03.01.11, 12:00
Na kanale TLC dziś leciał program o dziwczynie chorej na bb.Połowe zajęlo diagnozownaie bo to byl program w stylu ,,co jej dolega,,.
Natomiast w drugiej czesci wypowiadała się doktórka o leczeniu.
Nie potrafię zacytować ale brzmiało to mniej więcej tak:
,,Nawet najlepszy lek nie uleczy boreliozy jeśli nie zadba się o to by lek penetrował oragny trudno dostępne,,.
,,Większosc lekarzy leczących boreliozę skupia się na zmianie zestawów zamiast pomyśleć o metodach zapwniających dotarcie leku w trudno dostępne miejsca,,.

Dziewczyna miała oprocz bb 6 innych koinfekcji,była w fatalnym stanie ,w jej przypadku zastosowano komore hiperbaryczną w której leżała po parę godzin dziennie i inne metody umozliwiające penetrację leku,ale nie pwoiedzieli jakie.
Co wy na to?Moze to własnie jest klucz do sukcesu?
Obserwuj wątek
    • ines108 Re: ciekawe 03.01.11, 12:11
      Widziałam ten program, lekarze stwierdzili że wiele objawów zostało pomimo leczenia ale to normalne i kiedyś ustąpią (czytaj nie doleczyli jej) a sama chora twierdziła że jeszcze walczy z chorobą ale nie bierze już abx. A propo tego co cytowałaś to nasi lekarze wiedzą o problemach docierania leków do tkanek.
      Mam nagrany ten program jeszcze raz spojrzę bo mi na pierwszy rzut oka wyglądał na bardzo tendencyjny bez jakiś rewolucji smile
      • miskaaa11 Re: ciekawe 03.01.11, 12:39
        czy lekarze cos z tym robią zeby umożliwić penetracje?
        • kurkazlotopiorkaa Re: ciekawe 03.01.11, 18:56
          A czy są wsrod nas osoby które w czasie leczenia abx miały nacisk na metody zwiększające penetrację leku?
          Wychodzi na to że lekarze to wiedzą a jednak wolą zmieniać zestawy zamist drążyć temat...
          • ryszard51 Re: ciekawe 03.01.11, 19:38
            a jak można zwiększyć penetrację bo nie kumam...
          • aqarel Re: ciekawe 03.01.11, 19:53
            kurkazlotopiorkaa napisała:

> Wychodzi na to że lekarze to wiedzą a jednak wolą zmieniać zestawy zamist drąży
            > ć temat...
            Lekarze wiedzą, że do pewnych tkanek antybiotyki nie dotrą.
            • kurkazlotopiorkaa Re: ciekawe 04.01.11, 11:04
              Więc napiszę jeszcze raz.
              W przypadku tej dziewczyny zastosowano wlew centralny i kombinację antybiotyków,przy czym skupiono się na działaniach umożliwiających zwiększoną penetrację leku.
              Głównym takim działaniem było systematyczne umieszczanie jej w komorze hiperbarycznej w której panuje zwiększone ciśnienie co pozwala na większe przyswajanie tlenu a co z kolei powoduje docieranie leku w miejsca wcześniej niedostępne!
              Zastosowano też inne zabiegi umożliwiające zwiększenie penetracji abx ,ale nie wiem jakie...
              Czytałam gdzieś kiedyś że osoba która nie ćwiczy nigdy nie wyleczy bb bo wysiłek fizyczny powoduje natlenienie organizmu i tym samu dotarcie leku w trudniej dostępne miejsca.
              Myślę ze coś w tym jest tym bardziej że obiło mi się o uszy że antybiotyk który wcześniej nie działał na daną osobę po umieszczenieu jej w komorze zaczynał działać.
              • geodeta_31 Re: ciekawe 04.01.11, 12:24
                Komora hiperbaryczna, dotlenienie, nawodnienie, stałe wspomaganie mikrokrążenia choćby poprzez suplementację enzymami, heparyna, szeroko pojęte "rozrzedzanie" krwi. Oczywiście nie wszystko naraz smile Z uwagi choćby na możliwość krwotoków.
                • adrian_fenig Re: ciekawe 04.01.11, 13:56
                  Poniżej link do bardzo ważnego wątku, notabene założonego przez twórcę forum "borelioza":
                  forum.gazeta.pl/forum/w,26140,84400646,84400646,5_srodkow_poprawiajacych_dzialanie_abx.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka