Dodaj do ulubionych

jedno pytanie, gorąca prośba

27.09.06, 23:09
dzień po pojawieniu sie rumienia zaczełam brac unidox- 20 dni, po 7 tygoniach
zrobiłam badania IgG- 0,948 IgM- ujemny.
Pani doktor powiedziała, ze przeszłam borelioze, która została zaleczona. Czy
faktycznie moge byc spokojna?
Obserwuj wątek
    • wroteknowynick Re: jedno pytanie, gorąca prośba 27.09.06, 23:18
      A co wg pani doktor oznacza slowo zaleczona ?
      • gosik791 Re: jedno pytanie, gorąca prośba 27.09.06, 23:28
        ze antybiotyk zadziałał i borelioza owszem była ale juz jest ok, tzn jestem
        wyleczona. Ewemtualnie jak bardzo chce moge powtórzyc badznie za 2 tygodnie.
    • artur737 Re: jedno pytanie, gorąca prośba 27.09.06, 23:51
      Najlepiej jednak wyleczyc niz zaleczac. ILADS i my na tym forum zalecamy przynajmniej miesiac leczenia rumienia dawka 400 mg doxy/ dzien.
      Im wieksze odstepstwa od tego tym wieksza szansa na przewlekla chorobe.

Nie istnieje test, ktorym mozna potwierdzic wyleczenie.
      • gosik791 Re: jedno pytanie, gorąca prośba 27.09.06, 23:57
        dziekuje za info.
        czyli powinnam znów zacząc leczenie??
        myslałam, zreszta upewniana przez lekarza, ze w tak wczesnym stadium jest
        wyleczalne, gdy tylko antybiotyk zdziała.
        jak powinnam postapic?
        • artur737 Re: jedno pytanie, gorąca prośba 28.09.06, 00:03
          Nie piszesz jaka dawka cie leczono. Jezeli bylo to 100 lub 200 mg dziennie to lepiej zaczac jak najszybciej jeszcze raz prawidlowa dawka od nowa miesiac.
          Uprzedzam, ze czasem trudno do tego namowic lekarza bo ci maja jakies swoje wskazowki z gory i sie opieraja.

Jezeli zaakceptujesz decyzje lekarza to choroba moze ci sie ujawnic za kilka miesiecy lub kilka lat. W kazdym razie jest szansa na przewlekla chorobe po takim leczeniu jak twoje.

Testow nie ma sensu robic na tym etapie. Jezeli co to moze za pol roku lub rok Western blot w obu klasach by nie przegapic wznowy. Zwlaszcza gdyby byly jakies objawy.
          • gosik791 Re: jedno pytanie, gorąca prośba 28.09.06, 00:14
            brałam unidox raz dziennie - szczerze mówiac nie pamietam jaka to była dawka.
            Jak na razie nic mi nie dolega. wynik IgM tylko 0,137- rozumiem ze pewnie
            myslicie ze jakos sie pocieszam, ale cóż...
            gdy brałam antybiotyk, w zasadzie tez nic sie nie działo złego ze mna.

czynmozna brac antybiotyk 2 tyg tydzień przerwy i znów 2 tygodnie?
            wyjezdzam na wymarzone wakacje- pewnie to głupie_ ale własnie przez ten rumien
            moje plany wczesniejsze legły w kompletnych gruzach.
            wybaczcie pewnie w jakims stopniu ignorancje?
            • artur737 Re: jedno pytanie, gorąca prośba 28.09.06, 01:38
              Nie, nie mozna robic przerw w srodku.
              • gosik791 Re: jedno pytanie, gorąca prośba 28.09.06, 09:38
                jaki antybiotyk powinnam brac i w jakiej dawce?jak długo?
                • gosik791 Re: jedno pytanie, gorąca prośba 28.09.06, 20:02
                  Artur prosze , naisz co powinnam barac , jak długo i w jakiej dawce.
                  dziekuje z góry M.
                  • artur737 Re: jedno pytanie, gorąca prośba 28.09.06, 20:06
                    Moze powiniscie zrozumiec, ze to nie jest jakas internetowa lecznica tylko forum dla pacjentow z borelioza.

Na forum jest co prawda troche napisane o leczeniu, ale tylko na zasadzie przekazywania informacji a nie jako zalecenia.

Jak przeczytasz forum to pewnie poznasz rozne sposoby jak inni sie lecza.
                    Ale nie istnieje jedno najlepsze leczenie. Leki zawsze sie dobiera indiwidualnie i wiele nawet opisanych sposobow nie bedzie dobra dla kazdego.
                    • gosik791 Re: jedno pytanie, gorąca prośba 28.09.06, 20:13
                      no tak rozumiem, ale juz dwóch lekarzy zbagatelizowałao sprawe i powiedzieli,
                      ze generalnie to nie powinnam sie przejmowac bo juz jest dobrze.
                      A poniewaz z tego co przeczytałam masz ogrome doswiaczenie i wiedze dlatego
                      pytam. nie chce znów trafic do jakiegos partacza..
                      • krystek67 Re: jedno pytanie, gorąca prośba 28.09.06, 20:25
                        A skąd jesteś?
                        Może załóż nowy wątek pt"Szukam lekarza w .....", lub przeglądnij dokładnie
                        forum w poszukiwaniu osób z twojego rejonu i napisz do nich na skrzynkę
                        gazetową. Na pewno ktoś Ci podpowie lekarza, który lepiej się zna na boreliozie
                        niż Twój obecny.
                        Pozdrawiam Krystyna
                        • gosik791 Re: jedno pytanie, gorąca prośba 28.09.06, 20:45
                          jestem z krakowa, ale na tyle mobilna i zdesperowana , jesli znasz jakiegs to
                          prosze napisz
                          • krystek67 Re: jedno pytanie, gorąca prośba 28.09.06, 20:53
                            znam, ale w Bielsku Białej.
                            Bielsko jest niedaleko Krakowa więc Ci przesyłam adres.
                            W Krakowie chyba pod tym względem jest ninajlepiej /z tego co czytam na forum/
            • domin46 Artur ma rację, piszesz że brałaś unidox tylko raz 28.09.06, 20:57
              dziennie, pewnie brałaś 100mg/dobę. Idź do lekarza, powiedz , że źle się czujesz
              wink , i poproś o większe dawki antybiotyku. Przy okazji wykup priobiotyki i
              bierz takie dawki jak Artur pisał przez miesiąc, będziesz mieć spokojne
              sumienie, i choroba nie nawróci po czasie.
              • gosik791 Re: Artur ma rację, piszesz że brałaś unidox tylk 28.09.06, 21:12
                dziekuje, wiesz moze ktory antybiotyk byłby najskuteczniejszy , najbardziej
                odpowedni?
                • artur737 Re: Artur ma rację, piszesz że brałaś unidox tylk 28.09.06, 21:21
                  Tak jak juz pisalem, leczenie warto zaczynac od tetracyklin bo one wykanczaja takze czesc koinfekcji.

Dla osoby doroslej wiec albo Doxy 400-600 mg dziennie lub Tetracyklina 1500-2000 mg dziennie w zaleznosci od tolerancji, testow na watrobe, wagi ciala itp.

Plus profilaktyka przeciwgrzybicza.
                  • gosik791 Re: Artur ma rację, piszesz że brałaś unidox tylk 28.09.06, 21:35
                    dziekuje, bede iedzisła jask rozmawiac z lekarzem.
                    co do watroby nie ma problemu, ale waga ok 48 kg.
                    • artur737 Re: Artur ma rację, piszesz że brałaś unidox tylk 28.09.06, 21:38
                      To pewnie starczy 400 i wyzej nie ma co isc. Mozesz nawet czasem dla nabrania oddechu na dzien czy dwa zejsc na 300. Albo tetra 1500.
                      • gosik791 Re: Artur ma rację, piszesz że brałaś unidox tylk 28.09.06, 22:02
                        dziekuje, w ponniedziałek ide do lekarza na toksykologie, mam nadzieje ze okaze
                        sie kompetentny. dam znac, pozdrawiam wszytskich i dziekuje
                        • gosik791 Re: Artur ma rację, piszesz że brałaś unidox tylk 02.10.06, 13:53
                          własnie wróciam od lekarza..i ci usłyszałam ? ze wszystko jest ok, i ze tessty
                          trzeba powtórzyc za 2 miesiace, ale generalnie przeszłam borelioze, która
                          została wyleczona..

i co ja mam robic ..to juz trzeci lekarz..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka