Dodaj do ulubionych

odpowiedź

21.11.14, 12:06
Zawsze bawiło mnie (jako młodego chłopaka) 1 Maja, kiedy z roku na rok coraz więcej maszerowało w pochodzie Powstańców (z całym szacunkiem dla tych prawdziwych). W latach 90 zaczęło się mnożyć internowanych, pół internowanych i kombatantów walki z komuna. Ba, spotkałem takich w R.Śl którzy uwadniali, że byli w KOR. Teraz zaczyna się mnożenie referendystów. Ci co opluwali referendum nagle staja się obrońcami. Nie zdziwi mnie jak za rok hepik okaże się organizatorem (przecież napisał „że tylko jeden”), mietlorz okaże się lokomotywą a fifik głównym ideologiem referendum. Tylko dla przypomnienia, 17,5 tys mieszkańców podpisało się pod dwoma pytaniami, w skrócie: czy jesteś za odwołaniem Prezydent i Rady Miasta. I wszelkie dorabianie dzisiaj ideologicznej osłonki do referendum jest absurdem.
Fifik ja się nie znam na piłce ręcznej i nigdy się w tym temacie nie wypowiadam, a ty ciągle piszesz o samorządzie, a nie chce ci się wziąć kalkulatora.
rudaslaska.com.pl/i,oficjalne-wyniki-wyborow-samorzadowych-w-rudzie-slaskiej-sprawdz,200274,1051080.html
ten link już tu był, ale nie pisz kto przekroczył lub nie próg wyborczy bo to nie prawda. Forum Samorządowe ( choć przekroczyło próg) przegrało wybory, i trzeba dokonać analizy, choć dzisiaj już wiadomo, że wyborcy głównie głosowali na partie polityczne (przynajmniej w Miastach gdzie nie ma JOW). Jak działa przelicznik D’Hondta nie będę ci tłumaczył bo tego nie rozumie nawet nasza elita polityczna. Gdyby nie ich ambicje to w R.Śl nie byłoby 11 komitetów a najwyżej 7. Popatrz na wyniki, gdzie PO wygrywa z PiS około 460 głosów i ma 3 mandaty więcej (czyli 150 głosów na mandat) a RAŚ ma ponad 750 głosów więcej niż Porozumienie i nie ma mandatu. Taki mamy system i OK.
Zabawiłeś mnie wyliczeniem ile dostaliby referendyści i nawet kto:) Oczywiście zabawa w stylu” co by było gdyby” jest fajna ale niewiele ma wspólnego z Ordynacją. Start Referendystów w ilości 10-15-20 osób spowodowałby, że otrzymalibyśmy może z 30% ( a jestem pewny, że nawet nie) tego co Forum. Bez JOW liczą się tylko silne listy, z jak największa ilością różnych środowisk i organizacji. I TO pokazuje i udowadniają powyższe wyniki. Sądzę, że gdyby liderzy różnych środowisk znali je to lista Forum byłaby jeszcze bardziej dla ciebie dziwna, no ale …zdecydowanie silniejsza.
A jeżeli dla ciebie łączenie różnych środowisk jest sprzedaniem się lub kupczeniem to masz takie pojęcie o polityce jak ja o piłce ręcznej. Bo jak patrzę na TĄ Radę, to według ciebie najgorsi w Forum, według mnie byliby najlepszymi w tej RM.

Obserwuj wątek
    • mietlorz707 Re: odpowiedź 21.11.14, 14:55
      > Nie zdziwi mnie jak za rok hepik okaże się organizatorem (prze
      > cież napisał „że tylko jeden”), mietlorz okaże się lokomotywą a fif
      > ik głównym ideologiem referendum.

Jeśli drugą turę wygra PO, to mogą być prorocze słowa. ;)
      W drugą stronę w moim przypadku nie ma takiej możliwości. I nie będzie.

> Tylko dla przypomnienia, 17,5 tys mieszkańców podpisało się pod dwoma pytaniami

A potem nawet nie zebraliście wymaganej liczby podpisów pod wnioskiem.
      Moim zdaniem dlatego, że nie tylko mnie zraziliście do siebie waszą gazetką, Bartusiem, i negatywnym nastawieniem do obecnej prezydent, przy jednoczesnym braku pomysłów na miasto bez niej. Później pokazaliście wasz pomysł na przyszłość wystawiając jako jedynki Kanię i Wieszołka, aber das ist eine ganz andere Geschichte.

Ale jak już na pytania odpowiadasz - może powiedz, kto i kiedy to wszystko zaczął?
      • amarian2 Re: odpowiedź 21.11.14, 15:10
        styczeń - luty 2011, kiedy to prezydent "dotrzymywała" obietnice wyborcze a nowa władza wprowadzała swoisty TKM
        • mietlorz707 Re: odpowiedź 21.11.14, 15:40
          Oho, za trudne pytanie chyba...
          Kto?
          Potrafisz odpowiedzieć, czy nie rozumiesz pytania? Może nie chcesz odpowiadać?
          Jeszcze raz: kto?
          Tylko nie pieprz że wszyscy naraz nagle się zniechęcili po 2-3 miesiącach urzędowania. :)
          • hepik1 Re: odpowiedź 21.11.14, 16:08
            W 2011 antycypowali rok późniejsze wydarzenia w zabrskim hotelu ;)
          • aptykorz Re: odpowiedź 21.11.14, 16:18
            mietlorz tu odpowiedź na pytanie KTO ? Po resztę to sięgnij do kolejnych wydań WR

forum.gazeta.pl/forum/w,261,155167002,155167842,Re_Nagrody_dla_sportowcow.html
      • amarian2 Re: odpowiedź 21.11.14, 17:05
        mietlorz, kto pieprzy ten pieprzy, raczej to widać.
        Jak się z kimś umawiasz na cokolwiek a ten typ nie realizuje umowy, to chyba norma, że zaczynasz go ...
        A ty jak w przedszkolu, kto zaczął, no ten który pierwszy uderzył, opluł, okłamał (do wyboru mietlorzu). Więc jak pamiętam a nawet na forum pisali początek kłamstw, niszczenia ludzi itd to luty, marzec 2011.
        A ty uważasz, że to zaczęło się wcześniej np. grudzień 2010
        • mietlorz707 Re: odpowiedź 21.11.14, 18:16
          > kto pieprzy ten pieprzy, raczej to widać

Oj widać, widać.
          Widać też jak pieprząc można się wypieprzyć.
          Po pierwsze nie "uważam, że", a pytam.
          Ty twierdziłeś że styczeń-luty, czyli przed lutym-marcem raczej.
          O grudniu wspomniał aptykorz, pomiędzy "aptykorz" a "mietlorz" jest spora różnica, okulista potrzebny?
          Ale wracając do pytania, na które wciąż nie znam odpowiedzi: kto?
          • amarian2 Re: odpowiedź 21.11.14, 19:17
            Pytałeś chłopie kiedy. To ci odpowiedziałem. Jeżeli pytasz kto to też odpowiem. Grażyna Dziedzic.
            • skalar2011 Re: odpowiedź 21.11.14, 21:40
              widać jeszcze podczas kampanii wyborczej stworzyli listę osób niewygodnych do zniszczenia
              • fifik_rsl Re: odpowiedź 21.11.14, 21:47
                Tylko że dziwne że do mojego Dyrektora telefonował przedstawiciel Partii z której wywodzi się Pani Skowronek. Taka drobna dygresja.
                • greenrs2 Re: odpowiedź 21.11.14, 21:57
                  Przyzwyczajaj się. Już niedługo to może być nowa, świecka tradycja ;)
    • fifik_rsl Re: odpowiedź 21.11.14, 22:08
      Może jestem mało inteligentny, może Pan mało zrozumiały, ale czego niby dotyczy ta odpowiedź? Mojego wpisu czas kupczenia?
      Tak próg przekroczyliście i byliście brani przy rozdziale mandatów, ale Wasze lokomotywy uzyskując od 88 do 200 z hakiem głosów nie miały szans przebicia się do RM. Czy konsolidacja tak różnych środowisk może przekonać wyborców, to się przekonaliście. Mogliście jeszcze wziąć Domżalskiego i parę innych kwiatków a byłoby szersze pole do analizy. Skuteczność tej Waszej konsolidacji, jak pokazało życie była tak samo dobra i trafna jak sondaż wyborczy opublikowany na czołówce Filarowej gazetki. Co do przelicznika, to w waszym wypadku bez znaczenia czy liczono by D'hondtem czy wg metody Sainte-Laguë w każdym wypadku liczba mandatów wyniosłaby okrągłe zero.
      Co do referendum i mojego podejścia to mnie Pan obraża. Zawsze uważałem że to nadzwyczajna forma demokracji, stosowana w nadzwyczajnych sytuacjach. Takimi mogą być jedynie poważne zarzuty prokuratorskie, czy inne tego typu kalibru. Zawsze będę przeciwny wykorzystywaniu tej furtki dla zwykłej gry politycznej, niezależnie czy władza będzie mi odpowiadać czy nie. Ta władza otrzymała mandat na 4 letnią kadencję. Na tym polega istota demokracji.
      • 1802ef Re: odpowiedź 22.11.14, 00:10
        fifik czy to p. Skowronek dzwoniła do twego szefa ? bo jak nie to czemu ma odpowiadać za Dryje, urawniłowkę to my już przerabiali,chociaż "repetito est mater studiorum" to w tym wypadku nie wskazane jest powtarzanie
        • mietlorz707 Re: odpowiedź 22.11.14, 00:28
          Niezmiennie, nic nie bawi mnie tak jak łacińskie sentencje cytowane z błędami...
          • skalar2011 Re: odpowiedź 22.11.14, 08:29
            mnie za to bawi jak razem z hepikiem skaczecie jak linoskoczki po forum i rozmywacie wątki, mocie platne literówki, czy od postu?
            • mietlorz707 Re: odpowiedź 22.11.14, 12:59
              Gdybyś ciotkoburzoskalarze miała płacone od literówki to byłabyś najbogatszą osobą w kraju.
              • skalar2011 Re: odpowiedź 23.11.14, 21:14
                mietlorz707 napisał:

> Gdybyś ciotkoburzoskalarze miała płacone od literówki to byłabyś najboga
                > tszą osobą w kraju.

mietlorz pogięło cie?
      • amarian2 fifik 22.11.14, 09:43
        Jak są wyroki (nie zarzuty) to nie jest potrzebne referendum.
        Referendum jest normą w wielu rozwiniętych krajach a rozgrywka polityczna jest według ciebie nawet przypomnienie prezydent obietnic wyborczych.
        Ale na spokojnie, jak wybierasz szefa potężnej firmy to wysłuchujesz jego wizji, obietnic. Dostaje kontrakt w zasadzie zawsze na kilka lat i … jak nie realizuje swoich obietnic, zadłuża firmę, nie inwestuje to udziałowcy maja czekać aż zbankrutuje???
        Tam robi się Walne i wywala nieudacznika, a w samorządzie???
        I ponownie proszę, niż coś napiszesz to przelicz, to nie takie trudne:
        pl.wikipedia.org/wiki/Metoda_Sainte-Lagu%C3%AB
        według mnie na okręgach tylko 2,3 i 4 i my i RAŚ zdobyłbyśmy po 2 mandaty a nie liczyłem na I okręgu inne komitety. Ale mnie żadna metoda przeliczenia nie zadowala bo interesują mnie tylko JOW.
        • aptykorz Re: fifik 22.11.14, 10:22
          fifk napisałeś nareszcie za czym się opowiadasz , cytuję
          "Zawsze będę przeciwny wykorzystywaniu tej furtki dla zwykłej gry politycznej, niezależnie czy władza będzie mi odpowiadać czy nie. Ta władza otrzymała mandat na 4 letnią kadencję. Na tym polega istota demokracji."
          Jak taką demokrację popierasz to rzeczowa dyskusja z tobą nie jest możliwa , nie masz za nawet 1 grosz obiektywizmu co stale pokazujesz a używanie terminu "gra polityczna" dla własnych potrzeb pasuje do ciebie jak ulał , przecież stale grasz w drużynie tej "demokratki"
        • fifik_rsl Re: fifik 23.11.14, 12:54
          Panie Marianie czytam Pana i zaczynam się Pana bać, autentycznie. W odniesieniu do referendum to w którym miejscu ja pisałem o wyrokach? Pisałem że jeśli Prezydent/Burmistrz/Wójt ma postawione poważne zarzuty prokuratorskie, a sprawa jest przeciągana mataczona itp. to po to Mieszkańcy dostali tę nadzwyczajny element w demokracji jakim jest referendum, by mieli szansę gagatka się pozbyć przed upływem kadencji. Nawet sam wyrok, sam w sobie nie jest jednoznaczny z utratą stanowiska, co też powinien Pan wiedzieć. W Polskim systemie prawnym przysługuje np apelacja od wyroku pierwszej instancji i dopiero jego uprawomocnienie, pociąga za sobą skutki prawne w postaci utraty stanowiska. Oczywiście przy założeniu że wyrok prawomocny jest za przestępstwo umyślne, umyślne skarbowe lub kłamstwo lustracyjne. Dobrze wiemy że od czasu postawienia zarzutów, do wyroku, poprzez apelację do uprawomocnienia w bardziej skomplikowanych sprawach trwa to czasem ponad dekadę. W tym czasie oskarżony może sobie spokojnie kadencje dokończyć, startować na następną i ją też na spokoju ją skończyć. Tutaj rozwiązaniem może być referendum.
          Co innego jest punktowanie obozu władzy, a co innego sięganie po nadzwyczajne środki. Wobec każdej władzy miejskiej jest większa bądź miejska opozycja, to w sumie warunek istnienia systemu demokratycznego. Ta opozycja kontroluje i punktuje rządzących. Jako że nie ma obligatoryjnych koniecznych warunków do spełnienia, aby móc zorganizować referendum, to każdy pretekst może być podstawą do jego przeprowadzania. Żeby daleko nie szukać w Gliwicach gremia przeciwne Frankiewiczowi za główny argument wyciągnęły likwidację tramwajów, a stąd już krok do za wysokiego podatku za psa, który teoretycznie także może być powodem. W związku z tym możemy mieć nową tradycję polegającą na dwóch referendach w każdej kadencji. Jeśli tak Pan rozumie demokrację, to Pana wybór, ale w tej kwestii się nie dogadamy.
          Kiedy przejdziemy do rozmowy o mandatach i przelicznikach to proszę wybaczyć ale poszedł Pan jak dzik w sosnę. Kiedy pisałem że nie ważne jaką metodą licząc mielibyście 0, miałem na myśli wszystkie proporcjonalne metody liczenia głosów jakie stosowano w tym kraju w ostatnich dwóch dekadach. Wśród tych metod była też stosowana w 2001 roku metoda Sainte-Lague, ale w wersji zmodyfikowanej z pierwszym dzielnikiem 1,4. Licząc tą metodą nie zdobylibyście mandatów. Pan natomiast powołał się na klasycznego S-L czyli dzielnikami 1,3,5 itd. i twierdził że wtedy mielibyście dwa mandaty. Poświęciłem godzinkę, podliczyłem wszystko dokładnie tą metodą i powiem Panu jedno, jeśli w taki sam sposób liczy Pan swoje budżetowe wyliczenia jak tutaj mandaty, to cieszę się że robi Pan to tylko hobbystycznie na forum, a nie z poziomu skarbnika Miasta. Idąc tą metodą mielibyście 1 mandat w okręgu nr III i to wszystko. Gdzie Pan doliczył się drugiego chętnie się dowiem.
          • amarian2 Re: fifik 23.11.14, 14:17
            Ja się ciebie akurat nie boję, mimo, że wybierasz z tekstu co chcesz i co ci pasuje.
            Podejrzenie, zarzut prokuratorski nie jest powodem do referendum bo jak to już przerabialiśmy, większość z nich a szczególnie tych prasowych okazywała się bzdura lub jak wolisz rozgrywką polityczna. Oczywiście prawo Polskie jest złe, bo po wyroku ustąpienie powinno być automatyczne, ale pewne regulacje w tym zakresie są już przygotowane.
            Ja wyraźnie napisałem a ty (specjalnie ominąłeś) zwykły przykład, powtórzę:
            „Ale na spokojnie, jak wybierasz szefa potężnej firmy to wysłuchujesz jego wizji, obietnic. Dostaje kontrakt w zasadzie zawsze na kilka lat i … jak nie realizuje swoich obietnic, zadłuża firmę, nie inwestuje to udziałowcy maja czekać aż zbankrutuje???
            Tam robi się Walne i wywala nieudacznika, a w samorządzie???”
            I jeszcze raz powtórzę, w wielu krajach referenda są normą i taka Szwajcaria jest idealnym przykładem.
            A co doliczenia:
            Dla mnie nie ma znaczenia ani sposób wyliczania ani wynik, bo tak zdecydowało społeczeństwo. Ale jak już piszesz to pisz prawdę, a nie z sufitu. Najpierw piszesz o nieprzekroczeniu progu, potem niby się wycofujesz, sam zacząłeś o metodzie Sainte-Laguë i piszesz o „0” więc ci policzyłem tylko trzy okręgi. Teraz przyznajesz, że 1 mandat na 3, już lepiej choć nic nie piszesz o RAŚ. Faktycznie pomyliłem się a raczej miałem wyniki bezpośrednio z obwodów na 2 i brakuje nam 11 głosów. I teraz jestem w kropce, czy ja mam przeprosić, że napisałem 2 mandaty czy ty że pisałeś o „0”/ tak w połowie.
            A co do strachu. Ja nie decyduję o stanie finansów, inwestycjach, przejadaniu pieniędzy czy medialnym pomówieniom dla niskich pobudek (zdobycia stołka). Ja nie mam władzy i nie wykorzystuję jej do niszczenia ludzi i ciągnięcia ich po sądach, prokuratorach czy policji. To raczej takich się ja się boję.
            • fifik_rsl Re: fifik 23.11.14, 15:15
              Porównanie które Pan robi względem firmy i prezesa zarządu to dokładnie tak działania władz widzi standardowa opozycja. To może zróbmy wybory co rok, albo wpiszmy dwa referenda w kadencje?
              W którym miejscu napisałem o nieprzekroczeniu progu FS? Reki się odciąć nie dam, ale nigdy nawet tak nie pomyślałem więc ciekawi mnie gdzie tak niby napisałem. Co do zera to już pisałem, liczyłem to tę metodą S-L która była w Polsce stosowana w wyborach do sejmu bodajże w 2001 roku. (z przelicznikiem 1,4). Natomiast klasycznym S-L uzyskalibyście jeden mandat w okręgu nr III.
              • amarian2 Re: fifik 23.11.14, 15:57
                „Totalną klęskę poniosło Forum Samorządowe z Kanią i Wieszołkiem na czele nie przekraczając progu wyborczego. Podobnie RAŚ …”
                A co do metody to na III okręgu nie ma to znaczenia bo następny dzielnik i tak jest 3
                • fifik_rsl Re: fifik 23.11.14, 17:05

Jeśli rzeczywiście tak napisałem to znaczy że popełniłem błąd. Inna sprawa że co innego myślałem a co innego napisałem, nie zmienia to faktu że popełniłem błąd.

amarian2 napisał: ? A co do metody to na III okręgu nie ma to znaczenia bo następny dzielnik i tak jest 3"

Panie Marianie rozumie Pan w ogóle jak przydziela się mandaty? Jeśli zamiast dzielnika 1 będzie 1,4 to w pierwszej rubryce zamiast faktycznej liczby głosów będzie odpowiednio: PiS 1490 PO 1441 GD 1414 SLD 748 RAŚ 641, FS 626 potem liczbę głosów dzielimy przez 3 i tutaj mamy: PiS 695 PO 672 GD 660 Tym samym przy zmianie dzielnika z 1 na 1,4 mandaty tracą RAŚ i FS na rzecz drugiego dla PO i PiS. To na serio nie jest trudne do wyliczenia, a prościej już tego wytłumaczyć nie potrafię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka