Dodaj do ulubionych

problem ze zdrowiem

22.02.05, 14:43
mam problem, od połowy listopada słabiej sie czuję, w grudniu miałam zapalenie
tchawicy i zatok, więc myślałam, że ma to zwiazek z infekcją, ale jest połowa
lutego a ja stale mam stan podgoraczkowy 37-37,4 raz jeden 36,8, w zasadzie
nie przeszkadzało by mi to, gdyby za tym nie szło ogólne osłabienie
(zmęczenie), zauwazyłam też , że w nocy często budzę się mokra i musze sie
przebrać, w dzień to sie nie zdarza. Czasem zdarzją mi się chwilowe ukłucia w
róznych miejscach, jakby "coś po mnie chodziło". Miałam wykonane podstawowe
badania, mocz, morf,ob,hormony tarczycy, rtg płuc i zatok, cytologie, stopień
czystości.Podobno wszystkie w porządku. Lekarz wykrył 9 mm mięśniaka, ale
twierdzi, że jest tak mały, ze nie może dawać żadnych objawów. W tym miesiącu
zaczęłam brać logest, ale okazało się ,że mimo,iż brałam go przed ciążą, to
teraz chyba nie mogę, bo przez 17 dni krwawiłam.
Co jeszcze powinnam sprawdzić, mam 39 lat, prawie 2 letnie dziecko, więc
bardzo zależy mi na odzyskaniu formy.
Obserwuj wątek
    • artur737 Re: problem ze zdrowiem 22.02.05, 15:38
      Za borelioza najbardziej przemawiaja te klucia. Dla swietego spokoju mozesz tez
      zrobic badanie rezonansu glowy i szyji choc bedzie pewnie prawidlowe.
      Klucia sa najprawdopodobniej nastepstwem toksyny bakteryjnej w twojej krwi.
      Najprostrzy sposob by to potwierdzic to zrob 6-8 tygodniowe leczenie
      cholestyramina.
      Opisalem je w watku Borelioza na forum zdrowie ale link jest podany tez na tym
      forum w innym watku.
      Gdyby te bole ustapily w trakcie takiego leczenia to zyskasz kliniczny dowod na
      to, ze to co masz jest borelioza. Wtedy bedziesz sie musiala leczyc
      antybiotykami i jakims cudem musisz do tego przekonac swojego lekarza.
      Przeczytaj dokladnie tez inne watki z tego forum i odsylacze.

Popros tez lekarza by cie skierowal na badania serologiczne w kierunku
      boreliozy ELISA i Western Blot. Jak pisalem jednak w innych miejscach te
      badania od czasu do czasu wychodza falszywie ujemnie.

Sprawdz tez inne prozaiczne rzeczy takie jak poziom B12 we krwi, elektrolity we
      krwi, enzymy watrobowe.

Pamietasz ugryzienie kleszcza?
      • adda66 Re: problem ze zdrowiem 22.02.05, 17:39
        nie miałam żadnego ukąszenia, czy to możliwe zatem, żeby to była borelioza?
        Ponadto objawy zaczęły sie w połowie listopada, wczesniej było o.k.
        Czy można zrobić badanie na boreliozę?
        Dzisiaj byłam u lekarza, bo od 3 dni temp. wynosi 36,6,(chyba sukces) ale
        samopoczucie słabiutkie, poty może troche mniejsze, ale są, oczy dalej
        podpuchniete. Lekarka ogólna stwierdziła, ze przemawia to za nerwicą lub stanem
        depresyjnym. Zaproponowałą Xanax 0,25-1 tabl. wieczorem i żeby zobaczyć czy
        przejdzie. Jeszcze nie wykupiłam, nie wiem czy spróbować??? Czy zrobić jakies
        badanie na własną rękę, bo chyba skierowania mi nie da, i które na własna ręke mogę?
        • artur737 Re: problem ze zdrowiem 22.02.05, 18:09
          Nie, absolutnie nie musisz pamietac ugryzienia przez kleszcza i miec po tym
          wysypki zeby miec borelioze. Zreszta czasem mozna byc zakazonym przez forme
          nimfy kleszcza, ktora jest tak mala, ze zobaczyc sie jej praktycznie nie da.
          Ale duzo lekarzy nie przyjmuje do wiadomosci, ze ktos moze miec borelioze w
          innym przypadku.

Obawiam sie, ze musisz sie naprawde uprzec przy tych badaniach na borelioze lub
          nawet zmienic paru lekarzy az trafisz na mniej zakuty leb.

Moze tez to nieetyczne, ale jak sie nie da inaczej to pomysl dobrze, moze
          jednak ten kleszcz cie ugryzl i miales duza dziwna czerwona plame ( w innych
          watkach masz obrazki). Jezeli dojdziesz do wniosku, ze cie kilka lat temu
          jednak ugryzl to podziel sie tym ze swoim lekarzem i bedzie ci latwiej.

Zreszta, jak pisalem to w innym watku, lekarza znajacego sie boreliozie znalesc
          niezmiernie trudno. Lekarz od chorob zakaznych byc moze bedzie dla ciebie na
          tym etapie najlepszym wyjsciem. Ale ci lekarze maja tendencje do oferowania
          leczen, ktore sa za krotkie. Wiec wydaje sie, ze diagnoza i pierwsze leczenie u
          zakaznika a potem od razu szukaj lekarza prywatnego, chetnego kontynuowania
          terapii doustnie. Leczenie powinno trwac rok albo wiecej - wg mnie w kazdym
          razie.
          • artur737 Re: problem ze zdrowiem 22.02.05, 18:32
            Na obecnym etapie nie przesadzam czy masz borelioze czy nie. Na pewno warto to
            sprawdzic i na pewno rozwazyc ponownie gdyby pojawily sie nowe symptomy lub
            nastapilo pogorszenie pomimo leczenia.

Zrob te badania elektrolitowe, ktore sugerowalem wyzej by wykluczyc najbardziej
            prozaiczne powody kluc w dziwnych miejscach ciala. Mozesz tez pojesc troche
            wapnia i magnezu i zobaczyc na ile ci to pomoze - ale to juz po pobraniu krwi
            na elektrolity.
      • adda66 Re: problem ze zdrowiem 22.02.05, 17:42
        acha, w ciągu ostanich trzech dni, nie było też żadnych ukłóć miejscowych,
        jedynie ból brzucha, ale jest to zwiazane prawdopodobnie z miesiaczką trwajaca
        od 4 dni

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka