Dodaj do ulubionych

diagnoistyka

04.05.06, 17:59
Arturze, tak z ciekawości:
która bakteria jest najtrudniejsza do wykrycia?
garini czy
afzelii , bo Bb wiem że najłatwiej wykryć.

p.s badanie robiłem we Frydzie, ale sądze że nie mrozili próbki bo krew
oddałem w wtorek, a badanie wykonali w czwartek.
Obserwuj wątek
    • artur737 Re: diagnoistyka 04.05.06, 18:10
      Jak juz na tym forum rozmawialismy (freshka zdobyla rozne szczegoly na temat WB robionych w Polsce), Fryda opiera test WB na porownywaniu z antygenem afzelii czyli wykryje najlatwiej te bakterie a z innymi moze byc gorzej. Test z PZH w Warszawie porownuje z garini wiec najlatwiej im wykryc garini.
      • domin46 Re: diagnoistyka 04.05.06, 18:14
        artur737 napisał:

> Jak juz na tym forum rozmawialismy (freshka zdobyla rozne szczegoly na temat WB
        > robionych w Polsce), Fryda opiera test WB na porownywaniu z antygenem afzelii
        > czyli wykryje najlatwiej te bakterie a z innymi moze byc gorzej. Test z PZH w W
        > arszawie porownuje z garini wiec najlatwiej im wykryc garini.

czyli to słabo dodatnie p17 w igg jeszcze o niczym nie świadczy, a dodatni p41
        to może być jakaś reakcja krzyżowa, mam przecież Latex(+++). Np bo IGm
        całkowicie ujemne wyszło.
        Chyba kierunek właściwy to reumatolog i dać sobie spokój z Borrelią.
        • freshka Re: diagnoistyka 10.05.06, 22:09
          Nie, latex +++ nie wplywa na test WB, bo istota tego testu polega na tym, ze
          pozbywaja sie problemow stwarzanych przez czynnik reumatoidalny.
          Zreszta czynnik reumatoidalny bruzdzi raczej w IgM a nie w IgG.

slaby p17 w IgG moim zdaniem swiadczy, ze wynik jest slabo +, a p41 w IgG moze
          byc reakcja krzyzowa - pozostalosci po odpowiedzi na inne bakterie a nawet
          wirusy. p41 w IgM jest wynikiem swiadczacym na +.
          • domin46 Czyli co?? 11.05.06, 16:39
            robić za jakiś czas kolejny test?? Jeśli tak to w której klasie??? Czy może dać
            sobie spokój, bo raczej to nie to???
            we wtorek miałem pobraną krew na badania w kierunku kolagenoz, czekam teraz na
            wyniki.

Mówisz ,że ten prążek p17 może mieć znaczenie???
            Jeśli mam problemy od 5-6 lat to czy możliwe by było , że jakieś
            nieprawidłowości wychodzą w klasie IGG a nie w IGM???
            Odpisz
            • freshka Re: Czyli co?? 12.05.06, 16:10
              Moim zdaniem p17 jest we Frydzie w tzw. zakresie referencyjnym, wiec obecnosc
              wskazuje na wynik +. Jest to bodajze Osp17 - B.afzelii. Nie ma reguly, ktora
              klasa moze wyjsc dodatnio - niektorym wychodza obie, niektorym 1, a niektorym
              zadna...
              Ja bym powtorzyla ten test, tylko nie wiem, czy w tym samym labie, czy w innym.
              Jezeli w innym, to robilabym ponownie obydwie klasy.
              Czynnik reumatoidalny moze namieszac, ale raczej nie w WB i jesli juz to w IgM,
              a u Ciebie, jak widzisz tego nie zrobil.
              Zreszta czynnik reumatoidalny jest obecny rowniez w ciezkich infekcjach,
              zakazeniach, wiec nie jest on zwiazany tylko z chorobami reumatoidalnymi.

Tyle wynika z moich doswiadczen w tej kwestii, niczego nie moge kategorycznie
              stwierdzic ani zalecic.
              • domin46 małe pytanko 12.05.06, 16:19
                która z 3 form: BB , B.afzelii , B.garinii jest uznawana za najbardziej
                niebezpieczną, a która za najłagodniejszą?
                • freshka Re: małe pytanko 12.05.06, 16:25
                  Afzelii jest bardziej kojarzona z postacia skorna, a garinii z neuroborelioza.
                  Ale to chyba sztuczny podzial, wydaje sie, ze kazda moze byc (i jest) rownie
                  paskudna. Moze to bardziej zalezy od szczepu i indywidualnej reakcji.
                  Co do tych bialek, to one sa zaklasyfikowane w literaturze w taki sposob (ze
                  np. Osp17 to afzelii), ale to chyba nie jest jednoznaczne stwierdzenie, ze
                  jestes (nie)szczesliwym posiadaczem tego wlasnie genogatunku Borrelia.
    • pseudo12345 Re: diagnoistyka 06.05.06, 19:12
      Ja robiłam w Opolu. Robią dla garinii I, garinii II, Bb + afzelii. Test firmy
      Mikrogen.
      • iiana1 Re: diagnoistyka 11.05.06, 17:59
        Dzieki Pseudo, masz moze adres tego laboratorium w Opolu?
        • pseudo12345 Re: diagnoistyka 12.05.06, 21:58
          Test robiłam w Sanepidzie. Nr. telefonu 077 442 69 00. Przepraszam za późną
          odpowiedź, ale komputer się zawirusował.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka