Dodaj do ulubionych

Działania uboczne ziół?

08.06.11, 14:24
Leczę się wg Buhnera, przyjmuję zioła od 4 miesięcy z czego 3,5 miesiąca w pełnych dawkach. Od 3 tygodni pojawiły mi się drętwiejąco-kujące bóle dłoni (możliwe, że po jedzie na rowerze i obciążeniu nadgarstków), teraz doszły do tego stopy. Zaczęły pękać mi żyły na palcach u rak (w tym samym czasie co był rower, pierwszy raz pękła mi żyłą w czasie jazdy), trzy kolejne razy gdy tylko podniosłam coś ciężkiego. Zrobiłam badania EMG u neurologa aby wykluczyć neuropatię obwodową zdarzającą się przy boreliozie - wykluczona.
Wszystkie badania mam w normie więc nadpłynność również wykluczona, laboratoryjnie nic się nie dzieje, nawet borelioza zniknęła z badań. Czuję się psychicznie świetnie, fizycznie również ale pojawiły się te kłucio-mrowienia w dłoniach i stopach. Nie są ciągłe, przemijają i z zaskoczenia wracają a potem znowu znikają. Przypomina to w odczuciach to, co dzieje się po silnym zdrętwieniu, gdy znowu zacznie docierak krew.
Czy ktoś przyjmujący zioła miał takie działania?

Zastanawiam się bo od 2 tygodni nie mam zupełnie ochoty na zioła, połykanie ich jest dla mnie mordęgą wcześniej nie było problemem, nie ma jak zbadać ich wysycenia a sama nie wiem co powinnam teraz zrobić.
Obserwuj wątek
    • drzewluk Re: Działania uboczne ziół? 08.06.11, 20:44
      Buhner zaleca 60 dni pełnych dawek, potem mniej. 3,5 miesiąca to już trochę za długo. Tym bardziej, że nie masz już objawów. Wydaje mi się jednak, że to nie zioła są problemem (te podstawowe), ale cała reszta suplementów, które bierzesz. Duże ilości wapnia, witaminy C, Special Two też ma mega dawki witamin i minerałów. Szczerze mówiąc już dawno chciałem Cię zapytać czy nie boisz się przedawkowania. Na Twoim miejscu odstawiłbym stopniowo suplementy i zmiejszył dawkę ziół o połowę. Oczywiście to moja opinia poparta jedynie czytaniem przeróżnych prozdrowotnych artykułów w sieci. Sam też biorę zioła, ale tylko podstawowy protokół i połowę dawki. Czuję się dobrze, a suplementy przyjmuję ostrożnie.
      Trzymaj się!
      • bzyka.bzyklewska Re: Działania uboczne ziół? 08.06.11, 23:16
        Dzięki smile
        Robię wszystkie badania i mam w środkowych polach: wapń, magnez, potas, kwas foliowy, żelazo, witamina A, biotyna, selen, kwasy, D3, witaminy B itd. Teraz czekam na cynk i miedź. Stan skóry i śluzówek pokazowy - nie było takiego od wielu lat. Hormony wróciły do normy. Generalnie nie widać że to od suplementacji, chociaż nigdy nie wiadomo. Neurolog obstawia kręgosłup ale pewności mi nikt nie da niestety.
        Bzyka
        • bzyka.bzyklewska Re: Działania uboczne ziół? 08.06.11, 23:19
          Z drugiej strony zastanawiam się czy to nie herxy takie dziwne, bo objawy mam 2 do 3 dni i potem 5-6 dni spokój.
          • bzyka.bzyklewska Re: Działania uboczne ziół? 08.06.11, 23:20
            A właśnie, Buhner zaleca 2 miesiące pełnych dawek ale te dawki to 4 razy dziennie po 4 tabletki każdego zioła, tyle nigdy nie brałam, jestem na dawce 3 x 4.
    • ekoma.wroc Re: Działania uboczne ziół? 09.06.11, 08:21
      bzyka.bzyklewska napisała:

> Leczę się wg Buhnera, przyjmuję zioła od 4 miesięcy z czego 3,5 miesiąca w pełn
      > ych dawkach.

Z tego co pamiętam to Buhner poleca pełne dawki przez 2 miesiące a potem stopniowo zmniejszać.
      • bzyka.bzyklewska Re: Działania uboczne ziół? 09.06.11, 09:24
        Tak to prawda, ale Buhner zaleca 2 miesiące pełnych dawek ale te dawki to 4 razy dziennie po 4 tabletki każdego zioła, tyle nigdy nie brałam, jestem na dawce 3 x 4 bo ważę mniej niż 75 kg.
        • chorowitka85 Re: Działania uboczne ziół? 09.06.11, 11:08
          Bzyka, no te 4 kaps. 3 razy dziennie to jest pełna dawka dla Twojej wagi. Ja ważę 43 kg, więc biorę po 10 kaps. dziennie i to jest moja max dawka.
          Ja się z kolei doczytałam jeśli dobrze pamiętam, że Buhner zaleca minimum 2 miesiące na pełnych dawkach. Tak więc mi się wydaje, że 3,4 może być. On pisze też chyba, że potem zmniejszać, a jeśli w razie będzie gorzej to podwyższyć znów dawki, nie jestem pewna, ale tak chyba pisał.
          Bzyka, nie masz problemów z woreczkiem i zbyt niskim progesteronem po Andrographis???
          A po Smilaxie nie masz objawów hirsutyzmu? (on podwyższa poziom androgenów)
          Pozdrawiam!
          • bzyka.bzyklewska Re: Działania uboczne ziół? 09.06.11, 11:17
            Będę dzisiaj wczytywać się w Buhnera. Pomyślałam, że do niego napiszę. Co prawda mój kręgosłup jest klęską straszną, mam 7 dysków do wymiany (operacji) + dużą torbiel. Czuję się tak dobrze, że jeżdżę przeszło 20 km na rowerze, biegałam i na rolkach szleję po kilka godzin. Mogły nie wytrzymać nerwy po takiej przerwie a każdy nawet lekki obrzęk w kręgosłupie może dawać takie objawy. Konsultowałam się z 2 numerologami, wysłuchali mnie, po czym jak zobaczyli rezonans kręgosłupa to nie mieli więcej pytań. Ponoć mam czekać nawet 3 miesiące aby przeszło. Tak tylko się zastanawiam, bo teoretycznie zmniejszyć zioła mogę, tylko skąd wiedzieć, że to właśnie odpowiedni czas. Chciałam brać tą dawkę minimum 6 miesięcy, bo różnica sprzed brania ziół i suplementów jest kolosalna a nawet więcej aż trudno ją opisać. Ważę w tej chwili 60 kg.
            Co ciekawe przed ziołami nie miałam praktycznie progesteronu, teraz mimo ziół i nieprzyjmowania dufastonu mam progesteron pokazowy. Absolutnie żadnych problemów z hirsutyzmem, hormony idealne.

Bzyka
            • chorowitka85 Re: Działania uboczne ziół? 10.06.11, 07:32
              Bzyka, muszę Ci powiedzieć, że trochę mnie podbudowałaś tymi słowami o progesteronie... smile ja mam z nim od kilku lat straszny problem, i, o zgrozo, z lekkim hirsutyzmem. uncertain tylko że teraz w czasie leczenia hirsutyzm mi się pogłębia, więc zaczęłam panikować, zrezygnowałam ze Smilaxu, który zwiększa poziom androgenów oraz Andrographisu, bo rozregulował mi się okres, nasilił PMS, co by świadczyło o jeszcze większym niedoborze progesteronu. uncertain

no ziół się nie popija herbatą tylko wodą. tongue_out
          • rdk69 Re: Działania uboczne ziół? 09.06.11, 13:42
            Witaj,
            a gdzie doczytałaś, że Buhner zaleca trzymanie ziół co najmniej przez 2 miesiące?
            Ja mam w książce napisane, że "for 8-12 months" (the core protocol).
            Jak możesz, to proszę sprawdź te "min. 2 miesiące".

Dzieki!
            r
    • chorowitka85 Re: Działania uboczne ziół? 09.06.11, 11:16
      Bzyka, pisałaś też, że od dwóch tygodni nie masz w ogóle ochoty łykać tych ziół. Wiesz, że ja też tak miałam? U mnie problemem okazały się kapsułki. Nie wiem czy kapsułki, które Ty łykasz są żelatynowe czy z celulozy. Ja łykałam żelatynowe i im więcej ich łykałam tym gorzej się czułam, aż mnie odrzucało w końcu jak miałam je połknąć. Teraz radzę sobie tak, że wysypuję zioła z kapsułek, mieszam z wodą i piję. Smak ohydny, ale jest o wiele lepiej, już mnie tak nie odrzuca. Jak mi się skończą w kapsułkach to kupię w proszku, bo po co mam więcej płacić z powodu kapsułek skoro je wyrzucam. tongue_out
      • ewa.sm-borelioza Re: Działania uboczne ziół? 09.06.11, 12:14
        Od proszku też Cię zacznie po jakimś czasie odrzucać. (Ja mam sproszkowaną wersję wszystkiego). U mnie właśnie to zjawisko ma miejsce- 5 miesiąc na ziołach i nie mogę na nie patrzeć. Może by było inaczej, gdybym widziała jakikolwiek pozytywny skutek ich oddziaływania. Nie zauważyłam takowego niestetysad A jestem bardzo konsekwentna w ich przyjmowaniu-pominęłam może parę dawek w przeciągu 5 miesięcy...

Pozdrawiam,
        Ewa
        • chorowitka85 Re: Działania uboczne ziół? 09.06.11, 12:36
          Ewa, no nie jest to optymistyczne co napisałaś... sad ja zażywam zioła chyba od marca jeśli dobrze pamiętam, ale wchodziłam z nimi bardzo powoli, dopiero od niedawna na większych dawkach jestem... póki co nie czuję się lepiej, a wręcz mam wrażenie, że niektóre moje dolegliwości się nasiliły i to nie są kilkudniowe herxy tylko jest tak cały czas (przede wszystkim nadwrażliwość na światło, słabość mięśni, brak apetytu, brak siły, uczucie niedotlenienia). Ale wciąż mam nadzieję, że będzie lepiej choć zaczęłam się zastanawiać nad antybiotykami. sad
          • maleoobeauty Re: Działania uboczne ziół? 09.06.11, 12:44
            Ja mam dokładnie to samo. Od 14 dni jestem na pelnym protokole Buhnera i stephani, szczeci, pau d'arco plus suplemanty, a jest ze mną coraz gorzej. I nie wydaje mi się że to herx, tylko powolny nawrót choroby sad. Też się zastanawiam nad powrotem do abx. Wizyta 16 więc obgadam z lekarzem sprawę uncertain ehh sad
          • ewa.sm-borelioza Re: Działania uboczne ziół? 09.06.11, 12:51
            Ja jestem na antybiotykach 8 miesiąc, na ziołach-5 miesiąc. Na razie zero poprawy. Wiem, że to jest mało optymistyczne,co piszę, ale taka jest prawda niestetysad A ponieważ morfologię mam tragiczną i ważę 43 kg, niewykluczone, że wraz z końcem miesiąca skończy się moja antybiotykowo-ziołowa przygoda. Ale- weź to pod uwagę- ja jestem w bardzo ciężkim stanie-głównie neurologicznym (od prawie 10 lat). Więc u Ciebie może być zupełnie inaczej-czego Ci życzę!

Pozdrawiam,
            Ewa
            • chorowitka85 Re: Działania uboczne ziół? 09.06.11, 21:46
              Ewa, a próbowałaś ogólnie jakoś odtruwać organizm? Nie wiem, jakaś kompleksowa detoksykacja naturalnymi specyfikami... Bo abxy to nie tylko ratunek, ale jednocześnie straszny syf... A jak u Ciebie z dietą, jak się odżywiasz? Nie pytam jedynie o przeciwgrzybiczą. Mi na przykład bardzo służy według pięciu przemian, która dodaje energii.
              Mam nadzieję, że jednak będzie u Ciebie lepiej, i będę trzymać za to mocno kciuki!
              Ja też ważę 43 kg, no ale ja jestem niska, mam 158/9 cm wzrostu...
    • bzyka.bzyklewska Re: Działania uboczne ziół? 09.06.11, 23:05
      rdk69 - u mnie w książce Pokonać boreliozę Buhnera jest napisane:

andrographis - ...stopniowo zwiększać dawkę do cztery kapsułki cztery razy dziennie taką dawkę utrzymywać przynajmniej 60 dni ... W leczeniu boreliozy zioło powinno być przyjmowane przez 8-12 miesięcy lub do czasu, kiedy choroba zostanie całkowicie opanowana lub zlikwidowana"

koci pazur - ...Od 1 do 4 kapsułek 500 mg każda, 3-4 razy dziennie przez 8-12 miesięcy, stopniowo zwiększając dawkę ...4 kapsułki 4 razy dziennie minimalny okres przyjmowania kapsułek stanowi 60 dni ... Jeśli to konieczne dawka może zostać zwiększona poza sugerowany zakres. W przypadku uaktywnienia się objawów artretycznych od 3 do 5 gramów dziennie. Terapeutyczne dawki przy ostrych objawach ze strony innych układów wahają się od 2 do 3 gramów trzy razy dziennie, aż do 20 gramów na dzień ...

rdest ostrokończsty - ... do cztery kapsułki cztery razy dziennie taką dawkę utrzymywać najwyższe dawki przynajmniej 60 dni ... Jeśli objawy zostaną istotni zredukowane, dawkę można stopniowo obniżyć do dawki podtrzymującej. Kontynuować stosowanie tego zioła przez 8-12 miesięcy lub do czasu, ustąpienia objawów albo do momentu ustąpienia zakażenia ...

smilax - ...425-500 mg kapsułki. 1-3 kapsułki 3-4 razy dziennie przez 8-12 miesięcy. Rozpocząć od najniższej dawki i podwyższać ją stopniowo co 7 dni, tak jak w przypadku innych ziół. Utrzymać najwyższą dawkę przez przynajmniej 60 dni. Kiedy objawy boreliozy zostaną zredukowane, dawka zioła może zostać obniżona, powoli, do dawki podtrzymującej ...

Bzyka
      • bzyka.bzyklewska Re: Działania uboczne ziół? 09.06.11, 23:08
        Odkryłam, że zioła trzeba popijać wodą, wchodzą bez problemu, popijane herbatą trząchają ;0
      • rdk69 Re: Działania uboczne ziół? 10.06.11, 08:39
        Dzięki za odpowiedź!
        Czyli "brać co najmniej 2 miesiące, a najlepiej 8-12". 2 mce a 8-12mcy - taka mała różnica....
        Biorąc pod uwagę okresy, przez jakie stosuje się abxy, myślę, że te 2 mce to trochę za mało. Myślę, że te 8-12 mcy jest bardziej zasadne.
        Zasadność tę testuję na sobie od 5 mcy. Czas pokaże, co z tego wyjdzie.
        Jedyny problem brania ziół, to zalewające mnie pieprzyki - zaczęły się pojawiać właśnie na ziołach - wszędzie!

pozdrawiam,
        r
    • boreo.boreo Re: Działania uboczne ziół? 16.06.11, 13:29
      A ja dostalam jakiegos mega uczulenia po ziolach - cale cialo mnie swedzialo.. Musialam wszystko odstawic i znowu wprowadzam po kolei, po jednym ziolku, tak, zeby wyhaczyc winowajce.

Mial ktos moze z was podobna sytuacje?
      • chorowitka85 do rdk69 16.06.11, 16:37
        mam dokładnie to samo - pojawiają mi się bardzo liczne pieprzyki, a wcześniej w ogóle ich nie miałam!!!!!!!
        • rdk69 Re: do rdk69 17.06.11, 07:58
          Dzięki za wpis - już wiem, że nie jestem sam.
          Kilka dni temu przerwałem zioła (po ponad 4 mcach). Obecnie RedRoot, ŻeńSzeń, różne żółciopędne oraz ostropest...
          Czytając Gumppka domyślam się, że odpowiedzialny na pieprzyki może być rdest, bo siada na wątrobę, a ona może powodować "wypieprzanie". Ale jak jest do końca - nie wiadomo, ALAT, ASPAT mam bardzo ładny... ale to nie musi być wyznacznik jej sprawności/obciążenia/zasyfienia...
          Zobaczę jak będzie wyglądać mój pieprzozbiór po miesiącu.

pozdrawiam,
          r
          • chorowitka85 Re: do rdk69 18.06.11, 18:30
            A czy ten RedRoot i ostropest to też na boreliozę? Ciekawy zbieg okoliczności, bo ja kilka dni temu zmniejszam dawki i zastanawiam się czy ich nie przerwać i nie dać organizmowi odpocząć, żeby się trochę oczyścił, zaczęłam bardzo źle się czuć na przewód pokarmowy. Jestem na ziołach od końca marca. W poniedziałek zrobię sobie kontrolne badania, trochę się boję, że mi się coś z wątrobą dzieje, brałam wysokie dawki tego rdestu...
            Po co bierzesz leki żółciopędne?
            • maleoobeauty Re: do rdk69 18.06.11, 18:39
              Witam. Mnie tez pobolewa wątroba odkąd zacząłem brać duże dawki rdestu. Zrobiłem badania na wątrobę i wszystko idealnie. Zmniejszyłem zażywanie rdestu tylko do nalewki i na razie trochę się watroba uspokoiła. Aha i do tego biorę 2x2 essentiale.
              • tosho Re: do rdk69 18.06.11, 22:15
                Od miesiąca biorę sproszkowane zioła z 1stchineseherbs: rdest, andrographis i koci pazur - każdego z tych 2 kaps. 3 razy dziennie z jedzeniem. Do tego suplementy.
                Po dwóch tygodniach ziół pojawiła się lekka tachykardia, kłucie w sercu i duża bezsenność (max 5h snu na dobę, co chwilę się budząc). Odstawiłem zioła, objawy te przeszły po jednym dniu. Odczekałem kilka dni, znowu włączyłem zioła i ponownie po ok. 2 tygodniach tachykardia, kłucie w sercu i bezsenność. Znów odstawiłem i od razu przeszło. Spróbuję dojść które z tych trzech ziół to powoduje (bezpośrednio samo ziółko w sobie albo może jakaś interakcja z którymś z suplementów, ale do tego raczej nie dojdę). Nie był to herx.
        • boreo.boreo Re: do rdk69 18.06.11, 22:32
          Ale mi sie nie pojawiaja pieprzyki, tylko swedzi mnie cale cialo. Bez zadnych pieprzykow czy wypryskow.
          Na razie wznowilam branie rdestu, jest ok, zobaczymy co bedzie dalej.
          • 1.teresa zioła 18.06.11, 23:29
            Ja zaczęłam brać zioła od 16 listopada , na początku po małych dawkach rdestu 3x dziennie i tak przez miesiąc ,potem zaczęłam zwiększać dawki.Teraz biorę 3x3 lub3x4 resveratrolu na przemian z rdestem ,do tego vilcacora 3x1 /bo mi spada ciśnienie/
            nalewkę z żen-szenia i głogu, rożeniec górski,
            Dawki zwiększałam stopniowo bo miałam skoki pulsu i arytmię. Teraz czasami mi puls skacze.
            Próbowałam już raz brać andro ale zle się czułam.
            W środę postanowiłam jeszcze raz spróbować z andro i wzięłam 1 tabletkę -nic się nie działo a wczoraj rano tez wzięłam 1 i po 4 godzinach mdłości , puls zaczął szaleć i ciśnienie skoczyło.
            Dziś nic nie wzie~łam ale rano nadal się zle czułam ,miałam mdłości i zawroty głowy i puls podwyższony.
            Chyba na razie zrezygnuję z andro.
            Przy ostatnich badaniach mia~łam podwyższoną bilirubinę , mam skierowanie na badania na wątrobę rozszerzone i usg . Wątroba mnie nie boli.
            • ter69 Wpływ na krzepliwość krwi 22.06.11, 14:20
              Czy wiecie które zioło z protokołu B. Powoduje zmniejszenie krzepliwości krwi?
              Zauważyłam, ze po pobieraniu krwi coraz dłużej muszę tamować jej wypływ. Czasem robię badanie rano a krew wypływa ponownie z tej ranki jeszcze po południu!
              • 1.teresa Re: Wpływ na krzepliwość krwi 22.06.11, 14:36
                Na pewno rdest a pozostałe muszę sprawdzić w książce. Zalecenie odnośnie rdestu; odstawic na 2 tygodnie przed zabiegiem
              • pies_z_laki_2 Re: Wpływ na krzepliwość krwi 23.06.11, 23:08
                Które zioła z protokołu - nie wiem, ale znalazłam to:
                "U chorych leczonych imbirem nie obserwowano objawów niepożądanych. Jednak w próbach in vitro stwierdzono, że imbir przedłuża czas krzepnięcia. W związku z tym nie należy podawać tego środka chorym, którzy mają zaburzenia krzepliwości oraz przyjmującym leki przeciwkrzepliwe. "
                źródło: www.panacea.pl/articles.php?id=2205

Piję namiętnie zieloną herbatę z imbirem bo pomaga mi na mdłości i bóle brzucha. Ty też?
                • ter69 Re: Wpływ na krzepliwość krwi 24.06.11, 16:59
                  Imbiru nie jem już prawie 2 miesiące ponieważ mocno rozgrzewa. Stosuję protokół Buhnera, ale z powodu zatrucia pokarmowego zrobiłam sobie przerwę, która trwa już 3 tygodnie. Tym bardziej dziwi mnie, że to zmniejszenie krzepliwości nadal się utrzymuje.
                  Pozdrawiam!
          • boreo.boreo Re: do rdk69 08.07.11, 21:56
            No, i okazalo sie, ze swedzenie skory powoduje u mnie koci pazur. Tylko jeszcze nie wiem, czy sam, czy w interakcji z czyms (glownie z rdestem..). Ale to juz za duzo zabawy zeby znow odstawiac wszystko i badac sam kociu pazur, wiec go odstawiam na razie i lakam dalej cala reszte...
    • pies_z_laki_2 Re: Działania uboczne ziół? 23.06.11, 22:32
      Znalazłam ciekawą informację, nie wiedziałam, gdzie to wkleić, a że wydało mi się ważne, daję tu, może się komuś przyda:
      "Berberys
      Z kory korzenia i owoców berberysu zwyczajnego Berberis vulgaris otrzymuje się szereg alkaloidów, w tym berberynę, berberubinę i inne [1, 2]. Berberyna była stosowana od wieków do leczenia biegunek. Używano jej w leczeniu biegunek wywołanych przez Vibrio cholerae, Escherichia coli i Giardia lamblia. Hamuje wydalanie elektrolitów, powstawanie enterotoksyn oraz działa rozluźniająco na mięśnie gładkie, zwalniając pasaż jelitowy, również poprzez blokowanie receptora muskarynowego. Rabbani i współpracownicy [16] przeprowadzili kontrolowane leczenie ostrych biegunek, wywołanych przecinkowcem cholery i pałeczką okrężnicy. Chorym, w przypadku biegunki wywołanej przez pałeczkę okrężnicy, podawano 400 mg siarczanu berberyny. W grupie leczonej berebryną znamiennie zmniejszyła się ilość płynnych stolców, w porównaniu z grupą otrzymującą placebo (42% wobec 20%, p<0,05). Podobnie w przypadku cholery, po 8 godz. terapii objętość stolców była znamiennie mniejsza niż w grupie placebo. Berberyna okazała się również znamiennie skuteczna w leczeniu inwazji pierwotniakiem Giardia lamblia. Badania wykazały, że działanie berberyny było bardzo zbliżone do skuteczności leczenia metronidazolem. W dawkach terapeutycznych lek był nietoksyczny. Wysokie dawki mogą powodować niedociśnienie, objawy podobne do grypy, zaburzenia dyspeptyczne. Berberyna wchodzi w interakcje z tetracyklinami. Jest przeciwwskazana u kobiet w ciąży oraz karmiących piersią, ponieważ może hamować metabolizm bilirubiny u noworodków. "
      (podkreślenie moje)

źródło: www.panacea.pl/articles.php?id=2205
    • bzyka.bzyklewska Re: Działania uboczne ziół? 24.06.11, 15:07
      Ręce ustąpiły mi zupełnie w ciągu ostatniego tygodnia, grzebałam dzisiaj dłońmi w kapuście kiszonej z lodówki, wsadziłam do zimnej wody i NIC - uporczywe kłucia przeszły - juppppiiii!!!! Można żyć normalnie, cieszę się jak dziecko! Trzeba było wcześnie sobie Notakehl podać, już dawno miałabym z głowy! lepiej późno niż wcale!
      • anula11fehu Re: Działania uboczne ziół? 15.07.11, 03:04
        Czytam że obawiacie się o wątrobę. Czy ktoś z was przed zastosowaniem ziół lub do kilku miesięcy wcześniej robił oczyszczanie organizmu w tym wątroby? Są różne metody. Osobiście niecały rok temu robiłam "drastyczne" oczyszczanie. Przy samej wątrobie usunęłam bardzo dużo zanieczyszczeń. Mam wrażenie że po niedługim czasie od rozpoczęcia ziół wątroba tez sie oczyszczała. Więc wydaje mi się że, któreś z ziół pomaga w poprawieniu funkcjonowania wątroby.
    • pikaczup Re: Działania uboczne ziół? 23.04.22, 12:47
      Te kłucia rąk i nóg to nie skutki brania ziół. Ja miałam dokładnie takie objawy, przed diagnozą boreliozy. Był to główny powód mojego szukania pomocy lekarskiej. Pierwsze emg też nic nie wykazało, następne już uszkodzenie nerwu w nodze. A potem zostały wykryte krioglobuliny we krwi. Myślę teraz że to krioglobuliny powodują zatykanie żył i te neuropatie w dłoniach i nogach. U mnie jest obecnie to mocno zaawansowane, bezskutecznie szukam pomocy, lekarze dają rozbieżne diagnozy. Obecne myślę, że te krioglobuliny są od boreliozy, lekarze temu zaprzeczają. Znalazłam takie opracowanie o krioglobulinemi od lekarzy z Lublina, że krioglobuliny mogą być w boreliozie.
      Bzyka, ciekawa jestem czy się wyleczyłaś. Myślę o tych ziołach. Próbowałam już szczeci, rdestu, tych tabletek w zestawach buhnera- i to nie pomogło. Może brałam nie te co trzeba , albo nie w tych dawkach. Ale lekarze mogą mi dać albo antybiotyki gdy powiedzą ,że to infekcja(trzy lata temu leczyłam się pół roku doksycykliną, tynidazolem i biotraksonem na koniec) albo sterydy lub immunosupresję (nie pomaga, pogarsza). Ewentualnie pregabaline- przeciwbólowo- niestety powala z nóg, polfilin- dostaję od tego kaszlu, vessel f, galvenox- niezbyt działa- na naczynia aby dotlenić nerwy. Nic z tego nie działa. ..

Po latach leczenia przeciwciała IGG spadły, ale zostały IGM, które nawet wzrosły.. Ból rąk(jużnie tylko palce, a całe dłonie po łokieć), nóg ( w kostkach i poszczególne palce), te kłucia teraz mam też w żebrach, w łopatce- 3 tyg po biotraksonie- miałam taki ból w łopatce, że pierwszy raz w życiu zemdlałam. Kiedyś ustępowały czasowo, obecnie po szczepieniu covid- już nie ma remisji. Pomijam koszt badań, lekarzy- dziesiątki tysięcy. Porażka.
      Sumując to wszystko: nie ma ratunku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka