Dodaj do ulubionych

Polecam ksiazke !!!!!!!!!!!!

• bebiak "Nostalgia anioła" - Alice Sebold 27.01.10, 22:49
      O "Nostalgii anioła" napisałam Wam tu we wrześniu tak:

>"Nostalgii anioła" polecić jeszcze nie mogę, bom poza nabyciem nie
      >tknęła i zdania własnego mi brak (tylko podejrzenia mam), ale
      >zainteresowałam się nią po poczytaniu paru różnych wzmianek o
      >realizacji filmu właśnie kręconego na jej podstawie - ma wejść na
      >ekrany bodaj na wiosnę 2010 roku.

Nadal tej książki nie tknęłam i nie wiem czy się odważę. Napaliłam się na nią
      jak dziki, ale dość wrażliwa jestem (aż nad- niestety) i boję się tej książki,
      boję się mojego późniejszego wielokrotnego przeżywania. A może za bardzo
      wyolbrzymiam? Niestety, nie znam nikogo kto to czytał.
      Teraz mam dylemat (problem na szczęście nieco odsunięty w czasie) bo wg
      wszelkich zapowiedzi w najbliższy piątek wspomniany film miał wejść na nasze
      ekrany - i co? Iść? Nie iść?
      Dziś wyczytałam, że premiera przesunięta na początek marca..
      Ufff... póki cosmile
    • bebiak "Moje rzymskie wakacje" - Kristin Harmel 29.01.10, 22:16
      Wdepnęłam dziś po kinie ("Wszystko co kocham" - bardzo dobry polski film o moim
      pokoleniu tj personach, które były w liceum w stanie wojennym) do księgarni i
      chyba powodowana zmęczeniem zimowym, nic o tej powieści nie wiedząc - nabyłam:

www.ksiazka.net.pl/index.php?id=4&no_cache=1&tx_ttnews[tt_news]=2944&tx_ttnews[backPid]=1&cHash=38d7592bc7
      Dlaczego nabyłam? Bo mi latem zapachniało z opisu a wiosną to już na pewno, bo
      Italia jakoś od jakiegoś czasu kręci się wokół mnie (patrz niektóre z Was
      choćby na mój komentarz na NK pod musicalem "Nine"), bo okładka taka ochhhh....
      świeża, letnia...

.. i pewnie znowu w czasie czytania będzie mi pachniało włoskim jedzeniem jak we
      wspomnianym gdzieś tu wyżej "Włoskim weselu" smile
    • bebiak Wywiad z tlumaczką Larssona 06.02.10, 20:16
      Dostałam link od przyjaciółki ze Sztokholmu do ciekawego wywiadu z tłumaczką
      "Millennium" Larssona:
      www.empik.com/empikultura/wywiady/szwedzkie-kryminaly-z-epickim-rozmachem,489485
      Wrzucam, bo może kogoś zainteresuje?
      I pozdrawiam też. B.
    • bachula_gr G. MUSSO - Poniewaz Cie kocham 18.02.10, 17:40
      Tytul brzmi jak Harlequin nr 1555 ale nic podobnego....
      Przypadkowo, w oczekiwaniu na najnowsza Picoult pochlonelam w dwa
      dni. Zdziwilam sie bardzo..... i juz wiem, kogo ksiazki teraz
      bede "ciurkiem" kolekcjonowac i pozerac.
      merlin.pl/Poniewaz-cie-kocham_Guillaume-Musso/browse/product/1,698694.html
      Polecam, nie tylko dzieciatym.
      • bachula_gr Re: G. MUSSO - Wroce po Ciebie 04.09.10, 21:35
        > bachula_gr napisała:

..... i juz wiem, kogo ksiazki teraz bede "ciurkiem" kolekcjonowac i pozerac.
        > <a href="merlin.pl/Poniewaz-cie-kocham_Guillaume-Musso

Ciurkiem...wlasie skonczylam "Wroce po Ciebie". Ja, milosniczka realistycznych histori i
        zagorzala przeciwniczka fantastyki w kazdym wydaniu....zaczynam kolekcjonowac MUSSO.
        Przedziwna ksiazka, historia, losy ludzkie. Przezyc trzy razy ten sam dzien? Chyba kazdy ma na swom
        koncie dziwne wrazenie, ze cos konkretnego juz sie kiedys przezylo? Wlasnie...i po Picoult dobrze
        jest spojrzec na swiat oczyma faceta.
        Fajnie sie czyta, fajnie sie bywa zaskakiwanym co kilka stron. Na lato i jesiene wieczory tez.
    • sylwialew Re: Polecam ksiazke !!!!!!!!!!!! 11.05.10, 17:39
      Czytam "Greckie pomidory" bardzo fajnie się czyta polecam smile
    • bebiak "Greckie pomidory czyli nowy dom na końcu drogi" 24.05.10, 21:51
      Strasznie sympatycznie się czyta, ja bardzo bardzo polecam, a żeby i tu ślad
      pozostał - przytaszczyłam link do innego wątku, gdzie my o tej książce właśnie:

forum.gazeta.pl/forum/w,26121,109954458,109954458,podpowiedz_dla_nie_zdecydowanych_na_Grecje_.html
      ... a pani od polskiego już w podstawówce powtarzała wielokrotnie (stąd pamiętam
      ale nie zawsze stosuję): "Książka to jest telefoniczna, a to co czytamy to
      powieść, nowela, reportaż itp" wink
      • morita11 Re: Polecam ksiazke!!!! 27.05.10, 12:46
        Wlasnie skonczylam, juz dawno nie zarywalam nocy dla ksiazki wink

www.e-shop.gr/show_bks.phtml?id=BKS.0161588&ref=pathfinder
        merlin.pl/Zarys-dziejow-traktora-po-ukrainsku_Marina-Lewycka/browse/product/1,481627.html#fullinfo
      • babycool Re: "Greckie pomidory czyli nowy dom na końcu dro 01.07.10, 14:30
        Wczoraj skonczylam i jestem rozczarowana sad Spodziewalam sie jakiejs ciekawej
        opowiesci pelnej emocji. A dostalam taki sobie opisik nowego domu. Jak dla mnie
        pozbawione jakiegos watku, jakas sucha relacje. Jak to mowia w roznych modnych
        show: jestem na nie.
        • babycool Dla dzieci; Najpiękniejsze opowiadania dla ... 01.07.10, 14:36
          merlin.pl/Najpiekniejsze-opowiadania-dla-chlopcow_Susanna-Davidson-Rob-Lloyd-Jones-Jane-Bingham/browse/product/1,708956.html

Rewelacja! Klasyka dla dzieciakow, pieknie wydana, super ilustracje. Jestesmy z
          Arielem zachwyceni smile Duch Canterville robi furore smile

Dla mamusiek dziewczynek inna wersja:

merlin.pl/Najpiekniejsze-opowiadania-dla-dziewczynek_Caroline-Spatz-Emily-Barnoff/browse/product/1,761789.html
        • lilalo1972 Re: "Greckie pomidory czyli nowy dom na końcu dro 16.08.10, 14:23
          dzieki, dobrze wiedziec, bo to miala byc moja kolejna lektura. pewnie i tak
          przeczytam, ale obawiam sie, ze bedzie to jednak cos w stylu ksiazeczki "It's
          all Greek too me" o takim jednym angolu co tez sobie w jakiejs wsi greckiej
          chalupe remontowal. Czytalas? Troche takich opowiastek sie pojawilo na rynku,
          jak np. Extra Virgin - o angielkach i ich domu w Toskanii, ale strasznie nudne
          sa tego typu tyrady.

Jedyne co sie przez lata nie zestarzalo to Rok w Prowansji!
          • babycool Re: "Greckie pomidory - do lilalo 30.09.10, 09:32
            Przegapilam ta wiadomosc smile Nie czytalam o tym angolu, ale wiecej sie nie nabiore na taka "przygode" smile

Romans z trupem w tle, oraz inne Stec - sa boskie! Monike Szwaje i jej ksiazki tez uwielbiam smile
            Pozdrawiam!
      • koxanaki Re: "Greckie pomidory czyli nowy dom na końcu dro 09.07.10, 08:06
        Echhhh tak czekalam na ta ksiazke, a sie rozczarowalam. Spodziewalam
        sie tej atmosfery, ktora jest w "Rok na Prowansji" czy "Pod sloncem
        Toskanii" a tu, jak dla mnie, zero emocji.
    • xa.ra Re: Polecam ksiazke !!!!!!!!!!!! 04.07.10, 23:21
      Witam smile Dziewczyny,tak namiętnie czytacie i polecacie książki,więc
      może jeszcze zdradzicie z którego sklepu internetowego
      korzystacie,tak aby było szybko i tanio,bo kryzys kieszenie
      opróżna...wink
    • kalanitka Re: Polecam ksiazke !!!!!!!!!!!! 11.07.10, 20:04
      Dla przedszkolaków www.basia.com.pl/ dla małych dziewczynek
      jak znalazł wink
      • bachula_gr Re: Polecam ksiazke !!!!!!!!!!!! seria BASIA 11.07.10, 20:20
        kalanitka napisała:

> Dla przedszkolaków www.basia.com.pl/ dla małych
        dziewczynek jak znalazł wink

BASIA jest super. Wspolczesna, polska, pieknie wydana, ciekawie
        ilustrowana. Czytamy (ja i siedmiolatka) pieciolatce najpierw ktoras
        z BAS wink a potem leci wersja trudniejsza czyli stara, dobra
        AWANTURA O BASIE, ktora mimo archaicznego miejscami jezyka podoba
        sie i jednej i drugiej sluchaczce nie mowiac o lektorce imieniem
        Basia.....
        • lilalo1972 "Romans z Trupem w tle" Ewy Stec 16.08.10, 14:27
          Dostalam w prezencie urodzinowym. To chyba jakas nowosc, bo na dniach zakupiona
          w Warszawskim Empiku. inteligentie i dowcipnie...jeszcze co prawda nie
          skonczylam, ale jak do tej pory bawie sie przy tym "romansie' w deche!
    • bachula_gr CZERWONY ROWER ---A.Kozlowska--nie polecam 19.09.10, 08:15
      Juz dawno tak sie nie rozczarowalam.... o ile bloga autorki czytuje regularnie i co wpis to trafniej i w stylu mi odpowiadajacym tak 232 strony "w kupie" to za duzo. Mimo iz klimaty mojego dziecinstwa. Ani na czesci ani ciurkiem nie czytalo mi sie wcale gladko.
      Jak dla mnie- pomylka totalna.
      www.otwarte.eu/index.php/books/show/63
      tutaj link do bloga:
      drugirazodzera.blox.pl/html
      a tutaj do najnowszej (3) ksiazki, ktora zapowiada sie interesujaco....
      www.otwarte.eu/index.php/books/show/110
      • babycool Charlotte Link 30.09.10, 09:48
        Przeczytalam jej dwie ksiazki: PRZERWANE MILCZENIE i BEZ SLADU. Jak dla mnie rewelacja. W Polsce wyszlo tez ECHO WINY, ale jeszcze do mnie nie dotarlo.
        • babycool Ogrod kosci - Gerritsen Tess 09.10.10, 06:22
          Wlasnie skonczylam. Rewelacyjne polaczenie watku wspolczesnego z historycznym, zbrodnia i intryga odkryta po latach. Oj podobalo mi sie!
          • babycool Re: Ogrod kosci - Gerritsen Tess 16.11.10, 18:03
            Oraz pozostale: Autopsja, Skalpel, Grzesznik, Chirurg.
            Ostatnio lubie mroczne klimaty wink
      • bachula_gr KUKULKA -Antonina Kozlowska 03.02.11, 07:59
        W moim przypadku ksiazek tej autorki sprawdzilo sie powiedzenie: do trzech razy sztuka. Pierwszej ksiazki (TRZY POLOWKI JABLKA) nie czytalam mimo frapujacego tytulu bo mi sie opis nie podobal, druga (CZERWONY ROWER)przeczytalam a raczej zmeczylam bo wypada skonczyc to co sie zaczelo ale pomylka totalna. Zato najnowsza (KUKULKA) jest godna polecenia. Dwa posiedzenia na trybunach basenowych w oczekiwaniu na maloletnie trenujace delfina syrenki i oderwac sie nie mozna. Polecam, matkom i nie matkom, na kazdym etapie zycia.
    • bebiak "Kochałem ją" Anny Gavalda 02.11.10, 13:51
      Kompletnie zakochana w filmie (francuski, z Danielem Auteuil'em - bardzo Wam polecam) rzuciłam się do księgarń celem nabycia książki (bo dopiero przy filmie z miesiąc temu żem się dowiedziała, że taka została wydana, stąd najpierw był film tym razem) i jak już ją zdobyłam (nie od razu) to łyknęłam z zachwytem tak, że achh... i bardzo żałuję, że taka niezbyt obszerna (raptem 159 stron) i napisana tak, że tak naprawdę jeden wieczór, kawałek drugiego - szkoda, że tylko tylesad

Części z Was na Facebooku wrzuciłam swego czasu link do polskiego trailera, tu - dla ogółu:
      www.youtube.com/watch?v=bQCY-U9uczk&feature=related
    • bebiak "Souvenir" - Therese Fowler 14.11.10, 20:43
      Kupiłam ze 2-3 miesiące temu zupełnie przypadkiem, wczoraj skończyłam czytać a czytałam króciutko, bo mnie pochłonęła.
      Sama nie wiem dlaczego Wam ją polecam...
      Ja się jakoś ufff... utożsamiłam z bohaterką: myślę, że w moim wieku, a kiedy czasem wraca myślami do lat swojego nastolęctwa - takie czasy i mojego, takie dawne ale niedawne przecież. Nawet przelotne nawiązanie do 11 września 2001 takie żywe, moje...

Polecam Wam dlatego, że sama nie wiem czy jest możliwa taka postawa jak Meg i pewnie potrzebuję odpowiedzi czy to się w życiu może zdarzyć. A dotyczy przygotowania się do odejścia z tego świata w przypadku diagnozy: śmiertelna choroba. Nie ma tam opisów zmagań z chorobą jako taką (muszę temat zgłębić - w życiu nie słyszałam o chorobie Lou Gehriga - ALS, która chyba fikcją nie jest u licha), nie ma opisu cierpień, ale jest pewna jak dla mnie godna pozazdroszczenia postawa. Coś pięknego!
    • bebiak O Millennium - tak trochę OT :) 23.11.10, 20:26
      Trochę OT dlatego, że dotyczy filmu a nie książki/książek, ale myślę, że skoro o książkach mowa była - informacja może Was zainteresować:

- od 24 listopada będzie można kupić u nas w sklepach na allegro dvd z wszystkimi trzema częściami; cena coś ok. 140 zł

- niezależnie do tego w takim sklepie jak "Biedronka" (pewnie w innym też ale akurat doniesiono mi z "Biedronki") można kupić dvd z pierwszą częścią Millennium tj "Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet") w cenie 20 zł.
      • bachula_gr Re: O Millennium - tak trochę OT :) 24.11.10, 08:39
        bebiak napisała:
        > - niezależnie do tego w takim sklepie jak "Biedronka"......

W TEJ Biedronce? wink
        • bebiak Re: O Millennium - tak trochę OT :) 24.11.10, 09:30
          bachula_gr napisała:

> W TEJ Biedronce? wink

W takim jakimś sieciowym sklepie - no to pewnie TEJ wink
    • bachula_gr Moze zawierac orzeszki - J. O'Farrell 21.12.10, 09:28
      merlin.pl/Moze-zawierac-orzeszki_John-O-prime-Farrell/browse/product/1,443620.html
      Z serii latwa i przyjemna do czytania np na trybunach basenu podczas zajec dzieci wink
      Zdecydowanie powinna byc przetlumaqczonaq na grecki (moze jest?) a przeznaczona dla wszystkich, ktorzy staraja sie nie utonac w machinie edukacji...z naciskiem na grecki system. Choc ksiazka osadzona w realiach angielskich szkol. Pod rozwage.
      Do polowy czyta sie jednym tchem, potem troche siada no ale nie jest to klasyka literatury, nie czarujmy sie.
    • bachula_gr Najpiekniejsze opowiadania dla DZIEWCZYNEK 21.12.10, 09:35
      Swego czasu babycool prezentowala wersje dla chlopcow:
      forum.gazeta.pl/forum/w,26121,50244649,113636420,Dla_dzieci_Najpiekniejsze_opowiadania_dla_.html
      a ja teraz zdecydowanie dla dziewczynek:
      merlin.pl/Najpiekniejsze-opowiadania-dla-dziewczynek_Caroline-Spatz-Emily-Barnoff/browse/product/1,761789.html
      Choc z reguly sceptycznie podchodze do wszelkich opracowan typu 100 najpiekniejszych wierszy/najlepsze historyjki/bajeczki na jazdy dzien etc etc tak to wydanie jest jak najbardziej godne polecenia. Tak pieknie wydanej, starannie opracowanej i ilustrowanej ksiazki juz dawno nie mialam w reku!!!! W srodku wersja skrocona m.in Tajemniczego Ogrodu, czarnoksieznika z Oz i Malych Kobietek. Klasyczne ujecia ale w wersji demo. Zadnych udziwnien.
      Pod wplywem tej pozycji na gwalt poszukujemy teraz klasycznego wydania w pelnej wersji Tajemniczego Ogrodu - wszytskie trzy mamy niedosyt wink)))

POLECAM wszystkim, malym i tym wiekszym, dziewczynkom.
      • babycool Re: Najpiekniejsze opowiadania dla DZIEWCZYNEK 21.12.10, 19:26
        Ciesze sie, ze Wam sie podoba smile Smiem twierdzic, ze to najlepsza i najpiekniejsza ksiazka jaka ma Ariel!
        • bachula_gr Re: Najpiekniejsze opowiadania dla DZIEWCZYNEK 21.12.10, 20:48
          babycool napisała:
          > Smiem twierdzic, ze to najlepsza i najpiekniejsza ksiazka jaka ma Ariel!

Eeee...najlepszy to jest Mikolajek ale wink)))
          Zlecilam juz nabycie klasycznej full wersji ksiazki "Tajemniczy ogrod" oraz filmu DVD A. Holland.

• babycool OFIARA LOSU, Camilla Lackberg 27.01.11, 10:34
            To czwarta juz ksiazka tej autorki przetlumaczona na polski. Jak poprzednie- swietna akcja, watki prywatne ciagnace sie od poprzednich czesci. Jak zwykle nie moglam sie oderwac! A zakonczenie .... !!!! Czekam na 5 czesc: Niemiecki Bekart.

I pozwole sobie dodac - chyba Lackberg wygrywa z S.Larssonem!
            • babycool KSIĄŻĘ MGŁY, Zafon 27.01.11, 10:38
              Kiedy do mnie dotarla zamrtwilam sie, ze taka cienka (w porownaniu z poprzednimi) i niestety za szybko się skonczyla. Bardziej bajkowa, fantazyjna, ale rownie dobra!
              • babycool MISTYFIKACJA, Harlan Coben 27.01.11, 10:41
                Ostatnio jakas moda na wydawanie po latach swoich pierwszych ksiazek.
                Swietna intrygna - wydaje sie, ze wiemy wszystko, ale to nie jest tak!
                • bachula_gr ZAGINIONA Harlan Coben 28.01.11, 07:58
                  babycool napisała:
                  > MISTYFIKACJA ----Swietna intryga - wydaje sie, ze wiemy wszystko, ale to nie jest tak!

czyli stary dobry Coben.
                  A czytalas ZAGINIONA? Tez dobre, troche przekombinowane powiazania z 11 wrzesnia ale jakby tak zacazc rozmyslac to wszystko jest mozliwe tyle, ze dokladnie odwrotnie niz Ci sie wydaje wink))
                  • babycool Re: ZAGINIONA Harlan Coben 06.02.11, 17:51
                    a wlasnie nie czytalam! Dodam do przechowalni smile
            • bebiak Re: OFIARA LOSU, Camilla Lackberg 27.01.11, 20:32
              babycool napisała:

> I pozwole sobie dodac - chyba Lackberg wygrywa z S.Larssonem!

Ooo, dzięki Baby! Oglądałam sobie Lackberg kilka dni temu w księgarni (nawet z koleżanką stwierdziłyśmy, że jakaś moda na Skandynawię u nas nastała ostatnio) i tak nie bardzo umiałam się zdecydować, a jak ktoś coś napisze to jednak łatwiejsmile
    • bachula_gr ARLINGTON PARK i Emigrantka z wyboru 28.01.11, 08:16
      Od kiedy moja noga postala po raz pierwszy na Wielkiej Wyspie mam slabosc do wszytskiego co angielskie, londynskie a zwlaszcza z przedmiesc. Na tej fali przeczytalam w tym tygodniu (!) dwie ksiazki, bardziej czytadla kominkowe niz Jane Austin ale fajnie sie je czyta.

Zwlaszcza polecam Emigrantke z wyboru- opowiesc londynska (Dana Parys-White). Lektura obowiazkowa dla osob majacych w swoim cv epizod londynski z przebojami na granicy w Dover, dorabianiem do stypndium, zagranicznym mezem poznanym w szkole jezykowej etc etc

Druga pozycja ARLKINGTON PARK Rahel Cusk dla bardziej wytrwalych.....miejscami czlowiek sie zastanawia czy samemu nie popelnic jakiejs ksiazki albo przynajmniej przetlumaczyc czytajac takie kwiatki:

- (...) guz w zapartym jelicie autostrady (...)
      - (...) pusta czarna gardziel kominka trwala rozwarta w niemym sprzeciwie (...)
      - (...) wylonila sie z jadra domu jak rak pustelnik ze skorupy (...)

• lilalo1972 Good night Dzerzi Janusza Glowackiego 03.02.11, 11:08
        www.polonia.com/GOOD-NIGHT-DZERZI-P16201.aspx
        Polecam goraco, aczkolwiek nie jest to ksiazka przeznaczona do relaxu. Mroczna jak jej okladka, ale warto siegnac i zastanowic sie nad ta ciemna strona sukcesu za granica. Kosinskiego pewnie znacie, chociazby z "Malowanego Ptaka". Czytalam to jeszcze w liceum, potem siegnelam po jeszcze dwie ksiazki, ale mnie wykonczyl swoimi seksualno-perwersyjnymi akcjami. Autorem nigdy specjalnie sie nie zainteresowalam az do dzis...Glowacki w swietnym stylu laczy watki biograficzne Kosinskiego z obrazami mrocznego-emigranckiego Nowego Yorku. Dobre dla tych, ktorzy "American Dream" widza tylko w rozowych okularach....Interesujaca podroz dla tych, ktorzy zachlysneli sie tylko tym kosmopolitycznym NY.

A tak na marginesie, widze Bachula, ze tez cie bawia koslawe tlumaczenia. Ja sie tym jeszcze paralam na studiach. Mielismy przed jeden semestr takie zajecia, gdzie uczulano nas na "kwiatki jezykowe" tlumaczy. Stad, jesli tylko mi na to wiedza pozwala, zawsze siegam po oryginalsmile
        lilalo1972
        • bachula_gr Re: Good night Dzerzi Janusza Glowackiego 03.02.11, 12:02
          lilalo1972 napisała:
          > A tak na marginesie, widze Bachula, ze tez cie bawia koslawe tlumaczenia. Ja sie tym jeszcze paralam na studiach.

No raz bawia, a raz mierza. Czasami ewidentnie pierwotny tekst widac spod tlumaczenia wink)))
          Tez lubie w oryginale choc czasami odpadam- jak w przypadku K. Corelii- znam na pamiec poczatek w oryginale ale za Chiny przejsc dalej przez te kilka stron nie moge.
          • lilalo1972 "KLARA" by Iza Kuna i krotki watek o oryginalach 10.02.11, 14:10
            Tak to z tymi oryginalami jest...mysle, ze czasami tlumaczenia sa lepsze od wersji pierwotnej. Wlasnie sie katuje nad niby blaha ksiazka "One for the money" by Janet Evanovich. Nie polecam, taki kryminal bez polotu, a zdania tak zbudowane, ze czlowiek tkwi na jednej stronie dobrych kilka chwil, zeby zrozumiec co autor mial na mysli.

Z tego co polecam to absolutny rewelacyjny debiut pisarski Izy Kuny. "Klare" sie polyka, aczkolwiek nadzgana jest spora dawka wulgaryzmu...no coz, w sumie opowiada o zwiazku z zonatym mezczyzna. Pewnie gdybym sie tak nieszczesliwie zakochala to tez by mnie na lepszy jezyk nie bylo stac....
    • bebiak "Podróż" Danielle Steel 10.02.11, 22:56
      Czy już się uśmiechnęłyście z uwagi na autorkę?
      OK, literatura niezbyt wysokich lotów ale kupiłam stosunkowo niedawno w sklepie z tanią książką (12 zł) idąc do kina: czekając w gwarnych kafejkach na koleżanki coś takiego nieskomplikowanego czyta się znakomiciesmile

A dlaczego Wam polecam właśnie tę pozycję?
      A bo ... zadumałam się dość mocno nad problemem przemocy psychicznej. O przemocy fizycznej słyszymy, czytamy, zdarza się [niestety] widzieć skutki itp - o przemocy psychicznej mówi się stosunkowo niewiele, a ponieważ w większości (twierdzę) przypadków problem zamyka się w tzw czterech ścianach (inaczej niż przemoc fizyczna), nawet w bliskich kręgach możemy jej nie zauważyć. Nie wiem czy autorka swą opowieść oparła na jakichś badaniach, ale pokazuje wpływ tego rodzaju przemocy na ofiarę i jej psychikę przede wszystkim - to jakiś zaklęty krąg. Być może częściowo powieść jest fikcją, być może nie znajduje oparcia w rzeczywistości i problemie przemocy psychicznej, ale poczytajcie np czekając na przystankach właśnie pod kątem tego niesamowitego problemu.
      • bachula_gr Re: "Podróż" Danielle Steel 11.02.11, 13:18
        A normalnie myslalam, ze mi sie przywidzialo! Tandem Steel-bebiak wydaje sie mega egzotyczny wink))) a jednak..... takie ksiazki kojarza mi sie z lotniskami, czesto kupowalam tego typu pozycje w wydaniach kieszonkowych na lotniskach transferowych, zwykle w oryginale.
        • roxy_84 kwiat pystyni 12.02.11, 15:53
          autorka waris dirie -czyli glowna postac ksiazki.
          a nastepnie polecam przeczytac "list do matki" (wyznanie milosci) ta ksiazka nawiazuje do tej pierwszejsmile

• bebiak Re: kwiat pystyni 12.02.11, 16:18
            roxy_84 napisała:

> autorka waris dirie -czyli glowna postac ksiazki.
            > a nastepnie polecam przeczytac "list do matki" (wyznanie milosci) ta ksiazka na
            > wiazuje do tej pierwszejsmile

Roxy, czy "Kwiat pustyni" nie jest zbyt brutalna? Tak pytam bo ja trochę wrażliwa jestem, bardzo trochę i to mi przeszkadza czasemsad
            Czytałam o niej parę razy, wiem o czym traktuje ale jakoś myślę, że nie dla mnie chyba
            • roxy_84 Re: kwiat pystyni 15.02.11, 14:21
              Bebiaczku, powiem tak. Biorac pod uwage okolicznosci z jakimi zmagala sie bohaterka zdarza sie czasem jakas brutalna historia ale to jest zycie, czasy w jakich zyjemy, moze nie w takiej kulturzesmile ale taka jest nasza brutalana rzeczywistosc.
              Wiesz mozesz zaczac czytac a jesli bedzie Ci przeszkadzac cosik to zawsze mozna ksiazke odlozycsmile
              Ja to lubie takie prawdziwe historie i horrorysmile a w szczegolnosci horrory graham mastertona.
              • bachula_gr Emily Giffin - SIEDEM LAT POZNIEJ i inne z serii 17.03.11, 09:15
                Wlasnie skonczylam jedna po drugiej dwie brakujace mi do kolekcji tej autorki ksiazki:
                SIEDEM LAT POZNIEJ oraz bodajze pierwsza o najbardziej frapujacym tytule DZIECIOODPORNA wink

Zaczelam o trylogii:
                COS POZYCZONEGO
                COS NIEBIESKIEGO
                STO DNI PO SLUBIE

Nie wszystkie ksiazki z serii sa doslowna kontynuacja ale watki sie przenikaja, ta sama historia jest pokazywana z roznych stron- normalnie jak u J. Picoult wink
                Fajnie sie czyta wszystkie, ostatnia zwlaszcza a zaczynaja wychodzic tez w wersji kieszonkowej po kilka zlotych - idealna cena i format np do poczekalni u lekarza czy na trybuny basenowe wink
        • bebiak Re: "Podróż" Danielle Steel 12.02.11, 16:15
          bachula_gr napisała:

> A normalnie myslalam, ze mi sie przywidzialo! Tandem Steel-bebiak wydaje sie me
          > ga egzotyczny wink))) a jednak.....

A widzisz jakie zaskoczenie, he hewink
          Większe: kupiłam inną książkę tej pani dla tego samego kawiarnianego celu - nie podam tytułu, bo wyjęłam z torby i gdzieś wsadziłam, albowiem chwilowo do kina nie chadzam z uwagi na chorobę pieska: brak nastrojusad

A najbardziej chyba Cię zaskoczę kiedy powiem, że jedna półka z domu to sama Danielle Steelsmile Policzyć ile pozycji? OK.. czekaj...
          Mam: 35 sztuk! Plus te dwie najnowsze, teraźniejsze. Tamte to w większości "Książnica" i "Amber" - wszystko z lat 90-tych kiedy Steel do nas zawitała i z ówczesną koleżanką żeśmy ją połykałysmile Wyrosło się, wyrosło.. cóż.. lata lecąwink
    • bachula_gr Kolory tamtego lata- Richard Paul Evans 01.09.11, 19:56
      https://merlin.pl/Kolory-tamtego-lata_Richard-Paul-Evans-Richard-Paul-Evans,images_product,9,978-83-240-1630-3.jpg

Typowo letnia lektura na lezaczek, zwlaszcza, ze historia zaczyna sie przy basenie. Wprawdzie Wlochy i Wloch z Amerykanka ale Polce w konteskcie Grecji i Greka czyta sie dobrze przy porannej freddo wink
      merlin.pl/Kolory-tamtego-lata_Richard-Paul-Evans-Richard-Paul-Evans/browse/product/1,911254.html?qrtc_typ=prd&qrtc_tpl=tpl_prod_ksiazki&qrtc_pos=1&qrtc_prd=614346
      Nieco mniej harlequinowy styl niz poprzednia. ktora zlapala mnie na okladke w lotniskowej ksiegarni- ot taka lekturka na dluzszy lot:
      https://merlin.pl/Stokrotki-w-sniegu_Richard-Paul-Evans,images_product,13,978-83-240-1460-6.jpg
    • bachula_gr Weranda pelna slonca - Juliette Fay 01.09.11, 20:00
      Kolejna wakacyjna historyjka. Lekka i przyjemna, szybko sie czyta nie myslac, ze po lecie nadejdzie kiedys jesien.....
      https://merlin.pl/Weranda-pelna-slonca_Juliette-Fay,images_product,27,978-83-7515-096-4.jpg

streszczenie tutaj:
      merlin.pl/Weranda-pelna-slonca_Juliette-Fay/browse/product/1,866316.html?qrtc_typ=prd&qrtc_tpl=tpl_prod_ksiazki&qrtc_pos=4&qrtc_prd=614346
    • bebiak "Pokuta" - Olle Lönnaeus 16.09.11, 21:21
      Zabrałam ze sobą na Cyklady i doczytałam do 134-tej strony po czym zjawiłam się na Mykonos..
      Zostawiłam Mori naszej - niech sobie zdrowo czytasmile
      Ja tu mogę bez problemu kupić i poczytam dalejsmile a czytało mi się nader dobrze z tym, że czasem coś albo z tłumaczeniem nie tak albo ze składem - noooo, niektóre zdania tak skonstruowane, że do czytania po kilka razy... grrr.... Takie to jakieś niedopracowanesad

Tu o polecanej "Pokucie" - z naciskiem na autora bo u nas aktualnie na topie "Pokuty" dwiesmile
      www.students.pl/kultura/details/51502/Olle-Loennaeus-Pokuta-kryminal-zabarwiony-czarnym-humorem
      A wspomniane wyżej "Kolory tamtego lata" też zabrałam na Cyklady (toż miałam mieć leniwe wakacje) ale tylko sobie popływały i wróciły do chatki czekając nadal w kolejcesmile
      • bebiak Re: "Pokuta" - Olle Lönnaeus 28.09.11, 22:55
        Czytanie "Pokuty" zakończone 2 chyba dni temu: mogę ją polecić ale jeśli któraś oczekuje sprawnego kryminału z wartką, sensacyjną akcją to odradzam.
        Bo "Pokuta" takim klasycznym kryminałem dla mnie nie jest, choć wątek kryminalny wątkiem dominującym jest ale wciąż gdzieś tam, gdzieś tam. Jakoś tak na tle tego wątku szereg powiązanych z wątkiem kryminalnym opowiastek we wspomnieniach Konrada ale i oczywiście z obecnych czasów (no bo przecież coś w rodzaju śledztwa).
        Dla mnie nieco zaskakujące zakończenie ("Pokuta" nabiera tempa pod koniec zresztą), choć moje dziecko pewnie powiedziałoby jak zawsze: "Do przewidzenia"wink
        Cóż, ja nie przewidziałam i nie wstydzę się do tego przyznaćsmile
    • bebiak Tarantula - Thierry Jonquet (Skóra, w której żyję) 28.09.11, 22:38
      Obiecałam (w innym wątku), że kiedy przeczytam polecę Wam "Tarantulę" bądź nie polecę...
      Przybyłam tu, bo polecam bardzo - pod poniższą recenzją podpisuję się i lewą i prawą łapką. Doprawdy nieczęsto się zdarza, abym tak łyknęla jakąś książkę jak właśnie tę "Tarantulę". Najpierw obejrzałam film, potem przeczytałam (bo takie okoliczności akurat), choć zazwyczaj czynię odwrotnie, ale tym razem to chyba dobry wybór i tak zaleciłam mojemu Młodemu - Wam zalecam teżsmile
      Ciekawe jak się odbiera odwrotnie ten zestawsmile
      marcinpietraszek.blogspot.com/2011/09/tarantula-thierry-jonquet-skora-w.html
    • rene1231 Re: Polecam ksiazke !!!!!!!!!!!! 29.01.12, 21:44
      sklep.sphcredo.pl/pl,product,287546,podrecznik,kierowcy,b,be.html
      Polecam ,bardzo interesująca i pouczająca lektura big_grin Za drugim podejściem zaliczone big_grin
    • bachula_gr Charlottte Link: Dom siostr, Echo winy 30.01.12, 11:20
      Z Jodi Picoult przesiadlam sie teraz (do czasu ajk wyjdzie kolejna jej ksiazka pewnie) na Charlotte LInk.
      Zdecydowanie polecam na zimowe wieczory:

DOM SIOSTR- topornie sie rozpoczyna ale, ze cegla to po przebrnieciu 1/3 czlowiek z kazda strona zaluje, ze sie zbliza do konca wink

Dzis skonczylam przy porannej kawie ECHO WINY

W nastepnej kolejnosci bedzie DRUGIE DZIECKO
    • bebiak Sidney Sheldon: mój powrót po ponad 20-tu latach 30.01.12, 22:59
      Młode jesteście i może nawet nie wiecie kto zacz.... wink

Jakieś ponad 20 lat temu rozczytywałam się w nim, a teraz jakiś renesans uczuć czy cuś?
      Rzucam się aktualnie na niego jak kompletny głupek: w ciągu minionych niecałych 2 raptem tygodni pochłonęłam "Mistrzynię gry", "Nagą twarz", "Nieznajomego w lustrze" i dziś zacznę "Ranek, południe, noc".

Kiedyś, kiedyś, w latach 80-tych, mieliśmy w TVP taki serial "Jeśli nadejdzie jutro" - też Sheldona (u mnie na półce książka - wyd. 1985, Amber, toż w wieku mego dziecka!):
      www.filmweb.pl/serial/Je%C5%9Bli+nadejdzie+jutro-1986-110938
      a nieco później chyba "Pamietna noc" z O. Sharifem i J. Seymour (też na podstawie jego powieści, z Grecją he he w tle - wielbię ten film):
      www.filmweb.pl/serial/Pami%C4%99tna+noc-1991-139579
      Miewacie takie powroty?
      Ja w latach 80/90-tych może ze 4 książki jego przeczytałam - dziś kupuję jak opętana i pochłaniam to czego kiedyś nie czytałam albo nie pamiętam (na półce stare "Spadajace gwiazdy" z 1992 - nie pamiętam czy to czytałam), a na pewno nie mam na półce: sensacyjne to powieści, z domieszką lekkiego romansu, trochę tam nawet erotyzmu, świat wielkich pieniędzy, mafii, zabójców, oszustów, nieuczciwości, chciwości, do tego wyższe sfery ofkors, wielkie gwiazdy filmowe, potentaci w takiej a takiej dziedzinie .....
      A jasne, że Wam polecam!

• bachula_gr Sluzace / The help - Kathryn Stocket 31.01.12, 14:37
      A czytalyscie SLUZACE?
      merlin.pl/Sluzace_Kathryn-Stockett/browse/product/1,776056.html
      Rewelacja, czarny wink humor.

Film podobno tez niezly, ale w naszym kinie nie grali ;-(

Niebawem, prawie na Dzien Kobiet bedzie na DVD
      merlin.pl/Sluzace_Tate-Taylor/browse/product/2,998233.html
    • bebiak Zygmunt Miłoszewski "Uwikłanie" i "Ziarno prawdy" 13.01.13, 22:31
      Jak tutaj dawno nikt nic nie napisał... sad Nie może być, nie może i jużsmile

Polecam wyżej wymienione dwie pozycje autorstwa Zygmunta Miłoszewskiego.
      Mnie koleżanka ot tak poleciła "Ziarno prawdy", a kiedy w księgarni okazało się, że to kontynuacja - nabyłam pozycje obie, choć w sumie nie czytając pierwszej można dać radę drugiej, ale...
      Kupując wówczas nie wiedziałam o tym, a poza tym (dziś już wiem) Miłoszewski napisał obie pozycje zgrabnie i całkiem dobrze się to czyta, stąd warto nabyć i przeczytać obydwie.

O "Uwikłaniu" tutaj:
      merlin.pl/Uwiklanie_Zygmunt-Miloszewski/browse/product/1,996649.html?gclid=CI6swcej5rQCFYdd3godYXIAog
      O "Ziarnie prawdy" tutaj:
      www.empik.com/ziarno-prawdy-miloszewski-zygmunt,p1044939042,ksiazka-p?gclid=COzr3_Wh5rQCFcNV3god_3AAow
      Dodam jeszcze, że nie widziałam filmu:
      www.filmweb.pl/film/Uwik%C5%82anie-2011-583560
      ba, w ogóle ten film przemknął mi niezauważalnie: dopiero z przy okazji książki dowiedziałam się, że film powstał (a cała plejada znanych polskich nazwisk się tam przewija).
      • annielika Dziewczyna ze sniegiem we wlosach Ninni Schulman 15.01.13, 10:27
        Dziewczyna ze sniegiem to debiut Ninni Schulman, wedlug mnie udany. To jest taki dosc lekki kryminal (jak dla mnie). Historia widziana z perspektywy wielu osob, ktore daza do rozwiazania zagadki, kto zabil.
        • annielika Czas Czerwonych Gor Petra Hulova 16.01.13, 08:23
          Bardzo bardzo interesujaca ksiazka o zyciu w Mongolii, widziana oczami 5 kobiet z tej samej rodziny. Pokazane sa ich relacje, zycie, ktore do latwych nie nalezy. Co jest ciekawego to jak swiat wyglada inaczej oczami kazdego z nas... tutaj dochodzi jeszcze roznica pokolen, co jest dodatkowo interesujace.

Przeczytalam jednym tchem.
          • annielika Nie ma takiego miasta Tomasz Konatkowski 16.01.13, 18:15
            Po jego debiucie czekalam na kolejne ksiazki, ale przy tej sie troche zawiodlam. Mimo wszystko jednak w miare dobre czytadlo kryminalne, wiec jesli wam wpadnie w rece to warto przeczytac.
            • annielika Cukiernia pod Amorem Malgorzata Gutowska-Adamczyk 04.02.13, 08:17
              Jest to seria trzech ksiazek, saga rodzinna, ktora dzieje sie jednoczesnie w przeszlosci zaczynajac od 19 wieku do teraz, i w terazniejszosci. Napisana bardzo ciekawie, wciagajaca i mimo zniechecajacego tutulu (taki byl dla mnie, gdyz myslalam, ze jest to jakas super naiwna powiastka) bardzo ciekawie ukazane sa i losy bohaterow, na ktorych wplyw maja wydarzenia historyczne.

Nie jest to oczywiscie ksiazka na poziomie Dostojewskiego, czy Reymonta, ale naprawde warto przeczytac. Bo wciaga, bo mozna przy niej odpoczac i sie zrelaksowacsmile
              • annielika Natalii 5 - Olga Rudnicka 04.02.13, 08:22
                Ksiazka troche powiesc, troche kryminal... opowiesc o 5 siostrach, przyrodnich, ktore laczy ojciec, jego smierc i imie ktore im wszystkim nadal Natalia. Po smierci ojca dowiaduja sie o swoim istnieniu i o spadku, ktory dziedzicza, a na ktory ktos inny tez ma chrapke.

Jesli ktos lubi Chmielewska, to odnajdzie ja troche i w tej ksiazce... tylko mowimy o starej Chmielewskiej, nie o tych porazkach, ktore obecnie sa wydawane.

Baaaardzo sympatyczne czytadelko, w sam raz na leniwa niedziele przy kominku, albo i na plazysmile

• lilalo1972 Re: Cukiernia pod Amorem Malgorzata Gutowska-Adam 19.08.13, 11:53
                wlasnie czytam i zgadzam sie! sporo postaci, zmian, ale tak sprytnie splecione, ze czlowiek moze odstawic na kilka dni i sie nie pogubismile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka