rene1231 20.03.10, 21:54 Powiedzcie mi co można zrobić z pomarańczy .Mam ich tak ze 4 skrzynki i już nikomu nie chce sie ich jeść.Nie mam pomysłu na nie Może jakby to były mandarynki to jaka ciąża by sie przyplątała a tak pomarańcze to nie za bardzo Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bebiak Re: Pomarańcze 20.03.10, 22:52 Xa xa xa - to na wspomnienie mandarynek Nie powinnam Ci Rene moy tego pisać (uwzględniając nasz wątek o DEKAgramach) ale ... ale może takie w syropie? Ach, jak kocham i czereśnie takie (sama kiedyś nawet zrobiłam), i pomarańcze u kogoś jadłam.... mniam... niestety bardzo mniammmmm.. Mam przepis w książce wydanej przez Waszego Toubis'a pt. "222 przepisy Kuchnia grecka"(po polsku). Mam też przy przepisie informację: "kawałeczek pomarańczy 110 kalorii" no ale cóż... skoro już masz te skrzynki? Allahu, wybacz za namawianie Jej do grzechu... Odpowiedz Link
rene1231 Re: Pomarańcze 21.03.10, 14:45 Kochana te kalorie to mogłaś sobie odpuścićTeż u mnie przy przepisie pisze to samo i dlatego żadko otwieram tą książke Odpowiedz Link
graeca-aa Re: Pomarańcze 20.03.10, 23:13 Nocna zmiana. Cztery skrzyneczki - wypijesz w mig, gdy codziennie sok będziesz wyciskać z nich. Smacznego! Odpowiedz Link
madame_zuzu Re: Pomarańcze 20.03.10, 23:46 pomarańcze możesz przerobić na pyszną konfiturę. Ja robiłam z tego przepisu fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,56824558,56825562.html możesz je tez przerobic na alkohol nie wiem co jeszcze. Albo chutney z pomarańczy do" mięs" Chutney smaczny tez robiłam www.theepicentre.com/Recipes/aleppo2.html z tego przepisu robiłam i chyba znów zrobię do mięs na wielkanoc Odpowiedz Link
rene1231 Re: Pomarańcze 21.03.10, 14:47 Ten alkohol to niby jak? Może mniej kaloryczny niż dżem hihihi,a w główce poszumi Odpowiedz Link
bebiak Re: Pomarańcze 20.03.10, 23:54 O właśnie: poza marmoladą nawet dżem! U nas można kupić.... pyszny!!!! Szczególnie jak ma dużo skórki... mniam jak dla mnie Znowu do grzechu....echh... Odpowiedz Link
rene1231 Re: Pomarańcze 21.03.10, 14:49 Grzech grzechem a pomarańczy nie ubywa Cały czas myśle o tym alkoholu tylko jak go zrobić? Odpowiedz Link
izka7790 Re: Pomarańcze 21.03.10, 15:12 Osobiście nie wypróbowywałam ale jak chcesz Renatko skorzystać to kilka przepisów na pomarańczówkę: www.naszapiwniczka.yoyo.pl/wodkislcytrusowe.html www.kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=13290 www.tactical.pl/forum/index.php/topic,46747.0.html www.fajneprzepisy.pl/szukaj=pomara%C5%84cz%C3%B3wka Mogę się zapisać na degustację Odpowiedz Link
bebiak Re: Pomarańcze 21.03.10, 17:32 Niedawno miałam w domu hiszpański likier z mandarynek - przepyszny, choć o kaloriach lepiej nie myśleć.. Nie wiem czy z pomarańczy można zrobić ale może do rozważenia? Odpowiedz Link
mamalal-ka Re: Pomarańcze 21.03.10, 17:59 ja ostatnio miałam przyrost cytrynek ... soczek wycisnęłam i w woreczkach do lodu umieściłam! Cytrynka na dłuższy czas jak znalazł do sałatek, do gotowania, do drineczka... ...a z pomarańczą pewnie zrobiłabym to samo bo do drineczka na lato jak ulał...tylko,że moje smoki pochłaniają większe ilości soku pomarańczowego ! Odpowiedz Link
babycool Re: Pomarańcze 25.03.10, 08:15 Dokladnie! Moj smok tez w ilosciach przerazajacych wypija sok. Wlasnie zostalam posiadaczka super sokowirowki i ciagle mi brakuje pomaranczy, marcheweczki i jabluszek. Rene jak dowieziesz te skrzynki to odkupie Odpowiedz Link
rene1231 Re: Pomarańcze 25.03.10, 18:48 Ja zrobiłam tak jak mi powiedziała pani babcia sąsiadka:obrałam pokroiłam i dawałam na przemian z cukrem do słoików,za dwa tygodnie mam przecedzić i dodzać wodke.Zrobiłam tylko dwa słoje bo jak tylko zaczełam obierać to nagle moje dziecie zrobiło sie strasznie spragnione soku. I teraz rzucam do sokowirówki razem z jabłkami i marchewką i taki sok wciągamy obie.Bez opalania będziemy pomarańczowe. Odpowiedz Link