Dodaj do ulubionych

morfologia

05.11.12, 18:38
Dostałam dzisiaj wyniki badań z morfologii. Trochę się przestraszyłam. Tylko dwie rzeczy są nieprawidłowe ale to co wygooglałam sobie - niefajne
MR5 - gran. kwasochłonne - wynik mam 0,07, norma 0,1 - 0,5 czyli poniżej normy
Monocyty - 11,6 norma jest od 2 do 10
Martwi mnie to że info przy obniżeniu pierwszego jakie znalazłam to: ciężkie zakażenia ogólnoustrojowe, po zażyciu sterydów a przy drugim podwyższone mogą świadczyć o : zakażenia (gruźlica, mononukleoza), po usunięciu śledziony, szpiczak mnogi

Czyli zgadza się zakażenie a ten szpiczak to mnie ogólnie przestraszył uncertain
Wiem że panikuję jak zawsze, czekam jeszcze na wyniki wątrobowe. Ogólnie boli mnie okolica wątroby i mam totalne problemy z żołądkiem określone wstępnie jako albo podrażnienie błony śluzowej albo wrzody. przez kilka dni nie mogłam wręcz jeść, polepszyło się po lekach, wątroba pobolewa cały czas od paru dni. Nie wiem czy to od ziół, czy od fluoksatyny sad
Zestresowałam się sad
Może ktoś wie czy to musi świadczyć o takich okropnościach od razu?
Obserwuj wątek
    • damajah Re: morfologia 05.11.12, 19:25
      Czy dobrze myślę że Monocyty to leukocyty więc ich podwyższony stan wraz z obniżonymi eozynofilami to może być oznaka zakażenia bakteryjnego (czyli jakby nie był np. BB) i niepotrzebnie się jak zwykle spanikowałam?
    • karusiap Re: morfologia 05.11.12, 20:30
      Gdzieś czytałam, że monocyty mogą być podwyższone w zakażeniu borelią. Ja mam permanenetnie podwyższone, mniej wiecej tak jak Ty - deliakatnie.
      Od kiedy bierzesz fluoksetyne? W pierwszych dniach brania możesz mieć sensacje żołądkowe i generalnie dziwne samopoczucie. Po paru dniach, do 2 tyg. powinno się unormować.
      • karusiap Re: morfologia 05.11.12, 20:32
        kleszcze.edu.pl/blog-borelioza-pytania-i-odpowiedzi-lekarza-ilads-t377-80.html___________________________
        Zniżka w iherb - kod FUS544
    • iza-pal Re: morfologia 05.11.12, 23:08
      Monocyty masz niewiele podwyzszone, mysle,ze przy szpiczaku bylyby duuuuzo ponad norme.
      Ja rowniez mam okresowo monocyty poza norma w gore, rowniez niewiele.Sa okresy kiedy wracaja do normy.Nie wiem, czy dobrze pamietam, al emoj lekarz wiazal to raczej z bart..
      • damajah Re: morfologia 06.11.12, 10:01
        kurcze dostałam wyniki moczu, chyba też nie za dobre. Byłam do tej pory przyzwyczajona do tego że mimo choroby wyniki miałam zazwyczaj bardzo dobre, zwłaszcza moczu. Teraz w moczu mam ketony (15 a nie powinno być wcale), nabłonki płaskie liczne, bakterie liczne, urobilinogen <1 a powinien być max1. Idę do lekarza. Ciężar właściwy troszkę za niski, leukocyty ślad, z innych badań krwi amylaza w surowicy jest trochę za niska (27, norma jest od 28) eGFR>60 nie wiem co to jest, wyczytałam że jest to sygnałem do alarmu i osoby z takim wynikiem powinny się natychmiast zgłosić do lekarza i dalej nie czytam bo się zdenerwowałam i tak już okropnie sad((
        • malgog Re: morfologia 06.11.12, 11:30
          spokojnie
          ja przy idealnych wynikach eGFR mam zawsze sporo przekroczony od lat i żaden lekarz nie zwracał na to uwagi
          • zazule Re: morfologia 06.11.12, 12:04
            przy Szpiczaku miałabys wywalone wyniki ze hej.

Ketony mogły Ci wyjsc wysokie z głodu, z za duzej ilosci białka w jedzeniu. Najedz sie porzadnie weglowodanów dzien wczesniej np ryzu gotowanego ograniczbiałko i zbadaj sie jeszcze raz.

Pewnie duzo pijesz wiec masz niski ciezar włsaciwy moczu.

pozdr
            zaz

• damajah Re: morfologia 06.11.12, 12:05
            ale u mnie nie jest przekroczony tylko poniżej 60 i to jest chyba gorzej - bo znaczy się że nerki nie pracują dobrze. Tak zrozumiałam z opisów na necie ale oczywiście do lekarza idę. Mam nadzieję że uda mi się znaleźć dobrego nefrologa który mi zleci porządne badania bo czytam nawet na tym forum że to nie takie proste.
            • fionka21 Re: morfologia 06.11.12, 14:19
              Ketony w moczu mogą być również po wysiłku fizycznym. Jeżeli nie jesteś wysportowana to dużo nie trzeba, żeby się pojawiływink
              • zyjatko12 Re: morfologia 06.11.12, 17:56
                To jak to w końcu jest z tymi ciałami ketonowymi? Ich obecność jest alarmująca, czy nie? U mnie pojawiają się od kilku miesięcy(mniej więcej odkąd mam przewlekłe stany podgorączkowe) w każdym badaniu moczu. Do tego dochodzi zazwyczaj na granicy ciężar właściwy moczu(prawie przekroczony, górna norma na styk). Kiedyś jeden lekarz stwierdził, że taki obraz moczu wskazuje na odwodnienie. Ja się już w tym wszystkim pogubiłamsmile
                • damajah Re: morfologia 06.11.12, 19:57
                  już się dowiedziałam że ketony mogą się pojawić po wysiłku fizycznym, ze stresu ale również przy odchudzaniu. Ja się celowo nie odchudzam ale faktycznie chudnę po fluoksatynie, w ciągu 3 tygodni 5kg - ketony uzasadnione.
    • damajah Re: morfologia 06.11.12, 19:56
      Wiecie co, głupia jestem smile Tak po prostu. Nie umiem odczytywać wyników.
      Jeśli chodzi o to nieszczęsne eGFR>60 to znaczy p o w y ż e j 60 a nie poniżej (czyli dobrze, poniżej świadczy o złym funkcjonowaniu nerek) U mnie nerki funkcjonują więc dobrze, urobilinogen <1 to znaczy poniżej jednego więc też jest w normie.
      Generalnie moje wyniki są niezłe.
      Przepraszam najmocniej za sianie paniki smile
      • analogkid Re: morfologia 06.11.12, 22:45
        funkcje nerek najlepiej pokazuje poziom kreatyniny - jesli ponizej 1 jest ok.

Co do morfologii to moim zdaniem nic szczególnego a Dr Google niejednego juz wpędził w depresje, paranoje i hipochondrie wiec bylbym ostrozny z diagnozami przez Google i to forum
      • malgog Re: morfologia 07.11.12, 09:46
        widziałam, że opisując swoje wyniki podałaś eGFR>60 ale skoro napisałaś, że masz poniżej to nie chciałam dyskutować wink
        a napisałam spokojnie
        • damajah Re: morfologia 07.11.12, 10:18
          tak tak smile wiem, teraz już wiem smile
          • 4lu Re: morfologia 07.11.12, 18:12
            Tylko czemu Ty tak panikujesz od razu? smile
            • damajah Re: morfologia 08.11.12, 11:10
              bo psychika już słaba po 5 latach chorowania. Ale teraz jestem na lekach antydepresyjnych więc w sumie i tak jest o niebo lepiej wink Tylko sobie popisałam i pognałam do lekarza wyjasnić - obyło się bez płaczu, ataku paniki itp - szkoda pisania. Jak na mnie to i tak spokojnie.
              Mimo wszystko mi głupio :I Ale dzięki za odzew wszystkim, już samo wypisanie strachu mi pomogło wink Postaram się więcej nie zaśmiecać forum panikarskimi wątkami smile
              • aqarel Re: morfologia 08.11.12, 16:07
                damajah napisała:

> bo psychika już słaba po 5 latach chorowania...
                ... Ale dzięki za odzew wszystkim, już samo wypisanie
                > strachu mi pomogło wink Postaram się więcej nie zaśmiecać forum panikarskimi wątkam
                > i smile

Ja tu nie widzę żadnych "śmieci" smile . Masz potrzebę wygadania się to pisz i nie zważaj na komentarze.
                Masz delikatną strukturę psychiczną... wysiadasz fizycznie to psychika ciągnie Cię w czarną
                dziurę. Po co na siłę chcesz brać zalecane dawki, może dla Ciebie są to dawki maksymalne
                nie do zaakceptowania przez Twój organizm. Jak ciało daje sygnały- dość to odpuść.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka