boreo.boreo 08.11.11, 16:48 Witajcie, czy ostatnio ktos z Was zamawial na Iberb? Mieliscie jakies problemy z dostawa?. Zamowilam 2 paczki ok 9 tygodni temu i ani widu ani slychu... Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pawel96b Re: Problemy z iherb 08.11.11, 19:02 Ja ostatnio czekalem 6 tygodni. 9 - to juz troche dlugo.... Pawel Odpowiedz Link
mariano_84 Re: Problemy z iherb 08.11.11, 23:55 Tak to jest jak się zamawia zwykłą pocztą. Paczki poprostu są kradzione i prawdopodobnie możecie się juz z nimi pożegnać. Odpowiedz Link
mab62 Re: Problemy z iherb 09.11.11, 04:33 forum.gazeta.pl/forum/w,26140,124829880,124829880,Zakupy_na_Iherb_.html forum.gazeta.pl/forum/w,26140,122960119,122960119,Zagraniczne_negatywne_opinie_o_iherb.html Jeśli chodzi o DHL w Katowicach,zamiast komentarza wkleję moją korespondencję z nimi: 1.list od DHL: Witam, Proszę o określenie zawartości przesylki, oświadczenie, skan upoważnienia oraz obustronny kan dowodu osobistego. 2.moje pytania do DHL: Witam. W związku z tym ,że od wczoraj bezskutecznie próbuję dodzwonić się na podany w pani mailu nr.tel.,proszę o odpowiedź droga mailową. Suplementy z dostawą za pośrednictwem Państwa firmy zamawiam po raz pierwszy,dlatego mam kilka pytań. 1.Do czego potrzebny jest skan upoważnienia i czy skan dowodu osobistego jest konieczny ? 2.Czy upoważnienie Państwa do odprawy celnej i zapłaty podatku Vat, wiąże się z dodatkowymi kosztami? W związku z tym,że jestem osobą przewlekle chorą i to wiąże się z dużymi kosztami,chciałabym koszty dostawy ograniczyć do minimum. Dlatego proszę o odpowiedź na te pytania,zanim odeśle Pani wymagane dokumenty. 3.Odpowiedź DHL: 1. konieczne do odprawy celnej tego typu towaru 2. koszty jakie wystapia to ok. 150pln (VAT 23% + koszty manip. związane z odprawa) Po telefonie do iherbu i amerykańskiej siedziby DHL,rozmowie z kompetentnym pracownikiem odprawy celnej,jestem pewna że Katowicki oddział DHL stosuje nieuczciwe praktyki naciągania klientów na dodatkowe koszty. W konkluzji:zdecydowałam o zwrocie przesyłki do iherbu. Oczywiście opiszę cała sprawę i zwrócę im uwagę na nieuczciwego dostawcę,jakim jest DHL. Zatem,zanim zamówicie przesyłke DHL dobrze sie zastanówcie. Kłopoty z pocztą,to przy tych komplikacjach,to Pikuś-"Pan Pikuś" Pozdrawiam. A jeszcze do wiadomości: przepisy celne przewidują system zwolnień od cła towarów o niewielkiej wartości: m.inn.Ustawa 1186/2009 art.23,24,25,26 mówi o całkowitym zwolnieniu z cła przesyłek o wartości do 150 euro. Podatek Vat od suplementów,nie zawierających alkoholu wynosi obecnie 8%. Darowizna od osoby prywatnej np.z USA do wysokości (chyba 40 dol)jest całkowicie zwolniona z cła i podatku Vat,jesli wypełni się odpowiednio list przewozowy. Może komuś się to przyda? Odpowiedz Link
sangwinik_1 Re: Problemy z iherb 09.11.11, 19:20 Polska to rzeczywiscie zascianek... Jak czytalam te info na temat wysylki do PL to sie wstrzymywalam. Dopiero jak wyjechalam do Szkocji to postanowilam stad zamowic - tez przez DHL i dostalam po chyba 3-4 dniach... Az bylam w szoku... Jak widac nasi sie jeszcze nie dorobili,, moze i nawet nigdy sie nie dorobia. Odezwe sie jak bede sie wybierac do PL ( wstepnie kolo lutego) moze ktos bedzie chcial zamowic na moj adres w UK to przywioze mu to do Polandu. Jestem z Opolskiego jakby co pozdrawiam Odpowiedz Link
boreo.boreo Re: Problemy z iherb 18.11.11, 20:00 No nie wiem, czy klopoty z poczta to pikus. Gdyz Ty chociaz wiedzialas, ze ta paczka jest i mozesz ja odebrac albo nie, a ja na chwile obecna jeste -160 USD za 2 paczki, ktore nie doszyly... Odpowiedz Link
koala101-0 Re: Problemy z iherb 09.11.11, 10:44 ja zamawiałam w sierpniu i do tej pory paczki nie mam. Czy jest możliwość odzyskania pieniędzy skoro pobrane były z karty kredytowej? Odpowiedz Link
mab62 Re: Problemy z iherb 09.11.11, 19:37 Napisz do nich maila,sądzę że zwrócą Ci kasę. Odpowiedz Link
boreo.boreo Re: Problemy z iherb 18.11.11, 19:58 Koala, no wlasnie, a ja na poczatku wrzesnia... Bedziesz do nich pisal odnosnie zwrotu kasy za te niedostarczone paczki? Odpowiedz Link
rich69 Re: Problemy z iherb 19.11.11, 15:41 Tak, iherb zwroci Ci kase, rowniez mozesz zwrocic sie do Banku ktory wydal Ci karte. Ja mam American Express i w ciagu tygodnia dostalem zwrot kasy na konto karty, bez zaswiadczen i innych cudow, zrobilem to telefonicznie. Nie byla to przesylka z iherb ale rowniez z USA. Odpowiedz Link
pawel96b Re: Problemy z iherb 21.11.11, 13:46 Paczka z 3 listopada, wartosc $17 - doszla po 10 dniach Paczka z 4 listopada, wartosc $37 - do tej pory jej nie mam, nastawiam sie na 1 miesiac czekania. Moim zdaniem, to nie poczta tylko Urzad Celny sobie trzyma. Wydaje mi sie, ze moze to byc taka kara za "niewypelnianie" deklaracji. Za male kwoty, zeby scigac ludzi, wiec sobie potrzymaja, zeby nam za latwo nie bylo... Pzdr, Pawel PS. Do tej pory wszystko z iherba do mnie dochodzilo, tylko czasem po miesiacu. Odpowiedz Link
pawel96b Re: Problemy z iherb 21.11.11, 13:52 Aha, bo nie napisalem jeszcze, ze ta pierwsza paczka najwyrazniej nie przekroczyla tej magicznej granicy 20 euro, powyzej ktorej zaczyna sie clo itp. Pzdr, Pawel Odpowiedz Link
boreo.boreo Re: Problemy z iherb 23.11.11, 12:47 A wiecie moze z kim konkretnie nalezaloby sie kontaktowac z Iherb? szukam tu na forum ew. namiarow, ale nie moge nic znalec. Moze ktos juz namierzyl kogos do kontaktu ze strony iherb. Bede bardzo wdzieczna! Odpowiedz Link
pawel96b Re: Problemy z iherb 23.11.11, 13:19 Paczki z iherba, ktore dochodza, maja taka ladna zielona pieczatke Urzedu Celnego "Dopuszczone costam....". Moze sprobuj z nimi pogadac czy tej paczki tam nie ma? To moze nie byc problem poczty/iherba. Pzdr, Pawel Odpowiedz Link
bladyswitem Re: Problemy z iherb 26.11.11, 17:36 czy komuś dochodzą paczki z iherb? czy wszystkie grzęzną? Odpowiedz Link
dx771 Re: Problemy z iherb 27.11.11, 23:26 Jedna paczka mi też zagineła - nie wiem jak si eskontaktować z Iherb Pomożecie? ....... Odpowiedz Link
1.teresa Re: Problemy z iherb 29.11.11, 12:27 Zamawiałam 3 listopada -dostałam wczoraj. Odpowiedz Link
pawel96b Re: Problemy z iherb 29.11.11, 13:04 A wartosc paczki przekraczala 20 euro? Moja z 4 listopada jeszcze nie dotarla, ale zaczne sie niecierpliwic dopiero w przyszlym tygodniu. Pawel Odpowiedz Link
pawel96b Re: Problemy z iherb 29.11.11, 19:15 Ha, wlasnie dzisiaj wieczorem dotarla. Czyli u mnie iherb dziala nawet ponizej 1 miesiaca. Pawel Odpowiedz Link
1.teresa Re: Problemy z iherb 29.11.11, 19:40 Otrzymuje od nich potwierdzenie zamówienia a drugi mail w dniu wysyłki. Odpowiedz Link
ceviche1 Re: Problemy z iherb 01.12.11, 16:57 Ja do nich wyslalem maila w sprawie przesylki ktorej nie otrzymalem a wyslanej 29 wrzesnia poczta miedzynarodowa . Odpisali ze nie wiedza co sie z nia stalo bo nie maja mozliowosci jej sledzenia i w zasadzie nie robia zwrotów ale w moim przypadku z uwagi iz jestem dobrym klientem , wielokrotnie wczesniej zamawialem i dochodzilo zrobia odstepstwo od reguly i zwroca mi kase na karte . Potwierdzam dzis wplynela na moje konto . Odpowiedz Link
dx771 Gdzie reklamować? 01.12.11, 22:31 Moja paczka która nie dotarła też była wysłana 9 tygodni temu. Odpwiedziałem na maila o wysyłce paczki - że nie doszła. Brak odpowiedzi. Może znacie adres na reklamacje? Przecież w Polsce paczki są jakby rejestrowane. Odpowiedz Link
mab62 Re: Gdzie reklamować? 02.12.11, 08:43 Po lewej stronie na dole strony iherbu masz:Contact . Wchodzisz w to ,piszesz maila i wysyłasz: www.iherb.com/info/Contact Mnie zdarzyło się,że dwukrotnie (na kilkadziesiąt zamówień do tej pory) nie doszły dwie przesyłki.Po opisaniu sprawy zwrócono mi pieniądze na konto. Mam nadzieję że i tak będzie w twoim przypadku. Powodzenia. Odpowiedz Link
dx771 Re: Gdzie reklamować? 10.12.11, 11:35 Niestety Iherb nie odpowiada na moj reklamacje. Odpowiedz Link
rich69 Re: Gdzie reklamować? 10.12.11, 17:41 Dowiedzialem sie ze przesyki sa przetrzymywane przez urzedy celne, zobacz kto dostarcza Ci przesylki z iherb, tam sie dowiesz przez ktory urzad celny przchodza te przesyki. Moze interwencja w odpowiednim urzedzie celnym cos pomoze. Odpowiedz Link
qwerty090 Paczka powyżej 20 euro 29.12.11, 09:29 Czy przy zamówieniu paczki za więcej (3 razy więcej np.) cło mam jak w banku? Odpowiedz Link