Dodaj do ulubionych

Problemy z trzustką

22.04.10, 22:37
Cześć, czy ktoś z Was miał problemy z trzustką w trakcie leczenia?
Ja chyba będę musiała zrobić dłuższą przerwę, bo trzustka mocno mi
się buntuje...sad
Jak Wy sobie radziliście / radzicie?
Obserwuj wątek
    • depakinka11 Re: Problemy z trzustką 22.04.10, 22:55
      A boli Cie?
      jaki masz cukier?
      • cez77 Re: Problemy z trzustką 23.04.10, 08:35
        Boli mnie w nadbrzuszu po bokach i w plecach (również między
        łopatkami), czasem w konkretnym miejscu a czasem taki ból opasujący.
        Przeciwbólowe / rozkurczowe średnio działają, biorę też enzymy
        trzustkowe i też za bardzo nie widzę efektu.
        Cukier mam w normie, ale bliżej górnej granicy a zawsze miałam
        niski, amylaza we krwi i w moczu w normie, w moczu też bliżej górnej
        granicy. Jestem zapisana na USG w przyszłym tygodniu, ale miałam
        robione 2 mies. temu przy podobnych dolegliwościach i wszystko było
        ok. Pytałam internistkę o skierowanie na tomograf, to póki co mnie
        zbyła...
        • 1.teresa Re: Problemy z trzustką 23.04.10, 11:02
          Zrób sobie krzywa cukrowa i przy tym niech zbadaja wydzielanie insuliny.Ja na
          czczo mam dobry cukier dopiero po jedzeniu po 2 -3 godzinach mi spada.
          • cez77 Do 1. Teresa 29.04.10, 20:09
            Ja na czczo badałam ostatnio dwa razy i za pierwszym razem 96, za
            drugim 98. Dziś robiłam 1h po jedzeniu (2 kromki chleba z szynką) i
            miałam 69. Nie wiem, czy już zacząć się martwić?
            • 1.teresa Re: Do 1. Teresa 29.04.10, 22:02
              Z tego co wiem to nie bada sie 1 godz po jedzeniu tylko 2 -zrób sobie krzywą cukrową
              • cez77 Re: Do 1. Teresa 30.04.10, 09:28
                Wieczorem mierzyłam 2h po jedzeniu i miałam 99. Tę krzywą cukrową
                chcę zrobić, ale lekarz nie skieruje mnie na badanie zupełnie bez
                podstawy, a póki co lekarze nic nie widzą niepokojącego w moich
                wynikach...
        • emvaldi Re: Problemy z trzustką 27.04.10, 12:34
          ciężko jest sprecyzować co boli przy takich objawach jak Twoje.

Masz tam jelito grube np. które może dawać taki efekt, żołądek
          (stany zapalne, wrzody itp), przełyk (część dystalna, na której
          często robią się nadżerki), dwunastnica (wrzody, stany zapalne,
          woreczek żółciowy itp.
          Jeśli masz amylazę i cukier w normie to warto zrobić gastroskopię
          oraz rezonans jamy brzusznej ........... kolonoskpia też jest w
          sumie wskazana ......... ale trochę boli smile
          • cez77 Re: Problemy z trzustką 27.04.10, 21:59
            Dzięki za odzew. Jestem w trakcie diagnostyki, jutro oddaję kał do
            badania i coś czuję, że gastroskopia mnie też czeka... USG
            oczywiście nic nie wykazało oprócz złogu piasku w lewej nerce 3x1mm,
            zresztą chyba mi już zszedł, bo coś mnie szczypało wczoraj przy
            oddawaniu moczu...
            Ale na pewno byłabym spokojniejsza, gdybym miała jednak to badanie
            rezonansem lub też tomografem.
            Oprócz tych dolegliwości bólowych spadła mi też waga o kilka kg w
            ciągu ostatnich kilku tygodni a diety zasadniczo nie zmieniałam.
            Z tego, co czytałam to amylaza wcale nie musi być podwyższona przy
            stanach zapalnych trzustki, zwłaszcza gdy proces chorobowy dopiero
            się zaczyna. Z drugiej strony nie obserwuję u siebie żadnych
            biegunek tłuszczowych. Boże jeszcze tego mi było potrzeba...
            • 1.teresa Re: Problemy z trzustką 27.04.10, 22:07
              Ja też chudłam a potem okazało się ,że mam problemy z cukrem.
        • tetrak Re: Problemy z trzustką 27.04.10, 22:18
          takie same dolegliwości miałam i mam coraz silniejsze mimo, że już od dłuższego
          czasu nie łykam aboxów. ALAT, ASPAT, amylaza, cukier i inne zawsze w normie, a
          bóle coraz większe. Kilka razy na oddziale ratunkowym, ostatnio 2 razy w
          szpitalu na badaniach (gastroskopia, kolonoskopia, kolejne usg, rtg ...) i
          dopiero tomograf wykazał co tak naprawdę dolega.
          • emvaldi do tetrak 28.04.10, 11:23
            i co takiego ten tomograf zdiagnozował ??? - czy to może jakieś
            problemy z drogami żółciowymi czy trzustka ??
            • hanexu Re: do tetrak 28.04.10, 19:31
              Właśnie mam identyczne objawy, kłucie w klatce pod żebrami- próby wątrobowe ok,
              Amylaza też- nie wiem co dalej robić - bóle ciągle nawracają od 2-3 tygodni- co
              w końcu zdiagnozowali u Ciebie?
              Pozdrawiam,
              • cez77 Re: do tetrak 28.04.10, 20:10
                W sumie też jestem ciekawa tetrak co ten tomograf u Ciebie wykazał?
                Bez tej informacji, to zbyt wiele z Twojego postu nie wynika...
                • cez77 Re: Problemy z trzustką 28.04.10, 20:33
                  Ja wzdrożyłam dietę niskotłuszczową, niestety z dietą
                  niskowęglowodanową musiałam poluzować, bo mój organizm musi mieć
                  jakieś paliwo... Jem małe porcje częściej, zero smażonych rzeczy i
                  ogólnie ciężkostrawnych i jest lepiej, bóle jeszcze się pojawiają,
                  zwłaszcza po posiłkach, ale mniej nasilone, trawienie się poprawiło,
                  apetyt trochę lepszy, waga się ustabilizowała, nawet powolutku idzie
                  ku górze, no i to mnie faktycznie skłania w kierunku trzustki i
                  bynajmniej nie jestem szczęśliwa, bo trzustka to nic fajnegosad
                  Nie wiem szczerze mówiąc do dalej z abx, rozmawiałam z moją P.
                  doktor w ub. tygodniu, mówiłam jej o moich objawach i ona mówiła, że
                  mam tak łatwo nie rezygnować, ale trochę nie mam odwagi wrócić do
                  nich po tym koszmarze, tym bardziej że mam nowy zestaw z biseptolem
                  i nie wiem, czego mogę się po nim spodziewać...
                  Porozmawiam z P. doktor być może o pulsacyjnym stosowaniu Tavanicu,
                  bo na niego ewidentnie najbardziej reaguję, a czytałam na Lymenecie,
                  że takie pulsacyjne metody (3 dni/3 dni) są też stosowane i
                  skuteczne, sporą zaletą jest znaczne zmniejszenie ryzyka objawów
                  niepożądanych, natomiast bart ma ponoć tendencje do "chowania się"
                  i ponownie auktywnia się podczas tych 3 dni bez abx, po ponownym ich
                  włączeniu łatwiej do niej dotrzeć. I chyba póki co na tym
                  poprzestanę póki nie przejdę całej diagnostyki, bo łatwo można wpaść
                  z deszczu pod rynnę...
                  • weitblick Re: Problemy z trzustką 01.05.10, 17:12
                    Witam

Nie piszesz dokładnie jakie badania robiłaś...Amylaza we krwi może być
                    prawidłowa, należy zrobić w moczu !!!- tutaj jako pierwsza się podwyższa, co z
                    lipazą? Poziomy CA i FE są ważne.
                    Bóle często pojawiają się przed zaburzeniami laboratorynymi i nie należy ich
                    lekceważyć, diagnostyka; gastroskopia tylko z ultrasonografią zamontowaną w
                    końcówce endoskopu, nie każda pracownia posiada taki aparat, bowiem tylko wtedy
                    przez żołądek można za pomocą echosonografii bardzo wyraźnie uwidocznić miąższ
                    trzustki i drogi żółciowe z rozdzielczością bliską badaniu TK, oraz ściany
                    przełyku, żolądka, dwunastnicy, drogi żółciowe - ich szerokość, czy tam też nie
                    ma procesu zapalnego, złośliwego itp,,,USG przezskórne nie jest tak dokładne, TK
                    - w etapie późniejszym - bardzo duża dawka promieniowania, MRI brzucha - ok ale
                    na nowoczesnym aparacie , ale i tak musi być USG - endoskopowe do
                    porównania..tak obecnie wygląda schemat diagnostyki trzustki...
                    Pytanie czy nie ma procesu autoimmunologicznego?
                    Czy nie doszło do reakcji na kurację antybiotykową?
                    Miąższ trzustki jest bardzo delikatny i lepiej chuchać na zimne niż leczyć już
                    zmiany widoczne w badaniach laboratoryjnych..
                    Zastanowić się nad włączeniem Kreonu, aby wyblokować wydzielanie trzustkowe
                    enzymów, i nie prowokować uszkadzania komórek..na to powinien odpowiedzieć sobie
                    Lekarz prowadzący Ciebie.. Dieta trzustkowa jest ścisła!!!! i musi być
                    prowadzona co najmniej przez 6 miesięcy.. chodzi o to aby maksymalnie odciążyć
                    trzustkę w trakcie trawienia...jeśli toczy się proces zapalny na podłożu
                    autoimmunologicznych uważnie nalezy dobierać suplementy diety lub preparaty
                    stymulujące układ immunologiczny...selen, vilcacora, ..leczenie trzustki przy
                    boreliozie może się przewlekać więc nalezy BARDZO OSTROŻNIE WERYFIKOWAĆ
                    LECZENIE...warto sie zastanowić nad odstawieniem leczenia...chinolony stosuje
                    się w leczeniu ostrego zapalenia trzustki jako leki najlepiej penetreujące ,ale
                    trzeba być ostrożnym
                    pozdrawiam
                    • cez77 Re: Problemy z trzustką 01.05.10, 17:59
                      Cześć, dzięki za wszystkie informacje. Czyli jednak gastroskopia
                      mnie czeka w pierwszej kolejności...
                      Robiłam póki co:
                      - amylazę we krwi (37,4 U/l; norma: 0-80)
                      - amylazę w moczu (364,3 U/L; norma: 0-380)
                      - fosfatazę alkaliczną / ALP (62 U/l; norma: 28-78)
                      - GGTP (18 U/l; norma: 7-32)
                      - glukozę (5,39 mmol/l; norma: 3,33 - 5,55)
                      - USG jamy brzusznej.
                      Lipazy póki co nie robiłam.
                      • weitblick Re: Problemy z trzustką 05.05.10, 07:16
                        Laboratoryjnie zapalenia trzustki nie widać.. aczkolwiek amylazę masz w górnej
                        granicy normy...zrób gastroskopię ale z głowicą ultrasonograficzną i będziesz
                        miała pewność...co się dzieje w żołądku i trzustce...
                        • miskaaa11 zły wynik 05.05.10, 15:50
                          od dawna pobolewa mnie prawy i lewy bok dziś jak zawsze odebrałam wyniki z krwi
                          alaty kreatynina morfologia i te wszystkie inne amylaza we krwi dobra a w moczu
                          561 , a norma do 500...troszkę jestem podłamana napisałam do lekarza i nie wiem
                          co dalej jak wiem trzustka nie ma zdolności regeneracji martwię się o leczenie i
                          zdrowie;/ eh wiecznie same problemy
                          • cez77 Re: zły wynik 05.05.10, 19:23
                            No właśnie temat wpływu abx na trzustkę nie jest poruszany często na
                            forum, a jest to sprawa dość poważna i łatwo ją przeoczyć. Bo bóle w
                            okolicach lędźwi, w plecach, bóle w bokach łatwo przypisać innych
                            schorzeniom, nawet herksom od bb... Ponadto z tego, co czytałam przy
                            przewlekłym zapaleniu trzustki poziomy enzymów wcale nie muszą być
                            podwyższone.
                            Też się martwię, bo przewlekłe zapalenie trzustki to nic fajnego,
                            nie chciałabym do końca życia być na diecie...
                        • cez77 Re: Problemy z trzustką 05.05.10, 19:07
                          Dzisiaj dostałam skierowanie na tomografię, jestem umówiona na
                          przyszłą środę, lekarka nic mi nie wspominała o gastroskopii z
                          głowicą ultrasonograficzną...
                          Dzisiaj w końcu po prawie 3 tygodniach mordęgi czuję się lepiej,
                          objawy się w znacznej mierze wyciszyły, dolegliwości bólowe mam
                          głównie w trakcie / krótko po posiłkach. Nie wiem czy to ma jakiś
                          związek, ale od wczoraj dodatkowo suplementuję wapń (tabletki
                          Calperos 1000), poza tym do głównych posiłków biorę po 2 tabl.
                          Lipancrea 8000.
                          • weitblick Re: Problemy z trzustką 05.05.10, 19:59
                            Należy pamiętać, iż badanie TK brzucha jest szczegółowe, ale są 2 fazy badania i
                            jest to potężna dawka promieniowania X !! w przeliczeniu skany TK są robione z
                            zakładką 2mm, tak wiec aby zeskanować trzustkę to 2 razy raz bez kontrastu 2 raz
                            z kontrastem...około 600 zdjęć klatki piersiowej..tak więc najpierw wykorzystuje
                            się metody nieobciążające i gastrolog decyduje czy należy robić TK po badaniu
                            USG - endokopii. Jedyne co się uspokoisz to że nie masz guza, kóry mógłby być
                            niewidoczny w USG przezbrzusznym..i tyle z tego badania..
                            • miskaaa11 Re: Problemy z trzustką 05.05.10, 21:39
                              dostane tylko usg;/
                              załamał mnie ten wynik trochę, każdy tylko o wątrobie a tu trzustka siada..i co
                              dalej
                            • cez77 Re: Problemy z trzustką 06.05.10, 15:57
                              Chyba jednak nie mam wyboru, bo dziś od rana szukam na necie i
                              wydzwaniam po różnych placówkach i w Poznaniu chyba endosonografii
                              nigdzie nie robią...
                              Chcę się umówić jeszcze do jednego, bardzo polecanego mi lekarza i
                              skonsultować, czy faktycznie już robić to TK, bo bynajmniej nie jest
                              tak, że jestem nieświadoma ryzyka.
                              Ale o ile wczoraj trochę lepiej było z tymi bólami, to dzisiaj znowu
                              do bani, a cały czas trzymam ścisłą dietę...
                              • cez77 Re: Problemy z trzustką 14.05.10, 12:00
                                Mały update z mojej strony... Jestem po tomografii i szczęśliwe
                                żadnych zmian ogniskowych w obrębie trzustki badanie nie wykazało,
                                tak więc mogę wrócić do naszych "cukierków"wink
                                Natomiast w podsumowaniu jest napisane, że "nie można wykluczyć
                                słabo uwapnionych drobnych, do 5 mm złogów w trzusce". I to może być
                                jedna z przyczyn dolegliwości bólowych. Mam iść z tym do chirurga.
                                Natomiast jest też podejrzenie dyskopatii (kręgi Th 10, 11 i 12) i
                                pewnie od tego te bóle w plecach... Nie mówiąc o tym, że tak
                                umiejscowiona dyskopatia może powodować mrowienia, bóle korzonkowe,
                                etc., które do tej pory przypisywałam bb i koinfekcjom. Zresztą
                                lekarka mi powiedziała, że dopóki z bb jakoś się nie "uporam", to i
                                tak nie będę wiedziała co od czego...
                                Byłam też u gastrologa i przeżyłam mały szok, bo powiedziałam mu, że
                                od ponad roku biorę abx i myślałam, że mi powie, że mój żołądek to
                                już pewnie wrak, a on na to, że nie powinnam przerywać abx, bo te
                                bóle to na pewno nie od nich (chyba, że mają charakter dyspeptyczny
                                i wtedy można je łagodzić w czasie leczenia różnymi środkami).
                                Bilans korzyści i potencjalnych szkód z takiego leczenia powinnam
                                sama sobie zrobić, ale czasem w różnych innych przypadkach podejmuje
                                się decyzje o leczeniu, które nawet może zagrażać życiu pacjenta,
                                jeżeli potencjalne korzyści to uzasadniają. Naprawdę byłam w szoku...
                                • mniamumniamu Re: Problemy z trzustką 14.05.10, 13:58
                                  To smacznych cukiereczków życzę. smile Dobrze, ze skończyło się na strachu smile
                                  Też chciałabym taki szok przeżyć. Póki co znów się niedawno dowiedziałam, że te
                                  leki mnie "zabiją". Najlepsze jest to, ze najchętniej takie opinie wypowiadają
                                  ci, którzy przez dwa lata nie umieli mnie zdiagnozować...
    • mniamumniamu Re: Problemy z trzustką 05.05.10, 22:56
      A co można brać w trakcie leczenia, by chronić trzustkę?
      • weitblick Re: Problemy z trzustką 06.05.10, 18:28
        niestety osłonowo według mojej wiedzy nic nie ma..można brać fosfolipidy i omega
        3 na odbudowę błon komórkowych ...sama dieta nie wystarczy trzeba wzmacniać
        enzymami trzustkowymi..aby wstecznie wyblokować wydzielanie aby nie dochodziło
        do dalszego uszkadzania błon kmórkowych ...można wdrożyć
        akupunkturę..elektroakupunkturę.. ale musi to być doświadczona osoba
      • kasroz Re: Problemy z trzustką 06.05.10, 18:33
        znam super lekarza nefrologa i on mi powiedział że jeśli bierze się
        kreon w większych dawkach i to nie pomaga to na pewno nie trzustka
        boli gdyż pacjenci z licznymi już zwłóknieniami odczuwają
        ustąpienie objawów bólowych po paru dniach kreonu ale ja tym w
        białych fartuchach jakoś nie ufam tak do końca.
      • kasroz Re: Problemy z trzustką 06.05.10, 18:34
        Kreon z 2x dziennie do każdego posiłku smile ja tak robię gdyż już
        miałam problemy z trzutką i chyba nadal mam sad
        • kasroz Re: Problemy z trzustką 06.05.10, 18:35
          tzn do posiłku nie do każdegosmile sorki
          • cez77 Re: Problemy z trzustką 06.05.10, 22:15
            A który Kreon bierzesz: 10000 czy 25000?
            • kasroz Re: Problemy z trzustką 07.05.10, 21:24
              10000 czasem jak mocniej boli biore 3xdziennie w USG miałam
              powiększony ogon trzustki więc staram się o niej pamiętać.
              • rzepcia3 Re: Problemy z trzustką 11.05.10, 14:39
                forum.gazeta.pl/forum/w,26140,98030552,,borelioza_a_kamica_woreczka_zolciowego.html?v=2
                tu jest chyba odpowiedz tetrak co jej/jemu było
                • weitblick Re: Problemy z trzustką 11.05.10, 16:12
                  mylenie pojęć kreon nie jest "osłoną na trzustkę" ...pomaga trawić pokarm i
                  wstecznie wyblokowuje produkcję enzymów ...tak więc to co dalej uszkadza
                  trzustkę to uszkadza...przewlekłe stany zapalne trzustki zwiększają
                  prawdopodobieństwo nowotworzenia..
    • tetrak Re: Problemy z trzustką 14.05.10, 20:57
      Dzisiaj właśnie wróciłam ze szpitala - kolejne badania. Oprócz pęcherzyka
      żółciowego, co słusznie zauważyła Rzepcia, bardziej niepokojące są zmiany
      zapalne całej ściany zewnętrznej żołądka - to wyszło z TK i dlatego nie łykam aboxów
      • miskaaa11 Re: Problemy z trzustką 15.05.10, 15:34
        Ja też mam odstawione leczenie...problemy nudności bół raczej pęcherzyk
        podwyzszona amylaza w moczu;/ szlak by to nie wiem co dalej czekam na usg ale tk
        nikt mi nie da..

A usg u was pewnie ok bylo??
        • cez77 Re: Problemy z trzustką 16.05.10, 22:22
          U mnie USG było ok, natomiast w TK stwierdzono, że "nie wyklucza się
          słabo uwapniownych niewielkich złogów", więc ta diagnoza też jest
          taka na 100%.

• prowirus Re: Problemy z trzustką 19.06.10, 13:41
            Witam. Ostatnio pobolewa mnie prawy bok pod żebrami, trochę mnie to martwi, bo z jednej strony wątroba, ale z drugiej strony może to być trzustka...
            Zapewne trzustka, bo zauważyłem, że po posiedzeniu w toalecie moja kupka od razu opada na dno, co sugerowałoby problemy z trzustką, ale nie wiem czy dobrze myślę...

Na dzisiaj odstawiam abx, bo nie wiem co robić tak naprawdę... Nie chcę zrobić sobie gorzej, a lekarz jak na razie nie odpisuje i nie wiem co i jak.

Dodatkowo zauważyłem, że z lewej strony mam jakby opuchniętych brzuch i nie wiem co to znaczy, nie boli mnie w tym miejscu choć "przejściowe" bóle jamy brzusznej mam.

Czy takie jazdy mogą być przy grzybicy? Nie ukrywam, że ostatnio połamałem trochę dietę i nawet wypiłem trochę alkoholu.

Badania robione około 3 tyg. temu nic konkretnego nie wykazały, więc nie przejmowałem się tym zbytnio, ale z tego co wiem, to te badania też mogą nic nie wykazać.

Jakie badania dodatkowe proponujecie zrobić? Bo na USG z 31.05 trzustka w normie.
            Wczoraj byłem robić badania w przychodni i w pon. będę miał wyniki. robiłem amylaza z krwi i moczu, do tego lipazę.

Które z tych badan jest najdokładniejsze jeśli chodzi o trzustkę?

I co najważniejsze, co jeść przez te dwa dni żeby sobie bardziej nie zaszkodzić?

Będę wdzięczny za pomoc, bo przyznaję iż trochę wpadłem w panikę.
            • prowirus Re: Problemy z trzustką 19.06.10, 13:58
              Być może to ma jakiś związek... Brałem wlewy biotrxonu niecały rok temu, nie
              było żadnych problemów, więc nie brałem nic na rozpuszczenie ewentualnych
              kamieni (Cholestil).
              Czy możliwe jest, że na badaniu USG nie wyszły mi kamienie w drogach żółciowych?
              I czy w ogóle biotraxon może krystalizowac się w przewodach trzustkowych?
              • prowirus Re: Problemy z trzustką 19.06.10, 14:04
                Znalazłem coś takiego jak poniżej w linku, ale nie wiem czy wprowadzać pierwszą fazę smile Tzn. jeśli ma mi to pomóc, to why not?

Dieta trzustkowa - kliknij tu
                • cez77 Re: Problemy z trzustką 19.06.10, 18:06
                  Dietę warto zastosować do czasu, kiedy lekarz prowadzący nie ustali
                  co dalej. Na pewno nie zaszkodziwink, o ile nie wprowadzi się białego
                  ryżu, pszennego chleba i innych pożywek dla grzyba.
                  U mnie USG nic nie wykazało, tomografia też nie wykazała żadnych
                  zwłóknień czy stanów zapalnych w trzusce, tylko słabo uwapnione
                  złogi w woreczku żółciowym. Amylaza i lipaza były w normie. Kreon
                  przestałam brać, bo wskazań jako takich nie było i bóle też w
                  zasadzie ustały. Moja lekarka prowadząca powiedziała, że to albo
                  grzybek albo podrażnienie przewodu od antybiotyków. Gastrolog
                  powiedział, że te bóle są pewnie reakcją organizmu, który się
                  buntuje przeciw abx, ale jest pewien, że nie sygnalizują żadnych
                  uszkodzeń organów, tylko mają charakter dyspeptyczny. Kazał mi brać
                  Buscopan 3 x dziennie, teraz biorę go doraźnie, gdy coś mnie
                  pobolewa. Do abx wróciłam jakiś miesiąc temu, wprowadzam zestaw
                  bardzo powoli, lekarka kazała mi też póki zmniejszyć dawkę Tavanicu
                  do 2 x 0,5 tabletki.

• cez77 Re: Problemy z trzustką 16.09.10, 12:51
                    Temat niestety chyba powrócił...sad
                    Jakieś 1,5 mies. temu pojawiły się znowu podobne dolegliwości bólowe, gastrolog przepisał mi polprazol i debretin i te leki ładnie zadziałały, tak więc jak byłam na wizycie u niego w ub. tygodniu, to nawet mi powiedział, że mam próbować stopniowo redukować dawki i raczej nie będzie potrzeby wykonania gastroskopii. Niestety po wizycie jakby szlag trafił, nie zdążyłam jeszcze nic zredukować, a znowu mnie dopadły bóle pod żebrami, w plecach, w okolicy lędźwiowej, jakby nerek. Najpierw były takie popołudniowe zgagi a potem rozhulało się na dobre. Nie robiłam jeszcze badań krwi, ale w przeszłości przy takich dolegliwościach enzymy były ok, więc jakoś nie spodziewam się nie wiadomo czego. Jeszcze do tego ten mój gastrolog jest teraz na urlopie...
                    Abx chwilowo odstawiłam, włączyłam dietę lekkostrawną, zapisałam się już na gastro, w poniedziałek idę też do jednego profesora od chorób wewn. i zobaczymy co powie.
                    Niestety nie idzie mi to leczenie, wydaje mi się, że mam chyba trzustkę i przewód pokarmowy dość wrażliwy i abx go mocno podrażniają. W kwietniu kiedy miałam nasilenie dolegliwości amylazę w moczu miałam blisko górnej granicy normy, w miarę jak się uspokajało w kolejnych miesiącach to mi sukcesywnie spadała do 200, później 137, ostatnio 124 przy normie 0-380. Dodatkowo jak mi się zaczęły w ostatnich dniach te dolegliwości to zauważyłam przez 1-2 dni lekkie otłuszczenie stolca i to mnie dość mocno skłania w kierunku trzustki. Niby tomografia nie wykazała żadnych stanów zapalnych, zwłóknień, etc., enzymy, cukier są w normie (chociaż cukier też mi podskoczył w okresie nasilenia do górnej granicy a zawsze miałam niski), tak więc nie ma cech uszkodzenia narządu, ale gdzieś czytałam, że takie podrażnienia mogą finalnie prowadzić do przewlekłego zapalenia trzustki a tego bym raczej nie chciała...
                    Na ten moment zaczynam poważnie myśleć o ziołach, tym bardziej, że na abx spektakularnych efektów nie mam, aczkolwiek myślę, że zioła też mogą trzustkę obciążać. Po skonsultowaniu się z lekarzem prowadzącym moje leczenie bb i tymi od chorób wewn. zamierzam powrócić do artemisininu, bo ciekawie na niego reagowałam. Myślę, że mam też jeszcze bart pomimo, iż od kwietnia ub. roku w przerwami stosuję chinolony (właśnie chyba przez te wymuszone przerwy to leczenie tak u mnie się ciągnie...).
                    • cez77 Re: Problemy z trzustką 19.09.10, 10:05
                      W piątek odebrałam wyniki badań i amylazę w moczu miałam podwyższoną - 580 (norma do 380 w tym konkretnym labie, zwykle przyjmuje się chyba do 450).
                      Jak powiedziała lekarka tragedii nie ma, ale przyczyna moich dolegliwości chyba została zdiagnozowana. Co ciekawe wczoraj powtórzyłam badanie (w 3 dni po odstawieniu leków) i miałam już nieco ponad 200, tak więc przy takim spadku z dnia na dzień nie jest wykluczone, że gdybym zrobiła to badanie ok. środy, czwartku to byłoby jednak więcej niż 580. W przyszłym tygodniu mam rozmowę z dr. Beatą odnośnie dalszego leczenia, szczerze mówiąc jestem już zmęczona, ponad 2 lata walki i spektakularnych efektów nie ma, z drugiej strony nie wiem jaki byłby mój stan gdybym się nie leczyła. U mnie zdecydowanie dominują koinfekcje, bart i babs, być może chlamydia, sama bb chyba nie aż tak bardzo, więc nie wiem, czy byłoby gorzej gdybym się w ogóle nie leczyła. Wystarczy, że odstawię leki i po kilku dniach czuję się dokładnie tak samo, jeżeli nie gorzej aniżeli 2 lata temu. Na lekach zresztą też rewelacji nie ma. Żadnej z koinfekcji nie mogę doleczyć do końca, bo mam przymusowe przerwy w leczeniu. Jak jedną podleczę, to druga mnie dobija.
                      Wczoraj byłam na imprezie rodzinnej i u teściowej mojej kuzynki zdiagnozowano boreliozę, miała przeprowadzoną całą diagnostykę z związku z zanikiem mięśni, najpierw uda, teraz już ma początki na dłoni i drętwienia prawej ręki. Nie miałam szczerze mówiąc siły mówić jej o leczeniu niestandardowym, zresztą pewnie padłoby pytanie jaka jest skuteczność tej metody u mnie a ja akurat nie mam się czym pochwalić...
                      W każdym razie, zaczęłam wczoraj czytać Buhnera, trochę też poczytałam na necie o leczeniu bart houttuynią i jeden gość miał ciekawe spojrzenie na temat, tzn. samymi kapsułkami hh pewnie się nie da wyleczyć, ale można je stosować długotrwale przeplatając np. wstawkami tavanicu, którego niektórzy (w tym ja) nie mogą brać jednym ciągiem wystarczająco długo.
                      • cez77 Re: Problemy z trzustką 21.09.10, 10:14
                        Hej, wczoraj byłam u takiego jednego prof. od chorób wewn., jest ordynatorem na jednym z oddziałów w Poznaniu, ponoć wiedzę ma bardzo szeroką, ale opinie są o nim różne, szczególnie, że czasem sprawia wrażenie trochę zakręconego. Natomiast nie zdziwiła go długtrwała antybiotykoterapia w przypadku boreliozy a to już coś.
                        Wcześniej robiłam USG, oczywiście czysto, p. doktor pouciskał mnie po brzuchu, okazało się, że trzustka nie jest bolesna, bolesność uciskowa jest bardziej pod mostkiem z lekka po prawej stronie a to nie trzustka... Natomiast w związku z podniesioną lipazą w moczu i tłustawymi stolcami w ostatnich dniach zapisał mi Lipancreę, do tego Controloc 40, Duspatolin, wit. B1, za 2-3 tyg. mam się do niego zgłosić z wynikami badań. Byłam dość zrezygnowana i powiedziałam, że nie chcę wpaść z jednej choroby w drugą, tak więc rozważam zakończenie terapii abx, na co on mi odpowiedział, że chciałby jeszcze powalczyć i postara się tak poustawiać leczenie wspomagające, żeby to wszystko działało.
                        Sama już nie wiem, muszę spokojnie wszystko przemyśleć, jeżeli wrócę do abx, to raczej nie będzie to już tak agresywna terapia, bo czuję, że mój organizm sobie z nią nie radzi.
                        • mniamumniamu Re: Problemy z trzustką 21.09.10, 10:21
                          Agresywna terapia nie jest dla każdego, ja też jestem tym przypadkiem, który musi łagodniej dawkować sobie leczenie. Początkowo mnie to przerażało, bo miałam obawy, że może takie leczenie nie będzie skuteczne. Ale jest, widzę to po sobie. Jak to mówi mój lekarz: terapia ma wyleczyć, a nie zabić.
                          • cez77 Re: Problemy z trzustką 21.09.10, 12:52
                            A jaki masz w tej chwili zestaw? Bierzesz jakieś zioła?

Sęk w tym, że mój ostatni zestaw nie wydawał się jakiś ciężki (przynajmniej w porównaniu z tymi, które miałam wcześniej): Rolicyn, Tavanic, Arte, Tini, a mimo wszystko się posypało... Najbardziej chyba Tavanic daje się we znaki, bo wcześniej miałam go w zestawie z Tetrą i skończyło się tak samo. Ciekawe, bo o ile tetracykliny i makrolidy są uważane za leki, które mogą wywoływać polekowe zapalenie trzustki, to akurat w przypadku chinolonów się nie spotkałam z taką opinią. Kurcze, że też akurat tę trzustkę muszę mieć jakaś słabą, bo z wątrobą nie miałam żadnych problemów, pomimo tylu abx przez ponad 2 lata próby wątrobowe miałam zawsze poniżej 30.
                            Mam teraz 2-3 tygodnie na przemyślenia... Myślę poważnie o ziołach, przynajmniej w kontekście koinfekcji, tym bardziej, że na arte ładnie reagowałam, tylko muszę się skonsultować w naszymi forumowymi zielarzami, z czym to arte połączyć. O malarone to chyba mogę zupełnie zapomnieć...
                            • mniamumniamu Re: Problemy z trzustką 21.09.10, 12:57
                              Ziół nie biorę, o powodach już pisałam kiedyś.
                              Co do leków, to do tej pory najwięcej w zestawie miałam 3 abx-y, na początku leczenia. Potem zaczęłam się trzymać dwóch i tak jest do tej pory, tej liczby na razie mój lekarza nie przekracza.
                              Teraz biorę doxy i rifę.
    • ka-sia26 Re: Problemy z trzustką 09.04.14, 14:55
      Cez77 jak twoja trzustka się miewa? I jak skończyło się Twoje leczenie. Wątek zamarł a chciałabym wiedzieć jak to wszystko się dalej potoczyło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka