Dodaj do ulubionych

Technikum Górnicze w Halembie

10.08.18, 00:08
katowice.wyborcza.pl/katowice/7,165389,23762031,w-dawnej-szkole-powstana-mieszkania.html
Przeczytałem ten artykuł i zaraz mi sie skojarzyła zburzona szkoła w Halembie.Była w bardzo dobrym stanie technicznym.Czy nie można tam było zrobić mieszkań socjalnych jak w Tychach?
A Może były tam szkody górnicze i trzeba było wyburzyć?Szkoła była budowana już z górniczymi zabezpieczeniami więc nie powinno tam być szkód górniczych?

Zadanie nowego prezydenta to budowa domów socjalnych dla osób nie radzących sobie w życiu.
Obserwuj wątek
    • jozefosmenda Re: Technikum Górnicze w Halembie 11.08.18, 20:30

Cytuję: Zadanie nowego prezydenta to budowa domów socjalnych dla osób nie radzących sobie w życiu.
      No i tu się zgina dziob pingwina!
      Mamy nowy ustrój bo stary czyli socjalizm poszedł do lamusa.
      Może jeszcze dopiszesz, że jakięś 1500+ na dokładkę,opłaty czynszowe z MOPS i darmowe wyjazdy na turnusy różne czy raz na tydzień pobyt w jakiej agencji?
      Pisz śmiało może ktoś to kupi?
      • jezioraniagara Re: Technikum Górnicze w Halembie 12.08.18, 23:20
        Panie Osmenda.
        Nie szkoda Panu tej szkoły?
        Jak mnie pamięć nie myli był Pan dyrektorem jakiejś szkoły górniczej chyba przy kopalni Wawel?
        Właśnie próbuję ludzi w Rudzie Śląskiej zarazić pomysłem pomocy nie na zasadzie rozdawania pieniędzy,chociaż 500+ przynosi niesamowite efekty,a właśnie budowę nowych domów socjalnych na zasadach hotelu.Temat jest bardzo szeroki brakuje mi czasu na jego uzasadnienie i dyskusję.
        Domy socjalne to nowy temat.

• jezioraniagara Re: Technikum Górnicze w Halembie 05.10.18, 12:54
        Pan jako stary towarzysz powinien być wrazliwy na biędę innych.
        Nie ma się co naśmiwać z ludzi opuszczonych.
        Każdy z nas ma obowiązek pomocy biednym,chorym.
        Domy socjale to konieczność.Całe dzielnice w Rudzie Śląskiej oczekują na rewitalizację.
        Musze Pan poinformować ,że w Niemczech z socjalu dostają bilety do kina,basenu,fryzjera.
        Nic nowego Pan nie proponuje.
        PiS poszedł na skruty dając drugiemu i każdemu następnemu 500+.
        Znam parę rodzin wielodzietnych powyżej 4 dzieci co 500+zmieniło ich życie.
        Nie przepijają 500+ ,ale przeznaczają na edukację dzieci (lekcje na instrumentach,języki)
        Zazdrościć mozna tyko tego ,że myśmy kiedyś tego nie mieli.
        • jozefosmenda Re: Technikum Górnicze w Halembie 06.10.18, 11:01
          Bracia i siostry!
          Obywatelki i obywatele!
          Towarzyszki i towarzysze!
          Koleżanki i koledzy!
          Dziewczęta i chłopcy!
          Kobiety i mężczyźni!
          Wierzący i ateiści!
          Gender!
          I cała reszta......(można dopisywać), weźcie się w garść i idźcie w dniu 21 października 2018 na wybory!
          Obwody wyborcze są czynne od 7.00-21.00.
          A potem do pracy zabiorą się Komisje Nocne i "ustalą wyniki głosowania'!
          Ciekaw jestem czy obudzę się z ręką w nocniku?
    • alcoholik Re: Technikum Górnicze w Halembie 14.08.18, 07:28
      Szkoła profitów nie wnosiła, górnictwo z dyrektyw unijnych ma się ku końcowi, więc po co kształcić kadrę? Lepiej na jej miejscu wywalić architektonicznie obskórną kolejną galerię typu "czerwona wagina". Na to Unia fundusze da.
    • 2s_pl Re: Technikum Górnicze w Halembie 27.09.18, 00:41
      Pamiętam, jak 20 lat temu nikt nie chciał chodzić do technikum górniczego w Katowicach na Brynowie: www.brynow.pl. I nagle wszyscy moi koledzy, którzy skończyli tą szkołę, zaraz po przyjęciu na kopalnię, zarabiali 2-3 razy więcej niż ja, dużo lepiej wykształcony. Rozumiem, ciężka praca, niektórzy nie wrócili z szychty :( , nie chciałbym bywać 1000 metrów pod ziemią. Górnictwo jest i będzie w Polsce, taką mam nadzieję, bo Śląsk to przede wszystkim kopalnie i rodziny górnicze. Taka tradycja. Tego nie zmienisz :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka