Dodaj do ulubionych

Antybiotyki a zdrowie

21.03.07, 19:13
Z jednej strony chcemy widzieć ratunek w antybiotykach dla naszego
zdrowia,wyleczenia z choroby a z drugiej inni mają nieco inne podejscie.Co o
tym sadzicie? zdrowie.polecam.org/
Obserwuj wątek
    • gaikmaik Re: Antybiotyki a zdrowie 21.03.07, 19:41
      Ewa, Ciebie na pewno boli 30 lat i chcesz, żeby przestało?
      • ewax100 Re: Antybiotyki a zdrowie 21.03.07, 19:53
        Hmm...Oczywiście że chcę -gdybym nie chciała to po co miałabym się leczyć.A co
        uwazasz że skoro mnie bolało długo to nie mam prawa chcieć żeby przestało?-ale
        to nie ma nic wspólnego z tematem.
      • bea1964 Re: Antybiotyki a zdrowie 21.03.07, 19:58
        Bb.jest bardzo inteligentna,możemy z nią wygrać jedynie stosując chwyty na które
        ona z trudem znajdzie odpowiedż-czyli antybiotyki.I tak nie jest łatwo.A jak ją
        pokonamy pomyślimy o pozostałych metodach.Tych pozostałych metod jest wiele,ale
        o nich w odpowiednim momencie,nie teraz.Beata.
        bb.werbowy@poczta.onet.pl
    • artur737 Re: Antybiotyki a zdrowie 21.03.07, 20:11
      W twoim przypadku Ewa obawa o watrobe jest uzasadniona. Przez lata bralas silne
      srodki p/bolowe, ktore mogly ci trwale uszkodzic watrobe.

Ale nie znamy dobrego leczenia alternatywnego na borelioze i antybiotyki sa
      ciagle najlepszym wyjsciem.

W twoim przypadku zalecalbym bardziej niz u innych unikanie antybiotykow
      metabolizowanych w watrobie (np lepiej debecylina niz dozylna cefalosporyna)
      oraz czestsze testy na watrobe w czasie leczenia by szybciej wychwycic
      niesprzyjajace dzialanie lekow.
      • ewax100 Re: Antybiotyki a zdrowie 22.03.07, 18:14
        Jak dotychczas nic nie wiem o złym funkcjonowaniu wątroby ale możliwe ze leki
        zrobiły swoje.Czy może powinnam zrobić jakieś badanie zeby to sprawdzić??jakie
        robicie badania na watrobę comiesięczne w trakcie leczenia?oczywiście robi się
        to prywatnie?
        Artur piszesz że lepsza dla mnie byłaby debecylina-1.200000 ile zastrzyków w
        tygodniu wystarczy dwa?czy 3?
        A co sadzisz o tetracyklinie? tzn. że wszystkie leki doustne sa metabolizowane
        w watrobie czyli raczej nie wskazane dla mnie?Dlatego mi wsakzana jest
        debecylina bo domięsniowo czy tak?
        • artur737 Re: Antybiotyki a zdrowie 29.03.07, 23:08
          Debecylina jest latwiejsza dla watroby.

Biopsja watroby by na to odpowiedziala, piszesz sie na to?
          • mariano_84 Re: Antybiotyki a zdrowie 29.03.07, 23:14
            Antybiotyki to podstawa w boreliozie u zadne magiczne preparaty typu paraprotex jej nie wylecza. To pic na wode zeby sciagac z ludzi kase;]
            • ewax100 Antybiotyki a zdrowie 30.03.07, 15:23
              Jesli leczycie sie prywatnie i recepty macie na 100% to takie wykupujecie czy
              tez lekarz rodzinny Wam przpisuje?ale pewnie nie bo to dla niego za duże dawki
              prawda?
              • ewjan60 Re: Antybiotyki a zdrowie 30.03.07, 19:40
                Ewa, jeśli lek nie ma refundacji to płacimy 100% i nie ma to znaczenia kto
                przepisał, na co i w jakich dawkach.Jeśli jest refundowany to zaczynają się
                schody.Ja po każdej wizycie w Krakowie muszę iśc do swojej przychodni i
                przepisać przynajmniej jedną receptę, bo to numer regon im sie nie podoba z
                Krakowa, to znowu data nie tak napisana.Ale można na tym zyskać, bo po
                przepisaniu recepty niektóre leki stają się refundowane[ przynajmniej ja tak
                miałam]i zapłaciłam o połowę mniej.Lekarze nie czepiali się ani o dawki, ani o
                ilość.Przy okazji wizyty w swojej przychodni można tych nieoświeconych lekarzy
                trochę przeszkolić.
                • ewax100 Re: Antybiotyki a zdrowie 30.03.07, 20:01
                  Jesli nierefundowane to wiadomo żetrzeba zapłacić 100% chdziło mi własnie o te
                  reundowane czy rodzinni chca przepisywac recepty.
                  Zauwazyłam ze duzo z Was bierze tetracykline.Dowiedziałam sie w aptece ze
                  właśnie ta jest na 100% w dawce 100 kosztyje cos koło 12 zł./innych dawek nie
                  było/Jednak wiem że dawka ma być 1500 dziennie to jak 15 tabletek bierzecie?
                  Były to zamienniki tetracykliny bo tej nawet nie było.
                  Była doksycyklina 100 i na recepte dośc tania.Jednak chyba ona nie najlepsza bo
                  mało kto ja bierze.A może sie mylę to mnie poprawcie.I jeszcze jedno czy
                  doksycyklina tez nie toleruje słońca jak tetra?Z kolei debecylina -moze byc
                  problem z podaniem.
                  • rena1966 Re: Antybiotyki a zdrowie 30.03.07, 20:12
                    ja kupiłam tetracykline 250 za 12zł, i biorę 2 razy dziennie po 3tabl.
                  • tosho Re: Antybiotyki a zdrowie 30.03.07, 20:17
                    watek "doksycyklina"
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26140&w=29918875&a=53886688
                    grupa antybiotykow tetracykliny dzieli sie na antybiotyki:
                    - doksycyklina
                    - tetracyklina

w obydwoch unikac slonca.
                    dawki sa rozne dla doksycykliny i tetracykliny. (takze pomylilas sie z tymi 15
                    tabletkami, wiec uwaga!)
                    Obydwa abx sa skuteczne.

Doksycyklina jest tzw. antybiotykiem pierwszego rzutu we wczesnej boreliozie,
                    poniewaz dziala rowniez na wspolinfekcje, np. erlichioza.

W chronicznej boreliozie tez oczywiscie sie stosuje.
                    • tosho Re: Antybiotyki a zdrowie 30.03.07, 20:20
                      dawka tetracyklina to 2x750mg na dzien
                      dawka doksycykliny to 2x200mg na dzien
                      czesc osob, bierze nawet wyzsze dawki, ale wszystko po konsultacji z lekarzem.
                      • ewax100 Re: Antybiotyki a zdrowie 30.03.07, 20:31
                        Tak to rozumiem tylko w aptece tetra było w dawce po 100 a 750mg powiedziała ze
                        nie istnieje.Doksy tez tylko po 100mg.Nie wiem moze muszę szukac w innnych
                        aptekach.
                        • zazule Re: Antybiotyki a zdrowie 30.03.07, 21:28
                          Tetracyklina jest w dawkach 250mg (0.25g), produkowana przez Polfe. Znjadź
                          sobie jakąs dobra apteke, gdzie bedą zamawiac wszysko czego potrzebujesz, abx i
                          probiotyki. Doxy jest w dawkach 100mg.
                          pozdr
                          zaz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka