Dodaj do ulubionych

Badania - dr Horowitz

14.10.11, 19:21
Witam, zamieszczam większą część badań, które zalecił mi dr Horowitz (reszty niestety nie mam u siebie, bo zostały u lekarza, ale te co zamieszczam to na pewno większość). Być może dla kogoś okaże się to pomocne. Badania te były dobierane pod kątem mojego przypadku, jak dotarłem do doktora H. to już miałem za sobą 2,5 letnią wędrówkę po lekarzach w celu poszukiwania diagnozy, więc sporo badań i tak już było zrobione. W nawiasie nazwa laboratorium, w którym badanie było robione.

Badania z krwi:

laboratorium igenex.com:
1. Western-Blot IgM i IgG na boreliozę (igenex.com)

laboratorium mdlab.com:
2. Wirus HHV-6 warianty A i B real-time PCR
3. Epstein-Barr Virus real-time PCR
4. Mycoplasma fermentans real-time PCR

laboratorium bioreference.com:
5. IgA immunoglobuliny
6. IgG immunoglobuliny
7. Kwas metylomalonowy
8. Testosteron całkowity
9. Testosteron wolny
10. Gliadyna IgG i IgA
11. IgG subclasses/ subclass 1, 2, 3, 4, IgG całkowite/
12. IgE
13. IGF-1
14. Transglutaminaza IgG i IgA
15. Alergie (białko jajek, mleko, dorsz, pszenica, kukurydza, orzeszki ziemne, soja, krewetki, małże, orzechy włoskie, przegrzebki)

Badania ze śliny:

laboratorium aeron.com:
16. kortyzol - nie polecam robić kortyzolu ze śliny, badanie to nie jest wiarygodne, znalazłem kilka artykułów na ten temat. Jak już to kortyzol z krwi.
17. dhea - tutaj nie wypowiadam się, bo nie wiem

Badanie z moczu:

laboratorium doctorsdata.com:

18. metale ciężkie (15 różnych) - zbiórka moczu po podaniu środka chelatującego. Moim zdaniem w 99,9% przypadkach to badanie nic nie wniesie, nie żyjemy w sterylnym środowisku, każdy ma w sobie jakieś drobiny metali ciężkich. Jak nie ma powodów żeby podejrzewać zatrucie metalami ciężkimi, to nie robiłbym tego badania. Mi wszystkie metale wyszły w normie albo niewykrywalne, jedynie ołów podwyższony o bodajże jedną jednostkę powyżej normy.

Także generalnie większość z tych badań jest dostępnych w Polsce, jeśli ktoś uzna, że jest sens ich wykonywania.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jan440 Re: Badania - dr Horowitz 16.10.11, 21:21
      Czy koszt tych badań jest tajemnicą?
      • tosho Re: Badania - dr Horowitz 17.10.11, 16:49
        Niestety nie pamiętam dokładnych cen, to było 3 lata temu. Wiem, że cztery pierwsze badania były drogie, a reszta dużo bardziej znośna. To był też ten okres kiedy dolar był po 2 zł.
        • dx771 Re: Badania - dr Horowitz 17.10.11, 16:57
          tosho napisał:

> Niestety nie pamiętam dokładnych cen, to było 3 lata temu. Wiem, że cztery pier
          > wsze badania były drogie, a reszta dużo bardziej znośna. To był też ten okres k
          > iedy dolar był po 2 zł.

zresztą do cen badań trzeba by doliczyć koszt przelotu, więc lepiej dowiedzieć się ile by podobne badania kosztowały w Polsce
          • tosho Re: Badania - dr Horowitz 17.10.11, 17:52
            Głównie liczył się dla mnie kontakt z doświadczonym lekarzem. Nikt raczej specjalnie latać nie będzie żeby zrobić kilka ogólnodostępnych badań smile Chyba, że Dx-ie zbliża Ci się czas kolejnych badań prób wątrobowych, to... www.youtube.com/watch?v=aqlJl1LfDP4 big_grin
            • dx771 Re: Badania - dr Horowitz 17.10.11, 20:34
              tosho napisał:

> Głównie liczył się dla mnie kontakt z doświadczonym lekarzem. Nikt raczej specjalnie latać nie będzie żeby zrobić kilka ogólnodostępnych badań smile Chyba, że Dx-ie zbliża Ci się czas kolejnych badań prób wątrobowych, to... www.youtube.com/watch?v=aqlJl1LfDP4 big_grin

Jutro rzeczywiście robię, ale nie wiem czy zdążyłbym do pracy gdybym zrobił tam gdzie Tysmile

Popatrzę jak długo się leci:

www.flightradar24.com/
              >
              • great.blondino Re: Badania - dr Horowitz 17.10.11, 21:16
                nawet jakbyscie bardzo chciali to do Horowitza na badania watroby byscie poczekali...w listopadzie minie mi 12 misiecy jak jestem na liscie oczekujacych smile

• tosho Re: Badania - dr Horowitz 17.10.11, 21:34
                  Ja w 2008 r. czekałem około dwa i pół miesiąca, czyli faktycznie kryzys nie puka do branży. wink
        • jan440 Re: Badania - dr Horowitz 17.10.11, 21:26
          A dużo trzeba było mnożyć po 2 zł?
          • great.blondino Re: Badania - dr Horowitz 17.10.11, 21:41
            na badan sie nie wypowiem ale 1 wizyta u dr H kosztuje 900$ w gotowce smile
            • tosho Re: Badania - dr Horowitz 17.10.11, 21:54
              Czyli koszt pierwszej wizyty też poszedł w górę, ja płaciłem mniej smile
              Ogólnie w Polsce można mieć to samo za 150-200 zł (tyle kosztuje pierwsza wizyta, o ile dobrze się orientuję), więc NIE WARTO jakby komuś zaświtał pomysł wybrania się.

Jan440 - przepraszam, naprawdę nie jestem teraz w stanie odtworzyć ile płaciłem za badania.
              • ines108 Re: Badania - dr Horowitz 18.10.11, 15:56
                tosho napisał:

> Czyli koszt pierwszej wizyty też poszedł w górę, ja płaciłem mniej smile
                > Ogólnie w Polsce można mieć to samo za 150-200 zł (tyle kosztuje pierwsza wizyt
                > a, o ile dobrze się orientuję), więc NIE WARTO jakby komuś zaświtał pomysł wybr
                > ania się.

To ja się już pogubiłam - ostatnio na forum wszyscy się rzucili że nasi lekarze są beee i tylko ci z USA są ok.
                smile smile smile Wariactwo jakieś
    • pies_z_laki_2 Re: Badania - dr Horowitz 18.10.11, 14:09
      > 2. Wirus HHV-6 warianty A i B real-time PCR
      > 3. Epstein-Barr Virus real-time PCR
      > 4. Mycoplasma fermentans real-time PCR

Czekają mnie prawdopodobnie badania wirusów (HPV 6, 11, 16 i 18. może HPV 2, HSV1 i może coś jeszcze). Ale może to wydawanie pieniędzy bez sensu, bo i tak wiadomo, że te wirusy mam, może trzeba zrobić coś innego?

Dlaczego albo właściwie po co robiłeś powyższe badania, czy coś ci w nich wyszło na plus i co z tym robiłeś dalej? Czy robiłeś też jersinię?
      • tosho Re: Badania - dr Horowitz 19.10.11, 17:55
        Hej, lekarz zlecił takie badania (wyszły ujemnie), pewnie chciał sprawdzić czy nie ma jeszcze jakiś czynników infekcyjnych oprócz tego, co mi już wcześniej wyszło.
        Jersinię badałem w Polsce, wyszła ujemnie.
        • szila2008 Re: Badania - dr Horowitz 19.10.11, 21:26
          A co wogóle dała ci ta wizyta oprócz badań?
          • tosho Re: Badania - dr Horowitz 20.10.11, 16:30
            szila2008 napisała:

> A co wogóle dała ci ta wizyta oprócz badań?

Nadzieję. No i się "nadziałem", bo nic mi to leczenie nie dało.
            Ale od ponad roku nie biorę antybiotyków i bez leczenia jest tak samo nieprzerwanie źle. Maksymalnie mogłem wycisnąć metodami "naturalnymi" i wzmacnianiem organizmu jakieś 15% poprawy w ramach tego ciągłego złego samopoczucia, ale nawet i ta poprawa szybko poszła w las. Ostatnie półtora miesiąca to stałe pogorszenie, ale odwlekam powrót do abx jak długo się da. Antybiotyki też u mnie spowodowały długie skutki uboczne, które dopiero po roku przerwy w miarę ucichły. Także generalnie kicha.
            Ale co Wam powiem: nie wolno tracić pozytywnego nastawienia i wiary, i trzeba działać.
            • szila2008 Re: Badania - dr Horowitz 20.10.11, 18:58
              No tak.Jak też zastanawiam się nad powrotem do abx i również zwlekam na maxa.
    • pies_z_laki_2 Re: Badania - dr Horowitz 21.04.12, 20:45
      Great Blondino, a tobie dr zlecił te same badania? Nic się od tamtej pory nie zmieniło?
    • analogkid Re: Badania - dr Horowitz 21.04.12, 20:54
      czy zastanawial się ktoś jaki jest sens robienia badań w USA (Western Bloty) jeśli borelioze złapało się jeszcze w Polsce? w zasadzie to samo teoretycznie dotyczy innych zarazków
      • great.blondino Re: Badania - dr Horowitz 22.04.12, 00:01
        czesc badan sie pokrywa, nie wszystkie i jest sporo innych.

liste podrzuce za miesiac
        • analogkid Re: Badania - dr Horowitz 22.04.12, 06:55
          nie o to chodzi - jesli zaraziles sie w Polsce, to WB standaryzowane na szczepy z USA są nic nie warte. Nawet w USA fluktuacja szczepów jest podobno taka ze w poszczegolnych stanach są stosowane inne WB i nie zawsze ich wyniki sie pokrywają.
          • tosho Re: Badania - dr Horowitz 22.04.12, 16:22
            Mi wyszedł WB w Igenex igm+ igg-, w Polsce w laboratorium przyszpitalnym tak samo.
            Odstęp między badaniami wynosił 2 lata. Western Blot w Igenex jest krytykowany przez zakaźników w USA za złe kryteria uznawania dodatnich wyników. Szczerze mówiąc nie wiem komu wierzyć, bo w wielu kwestiach zarówno podejście ILADS jak i podejście "mainstreamowe" uważam obecnie za dalekie od pożądanego poziomu jeśli chodzi o skuteczność w chorobach przenoszonych przez kleszcze.
            Z pozytywnych rzeczy to ostatnio doznałem poprawy po pulsie tinidazolu i azytro, z czego się przeogromnie cieszę.
          • pies_z_laki_2 Re: Badania - dr Horowitz 22.04.12, 23:45
            Analog, nie wtrącaj się w rozmowę, jeśli nie wiesz o co chodzi, to poszukaj czegoś na temat, albo zapytaj. Nie pouczaj, bo to bez sensu.

Jak człowiek mieszka w Stanach, to uważasz, że powinien przyjechać do Polski,. żeby się badać?
            • great.blondino Re: Badania - dr Horowitz 23.04.12, 04:18
              jesli chodzi o mnie to fakt mieszkam w Stanach ale borel zlapalem w PL w 2008, nawet na WB wyszedl mi europejski gatunek (afzeli), ale ze zaczalem chorowac dopiero po przeprowadzce tutaj to cholera wie czy cos nie dorzucilem do zestawu.

a z badan w tamtym tyg robilem tylko C6 bardziej pro forma zeby miec podkladke dla ubezpieczenia gdyby czasem wyszlo pozytywnie (w co watpie biorac pod uwage ze jedno wyszlo mi juz ujemnie a na WB pasek Vise byl zawsze ujemny).
            • analogkid Re: Badania - dr Horowitz 23.04.12, 07:16
              Nie pouczam ani sie nie wtrącam bez powodu - na październikowej konferencji w CBDNA nawet sam dr Horowitz mówił ze laby stanowe czesto niewykrywają zakażeń genogatunków z innych cześci USA - z uwagi na odczynniki ukierunkowane na lokalne populacje. W Europie oprócz bb. która pewnie sama ma osobne inne szczepy, wystepuja powszechnie jeszcze inne gatunki wywolujace chorobe. Nie sądzisz ze to raczej istotne dla prawidłowości badań?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka