adomi6319 Re: Kto chce wspólnie zamawiac zioła?? 26.08.10, 18:22 przymierzam się do ziół i bardzo chętnie bym się podłączyła w celu wspólnego zamawiania, ale najpierw muszę się trochę dokształcić w tym zakresie (tzn. w protokole Buhnera a nie tylko w procedurze zamawiania), kiedy masz zamiar zamawiać? będziesz na zjeździe? Czy może któryś z naszych lekarzy pilotuje leczenie ziołami? Odpowiedz Link
bapona Re: Kto chce wspólnie zamawiac zioła?? 27.08.10, 01:57 Baaaaaaaaaardzo chętnie się dołączę. Rozumiem, że wg Buhnera? Ewentualnie inne? Odpowiedz Link
gabi-610 Re: Kto chce wspólnie zamawiac zioła?? 28.08.10, 22:37 Ja też jestem zainteresowana i ale też muszę się dopiero dokształcić. Odpowiedz Link
miskaaa11 Re: Kto chce wspólnie zamawiac zioła?? 28.08.10, 22:44 super watek...ja jestem dokształcona ale nie mam karty a najlepiej z kimś na spółkę... Odpowiedz Link
piwis78 mała uwaga 29.08.10, 14:10 Przy dużych zamówiniach straszyliwe rosną koszty przesyłki. Proszę na to zwrocić uwagę.... i przemyslec. ekonimcznie opłaca się zamowiąc na 2 osoby,. tak by paczka nie przekroczyła 4kg Odpowiedz Link
mariano_84 Re: mała uwaga 29.08.10, 15:51 Do zamawiania ziół nie potrzebna jest karta kredytowa. Odpowiedz Link
gabi-610 Re: mała uwaga 29.08.10, 16:08 A jak inaczej można płacić. Na iherb akceptują tylko kartę kredytową. Odpowiedz Link
mariano_84 Re: mała uwaga 29.08.10, 17:04 Specjalnie założyłem sobie konto w BZWBK. Ważne jest to, żeby dało sie z niej sciagnąć kase. Odpowiedz Link
gabi-610 Re: mała uwaga 29.08.10, 18:55 Mozesz wyjasnic jak to działa co to za konto że moża go używac jak karty kredytowej? Odpowiedz Link
miskaaa11 Re: mała uwaga 29.08.10, 19:45 to napisz jak zamawiasz zioła bez karty kredytowej też mam w WBK Odpowiedz Link
mariano_84 Re: mała uwaga 29.08.10, 20:29 Nie chce robić tutaj żadnej reklamy, żeby zaraz admin sie nie przyczepił, ale konto które mam nazywa się wydajesz i zarabiasz. Założyłem je jakieś 2 tyg temu. Na początku tego tygodnia dostałem karte, zrobiłem zamówienie i pieniądze normalnie ściągnęli. Odpowiedz Link
duo123 Re: mała uwaga 29.08.10, 20:59 W BZW BK, aby uniknąć tzw "podwójnego przewalutowania"przy zakupie towaru zagranicą, mozna sobie założyć konto walutowe, właściwie 3 rodzaje kont, może być w euro, w funtach, ale nam do załatwiania ziół w USA potrzebne jest to w dolarach. Konto "wydajesz i zarabiasz" też jest potrzebne" - bo dzięki niemu,nie trzeba łazić fizycznie po kantorach, mozna wysłać PLN z konta "wydajesz i zarabiasz"do Walutomat.pl, to taki internetowy "kantor", gdzie ludzie wzajemnie wymieniają się potrzebnymi walutami, od połowy września będzie pobierać prowizję ,wcześniej było za darmo, szczegóły na www.walutomat.pl. Można też z niego nie korzystać, wymienione w normalnym kantorze dolary, zanieść do BZW BK i wpłacić na konto. Do konta jest karta, którą posługujesz się w Internecie. Można też złotówki wymienić na dolary w BZ WBK , ale mi się nie opłaca, kurs ciut za wysoki bywa...Karty te można ze sobą zabierać też zagranicę, działają, wiem, przynajmniej ta w funtach, bo osobiście zprawdziłam, płacąc nią w hotelu Odpowiedz Link
gabi-610 Re: mała uwaga 29.08.10, 22:12 I do tego konta jest karta kredytowa? czyli taka z wypukłymi literami? Jaka jest korzyść tego konta ponad zwykla kartę kredytową? Odpowiedz Link
miskaaa11 Re: mała uwaga 29.08.10, 22:19 walutomat dobra sprawa ale czy można inaczej zamawiać zioła czy da sie nie mając karty kredytowej? Odpowiedz Link
mariano_84 Re: mała uwaga 29.08.10, 22:46 Przecież wyżej pisałem, że wystarczy zwykła płatnicza z takim kontem i kredytówka nie jest wtedy potrzebna... Odpowiedz Link
szczotkowy Re: Kto chce wspólnie zamawiac zioła?? 29.08.10, 22:48 właśnie czy za posrednictwem konta walutowego w USD BZWBK mozna zamawiac w Iherb itd?? Odpowiedz Link
duo123 Re: Kto chce wspólnie zamawiac zioła?? 29.08.10, 23:20 karta walutowa w BZW BK to nie jest karta kredytowa. Po prostu wpłacasz na konto walutowe swoje waluty tak, jak to opisałam powyżej. Potem juz za pomoca karty przypisanej do tego konta płacisz w sklepie internetowym, podając wymagane dane karty, akceptując podliczoną kwotę zapłaty za towar . Musisz podać też dane teleadresowe, żeby wiedzieli, gdzie wysłac towar . Pewnie można w ten sposób, jak opisuje Mariano, ale ja tak nie robiłam, z uwagi na na pewno wyższe koszty, bo przecież wtedy złotówki na walutę wymienia ci bank, po swoim kursie i pobiera za to jakąś jeszcze pewnie wyższą prowizję. MOżna też to robić za pomocą tzw "karty wirtualnej "wykupionej w Ingbank Śląski, jeżeli ma się tam zwykłe konto (kiedyś była tzw "przedpłacona") - ale przy tej karcie nie masz konta walutowego i możliwości załatwienia sobie samemu walut i jest tzw "podwójne przewalutowanie", które pociąga za sobą dodatkowe koszty (Kurs złotówki do kursu euro i z kursu euro do dolara - jakoś tak - nie wiem, na czym to dokładnie polega, ale po prostu bardzo zwiększa koszty). Aha , jeżeli się kupiło towar , to warto z zamawianiem następnego , poczekać aż BZ WBK rozliczy transakcję wcześniejszą, inaczej następna transakcja zostanie odrzucona przez system. No , ale to takie szczegóły mniej ważne. Ja za pierwszy rok uzytkowania kont walutowych w BZW BK nic nie płaciłam, płatne są dopiero od drugiego roku, mam nadzieję, że jakieś niewielkie pieniądze... Wystarczy wejść na strony tych banków i sobie poczytać.Pozdr. Ania. Odpowiedz Link
gabi-610 Re: Kto chce wspólnie zamawiac zioła?? 30.08.10, 00:05 Czy tą karta płacić można do wysokosci salda na rachunku walutowym? Płaciłas już tą kartą na iherb? W moim banku mogą wydać mi kartę gdzie też będzie tylko jedno przewalutowanie z PLN na USD i zero prowizji i 0 opłat za kartę tylko pewnie kurs stosują odpowiednio korzystny dla siebie. Nie wiem jednak ile taka kuracja może kosztować miesiecznie i nie wiem jaka moze być skala kosztów zwiazanych z obsługą karty i wyższym kursem. Jesli roznica 10zł miesięcznie to gra nie warta świeczki. Interesuje mnie jeszcze kwestia bezpieczeństwa transakcji przez internet kartą. Szczerze mówiac mam obawy. Mam limit ktoś zna moje dane i numer karty i do limitu może sobie poplacić zanim ja dostanę wyciąg i zasrzegę kartę. Odpowiedz Link
mariano_84 Re: Kto chce wspólnie zamawiac zioła?? 30.08.10, 00:16 Jest system bezpieczeństwa, który jest połączony z nr tel. kom. Każda płatność może być potwierdzana kodem sms. Odpowiedz Link
duo123 Re: Kto chce wspólnie zamawiac zioła?? 30.08.10, 00:40 Pewnie zawsze istnieje taka obawa, ale mnie nikt nic bezprawnie nie ściągnął, ba, gdyby tak robili, to już dawno potraciliby klientów. W I-herb można zamówić towarv w granicach pewnej kwoty, wtedy nie trzeba płacic za wysyłkę. (Free shipment) - zapomniałam , jak to robiłam, ale korzystałam z info zawartego w poście mtm 3. Dzięki niej włąsnie nauczyłam się zamawiać towar chyba w granicach do 60 czy 80 dolców i wtedy przysyłają za darmo i bardzo szybko, ale nie ma gwarancji zwrotu kosztów, jak przesyłka zaginie, bo wysyłają zwykłą paczką, ale za to idzie szybko, i koszt jest tak niski, że bez interwencji celników... Jeżeli nie znajdziecie info od mtm-3, (nie chce mi się szukać w szafie dokumentów z paczek, a zapomniałam na śmierć ), to wystarczy wejść na stronę I-herb, tam są warunki darmowej wysyłki. Nigdy nic nie zaginęło, szczególy w poście mtm 3 /lub na stronie I - Herb. Ja zapewniałam środki na koncie mniej więcej (tzn trochę więcej) do kwoty danej transakcji, wyjątkiem był mój pobyt zagranicą, miałam sporo więcej na koncie i nikt mi nic nie ukradł, mimo, że potem dość długo jeszcze forsę tam trzymałam. W jakim banku możesz mieć też taką kartę walutową, tak z ciekawości pytam? Czy do salda, pewnie tak, ale ja zawsze starałam się , jak mówiłam, wpłacić na konto troszkę więcej środków, powyżej transakcji. Ja uważam, że nie warto robić wspólnych zakupów, logicznie rzecfz biorąc, wtedy narażamy się na większe cło, lub cło w ogóle. Odpowiedz Link
duo123 Re: Kto chce wspólnie zamawiac zioła?? 30.08.10, 00:49 Rozumiem , że to jakaś karta kredytowa? Powtarzam, w BZW BK te karty do kont walutowych , to nie są kredytowe. Przynajmniej nic mi otym nie wiadomo. Ale można nimi płacić podobnie jak" Visą Przedpłaconą". Nie ma żadnego limitu - kredytu, tylko są środki "przedpłacone" przez ciebie.Pozdr.Ania. Odpowiedz Link
rich69 Re: Kto chce wspólnie zamawiac zioła?? 30.08.10, 12:35 Prosze rowniez pamietac o clach i vat,jezeli paczka przekacza 100 USD czesto urzad celny nalicza vat a jezeli ustawowe 150 EUR rowniez clo. To nie tak ze Iherb jest nieodpowiedzialny za zagnione przesylki przy darmowym wyslaniu lotnicza poczta USA,to tylko nie mozna sprawdzic kiedy lub gdzie ta przesylka sie znajduje (tracking system).Odpowiedzialnosc za zaolacony towar jest w 100%, rowniez w banku z ktorego masz karte kredytowa czy platnicza moze interweniowac ze zamowionego i zaplaconego towaru nie otrzymales. Iherb to bardzo porzadna firma, rowniez inne wysylkowe firmy z USA sa bardzo odpowiedzialne i prowadza uczciwie biznes,sa restrykcyjne przepisy! Odpowiedz Link
duo123 Re: Kto chce wspólnie zamawiac zioła?? 30.08.10, 14:14 Cytat ze strony I-herb :"Refunds are not available if you choose International Airmail shipping methods and your order is lost" Rich69, nie mąć ludziom w głowach, nie doczytałeś, wejdż sobie na stronę I-herb i znajdż to, co zacytowałam z tej strony powyżej. Jeżeli się wybiera opcję bezpłatną wysyłki przez International Airmail , tzn paczka do 80 dolców wartości (nie więcej i o wadze do trzech funtów (nie więcej), to nie możesz starać się o zwrot kosztów za zgubione zamówienie (towar)... Wolne tłumaczenie cytatu :" Nie będzie zwrotu pieniędzy, jeżeli wybierzesz opcję wysyłki Międzynarodową Pocztą Lotniczą, a zamówienie zostanie zagubione". Fakt, że tym sposobem towar przychodził bardzo szybko, nic mi się nigdy nie zgubiło, mimo tego ostrzeżenia. Druga sprawa (inna) z cłem, jeżeli się zamawia więcej towaru, jest ustalane raz do roku, bodajże w październiku, ustawa jest, można zadzwonic do celników zapytać o źródło , przepis, kwotę cła w danym roku, wysokość VAT, ile , za co... W 2010 roku kwota do wysokości której mozna było spodziewać się zwolnienia z cła była ~201, 41 USD lub ~634 PLN (przeliczając po aktualnym kursie NBP ale nie wiem , czy od złotówek , czy od dolarów)miało to dotyczyć samej wartości towaru w paczce (bez kosztów wysyłki). Nieraz zamawiałam,głównie z innych firm, zanim mtm3 napisała o I-herb, ale starałam się nie ryzykować i moja kwota tzn wartość razem z wysyłką na ogół nie przekraczała 196 USD, po prostu bałam się , bo raz zapłaciłam VAT i cło . Na ogół Szło parę tygodni do miesiąca, było sprawdzane na cle , ale nie ponosiłam kosztów. Pierwszy raz, kiedy przekroczyłam te 201, 41 USD zapłaciłam cło + 22 % VAT ( na suplementy (czyli np też zioła przetworzone jest 7% na zioła 22% - trzeba uważać, co się deklaruje) ,chyba ze 180 PLN. Raz , mimo że nie przekroczyłam 200 USD razem z wysyłka , ale paczka była z I-herb, wysłana DHL (opcja wybrana prze ze mnie)- zapłaciłam cło z VAT, które pewnie opcjonalnie naliczył mi agent DHL(myślę, że nie musiał).(Wniosek - trzeba uważać na DHL) Potem dzwoniłam do zwyczajnych celników, ale odpowiedzieli mi że DHL, to zupełnie inna firma i mają swoje własne regulacje. Poza tym chyba jest tak, że celnik może zwolnic z opłat ale nie musi.Pozdr.Ania Odpowiedz Link
gabi-610 Re: Kto chce wspólnie zamawiac zioła?? 30.08.10, 22:26 W imieni wszystkich zainteresowanych dziękuję wszystkim za podzielnie się swoją wiedza jak najkorzystniej przeprowadzić cała trnasakcję. Odpowiedz Link
jumal1 Re: Kto chce wspólnie zamawiac zioła?? 31.08.10, 09:21 Chętnie się dołączę. Na razie o ziołach wiem niewiele. Odpowiedz Link
blusia-1 Re: Kto chce wspólnie zamawiac zioła?? 31.08.10, 09:32 .. ja tez wiem za malo na ten temat... w tej chwili najlepsza opcja dla mnie byloby gdyby ktos zaproponowal mi jakis zestaw podstawowy z podaniem kwoty mam taki metlik w glowie ,ze nie wiem co teraz zaczac robić. Odpowiedz Link
duo123 Re: Kto chce wspólnie zamawiac zioła?? 31.08.10, 23:46 Tu już się nie podejmuję, są odpowiednie wątki, niedługo pewnie będzie dostępne tłumaczenie Buhnera. Nie moge doradzać, bo jesteśmy niestety nietypowe, tzn moja córka dość długo brała te zioła w odpowiednich zestawach (odpowiednie,duże dawki, ale 3 , nie 4 razy dziennie-może to był błąd), ale nadal ma CD 57 wskazujący na przewlekłą boreliozę, a miała też inne badania prywatnie robione wcześniej np WB dodatni,PCR RT+, Rezonans Magnetyczny ze zmianami jak w boreliozie, dwa badania w różnych miejscach CD 57, ale ona może być słabsza w leczeniu a) bo jak to się zaczynało, to nie leczyli jej w szpitalach antybiotykami, nawet nie chcieli boreliozy diagnozować, mimo, że mówiliśmy, że były kleszcze, z tego powodu, że ma dodatkowe schorzenie, na które wszystko zwalili. Ale ma bardzo dużo wyników różnych badań wskazujących na boreliozę... Na tych ziołach poprawiały jej się sprawy jelitowe i trawienie, dzięki nim może też siedzieć ( w samochodzie,czy w łóżku, przedtem kręgosłup ją tak bolał i stawy, że wciąż leżała). Pozdrawiam, ania. Odpowiedz Link
blusia-1 Re: Kto chce wspólnie zamawiac zioła?? 01.09.10, 09:48 " Dzięki niej włąsnie nauczyłam się zamawiać towar chyba w granicach do 60 czy 80 dolców i wtedy przysyłają za darmo i bardzo szybko, ale nie ma gwarancji zwrotu kosztów, jak przesyłka zaginie, bo wysyłają zwykłą paczką, ale za to idzie szybko, i koszt jest tak niski, że bez interwencji celników..." Duo dzieki za wazne informacje. oczywiscie poszperam sobie jeszcze , ale nie sposob przeczytac wszystkiego. czytam stare watki( w miare mozliwosci) , odkopuje cos .., potem jeszcze otwieram jakis link i w sumie dalej nic nie wiem , bo juz nie mam sily na te wiedze... pozdrawiam Odpowiedz Link
blusia-1 Re: Kto chce wspólnie zamawiac zioła?? 01.09.10, 11:40 ...tzn wlasciwie wiem jakie sa podstawowe ziola wg. Buhnera. wydrukowalam sobie ten watek z podstawowymi informacjami. jednak trudno mi sie poruszac po anglojezycznych stronach , poniewaz z angielskiego znam tylko troche podstawowych zwrotow i slow . wolalabym znalezc polskie ziola na ta chorobe . p.s. a wlasciwie co to jest ten andrograpsis pnuculata , czy jest jakis polski odpowiednik? Odpowiedz Link
szczotkowy zamówienie 01.09.10, 11:48 mam pytanie czy można zamawiać na iHerb wypukłą kartą z konta walutowego USD czy nie bardzo? czy trzeba wysylac jakieś papiery zanim sie do nich złoży zamówienie? Odpowiedz Link
duo123 Re: zamówienie 01.09.10, 12:55 nie słyszałam o polskim odpowiedniku andrographisu - jest to najbardziej gorzkie zioło wg Buhnera, dlatego zaleca tabletki. Teraz nie będę miała przez parę dni internetu, nie będe obecna na forum. Zdrowia życzę, Anna Odpowiedz Link
duo123 Re: zamówienie 01.09.10, 12:55 nie słyszałam o polskim odpowiedniku andrographisu - jest to najbardziej gorzkie zioło wg Buhnera, dlatego zaleca tabletki. Teraz nie będę miała przez parę dni internetu, nie będe obecna na forum. Zdrowia życzę, Anna Odpowiedz Link
duo123 Re: zamówienie 01.09.10, 22:03 no myślałam, że to będzie trwało dłużej. Ale nie chwale dnia przed zachodem słońca.Andrographis piłysmy nawet w formie sproszkowanego zioła. Ale naprawdę lepszy jest w formie tabletek lub kapsułek. NO i po ziołach córka przestała majaczyć , zgrzytać zębami, wieczorami...mniej bolała ją głowa, przestała krwawić z nosa. Pozdr.Ania Odpowiedz Link
gabi-610 Re: zamówienie 02.09.10, 13:43 A może któs płącił kartą przepłąconą do zakupów w internecie? Chodzi mi konkretnie o mPay tam do ekonta moge miec kartę w USD na którą przelewam odpowiednia kwotę a potem płacę nią. Czy tak też mozna? Odpowiedz Link
adamowski25 Re: Kto chce wspólnie zamawiac zioła?? 01.09.10, 23:38 ja również chętnie dołączyłbym się do zakupu ziół. Gdyby były jakieś konkretne informacje co do zakupu prosiłbym o kontakt ze mną na gg 26161210, napewno się dołączę i ustalimy szczegóły Odpowiedz Link
szczotkowy Re: Kto chce wspólnie zamawiac zioła?? 04.09.10, 16:30 kupował ktoś coś na Iherbie płacac karta z konta walutowego w USD? jeśli tak to jak to wyglada trzeba im przesylac jakies papiery odnosnie karty itd? Odpowiedz Link
mariano_84 Re: Kto chce wspólnie zamawiac zioła?? 04.09.10, 20:23 Nie wiem jak jest na iherbie, ale zapewne tak samo jak na 1stchinese...podajesz imię nazwisko z karty, numer karty oraz nr dodatkowy i oczywiści adres. Specjalnie do iherba można założyć sobie konto paypal. Odpowiedz Link
szczotkowy Re: Kto chce wspólnie zamawiac zioła?? 04.09.10, 20:03 jest ktoś w stanie pomóc? Odpowiedz Link
bapona Re: Kto chce wspólnie zamawiac zioła?? 04.09.10, 22:49 Bardzo Wam dziekuję za wszystkie uwagi - zdecydowaliśmy się na samodzielne zamówienie ziół. Czekamy na kartę z Banku Zach. Komiczne, nie mogliśmy kupić dolarów w kantorze, bo u nas rzadko kto tę walutę sprzedaje. Odpowiedz Link