Dodaj do ulubionych

SAUNA/wasze reakcje

19.11.13, 11:41
Kochani dla przypomnienia, leczę się od roku i 7 miesięcy, mam borelke, bartonelle i babs.,ostatnie 3 miesiące są gorsze ciągle herxy albo generalnie przeciążenie toksynami nie wiem, może grzyb. W każdym razie stwierdziłam ostatnio, że dosłownie co mnie nie zabije to mnie wzmocni i poszłam pierwszy raz w życiu do sauny suchej. Byłam w tym czasie na Tinidazolu-po pierwszym dniu, poza tym rolicyn+trimesan, mino, riff, nystatyna. Już w południe zaczęła boleć mnie trochę głowa ale stwierdziłam, że i tak pójdę i poszłam. Moje odczucia: poza strachem, czułam się bardzo dobrze, przestawała boleć głowa kiedy tam siedziałam, wychodziłam i znów zaczynała. Byłam na 3 seriach, między prysznicami i chwilką odpoczynku. Nic się nie działo, w sumie całość seansu z prysznicem to godzina. Zastanawiałam się tylko czy powinnam wziąć zimny prysznic pomiędzy, zamiast letni, bo chyba dosłownie przegrzałam mózg. Generalnie powinno się powoli schładzać idąc od nóg zimnym prysznicem ale nie dałam rady i wzięłam letni. Przyszłam do domu i za godzinę prawie nie umarłam. Ból głowy który towarzyszył mi od rana zrobił się nie do wytrzymania, bolała jedna strona prawa od czoła po oczy i kark. Nie mogłam się podnieść, ruszyć głową, jakby ktoś rozwalił mi butelkę na głowie, nie mogłam otworzyć oka, każdy ruch to straszny ból, nie mogłam wstać ani przejść kroku, przy nadepnięciu stopą na podłogę myślałam , że mi głowa pęka. Przez 5 godzin leżałam z mokrym ręcznikiem na głowie, który momentalnie robił się gorący. Ale co wreszcie zasnęłam i następnego dnia było ok, nic nie bolało i dalej od 3 dni nie boli, pierwszy raz od 3 miesięcy kilka dni jest wolnych od bólu. Nie wiem co myśleć, czy niewłaściwie używałam sauny, zle się schładzałam czy reakcja boreliozy ale opóźniona. Czy powinnam się od razu tam zle czuć czy może dopiero przychodzi to później. A może już je mam borelki...tylko bart tak mnie gnębi. Nie wiem co myśleć, czy znów pójść, tym razem nie na Tinidazolu.
Obserwuj wątek
    • chemdog Re: SAUNA/wasze reakcje 19.11.13, 11:48
      Sauny bardzo dobra rzecz regularne stosowanie plus zioła duuuże herxy krętki pod wpływem ciepła wychodzą do krwi itp.przegrzanie organizmu jak najbardziej wskazane jak stan na to pozwala ja sam korzystam jest gorzej po takiej saunie ale z czasem czuję się o wiele lepiejsmile
      • margolcia_63 Re: SAUNA/wasze reakcje 19.11.13, 12:03
        I znów Chemdogu, gadasz od rzeczy. Sauna i i krioterapia nie są zalecane przy chorobach zakaźnych. Organizm walczy z zakażeniem i jest jednym wielkim stanem zapalnym, więc żadne ekstrema, zwłaszcza, że choroba dotyka też najczęściej ukł. krążenia a wtedy to już nie są już żarty. Chemdogu Hellow!
        • rdk69 Re: SAUNA/wasze reakcje 19.11.13, 23:56
          Tak, tak. Pewna pani ze Śląska, co myśli, że leczy, uważa, że patogeny nie lubią wysokiej temperatury, więc sauna jest jak najbardziej polecana. A jak już nie lubią gorąca, to muszą automatycznie lubić zimno. Krio jest więc przez nią zakazane.

Osobiście, właśnie zacząłem siódmy sezon zimowych kąpieli na świeżym powietrzu, z dala od pani ze Śląska. Sauna też jest spoko. Komu organizm pozwala polecam jedno i drugie.
        • isakau Re: SAUNA/wasze reakcje 22.05.19, 19:21
          margolcia co niektorzy to sie wyleczyli własnie sauna. jedyna slabosc borelki to ze nie lubi ciepła. Bo jak bedzie ci cieplo to organizm co pojdzie spac? big_grin
    • happy_and_well Re: SAUNA/wasze reakcje 19.11.13, 12:48
      W jakiej saunie byłaś? Jaka temperatura?
      Ja chodzę do sauny infrared, ale w niej temperatura jest sporo niższa niż w saunach klasycznych - nie więcej niż 65 st. Mi bardzo sauna pomaga, po wypoceniu czuję się dużo lepiej. Nigdy nie miałam żadnych problemów z tolerancją ciepła, ale nie wiem, czy by sie nie pojawiły w saunie, gdzie temp. wynosi ponad 100 st.
      Pozdrawiam.
    • lymeman77 Re: SAUNA/wasze reakcje 19.11.13, 12:48
      O leczeniu boreliozy i wpływie sauny pisze Wolf-Dieter Storl w ksiązce "Naturalne leczenie boreliozy". Generalnie krętki Borelli giną w temp powyżej 42C przy okazji sauna oczyszcza organizm z toksyn. Moim zdaniem wskazane jest przegrzewanie organizmy ale z głową moze nie po godzinie siedzenia w saunie. Przy okazji powinna to być sauna mokra a nie sucha.
      Polecam lekturę niniejszej książki pisze ją człowiek, który sam zachorował i leczył się na boreliozę.
      • desmina33 Re: SAUNA/wasze reakcje 19.11.13, 13:08
        Bya to sauna sucha temperatura ok 97 C, wilgotność 20. Byłam na 3 seansach ok 7 min kazdy potem prysznic odpoczynek i znów. A dlaczego mokra sauna jest lepsza?
      • margolcia_63 Re: SAUNA/wasze reakcje 19.11.13, 13:25
        Tylko powyżej 42 stopni, białka się denaturują, się ścinają, więc o jakim leczeniu tu mowa. Nie ma tak, że temperatura zabije krętki, a nie zabije ich żywiciela. Taka mądra ta temperatura niestety nie jest, albo inaczej patogeny nie są tak głupie.
        • bbeap Re: SAUNA/wasze reakcje 19.11.13, 13:30
          W takim razie dlaczego chodzacy na saune ludzie jeszcze zyja? Juz dawno powinno im sie bialko poscinac. Zastanawia mnie tez dlaczego w takim razie amerykanscy lekarze ilads ta saune jednak zalecaja. A nawet niektorzy lekarze ilads u nas.
          Mojej cioci dr z katowic powiedziala, ze jak najbardziej leczenie cieplem jest wskazane wink
          • happy_and_well Re: SAUNA/wasze reakcje 19.11.13, 13:57
            Niestety i stety, żadna sauna nie podgrzeje organizmu do 42 st. Mamy odpowiednie mechanizmy obronne, które temu zapobiegają - własnie pocenie. Dlatego kąpiele i sauna podwyższaja temp. ciała, ale nie do takiego progu, by zabić krętki. Pobudzają ciało do walki, z potem usuwane sa toksyny - więc pośrednio wspieramy siły obronne organizmu i dlatego jest to korzystne. Chyba że ktoś ma problemy z tolerancją gorąca, źle sie czuje itp. wtedy chyba nie ma sensu sie męczyć.

Sauna infrared jest o tyle dobra, że stosunkowo niska temp. zewn. powoduje takie same rozgrzanie ciała jak wyższa temp. w saunach klasycznych. Idź na saune infrared (tylko dobrą, z matami węglowymi) i zobacz, jak sie poczujesz.
            • bbeap Re: SAUNA/wasze reakcje 19.11.13, 14:04
              Dokladnie smile
              I chocby na sam fakt usuwania toksyn jest to b wskazane.
              Kazdy rozgarniety wie, ze usuwanie toksyn jest jedna z wazniejszych rzeczy w tym akurat leczeniu wink
              • happy_and_well Re: SAUNA/wasze reakcje 19.11.13, 14:13
                I właśnie dlatego człowiek tak dobrze czuje sie po saunie czy porządnym wysilku fiz. kiedy to mocno sie spoci smile

a tak przy okazji, pamietam, jak Klinghardt mówił, by w saunie wycierać pot na bieżąco i nie pozwalć mu pozostawać zbyt długo na skórze, inaczej toksyny (a przynajmniej ich część) wchłoną sie z powrotem smile
          • margolcia_63 Re: SAUNA/wasze reakcje 19.11.13, 14:25
            A dlaczego ludzie żyją po saunie? Bo organizm się broni, ale to dodatkowy stres dla niego i wydatek energii.
            No to wróciliśmy do źródeł, czyli do wygrzewaniu Rozalki w piecu, ale żeby nie było...tylko na trzy zdrowaśki.
            • bbeap Re: SAUNA/wasze reakcje 19.11.13, 17:53
              Jest mi bardzo przykro to stwierdzic, ale uwazam ze popadasz w straszne skrajnosci.
              Jak juz pisalam nawet lekarze ilads zalecaja saune - oczyszczanie z toksyn.
          • chemdog Re: SAUNA/wasze reakcje 20.11.13, 00:23
            Indianie tak kiłę leczyli z powodzeniem jak ludzie umierali w europie bo leczyli ją rtęcią....zioła napotne i sauna jak powiedziałem z głową i w zależności od samopoczucia mi pomaga i także polecam post przed sauną 4 godziny picie naparów z ziół napotnych żeby dużo potu płynęło i lecimy z tematemsmile
        • lorenzo3-8 Re: SAUNA/wasze reakcje 19.11.13, 13:50
          powinnaś zmienić nik na tinidazol wszystko wiedząca wiedzmo
          • lorenzo3-8 Re: SAUNA/wasze reakcje 19.11.13, 13:51
            to było do margo tinidazol
      • lukasz1978 Re: SAUNA/wasze reakcje 21.05.19, 13:57
        Tutaj nie ma różnicy czy jest to sauna sucha czy mokra, czyli łaźnia parowa.
    • bbeap Re: SAUNA/wasze reakcje 19.11.13, 13:25
      Sauna jest bardzo wskazana, o czym zreszta pisza amerykanscy lekarze ilads (Klinghardt, Horowitz itd) no i buhner. Ale chyba taka infrared jest lepsza od suchej klasycznej.
      Ja nie daje narazie rady (nie bede tam chodzila z wenflonem) ale mam zamiar zaczac.
      Za to kapie sie w goracej wodzie naozonowanej (kupilismy ozonator) z epsom salt i glinkam wychodze spocona i zataczajaca sie z tej wanny, ale po pol godziny jest mi duzo lepiej.
      Takie sauny i gorace kapiele sa b dobre, tylko zacznij od mniejszej ilosci seansow i moze nie od suchej sauny z temp 100 stopni wink
      Pozdrawiam smile
    • lymeman77 Re: SAUNA/wasze reakcje 19.11.13, 13:43
      desmina33 najzdrowszą sauną jest infrared bo najgłębiej penertuje ciało następnie mokra (parowa) a na końcu sucha. Zaleca się nawet wypicie ziół napotnych przed skorzystaniem z sauny pamietać należy tylko o odpowiednim nawodnieniu organizmu po wyjściu.

• desmina33 Re: SAUNA/wasze reakcje 19.11.13, 15:39
        jak zwykle dziękuję wam za odpowiedzsmile. Muszę poszukać takiej sauny, może ktoś zna takie miejsce między Gliwicami a Katowicami?.
        • zazule Re: SAUNA/wasze reakcje 19.11.13, 23:35
          Hej
          Moje doswiadczenia z sauny:

Od kilku lat (poczatki b silnej choroby) mam w domu saune infrared, której uzywam sporadczynie. Kiedy byłam b chora ( i zaywałam abxy) po saunie czułam sie fatalnie . Trzeba brac po uwage ze podgrzanie organizmu zwieksza penetracje abxów ( byla kiedys o tym artykuły na forum) do tego nastpeuje chyba szybszy uwalnianie toskyn i detox. Dlatego ze sie czułam gorzej to nei byłam wielkim fanem sauny. Jeden z lekarzy od Cpn badjac stan samopoczucie pacjenta po suanie na nastepny dzien wiedził jak b jest ta osoba zatoskyczniona, czym gorzej tym wiecj toksyn .

Co bylo ciekawe moja temp z poczatku infekcji to było 35 stopni, mogalm siedzic godzine w saunei i sie nei pociłam.

Teraz jednak moge sie saunowac dosłownie caly dzien np 5 senasów, w sanach sluchych mokrych, najlpesze jest to ze wytrzymuje b długo w sanie jak jakis cyborg saunowy a potem sie czuje fantastycznie ( ciepło dział na przysadke i jest duza produkcja endorfin).

Zbarłam ze soba na wyjazd sanowy moja mame ktora ma chore serce i jest strasza osoba, zle sie czuła w suanach mokrych ale suche jej sie b spodobaly. dala rade bezproblemu, w takich co maja 100stopni C.

Napewno sauna pomaga na detox, poniewaz walcze z grzybem a toskyny grzyba sa wredne to fajnie po saunie widac poprawe w walce z toskynami grzyba.

Kiedys zrobiałm sobie kilku dniowy post ( tylko piłam), i juz po wieczór 1 dnia czułam sie strasznie zatoksyczniona, bylo mi nie dobrze, bolała b glowa etc, wieczorem zawsze chodziąłm do sauny infrared i po ok 30 min pocenia sie obajwy znikały. Byłam w szoku. Mimo braku jedzenia czulam sie dobrze i silniejsza po czym co teoretycznie powino mnie osłabic.

Dla osob , ktore w miare toleruja saune zalecane sa 2 seanse, z przerw ktora trwa tyle samo co seans albo dłuzej.
          Wazne jest to zeby nie pic pomiedzy seansami bo wtedy w drugim seansie wypoci sie pot z toskynami zalegjacymi głebiej a nie wode która własie wyplismy przed chwila.

Zawsze po saunie nalezy sie schłodzic, w zimnej wodzie , to moze byc nei przyjemne ale jest b wazne.

Ja polecam kazdemu saune ale na poczatku leczenia i choroby z umierem.

pozdr
          zaz

• bbeap Re: SAUNA/wasze reakcje 19.11.13, 23:49
            Dzieki bardzo za ten wpis i wskazowki.
            Ja hestem ba poczatku leczenia i b chora, po goracej kapueli scina mnie z nog ale pol godz pozniej czuje sie lepiej.
            Fajnie, ze napisalas jak to dzialalo na Ciebie smile Rozumiem, ze keczenie masz juz za soba i brykasz sie z grzybem?
            Pozdrawiam i zycze duzo zdrowia smile
          • chemdog Re: SAUNA/wasze reakcje 20.11.13, 00:25
            powinna być infrared na bank w gliwicach na basenie .jak u nas są w Wodzisławiusmile
            • chemdog Re: SAUNA/wasze reakcje 20.11.13, 00:41
              I piszesz margolcia takie bzdury na temat sauny niema nic lepszego na pozbycie się toksyn itp...ale nie ona swoje ma swoje badania na ten temat.Choruję trochę i wiem jak działa sauna i kiedy można na nią iść i kocham tą lekkość po niej i jasność umysłu.Na pewno nie tak struty się czujesz ja na tinidazolu odtruj się z toksyn bo poważnie nie da się tego czytać co piszesz nie wiem na czym lecisz jakie dopalacze twarde bierzesz ale ja na bank jeszcze tego nie brałem bo no nie nie mam już siły nawet odpisywać na te banały co piszesz......
              • margolcia_63 Re: SAUNA/wasze reakcje 20.11.13, 04:19
                Chemdogu z tą jasnością umysłu to przesadziłeś.
                Jeśli tak myślisz jak piszesz, to dobrze nie jest.

Toksyny w bb wydalane są drogą naturalną, przez układ pokarmowy.

Jeszcze raz.... to jest w przypadku chorób zakaźnych, które powodują jeden wielki stan zapalny, zagrożenie nawet dla życia, zwłaszcza jeśli ten stan zapalny dotyczy ukł. krążenia, a na ogół dotyczy.

A ty w sposób naturalny się nie pocisz? Ja się pocę i to bardzo, i to nawet bez sauny. Widocznie mój organizm jest normalny. Jest choroba są poty, nie wyobrażam sobie ich jeszcze więcej.

• emarlen5 Re: SAUNA/wasze reakcje 20.11.13, 10:36
                  Tak, słuchajmy wskazówek Margolci a będziemy się leczyć antybiotykami w nieskończoność tak jak ona, być może, ze aż do śmierci.
                  • chemdog Re: SAUNA/wasze reakcje 20.11.13, 10:45
                    Nie ja się nie pocę bez celu nie fajne by to było ty się pocisz chyba jak wymyślasz swoje ciekawostki w necie.HEHE dobre czyli wynika że ty się pocisz tak jak na saunie ciągle nie fajnie było by z tobą siedzieć tak mi się coś wydaje.JA się pocę biegając,ćwicząc.ale tez nie tak jak na saunie bo jest to nie możliwe.Tam jest inna temperatura i inna wilgotność dlatego organizm tak się poci.Szczególnie im większa wilgotność tym więcej potu,Dlatego sauny parowe są lepsze od suchej i zdrowsze w boreliozie.Tak leczyli kiłę indianie plus zioła przeciwkrętkowe i napotne.Pozdrawiam cię zapocona LADY
                • lorenzo3-8 Re: SAUNA/wasze reakcje 20.11.13, 11:48
                  margolcia_63 napisała:

> Chemdogu z tą jasnością umysłu to przesadziłeś.
                  > Jeśli tak myślisz jak piszesz, to dobrze nie jest.
                  >
                  > Toksyny w bb wydalane są drogą naturalną, przez układ pokarmowy.
                  >
                  > Jeszcze raz.... to jest w przypadku chorób zakaźnych, które powodują jeden wiel
                  > ki stan zapalny, zagrożenie nawet dla życia, zwłaszcza jeśli ten stan zapalny d
                  > otyczy ukł. krążenia, a na ogół dotyczy.
                  >
                  > A ty w sposób naturalny się nie pocisz? Ja się pocę i to bardzo, i to nawet bez
                  > sauny. Widocznie mój organizm jest normalny. Jest choroba są poty, nie wyobraż
                  > am sobie ich jeszcze więcej.

A mi się tinidazol 63 wydaję zę to ty powstałaś z jakiś wypocin
                  >
                  >
                  >
                • bbeap Re: SAUNA/wasze reakcje 20.11.13, 18:37
                  Toksyny wydalamy nie tylko ukl pokarmowym ale i moczowym i skora... toksyny wedruja przez watrobe a ta jest czescia ukl limfatycznego.
                  Amerykanscy kekarze ilads zakecaja drenaz limfatyczny, saune, parsley detoks i red rood, zeby wlasnie oczyscic ukl limfatyczny.
                  Chlorella, edta, zeolite wszystko to wiaze toksyny i jest rowniez zakecane przez tych lekarzy plus duze dawki omega.
                  Ukl nerwowy detoksykuje pinella bark.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka