Dodaj do ulubionych

kleszcz u dziecka

28.06.12, 13:01
Witam wszystkich, jest to dla mnie tematyka nowa, nie zdążyłam przeanalizować wszystkich materiałów, dlatego przepraszam za braki w wiedzy.
W niedzielę 16.06. znalazłam kleszcza na głowie 6-letniej córki. Nie dało się ustalić jak długo mógł tam siedzieć. W przychodni go wyciągnęli i polecili obserwować, czy wystąpi rumień. Po tygodniu w tym miejscu zrobił się mały blady wyprysk. Bez rumienia.

Na drugi dzień, po znalezieniu info na stronie Stowarzyszenia, poszłam do lekarza z prośbą o antybiotyk. Na moje żądanie lekarz przepisał antybiotyk, zalecił Sumamed forte 30 mg, co wystarczy na tydzień leczenia. Wiem, że to nie jest zgodne ze standardem ILADS, ale obecnie nie mamy szans na kontakt z lekarzem ILADS! I wiem,że żaden lekarz leczący standardowo nie przepisze następnego antybiotyku.
Córka wzięła jak na razie dwie dawki 9 ml i 4 ml. Strasznie się boję, że gdyby coś było, to mogę dziecku takim postępowaniem zaszkodzić a nie pomóc ..... Czy ten lek i czas leczenia mogą być wystarczające?
Jakie badania zrobić po zakończeniu tego leczenia? Zamówiłam zestaw do PCR Real time, ale teraz chyba nie ma sensu robić tego badania, może za 6 tygodni cały panel odkleszczowych? WB IgG IgM? czy to będą miarodajne badania? Co jeszcze mogę zrobić?
Dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • margolcia_63 Re: kleszcz u dziecka 29.06.12, 06:26
      PCR możesz już robić. To badanie ma na celu wyłapanie DNA bakcyli, i nie ma znaczenia, czy jest to DNA z żywego, czy martwego bakcyla.
      Jeśli natomiast chciałabyś badać dziecko na poziom przeciwciał to wtedy należy odczekać 4-6 tygodni od ukąszenia.
      PCR jednak to badanie jak loteria, to łowienie skwarki w garze zupy, ponieważ te patogeny nie za bardzo lubią przebywać we krwi, wolą niestety inne tkanki.
      Dlaczego lekarz nie przepisze Ci dalej antybiotyku? To idź prywatnie, powiedz, że dziecko użarł kleszcz i chcesz antybiotyk, potem idź do kolejnego...
      Tylko Azitromycyna to wg. mnie nie najlepszy wybór na leczenie prewencyjne, lepsza by była chyba Amoksycyklina.
      A wogóle widać jakieś zmiany w samopoczuciu córci?
      • magalik Re: kleszcz u dziecka 29.06.12, 13:34
        A Amoksycyklina to nie działa tylko na borelkę? - nie kwestionuję, tylko pytam bo ja tych nazwach to biegła nie jestem...
        A na przyszłość - fundacja-bartek.pl/ - badają kleszcza na borelkę za darmo, trzeba tylko dołączyć ankietę. piszą co prawda ze akcja może być przerwana, ale warto sprawdzać zanim się kleszcza wywali.
        • nataliana102 Re: kleszcz u dziecka 29.06.12, 22:58
          W Poznaniu mówili, żeby się wstrzymać z PCR w czasie antybiotykoterapii, margolcia-63 Ty mówisz,że to badanie nie jest wiarygodne, więc odczekam i zrobię przeciwciała po 6 tygodniach. Zmian typowych dla boreliozy nie widzę, rumienia dalej nie ma, natomiast od tego czasu nasiliły jej się zmiany na paluszkach, zmiany prawdopodobnie pochodzenia łuszczycowego. Niestety w rodzinie występują zaburzenia autoimmunologiczne i to jest jakiś przejaw tych zaburzeń, ale czy ich nasilenie może mieć związek z kleszczem, nie mam pojęcia (
          Co do kleszcza, to gdybym wcześniej wiedziała, że można go przebadać! Teraz szerzę akcję informacyjną w moim środowisku, chociaż tyle mogę zrobić.
          Dziękuję Wam za odzew, we wrześniu mamy wyznaczoną wizytę u doktor w Katowicach, więc córcia będzie pod kontrolą. Dam znać co i jak..
          • margolcia_63 Re: kleszcz u dziecka 30.06.12, 09:32
            Nataliana102, jeśli tu jeszcze zaglądasz, radziła bym załóż taki dzienniczek dziecku, albo pisz w kalendarzu wszystkie zmiany w samopoczuciu córki, bo to umyka, a może się przydać w ew. dalszej diagnostyce.
            • nataliana102 Re: kleszcz u dziecka 30.06.12, 22:06
              Jasne, dobry pomysł.I mam wielką nadzieję, że się nigdy nie przyda.. Dziękuję i pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka