Dodaj do ulubionych

Podejrzenie boreliozy pomocy

25.05.15, 11:10
Witam. Około rok temu zaczęły się dolegliwości:
- niedowład lewej dłoni, z takim przeszywającym klujacym bólem, kilka dni po tym bóle stawów, w szczególności kolan, stop. Cieżko mi się było poruszać, wejście po schodach było wielkim wyzwaniem. Na przemian dostawałam środki typu aglan,przeciwzapalne. Na początku pomogło, potem już sobole, cała sztywność powracała. Rękę intensywnie rehabilitowalam, prądy tenisa około 4mcy i jakoś wróciła do sprawności, chociaż nadal odczuwam ta sztywność. Badania ok. Cały ten okres problemy ze snem, nawet jak spałam to miałam wrażenie ze cała noc mój mózg pracował i byłam potwornie zmęczona. Kolejne badania pod katem reumatycznymi nie dały nic. Reumatolog zasugerował fibriomialgie i kazał zmianę stylu życia, mniej stresu- ha, łatwo powiedzieć. Koncentracja spadała, jazda autem wymagała ode mnie niezwykłego skupienia. Problemy ze wzrokiem, obraz mi się delikatnie rozmywa, czuje się nie jak swoim ciele. Doszły potworne bóle głowy, boli non stop szczególnie okolice skroni i tak jakby za oczami. Pojechałam do znanego reumatologa do poznania, potwierdził fibriomialgie i przepisał tramal i antydepresanty podnoszące poziom serotoniny. W międzyczasie poszłam zrobić test Volla i tam upieranie się ze mam krętki borelli i chlamydie- wielkie było moje zdziwienie bo nigdy nie miałam kleszcza, ale 3lata temu miałam transfuzje 3l krwi. Ten reumatolog wyśmiał ta ewentualność, jednak mi to dało do myślenia. Zrobiłam test elisa- negatywny. Czekam na wyniki western blot. W międzyczasie wyszły mi niedobory witB,D i niskie ts3. Znalazłam prywatna klinikę w Gdańsku specjalizacja boreliozy i tam właśnie zlecono mi komplet badań, odczytano poprzednie wyniki i właśnie Pani dr stwierdziła ze przy borelli często obniżone są wiem D-10, B-100, ts3-12. Czekam w międzyczasie na wyniki pod katem bakterii, ale chciałam zapytać co sądzicie o tym wszystkim. Od jakiś 2 tygodni śpię po 12h, nadal wstaje zmęczona, ból głowy nie ustaje i sztywność i kłucie w rękach nie daje mi spokoju,doszło kołatanie serca, poty nocne, niby nie mam gorączki a czuje się jakbym miała stan podgorączkowy. Co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • igm_20_4_pmr Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 25.05.15, 11:27
      Witam leni221 -> Większość obiawów pokrywa się z moimi w fazie wstępnej choroby czyli na jej samym początku ataku czyli 6mc przed tym jak pojawiły się u mnie problemy z czuciem w kończynach dolnych ,
      Nie chce być tu mądrzejszy od lekarzy i by potwierdzić co dokładnie się dzieje trzeba by zrobić badania KKI - Krążące Kompleksy Immunologiczne oraz - Badanie na Koinfekcję bo ewidentnie po objawach coś się dzieje w organizmie neurologicznie a to już nie są proste sprawy. Kazdy miesiąc nic nie robienia z tym tylko zażywania antydepresantów czy innych leków nie zwalczających przyczyny tylko objawy będzie Cię przybliżać do obniżenia jakości życia i powolnego staczania się w inwalidztwo ( mój przypadek jest tego namacalnym przykładem ) - Zrób badania jeśli wyjdą Ci koinfekcje myco i chlam do tego bb to jak najszybciej znajdz dobrego lekarza leczącego metodą ilads i zacznij walczyć z tym dziadostwem ( powtarzam jak wyjdzie w wynikach ) bo takie objawy może dawać wiele innych schorzeń - ale najważniejsze poznać przyczynę i walczyć z przyczyną u mnie zanim znalazłem przyczyne i skoncentrowałem się nad jej zwalczaniem mineło 2,5 roku co owocowało że prawie usiadłem na wózek inwalidzki...
      • leni211 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 25.05.15, 11:50
        Dzięki. Każda opinia jest dla mnie ważna. No właśnie jestem pod opieka dr fel. Z Gdańska, lecza metoda Ilads. Oczywiście nie zażywam żadnych przepisanych mi przez reumatologa leków. Czułam się po nich jeszcze gorzej, byłam jeszcze bardziej otepiala. Czekam na wyniki WB i konfekcji. Wiem, ze WB tez może być fałszywie ujemny, ach , zobaczymy. Fajnie, ze znalazłam grupę ludzi z podobnymi problemami. Dodam, ze mam 32lata. Pozdrawiam
        • elawe77 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 25.05.15, 12:26
          U mnie też były takie same objawy. Tułałam się po lekarzach prawie pół roku. Dopiero sama zrobiłam badania na boreliozę i wyszły wyniki pozytywne. Też nie pamiętam ugryzienia kleszcza ale to nie znaczy że mnie nie ugryzł. Leczę się u Pani doktor F. z Gdańska od dwóch i pół miesiąca . Zobaczymy jak to dalej będzie.
    • jol-aa Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 25.05.15, 13:18
      leni211 napisał(a):
      nie miałam kleszcza, ale 3lata temu miałam transfuzje 3l krwi. Ten reumatolog w
      > yśmiał ta ewentualność, jednak mi to dało do myślenia.

ciekawe dlaczego wyśmiał taka możliwość - przecież krwii nie bada się pod kontem boreliozy (nawet gdyby to skuteczność testów jest nam znana)
    • miroslaw111 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 25.05.15, 13:51
      y nie miałam kleszcza, ale 3lata temu miałam transfuzje 3l krwi.

leni211 i łusznie że ci nie daje spokoju , nie znam realiów z transfuzjami chyba 90% z nas nie idzie oddać krwi mając zakażenie , ale przecież nie wszyscy o nim wiedzą, tą drogą zdeydowanie można złapać pełen wahlarz bakterii czy virusów

Twoje psychofizyczne objawy i niskie poziomy elektrolitów wyrażnie wskazują na Boreliosę+BArtonellozę,polecam badanie KKI w Gliwicach,skuteczne i niedrogie
      • jol-aa Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 25.05.15, 14:05
        dokładnie testy tobi się na kilka podstawowych chorób (aids, żółtaczka i jeszcze kilka)

"zabezpieczeniem" przed całą gamą innych chorób jest oświadczenie pacjenta że czuje się dobrze.

oczywiście jak nie ma wyjścia i trzeba brać transwuzję to trzeba barać
        • miroslaw111 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 25.05.15, 14:10
          więc na pytanie czy gdybym przetoczył Ci chociaż 100ml krwi czy zakaziłabyś się krętkiem borelli odpowiedż jest pozytywna,jak sama nazwa wskazuje chorobę tę w systemie POZ leczą zakażnicy ,
          • driszti Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 25.05.15, 15:25
            Możesz mieć boreliozę, ale nie musisz. Takie same objawy daje układowa przewlekła infekcja bakteriami atypowymi jak cpn, myco.
            Hbs i HCV miałaś badane?
            • leni211 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 25.05.15, 17:05
              Z wątrobowych miałam aiat i ASPAT- wyniki oki. Póki co moja dr twierdzi ze wysoki niedobór wit D, B i hormonów tarczycy może być spowodowany borella- ze ona może mieć taki wpływ, sama nie wiem. Czekam na wyniki WB. A póki co mam przepisane euthorynox, vigandetten, milgamma.
            • leni211 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 25.05.15, 17:09
              Cpn igg 7,25 ujemny
              Igm 0,05 ujemny
              • miroslaw111 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 25.05.15, 17:34
                od borelli miałem deficyty m.in. : B , B12, hormonów tarczycy, stosunkowo unormowane D3 ( 23 czyli tyle ile zdrowi - wszyscy mają niedobory )
                • leni211 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 25.05.15, 17:38
                  Ja mam D na poziomie 8 a niedobór wg tej skali gdzie robiłam jest od 20. Dzięki za info.
                  • miroslaw111 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 25.05.15, 20:28
                    jestem tylko przykładem że D3 nie musi być obniżone , chociaż może pora sierpień więc czasowe naświetlanie się na słońcu nie były wówczas miarodajne i np w maju tamtego roku mogło to być 10 , tego nigdy się nie dowiem , jako zdrowy człowiek nigdy niczego nie badałem bo po co smile
                • leni211 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 25.05.15, 22:06
                  Miroslav111 jaka Była kolejność leczenia u Ciebie? Najpierw podnosili Ci hormony tarczycy i niedobory witamin a potem antybiotyki na borelie? W jakim teście wyszła borelioza?
                  • leni211 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 25.05.15, 22:07

Miroslav111 jaka Była kolejność leczenia u Ciebie? Najpierw podnosili Ci hormony tarczycy i niedobory witamin a potem antybiotyki na borelie? W jakim teście wyszła borelioza?
              • lukalien Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 25.05.15, 20:39
                leni211 napisał(a):

> Cpn igg 7,25 ujemny
                > Igm 0,05 ujemny

jeżeli chcesz się dalej badać to sensownym badaniem jest teraz ltt (u mnie tylko ten test wyszedł pozytywny)
                • leni211 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 25.05.15, 21:16
                  Wiem, tak tez zaleciła mi dr u której się leczę, w tym tygodniu powinnam mieć wyniki western blot, jak nic nie wyjdzie będę musiała zrobić LTT. Dzisiaj robiłam prześwietlenie tarczycy, niby wszystko oki. A jednak dr powiedziała ze objętość gruczołu jest za niska bo 10,6ml a ft4 na poziomie 12. Od jutra zaczynam brać euthyrox. Milgamma i vigandetten. Już nie wiem co o tym wszystkim myślec.
                  • lukalien Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 25.05.15, 21:36
                    euthyrox - brałem go przez 2 dni dla testu ale totalnie mnie zamulił, z tym że w twojej sytuacji może być dokładnie odwrotnie - oby tak było
                    • hashitess Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 26.05.15, 08:45
                      lukalien napisał(a):

> euthyrox - brałem go przez 2 dni dla testu

ciekawe dlaczego dla testu!
                      hormon tarczycy nie jest żadnym lekiem;
                      jest protezą tarczycy.
                      Jeśli go zażywałeś dla testu, to mogę Ci tylko współczuć złego
                      samopoczucia i pseudo odwagi zażywania go.

ale totalnie mnie zamulił, z tym że
                      > w twojej sytuacji może być dokładnie odwrotnie - oby tak było

bez pełnej diagnostyki pod kątem tarczycy zażywanie hormonu T4
                      jest zamachem na własne zdrowie.
                      Podziwiam w sensie negatywnym.
                      • lukalien Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 26.05.15, 10:43
                        hashitess napisał:

> bez pełnej diagnostyki pod kątem tarczycy zażywanie hormonu T4
                        > jest zamachem na własne zdrowie.
                        > Podziwiam w sensie negatywnym.

jeden fakt został pominięty , ten lek jest na receptę a więc lekarz patrząc na moja diagnostykę miał pewne podejrzenia i uznał że warto spróbować (wyniki miałem graniczne ani chory ani zdrowy) i wtedy taki test ma sens (podane zostały najmniejsze dawki i nastąpiła obserwacja reakcji organizmu)
                        • hashitess Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 26.05.15, 10:46
                          lukalien napisał(a):

> hashitess napisał:
                          >
                          > > bez pełnej diagnostyki pod kątem tarczycy zażywanie hormonu T4
                          > > jest zamachem na własne zdrowie.
                          > > Podziwiam w sensie negatywnym.
                          >
                          >
                          > jeden fakt został pominięty , ten lek jest na receptę a więc lekarz patrząc na
                          > moja diagnostykę miał pewne podejrzenia i uznał że warto spróbować (wyniki mi
                          > ałem graniczne ani chory ani zdrowy) i wtedy taki test ma sens (podane zostały
                          > najmniejsze dawki i nastąpiła obserwacja reakcji organizmu)

to pozostawiam bez komentarza.
                          Mogę
                          tylko dodać, że hormony to nie cukierki i próbowanie ich
                          bez diagnostyki powinno być traktowane jak brak wiedzy.
                          W/g mnie lekarz do odstrzału.
                          • krosem Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 26.05.15, 15:56
                            a ja jeszcze raz dodam że diagnostyka była przeprowadzona tylko nie dała jasnej odpowiedzi (miałem wtedy lekko obniżone poziomy hormonów)
                            • krosem Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 26.05.15, 16:00
                              suma sumarum skutku to nie przynioło a więc lekaż może inie warty polecenia
                  • miroslaw111 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 25.05.15, 22:31
                    na priv mogę napisać chronologię mejl gazetowy czyli nick@gazeta.pl
                    • only_simon35 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 26.05.15, 17:08
                      jaką chronologię - nie jestem wtajemniczony - o co chodzi ???
                      • simoo2 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 26.05.15, 17:14
                        pewnie chodzi o chronologię choroby- każdy z nas ma ją własną ale na pewno da się wyciągnąć jakieś wspólne elementy
                        • only_simon35 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 26.05.15, 17:21
                          sam muszę kiedyś napisać własną i tu ją przedstawić, co gorsza zauważyłem że z czasem wiele rzeczy zapominam a chciałbym czasami do nich wrócić. morze to być później pomocne w obrazie klinicznym
                          • only_simon35 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 26.05.15, 17:28
                            a kto z was prowadzi dzienniczek objawów ? czy możecie polecić to z perspektywy waszego doświadczenia ?
                            • leni211 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 26.05.15, 19:34
                              Oto moje wyniki:
                              Tsh: 1,590 (0,27-4,2)
                              Ft 4: 16,2 (12-22)
                              Ft 3: 5,14 (3,1-6,8)
                              Anty tpo: 5 (0-34)
                              Anty tg: 10 (0-115)

objętość gruczołu tarczycy: 10ml

Od jutra zaczynam brać euthorynox w dawcę 1/4 tabl N25 co tydzień zwiększajac proporcje i tak do 6tygodnia.

Moja dr twierdzi,ze trzeba najpierw zlikwidować ta niedoczynnosc a potem będziemy się zabierać za borelie. Ponadto ta tarczyca jest małych rozmiarów, co o tym myślicie, miał ktoś taki przypadek.
                              • igm_20_4_pmr Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 26.05.15, 19:55
                                leni 211 i gdzie tu w tych wynikach masz niedoczynność ?? chyba jak byś miała 6 albo więcej ponad norme to w tedy bym się zgodził.

Też mam małą tarczyce po usg wyszło i miałem przekroczone do 5,7 ale mój endo stwierdził że nie ma co faszerować sie lekami bo to nie tarczyca tylko coś zewnątrz ja podrażnia np bakterie więc zastanów się dobrze bo te wyniki co wprowadziłaś nie potwierdzają niedoczynności tarczycy
                                • leni211 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 26.05.15, 20:14
                                  Np właśnie ja tez nie widzę tej niedoczynnosci, dlatego pytam. Moja dr twierdzi, ze poziom ts4 powinien być ok20 dla zdrowej osoby a przy tych objawach trzeba ten wynik podnieść.
                                  • igm_20_4_pmr Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 26.05.15, 21:03
                                    leni211 -> nic nie trzeba podnosić ta Twoja Pani Dr nie jest chyba Endokrynologiem a jeśli jest to chyba jakiś słabiutkim
                                    • leni211 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 26.05.15, 22:29
                                      Warto zaznaczyć, że niedobór witaminy D zawsze da objawy niedoczynności tarczycy, nawet jeśli poziom hormonów będzie odpowiedni. Dopiero podniesienie poziomu we krwi powyżej 50 ng/dl likwidowało objawy niedoczynności u pacjentów leczonych hormonami (i dopiero dawki powyżej 5000 IU witaminy D dziennie pozwalają go osiągnąć). A taki poziom ma raptem kilka procent osób w naszym kraju. Podobnie niedobory cynku bardzo źle wpływają na działanie tarczycy i metabolizm hormonów. O selenie nawet nie piszę, bo wszyscy wiedzą... ops, napisałem. - cytuje
                                      • miroslaw111 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 26.05.15, 23:20
                                        coś tu nie tak , albo lekarz od zweirząt , wyniki masz godne pozazdroszczenia nawet młodym ludziom, ja mając duużo gorsze nie zostałem zakwalifikowany jako niedoczynność ( zmieniam endo oczywiście )
                                    • leni211 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 02.09.15, 09:39
                                      po serii zastrzyków B12, suplementacji D3 icalej reszty, nadal zesztywniałe kolana, kłucia od czasu do czasu, bole głowy i niesamowite zmęczenie. Lecz dzisiaj popłakałam się ze szczęścia, wynik MYCOPLAZMA PNEUMONIA DODATNI 45 (od 21 dodatni). Dzięki igm204pmr- twój wątek dał mi do myśleniasmile
                              • wojciech.pvb Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 27.05.15, 19:20
                                Witam - zrob USG tarczycy - u dobrego lekarza pod katem Hashimoto.
                              • hashitess Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 28.05.15, 13:28
                                leni211 napisał(a):

> Oto moje wyniki:
                                > Tsh: 1,590 (0,27-4,2)
                                > Ft 4: 16,2 (12-22)
                                > Ft 3: 5,14 (3,1-6,8)
                                > Anty tpo: 5 (0-34)
                                > Anty tg: 10 (0-115)
                                >
                                > objętość gruczołu tarczycy: 10ml

p/ciała działają; tarczyca jest już mniejsza niż dolna wartość normy
                                >
                                > Od jutra zaczynam brać euthorynox w dawcę 1/4 tabl N25 co tydzień zwiększajac p
                                > roporcje i tak do 6tygodnia.

uważam, że to dobry krok.

>
                                > Moja dr twierdzi,ze trzeba najpierw zlikwidować ta niedoczynnosc a potem będzie
                                > my się zabierać za borelie. Ponadto ta tarczyca jest małych rozmiarów, co o tym
                                > myślicie, miał ktoś taki przypadek.

Jak Ty trafiłeś na taką dobrą PANIĄ DOKTOR!!!

Mogę prosic o namiary bo jestem pod wrażeniem JEJ kompetencji.
                                • leni211 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 06.07.15, 16:35
                                  Gdańsk, centrum św. Łukasza, dr F-ska
                            • elene72 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 26.05.15, 21:55
                              only_simon35,

prowadziłam dziennik objawów w trakcie leczenia i potem (leczyłam się antybiotykami na przełomie 2010/2011, zakończyłam leczenie w maju 2011).

uważam, że warto stosować takie podejście - nie chodzi tylko o objawy, ale warto zapisywać bądź zapamiętywać przyjmowane leki, suplementy bez recepty, typ diety (poszczególne pokarmy), wydarzenia, gromadzić badania, opisywać reakcję na leki - oczywiście pod warunkiem, że ktoś nie przyjmuje garściami leków/suplementów (i wówczas nie wiadomo od czego pochodzi reakcja, ale to już inny temat i filozofia leczenia się).

Wtedy, jak trafi się na dobrego lekarza, opisując właśnie: objawy, inne przebyte choroby, typ przyjmowanych leków/suplementów, styl życia, charakter i warunki pracy, stopień aktywności fizycznej itp.itp. dużo łatwiej jest lekarzowi postawić diagnozę - gdyż samodzielnie nie zawsze idzie się dobrym tropem.

• miroslaw111 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 26.05.15, 23:26
                                elene72 napisała:

> prowadziłam dziennik objawów w trakcie leczenia i potem (leczyłam się antybioty
                                > kami na przełomie 2010/2011, zakończyłam leczenie w maju 2011).
                                >
                                > uważam, że warto stosować takie podejście - nie chodzi tylko o objawy, ale wart
                                > o zapisywać bądź zapamiętywać przyjmowane leki, suplementy bez recepty, typ die
                                > ty (poszczególne pokarmy), wydarzenia, gromadzić badania, opisywać reakcję na l
                                > eki - oczywiście pod warunkiem, że ktoś nie przyjmuje garściami leków/suplement
                                > ów (i wówczas nie wiadomo od czego pochodzi reakcja, ale to już inny temat i fi
                                > lozofia leczenia się).
                                >
                                > Wtedy, jak trafi się na dobrego lekarza, opisując właśnie: objawy, inne przebyt
                                > e choroby, typ przyjmowanych leków/suplementów, styl życia, charakter i warunki
                                > pracy, stopień aktywności fizycznej itp.itp. dużo łatwiej jest lekarzowi posta
                                > wić diagnozę - gdyż samodzielnie nie zawsze idzie się dobrym tropem.

mnie póki co lekarze się nie sprawdzają,jakbytm miał czekaż aż czegokolwiek o chorobach nauczą się o moim przykładzie byłbym na wózku , beztroska lekarzy w tym kraju jest emanująca,

ja miałem odwrotną metodę i nie żałuję - brałem wszystko co wczytałem że może pomóc i na logikę ,
                                efekty się pojawiały i stopniowo zacząłem zmniejszać środki wiedzać którego mi zabrakło

odrwotnie ( czyli zaczynając od małej ilości supli ) długo bym szukał tego co pomaga czując się fatalniej i fatalniej , a mój stan nie byłna tyle komfortowy żeby wogóle potrafić się przerpsać i wstać wypoczętym .
                                Różne środki różnie na każdego działają, na mnie pojedyncze zioło czy witamina D potrafi mocno oddziaływaćdając niebywałą poprawę na innych cały zestaw nie daje rezultatu długo
    • driszti Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 27.05.15, 12:08
      Leni, prawidłowe wyniki Alat i Aspat nie wykluczają zakażenia HCV!!!! Koniecznie musisz zbadać HCV i Hbs. Reumatolog powinien od tego zacząć. Wejdź na stronę www.prometeusze.pl poczytaj o objawach, a zobaczysz że często pokrywają się one z objawami przypisywanymi boreliozie. W dodatku była transfuzja krwi, więc tym bardziej trzeba potwierdzić lub wykluczyć ten trop.
      Dodatkowo brakuje wyniku przeciwciał mycoplasmy.
    • hipochondryk1972 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 27.05.15, 20:16
      Witam wink.
      Czytajac wasze wpisy jestem przerazona.Czuje sie jak bym widziała siebie.
      Od kilkunastu lat czuje sie żle,wiecznie zmęczona.Nie pamietam ugryzienia ale mam ślad po ukąszeniu jakieś 15-18 lat.
      Objawy;
      chroniczne zmęczenie,
      zapalenie opon mozgowych (3 lata temu)
      wstepnie usłyszłam ,że mam cyste w mózgu ,,,a na koniec,że to jest poszeżone naczynie,
      bóle stawów ,szczególnie dłoni i kolan,
      tracę siłe w rękach i nogach,
      dziwne uczucie jakbym czasami odczówała lekkie drżenie głowy.
      pogorszenie widzenia,,,nieostre,
      bóle podbrzusza,
      bóle pleców.
      Jestem leczona antydepresantami na depresje.
      Wiecznie odczówam zimno.
      Dodatnie igg 18,5 na borelliose burg.
      Czy według Was mam to cholerstow.(Borelioza).Lekarz przepisał mi doxycyklinę na 3 tyg,Czy to jest wystarczajace leczenie ,Dziekuje .
      • miroslaw111 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 27.05.15, 20:25
        hipohondryczka - oj nieetstey mmoże możę , test to zwykła ELISA ? zaleca się zrobić jakiś bardziej wiarygodny
        • jol-aa Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 28.05.15, 09:45
          twoje objawy wskazują ze może tak być że jesteś chora na borelke ale przydało by się zrobić jeszcze coś poza ELISA np wb lub ltt. objawy faktycznie faktycznie pasują do borliozy ale pewnie może to byc tez coś innego, Mówisz że nie pamiętasz ugryzienia a a masz ślad - skąd wiesz że to od kleszcza?
          • jol-aa Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 28.05.15, 09:47
            dodam jeszcze że jak masz boreliozę to ten okres leczenia ( tygodnie) niewiele wnosi
          • hipochondryk1972 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 28.05.15, 11:02
            jol-aa.Nie wiem czy ugryzienie mam od kleszcza.Wygląda to jak blady pieprzyk z jasniejszym srodkiem.Lekarz ktoremu to pokazywałam stwierdził,że to pewnie jakis pajak lub inne świństwo.Znamie jest stare wiec zmieniło kolor,wczesniej było bardziej intensywne....robiłam wiele badan,,,w kierunku reumatyzmu,.Jak na razie mam taki zestaw;
            małopłytkowosc,chlamydia pneumoniae,mycoplasma pneumoniae,,,,mam wade wzroku -1,,,i okulista stwierdził że mi sie wzrok poprawia ,,,a ja widze coraz gorzej.Miewałam bóle oczu jak przy zatokach,,,ale wszystkie moje dolegliwosci przychodza i odchodza,,,jedynie stawy i bóle głowy sa stałe,,,przyzwyczaiłam sie do nich wiec po prostu są,,Gdzie na slasku moge zrobic badania.Mam nadzieje,że to cholerstwo mnie nie dopadło ale w srodku ,,,crying
            • jol-aa Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 28.05.15, 11:24
              hipochondryk1972 napisał(a):
              ,,ale wszystkie moje dolegliwosci przychodza
              > i odchodza,,,

czy to się zdarza w formie cylklu ( np 2 tygodnie lepiej i 2 tygonie gorzej)
              • miroslaw111 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 28.05.15, 11:41
                jolaa ale cykl chyba nie jest regułą ? U mnie np tylko stres powoduje zmiany a tak jest w miarę liniowo
                • hipochondryk1972 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 28.05.15, 12:08
                  jolaa szczerze mówiac ,,,jestem tak zmeczona wiecznym zmęczeniem,że nie zapisywałam co,jak i kedy mnie boli.Czasami bolało mnie przez okres 2 miesiecy ,pozniej jakby troche mniej i znowu karuzela.Prosze dajcie jakies namiary na laboratorium,jakie badania mam zrobic,,,nie chciałabym zajadac sie antybiotykami ,,,jesli nie ma takiej potrzeby.Okolice Slaska.Gliwice wink,dzieki
                • jol-aa Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 28.05.15, 14:03
                  miroslaw111 napisał:

> jolaa ale cykl chyba nie jest regułą ? U mnie np tylko stres powoduje zmiany a
                  > tak jest w miarę liniowo

tak cykl nie jest regułą ale jeżeli już występuje to może być pomocny w diagnozie
          • hipochondryk1972 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 28.05.15, 12:15
            ok,,,badania ltt,,,życze wam skutecznej walki ,miłego dnia.
            • jol-aa Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 28.05.15, 14:07
              jak chcesz ltt to wpisz laboratorium synevo - punkty pobrań maja chyba w większych miastach całej polski
              • miroslaw111 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 28.05.15, 16:37
                hipohondryk polecam WB w GLiwicach , ew. test KKI duża skuteczność i sporo zaoszczędzisz w porównaniu do ltt , możesz napisać do mnie na mójnick@gazeta.pl a udzielę wskazówek
                • wojciech.pvb Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 29.05.15, 14:59
                  WB w Gliwicach w jakiej placowce ?
    • leni211 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 11.06.15, 11:25
      Witam. Już 2 tygodnie biorę przepisany mi euthyrox, w bardzo małych dawkach. Powoli kończę tez zastrzyki milgamma-wit B i biorę Vigantoletten w dawcę 6000(wit D). czuje się dużo lepiej, bóle głowy minęły i sztywność tez jakoś się zmniejszyła. Byłoby pięknie gdyby tAk zostało. Za 4 tygodnie powtarzam wyniki.

W międzyczasie dostałam wyniki WB-wszystko negatywne, Chlamydia pneumonia tez negatywna. Wiem, wiem, ze może to o niczym nie świadczyć. USG tarczycy- niby ok ale tarczyca mała 10ml, miałam tez dzisiaj rezonans głowy,opis za tydzień.
      • leni211 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 06.07.15, 16:44
        Minęło 6 tygodni od kiedy biorę euthyrox. Zrobiłam wyniki 3jki tarczycowej wyniki w sobotę. Wielenw wcześniejszych objawów ustało, jednak nieustannie dokuczają mi bole stawów, raczej sztywność, szczególnie kolana. No i ta dziwna sztywność szyi. Miał ktoś tak? Przestałam tez suplementowac przepisana witB12 inD3, przy zastrzykach milgamma ta sztywność była jakaś mniejsza.
        • miroslaw111 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 07.07.15, 00:35
          B12 mam w normie,D3 wysoko sztywniosc mam taka niewielka natomiast chrupani i brak oliwy , nieustajace cwiczenia czy biegam czz siedze , tzw rozprostowanie kosci
          • lukalien Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 10.07.15, 16:07
            sztywność / bul/chrupanie kolan czy szyi to dość klasyczny objaw boreliozy - o ile sie nie myle to jest on związany z obecnością bakterii w tych miejscach
            • miroslaw111 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 11.07.15, 03:57
              A dokąd krętek się udaje gdy jest poprawa bo wydawało mi się że kolagen to jego podstawowe środowusko prócz mięśni
              trzesczę dosłownie wrażenie mam jakby kościeć miał się rozsypać jakbym 70 lat miał , dziś zrobiłem skuterem 70km jak schodziłemm to musiałem ostrożnie żeby kość nie wyskoczyła ze stawu ;p

dziwne bo część objawów jest wyciszona, aha był jeszcze jeden - ból głowy praktycznie go nie miałem aż do dziś taki silny przyszywający w skorniach jakby od zatok ale wiem że to od borelli lub koinfekcji
          • leni211 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 02.09.15, 09:47
            Dzisiaj odebrała, wynik Mykoplazmy Pneumonia.dodatni 45 (od 21 dodatni). Kto czytał mój wątek wie, ze od roku borykałam się z bólami stawowymi i zarowno suplementacja jak i euthyrox nie przynosiły u mnie pożądanych efektów. Mimo wszystko jestem szczęśliwa, ze w końcu znalazłam! Dzięki igm204pmr i jego wątkowi zrobiłam badanie i jest, w końcu jest!!!
    • leni211 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 02.09.15, 11:58
      Igm 20 4 pmr- jak mogę się z Tobą skontaktować? Jak myślicie czy taki wynik Mykoplazmy pneumonia igg 45 jest już podstawa do leczenia? Wyniki cpn i western blot miałam ujemne
      • driszti Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 02.09.15, 12:24
        Jeśli infekcja jest przewlekła to bardzo prawdopodobne jest, że myco wyjdzie również dodatnia w IgA, dlatego zawsze warto zrobić przeciwciała i w tej klasie. Bo rozumiem, że 45 wyszło w IgG?
        Tak jak pisałam wcześniej, reumatolog powinien już na początku wykluczyć WZW. Przy tych chorobach też bolą stawy i występuje przewlekłe zmęczenie, a AST ALT często wychodzą w normie. Polecam wykonanie badań Hbs i HCV, choćby po to żeby mieć czyste sumienie i później nie pluć sobie w brodę, że się coś przeoczyło.
        • leni211 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 02.09.15, 12:42
          Tak, polecałeś to i zrobiłam: hbsag ujemny, anty HCV ujemny
          MYCOPLAZMA pneumonia igg 45.
          Reumatolog w moim przypadku stwierdził fibriomialgie i na tym się skończyło, ze to nieuleczalne, inny z poznania przepisał mi tramal i antydepresantywink tego tropu nie podjęłam na szczęście. Znowu w klinice w Gdańsku od boreliozy twierdza, ze każda fibriomialgia jest borelioza. Jest jakiś trop. Jak myślicie czy ten wynik MYCOPLAZMA jest podstawa do podjęcia leczenia? Akurat dobrze się składa dziś mam konsultacje telefoniczna z lekarzem Ilads z Gdańska
          • igm_20_4_pmr Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 02.09.15, 15:54
            Mycoplazma p. i wszystko jasne mam to samo wynik badania w diagnostyce w igg 55 maleje pierwszy raz z 69 masa objawów neurologicznych.

Leczę się abax w pulsach Rifa 600mg i Biseptol 960 - idzie wolno ale działa do tego sporo supli zwiekszajaca odporność.

Przy układowej myco dochodzi do zachwiania układem immuno i do autoagresji najważniejsze jest wtedy zatrzymać chorobę
          • driszti Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 02.09.15, 16:31
            Ja przed leczeniem miałam myco IgG 148,9 (powyżej 21,9 dodatni) IgA wyszedł graniczny. Jeden reumatolog leczył mnie 3 miesiące na myco zestawem - azytro+metro.
            Po tym leczeniu stwierdził, że powinnam być zdrowa jeśli nie to pewnie fibromialgia z elementami zespołu przewlekłego zmęczenia.
            Gdybyś chciała poczytać o mycoplasmozie to zajrzyj tu:
            www.chlamydioza.pl/portal.php?show=9
            I na forum:
            www.chlamydioza.pl/index.php
            • igm_20_4_pmr Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 02.09.15, 16:54
              przewlekłą myco w zależności od stopni zaawansowania i zajęcia organizmu leczy się od kilkunastu miesięcy do kilku lat a to i tak nie daje gwarancji na 100% uzdrowienie - wszystko zależy od stopnia uszkodzenia układu nerwowego to on najdłużej się regeneruje na 2 miejscu sąchorym stawy to też klika lat trzeba leczyć.
              Polecam wszystkim zastrzyki z glutationu nazwa Tad 600 (domięśniowo) przyspieszają regenerację komórek
              - warunek leczenie bakterii musi być trafione i choroba musi się zatrzymać.
              • leni211 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 02.09.15, 17:01
                Wow, dzięki, bardzo Wasze wpisy są pomocne. Jestem już tel konsultacji, mam zrobić aiat, ASPAT, ferrytyne i morfologię na cito i za tydzień zostaną przepisane antybiotyki. Wiem, ze to niepoprawne cieszyć się z takiej diagnozy ale wreszcie coś wyszłowink to było nie do wytrzymania.
                • igm_20_4_pmr Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 02.09.15, 17:08
                  hehe leni211 ciesze się że mogłem pomóc na ile mogłem.

Badania robisz bo trzeba wiedzieć jaki stan jest wątroby i innych narządów przed antybiotykoterapią i najlepiej jest powtarzać te badania co 1.5 - 2 mc
                  warto też zrobić TSH bo czasem myco potrafi podrażniać tarczyce.

życzę szybkiego powrotu do pełnego zdrowia i ciesz się nim jak najdłużej !

Polecam: skup aut pomorskie
              • driszti Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 03.09.15, 14:41
                igm_20_4_pmr napisał(a):

> przewlekłą myco w zależności od stopni zaawansowania i zajęcia organizmu leczy
                > się od kilkunastu miesięcy do kilku lat a to i tak nie daje gwarancji na 100%
                > uzdrowienie - wszystko zależy od stopnia uszkodzenia układu nerwowego to on naj
                > dłużej się regeneruje na 2 miejscu sąchorym stawy to też klika lat trzeba leczy
                > ć.

Igm, wszystko pięknie, ładnie tylko powiedz mi dlaczego w Polsce oficjalnie nikt tak nie leczy? Dlaczego musimy leczyć się poza systemem - prywatnie u kilku lekarzy na cały kraj i musimy 100% płacić za wszystkie recepty i badania? A cała reszta medyków patrzy na nas jak na wariatów/ćpunów, szprycujących się latami koktajlem antybiotyków.
                • igm_20_4_pmr Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 03.09.15, 16:26
                  driszti -> to jest dobre pytanie !

Większość cywilizowanych krajów w tym usa mają z tym ten sam większy lub mniejszy problem. Wydaje mi się że generalnie problem jest z chorobami z autoagresji - większość duża to schorzenia nieuleczalne...
                  • wojciech.pvb Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 07.09.15, 12:21
                    a ja sobie zrobilem Myco Pneumonia
                    Przeciwciała w kl. IgG 122,27 / norma do 20
                    IgM 0,12 - norma do 20.
                    • driszti Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 08.09.15, 11:51
                      Przydałaby się klasa IgA,w przewlekłych infekcjach czasami wychodzi dodatnia. Ale już na podstawie samego IgG jest co leczyć.
                      • kintaro88 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 10.09.15, 08:13
                        ja też mam myko w igg (wskaznik 88). Najbardziej dokuczają mnie bóle (kłucia, parestezje) mięśni, kości i języka. Do tego ból w dolnej części kręgosłupa. Również wyszła mi bartonella w igg, badania na borelioze negatywne (wb, elisa, kki). Myko może dawać bóle kręgosłupa ? Niby mam dziś mieć rezonans kręgosłupa (prywatnie) ale zastanawiam się czy go robić z racji tego, że lece na kredytach a na to muszę wydać 800 zł... nie wiem już co robić....
                        • leni211 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 10.09.15, 10:35
                          Ja objawów mam cała masę od 14mcy, kintaro88 radzę Ci abyś znalazł lekarza, który poprowadzi Twoje leczenie, bo na podstawie wyników jest co leczyć. Jeśli chodzi o leczenie to jestem laikiem, ale o testach, badaniach wiem trochę i wydaje mi się, ze zaczynaj się leczyć. Ja do mojego lekarza pojechałam aż do Gdańska, ode mnie to 750km, ale tylko pierwsza wizyta musi być na miejscu dalsze mogą być konsultacje telefoniczne. Ja na Twoim miejscu wolałabym wydać ta kasę na właśnie lekarza i wykupienie części leków.
                          • igm_20_4_pmr Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 10.09.15, 10:55
                            wertując internet natrafiłem na publikację gdzie jasno stwierdzali że nie leczona długo układowa infekcją mycoplazmy prowadzi do SM, Alshajmera, udaru mózgu, co więcej układ immunologiczny jest wtedy bardzo upośledzony co prowadzi do autoagresji.

U mnie były zmiany deminilizacyjne w rdzeniu - po podaniu wlewów z cefalosporyn nagle zmiany znikneły i przerodziło się to w bliznę glejową która po 1 roku całkowicie uległa reminilizacji i w kręgosłupie nie ma nawet śladu po deminilizacji w tym miejscu,

polecam:
                            skup aut Gdańsk
                            • kintaro88 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 10.09.15, 11:12
                              chyba odpuszcze ten rezonans i kase przeznacze na wizyte u lekarza ilads...
                              • leni211 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 10.09.15, 12:12
                                Jak chcesz, zobacz sobie centrum św.lukasza w gdansku, zajmują się leczeniem borelli, konfekcji i infekcji bakteryjnych.
                              • miroslaw111 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 10.09.15, 12:12
                                dokładnie,twoje objawy wszystkie wskazują na rozsianą infekcję
                                możesz ew. zrobić test CD57 jeśli jedziesz do kuamtego lekarza to potwierdzi boreliozę i spółkę
    • leni211 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 16.09.15, 11:01
      Witam, chciałam zapytać jakie ziółka pijecie, jakie nalewki czy macie swoje przepisy czy kupujecie gotowe? Pije ostropest mielony, czystek, w przyszłym tygodniu zaczynam leczenie Ilads i nie wiem co jeszcze mogę włączyć. Zamówiłam tez Serranol- bierze ktoś?
      • igm_20_4_pmr Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 16.09.15, 15:17
        włącz jakiś priobiotyk typu Enterol lub Multilac symbiotic

polecam:
        skup aut gdynia
        • leni211 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 23.09.15, 13:41
          Ok, mam już recepty,myślała to tak:
          - na początek vermox na pasożyty
          - potem MacroMax 500- 7 rano
          - doxyratio m- 2x tabl 9 i 19
          - od 16 dnia tynidazol 500, 14dni, potem 16 dni przerwy

Dodatkowo: hepamerz, cholestil, flucanazole, nystatyna, asecurin

Jakieś sugestie.? Zaczynamywink
          • kintaro88 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 23.09.15, 14:57
            witam, ja się diagnozuje od kilkunastu miesięcy, dolegliwości trwają, konsultowałem się telefonicznie z jednym z użytkowników z forum, który wyleczył się ziołami i kupiłem dużo ziół, z których korzystał ten użytkownik:
            vernicadis (na allegro kupiłem już gotowy wywar), propolis (sam będę robił nalewkę spirytusową, dziś po pracy kupie spirytus), wrotycz,rumianek, mniszek lekarski, skrzyp, tymianek, macierzanka, dziurawiec, spiruline, chlorellę, zieloną herbatę, żeń- szeń, siemię lniane. Do tego sam od siebie kupiłem rdest japoński i koci pazur. Od wczoraj wszystko zażywam, zobaczymy co z tego będzie ! Większość ziółek po prostu parze, mieszam je i pije. pozdrawiam
            • igm_20_4_pmr Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 23.09.15, 16:58
              3mam kciuki i życzę wytrwałości oby wszystko szło zgodnie z Waszymi oczekiwaniami i powrotu szybkiego do zdrowia Wam życzę.
              P.S. ja ciągle też walcze
            • driszti Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 24.09.15, 14:58
              Kintaro, co jakiś czas sprawdzaj próby wątrobowe, bo na ziołach też potrafią poszybować w górę. Ziółka to nie cukierki wink
              Powodzenia
              • kintaro88 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 24.09.15, 15:24
                co jaki czas sprawdzać? można to normalnie w laboratorium robić? dzięki za info, bo nie wiedziałem, a to ważne !
                • igm_20_4_pmr Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 24.09.15, 15:30
                  mnie walneły próby mocno w górę na ziołach i się wystraszyłem i przestałem a trzeba było ostrosept brać ale wtedy moja wiedza była marna na ten temat ...
                  • miroslaw111 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 24.09.15, 16:18
                    ostropest powinien wystarczyć, ja dodaję prawie do każdego posiłu dziennie 10 do 25gram
                    próby wątrobowe wzorowe , ziólek biorę niewiele ale jakieś 3dziennie mieszam, trochę tabsów , od sierpnia piłem też często więcej niż 2bronki na dzień , próby z początku września bdb
                    • kintaro88 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 24.09.15, 16:35
                      miroslaw111 i igm, widzę, że jesteście jednymi z najkbardziej aktywnych użytkowników tego forum, często piszecie o zażywaniu antybiotyków i ziółek. ale proszę napisać jak u was z leczeniem, czujecie się lepiej, to co zażywacie daje jakieś rezultaty?

proszę jeszcze o odpowiedź z poprzedniego maila , czy próby wątrobowe można robić w laboratorium, jak się nazywa fachowo to badanie? i jaki koszt ? pozdro
                      • igm_20_4_pmr Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 24.09.15, 17:08
                        Próby wąrobowe tzw ALT, AST, ALP,BIL - koszt 29,44 brutto robisz w laboratorium ja robie je w diagnostyce.

Jeżeli chodzi o leczenie - u mnie są dni lepsze i dni gorsze ale najważniejsze jest to że choroba przestała postępować - zatrzymała się a jak mówi moja neurolog to jest bardzo dużo w chorobach neurologicznych - oczy wróciły mi prawie na 100% nie mam też tej mgły umysłowej - walcze dalej i nastawiam się na długą walkę z chorobą .
                        pozdrawiam
                        igm
    • leni211 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 01.10.15, 13:35
      Witam,
      Czy ktoś z Was zmaga się rownież z Chlamydia Pneumoniae? Mój maź robił badanie 3mce temu i miał poziom IGG100, nasza lekarka kazała najpierw suplementy i podnosić hormony tarczycy, które wtedy wynosiły: ft4 13(7-22), Ft3 4,0( 2,2-5,3). Teraz chciał rozpocząć leczenie na cpn i zbadał IGG i hormony.
      CPN spadła na 58, ale hormony tez słabo. Ft3 3,88, ft4 11, w tych samych przedziałach. Co o tym myślicie?
      • driszti Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 01.10.15, 15:33
        Czy twój mąż ma objawy infekcji cpn? Bo samych wyników na papierze się nie leczy.
    • igm_20_4_pmr Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 01.10.15, 15:49
      leni211 > ja mam zestaw myco +chlam + bb -> a jakie objawy ma Twój mąż ?
    • leni211 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 01.10.15, 17:19
      Jego objawy to przewlekłe zmczenie, nieustający kaszel, obniżona odpornośc, co chwila jest chory, w tamtym roku miał przewlekłe zapalenie oskrzeli. Ten kaszel to ma od bardzo dawna, żaden lekarz nie mógł go zdiagnozować. Ja mu kazałam zrobić takie podstawowe badania, jak sama szukałam przyczyn swojego złego samopoczucia i wyszła Chlamydia. Zanim zaczął suplementowac i hormony, czul się naprawdę fatalnie, co chwila stan podgorączkowy, nocne poty, zaburzenia snu, koncentracji, rozdrażnienie.
    • igm_20_4_pmr Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 01.10.15, 17:41
      leni211 -> zerknijcie na to : www.chlamydioza.pl/portal.php?show=5
      • driszti Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 02.10.15, 10:50
        Leni, cpn i myco w rozsianej przewlekłej infekcji atakuje wszystkie narządy - jak borelka. Osoby myco/chalmą bardzo często mają równolegle problemy z tarczycą, sercem, stawami, mięśniami, objawy neurologiczne itd., więc trzeba leczyć to wszystko razem. Cpn, myco często występuje jako koinfekcja boreliozy, ale równie często bez borelki.
        Jest jeszcze jedna kwestia - zarażania. Lekarze LIADS uważają, że jeśli partner ma nawet niewielkie objawy + dodatnie wyniki. To trzeba leczyć oboje, żeby się nawzajem nie zarażali. Wiem, że niektórzy forumowicze profilaktycznie przeleczali swoch mężów/żony, którzy byli bezobjawowi przez 3 miesiące protokołem. Ale to taka ciekawostka. Trzeba pogadać ze swoim lekarzem.
    • leni211 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 03.10.15, 15:06
      Please, podeslijcie jakieś przepisy na obiady- na diecie przeciwgrzybicznej. Szczególnie jak przyrządzanie warzywa i mięso? Co np z cukinia, która dotychczas smażyłam? Albo warzywami chińskimi? Jak to przyrządzić, helpsad
    • igm_20_4_pmr Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 03.10.15, 16:26
      polecam gotowane warzywa na parze
    • leni211 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 18.10.15, 20:55
      Witam, jestem miesiąc na zestawie makromax, doxy, tini. Dotychczas czułam sie swietnie, robiłam badania, próby wątrobowe lepsze niż przed leczeniem. Od kilku dni jestem przeziębiona, oczywiście nie mam gorączki, tylko mega osłabienie, kaszel, pojawiły sie bolące guzki w okolicach węzłów chłonnych za uszami i one mnie martwią. Miał ktoś tak? Czy dobrze kojarzę ze to bartonella może być? Kiedy najlepiej robić badania na abaxach żeby coś wyszło?
      • driszti Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 19.10.15, 16:39
        To niekoniecznie musi być przeziębienie, tak wygląda też herx, szczególnie te początkowe są najcięższe.
        Badania w kierunku bartonelli można robić na abaxach. Powiększone węzły chłonne bardzo często występują podczas leczenia. Kiedyś szyjny utrzymywał się u mnie miesiąc.
    • miroslaw111 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 19.10.15, 12:20
      leni masz masę artykułów w internecie na zdrowie diety,wiadomo unikasz cukru , rzadkoowoce ,jarzyny na parze albo ja gotuję, mięso wołowe lub drób,także nie za dużo, duszone lub gotowane, z tłuszczów unikasz trans,z rafinowanych tylko oliwa z oliwek
      • leni211 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 27.10.15, 18:25
        Witam, jest już u mnie trochę lepiej. Kolejny zestaw to summamed, doxy i pulsacyjnie tini. Dodatkowo podst. Protokół buhnera, Serranol i masę innych suplementów. Te przeziębienie-Herx zwalił mnie porządnie z nóg na tydzień. Teraz lepiej, ale ciagle Odczuwam przewlekłe zmęczenie, co byście na to poradzili? Po tini pierwsze kilka dni miałam straszne uczucie odrealnienia, normalnie jak w obcym ciele i wszystko w spowolnionym tempie. Dziś zaczęłam summamed i przez kilka godzin po wzięciu znowu bardzo mocne odrealnienia, trochę jakbym pijana była. Miał ktoś tak, czy to normalne?
    • leni211 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 28.10.15, 10:00
      Witam, jest już u mnie trochę lepiej. Kolejny zestaw to summamed, doxy i pulsacyjnie tini. Dodatkowo podst. Protokół buhnera, Serranol i masę innych suplementów. Te przeziębienie-Herx zwalił mnie porządnie z nóg na tydzień. Teraz lepiej, ale ciagle Odczuwam przewlekłe zmęczenie, co byście na to poradzili? Po tini pierwsze kilka dni miałam straszne uczucie odrealnienia, normalnie jak w obcym ciele i wszystko w spowolnionym tempie. Dziś zaczęłam summamed i przez kilka godzin po wzięciu znowu bardzo mocne odrealnienia, trochę jakbym pijana była. Miał ktoś tak, czy to normalne?
      • driszti Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 28.10.15, 13:53
        To mogą być toksyny. Rówocześnie wraz z leczeniem trzeba stosować detox. Coś na wątrobę (ostropest, esentiale forte itp.) oraz na ogólne oczyszczenie organizmu - chlorella, spirulina, ziemia okrzemkowa, enterosgel itp.
        • leni211 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 28.10.15, 19:11
          Od początku leczenia wspomagam sie hepamerz na wątrobę z ornityna, a ostropest biorę od kilku dobrych miesięcy, pewnie dlatego takie dobre próby wątrobowe. Wiec dokupie jeszcze chlorelle.
          Dzięki.
        • leni211 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 28.10.15, 19:13
          Driszti a na nieustające zmęczenie? Od dziś włączyłam zenszeń, pomoże czy może coś innego?
          • miroslaw111 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 28.10.15, 21:00
            dużo ruchu= wzmocnienie działanie wszystkich leków , przyspoieszenie procesów odnowy i metabolicznych, czyli także szybszy detox

na zmęczenie mnie ruch najbardziej pomaga, bez niego śpięjak śnięta ryba smile
            ze środków przeze mnie używanych : kofeina,tiamina,kakao,coenzym Q10, pobudzenie czuję także po słodkim ,ale z tym ostrożnie , proponuję owoce
          • driszti Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 30.10.15, 15:56
            Mnie na przewlekłe zmęczenie pomagał trochę magnez w dużych dawkach. Ale najbardziej pomogły abaxy. Niestety trzeba czekać. Z czasem organizm będzie miał coraz więcej sił, ale to długotrwały proces sad((
      • lucjanm169 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 30.10.15, 12:22
        a ty nic na te herxy nie dostałaś. ja biore zawsze Milgammę, NAc , magnez dożylny, smilax wszystko w dużych dawkach itp Na pewno nigdy tydzień mnie nie rozkładało
        • leni211 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 31.10.15, 11:59
          Dzięki bardzo za podpowiedzi, na pewno wykupie. Nie wiem czy to Herx ale po abaxach mam normalnie mega odrealnienie, ruchy mam spowolnione, jak pijana sie czuje.
    • leni211 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 16.11.15, 14:03
      Proszę o pomoc i rady.
      3mc jestem na abaxach. Pierwsze 3tygodnie czułam sie super, teraz nieustające zmęczenie, bole mięśni, kłucia w rękach. Co mogę zrobić a by pozbyć sie przewlekłego zmęczenia?

Zestaw obecnie:
      7.00 rano summamed 500
      9.00 doxy x2
      11.00 tini
      19.00 doxy x2
      21.00 tini (puls 14dni co 16dni)

W ciagu dnia: 3x asecurin osłonowe, 2x nystatyna, wit d3 4000 (przez pół roku brałam 8000j/dziennie), urydynox wit B12, zen szeń, szelazo fr(niski poziom ferrytyny dolna granica w badaniach 3mce temu), hepa merz ornityna osłona wątroby, cholestil, cats claw, Andrographis, reservatrol i hottouyniapulsy co 30 dni.

Wszystko zleciła mi lekarka prowadząca leczenie, jednak to zmęczenie mnie przeraża, ciagle nie mam siły. Czy to normalne przy leczeniu? Może zrobić jakieś badania? Proszę o pomoc
      • igm_20_4_pmr Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 16.11.15, 18:55
        leni211 mam to samo
      • hashitess Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 16.11.15, 22:25
        B12 bierzesz w tabletkach?
        Nie bierzesz magnezu?
        Kup slowmag bo jest najlepiej wchłaniany i zażywaj kilka tabletek
        dziennie. Przedawkowanie magnezu to częstsze wizyty w toalecie.
        • miroslaw111 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 16.11.15, 23:24

> B12 bierzesz w tabletkach?
          > Nie bierzesz magnezu?
          > Kup slowmag bo jest najlepiej wchłaniany i zażywaj kilka tabletek
          > dziennie. Przedawkowanie magnezu to częstsze wizyty w toalecie.

no jeśli ktoś przy borelli nie uzupełni magnezu czy B12 to ręceę opadają
    • leni211 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 17.11.15, 09:49
      No magnezu nie bioręcrying a b12 miałam serie 15zastrzykow i po nich czułam sie rewelacyjnie, a teraz biorę urydynox-b12. Kupiłam tez chlorelle, jak to brać po 15kapsulek tak jak napisane na opakowaniu a po tygodniu zmniejszać czy jakoś inaczej dawkujecie?
      Dziękuje za ten magnezsmile
      • miroslaw111 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 17.11.15, 10:10
        przy borelli miałem bardzo niski poziom magnezu i jego suplementacja dała olbrzymi komfort ...
        cytrynian,mleczan,siarczan, chlorek magnezu

chlorellę najlepiej przyjmować rano i wieczorem z dala od witaminy C i minerałów gdyż je może wiązać
        • driszti Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 17.11.15, 13:08
          Tak jak wszyscy radzą, duże dawki magnezu. Możesz też poprosić lekarza o przedłużenie zastrzyków B12.
          Niestety, początki leczenia są ciężkie... Trzeba jakoś to przetrwać.
          • jan440 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 18.11.15, 18:51
            Nie wydawajcie kasy na magnez do łykania.
            Jest słabo wchłanialny. Ja stosuję zew. i naprawdę działa.
            Poczytajcie więcej: rozanski.ch/forum/index.php?topic=3428.msg49476#msg49476
            • miroslaw111 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 18.11.15, 23:10
              jan440 my to wiemy , ale zamiast rozmawiać merytoreycznie wolisz banować

zdradz jaki związek używasz zew. z jakim skutkiem , rozumiem że w związku z tym odstąpiłeś od łykania bo nie jest to już bez sensu ?

• jan440 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 19.11.15, 09:18
                Miro.
                Ty chyba faktycznie masz problem albo znowu na bani.

Jest link, jest tekst, jest podany związek - chlorek magnezu, są podane wskazane możliwe dodatki - biszofit.
                Zbanować to Ciebie powinni od czasu do czasu.
                • miroslaw111 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 19.11.15, 11:01
                  ja wiem jedno - chlorek magnezu tylko w postaci oliwki namięśniowej
                  kąpiele , ew. roztwory z siarczanu , chlorek może mieć destrukcyjny wpływ na poziom hormonów ,a ztym mam już problem

biszofit tym muszę się zainteresować, rozumiem że to "uszlachetniona" wersja zawierająca minerały,a jak wiadomo skóra okazuje się bardzo wdzięcznym sposobem nasycania tkanek ,magnez działa rewelacyjnie w porównaniu do nawet najmocniejszych kapsułek
                  • jan440 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 19.11.15, 20:41
                    Miro.
                    Bzdury jak zwykle.
                    Z chlorku możesz sobie robić tzw, "oliwę magnezową"
                    Siarczan jest słabo wchłanialny.

Chlorek nie wpływa na żadne hormony.
                    Jak twierdzisz inaczej podaj linki prac naukowych, zapoznamy się.

To, że masz problem z paroma sprawami to wszyscy wiemy.
                    Popraw się, zastanawiaj się nad tym co piszesz.
                    • miroslaw111 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 19.11.15, 23:09
                      jan440 napisał:

> Miro.
                      > Bzdury jak zwykle.
                      > Z chlorku możesz sobie robić tzw, "oliwę magnezową"

a czy ja powiedziałem cokolwiek innego ? oliwa magnezowa do wcierania w mięśnie
                      > Siarczan jest słabo wchłanialny.

wskaż zatem wyniki badań naukowych przewagi chlorku nad siarczanem
                      >
                      > Chlorek nie wpływa na żadne hormony.
                      > Jak twierdzisz inaczej podaj linki prac naukowych, zapoznamy się.

niestety mój stan chorobowy nie był lekki ani stabilny toteż zapamiętuję rzeczy istotne , żródła nie pamiętam , jeśli ty sobie wierzysz że chlorek można stosować w dużych ilościach dojelitowo bo zdaje się mniej "czyści " ale także czyści to sobie wierz
                      ja przy swoich wynikach hormonów nie mam zamiaru nawet zaryzykować chlorowanej wersji magnezu

• jan440 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 20.11.15, 07:33
                        Miro.
                        Kłamiesz i zmyślasz.
                        Nigdzie nie napisałem aby stosować chlorek dojelitowo.

Nie masz elementarnej wiedzy.
                        Każdy pierwiastek jaki dostarczasz do organizmu i chcesz aby był przyswojony musi być w postaci jakiegoś związku chemicznego.
                        Sód dostarczasz do organizmu nie jako metal, tylko w postaci chlorku i taki związek nazywa się potocznie sól kuchenna.
                        Podobnie jest z magnezem, takich przyswajalnych związków magnezu jest wiele,np. siarczan, mleczan, stearynian, cytrynian. glukonian, octan czy też wreszcie chlorek magnezu.

Można pić ale po co?
                        Żeby człowieka przy okazji przeczyściło?

Teraz czekam na rewelacje jak to inny popularny chlorek czyli sól działa na Twoje hormony.
                        Aż się doczekać nie mogę.
                        • miroslaw111 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 20.11.15, 12:19
                          widzę żę dyskjusja nie ma sensu
                          • jan440 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 20.11.15, 13:26
                            Słuszny wniosek. O czym Ty chcesz dyskutować.
                            Żadnej terapii, ani ziołowej ani antybiotykowej nie przeszedłeś a na wszystkim się znasz.
                            Wszystkim doradzasz, wszystko wiesz a rzeczywistość jest nieco skromniejsza.

Gdybyś chociaż szukał czy czytał tyle co Adrian.
                            A Ty posklejasz sobie parę obiegowych internetowych opinii i wielki doradca.

A jest dużo ludzi co wierzy we wszystko co napisane w internecie i potem jest klops.
                            Zacznij od małych kroczków - na początek zechciej porządnie pisać.
                            • miroslaw111 Re: Podejrzenie boreliozy pomocy 20.11.15, 20:19

> Żadnej terapii, ani ziołowej ani antybiotykowej nie przeszedłeś a na wszystkim
                              > się znasz.
                              > Wszystkim doradzasz, wszystko wiesz a rzeczywistość jest nieco skromniejsza.

jan440 to jak wytłumaczysz fakt że czuję śię dość dobrze, a widziałem chorych na antybiotykach i czasem byli tak przemęczeni i obolali że nie da się funkcjonować,

> Gdybyś chociaż szukał czy czytał tyle co Adrian.
                              > A Ty posklejasz sobie parę obiegowych internetowych opinii i wielki doradca.

czukam tyle i czytam na ile pozwala mi obecna sytuacja i czas, i cieszę się że są taklie osobyt jak adrian,które naprowadzają nas
                              > A jest dużo ludzi co wierzy we wszystko co napisane w internecie i potem jest k
                              > lops.
                              > Zacznij od małych kroczków - na początek zechciej porządnie pisać.

a widzisz nie sądzę żeby jak ktoś szuka rady nie umiałbym doradzić lub nie doradzić, ty na wszystko massz jedną odpowiedż: chcessz wiedzieć czy chorujesz na boreliozę ? zrób test olejkowy,
                              bolą CIę mięśnie i stawy - olejki
                              najlepiej co wybija bakterie ? olejki
                              czym najlepiej się leczyć , co jest wieloktotnie potwierdzone ( !?) testami naukowymi - olejki
                              co najlepsze w świecie- olejki
                              to że adrian wciera olejki nie znaczy że ja muszę, niewątpliwie przynoszą zapewne ilgę , ale jak już powiedziałem obecnie mam niewielkie problemy z bólem mięśniowo-kostnym

Jan440 czy olejki zabijają krętka czy także pierwotniaki lub BLO ? bo największe bóle jakie mam to np przy kręgosłupie taki brak silnych mięśni , sztywnienie stóp minimalne i głowa w imadle czasem minimalnie ale po 2-3h marszu przechodzi zupełnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka