nataliana102
28.06.12, 13:01
Witam wszystkich, jest to dla mnie tematyka nowa, nie zdążyłam przeanalizować wszystkich materiałów, dlatego przepraszam za braki w wiedzy.
W niedzielę 16.06. znalazłam kleszcza na głowie 6-letniej córki. Nie dało się ustalić jak długo mógł tam siedzieć. W przychodni go wyciągnęli i polecili obserwować, czy wystąpi rumień. Po tygodniu w tym miejscu zrobił się mały blady wyprysk. Bez rumienia.
Na drugi dzień, po znalezieniu info na stronie Stowarzyszenia, poszłam do lekarza z prośbą o antybiotyk. Na moje żądanie lekarz przepisał antybiotyk, zalecił Sumamed forte 30 mg, co wystarczy na tydzień leczenia. Wiem, że to nie jest zgodne ze standardem ILADS, ale obecnie nie mamy szans na kontakt z lekarzem ILADS! I wiem,że żaden lekarz leczący standardowo nie przepisze następnego antybiotyku.
Córka wzięła jak na razie dwie dawki 9 ml i 4 ml. Strasznie się boję, że gdyby coś było, to mogę dziecku takim postępowaniem zaszkodzić a nie pomóc ..... Czy ten lek i czas leczenia mogą być wystarczające?
Jakie badania zrobić po zakończeniu tego leczenia? Zamówiłam zestaw do PCR Real time, ale teraz chyba nie ma sensu robić tego badania, może za 6 tygodni cały panel odkleszczowych? WB IgG IgM? czy to będą miarodajne badania? Co jeszcze mogę zrobić?
Dziękuję za pomoc.