Dodaj do ulubionych

Pilnie rady!

09.05.12, 11:46
Witam!
bardzo prosze o pomoc
w doradzeniu.Bede miala robiona
kolonoskopie i Gastroskopie.
Chcialabym poprosic lekarza by
pobral na jakies bakterie probki,ale
nie wiem jakie ?
Bardzo prosze o pomoc!
Z gory dziekuje!
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • analogkid Re: Pilnie rady! 09.05.12, 11:58
      np helicobacter pyroli z wycinka gastroskopii
      • depakinka11 Re: Pilnie rady! 09.05.12, 12:06
        Bede miala w Warszawiwe na Brzeskiej robione.
        Dzisiaj jade na konsultacje,poniewaz u mnie musi byc
        wieksze przygotowanie do kolonoskopii i gastroskopii
        biore Acard i Plavocorin na rozrzedzenie krwi ,wiec na 7 dni tak slyszalam
        musze miec odstawione leki na rozrzedzenie ,a bra c zastrzyki w brzuch,
        poza tym mam cukrzyce leki w dzien zabiegow musze etz miec odstawione.
        Czy mozliwe jest wykonanie kolonoskopii i gastroskopii jednoczesnie w ciagu
        tego samego dnia przy ogolnym uspieniu?
        Mam bardzo duze klopoty gastryczne i wynik z kalu wylazal krew utajona
        resztki ltuszczowe,pokarmowe i roslinne
        • analogkid Re: Pilnie rady! 09.05.12, 14:07
          dlaczego nie - jesli lekarz tak zadecyduje to o ile nie ma innych przeciwwskazan to oba badania zrobi za jednym razem, tylko wiem ze czasami lekarze nie chca dawać narkozy do gastro czy kolonoskopii wiec tu sie nie wypowiadam, wiem tyle ze to jest możliwe i praktykowane.
          • zazule Re: Pilnie rady! 09.05.12, 19:59
            Lekarz z sam pobierze wycinek, jak zobaczy jakies zmiany, do badania histopatologicznego, nawet jak nie bedzie zmian, a sa duze objawy to wycinki moga zostac pobrane.

Jak chesz cos ekstra np w w kierunku boreliozy to najlepiej skontaktowac sie z CB DNA czy zrobia Ci PCR i w jaki sposób masz dostarczyc materiał.Dla lekarza nie ma znaczenia czy pobierze jedna próbke wiecej. Tylko muisz go o to poprosic. Wydaje mi sie ze wtedy lepiej pobrac jak jest jakias zmiana typu stan zapalny bo jak nie ma to pobieranie wycinków w ciemno na bb czy blo nie ma sensu.

Dr Jones miał przypadki pacjentów z borelioza w zoładku. Sa przypadki bb w woreczku zołciowym , nie wiem czy bb moze zyc w jelitach.

pozdr
            zaz

• depakinka11 Re: Pilnie rady! 10.05.12, 07:38
              Dziekuje za rady!
              Bylam wczoraj w Warszawie ,mjaa dzwonic dzisaj na kiedy bede miala Gastroskopie
              Chcialam zapisac sie na kolonoskopie to Doktor mowil ze nie potrzeba narazie
              zeby zrobic sama Gastroskopie z uspieniemW zaleniu jest Gastroskopia z ocena blony sluzowej
              dwunastnicy i ewentualnymi wycinkami oraz okreslenie HP+ewentualnie biopsja zoladka.
              Wspomnialam Doktorowi ze bym chciala miec zbadane czy nie mam Lipodystrofii Jelitowej
              to powiedzial ze to bardzo rzadko sie zdarza wiec nie potrzeba.Kolonoskopie mialam w zeszlym
              roku w lipcu.Wynik nie byl dobry.A jelita w brzuchu mnie bola szczypia kluja i mam ucisk w dole na odbyt i w lewym boku nisko przed biodrem mnie boli.
              Mam jeszcze jedna prosbe,czy ktos z Was robil badanie LTT ?
              Czy odstawialiscie na 6 tygodni antybiotyki i Orungal?
              Bo musze te badanie zrobic ,w labie Synewo jakie jest dobre w Warszawie?
              Czy pobranie ejst na czczo?
              Bardzo prosze o rady wszystkie!
              Z gory dziekuje!
              Pozdrawiam
              • depakinka11 Re: Pilnie rady! 10.05.12, 08:15
                Zazule gdy poprosze lekarza,ktory bedzie robil
                mi gastroskopie czy poprosic go o popbranie probki
                na borelioze i bartonelle?Czy te probki sama mam wyslac do Poznania?
                Czy musialabym wczesniej rpzed gastroskopia dzownic do Poznania?
                Nie wiem jak to zrobic?
                • depakinka11 Re: Pilnie rady! 10.05.12, 08:51
                  Prosze moze ktos wie ,gdzie najlepiej wykonac
                  test LTT w Warszawie?I jaka cena jest obecna?
                  Znalazlam cos takiego na ulicy Walbrzyskiej w warszawie
                  Marcin Kalęba
                  Pomozcie prosze!
                  mam zalecenie od lekarza na test LTT
                  • ayurveda101 LIPODYSTROFIA I LTT 10.05.12, 08:55
                    SYNEVO DZIKA 4. LTT cena 450 minimum 6 tyg nie brać abx ja nie brałem 3,5 tyg i nie wiem czy badanie wyszło zafałszowane czy nie.

Do lipodystrofii jelitowej SAMA GASTRO WYSTARCZY
              • analogkid Re: Pilnie rady! 10.05.12, 10:02
                depakinka11 napisała:

> Wspomnialam Doktorowi ze bym chciala miec zbadane czy nie mam Lipodystrofii Jel
                > itowej
                > to powiedzial ze to bardzo rzadko sie zdarza wiec nie potrzeba.Kolonoskopie mia
                > lam w zeszlym
                > roku w lipcu.Wynik nie byl dobry.A jelita w brzuchu mnie bola szczypia kluja i
                > mam ucisk w dole na odbyt i w lewym boku nisko przed biodrem mnie boli.
                > Mam jeszcze jedna prosbe,czy ktos z Was robil badanie LTT ?

kurcze skąd u Ciebie takie problemy jelitowe, od zawsze tak miałaś? choroba Whipplea to nezmiernia rzadka przypaddlosc - czytalem ze jak dotąd opisano kilkaset na świecie to by bylo raczej bardzo malo prawdopodobne

pozdrawiam
                • ayurveda101 Re: Pilnie rady! 10.05.12, 10:13
                  Nie taka rzadka jak się wydaję. U mnie też ją podejrzewali, choć ze mną to trochę inaczej bo jak byłem nastolatkiem jedździłem z zamiłowania na stopa po całej europie i lekarze powiedzieli, że mam większe prawdopodobieństwo, że to mogłem to wyłapać. Jak leżałem w szpitalu jeden pacjent na oddziale to właśnie miał. Podejrzewali celiakie a wyszła mu choroba whiplle'a. Miał bóle stawów i strasznie schudł.
                • depakinka11 Re: Pilnie rady! 10.05.12, 13:52
                  analogkid ,nie mialam wogole problemow z jelitami
                  nawet podczas brania antybiotykow.
                  Zaczelo sie od przyjmowania leku na cukrzyce Glukobay
                  i Statyny na bardzo wysoki cholestrol i triglicerydy,w kilka miesiecy
                  nagle schudlam do 43kg, a wazylam 64kg.
                  Zaczely sie problemy bolwoe silne z tylu,zaczely sie problemy typu
                  dziwny stolec ucisk nie do konca wyproznienia,zaczely sie silne bole kregoslupa
                  silniejsze w ledzwi i kosci ogonowej i nad koscia,miednicy itd.
                  O jakiegos czasu mam jakby zdretwiala dziwnie skore w lewej nodze i bole
                  wszystkie sa po lewej stronie siniejsze,kluja tez jelita,w srodku nad brzuchem kluje
                  i wszystko dziwnie boli i mam mdlosci.
                  poza tym jestem bardzo odwodniona pomimo ze pije duzo plynow.
                  Wlawsnie wrocilam z przychodni i mam wenflon zalozony bo dostalam kroplowke z soli
                  fizjologicznej i mam za godzine znowu isc,kroplowka leci prawie 3 godziny,mam silne dreszcze caly czas gesia skjorke a jest cieplo na dworzu.
                  Po kroplowce z soli fizjologicznej wrocilam ledwo i zmierzylam cukier a tu 51mg szybko zjadlam kanapki z miesem z kurczaka.
                  Klopoty powyzsze zaczely sie gdy zaczelam przyjmowac w/w leki.Od stycznia nie biore ani statyny ani Glukobayu mam w zamian Diaprel MR.Ale nie tyje nic a nic.
                  • analogkid Re: Pilnie rady! 10.05.12, 14:31
                    hmm, no nieciekawa sprawa z tymi jelitami te leki na cukrzyce do bezpiecznych na jelita nie należą, statyna podobnie. Zgodzilbym sie z tym ze antybiotyki dopelnilyby reszty ale to musialabyś je brać chyba z kilka dobrych lat bez przerwy zeby w polaczeniu z innymi lekami czy naturalna skonnością spowodowac taki stan - sam nie wiem, leki napewno jelitom i żołądkowi nie pomagają no ale co zrobić jak są potrzebna do leczenia... Pozdrawiam
                    • zazule Re: Pilnie rady! 11.05.12, 17:42
                      Muszisz wczesniej zadzwoni do CBDNA i zapytac jak oni to widza.

Statyny działaja tez przeciw mikrobom (pomijajac skutki ubocznesmile). kiedys chorzy na SM je stosowali i czesci pomgało. Potem sie okazalo ze działaja tez min na chlamydie. Potem chorzy na Sm przeszli na abxy. Life pisła ze kuracja statynami duzo jej dała w leczniu Sm, zanim zaczeła abxy.

Trudnoc powiedziec czy podanie statyn z abxami jakos nie spowodowało zakłocenia równowagi w jelitach i doszło do nadkazenia.

To jest oczywiscie tylko gdybanie...

Mam podobne obserwacje w łaczeniu heparyny i abxów ale to moze tez byc zbieg okolicznosci. Wiadomo jednak ze heparyna tez ma dziłanie przeciwbakteryjne.

Tez czytałam ze choroba whipple'a jest niedoszacowana i co gorsze starsznie sie zaczyna rozprzestrzeniac.

pozdr
                      zaz

• zazule Re: Pilnie rady! 11.05.12, 17:46
                        Orungal jest taki sobie na infekcje przepwodu pokarmowego, niby grzyb wrazliwy a leczenia g dawało. Ja mam lepsze doswiadczenia (tzn z własnego przypadku) z ketokonazolem jest lepszy tez niz flukonazol.
                        pozdr
                        zaz
    • gambit56 Re: Pilnie rady! 10.05.12, 13:27
      Jezu! Myślałam, że działam w dobrej wierze.
      Wiadomości o nim skopiowałam z jakiegoś forum, skoro sam lekarz podaje ten nr to co jest w tym złego.
      • depakinka11 Re: Pilnie rady! 17.05.12, 14:07
        Mam prosbe,robilam badanie z krwi na D-Dimery-met.ilosciowa
        wynik : 244,51 ng/ml
        Biore caly czas Acard 75mg 1x1 dziennie i Plavocorin 75mg 1x1 dziennie.
        Wizyte u Naczyniowego mam pod koniec Lipca czekam na nia juz 8 miesiecy
        nie stac mnie na prywatna.
        Od poniedzialku mam odstawic Acard i Palvocorin a brac zastrzyki w brzuch
        Clexane40 mg ,to Rodzinna wypisala taka dawke ,przxygotowuje sie do Kolonoskopii
        i Gasrtoskopii na 28-05
        Caly czas mam stany podgoraczkowe i trzesie mna dreszcze zimne rowniez odczuwam w nogach.
        Za Gastroskopie bede musiala zaplacic ponad 500zl ,po0mimo skierowania.
        W dodatku mam Cukrzyce i bede na ten dzien musiala Diaprel MR odstwic a
        lek tylko rano sie bierze,wiec martwie sie tez o cukrzyce .
        Bardzo prosze o pomoc odnosnie wyniku i lekow .
        Nie mam zadnego lekarza by mi doradzil ,Rodzinna mowi ze nie wie.
        Z gory dziekuje za pomoc!
        Pozdrawiam!
        • analogkid Re: Pilnie rady! 17.05.12, 15:20
          D- dimery - norma choć podobno jest uzalezniona osobniczo od wielu czynników (wiek, rasa itp), przyjmuje się ze jest poniżej 0,5 mikrograma (µg) / mililitr
          Ty masz podane w nanogramach (ng) / mililitr

po przeliczeniu wychodzi 244 * 0,001 = 0,244 µg/ml (mikrograma/mililitr) czyli wskazuje na to ze chyba ok (im mniej tym lepiej)

D- dimery to produkty rozkładu fibryny która tworzy sie podczas krzepnięcia krwi dzięki trombocytom, normalnie więc nie powinno jej być wiele we krwi bo świadczyć by to mogło np. o chorobach zakrzepowych wewnątrz naczyń krwionośnych lub jakichś urazach itp. Pewnie moglo by być mniej ale wszędzie tam gdzie sa jakieś mikrokrwawienia itp to zawsze płytki krwi zaczynają dziąłac i "łatają" dziurę właśnie przy pomocy fibryny. Jak już dziura się zagoi fibryna ulega przekształceniu w d-dimer

w Internecie krąży cytat: "U zdrowego człowieka poziom D-dimerów zawiera się w zakresie kilka-kilkaset mikrogram/ml" zapewne jest to pomyłka w jednostkach (powinno być nanogram/ml lub mikrogram ale na litr.
        • pies_z_laki_2 Re: Pilnie rady! 18.05.12, 14:02
          > W dodatku mam Cukrzyce i bede na ten dzien musiala Diaprel MR odstwic a
          > lek tylko rano sie bierze,wiec martwie sie tez o cukrzyce .

Ale jesteś tego pewna? ja przed gastroskopią łyknęłam hormon tarczycowy jak zwykle, może i twoje cukrzycowe prochy wolno (skoro są konieczne)? Pytałaś gastrologa?
          (spróbuj tu: - www.forum.futuramed.pl/forum/41-inne-specjalizacje/ )

• depakinka11 Re: Pilnie rady! 18.05.12, 15:39
            Bardzo dziekuje za pomoc!
            Bylam w poradni Diabetologicznej i kazala lekarz odstawic
            lek diaprel Mr bo w tym dniu na czczo trzeba byc,a gdybym wziela to cukier
            z kolei by mi spadl za mocno,kazala odstawic i pozniej zjesc cos malego lekkiego.
            A na drugi dzien zazyc tak jak zawsze.Biore 2 tabletki Diaprelu MR
            Nie wiem jka to sie robi na tej stronce co mi podeslalas ,jak mozna zadac pytanie lekarzowi?
            Dziekuje i pozdrawiam!
            • depakinka11 Re: Szlak mnie trafia!!!!!! 18.05.12, 16:07
              Bylam u Kardiologa wlasnie wrocilam .
              Szlak mnie trafil ,gdy pokazlama mu wynik z krwi
              Triglicerydy w surowicy -109 mg/dL
              -Cholesterol calkowity 250 mg/dl (norma - 120-200)
              -HDL - 22%
              -Cholestrol LDL -wyliczany (KO3) -175 mg/dl (norma -120
              A Kardiolog powiedzial ,zebym sie nie rpzejmowala bo Trojglicerydy i Cholesterol nie
              przyczyniaja sie do Miazdzycy i zatykania tetnic!!!!!!!!
              ten sam kardiolog ponad rok temu wypisal mi Rosucard (statyna)dawka duza bo 20mg
              bralam ponad rok ,odstawilam bo chudlam i zle sie czulam.Ten sam Kardiolog dzisiaj
              mi mowi co innego!!!!!!!!!!!!!!!!!
              Tak samo jak kaze mi odstawic leki na rozrzedzenie krwi ,gdy jestem po stencie !!!!!
              Gdy mam wszedzie zwezenia w tetnicach i blaszki miazdzycowe!!!!!
              Moj opis Badanie Angio CT z roku 2010-29-11
              -Aorta brzuszna przyscienne uwapnione blaszki miazdzycowe,przechodzace na poczatkowe odcinki tt.biodrowych wspolnych.
              Pien trzewny -zmiany przyscienne
              Tetnica krezkowa gorna -zmiany do 50%
              Tt.nerkowe-zmiany przyscienne
              Tetnica biodrowa wspolna prawa-od odejscia na dl.54mm widoczna cz.uwapniona ekscentryczna blaszka miazdzycowa powodujaca zwezenie 90% na dl.12mm (odc.proksymalnym)
              T.biodrowa wspolna lewa-na calej dlugosci cz.uwapniona blaszka miazdzycowa powodujaca zwezenie do 60%
              T.t.biodrowe zewnetrzne -zmiany przyscienne do 40%
              Tt.biodrowe wewnetrzne -zmiany 50-70%
              Konczyna dolna prawa:
              -T.udowa wspolna -nad podzialem ekscentryczna cz.uwapniona blaszka miazdzycowa powodujaca zwezenie do 50% na dlugosci 10mm przechodzaca na poczatkowy odcinek t. udowej powierzchownej.Poza tym zmiany przyscienne.
              -T.udowa powierzchowna -w odejsciu zmiany do 50%,poza tym nieliczne zmiany przyscienne.
              -T.uodwa gleboka-pojedyncze zmiany przyscienne
              -T.podkolanowa-pojedyncze zmiany przyscienne
              -T.piszczelowa przednia,tylna,strzalkowa-zmiany rpzyscienne
              -Pien piszczlowo-strzalkowy-na calej dlugosci zmiany do 40%
              Lewa konczyna:
              -T.udowa wspolna-zmiany przyscienne
              -T.udowa powierzchowna-nieliczne blaszki miazdzycowe powodujace w dystalnym odc.kanalu przywodzicieli zmiany do 40%
              -T.podkolanowa-pojedyncze zmiany przyscienne
              -T.piszczelowa przednia (slabo zakontrastowana),tylna,strzalkowa-zmiany przyscienne
              -Pien piszczelowo -strzalkowy-uwapniona przyscienna blaszka nad podzialem
              -W kielichach gornych nerki lewej zlog 4mm srednicy
              Po tym wlasnie badaniu mialam w 2010roku zalozony stent ,tutaj chcieli mi noge cala uciac!!!!
              No i ten sam Kardiolog,ktory od wielu lat faszerowal mnie najpierw Vasilip lek na obnizenie cholesterolu ,i po stencie Rosucardem ,dzisiaj mi oznajmia ze Cholesterol ,Cholestrol LDL i Triglicerydy nie przycyniaja sie do maizdzycy i zatkania zwezenia tetnic!!!!!
              Poza tym ,oznajmil mi ze dreszcze,goraczki i to co mi dolega to moze byc od Boreliozy ,co miesiac temu wykrzyczal mi ze lek antybiotyki do takeigo stanu mnie doprowadzily ze tak schudlam i ze tak sie czuje!!!!
              wczesniej znowu wymkknelo mu sie ,ze mialam 2 niedopowiednie leki na cukrzyce i na cholesterol ktore na cholestrrol sam mi wypisywal!!!!
              Doszlam do wniosku,ze nikt juz nie ejst w stanie mi pomoc!!!!!!
              Nie wiem gdzie szukac lekarza co robic??????
              Jestem bardzo chora i bardzo zalamana!!!!!
              nie wiem co dalej!!!!!!
              Zyc sie nie chce!!!!!
              Przepraszam za tak dlugi opis ,ale juz nie wytrzymalam!!!!!
              Jesli ktos ma jakies dla mnie rady ,sugestie to bardzo bede wdzieczna!
              pozdrawiam i z gory dziekuje!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka