Dodaj do ulubionych

Dworzec w Chebziu, Panie Swaczyna !

15.05.08, 21:18
Pierwsza strona ostatnich Wazeliności Rudzkich pokazuje, jak wygląda
dworzec w Chebziu. Budynek, z którego mogliśmy być dumni...no
właśnie. Cały jest ordynarnie pomazany wulgaryzmami, swastykami i
innymi emanacjami umysłów- orzeszków kibiców "Ruchu". Byłem,
sprawdziłem, tak, to kibice sztandarowej drużyny RAŚ-iu ! To ci
sami, którzy wrzeszczą "To my, NARÓD ŚLĄSKI !". Panie Swaczyna, miło
jest się podpiąć pod klub piłkarski i napawać się fizyczną jurnością
kiboli, co to gorolowi mogą...Natomiast możliwości intelektualne tej
części wielbicieli RAŚ-iu oceniam jako mizerne...Czemu przeszkadza
im ten dworzec ? Czyżby wybudowali go gorole ? Niestety, to pomnik
śląskiej architektury i kultury. A może zamiast bić pianę na niby-
śląskich krupniokowo- piwnych balach, he he, należy wziąć się za
edukację własnych kiboli- wielbicieli i wspólnie umyć ten, khe khe,
syf ?
Obserwuj wątek
    • lswaczyna Re: Dworzec w Chebziu, Panie Swaczyna ! 15.05.08, 21:39
      Kibole jak i futbol to nie moje klimaty ja zajmuję sie raczej tym
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=79599156
      a za nieudolność straży miejskiej i policji odpowiadam w takim samym stopniu jak
      TY !
    • lswaczyna Re: Dworzec w Chebziu, Panie Swaczyna ! 16.05.08, 11:40
      kapioh1 napisał:

> Pierwsza strona ostatnich Wazeliności Rudzkich pokazuje, jak wygląda
      > dworzec w Chebziu. Budynek, z którego mogliśmy być dumni...no
      > właśnie. Cały jest ordynarnie pomazany wulgaryzmami, swastykami i
      > innymi emanacjami umysłów- orzeszków kibiców "Ruchu". Byłem,
      > sprawdziłem, tak, to kibice sztandarowej drużyny RAŚ-iu ! To ci
      > sami, którzy wrzeszczą "To my, NARÓD ŚLĄSKI !". Panie Swaczyna, miło
      > jest się podpiąć pod klub piłkarski i napawać się fizyczną jurnością
      > kiboli, co to gorolowi mogą...Natomiast możliwości intelektualne tej
      > części wielbicieli RAŚ-iu oceniam jako mizerne...Czemu przeszkadza
      > im ten dworzec ? Czyżby wybudowali go gorole ? Niestety, to pomnik
      > śląskiej architektury i kultury. A może zamiast bić pianę na niby-
      > śląskich krupniokowo- piwnych balach, he he, należy wziąć się za
      > edukację własnych kiboli- wielbicieli i wspólnie umyć ten, khe khe,
      > syf ?

Pojechałem na Chebzie by zobaczyć jakich zniszczeń dokonali kibole.
      Z uwagi, iż nie jestem obeznany z symboliką tej subkultury proszę oświeć mnie
      co oznacza Symbol Gwiazdy Dawida powieszonej na szubienicy z dużą literą "R" w
      środku.Nie widziałem tam symboliki RAŚ czy haseł wzywających do nienawiści wobec
      narodu polskiego.
      • kapioh1 Re: Śląska reprezentacja narodowa ??? 18.05.08, 12:09
        Oj, Panie Swaczyna, kręci Pan i kręci, a w sobotniej Gazecie
        Wyborczej pisze jak byk "Jeżdżą oglądać mecze Ruchu Chorzów, który
        dla takich jak one Ślązaczek i Ślązaków jest śląską reprezentacją
        narodową". Strona 20- sta tego wydania. Artkuł nazywa się "Republika
        Ślaska ponad narodami" i dotyczy manifestacji w Warszawie, na której
        Pan z kibolami Ruchu zapewne był. Czyżby nie znalazła się okazja,
        aby przemówić do matołów niszczących śląskie zabytki ?? A może ten
        słynny lew, którego ma oddać Warszawa też zostanie pomalowany w
        charakterystyczne "hakynkrojce" i stylizowane litery "R". Takie same
        jak na dworcu w Chebziu ?
        • slezan Re: Śląska reprezentacja narodowa ??? 18.05.08, 17:46
          A Pan, Panie kapioh, coś mi się widzi, sam jest kibolem konkurencji.
          W każdym razie zdradza Pan objawy kibolskiego fanatyzmu. W rzeczonym
          artykule napisano dokładnie kto jest entuzjastą Ruchu. Ma Pan
          podejrzenia, że to te dziewczyny spod Mikołowa pomalowały Panu
          dworzec?
          • kapioh1 Re: Śląska reprezentacja narodowa ??? 18.05.08, 20:55
            Nie mam podejrzeń, lecz całkowitą pewność, że to członkowie tej
            samej grupy, co rzeczone dziewczyny spod Mikołowa, obsrali (a nie
            pomalowali) dworzec. I nie mi, tylko nam. Bo dworzec, Panie Slezan,
            to NASZE wspólne dziedzictwo. Nie tylko moje. Skoro tak łatwo
            identyfikować się z kibolami podczas różnych marszów, gdzie oni
            powywijają "fanami" i wyryczą parę RAS-iowych hasełek, to może
            równie łatwo byłoby ich skrzyknąć i wytłumaczyć, czym jest ten
            dworzec i inne budynki ? No nawet nie chcę myśleć, że to dla liderów
            Pana ugrupowania jest......być może.....no....zbyt trudne !
            • slezan Re: Śląska reprezentacja narodowa ??? 18.05.08, 21:25
              Naraża się Pan na śmieszność. Mam te wasze kibolskie porachunki
              gdzieś, ale orientuję się na tyle, by wiedzieć, że do Chebzia nie
              muszą przyjeżdżać graficiarze z Mikołowa, a do Rudy, gdzie dworzec
              też jest obsmarowany, z Zabrza. I nie sądzę, by akurat graficiarze,
              stanowiący jakiś tam procent aktywnych kibiców, uczestniczyli w
              imprezach RAŚ. A może złapał Pan za rękę syna Leona Swaczyny jak
              lata ze sprejem w dłoni i paskudzi mury? To zmianiłoby postać rzeczy.
              • kapioh1 Re: Śląska reprezentacja narodowa ??? 18.05.08, 21:39
                Nie jestem kibolem. To fakt. nie kibicuję też iluzorycznej, khe khe,
                konkurencji "śląskiej reprezentacji narodowej". Interesuje mnie
                natomiast bardzo, kto niszczy budynki remontowane za publiczne
                pieniądze. No i kto takich ludzi intelektualnie i moralnie wspiera i
                wynosi na piedestały. Czyżby RAŚ wypierał się kiboli Ruchu Chorzów ?
                Panie Slezan, niech Pan na meczu powie to publiczności, która
                wrzeszczy "To my naród śląski". Niech Pan powie, że Pan ich nie
                kojarzy. Chciałbym tylko wiedzieć, czy Panu nie jest WSTYD za te
                wszystkie przekleństwa i swastyki, które reklamują poziom
                intelektualny Waszych zagorzałych wielbicieli, hę ??
                • slezan Re: Śląska reprezentacja narodowa ??? 18.05.08, 22:38
                  Wie Pan co, już wiem kto pomalował dworzec. Gerard Cieślik. Podobno
                  chodzi na każdy mecz Ruchu. To na pewno on. Wspierany przez
                  prezydenta Kopla. Malują swastyki i przeklinają. A wspiera ich nie
                  kto inny jak członek RAŚ i konserwator zabytków w jednej osobie -
                  hajduczanin z pochodzenia Henryk Mercik. W młodości pewnie też
                  chodził na mecze.
                  • w36 Re: Śląska reprezentacja narodowa ??? 19.05.08, 05:23
                    slezan napisał:

> Wie Pan co, już wiem kto pomalował dworzec. Gerard Cieślik.

Nie świruj slezan. Kapioh ma rację. Skoro weszliście i macie jakiś autorytet w
                    tym środowisku to spróbujcie im wytłumaczyć że patriotyzm lokalny to nie
                    zasyfianie śląskich budynków farbą. Niech chociaż na same vlepki przejdą, to się
                    jeszcze da zdjąć, a farbę odstawią.

Zróbcie rasiowcy wreszcie choćby jedną na prawdę pożyteczną rzecz dla Śląska. A
                    nie tylko jakieś bezwartościowe pokazówki czy ciągłe dymienie. Człowiek teraz
                    jak gdzieś w Polskę jedzie, to się aż boi przyznać że stąd przyjechał bo zaraz
                    się pytają co to się tam u Was na Śląsku wyrabia. I trzeba się się potem długo
                    tłumaczyć że na Śląsku to nie same oszołomy mieszkają a to tylko paru facetów
                    chce koniecznie zaistnieć medialnie i jest głodnych władzy.
                    • slezan Re: Śląska reprezentacja narodowa ??? 19.05.08, 09:56
                      Nie mogło Cię tu zabraknąć. :-)
                      Kolejny wpis, który jest świadectwem ignorancji lub złej woli.
                      Akurat RAŚ robi sporo właśnie w sprawie budzenia świadomości walorów
                      obiektów zabytkowych. Wraz z Młodzieżą Górnośląską od kilku lat
                      organizuje Górnośląskie Dni Dziedzictwa. Do tego dochodzą dziesiątki
                      rozmaitych prelekcji i spotkań poświęconych tej problematyce. I to
                      jest realna robota, a nie buczenie frustrata na forum.
                      Na środowiska kibicowskie bezpośrednio oddziaływać może ten, kto się
                      w nich obraca. Ani Leon, ani ja do takich nie należymy.
                      • w36 Re: Śląska reprezentacja narodowa ??? 21.05.08, 03:41
                        slezan napisał:

> Do tego dochodzą dziesiątki
                        > rozmaitych prelekcji i spotkań poświęconych tej problematyce.

Zapomniałeś slezan jeszcze dodać że z udziałem wybitnych naukowców.
                        Klasy pani dr ES :) :) :)
                      • grzegorz1948 Re: Śląska reprezentacja narodowa ??? 21.05.08, 11:38
                        Tu na forum jest wielu takich co sie boja ze jak Slask otrzyma
                        autonomie do beda bez obywatelstwa.Sam osobiscie tez nie jestem za
                        autonomia,ale z calkiem innych wzgledow ktorych tu nie chce wywodzic
                        bo szczekacze forumowi i tak tego nie begrajfna.
                        • jozefinna Re: Śląska reprezentacja narodowa ??? 23.05.08, 23:32
                          A ja się tam żadnej autonomii nie boję. Ślązaczką nie jestem,
                          chociaż się na Śląsku urodziłam, ale mam chłopa typisz Ślązaka. I
                          syn też pewnie na Ślązaka wyrośnie. Ach jak mi się marzy ta
                          autonomia, przynajmniej jest szansa, że i inne regiony podchwycą
                          trop i to samo zrobią.
                          Natomiast jeśli chodzi o kibiców i RAŚ no cóż... Nie wiem czy
                          konserwator jest, lub był kibolem, ale z tego co pamiętam z jego
                          prasowych wypowiedzi na temat wyglądu śląskich zabytków, okraszonych
                          cud urody muralami, to wydaje mi się, że on się tą grupą brzydzi.
                          Nie wiem, może jest fanatykiem Ruchu skoro on to niby Hajduczanin.
                          Swoją drogą, skąd ludzie mają tak dokładne informacje...
                          Ale wracając do "murali" na dworcu... Może Kapioh podrzucił
                          przywódcom RAŚu dobry trop - rolą RAŚu powinna być edukacja
                          społeczna??
                          • slezan Re: Śląska reprezentacja narodowa ??? 24.05.08, 08:21
                            I takiej roli RAŚ się podejmuje, realizując swoje projekty. Obawiam
                            się jednak, że kibole-graficiarze to jedna z ostatnich grup, do
                            której cokolwiek dotrze. A już na pewno trudno sobie wyobrazić, że
                            dotrze Leon Swaczyna, Henryk Mercik czy ktokolwiek inny, kto z tym
                            środowiskiem nie ma nawet bezpośredniej styczności.
                            • kapioh1 Re: Śląska reprezentacja narodowa ??? 24.05.08, 12:02
                              Ha ! Slezan i inni ! Po to założyłem ten wątek, żeby się przekonać
                              ile w RAŚ-iu jest działania a ile czytej demagogii. Problem jest
                              zasadniczo prosty. Były sobie dwa stowarzyszenia regionalne na
                              Górnym Ślasku. Jedno bogate, nobliwe, przyjmowane na salonach, khe
                              khe i w kościołach. To oczywiście Związek Górnośląski. Drugie ubogie
                              ale zadziorne. To RAŚ. No i w pewnym momencie okazało się, że ani
                              tu, ani tam zwolenników nie przybywa. Związek Górnośląski to już
                              zamknięty temat, to grupa wiekowa koło, hi hi, siedemdziesiątki,
                              która się puszy i nadyma, ale zamiast efektów wychodzą drzisty,
                              czyli pierdnięcia. FUJ ! Za to niewątpliwie inteligentny i
                              błyskotliwy lider RAŚ-iu, który jest dodatkowo młody postanowił
                              sięgnąć po zwolenników tam, gdzie nikt inny nie sięgał. Co jednoczy
                              młodych, prostych ludzi ? Sport oczywiście. A grupy czerstwych
                              kiboli są zawsze wierne i oddane. Podano im kilka haseł, i już !
                              Maszerują dziarsko w pochodach RAŚ-iu, krzyczą i domagają się. Tylko
                              dlaczego Ty Slezan twierdzisz, że Swaczyna, Mercik, czy Gorzelik nie
                              mają z nimi bezpośredniej sztyczności ? Przecież chodzą na te marsze
                              i podaja im ręce. Jakoś po artkule w GW nikt z Was nie protestował.
                              • slezan Re: Śląska reprezentacja narodowa ??? 24.05.08, 16:42
                                A Twoim zdaniem każdy kibic to kibol-graficiarz? Znam wielu różnych
                                kibiców i to nawet nieco fanatycznych, ale żaden, z tego co wiem,
                                nie lata ze sprejem i nie smaruje po murach. Skąd przypuszczenie, że
                                jakieś maturzystki, które chodzą na mecze, dewastują zabytki? I skąd
                                opinia, że szeregi RAŚ odmłodniały dzięki kibolom? Nawet artykuł, do
                                tórego się odnosisz, temu przeczy. Jeżeli wśród kiboli idee głoszone
                                przz RAŚ zyskały popularność, to jest to raczej rezultat ich
                                naturalnego upowszechnienia poza kręgiem zapaleńców, miłośniów
                                regionu itp., a nie jakiejś pracy włożonej w kontakty z tym właśnie
                                środowiskiem. Gdyby było tak jak sugerujesz, RAŚ nie
                                współorganizowałby jakichś tam dni dziezictwa, tylko prał się z
                                wszechpolakami.
                                • kapioh1 Re: Śląska reprezentacja narodowa znowu aktywna ! 18.07.08, 22:28
                                  Czytając i oglądając (krótkie bardzo) relacje z ostatniego "marszu
                                  autonomii" upewniłem się w przekonaniu, że jurny trzon takich
                                  pochodów stanowią kibice chorzowskiego "Ruchu". Raźno pokrzykują i
                                  maszerują. Natomiast ich obecność tuż obok RAŚ- owego wodza i jego
                                  przybocznych nie przekłada się niestety na ich możliwości
                                  intelektualne, khe khe...Wpływ Gorzelika i jego wiernego Swaczyny na
                                  tą grupę też jest raczej mikry i sprowadza się do zapewnienia tzw.
                                  frekwencji na głośnych zgromadzeniach. Natomiast świadomość
                                  wygłaszanych czy wyrykiwanych stadionowych bon- motów, typu "To my
                                  naród śląski" niestety jest zerowa. Świadczy o tym dworzec i od dziś
                                  familoki na "Kafauzie", też ponoć zabytkowe. Czy napisy typu "..
                                  policję" w niebieskim kolorze, o wysokości metra, na odnowionych, za
                                  MOJE pieniądze elewacjach to emanacja RAŚ-owej polityki i
                                  działalności kulturalnej ? A może to przygotowanie do dni
                                  dziedzictwa ? Zamiast bić pianę, Panowie Swaczyna i Slezan, może
                                  byście przygotowali jakąś pogadankę dla waszych zwolenników i do
                                  pustych głów wlali trochę oleju a potem kupili śląskie, narodowe
                                  wiadereczka i szczotki do szorowania upstrzonych tym gnojem
                                  szacownych murów. Jeśli tego nie zrobicie, to wasi tak pożądani na
                                  marszach i wiecach kibole strzelą do RAŚ-owej, wyborczej brameczki
                                  gustownego samobója, ulepionóm z g..wna balom, he he.
                                  • w36 Re: Śląska reprezentacja narodowa znowu aktywna ! 19.07.08, 03:30
                                    kapioh1 napisał:

> khe khe...Wpływ Gorzelika i jego wiernego Swaczyny na
                                    > tą grupę też jest raczej mikry i sprowadza się do zapewnienia tzw.
                                    > frekwencji na głośnych zgromadzeniach.

Nie tylko, Kapioh. Na ciekawej stronce pod skromnym adresem:

chuligani.com/index.php?nid=339

w zamieszczonej przez wpomnianych przez Ciebie podopiecznych Raś relacji z meczu
                                    Ruchu z Piastem Gliwice czytamy m.in. :
                                    "Nie mamy żadnej prezentacji, a na plocie wieszamy aż 7 małych flag: RAŚ, FC
                                    Duetschland, Kattowitz, NU, Kęty, Chachary, Zawiercie.
                                    "

A w relacji z meczu z Zagłębiem Sosnowiec:
                                    "Na płocie mamy 7 flag: Oberschlesien, Hajduki Wielkie, Kattowitz, Zawiercie,
                                    Kęty, Łódzki Widzew i po raz 1 na meczu Ruchu "Ruch Autonomii Śląska". "

Jak widzisz Kapioh, nie zapominają o swych duchowych przywódcach nawet w takich
                                    okolicznościach ;)
                                    • grzegorz1948 Re: w36 26.07.08, 01:04
                                      Jak chcesz juz tu popisywac znajomoscia jezyka niemieckiego to rob
                                      to poprawnie .Jest chyba nie trudno poprawna pisownie poszukac na
                                      Googla
                                  • slezan Re: Śląska reprezentacja narodowa znowu aktywna ! 22.07.08, 00:06
                                    Czyżby kibole Ruchu pobili Cię dotkliwie, albo, nie daj Boże,
                                    zgwałcili kiedyś w ajnfarcie, biorąc za miejscową motykę? Inni widzą
                                    w kieliszku białe myszki, a Ty kiboli, których w dodatku od razu
                                    identyfikujesz z konkretnym klubem, choć poza górnośląskimi na
                                    marszu trudno było znaleźć jakiekolwiek inne coś znaczące barwy. A
                                    na marginesie. W marszu wziął udział niejaki Henryk Mercik - członek
                                    RAŚ. Możesz się do niego zgłosić jako wolonatriusz.
                                    • w36 Re: Śląska reprezentacja narodowa znowu aktywna ! 22.07.08, 00:54
                                      slezan napisał:

> identyfikujesz z konkretnym klubem, choć poza górnośląskimi na
                                      > marszu trudno było znaleźć jakiekolwiek inne coś znaczące barwy.

Slezan a tych ciekawych Rasiowych akcentów znalezionych przeze mnie na portalu
                                      chuligani.pl To nie skomentujesz ? ;)
                                      Przecież tam Wasi młodzi sympatycy wyrażają wielką dumę z wywieszenia flag Raś
                                      na meczach, równie wielką jak z ustawek i ekscesów tłumionych przez policję.
                                      Widac że ideologia rasiowa się pięknie z ideą ruchów kibolowskich komponuje.

> A na marginesie. W marszu wziął udział niejaki Henryk Mercik - członek
                                      > RAŚ.

Eeee... tam, takie anemiczne spacery. A może by tak dowództwo Rasia w ramach
                                      wzajemności za wstawianą na stadiony darmową reklamę Raś, wspomógło siłą swoich
                                      mięśni swoich sympatyków kiedyś w jakieś ustawce czy zadymie z policją? To by
                                      było widowisko przynajmniej.
                                      • slezan Re: Śląska reprezentacja narodowa znowu aktywna ! 25.07.08, 14:49
                                        Idąc tym tropem - kibole większości klubów wywieszają polskie barwy
                                        narodowe. Panie w36, odpowiada Pan zatem za wszelkie ekscesy, jak
                                        choćby te w Wilnie z udziałem kibiców Legii, oraz za wcale nie tak
                                        rzadkie rasistowskie incydenty na stadionach. Wszak Pana polskość
                                        pięknie się z ideą ruchów kibolowskich komponuje. Do udziału w
                                        ustawkach nie zachęcam, bo choć uważam Pana za durnia, nie życzę
                                        Panu źle.
                                        • kapioh1 Re: Śląska reprezentacja narodowa znowu aktywna ! 25.07.08, 18:13
                                          "Idąc tym tropem - kibole większości klubów wywieszają polskie barwy
                                          narodowe", ha ha.
                                          Otóż nie idź tym tropem, szanowny Slezanie, albowiem narażasz się na
                                          śmieszność. Twój mentor Swaczyna opisuje na tym forum aspekty
                                          rzekomej wyższości kulturowej Górnego Śląska. Zanim więc, Slezanie
                                          obrazisz kolegę W36 kolejny raz, zastanów się głęboko, czy przystoi
                                          to Hanysowi. Ja natomiast oczekuję potwierdzenia tej wyższości
                                          kulturowej nie tylko z Twojej strony, ale również reprezentujących
                                          Was kiboli. Bo jeżeli są to ci sami, agresywni i prymitywni kibole,
                                          tylko wywieszają inne flagi niż ich polscy koledzy, to jaki ma sens
                                          Wasza wytężona praca ? A może tej pracy nie ma, bo efektów brak ?
                                          Zamiast bić pianę w ordynarnych pyskówkach na forum weźcie się
                                          poprostu do umycia tego dworca i familoków. Albo wytłumaczcie
                                          kibolom- fanatykom RAŚ-u, że nie godzi się niszczyć wspólnego dobra.
                                          Wtedy Slezan na Was zagłosuję. Ale kiedy to będzie, hi hi.....
                                        • w36 Re: Śląska reprezentacja narodowa znowu aktywna ! 27.07.08, 18:16
                                          slezan napisał:

> Idąc tym tropem - kibole większości klubów wywieszają polskie barwy
                                          > narodowe. Panie w36, odpowiada Pan zatem za wszelkie ekscesy, jak
                                          > choćby te w Wilnie z udziałem kibiców Legii, oraz za wcale nie tak
                                          > rzadkie rasistowskie incydenty na stadionach.

Czegoś tu nie rozumiesz slezan albo udajesz że nie widzisz. Na chuligani.pl
                                          wyraźnie jest mowa o wieszaniu na stadionach flag organizacji politycznej,
                                          konkretnie Raś a nie jakiś tam barw narodowych. Czy możesz podać jakiś inny
                                          analogiczny przykład, bo ja czegoś podobnego sobie nie przypominam.
                                          A jest to dość istotne. Bo skoro organizacja o niby wielkich ambicjach,
                                          generująca tony frazesów trafia na popyt tak właściwie tylko od takiej
                                          klienteli, to chyba coś jest nie tak. To raczej robi Wam znaczną antyreklamę,
                                          podobnie jak powiedzmy związki Lpr ze skinami.
                                          Znowu przecież Wasz spacer po Katowicach okazał się tradycyjnie miernotą
                                          frekwencyjną. Gdyby nie ci niezawodni kibice i posiłki z Niemiec, starczyło by
                                          tylko na wypełnienie jednego tramwaju.

> Wszak Pana polskość
                                          > pięknie się z ideą ruchów kibolowskich komponuje.

No pięknie Slezan ;). Polskość jako obelga. Leon jak widzę też na tych falach
                                          nadaje. To dlatego tak się tym kibicom podobacie.
                                          • lswaczyna Re: Śląska reprezentacja narodowa znowu aktywna ! 16.09.08, 14:47
                                            w36 napisał:

> slezan napisał:
                                            >
                                            > > Idąc tym tropem - kibole większości klubów wywieszają polskie barwy
                                            > > narodowe. Panie w36, odpowiada Pan zatem za wszelkie ekscesy, jak
                                            > > choćby te w Wilnie z udziałem kibiców Legii, oraz za wcale nie tak
                                            > > rzadkie rasistowskie incydenty na stadionach.

> > Wszak Pana polskość
                                            > > pięknie się z ideą ruchów kibolowskich komponuje.

opole.naszemiasto.pl/wydarzenia/898234.html
                                            To zapewne też dzieło "kiboli" Ruchu? A może Twoje W36 ?
    • grzegorz1948 Re:kapioh1 18.07.08, 22:56
      Pierwsza strona ostatnich Wazeliności Rudzkich pokazuje, jak
      wygląda
      > dworzec w Chebziu. Budynek, z którego mogliśmy być dumni...no
      > właśnie.
      No wlasnie z fasady wyremontowanej przez miasto a budynek no coz
      kolei rzczy taka jak PKP:
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka