Dodaj do ulubionych

Terapia jadem pszczelim

23.01.11, 23:32
Ktoś próbował takiej terapii?
Tutaj jest ośrodek w którym lekarz wykonuje takie zabiegi:
www.apiterapia-giza.pl/leczenie_jadem.php
Nie wiem tylko czy korzyści przeważają nad ryzykiem? Jak sądzicie?
Obserwuj wątek
    • margolcia_63 Re: Terapia jadem pszczelim 23.01.11, 23:48
      Przecież, piszą, że przeciwskazaniem są choroby zakaźne. Ja uznaję, że to kolejna szarlataneria i chyba czego, jak czego, ale toksyn nam nie brakuje. Co prawda, nie pszczoły a osy ziemne o mało nie wyprawiły mnie na tamten swiat a alergiczką, nie byłam, ponad 40 st goraczki, palpitacje, lęki, pewnie ich jady się różnią ale mimo wszystko, to duże ryzyko. Na marginesie, ciekawa jestem, czy takie owady jak osy, nie są w stanie też czegoś sprzedać. To są dopiero wredne stwory, szerszenie przy nich to anioły cierpliwości.
      • margolcia_63 Re: Terapia jadem pszczelim 24.01.11, 00:19
        bedzin.naszemiasto.pl/archiwum/564400,buczaca-kula,id,t.html
      • rdk69 Re: Terapia jadem pszczelim 24.01.11, 01:06
        z tą szarlatanerią i toksynami, to może nie jest tak do końca prawda...
        www.borelioza.org/dokumenty/buhner-suplement.pdf
        • margolcia_63 Re: Terapia jadem pszczelim 24.01.11, 10:01
          Jeśli sam twórca , czy odtwórca metody pisze, ze przeciwskazaniem jest gruźlica i choroby zakaźne, to coś mi tu nie gra, bo gruźlica też jest chorobą zakaźną i to nawet mocno. Po prostu to brak podstaw wiedzy medycznej. Ja bym nie radziła ale przecież każdy sam podejmuje decyzje. Dla mnie marketing i to nieudolny. Kto chce. niech próbuje, a że Buhner pisze to jeszcze nic dla mnie nie znaczy.
          • rich69 Re: Terapia jadem pszczelim 24.01.11, 11:41
            Nie masz zadnej wiedzy w temacie a opierasz sie na fakcie ze jestes uczulona na jad osy, i ze to napewno szallateneria.Uczulenia na jad pszczoly lub osy bywaja zadkie, czesto to moze byc herx.Oczywiscie jezeli nastapi atak pszczol lub os i mamy kilkanascie uzadlen to zeczywiscie moze byc niebezpieczne dla zdrowia takiego delikwenta.W leczeniu jest to kontrolowane, osobiscie widzilem taki zabieg w Kazmierzu Dolnym u Dr. Gizy.Tutaj jest wiecej na ten temat: www.apiterapia-giza.pl/leczenie_jadem.php
            • orkannadpolska Re: Terapia jadem pszczelim 24.01.11, 13:46
              Klinghardt pisze:
              Praktyczne uwagi i zalecenia:

Neuroborelioza:
              - przeczytać i rozumieć “Klinghardt Neurotoxin Elimination Protocol” [Protokół usuwania neurotoksyn Klinghardta -tłum.]
              - terapia jadem pszczelim jest najlepsza
              - większość pacjentów wykazuje w jakimś stopiniu kryptopyrolurię (wydalanie produktów anormalnego rozpadu hemoglobiny) która prowadzi do utraty zbyt dużych ilości cynku, witaminy B6 i kwasów tłuszczowych Omega 6. Rozpoznaje się to albo poprzez badanie ART [badanie odpowiedzi autonomicznej-tłum.] lub też poprzez stwierdzenie niskiego lub na dolnej granicy normy, poziomu fosfatazy alkalicznej (poniżej 50). Suplementować cynk, miedź, magnez, witaminę B6 (polecam pacjentowi zwiększać dawkę aż do momentu gdy regularnie miewa vivid dreams [żywe/barwne sny-tłum.], niacynę (stopniowo dojść do 3000 mg/dzień) i Udo’s oil [mieszanka olejów zawierająca Omega 3,6,9-tłum.].
              - nie podawać cynku bez miedzi w boreliozie!
              - stosować KMT [technologię leczenia mikronapięciem-tłum.] na zwój nerwowy blędny, skrzydłowo-podniebienny oraz zwój główny szyjny. Zawsze używać Rechtsregulat to reach microcirculation [aby dotrzeć do naczyń włosowatych ?-tłum.]
              - zawsze używać BioPure “Phospholipid Exchange”
              - w paraliżu Bella używać Stephania root 1 łyżeczkę 3 razy dziennie
              - przynajmniej ⅔ pacjentów z Bb ma także koinfekcję Babesią która musi być leczona wcześnie
              - używać Polygonum, Smilax i Andrographis wcześnie w leczeniu
              - stosować neural therapy [terapię neuralną -tłum.], zwłaszcza na zwoje nerwowe razem z glutationem lub DMPS

• margolcia_63 Re: Terapia jadem pszczelim 24.01.11, 15:40
              I tu, kompletnie się mylisz, nie jestem uczulona na jad owadów, to raczej sprawa ilości, alergicy już po jednym użądleniu mogą skończyć tragicznie.
              A widzieć to sporo widziałam, m. in. seanse Kaszpirowskiego, nawet błony bębenkowe ludziom odrastały, że już o leczeniu hemororoidów nie wspomnę. Moja mama leczyła omawianą tu metoda reumatyzm, więc też widziałam.
              Myślę,ze chorzy, zdesperowani ludzie są zagłębiem łatwej kasy i wszystko kupią.
              • buli271 Re: Terapia jadem pszczelim 24.01.11, 16:11
                Witam!
                Tak sie składa że bylem chory na borelke i Do tego jestem Pszczelarzem mam bardzzo dużo uli w trakcie choroby byłem bardzo często żądlony podzczas pracy w pasiece czasami nawet kilkanaście użądleń dziennie zaliczalem.Niewiem czy mi to pomogło poniewarz leczyłem sie 8 miesięcy abx,ale napewno mi to nie zaszkodzilo.Ajezeli chodzi o apiterapie to napewno jest zbawienna w wielu innych chorobach.W każdym razie jeżeli ktoś nie jest uczulony na jad pszczeli to uważam że żadnemu choremu to nie zaszkodzi.Pozdrawiam
                • raf.99 Re: Terapia jadem pszczelim 24.01.11, 18:48
                  "Ostatnio przeprowadzane badania dowiodły że jeden z peptydów jadu pszczelego, melityna, wykazuje w bardzo małych dawkach, silne działanie hamujące krętki (Bee Stings as Lyme Inhibitor, L. L. Lubke, C. F. Garon, J. Clin. Infect. Diseases, July 1997, 25 Suppl. 1, pp. 48-51). Kiedy krętek jest hamowany nie dzieli się i jest bezbronny wobec układu immunologicznego gospodarza oraz wobec lekarstw." (Klinghdardt)

===
                  Myślę że można śmiało założyc że u pacjenta z nieleczoną boreliozą (czy inną przewlekłą infekcją o której pacjent nie wie lub jej właściwie nie leczy) dochodzi po prostu do silnego herksa. Jeśli lekarz stosującyapiterapię (jeszcze) nie jest świadom problematyki przewlekłej boreliozy to zapewne napotkał takie właśnie reakcje - i stąd przeciwwskazania. To tak jak z "działaniami niepożądanymi" na ulotce od któregokolwiek abx - obszerna lista objawów boreliozowych/ herksowych, które występują w badaniach klinicznych u ludzi nie zdiagnozowanych właściwie.
                  Obszernie o apiterapii u Klinghardta -> D.K. Klinghardt, Borelioza: spojrzenie poza antybiotyki
                  • margolcia_63 Re: Terapia jadem pszczelim 24.01.11, 19:12
                    Piszę tylko o swoich doświadczeniach, wtedy byłam młodą, stosunkowo zdrową osobą, raczej bez bb, więc jaki herks?
                    Czy zatrucie jadem kiełbasianym to też herks?
                    • geodeta_31 Raf, Buli, Orkan, Arrakis 24.01.11, 22:38
                      Niepotrzebnie się produkujecie niestety smile Zostaniecie zdyskredytowani i zasypani postami w stylu "prosty i zdesperowany chory na boreliozę wszystko kupi i każdy mu bilon z kieszeni wyciągnie". Także dajcie moi drodzy na wstrzymanie, bo tłuczenie betonu jest dobre, ale na budowie a nie tutaj. Tu niestety istnieje jedna i jedyna prawda. Pewnej grupie poza nią spojrzeć po prostu publicznie nie wypada. A co robią w zaciszu domowym, to już zupełnie inna para kaloszków smile
                      • rdk69 Re: Raf, Buli, Orkan, Arrakis 24.01.11, 22:57
                        Amen!
                      • ewa_100 Re: Raf, Buli, Orkan, Arrakis 24.01.11, 22:57
                        Dokładnie Geo smile ale swoją drogą ciekawe co ów "beton" powie jak jedna i jedyna prawda go zawiedzie ? oto jest pytanie??? smile
                      • raf.99 Re: Raf, Buli, Orkan, Arrakis 24.01.11, 23:35
                        Geo, a ja to widzę zupełnie inaczej smile
                        Kto jest mądry ten czyta (podstawowo wiarygodne) źródła, czyni to z otwartą głową i wyciąga własne wnioski w temacie. Ci ludzie nie rwą się tu do komentowania i mają rację - nikomu tu nie są potrzebne bezsensowne kłótnie o nic. Natomiast nie znaczy to że ludzie ci są w mniejszości. Ich po prostu na forum nie słychac - ale są tu i czytają, i jest ich znacznie, znacznie więcej niż piszących bez sensu.

Borelioza jako problem wymyka się póki co ortodoksyjnie traktowanej medycynie i nauce. Jeśli ktoś podchodzi do tematu z klapkami na oczach to brnie w ślepą uliczkę, którąkolwiek metodę patrzenia by wybrał.
                        Ludzie o ciasnych umysłach napisali wytyczne IDSA! To jest właśnie przykładowy efekt schematyzmu myślenia i wygodnictwa. To jest produkt tego jednego (aroganckiego) gatunku medyków których zawód ma tylko sto-parędziesiąt lat i wywodzi się od kowala... Na szczęście oprócz nich są też i inni - którzy wiedzą że ludzi skutecznie leczono już setki i tysiące lat przedtem... Tylko znowuż: oni nie krzyczą i nie są tak głośni. Po prostu robią swoje.

Ja nie czuję żeby to forum było jednostronne ani też nie czuję żebym tłukł kamienie. Podaję gdzie można wiarygodne źródła, włącznie np. z artykułem w czasopiśmie naukowym. Jeśli ktoś nie ma argumentów merytorycznych a wtrąca uwagi typu "nie - bo nie" to jest to dla mnie szum a nie głos w dyskusji. Na szczęście ja już czuję się lepiej i takie zachowania nie zrażają mnie już tak jak kiedyś i nie odrzucają od forum.

Rzetelna wiedza broni się sama, źródła tu wklejone pozostaną dla wszystkich do użytku, podobnie jak rozsądne głosy i uwagi w konstruktywnych dyskusjach. A komentarze bez sensu też tu będą wisiec i stanowic barwne tło socjologiczne... smile
                        • geodeta_31 Re: Raf, Buli, Orkan, Arrakis 24.01.11, 23:44
                          Ładnie to Raf ująłeś. Przepraszam Cię, ale mnie się nie chciało smile Tak czy siak jednak w 100% zgadzam się z Twoją opinią. Dziękuję.
                          • margolcia_63 Re: Raf, Buli, Orkan, Arrakis 25.01.11, 00:15
                            Rozumiem, że wszyscy już są po terapii jadem pszczelim i pomogło.
                            Ja, jeśli się okaże,że medycyyna standartowa i eksperymentalna nie pomagą, to wolę przeznaczyć kasę na podniesienie komfortu swojego życia zamiast nabijać kabzę rozmaitym oszołomom i ewidentym oszustom.
                            Aha! jak cnotą jest niepisanie na forum to fajne forum i wogóle jak ktoś ma problem to absolutnie się nie wypowiadajmy tylko róbmy swoje. Na to bym nie wpadła, że taki jest cel rozmaitych forów.
                            • dx771 Re: Raf, Buli, Orkan, Arrakis 25.01.11, 09:11
                              Arrakisowi chodziło o jad pszczeli a nie ten z wątku , bo ten na pewno nie pomaga na boreliozę: )
                              • dx771 Re: Raf, Buli, Orkan, Arrakis 25.01.11, 09:25
                                Znajomy który był chory na boreliozę przkładał sobie przczoły (te które niechcący uszkodził) do w miejscu gdzie bolał go kręgosłup i mu pomagało na jakiś czas. O leczeniu bb tym sposobem bb nie myślał. Bardzo chorą żonę (też bb) nie próbował wspomagać w leczeniu bb jadem.
                                • welwiczia1 Re: Raf, Buli, Orkan, Arrakis 25.01.11, 11:52
                                  Jakiś czas temu czytałam książkę "Pszczoły i ludzie" Ireny Gumowskiej, gdzie opisywała badania akademickie nad jadem pszczelim oraz liczne przypadki osób, które z dużym sukcesem leczyły m.in. choroby stawów.
                                  Poniżej link do krótkiego artykułu z kwartalnika Panacea (akademickie podejście do ziół, najnowsze badania):
                                  www.panacea.pl/articles.php?id=2509
                                  Pod artykułem podana jest bogata bibliografia dotycząca metod opartych na produktach pszczelich.

Jak najbardziej wierzę, że leczenie jadem pszczelim może być korzystne w boreliozie "stawowej". Ja niestety mam neuroboreliozę, a z tym już może być trudniej.

• arrakis74 Re: Raf, Buli, Orkan, Arrakis 25.01.11, 21:55
                                Nie dość że nie pomaga to na pewno szkodzi.
                                "Wszyscy jedziemy na tym samym wózku, od strachu uratuje nas tylko ... Defekt Muzgó"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka