30.06.14, 23:38
Rozpoczęłam ten wątek bo po pierwsze nie wytrzymałam presji otoczenia zresztą wielu rzeczy i zrobiłam najgłupsza rzecz napilam się alkoholu! Jestem na abx Prawie 2 miesiące, a teraz się boje ze zaraz mnie grzyb zje!!! Możecie sobie pomyśleć wszystko, ale ta choroba odbiera mi wszystko i nie mogę się ogarnąć jestem zmęczona! Generalnie chciałam zapytać czy alkohol mógł mieć taki wpływ ze mam się czego bać?
Obserwuj wątek
    • miroslaw111 Re: Alkohol 02.07.14, 14:22
      Jednorazowo nic się nie stało poza zapewne gorszym samopoczuciem i spadkiem skuteczności leczenie w niewielkim stopniu,gdybyś spożywała co drugie dzień należałoby się zastawoić nad sensem leczenia
      • tojachce Re: Alkohol 02.07.14, 16:24
        Nie... Jednorazowo. stąd te pytanie. Nerwy mi puściły. Dzięki za odpowiedź. Psychicznie siadam. Do tego nie mogę spać od dwóch dni jestem na antybiotypach id ponad miesiąca i zaczynam czuć mięśnie kłócia i stawy najbardziej ręce. Nie wiem dlaczego.
        • aqarel Re: Alkohol 02.07.14, 21:36
          "Typowa interakcja między alkoholem a lekiem obejmuje kilka różnych procesów [7]: po pierwsze jednorazowa dawka alkoholu (pojedynczy drink lub kilka drinków w ciągu kilku godzin) może zahamować przemianę leku w wyniku rywalizacji o enzymy metabolizujące. Tego rodzaju interferencja wydłuża i wzmaga dostępność leku, potencjalnie zwiększając ryzyko, iż pacjent odczuje szkodliwe uboczne skutki jego działania. Po drugie, stałe (długotrwałe) przyjmowanie alkoholu może wywołać proces przeciwstawny, to znaczy uaktywnić enzymy metabolizujące lekarstwo, zmniejszając tym samym dostępność leku i osłabiając jego działanie. Raz uaktywnione enzymy pozostają w tym stanie, nawet pod nieobecność alkoholu, przyspieszając metabolizm niektórych leków jeszcze w kilka tygodni po rozpoczęciu abstynencji [8]. Tak więc alkoholik, który stosunkowo niedawno zaprzestał picia, może potrzebować wyższych aniżeli niepijący dawek leków, aby działały one terapeutycznie. Po trzecie, enzymy uaktywnione przez chroniczne picie mogą przekształcać niektóre leki w toksyczne związki, zdolne do uszkodzenia wątroby czy innych organów. Po czwarte, alkohol może nasilić hamujący efekt środków uspokajających czy narkotycznych w miejscu ich działania w mózgu. Trzeba też zaznaczyć, że niektóre leki wpływają z kolei na metabolizm etanolu, wpływając tym samym na jego potencjał odurzający czy negatywne skutki picia [7]."
          reszta w sieci uncertain
          • aqarel Re: Alkohol 02.07.14, 21:40
            www.leki-informacje.pl/90,interakcje_lekow_z_zywnoscia_i_alkoholem.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka