Dodaj do ulubionych

dobry serial potrzebny

18.10.11, 07:49
Dziewczyny, skończyłam oglądać "Wyspę" i mi mało. Straciłam motywację do nauki i do... prasowania, hihi (bo "Wyspę" zawsze oglądałam z żelazkiem w ręku. Nienawidzę prasowania, a z dodatkiem greckiej mowy było jakoś przyjemniej). I teraz szukam czegoś nowego. Wymagania:
- nie najwyższych lotów, bo rozważań na akademickim poziomie pewnie nie zrozumiem
- coś wciągającego
- możliwego do obejrzenia w sieci (w miarę świeże, bo starociom często brakuje w necie odcinków)
- w miarę skończonego (to znaczy może być "w trakcie", ale np. "mody na sukces" po grecku jakoś sobie nie wyobrażam)

Z polskich tego typu oglądałam Usta-Usta, czy teraz Przepis na życie. Ale generalnie zdaję się na Wasze sugestie. Pomożecie?
Obserwuj wątek
    • koxanaki Re: dobry serial potrzebny 18.10.11, 08:45
      Wiesz co ja malo serialowa w sumie,bo to nie na moje nerwey, ale dookola wszyscy sie naagladac niemoga zoi tis allis. Z tym, ze to chyba dwa sezony juz, a teraz jeszcze pol sezonu bedzie, wiec jednak troche moda na sukces. No ale wspolczesne.
      A pamietam kiedys ogladalam eisai to tairi mou. Serial nie najnowszy, ale w sieci powinnas znalesc. Lekki i latwy.
    • bachula_gr Re: dobry serial potrzebny 18.10.11, 09:31
      Witaj w klubie - tez nie nawidze prasowania i tez prasuje przy serialach wylacznie ale podwojna katorga byloby dla mnie prasowanie przy greckich serialach wink
      Wiec tutaj nie pomoge bo ja dzis mam sterte gotowa na kolejny odcinek m-jak-m. Ale lacze sie w bolu.

A Moda na sukces w Grecji leci (leciala?) w oryginale, z greckimi napisami.
      • roxy_84 Re: dobry serial potrzebny 18.10.11, 12:57
        Jam lubuje tylko w meksykanskich serialach... wiec nie pomogewink
        • bachula_gr Re: dobry serial potrzebny 18.10.11, 13:14
          roxy_84 napisała:

> Jam lubuje tylko w meksykanskich serialach... wiec nie pomogewink

az tyle masz prasowania?!?!?! ;-O
          • roxy_84 Re: dobry serial potrzebny 19.10.11, 13:19
            bachula_gr napisała:

> roxy_84 napisała:
            >
            > > Jam lubuje tylko w meksykanskich serialach... wiec nie pomogewink
            >
            > az tyle masz prasowania?!?!?! ;-O

Raczej tyle wolnego czasu... hehe
            Ja jestem jak bebiak, kupuje szmatki, ktore nie wymagaja prasowania!! Maz tez juz wie jak prasuje jego koszule... woli to czasem sam zrobicsmile chyba nie musze tlumaczyc dlaczegosmile
      • bebiak Re: dobry serial potrzebny 18.10.11, 15:31

bachula_gr napisała:

> Witaj w klubie - tez nie nawidze prasowania ...

A co Wy tak prasujecie, co?
        Ja prasowania nie lubię i nader rzadko (och, może raz w miesiącu jakaś bluzeczka koszulowa?) praktykuję. Pewnie dlatego, że 26 i 25 lat temu nadrobiłam za całe życie prasowaniem pieluch tetrowych, a dziecko moczyło 4 na raz.
        Dziś jest taki wybór szmat, że wybieram te niewymagające prasowania. Ale komfort!

Dziecko dorosło do koszul w ramach pracy - od dwóch lat narzeka i ciągle (w niedzielny wieczór najczęściej) pyta wyciągając znacząco, znaczy z hałasem, deskę co zrobiłaby dobra mamusiawink Cóż, dobra mamusia robi wiele dobrych rzeczy ale na błagalne spojrzenia dorosłego dziecka znad wiadomej deski reaguje w sposób ponoć niewłaściwybig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
        I jest w tym nieugięta!
        A zresztą... koszule trzeba naprawdę umieć prasować: ja nie umiem i na stare lata uczyć się nie będęsmile
        I jeszcze tylko ufam, że do końca mojego żywota nie zniknie ze sklepów pościel z kory, o!

> A Moda na sukces w Grecji leci (leciala?) w oryginale, z greckimi napisami.

Prasowanie przy filmie z napisami, oglądanym dla napisów - to już dla mnie jeden z najwyższych poziomów sztuki prasowaniasmile
        • mamalal-ka Re: dobry serial potrzebny 18.10.11, 15:56
          Polecam Ci dwa seriale które lubię i fajnie się je ogląda...niektóre odcinki z lekkim dreszczykiem, ogólnie to historie z życia wzięte może za nadto przesadzone ale dają do myślenia...
          Każdy odcinek jest osobnym epizodem więc nie musisz oglądać numerkami.
          Pierwszy to "Κόκκινος Κύκλος " a drugi "10η Εντολή" znalazłam je oba na you tube
          niektóre w całości niektóre pocięte....zacznij od tego :

www.youtube.com/watch?v=uFDFCXohNmk
          • mamalal-ka Re: dobry serial potrzebny 18.10.11, 16:01
            ...a co do prasowania to kupcie sobie prasowalnice wink mam i polecam wink
            młodzież sama prasuje t-shirty a ja mam święty spokój.
            Doszłam już do takiej perfekcji, że nawet koszule dam radę "wymaglować"

https://fl1.shopmania.org/files/zdjecia/7941/phoenix-steam-press-prv-4000-prasowalnica-parowa~7940252.jpg
    • bachula_gr Re: dobry serial potrzebny 18.10.11, 16:25
      bachula_gr napisała:

Prasowalnice to my mamy xxl do poscieli w hotelu i nia traktuje tez domowa. Organicznie nie cierpie poscieli z kory, zato uwielbiam z IKEI wink
      W porownaniu do lokalnych gospodyn domowych oraz innych greckich powinowatych mojego meza prasuje malo co bo nie prasuje recznikow, poscieli, majtek i skarpetek. Reszte i owszem bo nie cierpie niewyprasowanych ciuchow na ludziach, a zwlaszcza ludziach domowych wlasnych. Na szczescie na codzien nie paradujemy w koszulach i innych gajerkach wink

Wracajac do seriali greckich to faktycznie mam na swoim koncie dwa i szczerze polecam jak ktos lubi wspolczesne w typie Magdy M. czy Przepis na zycie tyle, ze nie z Warszawa w tle. Nie wiem na ile sa w necie bo ja dinozaur wiec ogladalam przykladnie z telewizora. Obiecuje publicznie, ze jak Papakaliatis popelni kolejny to tez obejrze, niekoniecznie przy desce do prasowania.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ
      oraz
      4
    • sylwialew Re: dobry serial potrzebny 21.10.11, 11:44
      39 i pół ostatnio skończyłam oglądać teraz jestem na etapie Przepis na zycie smile
      • tutanka Re: dobry serial potrzebny 21.10.11, 17:06
        Ale fajnie, 10η Εντολή na you tube! Uwielbiam ten serial. W ogóle uwielbiam kryminały smile
        Dzięki Lalka smile
        Teraz już bardziej pozytywnie nastawiłam się na prasowanie niemowlęcych ciuszków.
        A prasować to ja nie lubię! Ostatnio meżuś mi wstydu narobił przed sąsiadką, bo dyskutowali o tym, że u nas się wilgoć wdziera, a sąsiadka powiedziała: "To może ANia dużo prasuje?" Na co mój maż: "Nie, ona w ogóle nie prasuje, no może czasami". No i sąsiadka idealna grecka pani domu trochę się zniesmaczyła smile Ale co mi tam!
        • bebiak Re: dobry serial potrzebny 21.10.11, 19:09
          tutanka napisała:

>No i sąsiadka idealna grecka pani domu trochę się zniesmaczyła smile Ale co mi tam!

smile

Jak byłam pierwszy raz w Atenach 21 lat temu i przez trzy miesiące chodziłam "po domach" celem sprzątania czy pilnowania dzieci to "po godzinach" załapywałam się na prasowanie*.
          I dopiero w Atenach w wieku wówczas 26 chyba lat dowiedziałam się, że prasujemy majtki, skarpetki, sweterki, szaliczki... co mnie osłabiło - mama moja (dobra gospodyni domowa) nigdy nie praktykowała (o sobie to już nie wspominam, bo ja - pisałam - prawie w ogóle nie praktykuję, choć ręczniki trochę szorstkie ale tylko na początku przecież).
          A jak ja bym dziś swoje gacie za psie pieniądze (i w takiej jakości pewnie) z mego ukochanego H&M wsadziła pod żelazko to chyba tylko dym by się uniósł w trybie szybkim.

*) - dla zaspokojenia ciekawości:
          prasowanie, nie powiem, najczęściej za dodatkową opłatą - średnio 700 drachm.. mówi to jeszcze coś komuś? Przy dniówce 3500 dr. Mówimy o 1989 roku, bo ja stara kobieta jestem przecież big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
    • samiamidi Re: dobry serial potrzebny 21.10.11, 22:28
      a czy musi buc koniecznie grecki? bo ja mam do polecenia tyyyle fajnych amerykanskichwink z greckich to faktycznie "kokkinos kyklos" i "10h entolh" byly najlepsze. na "Wyspe" sie nie zalapalam bo leciala jak bylam w pologu i o 21 to juz spalam snem sprawiedliwychwink
    • sylwialew Re: dobry serial potrzebny 22.10.11, 14:44
      Przyznaję się bez bicia że prasuję majtki smile hihihi
    • wiweiorex Re: dobry serial potrzebny 24.10.11, 00:34
      Wielkie dzięki za podpowiedzi - pogrzebałam trochę po różnych, nie tylko Waszych propozycjach. Z tymi starymi serialami, to czasem jest tak, że ciężko znaleźć całość. Tak jest np. z Eisai to tairi mou, dalej coś o teściowych kiedyś gdzieś ktoś polecał, czy też emeis kai emeis. 10 entoli chyba znalazłam całość. a Kokkinos kyklos trzeba będzie strzelać w sieć, ale skoro to nie tworzy spójnej całości to może spróbuję, zobaczymy czy mi się spodoba. Chociaż właśnie zależy mi, by rzecz miała ciągłość, i bym wiedziała, który odcinek oglądam, jeden po drugim. Być może spróbuję też podejść do "koukles", których jeden odcinek przyfrunął pocztą od greckiego mikołaja na płycie - a już wiem, że w całości dostępne.
      Zanim przekopię się przez to, może pojawi się w międzyczasie coś, co mnie porwie, jak wyspasmile

Samiamidi - serial może być nawet z Uzbekistanu, byle by po grecku GADAŁO (bo czytanie greckich robaczków w trakcie oglądania to hardcore jak dla mnie).A jakbyś chciała jednak wyspę obejrzeć, to można tu: www.freelook.gr/index.php/series/series2010-11/1140 (wybieramy odnośniki datemule, bo Mega swoje odcinki usuwa po jakimś czasie)
      • bebiak Re: dobry serial potrzebny 24.10.11, 00:56
        Wiewie, apropos "Wyspy": ile odcinków jej nakręcono? Chyba tylko dwa obejrzałam... sad

Zaatakuję link w tygodniu - jak sobie nie poradzę to będę krzyczeć.
        A jak byłam we wrześniu w Atenach - widziałam, że "Wyspa" z jakąś gazetą wyszła. Napaliłam się jak dziki myśląc, że film, ale to był jakiś dziwacznie duży numer odcinka, co mnie zaskoczyło niemile. No to ile tych odcinków jest?
        • wiweiorex Re: dobry serial potrzebny 24.10.11, 07:35
          Bebiaku, odcinków jest 26. W razie problemów, to na chwilę obecną dysponuję 23-ema w moim kompie, a dzięki pewnej Dobrej (bardzo) Duszy będę miała wszystkie. Dość skomplikowane do wysyłki (bo to mega wielkie krowy) i nie w każdym kompie odtwarzalne bo w formacie 3gp, ale jak się człek napali jak dziki to i z trudnościami sobie poradzismile Natomiast na chwilę obecną wszystkie podane przeze mnie w linku odcinki działają, więc może nie będzie potrzeby kombinowaniasmile
          • morita11 Re: dobry serial potrzebny 24.10.11, 08:28
            bebiak a Ty pamietasz co mi kurier przyniosl w dzien twojego wyjazdu???
            Kup synowi. Koszle jak ta lala bez odrobiny wysilku wink
      • bachula_gr Re: dobry serial potrzebny 24.10.11, 14:25
        wiweiorex napisała:
        >......serial może być nawet z Uzbekistanu, byle by po grecku GADAŁO (bo czytanie greckich robaczków w trakcie oglądania to hardcore jak dla mnie).

Nie masz podzielnosci uwagi kochaniutka? ;-0
        Zagraniczne filmy w greckiej tv nie sa dubbingowane, dubbing kojarzy sie Grekom z Polska.
    • mamalal-ka Re: dobry serial potrzebny 24.10.11, 17:25
      wiwe jeszcze przypomniał mi się jeden dobry serial, który lata temu oglądałam
      i gra w nim przystojniaczek Emilios mniam mniam

www.youtube.com/watch?v=EtZ-AgpJmVw&feature=results_main&playnext=1&list=PL9C60B8C1DB6C44C1
      a jak masz czas na ściąganie to tutaj:
      rapid-mania.blogspot.com/2009/10/mega.html
      • samiamidi Re: dobry serial potrzebny 28.10.11, 21:42
        a gdyby komus przyszla ochota na cos po angielsku to goraco polecam "the killing"!!!!!!
    • bachula_gr nadal prasujecie? 18.11.11, 07:42
      reniferu.pl/2011/05/31/ekstremalne-prasowanie/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka