Dodaj do ulubionych

kreatywna księgowość

26.09.14, 08:39
Kreatywna księgowo to w uproszczeniu wstawianie cyfr pod aktualne potrzeby w tym przypadku polityczne czy na potrzeby kampanii,

W bilansie otwarcia słyszeliśmy o 250 mln zł zadłużenie tera krzycz, że było 640 mln
Mówią że na koniec roku 2014 zostawią 456 mln ale zapominają dodać do tego niezapłacone faktury (i nieważne czy wymagalne czy nie). W 2013 było tego ze 40 mln. Nawet ślepy widzi, że w tym roku będzie więcej.
Co jest więc kręcone?
Jak hepik, mietlorz, aloes i Józwf poręczą spółce miejskiej 100 mln a ta spółka nie wykorzystuje kredytu (po prostu go nie bierze) to czy Józef ma dług czy nie? Poręczycielem jest więc musi co roku odkładać na bok odpowiednią kwotę. ALE JEJ nie wpłaca do banku. I tak było w 2010.
Teraz mamy 2014 i spółka kredyt wykorzystała, nie płaci i nasi forumowi poręczyciele spłacają z wiedzą że spłacą 300 mln (odsetki).
Ja rozumiem, że hepik ale inni nie widzą tej różnicy?
A teraz fakty:
W grudniu 2010 roku, było uruchomione 25 mln zł kredytu (podaje się od 16 do 25). Zainwestowane w uzbrojenie terenu. Jeżeli GD spełniłaby obietnice wyborcze a Józef nie zapomniałby, że przed wyborami był za zamknięciem spółek wodnych to… wystarczyło inwestycję wstrzymać (zima?) i policzyć. Jednorazowa spłata przez Miasto kwoty zadłużenia była najlepszym rozwiązaniem mając do dyspozycji dobry, uzbrojony teren (Myślę, że niewiele mnie warty). I tu do obrońców GD. To nie musiałoby w ogóle całkowicie zatrzymać prac przy tej inwestycji. Po pierwsze dałoby czas do analizy a po drugie nie byłoby dzisiaj zadłużenia na poziomie pół miliarda złotych.
Nagła próba (w czasie kampanii wyborczej) wliczenia poręczenia ponad 300 mln zł do zadłużenia w 2010 jest zwykłym oszustwem.
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: kreatywna księgowość 26.09.14, 21:16
      Weź Ty, amarian,nie naduzywaj nicka hepik 1 nadaremno.
      Bo to grzech. ;)
      Juz ze kilkanaście razy pisałem,że mam głęboko w dupie czy prezydentem będzie Dziedzicowa czy ktokolwiek inny.
      Ba,napiszę,że dobro Miasta Naszego (vide deklaracje skalara czy innych burzów) też mi zwisają,dla odmiany z wysoka.
      Te wszystkie Twoje bluzgi,insynuacje,że piszę pod różnymi nickami,wychwalając Dziedzicową(pokaż jeden post,gdzie to uczyniłem ) sugerując,że jestem jakimś urzędnikiem /współpracownikiem świadczy tylko o tym,że powinieneś się zająć leczeniem prostaty,bo na głowy leczenie już za późno.

Reasumując -(cenzura) ;)
    • pipi43 Re: kreatywna księgowość 26.09.14, 21:30
      amarian2 napisał:

W 2013 było tego ze 40 mln. Nawet ślepy widzi, że w tym roku będzie więcej.

Nawet ślepy widzi...
      Kurcze, zaczynam się martwić o stan mojego wzroku.
      • skalar2011 Re: kreatywna księgowość 27.09.14, 08:24
        hepik widzisz mnie nie zwisa, musisz iść z tym do doktora, pipi do okulisty i po sprawie, na szczęście mieszkańcy Rudy Śląskiej są zdrowsi od was .
        • skalar2011 Re: kreatywna księgowość 27.09.14, 08:37
          Ruda Śląska wciąż skutecznie ogranicza swoje zadłużenie! Na koniec tego roku zadłużenie miasta z tytułu zaciągniętych wcześniej kredytów, pożyczek i obligacji wyniesie 156,4 mln złotych, tj. o ponad 70 mln złotych mniej niż na koniec 2010 roku. Z najnowszego rankingu dwutygodnika samorządowego „Wspólnota” wynika, że zadłużenie miasta w ubiegłym roku było niższe od średniej wojewódzkiej. Lokata Rudy Śląskiej w zestawieniu zadłużenia samorządów jest jedną z najlepszych na przestrzeni ostatnich dwunastu lat.

Jak wynika z opublikowanego raportu „Wspólnoty”, zadłużenie polskich miast na prawach powiatu w ciągu ostatnich dwóch lat wzrosło łącznie o ponad 5 proc. Tymczasem Ruda Śląska należy do nielicznych miast, które konsekwentnie i skutecznie ogranicza swoje zadłużenie. - Dobry wynik finansowy Rudy Śląskiej to efekt radykalnego programu ratowania finansów gminy, który wdrażamy od prawie czterech lat - podkreśla prezydent Grażyna Dziedzic. - Jak widać przynosi on efekty, bo zadłużenie miasta jest dziś na dużo niższym i nieporównywalnie bezpieczniejszym poziomie, niż jeszcze cztery lata temu. Od tego czasu udało nam się spłacić prawie 160 mln zł długów - dodaje.
          z oficjalnej strony miasta
          czy t jakiś żart?
        • amarian2 kreatywna księgowość 27.09.14, 08:40
          HEPIK a jak mam pisać, Pan x jeżeli Ty w prawie każdym poście piszesz o amarianie?
          I nie denerwuj się tak.
          Wiem ile dla mnie robisz, Ty, mietlorz, pipi i aloes, Aż człowiek ma uciechę zakładać wątki, kiedy wiem, że nie znikną w tym natłoku i może liczyć na WAS.
          To, że nie na temat wątku, nie merytorycznie, trochę szkoda, ale nie wszystko można mieć? Prawda?
          A teraz wracamy do tematu.
          Odpowiedz Tak lub Nie (proszę) czy rozumiesz różnicę pomiędzy poręczeniem w 2010 i 2014 rokiem???
          Bo musiałbym znowu tłumaczyć, mam dodatkowy materiał w postaci Bilansu Otwarcia, Super ciekawy.
          • hepik1 Re: kreatywna księgowość 27.09.14, 09:50
            > Odpowiedz Tak lub Nie (proszę) czy rozumiesz różnicę pomiędzy poręczeniem w 201
            > 0 i 2014 rokiem???

Ale co mnie obchodzi cudzy kredyt?
            Nigdy w życiu nie brałem ani nigdy nie żyrowałem.
            No dobrze raz miałem na auto ,w 2005.Ale wtedy dawali 50/50 bez prowizji,bez odsetek,bez poręczeń,taki klimat na owe auta wtedy był.Wplacałeś połowę,drugą połowę po roku a odsetki z tej drugiej połowy procentowały na moim koncie.
            Czysty zysk,ktory już się nie powtórzy.
          • hepik1 Re: kreatywna księgowość 27.09.14, 10:04
            >Ty w prawie każdym poście piszesz o amarianie?

Bo mnie bawisz,sugerując(insynuując) moje powiązania z UM.Taką moją prywatną maskotką forumową zostałeś.
            Jako ,że od lat kilkunastu (12?)piszę na różnych forach pod tym samym nickiem dla średnio inteligentnego kretyna internetowego nie stanowi problemu dotarcie do moich danych osobowych.miejsca zamieszkania,zdjęć mojej przystojnej osoby itp,itd.Wystarczy od kilkunastu minut do góra godziny(u durnowatych)
            Tobie się to nie udało.
            • hepik1 Re: kreatywna księgowość 27.09.14, 10:50
              Ups...znowu kropkę zamiast przecinka kliknąlem.
              Zaraz mi to Szabatowski wytknie.
              Uprzedzając i usprawiedliwiając-nowy laptop i to z klawiaturą numeryczną posiadłem , klawisze mniejsze a lat przybywa,abstrahując,że kiedyś pisało się elaboraty a teraz w dobie twitera co raz krótsze teksty i wychodzi się z wprawy ;) ;)
              • amarian2 Re: kreatywna księgowość 27.09.14, 15:28
                hepik kim jesteś to wiem, tylko nie rozumiem, że jak masz wszystko w ... skrótowo mówiąc to dlaczego tak bronisz tej władzy? Dlaczego tak ostro walczyłeś z referendystami???
                A ta maskotką to mi jest miło, szczególnie, że tyle lat się staram a ty teraz takie rzeczy mi piszesz.:)
                • skalar2011 Re: kreatywna księgowość 27.09.14, 20:18
                  hepik to ty jesteś naszą forumową maskotką, taki z ciebie polityk jak z koziej d...py trąba, ale szczekosz,grozisz, wywijosz patyczkiemctak jak ci wiater powieje abo jak ci nakazujom ,jesteś żałosny wiesz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka