Dodaj do ulubionych

bartonella - jakie objawy

27.09.11, 19:00
Bartonella opiszcie jakie macie objawy tego dziadostwa?
I czy badania wam wyszły dodatnie jak tak to gdzie?
I jak to leczyliście, jak długo?
Obserwuj wątek
    • mab62 Re: bartonella - jakie objawy 28.09.11, 08:37
      Objawy:
      pieczenie podeszew stóp,swędzące mikronaczyniaczki,wybroczyny przypominające ukłucie szpilką,swędzące wysypki przypominające "krechy"(na brzuchu,wzdłuż żeber).
      Pozostałe objawy mogące być od bb i każdej koinfekcji.
      Dodatni test metodą immunofluorescencji pośredniej w klasie IgM u dr.W.w Bytomiu,po miesięcznej antybiotykoterapii ukierunkowanej na bb.
      Leczenie:różne zestawy abx+suplementy+probiotyki+kilka ziół.
      Bart. leczę nieprzerwanie od 1,5 roku.
      Efekty znaczne,acz niesatysfakcjonujące.
      W perspektywie przejście na lek "ostatniej szansyna wyleczenie",czyli lewofloksacynę(tavanic).
      Pozdrawiam.
    • c.carlastory Re: bartonella - jakie objawy 28.09.11, 09:52
      Bóle i zawroty głowy, odrealnienie, bóle gałek ocznych, bóle podeszw stóp, wybroczyny, swędzące wysypki w postaci krost, zmiany skórne w postaci czerwonych, swędzących pręg, potwornie rozchwiany stan emocjonalny.
      Badania robione u dr W., wynik wątpliwy.
      Wciąż leczę, rifampicyna nie pomogła, przeszłam na tavanic.
      • predrak Re: bartonella - jakie objawy 28.09.11, 15:06
        Czy próbowaliście leczenia bardziej agresywnego, ja w chwili obecnej jestem na dożylnym cipronexie i będę go ciągnoł jak długo będę mógł.

Mieliście odrętwiała skórę? Ja mam uczucie odrętwiałej skóry na lewej nodze uczucie jakby odrętwiałego zarostu na tej nodze. Takie dziwne odrętwienie i giga zmęczenie w połódnie.
        • mab62 Re: bartonella - jakie objawy 28.09.11, 16:32
          Leczenie mam bardzo agresywne:rifa,azitro,mino,heparyna+15 dniowe pulsy metro+zioła.
          Wszystko w dużych dawkach.Największe polepszenie przyniosła mi mino i heparyna.
          Cipro dojelitowe nic u mnie nie wniosło.Dożylnego nie mogę ze względu na duże prawdopodobieństwo bart. w mięśniu sercowym.Herxy mogłyby mnie zabić.
          Giga zmęczenie w południe+herxy w okolicy łopatki najgorsze były przez pierwszy rok leczenia.W miarę zdrowienia te pogorszenia przesuwają się na godziny popołudniowe i nie są już tak drastyczne.Często "do przechodzenia".
          • mab62 Re: bartonella - jakie objawy 28.09.11, 19:46
            Napisałam,że cipro nic nie wniosło do mojego leczenia.
            Sprawdziłam w notatkach dlaczego.
            Myślę,że brałam go zbyt krótko-2 miesiące.Dłużej się bałam,bo leukocyty spadły mi poniżej 3, a płytki poniżej 70 tys.
            Wtedy żaden z wypróbowywanych przeze mnie preparatów nie poprawiał morfologii,dlatego zmieniłam cipro na azitro.
            Wydaje mi się że cipro u mnie bardziej działało na inne bakterie,nie na bartonelle.
            Bo w czasie brania cipro pojawiały mi sie nowe krechy bartonelowe.Dwie długie krechy wzdłuż żeber.
            Znikły dopiero na obecnym zestawie antybiotyków,ale wspomaganym heparyną i enzymami fibrynolitycznymi.
            Bardzo trudne to moje leczenie,ale ważne że powoli idzie do przodu.
            Wg.mnie bardzo powoli,wg.mojego lekarza całkiem nieźle.
            I tego się trzymam.
            Pozdrawiam.
        • c.carlastory Re: bartonella - jakie objawy 28.09.11, 21:04
          Pojęcie leczenia agresywnego jest bardzo względne, jeden zniesie 5 abx-ów, drugi dwa. Moje granice najlepiej zna mój lekarz, leczę się tak agresywnie, jak mogę, ale nie bardziej..

Mieliście, owszem. Drętwiały: skóra na głowie i mózg, prawy policzek, język i kończyny.
          • c.carlastory Re: bartonella - jakie objawy 28.09.11, 21:06
            A zmęczenie swego czasu takie, że wstawałam o 8, o 11 znów spałam, do 14. Potem o 19 lub 20 znów się kładłam i do rana, inaczej miałam zerowy kontakt z rzeczywistością.
            • predrak Re: bartonella - jakie objawy 29.09.11, 07:45
              Ja rano mam uczucie jakby w mojej lewej nodze gotowała się krew, a ok.godzin południowych to tak jakby ktoś wyłączył zasilanie 100 metrów to jest jak wejście na Mt everest, no i ta sztywność mięśni nogi jak kołki.
              • mab62 Re: bartonella - jakie objawy 29.09.11, 08:05
                Pedrak,jak chcesz poeksperymentować to spróbuj brać enzymy fibrynolityczne np:
                www.iherb.com/Doctor-s-Best-Best-Lumbrokinase-20-mg-60-Capsules/9201?at=0
                www.iherb.com/Source-Naturals-SerraPeptase-500-mg-60-Capsules/7935?at=0
                U mnie reakcja własnie w łydkach była piorunująca,od pierwszych capsułek.
                Obecnie,w łydkach znaczna poprawa.
                • c.carlastory Re: bartonella - jakie objawy 29.09.11, 08:26
                  A co one dają, jak działają?
                  • mab62 Re: bartonella - jakie objawy 29.09.11, 21:11
                    c.carlastory,chodzi o hyperkoagulację
                    forum.gazeta.pl/forum/w,26140,73227933,73227933,hypercoagulation.html
              • sangwinik_1 Re: bartonella - jakie objawy 29.09.11, 19:43
                Kurcze ja tez tak mam, wyszla mi watpliwa bart.
                Dzisiaj doszlam do uczelni, ale juz ciezko mi bylo wrocic, dokladnie jakby ktos wyciagnal mi bateryjke. Nogi ciezkie, rece ciezko podniesc i w klatce piersiowej tak mnie rozpiera.
                Mialam tak ostatnio na pulsie Tini, musialam przerwac.
                A teraz to nie wiem co zrobic. Biore Mino i Klabax. Chyba odstwie mino na troche.
                Jak bralam tetre to nie mialam az takich akcji z sercem.
                Napisalam do dr ale nie odp.
                Do tych ktorzy mieli ten objaw a juz im odpuscilo mam pytanko tresci JAK DLUGO TO TRWALO??? i na jakich lekach??? I jeszcze jedno po 3.5 miesiaca leczenia (na tetrze) dostalam Mino, cz to troche nie za wczesnie. Nie wiem cz to prawda, ale wyczytalam ze on dokladnie penetruje tkanki i raczej daje sie go po dluzszym okresie terapii innym antybiotykiem..
                prosze o jakies komentarze smile
                pozdrawiam z jeszcze slonecznej Szkocji! smile
                kamila
                • ninaspi Re: bartonella - jakie objawy 25.11.11, 19:55
                  Czy można być nosicielem bartonelli? Mam potwierdzoną bartonellę w klasie IGG.
                  Od lat miałam co jakiś czas zawroty głowy z uczuciem przelewania się w głowie.Czasem trwały dzień , czasem tydzień. Byłam u różnych specjalistów (głownie neurolodzy) i nikt nigdy nic nie znalazł.
                  Na ramionach mam od 4-5 lat wysypkę, która jest bardzo widoczna zwłaszcza po kąpieli oraz ekspozycji na słońce. Czy mogło dojść do uaktywnienia się bartonelli przy okazji zakażenia BB?
                  Jak ewentulanie można potwierdzić aktywne zakażenie? (Już zaczynam gubić się w tych wszystkich testach.)
                  • mab62 Re: bartonella - jakie objawy 25.11.11, 21:48
                    Owszem można być"nosicielem",a bardziej właściwe byłoby określenie"być chorym długie lata nic o tym nie wiedząc".
                    Ja myślę że BLO mam co najmniej 20 lat.
                    Leczę się od niespełna dwóch.
                    Potwierdzeniem aktywnej infekcji powinny być p/c w klasie IgM .
                    Ale w związku z tym że bartonella jest wysoce immunosupresyjna dodatnie wyniki testów na przeciwciała zdarzają się rzadko.
                    Decydujące w określeniu aktywnej infekcji są objawy.
                    Dlatego myślę,że powinnaś szukać pomocy u lekarza ILADS.
                    Namiary dostaniesz w Stowarzyszeniu Chorych Na Boreliozę.
                    Powodzenia.
                    • ninaspi Re: bartonella - jakie objawy 26.11.11, 12:43
                      Mab62- dzięki za odpowiedź. Leczę się u lekarza ILADS , więc na następnej wizycie porozmawiam o BLO.
                      Jeżeli choruję przez bartonellę , to pierwsze objawy miałam w wieku 13 lat. Wtedy też wylądowałam na 2 tygodnie w szpitalu, ale oczywiście niczego nie znaleziono. Wszystko tłumaczone było okresem dojrzewania. Czasami miałam kilka lat spokoju po których przychodziły dni z zawrotami głowy i zaburzeniami równowagi. Specyficznych pręg bartonneli nigdy nie miałam , za to wpomnianą wysypke na rękach, którą żaden dermatolog nie wyleczył.
                      Zobaczę co powie lek.
                      Mab62 - rozumiem,że u Ciebie objawy BLO, dały o sobie znać po infekcji przez BB?
                      • mab62 Re: bartonella - jakie objawy 26.11.11, 17:53
                        Nie,u mnie objawy Blo nasiliły się po bliskim kontakcie z nimfą kleszcza.
                        Był to jedyny kleszcz jakiego widziałam wczepionego we mnie.
                        Z tym że objawy neurologiczne+stawowe+mięśniowe+kardiologiczne+endokrynologiczne+dermatologiczne+ginekologiczne+nefrologiczne+laryngologiczne narastały stopniowo przez kilka ostatnich lat.
                        Najbardziej moje zdrowie"posypało się" po okresie mocno stresującym.
                        Dosłownie "zwaliło" mnie z nóg.
                        Jak chcesz poczytać co było dalej to zerknij do wątku:
                        forum.gazeta.pl/forum/w,26140,114234313,114234313,_Hashimotka_z_borelioza_moja_historia_.html
                        Pozdrawiam.
    • c.carlastory Ból stóp 26.11.11, 19:57
      Ja mam pytanie innego typu: czy ból stóp nasilał się u was jedynie na rifampicynie lub tavanicu czy też na innych lekach, niemierzących w blo, a np. w bb?
      • mab62 Re: Ból stóp 27.11.11, 14:49
        U mnie ból stóp znikał w czasie leczenia antybiotykowego.
        Niemniej zdarzają mi się jeszcze pieczenia stóp(lekkie) po Rifampicynie.
        Co do innych antybiotyków nie potrafiłam odróżnić po którym jest lepiej a po którym bez zmian.
        Natomiast ból łydek ewidentnie zmniejsza mi się po heparynie+ lewofloksacyna.
        • c.carlastory do mab62 27.11.11, 17:47
          Mab, a heparyna i enzymy to twój pomysł zaakceptowany przez lekarza, czy też lekarz z tym wyszedł?
          Można wiedzieć, jakie bierzesz suplementy i zioła?
          • mab62 Re: do mab62 28.11.11, 09:27
            Enzymy fibrynolityczne i heparyna,to efekt wspólny przemyśleń moich i kilku koleżanek leczących odkleszczowe.Poparty wcześniejszym przestudiowaniem materiałów amerykańskich na ten temat.
            Pomysł zaakceptowany przez lekarza prowadzącego,efekty niezłe.
            Jeśli chodzi o suplementy,to z tym bywa różnie.Ciągle je modyfikuje.Niemniej część np.na wzmocnienie serca,układu immunologicznego,ochronę wątroby -biorę nieprzerwanie od początku leczenia.Z tym że zwiększam dawki w miarę tolerancji.
            Nie napiszę jakie,bo to ma ścisły związek z infekcyjnym zajęciem "moich organów" i nie powinno być stosowane przez każdego.
            • predrak Re: do mab62 28.11.11, 13:33
              Mab 62 podaj swojego maila do kontaktu?!
              • mab62 Re: do mab62 28.11.11, 18:03
                mab62@onet.pl
            • c.carlastory do mab62 28.11.11, 20:28
              Dzięki mab za info.
              Nie chciałam naśladować suplementów, moje dobiera lekarz, pytanie było z ciekawości smile
      • c.carlastory Re: Ból stóp 28.11.11, 20:33
        Jeszcze jedno pytanie w temacie stóp: większość z reguły pisze o pieczeniu podeszw jako objawie. A czy mieliście inne rodzaje bólu stóp? np. uczucie przeszywającego kłucia, jakby ktoś nożem ciął albo targania mięśni? Jeśli tak, to czy łączycie to z bart?
        • predrak Re: Ból stóp 28.11.11, 21:30
          Ja miałem uczucie wbijanych szpilek w podeszwy stóp, a obecnie mam straszne bóle mięśni.
          • c.carlastory Re: Ból stóp 28.11.11, 21:38
            Szpilki znam - na całej długości nóg. Co do bólu mięśni, od dwóch dni mam identycznie jak ty: nie wstanę z przysiadu bez pomocy.
            Coraz częściej mam wrażenie, że bart jest nie do wybicia niestety.
            • predrak Re: Ból stóp 29.11.11, 08:05
              Musi się dać to wybić ale to jest gorsze od borelki do wytłuczeniasad
              Jak się okazuje.
            • caa-ddy Re: Ból stóp 12.12.11, 12:57
              nie miałam tego objawu zbyt często ,ale były incydenty takiego ostrego ukłucia miedzy palcami stóp - jakby igła się wbiła w ciało.Było to takie realistyczne uczucie,że nawet sprawdzałam czy rzeczywiście coś się nie wbiło, ale nic nie znalazłam.
    • ninaspi Re: bartonella - jakie objawy 29.11.11, 08:01
      A ja od lat mam co jakiś czas ataki swędzenia stóp. Nic na nich nie ma , więc zawsze myślałam,że poprostu przypociły mi się nogi. Niesety, teraz przy antybiotykoterapii , swędzą mnie stopy na potęgę. Cały dzień cisza, a wieczorem siedlisko wszy na podeszwach. Czy BLO może dawać taki świąd?
      • mab62 Re: bartonella - jakie objawy 29.11.11, 09:03
        Może,niestety nie tylko świąd w różnych miejscach,ale i swędzące wysypki.
        ...cały czas to przerabiam...
        obecnie okresowo.
    • adrian_fenig Re: bartonella - jakie objawy 29.11.11, 15:00
      Mistrz Burrascano podaje takie objawy blo:
      1. Gradual onset of initial illness, occasional light night sweats
      2. More CNS symptoms than skeletal symptoms, with CNS irritability, Gl upset, sore soles, subcutaneous nodules arms and legs, AM fevers, swollen lymph glands
      3. Elevated VEGF
      4. Rapid relapse of symptoms if treatment ended too soon or if treatment not optimal
      • szaniec2 Re: bartonella - jakie objawy 12.12.11, 14:11
        a czy wysypka na prawym reku moze byc efektem herxu na bartonelle czy objawem bartonelli? mam stwierdzone bb + bartonella. i ostatnio pojawila mi sei wsypka swedzaca ktore obejmowala tylko prawa reke. lecze sie od ponad pol roku ziolami (andro, resve i cats claw).
        • c.carlastory Re: bartonella - jakie objawy 12.12.11, 23:40
          W moim wypadku zmiany skórne każdorazowo były oznaką obecności bart we mnie. Nadal są zresztą.
          • mab62 Re: bartonella - jakie objawy 13.12.11, 05:42
            Ja objawy skórne,również wiążę z obecnością bartonelli,tzn. z czynną infekcją blo.
            • predrak Re: bartonella - jakie objawy 14.12.11, 19:54
              Czy też tak macie w ciągu dnia rano czuję sie w miarę dobrze, nie odczuwam drętwienia skóry w południe drętwienie się nasila i wieczorem ponownie zanika. Co to za dziwny cykl.
              • c.carlastory Re: bartonella - jakie objawy 14.12.11, 19:58
                Takiego cyklu nie mam, ale też występuje u mnie pewna prawidłowość: rano jest ok, wczesnym popołudniem też. Potem pojawia się ból i zawroty głowy, by odpuścić wieczorem, ale na to miejsce wskakują bardzo silne parestezje, które trzymają do rana. I tak codziennie.
                • pemoc1 Re: bartonella - jakie objawy 14.12.11, 21:39
                  Tez tak mam koledzy i kolezanki - taki dziwny cykl dniowy tj. rano w miare elegancko i potem bardziej dzien sie rozkreca dolaczaja objawy: zawroty, przymulenie, dretwienie za nosem, kołysania... dziwne ... ale wieczorem znowu w miare ok jak nad ranem. byc moze jest to spowodowane stresem ktory podraznia uklad nerowy i wtedy bartonella czy BB daje znaki.
                  • xena1988 Re: bartonella - jakie objawy 15.12.11, 10:09
                    A czy macie taki objaw jak : wrażenie gotowania się krwi pod skóra . Ja mam to pod lewą łopatką często jakby mi krew bulgotała dziwne uczucie bardzo . Czy ktoś sie z tym spotkał ?
                    • predrak Re: bartonella - jakie objawy 15.12.11, 12:15
                      Ja tak mam z tym wrażeniem gotowania się krwi i żadne leki pro-zapalne nie pomagają tak jak i na ból ja teraz mam straszne bóle mięśni nóg nie jestem w stanie zrobić przysiadu i płytki słaby sen. Jestem tym zmęczony bo trudno w tym wszystkim wypocząć. Sam ból powoduje zmęczenie, a po przejściu 100 metrów czuję się jakbym wszedł na Mt Everest.
                      • c.carlastory Re: bartonella - jakie objawy 15.12.11, 12:26
                        Gotowania się krwi nie odczuwam, mi najbardziej dokuczają objawy dotyczące głowy (zawroty, bóle, otępienie) oraz ból (mięśnie, ścięgna, kończyny, stopy). Na ból nic nie pomaga. I tak jak predrak, mam problemy ze snem. Po pierwsze nie umiem zasnąć i zajmuje mi to ze 2-3 godziny, po drugie jak już zasnę, to co chwilę się wybudzam, najczęściej z bólu. W efekcie końcowym codziennie wstaję nieprzytomna z bólu i niewyspania.
                        • predrak Re: bartonella - jakie objawy 15.12.11, 19:26
                          A próbował ktoś glutationu na lymenecie wszyscy bardzo pozytywnie się na ten temat wypowiadają. Ja wypróbowałem immunocal glutation dostępny na naszym rynku bez żadnych pozytywnych reakcji.
                          • c.carlastory Re: bartonella - jakie objawy 15.12.11, 20:04
                            Też próbowałam. I nic.
                            • c.carlastory Re: bartonella - jakie objawy 15.12.11, 20:05
                              Chociaż z drugiej strony stosowałam dość krótko, dla mnie był za drogi. Może w tym tkwi przyczyna. A może nie.
                              • predrak Re: bartonella - jakie objawy 15.12.11, 20:43
                                Nie w tym raczej nie tkwi problem na mnie też to nie podziałało. A jak reagujesz na rifampicynę?
                                Czy ją stosujesz? Ja jadę teraz na levofloksacynie 1x500 i rifampicynie 2x300. Zastanawiam się czy minocyklina mogła by wspomóc tą nierówną walkę
                                • c.carlastory Re: bartonella - jakie objawy 16.12.11, 08:18
                                  Rifę brałam, tak jak ty 2x300, nie zdała egzaminu niestety. Teraz Tavanic 1x500 z Mino 2x100, jak na razie bart wciąż aktywna. Osobiście mam wrażenie, że jest nie do wybicia.
                                  • predrak Re: bartonella - jakie objawy 16.12.11, 10:42
                                    Wiesz z rifampicyna też tak my ślałem dopiero moja lekarka mi podpowiedziała "bierz na pusty żołądek tak aby ciec co najmiej godzinną przerwę od jedzenie i jakimikolwiek lekami. I faktycznie wtedy zaczeła działać.
                                    • c.carlastory Re: bartonella - jakie objawy 16.12.11, 10:48
                                      Tak właśnie robiłam. Na początku wydawało mi się, że działa, miałam herxy, lekką poprawę, potem krach powrót wszystkiego i później już żadnego efektu, więc lekarz podjął decyzję o przejściu na tavanic.
    • ninaspi Re: bartonella - jakie objawy 27.12.11, 15:18
      Mam całe ciało porkryte siniakami Dzisiaj doliczyłam się 28 mniejszych lub większych sinych nacieków na nogach i rękach.
      Zastanawiam się czy to reakcja org. na abx czy może BLO daje o sobie znać? Zaznaczam,że nigdy wcześniej nie miałam tendencji do tworzenia się siniaków.
      IGG na bart. mam dodatnie, ale IGM ujemne. Jak myślicie czy robić badania DNA ? Wizytę mam dopiero 18-stego stycznia .... nie wiem co robić?
      • mab62 Re: bartonella - jakie objawy 27.12.11, 20:11
        Wg.mnie powinnaś poczekać do wizyty.

U mnie przy Blo w pełnej krasie,badania DNA były ujemne.
        P/c blo w klasie IgM pokazały się po miesięcznej antybiotykoterapii.
        Zresztą były tylko potwierdzeniem infekcji BLO,rozpoznanej u mnie przez mojego lekarza po objawach.
        • ninaspi Re: bartonella - jakie objawy 28.12.11, 09:12
          Chyba tak zrobię.Poczekam na wizytę .Dziękuje .Pozdrawiam
          • xena1988 Re: bartonella - jakie objawy 29.12.11, 20:33
            Witajcie mam takie pytanko bo lecze się na bartonelle od 3 miesiecy brałam levoxe i doxysmile i w miare bylo ok teraz zaczełam brać rimfopicyne i mam okropne pogorszenie neurologiczne znowu od nowa to samo zdrętwiał mi kark , napiął mi się miesięń a juz było tak piękniesad czy pogorszenie na tym leku może być spowodowane że nie działa na moj organizm dobrze i nie pomaga mi? bede wdzięczna za odpsmile
            Pozdrawiam
            • mab62 Re: bartonella - jakie objawy 29.12.11, 20:40
              Xenna,myślę że pogorszenie na Rifampicynie spowodowane jest właśnie tym że działa.
              Leczenie bartonellozy nie należy do łatwych.Trzy miesiące leczenia przy infekcji BLO, to dosyć krótko.Należy się uzbroić w cierpliwość.
              Będzie lepiej,musisz tylko przeczekać pogorszenia.
              • xena1988 Re: bartonella - jakie objawy 29.12.11, 21:23
                Dziękuje mabsmile akurat ty zawsze będziesz dla mnie przykładem w leczeniusmile już zamówiłam sobie enzymy fibrolityczne i bede sprawdzać smilesmile
                Pozdrawiamsmile
              • c.carlastory Re: bartonella - jakie objawy 30.12.11, 08:10
                U mnie oznaczało to, że działa. Niestety działa to nie to samo, co zadziała. Ogólnie bowiem nie poradziła sobie z blo.
      • fionka21 Re: bartonella - jakie objawy 29.12.11, 22:15
        nina, skłonnośc do niezasłużonych siniaków jest przy babaszji, niestety.

Zastanów się, czy nie masz innych objawów - silne bóle głowy ("głowa w imadle"), duszności, air hunger, czyli niemożność nabrania powietrza, kaszel, nocne poty, wielkie pragnienie, fabularne sny....

Babeszje leczy się inaczej i niestety bardzo drogo....
        • xena1988 Re: bartonella - jakie objawy 30.12.11, 10:44
          A czy masz już zaleczoną bartonelle c.carlastory ? co u ciebie sobie z nia poradziło?
          Pozdrawiam
          • c.carlastory do xena 30.12.11, 11:35
            Niestety nie mam. Z rifampicyny przeszłam na Tavanic, reakcje były bardzo silne. Wciąż łykam i wciąż mam objawy.
        • mab62 Re: bartonella - jakie objawy 30.12.11, 10:50
          Owszem,warto sprawdzić i babesiozę.
          Też się do tego przymierzam w przyszłym roku.
          Ale, bez względu na wynik p/c w kierunku babesjozy,najpierw leczy się BLO i to zazwyczaj konieczne jest leczenie tak długie, jak w przypadku np.gruźlicy(ok. 2 lat).
          Potem ,gdyby były i babesie- powalczę i z nimi.
          Niemniej,na razie nie wkręcam się w babesjozę,ponieważ i blo może imitować objawy babesjozy,np.siniaki,spadek płytek,leukocytów,trudności w oddychaniu,poty itd...
          Tak naprawdę nie da się odróżnić,które objawy są od danego patogenu.
          A o ilu,które sprzedały nam kleszcze jeszcze nie wiemy?
          • c.carlastory do mab62 30.12.11, 11:41
            Mab,
            mówisz o 2 latach na rifampicynie czy o 2 latach ogólnie, na różnych zestawach na blo?
            A skąd takie wnioski? To znaczy z artykułów, od lekarza? Bo ci, których ja znam, nie są zwolennikami aż tak długiego leczenia. Jestem ciekawa, skąd taka rozbieżność.
        • ninaspi Re: bartonella - jakie objawy 30.12.11, 11:16
          Mam nadzieję,że to nie babeszja. Wyniki w obu klasach są ujemne, ale wszyscy wiemy jak to jest testami diagnostycznymi.
          Zobaczę co się będzie dalej działo.
          • predrak Re: bartonella - jakie objawy 30.12.11, 13:03
            W mojej opinni babesie leczy się dużo łatwiej niż BLO a ta może dawać identyczne objawy jak babesia i borelka. Ja walczę z BLO już bardzo długo często przerywając kurację i zaczy nając leczyć babesję a to był błąd bo to BLO dawało takie silne objawy neurologiczne oczywiścioe babesje też miałem i dała silne objawy na lariamie ale teraz bardzo ciężko i opornie idzie leczenie BLO. To był błąd najpierw trzeba długo walczyć z BLO zanim zabierzecie się za babesję a tą leczy się w miarę łatwo parę miesięcy i po 5 tabletach lariamu nie miałem żadnych reakcji.
            • mab62 Re: bartonella - jakie objawy 30.12.11, 17:15
              Jeśli infekcję BLO porównać do gruźlicy( a ma z nią wiele wspólnego ),to okres najkrócej dwóch lat,wydaje się jak najbardziej celowy.Zwłaszcza przy przewlekłych,długo nie leczonych infekcjach.
              To spostrzeżenia dwóch lekarzy leczących ją w Polsce + moje własne obserwacje.
              Duże znaczenie ma stopniowe zwiększanie siły działania, synergistycznie dobranych antybiotyków w zestawach.
              Myślę,że przy monoterapii,bez względu na antybiotyk ,nie ma szans na całkowite wybicie tych patogenów.
              Ale to tylko moje obserwacje, z kiepskiego leczenia prawdopodobnie kilkudziesięcioletniej infekcji.W początkowym stadium choroby,był to antybiotyk całkiem niezły,ale w monoterapii i zbyt krótko (właściwe dawki tylko przez pół roku).
              Potem kilkanaście lat bez leczenia.
              Miałam dużo szczęścia,ale do czasu!

A czy stosując mocne zestawy,celowanych w nią antybiotyków i nie przerywając leczenia przez lata,uda się zwalczyć tę infekcje do końca,tego nie wiem.
              Mam tylko nadzieję,że się nie rozczaruję.
    • ninaspi Re: bartonella - jakie objawy 18.01.12, 21:00
      U mnie została włączona levoxa. Zobaczę reakcję na lek.
      • magga7 Re: bartonella - jakie objawy 19.01.12, 18:33
        a w jakiej dawce?
        • ninaspi Re: bartonella - jakie objawy 19.01.12, 20:06

500-ta raz dziennie
          • fufuszka Re: bartonella - jakie objawy 20.01.12, 13:46
            ja mam 500 mg dwa razy dziennie
            • predrak Re: bartonella - jakie objawy 20.01.12, 18:44
              je również 500 2 razy dziennie
              • fufuszka Re: bartonella - jakie objawy 20.01.12, 20:03
                Na tavanicu miałam bardzo mocne bóle kości ogonowej i teraz biorąc levoxę również te bóle powróciły. Są mniejsze niż na tavanicu ale są. Dzisiaj byłam u ortopedy i rtg. Okazało się, że mam dyskopatię na poziomie L5/S1. Zalecenie: zabiegi (laser plus mgnetoterapia) oraz ćwiczenia wzmacniające mięśnie brzucha i pleców.
                Obecnie biorę: klarmin, levoxę oraz metro 10 na 20 dni. Nie wiem czy te bóle kości ogonowej są teraz akurat od samej levoxy czy od połączenia levoxy i metro.
                W poniedziałek wprowadzam tetrę.
                • fufuszka Re: bartonella - ból stóp 24.01.12, 11:50
                  Jak u Was wyglądają te bóle?
                  • predrak Re: bartonella - ból stóp 24.01.12, 13:40
                    Ja mam takie bóle mięśni nóg że o własnych siłach z przysiadu ciężko mi wstać
                    • mab62 Re: bartonella - ból stóp 24.01.12, 17:02
                      Miałam pieczenia podeszew stóp,teraz marginalnie.
                      Miałam skurcze w łydkach,denerwujące zwłaszcza w nocy,bo występujące przy zmianie pozycji.
                      Mam jeszcze poranne sztywności w łydkach,pomaga heparyna i enzymy fibrynolityczne.
                      Czasem mogę zrobić już 50 przysiadów,ale bywają dni że przerywam po 15,bo łydki bolą.
    • kleszczorak Re: bartonella - jakie objawy 08.02.12, 15:49

Ciekawy artykuł na temat bartonelli i nie tylko
      • adrian_fenig Re: bartonella - ból stóp 08.02.12, 16:24
        fufuszka napisała:
        > Jak u Was wyglądają te bóle?

Bóle stóp - u mnie czasami kłujące, a czasami pieczenie. Występują jedynie w podeszwie stopy, najczęściej w piętach. Przez pewien okres pieczenie podeszw stóp było pierwszą rzeczą jaką czułem po przebudzeniu! Potem, po wstaniu z łóżka przeradzało się w kłucie nasilające się przy przeniesieniu obciążenia na stopę. Wszystko wyglądało tak, jakbym miał pinezkę w bucie.
        • fufuszka Re: bartonella - ból stóp 12.02.12, 11:43
          Bóle stóp pojawiły się u mnie na rifmpicynie, którą brałam od stycznia 2011 do stycznia 2012. Obecnie przeszłam na levoxę ale bóle stóp, zwłaszcza prawej utrzymują się nadal. Ba, są nawet jakby trochę mocniejsze.
          Zastanawiam się czy to dobry objaw że te bóle pojawiły się? I czy to dobrze że odstawiłam rif?
          O matko! Prawie dwa lata leczenia a to dziadostwo dalej we mnie siedzi.
          Dziwi mnie również to że wycofują się objawy, które pojawiły się jakieś 15 lat temu a te które doszły w trakcie leczenia nie bardzo chcą odpuścić crying
    • ninaspi Re: bartonella - jakie objawy 21.02.12, 07:57
      Powiem tak: czuję się jak po przejechaniu czołgiem. Głowa po Cipro kwadratowa. Mam nadzieję ,że BLO zdycha i warto tak cierpieć.
      Czy zwiększone uczucie odrealnienia na cipro może być herxem?
      • predrak Re: bartonella - jakie objawy 21.02.12, 09:09
        Cieżko powiedzieć czy to odrealnienie to bartonella.
        Ale samo uczucie bólu i cierpienia na dłuższy okres może powodować takie uczucie.
    • ninaspi Re: bartonella - jakie objawy 21.02.12, 09:18
      Predak podziwiam wytrwałość Twoją oraz osób , które walczą z odkleszczówkami przez długie miesiące/lata . Chylę czoła przed nimi, bo sama mam bardzo kiepską psychikę. Paskudne samopoczucie które ciągnie się u mnie zaledwie od lipca zeszłego roku działa na mnie wybitnie depresyjnie. Zastanawiam się czy nie wybrać się do psych po prochy rozweselające, bo mówiąc trywialnie :wymiękam.
      • predrak Re: bartonella - jakie objawy 21.02.12, 10:52
        Trzeba mieć dużo dużo nadzieji i wiary w to co się robi ja pomimo 5 lat i paru miesięcy wierzę w to co robię i mam nadzieję razem z moją lekarką. Ona jest dla mnie wsparciem i jej wiara w to co robi. Fakt faktem że te herxy dołują strasznie a ból jaki temu towrzyszy prowadzi do szaleństwa, totalna niemoc i bezsilność. A jak leczysz BLO?

Ja w chwili obecnej jestem na biseptolu i levoxie (levoxa w pulsach 2x 750 co drugi dzień) a biseptol codziennie 2x1. I jeszcze zioła polygonum cuspidatum.
        • ninaspi Re: bartonella - jakie objawy 22.02.12, 08:50
          Predak narazie jestem na Cipro, ale jak pisałam w wątku o skutkach Levoxy, mam odczucie,że nie dam rady długo na nim pociągnąć.
          • predrak Re: bartonella - jakie objawy 22.02.12, 11:14
            Wszyscy bardzo herxują lecząc Bartonellę jak otworzysz encyklopiedię i wpiszesz reakcja herxa to zobaczysz że bartonella jest opisana jako jedna z tych która dakje silne herxy. Ja przeszedłem na puslacyjną metodę bo nie daję rady z tymi reakcja ona są tak silne że mnie uziemiają przybijają do łóżka.
          • yollum Re: bartonella - jakie objawy 22.02.12, 11:33
            ninaspi, a nie masz problemów z bólem, pieczeniem achillesa? Ja po miesięcznej kuracji miałem bóle achhillesa. Przy takich objawach należy zmniejszyć dawkę bądź odstawić lek, bo grozi to zerwaniem ścięgien.
            • ninaspi Re: bartonella - jakie objawy 22.02.12, 12:46
              Yollum w tym problem ,że właśnie mocno bolą mnie achhilesy. Najgorzej dokuczają przy chodzeniu po schodach , albo przy podnoszeniu się z przysiadu .
              Myślę ,że sobie daruje chinolony. Nie zarzyłam dzisiejszej dawki Cipro i raczej już do tych leków nie wrócę, tym bardziej, że jak widać bardzo szybko negatywnie na nie reaguje.
              Po tygodniu drgawki na Levoxie, a teraz po tygodniu silny ból ścięgien na cipro.
              Wybitnie nie pasuje mojemu org. ta grupa leków.
              • predrak Re: bartonella - jakie objawy 22.02.12, 21:58
                Możesz sięgnąć po biseptol960 (bactrim) 2x1
                • fufuszka Re: bartonella - jakie objawy 15.05.12, 15:17
                  Do zmagających się z bartonellą: czy w trakcie leczenia też tak macie, że objawy, które pojawiły się przed leczeniem zmniejszają się lub zanikają a te które doszły w trakcie nie bardzo chcą ustąpić?
                  • predrak Re: bartonella - jakie objawy 15.05.12, 16:50
                    Ustępują ale bardzo opornie i powoli, ja teraz biorę gentamycynę. I pęcherz zaczyna pracować z dnia na dzień lepiej, głowa boli coraz rzadziej teraz tak napadowo, oczy łzawią też teraz napadowo i już nie tak silnie jak wcześniej. Ale odrętwienie skóry jak zaczarowane i ta sztywność mięśni i zmęczenie prawie w ogóle nie ustępują.
                    • fufuszka Re: bartonella - jakie objawy 15.05.12, 18:09
                      Ja mam tak niestety, że np. bóle stóp, które pojawiły się na rifie nie chcą póki co odpuścić, to samo bóle w skroniach i drgania mięsni (choć te są już mniejsze). Generalnie nie są to objawy, które utrudniaja mi życie ale niestety przypominaja mi o tym bartonellowym gównie crying
                      Problemy z serduchem są sporadyczne, to samo swędzenie skóry.
                      Mam równiez niestety tak, że gdy dłużej w słoneczny dzień jadę samochodem rozsadza mi głowę w skroniach i oczy.
                      Teraz jestem tydzień bez antybiotyków bo zbuntował się żołądek i powróciły bóle spojówek.
                      Z serduchem żeby dojść do takiego stanu w jakim jest teraz (czyli jeszcze nie całkiem super) walczyłam ponad rok.
                      No nic, póki co łykam dalej abxy.
                      Leczenie idzie strasznie opornie ale widzę efekty i chyba to jest najważniejsze.
                      • mab62 Re: bartonella - jakie objawy 15.05.12, 21:13
                        Ja też mam pierwszą w leczeniu przerwę od antybiotyków,bo na Levoxie pojawiły się masakryczne problemy ze skórą tułowia.
                        Właściwie,to nie całkiem jestem bez abx-ów,bo smaruje zmiany maścią z antytybiotykiem przepisanym przez dermatologa.
                        A bart.niestety nie odpuszcza,przez 12 dni było pięknie(poza swędzeniem skóry),a potem stopniowo zaczął się powrót objawów.
                        Mam dość tych BLO,u mnie wariant związany ze wzmocnieniem siły rażenia antybiotyków,się nie sprawdził.Leukocyty poleciały drastycznie,na zmianach bartonelozowych pojawiło sie nadkażenie grzybicze.
                        Na pocieszenie,dla tych ze spadającymi leukocytami w trakcie leczenia,mam dobra wiadomość.
                        Po 8 dniach bez abx-ów leukocyty wróciły do normy,płytki niestety nie.
                        Niestety czeka mnie dalsza walka.Tym razem dorzucam zioła Buhnera na bart.do antybiotyków.
                        • fufuszka Re: bartonella - jakie objawy 16.05.12, 08:28
                          Ja bardzo dobrze czułam się na zestawie: levoxa, monocyklina, duomox plus resveratrol (małe dawki tego zioła). Dodatkowo wzmacniałam wówczas organizm chlorellą i colostrum.
                          Niestety nie wytrzymał tego mój żołądek.
                          Na tym zestawie przebrnęłam przez malowanie w domu oraz biurze a także 15 km wycieczkę rowerem wink
                          • aaggaa77 Re: bartonella - jakie objawy 18.05.12, 10:34
                            Moje objawwy BLO poniżej , przeleczone zestawem z rifampicyną tylko przez miesiąc.
                            Badania w IMW w Lublinie BLO i Babeszja ujemne PCR nigdy nie robione.

Objawy BLO wg dr Kenneth Singletona:

* Zmęczenie (często z pobudzeniem , raczej rzadko wystepuje ale wystepujew przeciwieństwie do choroby z Lyme, która charakteryzuje się "bardziej" zmęczeniem często)
                            * Niskia temperatura ,Nie nigdy szczególnie rano i / lub późnym popołudniem, często związana z uczuciem chorowania na grypę lub wirusa uczucie tak
                            wirusa
                            * Poty, często ranek tak lub późne popołudnie tak(czasami w nocy tak , najczęściej w nocy,ostatnio objaw rzadziej występuje) -często opisywane jako "gęste" lub "klejące"tak
                            *Bóle głowy, szczególnie czołowe (często mylone z zatokamitak ) lub bóle na czubku głowynigdy
                            *symptomy ze strony oczu: epizody zamazanej wizji tak- ostatnio ale jednokrotnie, czerwonych, suchych oczu tak, ostatnio były nasilone
                            * Dzwonienie w uszachtak (szum w uszachnie , nigdy nie wystepował) i czasami problemy ze słyszeniem (obniżona lub zwiększona wrażliwość na dźwięki
                            (przeczulica) słuchowa praktycznie ciągły objaw
                            *Bóle gardła (wracające)rzadko kiedys częściej
                            * Spuchnięte węzły szczególnie szyja i pod pachami nie, raz tylko jeden powiekszony ale był ropien okolozębowy i kilka lat temu powiekszone węzly pachowe.*Lęki i ataki niepokoju inni spostrzegają Cię jako "bardzo niespokojnego"tak
                            *Epizody zakłopotania i dezorientacja to są zwykle przejściowe tak (i bardzo przerażające raczej nie); często mogą być w formie ataku. Raczej nie ???
                            *Słaby sen (szczególnie trudność z zasypianiem); zła jakość snu od lat bardzo nasilony objaw
                            *ból stawów i sztywność (często zarówno z lewej i prawej strony) w przeciwieństwie do boreliozy , gdzie ból i sztywność występują często po jednej stronie i charakteryzują się zmiana lokalizacji. Z tym jest róznie raz jak w bartonelli, raz jak w boreliozie
                            *Ból mięsni szególne łydek; moga to byc dragania mięśni i skurcze często
                            *ból stóp, wystepujacy częsciej rano obejmujących pięty lub podeszwy stóp (czasami błednie diangozowany jako zaplenie powięzi
                            podeszwy)nie nie występuje w 2001 roku miałam takie objawy bardzo dlugo ale ustapiły po przeszło miesiącu*symptomy podrażnienia nerwu, które mogą zostać opisane jako palenienie , nigdy, drgania, tak, dośc częstodrętwienia, tak ale ostatnio rzadko strzelanina,nigdy nie wystep. itd..
                            *Drżenie i / lub drżenie mięsienitak
                            *Palpitacje serca i dziwne bóle klatki piersiowej w przeszłosci wystepowały aktualnie brak
                            *Epizody braku tchu ( mozna tez tłumaczyc jako zadyszka, duszność) bardzo częśto
                            *Dziwne nawaracjace wysypki , czerwone linie (stretch marks) i specyficzne czułe guzki i grudki wzdłuż nóg lub rąk, gwieździste żyływystepowaly w przeszłości 2006, 2008,2009 r*Symptomy z strony układu pokarmowego, ból brzuchatak , przypominający bardzo silne skórcze i refluks nigdy nie wyst.
                            *Ból i tkliwość kości goleni bardzo często , głównie kość piszczelowa dr Burrascano:
                            Babeszja
                            -gwałtowny rozwój objawów we wczesnej fazie choroby, często z nagłym
                            pojawieniem się wysokiej gorączki, silnych bólów głowy, potów i zmęczenia
                            (dlatego łatwo jest rozpoznać kiedy nastąpił początek infekcji), zdarzało się w przeszłości od 2001 roku -kilkakrotnie +/-39,3 stopni mimo,ze od dziecka zawsze słabo tzn. nisko gorączkuję zazwyczaj 37,4- 37,8 i zawsze lekarze zwracali na to uwagę. Ostatnio tj. w lutym br.już na 2 antybiotykach miałam przeszlo 38, 4 kilkakrotnie.Temperatura jednego dnia spadała do 37,3 a drugiego znowu rosła do 38,2-38,4.- pocenie się, najczęściej w nocy, ale może być także w ciągu dnia, najbardziej dokuczaja własnie nocne poty, zlewne, koniecznośc przebrania się w nocy
                            - uczucie niemożności wykonania pełnego oddechu, tak , często suchy kaszel bez wyraźnej
                            przyczyny, kilka razy ale b.rzadko , nie wiążę tego z chorobami odkleszczowymi

- bóle głowy – mogą być bardzo silne (obejmują całą głowę, opisywane jakby
                            głowa była „w imadle”wink, tak ale rzadziej niż kiedyś

- silne zmęczenie, nie przechodzi po odpoczynku, pogarsza się przy wysiłku
                            fizycznym, tak ostatnio rzadko

- przytępienie umysłowe i zwolnione reakcje, tak napadowo, z różnym nasileniem i czasem trwania.
                            - zawroty głowy – bardziej uczucie braku balansu, niż zawroty głowy czy
                            orthostasis, tak bardzo nasilony objaw

- objawy zmieniają się szybko, nasilają się co 4 – 6 dni, nie zauwazylam takiej prawidlowości

- ‘hyper koagulacja’ często jest spotykana u osób z Babeszjozą, raczej nie ale nadkrzepliwośc była
                            - powiększenie śledziony – występuje rzadko, nie nigdy nie wyst.

- bardzo ciężki przebieg choroby może być wskazówką infekcji Babeszjozą.

źródło: www.lymediseaseassociation.org/B ... 200810.pdf

dr Harris:

- bóle głowy, tak
                            - nocne poty, tak
                            - gorączki, zdarzały się ale nie wiązałam ich z chorobami odkleszczowymi
                            - suchy kaszel, zaledwie kilkukrotnie
                            - łatwe tworzenie się siniaków, nigdy- szum w uszach, nie, nigdy
                            - napady złości, tak bardzo silne 4 krotnie, wrecz agresja nie mogłam samaw to uwierzyc i do tej pory ciężko ,że tak się zachowałam- uczucie rozpaczy, niestety tak- dreszcze, tak- uczucie gorąca, napadowo ale aktualnie rzadko
                            - koszmary senne, nie
                            - trudności w przełykaniu, nie- psychic phenomena,
                            - ciężkie objawy neurologiczne, jeżeli zaburzenia równowagi (wraz z przeracaniem,upadkami) sa ciężkie,dretwienia to tak dla mnie sa ciężkie- nadmierne pragnienie, raczej nie
                            - zmęczenie,tak
                            - artretyzm, tak,
                            - nudności, kiedys tak, bardzo silne napadowe i nawracające połaczone z utrudnionym oddychaniem –także odruchy wymiotne ale bez wymiotów- mineły w 2009 roku po przeleczeniu
                            - ogólne złe samopoczucie, często ale jest zdecydowanie lepiej jak przed laty
                            - anemia, trombocytoza, małopołytkowość. Nigdy w żadnym badaniu wręcz zbyt wys. Poziom wszystkich wymienionych wskazników
                            źródło:
                            www.lymeinducedautism.com/images ... 3,_LIA.pdf

dr Singleton:

- dreszcze, tak
                            - zmęczenie i często nadmierna senność, ostatnio cały grudzień i styczeń,luty- wysoka gorączka na początku choroby,kilkakrotnie
                            - nocne poty, często obfite, tak
                            - silne bóle mięśni, szczególnie - dużych mięśni u nóg,nie
                            - neurologiczne objawy często opisywane jako przypominające zawroty głowy
                            (uczucie braku równowagi, jakby „falowania” ), tak !!!
                            - depresja, tak- zadyszka, niemożność wykonania pełnego oddechu i/lub kaszel, tak
                            - zmniejszony apetyt/ nudności, bardzo często sa miesiące, czasem tylko dni,że jem na tzw.rozum
                            - powiększenie śledziony i/lub wątroby, nigdy- obniżone leukocyty, obniżone płytki krwi, podwyższone próby wątrobowe,
                            zwiększone ob, nie ale nie jestem pewna leukocytow kiedys cos się dzialo
                            - bóle głowy (migrenowe, uporczywe, w szczególności obejmujące tył głowy, górną
                            część szyi),tak kiedys bardzo często obecnie zdecydowanie rzadziej
                            - bóle stawów (ale także w Boreliozie i Bartonelli), tak ale stawy nigdy nie były opuchniete i obrzękniete , napadowo b. bolą, generalnie, to takie ćmienie, przewlekle, tepy i średni ból- niepokój/panika (także w Bartonelli), tak
                            - powiększone węzły chłonne. ([b] w lutym ale towrzyszyl stan zapalny kieszonki zebowej- ropień) kiedys miałam powieks
                            • aaggaa77 Re: bartonella - jakie objawy 18.05.12, 10:40
                              Możecie napisac co o tym sadzicie bo jaraz jestem pewna,ze mam BLO a innym razem wątpię co do Babeszji też mam wątpliwości?
                              • aaggaa77 Re: bartonella - jakie objawy 18.05.12, 10:46
                                Qrcze przepraszam za off topa to bylo tylko o BLo a ja jeszcze babeszję wrzuciłam.
                                • predrak Re: bartonella - jakie objawy 18.05.12, 12:55
                                  OAgatka babesje leczy sie w miarę szybko pare miesięcy i nie daja takich silnych reakcji jak to BLO i prosze pamiętajcie jesteśmy w Europie to nasze dziadostwo może sie trochę różnić od tego z US i może inaczej reagować na leki ja jestem teraz na gentamycynie. Wszyscy sie tego boją jak ogni a ja uważam że najlepiej tłucze to BLO. Ale reakcje są bardzo silne prawie przykuwające do łóżka.
                                  • fufuszka Re: bartonella - jakie objawy 19.05.12, 08:57
                                    Czy zauważyliscie na jakimś konkretnym zestawie na bart poprawę jesli chodzi o oczy (spojówki)?
                                  • fufuszka Re: bartonella - jakie objawy 19.05.12, 08:58
                                    gentamycynę bierzesz domięśniowo czy dozylnie?
                                    • predrak Re: bartonella - jakie objawy 19.05.12, 22:22
                                      Zastrzyki dwa razy dziennie domięśniowo,tania jest genta.
                                      • mab62 Klarytromycyna -skuteczność w leczeniu blo 21.05.12, 19:08
                                        Bardzo proszę o spostrzeżenia na temat skuteczności Klarytromycyny w leczeniu bartonellozy.
                                        Jeśli ktoś miał Klarytro,to w zestawieniu z jakim antybiotykiem działała najlepiej na blo?
                                        To dla mnie b.ważne.
                                        z góry dziękuję za odpowiedzi
                                        • margolcia_63 Re: Klarytromycyna -skuteczność w leczeniu blo 22.05.12, 05:50
                                          Cześć mab! Brałam z 8 m-cy Klabax z Zamurem, oczywiście z Tynidazolem ale po pierwsze nie wiadomo na co, po wtóre nie powiedziała bym, że oprócz lania się z nosa w trakcie leczenia coś ten zestaw wniósł. Zdiagnozowaną mam bb, bart, myko a najpewniej też chlamydie.
                                          Dlaczego mab nie chinolony?
                                          • mab62 Re: Klarytromycyna -skuteczność w leczeniu blo 22.05.12, 06:27
                                            Dzięki Margolcia za odpowiedź.
                                            Muszę mieć przerwę od chinolonów.
                                            Levoxa brana w mocnym zestawie przez 7 miesięcy,spowodowała u mnie duże komplikacje ze strony skóry.
                                            Rozważam gentamycynę z debecyliną,ale to po wakacjach.
                                            Na lato muszę mieć coś innego.
                                            Na problemy ze skórą pomaga mi erytromycyna w maści,dlatego pomyślałam o klarytromycynie doustnie.
                                            • mab62 Re: Klarytromycyna -skuteczność w leczeniu blo 22.05.12, 06:29
                                              Zresztą po makrolidach miałam największą poprawę,niemniej klarytro jeszcze nie brałam.
                                              Toteż myślę,myślę...
                                              • mab62 Boneset w dreszczach w bartonellozie. 23.05.12, 08:59
                                                Czy z osób z aktywną bart. stosował ktoś Boneset w formie herbatki.
                                                Chodzi mi dokładnie o ten Boneset (innego nie mogę znaleźć).
                                                Jeśli tak,to z jakim efektem?
                                                Proszę o opinie.
                                                Z góry dzięki za odp.
                                                • mab62 Re: Boneset w dreszczach w bartonellozie. 23.05.12, 08:59
                                                  nie wkleił mi się,chodzi o ten:
                                                  www.1stchineseherbs.com/boneset_herb.html
                                                  • predrak Re: Boneset w dreszczach w bartonellozie. 25.05.12, 13:57
                                                    połączenie ceftriaxonu i genatmycyny ale wali stopa jest jak z żelaza i wrze we wnątrz
                                                  • mab62 Nasilenie pogorszeń po ziołach. 05.12.12, 20:33
                                                    Ciekawi mnie,czy ktoś z weteranów,leczących bartonellozę ma silne pogorszenia po nowych ziołach polecanych przez dr.B.na BLO.U mnie ciągłe,codzienne pogorszenia (łydki,stopy,głowa,mięśnie podłopatkowe,skóra,serce)

Od 3 miesięcy w moich naczyniach włosowatych łydek "gotuje się krew".

Chyba pora wrócić do heparyny,po przeczytaniu ponownym tego wątku.

Ktoś obecnie bierze Heparynę domięśniowo ? (2xdziennnie) ?
                                                  • gniewosz53 Re: Nasilenie pogorszeń po ziołach. 06.12.12, 20:32
                                                    U mnie bartonella to były pręgi na ciele (na plecach), wysypki swędzące (dziwne), skurcze mięśni w nocy podczas snu (czasami bardzo bolesne), palenie w twarzy, igiełki wkłuwające się w ciało na twarzy i w stopach, bóle stóp (ale tylko rano - bolesne stopy, aż stanąć nie mogłem). Przez pare lat wszystko ignorowane, az w koncu choroba "wybuchła". Wtedy objawy neurologiczne, mgła umysłowa, odrealnienie.

Mam bb (szczep afzelii wg prążków w wb), bart i cpn (wykonywałem wszystkie koinfekcje po 2x żeby być pewnym).

Zaczałem od 01 listopada 2012 leczeni. Mam zestaw 450 doxy, 500 mg levoxy, 500 Azytro, pulsy tini? Myślicie że to dobry zestaw na bartonelle???
    • frynegundzio Re: bartonella - jakie objawy 09.05.14, 13:38
      Dawno pisaliście. Czy jesteście zdrowi? Przeszło wam? Dalej się leczycie?
      • jolamab Re: bartonella - jakie objawy 22.06.18, 18:42
        zdrowi nie będziemy nigdy, ale wciąż żyjemy smile
        • jolamab Re: bartonella - jakie objawy 22.06.18, 18:58
          A tak na poważnie. Protokoły antybiotykowe pozwoliły mi wyjść z niepełnosprawności fizycznej i umysłowej. Zioła pozwalają żyć i pracować.Dieta wyciszyła autoagresję.
          Co było skuteczne u mnie przy wyciszaniu objawów: myślę że wszystko: leczenie abx, ziołami, eksperymenty z suplementami, uszczelnianie jelit, wykluczanie innych przyczyn niż bb. Przy leczeniu bb schematy nie za bardzo się sprawdzają, ale trzeba zacząć od schematów i konsekwentnie wierzyć, że się uda. Powodzenia w leczeniu.
    • spadochroniarz64 Re: bartonella - jakie objawy 14.06.18, 11:42
      Przerobiłem ten temat na milion sposobów. Zapomnij o Polskich lekarzach !!!! Nikt się antybiotykami nie wyleczy. Ta choroba wykształciła jednostki przetrwalnikowe żaden antybiotyk tam nie dotrze Szkoda jelit.Tylko zioła z liposomami P Oruby Albo zioła z Kanady. One rozwalą mikrofilmy .Alternatywą marną jest hodować samem zioła i robić nalewkę.Moza żyć z tą chorobą ini objawów .
    • spadochroniarz64 Re: bartonella - jakie objawy 14.06.18, 11:43
      Przerobiłem ten temat na milion sposobów. Zapomnij o Polskich lekarzach !!!! Nikt się antybiotykami nie wyleczy. Ta choroba wykształciła jednostki przetrwalnikowe żaden antybiotyk tam nie dotrze Szkoda jelit.Tylko zioła z liposomami P Oruby Albo zioła z Kanady. One rozwalą mikrofilmy .Alternatywą marną jest hodować samem zioła i robić nalewkę.Moza żyć z tą chorobą i nie mieć żadnych objawów .
      • lymer Re: bartonella - jakie objawy 12.08.18, 20:20
        Ale pier...sz koleś jest mnóstwo osób zaleczonych iladsem i od lat nie mają nawrotów i nie reklamuj tak permanentnie liposow Oruby
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka