Dodaj do ulubionych

Hormony,borelioza, zmęczenie i temperatura.

05.04.07, 09:44
Zalecam wszystkim, którym dokucza przewlekłe zmęczenie, stres i deprecha
zrobienie badań hormonalnych, a w szczególności poziomu prolaktyny (test z
obciążeniem, po 1 godz. robi się powtórkę po podaniu leku).

Bardzo ważne są też badania hormonów tarczycy!!!!!!! Głównie tyroksyny.Mój
zakaźnik mi je zrobił- więc i Wy o te badania proście.To był strzał
naprowadzający.

Przeszłam już 4 kuracje antybiotykowe na borelkę i najbardziej dokuczają mi
stawy, i właśnie to zmęczenie, podwyższona temperatura, bóle stawów. Czuję
się o niebo lepiej, ale wpadłam dzięki znajomym na pomysł zbadania hormonów.
Wyszło, że po teście na prolaktynę z obciążeniem mam podwójnie przekroczoną
normę!
Prolaktyna to potocznie nazywany hormon stresu! Mam już leki i pan doktor
endokrynolog obiecuje, że już po miesiącu poczuję się lepiej!
Polecam najpierw pójść do endokrynologa, bo lekarz będzie wiedział w którym
dniu trzeba wykonać badania (zależne od cyklu).

Podwyższony poziom prolaktyny powoduje właśnie dziwne reakcje na
stres,zmęczenie, obniżenie libido, osteoporozę, czasem mlekotok ( u facetów
też!)- czyli wiele objawów podobnych do objawów boreliozy.

Jeśli ktoś jest zainteresowny polecam stronę BOCIAN- tam jest dużo o
hormonach i prolaktynie.

Służę pomocąsmile)))I zaczynam leczenie hormonami.
Obserwuj wątek
    • borelka1 wiadomości o prolaktynie 05.04.07, 10:26
      Dobra, wrzucam tekst, żebyście nie szukali:

Postaram się umieścić tu większość informacji zebranych o prolaktynie, a także
      w miarę możliwości będę je uzupełniać.

O hiperprolaktynemii utajonej mówimy, gdy podstawowy poziom prolaktyny jest
      ponad normę - za normę stężenia PRL w surowicy krwi u kobiet przyjmuje się
      wartość 2 - 25 μg/l (normy mogą być w różnych jednostkach i zazwyczaj podaje je
      labolatorium).

Przeliczając stężenia hormonu ze stężeń wagowych na jednostki należy zastosować
      przelicznik : PRL ng/ml x 20 = PRL mlU/l

Pojedynczy wynik ma charakter poglądowy i nie może stanowić o rozpoznaniu
      choroby.

Prolaktyna to hormon stresu i zdenerwowanie może mieć wpływ na wynik. Badanie
      należy robić w godzinach porannych, ale nie wczesnych rannych, ze względu na
      rytm dobowy prolaktyny (w nocy jej poziom wzrasta), więc najlepiej ok. 9.00 -
      10.00. Najlepiej przyjść na badanie wcześniej, żeby organizm się wyciszył.

W sytuacji, gdy podstawowy wynik jest w normie a występuje któryś z niżej
      wymienionych objawów hiperprolaktynemii zaleca się (ale patrz też na odpowiedzi
      ekspertów, linki podane poniżej) wykonanie testu pobudzenia wydzielania
      prolaktyny metoklopramidem , który ma na celu ocenę stężenia prolaktyny w
      próbkach krwi pobranych w 0, 60 i 120 minucie testu .

W warunkach prawidłowych po 60 minutach obserwuje się 2-5-krotne zwiększenie
      stężenia prolaktyny, utrzymujące się przez ok. 1 godz. - i żeby to stwierdzić
      robi się własnie badanie po 120 min od podania tabletki.

Wzmożona reakcja na metoklopamid występuje w przypadku gruczolaków z przerostem
      pozostałych komórek laktotropowych oraz w samym rozroście laktotropów
      przedniego płata przysadki mózgowej bez wyraźnego guza przysadki . Wzmożona
      reakcja jest objawem czynnościowej hiperprolaktynemii a nie gruczolaka i jeśli
      nie ma zaburzeń typowych dla hiperprolaktynemii, to nie ma się co tym wynikiem
      przejmować, leczy się przyczynę a nie wynik .

Wpływ PRL na układ rozrodczy :

działanie na gruczoł sutkowy, które jest synergistyczne( 1 ) z oddziaływaniem
      steroidów płciowych, wyrażające się efektami: mammotropowym (zwiększenie masy
      gruczołu), laktogennym (inicjacja wydzielania mleka) i galaktopoetycznym
      (podtrzymanie laktacji),

działanie na jajniki – niedobór i nadmiar hormonu powoduje niewydolność ciałka
      żółtego,

nadmiar prolaktyny hamuje uwalnianie GnRH ( 2 ),

receptory prolaktynowe umiejscowione są w wielu tkankach: nadnerczach,
      wątrobie, nerkach, jądrach, trzustce oraz w tkance limfatycznej
      ( 1 .) synergistyczny- współdziałający z innym podobnym i wzmagający jego
      działanie ( 2 ). Gonadoliberyna (GnRH) – podwzgórzowy neurohormon uwalniający
      LH i FSH jest podstawowym regulatorem wytwarzania i wydzielania gonadotropin

Objawy kliniczne i diagnostyka hiperprolaktynemii
      W większości przypadków HIPERPROLAKTYNEMIA BEZPOŚREDNIO ŁĄCZY SIĘ Z
      NIEPŁODNOŚCIĄ, STANOWIĄC JEDNĄ Z JEJ CZĘSTYCH PRZYCZYN. Zależnie od wartości
      stężeń PRL i czasu trwania hiperprolaktynemii obserwuje się m.in. następujące
      objawy kliniczne związane z zaburzeniem czynności jajników:

niewydolność ciałka żółtego,

brak owulacji,

zespół napięcia przedmiesiączkowego,

częste miesiączkowania,

krwawień acyklicznych,

bolesnych stosunków płciowych,

utraty libido,

guzów sutka.

Bolesne miesiączkowanie, a także plamienia przedmiesiączkowe najczęściej są
      spowodowane niewydolnością ciałka żółtego. Wiąże się z nią również występowanie
      w II fazie cyklu płciowego, najczęściej 8 – 10 dni przed spodziewaną
      miesiączką, zespołu ogólnych i miejscowych dolegliwości, takich jak bóle głowy,
      nudności, wzdęcia, uczucie ciężaru w podbrzuszu i klatce piersiowej, napięcie i
      bolesność piersi, częstomocz, drażliwość, zmęczenie, niepokój, depresja,
      obrzęki. Objawy te określa się mianem zespołu napięcia przedmiesiączkowego.
      Oznaczenie prolaktyny wg WHO stanowi podstawowe badanie w diagnostyce
      niepłodności. Ze względu na wpływ stresu i rytm dobowy prolaktyny krew należy
      pobierać w godzinach rannych. Badanie należy powtórzyć kilkakrotnie.

Mikrogruczolaki przysadki , których średnica nie przekracza 1 cm i
      makrogruczolaki o średnicy ponad 1 cm występują przy podwyższonym podstawowym
      wyniku badania prolaktyny , ale znacznie podwyższonym - powyżej 120 μg/l .

Proponuję do przeczytania kilka odpowiedzi naszych ekspertów na temat
      prolaktyny :
      prolaktyna a owulacja
      test z obciążeniem - w jakim celu ?
      test z obciążeniem - kiedy robić?
      znaczenie testu z obciążeniem

Leczenie farmakologiczne
      Farmakoterapię stosuje się w przypadku hiperprolaktynemii czynnościowej, a
      także jako leczenie pierwszego rzutu przy gruczolakach przysadki. Zastosowanie
      znajdują leki będące agonistami dopaminy (tzn. pobudzające receptory dopaminowe
      tak jak dopamina – i w ten sposób wpływające na hamowanie wydzielania
      prolaktyny).

• welwiczia1 Re: Hormony,borelioza, zmęczenie i temperatura. 05.04.07, 10:27
      Wlasnie ja tez podejrzewalam u siebie w ostatnich latach zaburzenia hormonalne.
      Z 3 lata temu zrobili mi tyroksyne i usg tarczycy - wszystko ok.
      No ale o tej prolaktynie nie pomyslalam - dzieki ze mnie na to naprowadzilas smile
      Rozumiem ze skierowanie na badanie moze byc wylacznie od endokrynologa?

Mnie to na pewno gryzie borelka (bo wieloletnia, a leczona dopiero 7 miesiecy),
      ale objawy być może nasilają zaburzenia hormonalne: silne zmeczenie, chudniecie,
      tachykardia non stop, nerwowosc, na delikatne bodzce reaguje uczuciem goraca i
      rozdygotaniem - a przed choroba bylam szczytem opanowania (np czesto
      wystepowalam przed ok setka ludzi na konferencjach, a teraz to jest niemozliwe )
      Napiszesz krotko na czym polega badanie (prolaktyna)?
      • borelka1 Re: Hormony,borelioza, zmęczenie i temperatura. 05.04.07, 11:03
        Jasne, już wyjaśniam od początku. Do endokrynologa generalnie dostać się trudno
        (nie ma terminów do końca roku), ale ja wpadłam na klinikę, która ma podpisaną
        umowę z NFZ i płacę jedyne 40 zł za wizytę. Czekam góra tydzień na wizytę.
        Jestem z Gdyni- lekarz super. Skierowanie do endokrynologa może dać lekarz
        ogólny albo ginekolog, ale jak się idzie prywatnie to skierowanie niepotrzebne.
        Zwykle badania hormonalne są pełnopłatne, więc skierowanie na hormony bezpłatne
        najprościej zrobić na tarczycę (wtedy potrzebujesz skierowania od lekarza)
        Prolaktyna, test podwójny, dokładnie 52 zł i można je zrobić w prawie każdym
        laboratorium. Inne hormony ok 25 zł każdy. Badanie na prolaktynę należy zrobić
        z tzw obciążeniem. Czyli: robisz normalny test, ale lekarz podaje termin
        (średnio 4-8 dzień od pierwszego dnia miesiączki), potem dają Ci lek i po 1
        godz powtórka. Trzeba zobaczyć jak prolaktyna reaguje? U mnie test podstawowy
        wyszedł w normie, a po leku szok, 2 razy większy niż maksymalne stężenie! Czyli
        wiadomo skąd u mnie nerwowośc, zmęczenie, itp.Bo temperatura mi głównie skakała
        po wysiłku i po stresie.
        Lekarz wygląda na bardzo kompetentnego i zainteresowanego, szczególnie chce
        wgryźć się w temat boreliozy. Dlatego zrobił mi badania: TSH, FT4, Estradiol,
        testosteron i PRL 0 i 60 min (to prolaktyna). Dostałam więc lek na obniżenie
        prolaktyny (najlepszy lek Norprolac- tani nie jest, ale nie daje tylu efektów
        ubocznych co inne) i do tego Euthyrox (to pochodna tyroksyny, lek na tarczycę,
        i chociaż mam w normie to podobno oba hormony ze sobą współpracują). Bardzo
        delikatne dawki.

Przed badaniem prolaktyny nie wolno dzień przed współżyć (żadnych podniet!),
        nie wolno się denerwować, ani palić papierosków. Najlepiej robić badania ok
        godz 9-11 rano, bo wtedy poziom jest najbardziej realny ( w nocy się zmienia).
        To chyba tyle, jak coś, pytajsmile))
      • artur737 Zmeczenie 09.05.07, 19:18
        Zmeczenie jest czestym i trudno usuwalnym objawem boreliozy. Niekiedy zostaje po
        zakonczonym leczeniu i kiedy wszystkie inne objawy zniknely.

Wydaje sie, ze przynajmniej niektorzy chorzy odczuwaja znaczaca poprawe jezeli
        przerzuca sie na diete wysokobialkowa.

Taka dieta jest na ogol zgodna z dieta antybiotykowa, tyle, ze wiekszy nacisk
        jest polozony w niej na bialko roslinne i zwierzece, natomiast weglowodany i
        tluszcze sa redukowane.

Oczywiscie bedac na diecie wysokobialkowej nie nalezy rezygnowac z warzyw (ale
        po prostu wybierac te niskoweglowodanowe). Nalezy tez dbac o to w diecie byl
        obecny blonnik. Jezeli ktos ma watpliwosci co do blonnika to powinien dodac w
        formie suplementu metamucil (psyllium)

Niektore wysokobialkowe odzywki sa dostepne w sklepach dla sportowcow jaka
        shakes czy odzywcze mleczka. Znowu trzeba uwazac by nie kupic czegos bogatego w
        weglowodany.

Kiedys uwazano diete wysokobialkowa za szkodliwa, ale obecnie badania uwazaja ja
        za bezpieczna.

Tu troche o takiej diecie na wikipedii po ang:
        en.wikibooks.org/wiki/Cookbook:High_Protein_Diet
        Rowniez jest tam przykladowy jadlospis.
    • mark_bb Re: Hormony,borelioza, zmęczenie i temperatura. 05.04.07, 11:11
      Leczysz się na Bb i masz zaburzenia hormonalne. Czy sądzisz że są to fakty od
      siebie niezależne ? O tym właśnie tu dyskutujemy. Jeśli nie wykryto jakichś
      widocznych zmian typu guzy przysadki itp. to jak wytłumaczono nieprawidłowe
      poziomy hormonów ? Wg. mnie Pani Borrelia może jednak mieć na ten temat sporo
      do powiedzenia "dzięki" oddziaływaniu na układ podwzgórzowo-przysadkowy.
      Nazywanie prolaktyny hormonem stresu to raczej przesada, stres wpływa na poziom
      wielu hormonów np. przygotowując organizm do walki.
      A wszystko to jest ze soba powiązane i całkiem nieźle daje nam w kość.
      smile
      • borelka1 Mark 05.04.07, 11:23
        Myslę, że są od siebie zależnesmile) To jak mniemam hormony najbardziej dały mi w
        kość od kiedy nasiliły się objawy boreliozy- niejako oba przypadki idą ze sobą
        w parze. Chyba właśnie prolaktyna najbardziej szwankuje, bo to przysadka, a
        mówi się, że nadmiar prolaktyny to zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego.
        Więc albo hormony nasilają boreliozę, albo odwrotnie. Diabli wiedzą. Ja, mniej
        więcej po miesiącu brania hormonów bedę wiedziała czy to co się ze mną dzieje
        to borelka czy hormony. Za tydzień będę znała wyniki testu anty-borelia i
        zobaczymy jak się miewają moje krętkismile)) Dodam, że od miesiąca biorę też
        kropelki z Dan-Medu (o tym też była mowa na forum) i czuję się przynajmniej 2
        razy lepiejsmile))) Trudno więc będzie jednoznacznie stwierdzić co na mnie działa.
        • nataszkam Borelko 11.04.07, 16:45
          Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam- jaki miałas w końcu wynik prolaktyny przed
          metoklopramidem, a jaki po tej 1 godzinie? Bo piszesz tylko o podwójnym
          przekroczeniu normy, co by dla mnie oznaczało, ze prolaktyna po teście wzrosła
          Ci 10-krotnie. Dobrze to zrozumiałam?
          Borelioza powoduje zaburzenia hormonalne- jak to pisał Mark. Jednym z jej
          objawów sa wrazliwe piersi- a to własnie przez prolaktynę. Dodatkowo poziom
          tego hormonu wzrasta np. przy stosowaniu antydepresantów czy antykoncepcji
          hormonalnej.
          prolaktyna jest zwana nie tyle hormonem stresu, co markerem stresu- jej poziom
          można powiązać z poziomem przeżywanego stresu (są badania na ten temat). Inna
          sprawa, że np. niedoczynność tarczycy powoduje też wzrost prolaktyny-
          ustawienie odpowiedniego leczenia tarczycy ładnie obniża poziom prolaktyny.
    • franiolek1 Re: Hormony,borelioza, zmęczenie i temperatura. 04.10.07, 14:28
      up
      • basia104-0 Re: Hormony,borelioza, zmęczenie i temperatura. 04.05.08, 21:24
        up
        • rrrenifer Re: Hormony,borelioza, zmęczenie i temperatura. 10.09.08, 17:43
          up

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka