259,Re_Andrzej_Pinokio_Stania_.html
        • bszabatowski Re: Malcontent 18.09.14, 19:36
          No patrz - a ja myślałem że o kogo innego chodzi...
          W_Krainie_Basni_Pinokio_Solista.
          • pipi43 Re: Malcontent 18.09.14, 19:41
            bszabatowski napisał(a):

> No patrz - a ja myślałem że o kogo innego chodzi...
            > W_Krainie_Basni_Pinokio_Solista.

Mylić się jest rzeczą ludzką...
            • kapioh1 Re: Malcontent 18.09.14, 19:52
              Tak, obecnie na pudle jest Pinokio- Solista. Pierwsze miejsce, bezapelacyjnie, od prawie czterech lat. Brawo!
              • zicherong Re: Malcontent 18.09.14, 20:05
                Nawet nowego przezwiska nie potraficie wymyśleć, a co dopiero rzeczy ważniejsze... Każdy tak samo nazywany. Ubogie to wasze słownictwo, oj ubogie...
                • meg114 Re: Malcontent 18.09.14, 20:19
                  No, to może niech Pinokio wreszcie wymyśli coś nowego, bo jego metody są ciągle takie same, a ubóstwo to w mieście jest właśnie jego zasługą.
                  • skalar2011 Re: Malcontent 18.09.14, 20:22
                    pinokio się nie zmieni, obietnica goni obietnicę, kłamstwo rodzi kłamstwo
                    • bed-wa Re: Malcontent 18.09.14, 22:38
                      Zicherong,wymyslanie przezwisk zostaje dla ciebie.Od wazniejszych spraw są inni.
                    • freeeeed Re: Malcontent 18.09.14, 22:50
                      Widać, że bszabatowski trochę szukał na forum. Pewnie wie, że kapioh1 ma ograniczony krąg bohaterów bajek z dzieciństwa. Dla niego wszystkie postacie z tego forum wcześniej czy później to Pinokio.
                      forum.gazeta.pl/forum/w,261,87590172,88632249,Re_Nodgelda_majom_kajs_bo_jes_niywazny_.html?wv.x=1
                      forum.gazeta.pl/forum/w,261,112415771,113401985,Re_Pinokio_Domzalski_.html
                      forum.gazeta.pl/forum/w,261,87879704,87884240,Re_Leon_Pinokio_.html
                      Biedny ten kapioh1 stracił tyle bajek. Albo? Narzekanie może stanowić "zasłonę dymną", mającą na celu ukrycie własnego powodzenia przed oczami zawistnych. Lecz może również pod pretekstem niezadowolenia z otoczenia kryć się niezadowolenie z samego siebie. Jeżeli ktoś nie ma takich osiągnięć, o jakich marzył, może pokrywać to niezadowolenie nieustanną krytyką wszystkich i wszystkiego.
                      • kapioh1 Freeeeed- nasz nowy Pinokio? 18.09.14, 23:19
                        freeeeed napisała:
                        "Widać, że bszabatowski trochę szukał na forum. Pewnie wie, że kapioh1 ma ograniczony krąg bohaterów bajek z dzieciństwa. Dla niego wszystkie postacie z tego forum wcześniej czy później to Pinokio."

Oj, mijamy się z prawdą, mijamy....Fuj. Użycie słowa "wszystkie" w odniesieniu do zaledwie kilku postaci, policzalnych na paluszkach jednej ręki? Nieładnie. Otóż operetkowa i tragiczna zarazem postać Pinokia należy do światowego dziedzictwa kulturowego. To nie tylko kłamczuch w potocznym rozumieniu - to przede wszystkim ktoś nie dotrzymujący danego słowa. Forumowymi Pinokiami mogło i może stać się wielu, ale w sumie niewielu tego doświadcza. I to mi pozwala wierzyć w Rudę Śląską!! No cóż, niektórzy w konkursie rudzkich nosów dawno już odpadli, padając wręcz ofiarą Pinokiów większych i wytrawniejszych. Teraz z trudem dochodzą do siebie, poobijani wielgachnymi drągami nosów, które sami niegdyś lansowali. Myślę o nich pozytywnie i nawet ich lubię - raczej długonosymi się ponownie nie staną, ot, taki ZD. Tobie freeeeed natomiast nochal rośnie i rośnie, szczególnie gdy paluchami walisz w klawiaturkę i wychodzi słowo "WSZYSTKIE" w odniesieniu do kilku zaledwie przykładów.
                        • mietlorz707 Wątkotwórca Freeeeeud się nazwać powinien. 19.09.14, 03:47
                          Rywalizacja rozmiarów i sprawności:
                          > niektórzy w konkursie rudzkich nosów dawno już odpadli
                          > padając wręcz ofiarą Pinokiów większych i wytrawniejszych

informacja o braku tejże (sprawności):
                          > z trudem dochodzą

oraz... hmmm no właśnie, co?
                          > poobijani wielgachnymi drągami

Wiem, wyrwałem z kontekstu, ale to norma na tym forum.
                          Się w trend wpisałem, o!
                          I znowu wątek rozmywam, pewnie mnie ktoś za to opier...
                        • freeeeed Re: Freeeeed- nasz nowy Pinokio? 19.09.14, 09:01
                          Czy to zaszczyt zostać kolejnym Pinokio? Czy raczej potwierdzenie tezy, że wszyscy wcześniej czy później zostaną Pinokiem? Tak czy siak kapioh1 to, co piszesz potwierdza wcześniejsze słowa z pierwszego wpisu ?.Obniżanie i umniejszanie cudzej wartości łatwiej pozwala znieść niekorzystny obraz samego siebie. Krytyka innych odwraca uwagę od własnych niedociągnięć i własnej nieudolności?..
                          • meg114 Re: Freeeeed- nasz nowy Pinokio? 19.09.14, 10:49
                            nie pochlebiaj sobie. Zostanie Pinokiem nie jest zaszczytem. Ale zgodzę się z tym fragmentem: "Krytyka innych odwraca uwagę od własnych niedociągnięć i własnej nieudolności?" - zamiast tłumaczyć się z niegospodarności i nieudolności w rządzeniu miastem, a nawet z tupetu z szastania pieniędzmi rudzian, lepiej powiedzieć, że ci, którzy na to zwracają uwagę, chcą ukryć własne niedociągnięcia, tak?
                            Ponadto drogi pinokio (malutki i nieudolny), to forum ma swoją specyfikę i jakoś określony zakres tematyczny. Dla poranionych osobowości znajdziesz mnóstwo innych - dlaczego akurat tu wprowadzasz takie wątki?
                            • freeeeed Re: Freeeeed- nasz nowy Pinokio? 19.09.14, 11:03
                              Kolejna ujadaczka. Jak ci wątek nie pasuje to dlaczego odpisujesz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka