Dodaj do ulubionych

Nowe inwestycje

29.05.19, 06:25
Serce się raduje jak czyta o nowych inwestycjach w Rudzie Śląskiej.Kontynuacja drogi N-S daje możliwości rozruszania terenów poprzemysłowych.Trzeba tylko pamiętać ,żeby nie spieprzyć połączenia z A4 tak jak do bani jest skrzyżowanie z DTŚ -ką i zjazd z A4 w Wirku .
Połączenie DTŚ -ki z N-S ką to jest porażka Stani a zjazd z A4 w Wirku to porażka Sroki.
Patrząc się na propozycję połączenia N-S z A4 za pomocą ,,koniczynki" nie będzie świateł z wjazdu i wyjazdu z obu dróg.
Propozycja jak na zdjęciu w Gazeta.pl dostosowania Wielkiego Pieca do celów turystycznych jest zabawna.Schody metalowe zasłaniające piec pasują do pieca jak pięść do nosa.
Jeżeli ma to być wieża widokowa to lepszym obiektem jest szyb byłej kopalni Pokój.Jest wyższy może ma windę i można zrobić u góry restaurację lub kawiarnię widokową.
Piec ,żeby zrobił wrażenie musi być bardzo autentyczny.
Winda na szczyt powinna być przeszklona w środku pieca, żeby widać było budowę wnętrza odrestaurowanego pieca.
Gratulacje dla zarządu za dobre pomysły.
Obserwuj wątek
    • brofran Re: Nowe inwestycje 30.05.19, 22:13
      Nie bardzo wiem jak ma być polączona N-S z autostradą ? Daj linka gdzie widziałeś mapkę skrzyżowania , bo na Wirku wolnego miejsca za dużo nie ma.
      Odnośnie wieży widokowej to szyb KWK Pokój jeszcze jest czynny , więc kawę pije na razie tylko maszynista z sygnalistą . Hehe.
      • jezioraniagara Re: Nowe inwestycje 31.05.19, 01:05
        Wizualizacja lub zdjęcie łącznika N-S z A4 pochodzi z e-GW lub z innego węzła autostradowego.
        Obiło mi się o uszy ,że węzeł w Sośnicy projektowali studenci ,nie zawsze posiadali prawo jazdy ,nie mówiąc o praktyce kierowcy.
        Połączenie węzła Sośnica z jezdnią A4 w rejonie Makoszow w obie strony, ma potężną wargę.Samochody jadąc z prędkością dozwoloną ograniczoną do 100km/h doznają gwałtownego przechyłu.
        Inspektora nadzoru budowlanego lub inwestora tam nie było.Czym więcej czasu upływa od otwarcia autostrady przyczyną ,,wargi" obarcza się szkody górnicze.
        Co do wieży kopalni Pokój to jej czas dobiega końca.
        Maszynista i sygnalista przyzwyczajeni do picia kawy na wysokości znajdą tam na pewno pracę w kawiarni lub restauracji?
    • aloes69 Re: Nowe inwestycje 31.05.19, 22:19
      Ja tam mam coraz skromniejsze oczekiwania. Jak zniknie mi ten obrzydliwy metalowy płot przy piecu i otworzy się przestrzeń, a torowisko zacznie je przypominać to jak dla mnie to już będzie COŚ...
    • womak18 Re: Nowe inwestycje 14.06.19, 18:55
      super ciszcie się dalej z nowej drogi tylko dodam jedno , droga przebiega przez ogrody działkowe Biała Róża w Bielszowicach i od tego czasu zniknęło wszelkie ptactwo , jest bardzo smutno i dziwnie . Nawet pszczół jest coraz mniej . Sami niszczymy wszystko w imię naszego lepszego życia nie myśląc o innych stworzeniach które mają takie samo prawo do życia i kiedyś za to zapłacimy . To bedzie najpiękniejszy dzień jak ludzkość zniknie z tej planet. Oby nie zasiedliła innej
      • jezioraniagara Re: Nowe inwestycje 18.06.19, 23:48
        Trudno mi w to wątpić.Ale to wszystko teoria.
        Co mnie niepokoi:
        - brak w Rudzie Śląskiej zbiorników wodnych zatrzymujących wodę deszczową
        - częściowe zasypanie stawu ,,Martynszacht przez buraka Kostempskiego w Świętochłowicach" częściowo dotyczy to Rudy Śląskiej(wody z Chebzia spływały do stawów na Martynszachcie)
        - wysypisko śmieci przy dyrekcji huty Pokój
        - wysypisko śmieci na terenach huty Pokój w rejonie ul.Stalowej
        - brak rewitalizacji i zagospodarowania terenów po hucie Pokój ,Zakładów Mechanicznych Zgoda.
        - brak planów zagospodarowania terenów kopalni Nowy Wirek
        - brak planów zagospodarowania terenów po kopalni Pokój z lewej i prawej strony ul.Niedurnego
        - brak incjatywy władz miasta do zagospodarowania terenów po kopalnich,hutach,elektrowni.
        - brak pieniędzy na te tematy

Zapraszam do dyskusji na temat zamiany wsi Rudy Śląskiej na miasto Ruda Śląska.
        Zbliżają się wypory więc łatwo poobiecywać?
        Ale czy są ludzie z wyobraźnią ponad Rudzką?

Może powstanie jakiś program na rozwój miasta?
        • jozefosmenda Re: Nowe inwestycje 21.06.19, 10:21
          No cóż! Narzekanie ma też swoje "uroki"! Ale ja uważam,że malkontentów jest jednak mniej w ogólnej liczbie rudzkiego suwerena.
          Jako przykład podam skrót zapisu pewnych życzeń złożonych na ręce władz miejskich (czyli władzy stanowiącej i wykonawczej) podczas uroczystej sesji RM z okazji 60-tych Urodzin miasta Ruda Śląska. Zatem cytuję:.........a także i mieszkańcy tego Miasta utożsamiamy się również z tym pięknym jubileuszem.
          Uroczysta sesja Rady Miasta jest okazją do przekazania naszego szacunku i wyrazów uznania dla Władz Miasta Ruda Śląska za rzetelność i profesjonalizm w działaniu, za dbałość o miasto i jego rozwój, za właściwe podejście do rozwiązywania spraw i problemów oraz potrzeb mieszkańców, za dbałość i atrakcyjność gospodarczą miasta jak również za nakreślenie wizji miasta oraz celów strategicznych w takim dokumencie jak Strategia Rozwoju Miasta Ruda Śląska na lata 2014-2030.......
          Zwracam zatem uwagę, że już od "bardzo dawna" (przed 2014 rokiem) w naszym mieście "funkcjonuje" Strategia Rozwoju Miasta", która powstała jeszcze przed rządami obecnej władzy a za czasów pani prezydent Grażyny Dziedzic została zaktualizowana.Każdy zainteresowany i aktywny mieszkaniec mógł i miał prawo wnieść do tego dokumentu swoje uwagi jak nie osobiście to choćby poprzez radnych. I niektórzy niewątpliwie tak uczynili.
          A co do zbiorników "deszczówki" to w dzielnicy Ruda (Piastowska,Matejki) ostatnio"pracuje się" nad dwoma takimi obiektami. Czyli zwracam uwagę , że za tej władzy, obecnej a nie poprzedniej.........
          • jezioraniagara Re: Nowe inwestycje 28.06.19, 01:05
            Wszystkie uwagi i nformacje są mile widziane.
            ,,Każdy orze jak może"
            Nie każda władza miasta ma te same możliwości inwestycyjne z powodów prawnych lub finansowych.
            Tej władzy udało sie sprzedać kilkadziesiąt hektarów gruntów ,albo po prostu to umie zrobić.
            Dzieki temu ,że ma kasę to jeszcze dostanie dotacje z UNI.
            Poprzedni prezydent nie sprzedawał tylko kupował.Znam przypadek ,że skorzystał z prawa pierwokupu i skupił 8 000m2 badziewia które od może 15 lat leży ugorem i nikt za to nie płaci.
            Pomijam fakt ,że nie nikt nie zainwestował i miasto straciło dodatkowe pieniądze inwestycji.
            Inwestor kupił grunty w innym mieście.
            Najlepszą rekomendacją dla tej ekipy UM jest nie tylko sprzedaż gruntów ale i zainteresowanie inwestycjami w mieście.
            Jak to przed wyborami ,napewno będzie jeszcze dużo inwestycji.
            Czekamy i kibicujemy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka