zazule Re: Jeżeli nie borel to co?- część druga 17.07.07, 23:28 Tak mamy- wątek informacyjny o cpn i myoplasamch. polecam kierunek prace prof Nicolsona napewno na on cos pisze na ten temat. Tylko trzeba szukac. Amerykanskia strona cpn.help.org Zaloguj sie tam napisz i oni Ci juz powiedzą gdzie szukać doradzą Ci tez w wielu innych kwestiach, które Cie męczą. Dzieki temu wiele sie nauczysz i bedziesz mógł sie podzelic z nami swoją wiedza. zaz Odpowiedz Link
gohare1 Re: Jeżeli nie borel to co?- część druga 18.07.07, 11:01 Dzieki Zaz. Widze ze juz sie lepiej czujesz Gratuluje!!! Odpowiedz Link
likorek Re: sterydy 18.07.07, 12:44 zaz mam pytanie. wiem, że mój mąż ma CPN (chociaż wynik wątpliwy) i to prawdopodobnie od 6 lat. Pierwsze objawy jakie u niego wystąpiły bardzo nagle to stawy - doszło do tego stopnia, że nie mógł kapsla odkręcić od butelki. Poszedł do reumatologa, który dał mu potworna dawkę sterydów i powiedział, że do końca życia mój mąż będzie jego pacjentem. Okazało się jednak, że po kilku miesiącach leczenia bóle stawów całkowicie minęły. Do dziś ma całkowity spokój. Ma natomiast inne objawy, które skłoniły nas do zrobienia badania na CPN. Wiem, że przy bb sterydy pogarszają stan stawów a jak jest przy CPN? Czy mogło być tak, że zadziałały. Może to było jeszce coś innego ale jeżeli nie to znaczy, że oddziaływanie sterydów na stawy przy CPN jest inne (skuteczne) niż przy bb? Ciekawe czy ktoś to gdzieś sprawdzał? Odpowiedz Link
zazule Re: sterydy 18.07.07, 13:08 Sterydy na cpn pomagaja na jakis czas. NA amerykanskiej stronie o cpn jest b dokładnie wyjasnione dlaczego tak sie dzieje - dr Wheldon chyba to tez gdzies dokładnie wyjasnia- nie moge teraz znaleźć a nie czytałam i nie potrafie odpowiedzieć jaki jest mechanizm. Jednak sterydy nie leczą cpn. Jak dr Basia (lifeontheice) miała rzuty Sm to tez pomagały duze dawki sterydów ale do czasu. Chyba sa tez osoby co łącza w terpai abx ze sterydami. Trzebaby postudiować: www.cpnhelp.org/steroid_use_and_cpn_treat pozdr zaz Odpowiedz Link
zazule cpn/myko 18.07.07, 15:43 Osoby leczące się na cpn/myko długoterminowa terapią abx sa niejako pionierami i odpowiedź na na wiele pytan przyjdzie dopiero z czasem. Jestesmy w podobnej sytuacji jak chorzy na bb - z tym ze leczących sie osób na cpn/mykoplasmy jest prawdopodobnie ciągle jeszcze o wiele mniej, bo wiedza lekarzy o infekcji tymi patogenami jest jeszcze mniejsza niz wiedza o infekcji bb. Na razie mozemy uczyc się tego co jest i wymieniac miedzy soba uwagi i doswiadczenia. Polecam amerykanska stronę www.cpn.help.org Wystarczy uzyc wyszukiwarki na stonie i wszyskie inforamcje na dany temat jak tylko sa to sie pojawią. Kazdy człowiek powinnien miec wybór czy chce zaryzykować i leczyc się długo abx czy wybrac inną drogę. Mnie zaoferowano sterydy, leki przeciwzapalne i leki na serce. Nie skorzystałam wybrałam abx i jestem b zadowolona. z Odpowiedz Link
michalgo2 Re: cpn/myko 18.07.07, 16:13 Zazulo - czy pytałaś już swojego lekarza o to czy podejmie się leczenia mojego przypadku ? Z Likorek rozmawiałem - ma lekarza w Poznaniu ale bardziej od Boreliozy niż CPN (Poradnia chorób Pasożytniczych), zatem kwestia u kogo się leczyć ciągle aktualna. Aha, w piątek dojdą jeszcze wyniki IgG na Mycoplasma i IgG Chlamydia trachomatis (być może PCR Borelioza). Zapytanie o lekarza aktualne. Pozdrawiam Michał Odpowiedz Link
mariano_84 Re: cpn/myko 19.07.07, 00:04 Dobrze że moj laryngolog wiw wiecej o mycoplaxmie niz w szpitalu zakaznym. Jutro do niego jade po wpis do zusu to zapytam pare rzeczy. Odpowiedz Link
michalgo2 Re: cpn/myko 19.07.07, 00:25 mariano - a Ty z jakiej części Polski masz lekarza ? Odpowiedz Link
baska192 Do Zaz 19.07.07, 00:47 Zaz nie przeklnij mnie ale ja z takim pytaniem.Czy mykoplasmy moga miec cos wspolnego z (nazwijmy to biegunkami choc inne slowa oddalyby w pelni powage sytuacji).Czy wiesz cos na ten temat???I te sprawy zwiazane sa z ogromnymi bolami brzucha. Odpowiedz Link
mariano_84 Re: odp 19.07.07, 09:06 Do czego komu lekarz, ktory wie mniej ode mnie? Jestem z Gdańska a lecze sie wg protokołów. Do zakaznika tez sie wybiore w wolnym czasie, zeby wiedział co jest przyczyna moich dolegliwosci. Biegunki moga byc sprawa mycoplasm. Mówie to z własnego doswiadczenia. Wczesnie kiedy nie mialem objawów tak nasilonych nie mialem takich problemow gastrycznych. Czasami sie zdarzały, ale kto i ch nie ma od czasu do czasu. Kiedy choroba zaatakowała bolał mnie żołądek i wiadomo co sie działo... Odpowiedz Link
mariano_84 Re: odp 19.07.07, 11:34 Różnie. Raz lekarz dyzurny, pierwszy kontakt, laryngolog. Odpowiedz Link
zazule Re: Do Zaz 19.07.07, 14:56 Basiu , to jest tak jak naisała kiedys dr Beata - te tak naprawde zeby stwierdzić czy u danej osoby dana rzecz sie wiąze z infekcja bb trzeba przeprowadzic b długi wywiad. Tak jest tez tutaj. Moim zdaniem b często pacjenci sami najlepiej wiedzą/czują co jest spowodowane infekcją a co ma inne podłoze Marianno wiaze i w swoim przypadku ma pewnie rację. Ja nie miałam takich problemów/objawów. Na stronie cpn tez podkreslają ze do postawienia diagnozy przy braku wiarygodnych testów wazny jest przebieg choroby,objawy, historia pacjenta, poprawa po abx ( z tym trzeba jednak ostroznie bo w cieżkich przypadkach poprawa następuje nawet po 8 miesiącach) Najwiekszą trudnosc mysle ze przy braku wyników testów moze byc rozroznienie czy mamy do czynienia z bb, mykoplasmami i chlamydiami. Moze tez byc tak ze jakas infekcja przebiega powoli ale w momencie koinfekcji nagle następuje załamanie i gwałtowne pogorszenie stanu zdrowia. pozdr zaz Odpowiedz Link
michalgo2 Re: Do Zaz 19.07.07, 22:43 Zazulo odbierz proszę mail'a. Mam jeszcze jeden wynik. PCR Borelioza wyszedł negatywny. To chyba wbrew opinii że wszystkim w Poznańskim CBDNA wychodzi pozytywnie. Pozdrawiam. Michał Odpowiedz Link
baska192 Re: Do Zaz 24.07.07, 23:08 Zaz dzieki za wszystkie odpowiedzi.Wiem ,ze czasem zawracam glowe ale juz taka mam nature,ze lubie wiedziec. Odpowiedz Link
mariano_84 Makrolidy 27.07.07, 13:10 Podczas Twojej nieobecnosci Zazule czytałem troche o makrolidach. Najlepiej toleruje Klabax, poniewaz słabo przyenika do OUN i działa głównie na ciało. Po Azytro i Roxy mam MEGA HERXA i nie moge wytrzymac Nie wiem co mam zrobic. Najlepiej żebym zapadł w jakis sen zimowy i ktos mi podawal kroplówy a obudziłbym sie juz zdrowy. Niestety nie ma tak łatwo Przeciez musze miec wyprany mózg z tych bakterii a strasznie sie boje wyjsc na dwór po kombinacji Azytro lub Roxy + doxy Na klabaxie + doxy nie wychodze z domu lecz wybiegam jak najdalej. Jest jeden minus Klabaxu. Krótko działa. Odpowiedz Link
baska192 Re: Makrolidy 27.07.07, 17:27 W takim razie zastosuj Fromilid Uno--tabletki o przedluzonym dzialaniu.To ta sama substancja.Stosuje sie raz na dobe.Sa rozne opakowania ale najbadziej dostepne 7tabl.Fromilid Uno tabl 0.5(czyli 500mg) Odpowiedz Link
plpl44 Re: Makrolidy 27.07.07, 18:33 Pytanie do zazule: w starym wątku 1 napisałaś że "przeciwiciała przeciwjądrowe i inne to moim zdaniem "pic na wode fotomontarz" Chciałbym zapytać dlaczego tak uważasz. Pzdr. Odpowiedz Link
franiolek1 Re: Makrolidy 27.07.07, 19:24 Zaz jest na urlopie. Musisz troche poczekac na wyjasnienie dlaczego jest to pic na wode. Pzdr Odpowiedz Link
mariano_84 Dziwne nowe objawy 29.07.07, 19:34 Od kilku dni mam jakis dziwny objaw drżenia policzka po prawej stronie twarzy. Ogólnie mnie bolą kośći twarzy. Nie wiem przypadkiem czy to nie grzyb, ale nie mam ani troche białego jezyka Miał ktoś cos takiego? Odpowiedz Link
katowiczanka10 Re: Dziwne nowe objawy 29.07.07, 20:36 Witaj Zazule,odbierz prosze poczte Pozdr Kasia Odpowiedz Link
franiolek1 Re: Dziwne nowe objawy 29.07.07, 22:21 Kasiu Zaz osierocila swoj watek na czas urlopu. Musisz wiec poczekac na jej powrot. Pozdrawiam Joasia Odpowiedz Link
gohare1 Pomoc medyczna 31.07.07, 11:51 Poszukuję lekarza z terenu W-wy zajmującego się Cpn. Chce zmienić swojego bo cos czuje ze nie o leczenie mu chodzi. Odpowiedz Link
dziubolek2 Re: Pomoc medyczna 31.07.07, 12:58 Jest tylko jeden madry w Warszawie. napiszę Ci na maila Odpowiedz Link
zazule Re: Makrolidy 03.08.07, 16:02 Bo ja mam przeciwciała i na tej podstaiwe miedzy inymi reumatolog wypisywał mi streydy i leki przeciwzaplne - miano mam jednak niskie. Jednak moja przyjaciólka miała b wysokie miano przeciwciał przeciw mitochodnrialanych i czynniki reumtoidalne lezała w szpitalu - lekarze nie widzieli jak leczyc i wymyslili (to chyba cud był bo to było 12 lat temu ) ze by podawac abx- podawali je 8 miesięcy i przeciwciała i czynnik spadły, a jej stan sie b poprawił Dr Mirkin tez pisze o przeciwcialach : musisz poszukac w jego raportach www.drmirkin.com/archive/List7364-Present.html Odpowiedz Link
alex974 Wynik PCR ujemny - pytanie 31.07.07, 12:48 Witam. Gdzie można zrobić testy na koinfekcje. Marionno 84 mówił coś o Gdańsku, nie którzy o Wrocławiu. Bliżej mam Gdanska. Wiec gdzie lepiej jechac? Prosze o odpowiedź. Odpowiedz Link
alex974 Re: Wynik PCR ujemny - pytanie 31.07.07, 12:51 PS a czy w czasie brania abx jest sens robic testy? Czy odczekac chwile? Odpowiedz Link
matiasz3 Re: Wynik PCR ujemny - pytanie 31.07.07, 21:34 interesuje mnie antybiotyk gemifloksacyna - jak ktos ma jakies info o nim to niech napisze na forum (cena, jak kupic w stanach bedac w polsce itp). ze swojej strony dodam ze jest to nowy amerykanski antybiotyk ponoc stworzony do walki z chlamydia Odpowiedz Link
tosho Re: Wynik PCR ujemny - pytanie 01.08.07, 00:46 O gemifloksacynie cos jest napisane w pierwszym z link'ow ktore zamieszczam ponizej. Linki sa na temat mykoplazm. Zaz, jak juz wrocisz z urlopu, to zajmij sie prosze tymi linkami Moze jakies cenne informacje tam sa. Ja nie jestem za bardzo w temacie chlamydii i mykoplazm. 1. flash.lymenet.org/ubb/Forum5/HTML/000623.html 2. flash.lymenet.org/ubb/ultimatebb.php?ubb=get_topic;f=1;t=031176#000000 3. flash.lymenet.org/ubb/ultimatebb.php?ubb=get_topic;f=1;t=051611 4. www.cdc.gov/ncidod/eid/vol3no1/baseman.htm 5. www.immuno-sci-lab.com/html/mycoplasma.html 6. www.mycoplasmasupport.org/Web_pages/Resources/resources.htm Odpowiedz Link
lifeontheice Re: Gemifloxin 01.08.07, 15:44 Zajrzyj, Matiaszu, na liste informacyjna, dlaczego lepiej nie uzywac fluorochinolonow w leczeniu chlamydii. Zazule napisala o tym w watku informacyjnym. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26140&w=63281617&a=63926822 www.factive.com/main.php?section=facts&page=indications 64.233.167.104/search?q=cache:MRh5oUvsKksJ:www.cpnhelp.org/%3Fq%3Dwhy_the_fluoroquinolone_a Odpowiedz Link
gohare1 Re: Gemifloxin 02.08.07, 15:04 Ja jestem leczony Chinolonami, brałem Nolicin i Rolicin, wcześniej i aktualnie Azytro. NIepokoja mnie tego typu wypowiedzi. Uważam, że mam dobrego lekarza - jedynego chyba w Warszawie. Jestem miedzy młotem a kowadłem Odpowiedz Link
nataszkam Re: Gemifloxin 02.08.07, 15:11 gohare, lifeontheice jest lekarzem, przerabiała wszystko na sobie, więc... Odpowiedz Link
gohare1 Re: Gemifloxin 02.08.07, 15:31 Zdaje sobie sprawę. Tylko jak sie leczyc jak jedyny lekarz prowadzacy wyznaje inna "religie". Sam sobie abx nie przepiszę. Nie mam procedury leczenia, ktos musi kontrolować przebieg leczenia itd. Odpowiedz Link
lifeontheice Re: Gemifloxin 02.08.07, 18:05 Gohare, Nie wiem co to za lek Rolicin. Nie moglam go nigdzie znalezc. Przepraszam za zamieszanie. Jezeli biezesz przez dlugi czas chinolony to dobrze jest wiedziec co moze sie zdarzyc, oczywiscie nie musi. "The Fluoroquinolone Toxicity Research Foundation" wrzuc na wyszukiwarke dostaniesz duzo informacji. www.fqresearch.org/ B. Odpowiedz Link
gohare1 Re: Gemifloxin 02.08.07, 18:57 Lifeontheice Nic nie szkodzi, i przepraszam jeżeli kogos urazilem, ale tylko przedstawiam moja sytuację. Z jednej strony cale forum i najbardziej zaawansowany medycznie kraj mowia że tylko azytro, doxy i metro, a chinolony to be.., z drugiej jedyny lekarz w moim miescie ma inna recepture na zdrowie. Przez to rodza sie caly czas rozne pytania, tym bardziej jak objawy wracaja. Sam nie wiem czy to wszystko wywoluje tylko cpn, czy nie powinienem jeszcze zrobic pcr na borelioze w Poznaniu. A jakby wyszla borelia to co leczyc cpn czy borelioze. Pytania z cyklu miliard w rozumie Odpowiedz Link
lifeontheice Re: Gemifloxin 03.08.07, 14:24 Obie choroby leczy sie bardzo podobnie. Borelioza wymaga strasznie wysokich dawek. Ludzie, ktorzy sie lecza na cpn czesto wymagaja dlugich miesiecy na obnizonych dawkach NAC, doxy, azithro i metro/tini zanim sa w stanie brac pelny protokol. Mysle, ze leczenie powinno postepowac w zaleznosci jak dana osoba toleruje antybiotyki. Odpowiedz Link
zazule Re: Gemifloxin 03.08.07, 15:49 Dzięki Lifeontheice za ten link o chinolonach. Dość wstrząsające. Wrzuce go do wątku informacyjnego. Obrazek przedtswiajacy reka przyczepiona kajdankami do $$$ chyba wyjasnia dleczgo chinolony mimo tylu negatywnych skuków ubocznych i przypadków zgonu są stosowane mimo mozliwosci alternatywnego leczenia. pozdr zaz Odpowiedz Link
mariano_84 Re: Wynik PCR ujemny - pytanie 01.08.07, 01:31 Mycoplasmy w Gdańsku jedynie możesz zrobic w szpitalu dziecięcym na ul. Polanki. Oto nr do laboratorium (58)5543095 Dobrze byłoby odczekac jakies 2 tyg. Zreszta u mnie to nie ma znaczenia bo i tak myco wszyła pozytywnie nawet na antybiotykach. Odpowiedz Link
baska192 Re: Wynik PCR ujemny - pytanie 02.08.07, 18:23 Rolicyn czyli Roxthromycin antybiotyk makrolidowy.Polfa- Tarchomin.Tabl.50mg,100mg,150mg po 10 tabletek Odpowiedz Link
tosho Re: do lifeontheice i zazule 04.08.07, 15:38 Czy byloby mozliwe cos takiego jak wspolne leczenie borrelii oraz mycoplazm? np. 400mg doxy dziennie oraz azytromycyna i tinidazol w pulsach. Ile sie bierze tego tinidazolu na mycoplazmy? Po powtornym przemysleniu mojego leczenia stwierdzam, ze doxy byla JEDYNYM antybiotykiem po ktorym mialem odrealnienie. Lifeontheice - przeczytalem, ze bylas rozczarowana po powtornym zrobieniu rezonansu. A moze niepowodzenie wynika z tego, ze dawka 200mg doxy nie przenika przez bariere krew-mozg ? Odpowiedz Link
lifeontheice Re: do lifeontheice i zazule 06.08.07, 00:12 > Czy byloby mozliwe cos takiego jak wspolne leczenie borrelii oraz mycoplazm? Bez watpienia ubije sie dwa za jednym zamachem. > Ile sie bierze tego tinidazolu na mycoplazmy? 500 mg co 12 godzin wystarcza na mykoplazmy. Artur z pewnoscia uwaza ze borelioza wymaga wyzszych dawek. Lifeontheice - przeczytalem, ze bylas rozczarowana po powtornym zrobieniu > rezonansu. A moze niepowodzenie wynika z tego, ze dawka 200mg doxy nie przenika > przez bariere krew-mozg ? Aktywne zmiany chorobowe cofnely mi sie calkowicie. W sierpniu 2003 roku nie bylo ich wcale. Moje nastepne dwa rezonanse (w maju 2004 i w lutym 2006) byly identyczne jak ten w 2003. Zmiany ktore zostaly sa permanentne i nie wskazuja na zadna aktywnosc choroby. Kiedy robilam ostatni MRI w lutym 2006 roku,po rocznym zazywaniu antybiotykow, wyobrazalam sobie ze nie nie bedzie zadnej nawet starej zmiany. Bylo to naiwne myslenie. Wczesniej Sarah Longland i Katman, ktore calkowicie sie wylizaly ze stwardnienia, przeszly podobne rozczarowanie. Teraz wiem, ze MRI nie jest zadnym wykladnikiem. Spotykam bez przerwy nie zdiagnozowane osoby z pelna gama objawow inormalnymi MRI. Pozdrawiam. B. Odpowiedz Link
plpl44 Re: Wynik PCR ujemny - pytanie 04.08.07, 15:49 zazule, dziekuję za odpowiedż. Piszesz że masz te przeciwciała, tzn jakie? w ANA2 jest oznaczanych wiele przeciwciał przeciwjadrowych, przeciwjaderkowych, antycytoplazmatycznych. Przeciwciała mitochondrialne u Twojej przyjaciółki to chyba inna grupa (AMA). Nie wiem czy na podstawie dodatniego wyniku przeciwciał ANA2 reumatolog od razu przepisuje sterydy, to chyba wymagałoby potwierdzenia anty-CCP... Jeżeli mogłabyś dokładniej skomentować ten złożony temat, byłbym wdzięczny. Przejrzałem kilka raporów dr Mirkina, nie natrafiłem na przeciwciała. Prawdę mówiąc, te raporty wydają sie dość "cienkie". Pozdrawiam, Marek ---------------------------------------------------- Bo ja mam przeciwciała i na tej podstaiwe miedzy inymi reumatolog wypisywał mi streydy i leki przeciwzaplne - miano mam jednak niskie. Jednak moja przyjaciólka miała b wysokie miano przeciwciał przeciw mitochodnrialanych i czynniki reumtoidalne lezała w szpitalu - lekarze nie widzieli jak leczyc i wymyslili (to chyba cud był bo to było 12 lat temu ) ze by podawac abx- podawali je 8 miesięcy i przeciwciała i czynnik spadły, a jej stan sie b poprawił Dr Mirkin tez pisze o przeciwcialach : musisz poszukac w jego raportach www.drmirkin.com/archive/List7364-Present.html --------------------------------------------------------------- Pytanie do zazule: w starym wątku 1 napisałaś że "przeciwiciała przeciwjądrowe i inne to moim zdaniem "pic na wode fotomontarz" Chciałbym zapytać dlaczego tak uważasz. Pzdr. Odpowiedz Link
lucky102 pytanie o test 04.08.07, 19:55 kleszcz ukąsił mnie w USA, czy jest możliwe że elisa tutaj coś pokaże, jeżeli mam inny szczep niż mycoplasma pneumoniae (tylko takie tu robią)?Wiem,że testy są zawodne ale chciałabym spróbować Pozdr Odpowiedz Link
mariano_84 Re: pytanie o test 05.08.07, 06:58 Spróbować nie zaszkodzi. Jakie masz objawy? Masz choćby chroniczny kaszel? Odpowiedz Link
tosho Re: doxy 28.08.07, 20:45 Czy moglby mi ktos napisac jak najlepiej przyjmowac doxy? Tzn. czy z jedzeniem czy lepiej bez. Na poczatku/w trakcie/ czy na koncu jedzenia. I ile wody popic. Dzieki. Odpowiedz Link
likorek Re: doxy 28.08.07, 20:53 Arthur kiedyś pisał, że na pół godziny przed jedzeniem i popić szklanką wody. Ale Zaz poleca popić szklanką mleka bo nie mdli. Z mlekiem sprawdziłam jest OK, co do wchłaniania podobno nie ma przciwskazań. Odpowiedz Link
ppatis Re: doxy 06.09.07, 23:08 Na ulotce doxy jest napisane, aby nie łączyć z produktami mlekopodobnymi. Był już też wątek o tym, chyba nataszkam pisała i artur. Odpowiedz Link
ppatis Doksycyklina a źródła wapnia 06.09.07, 23:17 Znalazłam. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26140&w=29918875&a=54271195 Odpowiedz Link
zazule Re: Doksycyklina a źródła wapnia 07.09.07, 21:21 Ja tez znalazłam - radze przeczytac calośc forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26140&w=59750134&v=2&s=0 Jakbys sie przypadkiem nie zorientował to uprzejmnie informuje ze LifeontheIce to lekarz. Sugeruje tez przeczytac prace po angielsku b ciekawa, w tej pracy jest link do inne pracy tez b ciekawej - dowiesz sie zazywac doxy i jakie sa skutki uboczne Odpowiedz Link
ppatis Re: Doksycyklina a źródła wapnia 07.09.07, 22:00 Ok. Wybacz, ale nie musisz tak zgryźliwie odpowiadać. Na forum jestem od lipca i nie zdążyłam jeszcze wszystkich wątków przekopać. Bazuję na tym co wyczytałam z ulotki i z wątków tu na forum. Pozdrawiam. Ps. I nie jestem On, tylko Ona. Odpowiedz Link
zazule Re: doxy 07.09.07, 08:16 Powielasz ppatis nieprawde- Doxy mozna łaczyc z mlekim, a wrecz u niekórych osob jest to wskazane jak zle toleruja doxy. Odpowiedz Link
jmgpk6 Re: doxy 28.08.07, 20:59 Z mojej praktyki: doxy (w postaci unidoxu) najlepiej rozpuszczać w wodzie (lub napoju smakowym)-1. szklanka(lepsze to niż popijanie) i zażywać po jedzeniu (bo inaczej szybko cię"znudzi"). jmgpk6 Odpowiedz Link
mariano_84 Mycoplasma - pozostałe objawy 05.08.07, 18:28 Oto inne objawy spowodowane pozapłucna mycoplasma, które znalazłem oczywiscie na zagranicznej stronie: - artretyzm, - astma, - rak!! - zespół przewlekłego zmęczenia, - cukrzyca, - zapalenia oczu i uszu, - Fibromyalgia, - Zespół jelita drażliwego, - palenie w żołądku, - choroba serca, - nadciśnienie, - bezpłodność, - skleroza, - łuszczyca, Oto link do strony www.digitalnaturopath.com/cond/C670329.html#G633 Odpowiedz Link
tosho Re: Mycoplasma - pozostałe objawy 06.08.07, 10:08 Mam chlamydie pneumoniae? tak czy nie? Wynik: IgA 35,92 wynik ujemny <8 wątpliwy 8-12 dodatni >12 IgG 143,12 wynik ujemny <30 wynik wątpliwy 30-45 wynik dodatni >45 Mykoplazmy ujemne, wiec wynik jest nic nieznaczacy Odpowiedz Link
lifeontheice Re: Mycoplasma - pozostałe objawy 07.08.07, 05:17 Masz chlamydie pneumoniae.Oba wyniki IgA i IgG wysokie. Dokladnie tak jak napisal Mariano. Odpowiedz Link
tosho Re: Mycoplasma - pozostałe objawy 07.08.07, 08:19 ok, dzieki. Jak dobrze, ze jest taki watek! Odpowiedz Link
feniks_44 jakie OB i CRP przy chlamydi lub mykoplasmie? 06.08.07, 10:10 Czy można mieć infekcje chlamydią lub mykoplasmą mając prawidłowe OB i CRP? Bo objawy by pasowały, a nie wiem czy warto jest szukać coś w tym kierunku jak badania na występowanie infekcji w organizmie mam prawidłowe Odpowiedz Link
tosho Re: jakie OB i CRP przy chlamydi lub mykoplasmie? 06.08.07, 21:43 Zazule i lifeontheice czy te moje dodatnie wyniki Igg i iga oznaczaja toczaca sie infekcje, czy tylko to ze mialo sie jakas tam stycznosc z bakteria? Odpowiedz Link
arrakis74 Re: jakie OB i CRP przy chlamydi lub mykoplasmie? 06.08.07, 21:48 A oczym mogą świadczyć takie moje wyniki? Mykoplazma pneumoniae: IgG 64,43 IgM 0,16 Bardzo proszę o odpowiedź. Odpowiedz Link
mariano_84 do arrakis74 07.08.07, 00:09 To znaczy że masz mycoplasmy (mozliwe że cos jeszcze?). Ludzie piszcie swoje objawy od razu jak piszecie juz, ze macie dodatnie wyniki to nie bedzie takiego bałaganu Mam identycznie jak Ty - dodatnie w igg i iga, igm ujemne, co znaczy ze choroba przewlekła. Odpowiedz Link
lifeontheice Re: jakie OB i CRP przy chlamydi lub mykoplasmie? 07.08.07, 05:13 Roznie.Przy ostrej infekcji oba moga byc podwyzszone,w przewleklej moga byc normalne. Czasami jedno jest wysokie, drugie niskie. W SM-ie OB jest czesto niskie. Odpowiedz Link
zazule OB, CRP, Chinolony 08.08.07, 17:48 U mnie OB by ło b niskie CRP tez. Znalazłam przypadkiem artykuł o tym co sie stało pacjentce leczonj na reumatoidalne zapalenie stawów przez długi okres czasu przy uzyciu chinolonów. www.nature.com/modpathol/journal/v18/n5/pdf/3800344a.pdf pozdr zaz Odpowiedz Link
katowiczanka10 Re: OB, CRP, Chinolony 08.08.07, 19:17 Witaj Zazule, prosilam lekarza w niemczech zeby zrobil mezowi badania na obecnosc chlamydia pneumoniae ale pomylil sie i zrobil mu badania na chlamydia trachomatis,wynik wyglada tak Wynik Skala Ch.tachomatis IgG 0.90 <0.9 Ch.tachomatis IgA <0.9 <0.9 Ch.trachomatis IgG-Blot pozytywny negatywny I pisze: Znaleziono infekcje Chlamidia trachomatis.Mala ilosc swiadczy o tym ze mozna tu mowic o pozostalosciach po starej infekcji.W przypadku podejrzenia swiezej infekcji zaleca sie wykonanie badania moczu. Badanie bylo robione gdy maz byl juz na abx. Czy te badanie jest do czegos przydatne?? Wlasciwie chcialam badania na chlamidie pneumoniae.Teraz nie chce mi dac nastepnego skierowania,bo twierdzi ze wyniki moga byc bledne z powodu abx.mowi ze da mu skierowanie po odstawieniu abx,a przeciez wiadomo ze mu nie odstawie. Z gory dziekuje i pozdrawiam Kaska Odpowiedz Link
zazule Re: OB, CRP, Chinolony 08.08.07, 19:36 Jak By to był mój mąż to bym leczyła bez robienia badan ( zrobiła bym tylko testy na bb) na chlamydie. NA dodatni wynik w klasie IGM masz marne szanse a jak wyjdzie w IGA czy w IGG to usłyszysz ze to przebyta infekcja. Jak wyjdzie w IGM to dostaniesz abx najwyzej na kilka tygodni bo takie są procedury. Najwazniejsze są objawy i reakcja na leczenia,kóra czasmi moze przyjśc po kilku miesiącach. Leczy sie chorobę, a nie wyniki. Moje wyniki na poczatku leczenia były lepsze niz teraz- sampoczucie jest znacznie lepsze teraz niz na początku leczenia. Odpowiedz Link
katowiczanka10 Re: OB, CRP, Chinolony 08.08.07, 20:15 Dziekuje za blyskawiczna odpowiedz.Ja juz lecze meza u dr.Beaty.Wynik na bb mial maz- watpliwy. Ja chcialam sie Ciebie zapytac czy te powyzsze wyniki moga swiadczyc o jakich koinfekcjach?Rzeczach dodatkowych ktore dolozyl mu kleszcz? Bo te badania mial zrobione przez pomylkelekarza Pozdr Kasia Odpowiedz Link
hopekk Chory 12.08.07, 13:46 Witaj Zazule! Tak wiec wyszlo mi w badaniu na cpn IgG dodatni 2,5x przekroczony, IgM - ujemny. Tak wiec jestem na to chory prawda? Zazule, ktory protokol polecasz bardziej do leczenia z tych dwóch przez Ciebie podanych? Ktory w wypadku zarazenia takze Myko (bede tez sprawdzal) ? Pytam bo masz duuuze doswiadczenie Cczy proponujesz mi tak jak pisalas zaczac od samej doksycykliny (200mg) dziennie jednak po miesiącu należy włączyć antybiotyk z grupy makrolidów, a po okresie 2- 3 miesięcy włączyć w 5 dniowych pulsach matronidazol lub tynidazol ? Pomoz bo sama widzisz jaka jest wiedza naszych lekarzy wiec Twoja pomoc jest nieoceniona Odpowiedz Link
mariano_84 Re: Chory 12.08.07, 13:52 Ten protokół wydaje sie być najlepszy. Protokół dr Strattona: amoksycyklina (1 gram dwa razy dziennie) - Morzesz zastąpić to ACC600 doksycyklina (2x 100 mg dziennie) azytromycyne (250 mg, poniedzialek- sroda-piatek) metronidazol/tynidazol (500mg trzy razy przez piec dni co trzy tygodnie). Metro zacznij brac po 3 miesiacach. Jest to dobry protokół na cpn i myco. Odpowiedz Link
zazule Re: Chory 19.08.07, 00:38 JA proponuje zrobic tak ze zacząc leczyc sie wszysko jedno którym i jak dobrze działa i nie ma jakis skutków ubocznych (np bóle brzucha) to zostać przy tym protokole. Mozna policzyc który tanszy i tym protokołem sie leczyć Ja bym zaczeła od samej doxy - przez miesiąc bo mozna miec b silne Herxy i lepiej nie szalec odrazu z dwoma abx. Ja leczyłam sie samą doxy na początku i miałam b silne Herxy. Potem dokładnie tak jak pisze Mariano- - makrolid (azytro lub roxy). Tyni/metro przez 5 dni po 2- 3 miesiacach. Ja zaczełam od tyni. Jak nie bede miec reakcji na tyni za jakis czas, to spróbuje z metro. Metro podobno działa lepiej na cpn. pozdr M Odpowiedz Link
ccicci Re: Jeżeli nie borel to co?- część druga 14.08.07, 20:57 A może coś z tego: "W Polsce licznie występuje kleszcz pospolity (kleszcz pastwiskowy) (Ixodes ricinus). Wiele gatunków (około 100 spośród 800 znanych) przenosi pierwotniaki, bakterie lub wirusy powodujące zachorowania ludzi: tzw. kleszczowe zapalenie mózgu, boreliozę, tularemię, ehrlichiozę, babezjozę, gorączkę Q, gorączkę plamistą Gór Skalistych, dur powrotny. Te same gatunki kleszczy mogą również przenosić pierwotniaki lub bakterie powodujące zachorowania zwierząt, m.in. gorączkę teksańską, hemoglobinurię europejską, gorączkę wschodniego wybrzeża Afryki, teileriozy, anaplazmozy". Odpowiedz Link
mariano_84 Re: Jeżeli nie borel to co?- część druga 19.08.07, 13:01 Zazule mam pytanie. Od paru dni mam czerwone oko. Mam sie martwic czy to raczej reakcja antybiotyku który zaczął tam docierac? Odpowiedz Link
zazule Re: Jeżeli nie borel to co?- część druga 19.08.07, 14:54 Mariano nie wiem - mozliwe ze tak. Jak by jednak nie przestało to koniecznie idź do okulisty. U mnie drgania oka - Herxy - pojawiły sie po kilku miesiacach abx. Moze jak masz duzo problemów z oczami od mykoplasmy to popros okulistę o masc do oczu - erytromycyne. pozdr z Odpowiedz Link
jmgpk6 Re: Jeżeli nie borel to co?- część druga 21.08.07, 09:53 Witam.Od 2.m-cy leczę chpn równocześnie z bb wysokimi dawkami doxy i roxy,pulsacyjne tini;po 2. m-cu IgG spadło ze 131 na 83,czy to może być miernikiem postępu,czy macie podobnie? moja choroba ma 22 lata;bb leczę od 8.m-cy. jmgpk6 Odpowiedz Link
hopekk Re: Jeżeli nie borel to co?- część druga 21.08.07, 10:04 Ja odpowiem tak. Klasa Igg moze sie utrzymywac wiele miesiecy od konca choroby, bywa tez tak, ze do konca zycia bedzie sie utrzymywac. Zmiany w wysokosci paramtru IgG moga sugerowac jednak o toczacej sie infekcji cpn w organizmie. Odpowiedz Link
zazule Re: Jeżeli nie borel to co?- część druga 21.08.07, 12:05 Dokładnie tak jak pisze Hopek. Zmiana miana przeciwciał moze potwierdzac tylko ze problemem jest cpn. Nie moze słuzyc do monitorowania postepów leczenia. Ja mam wzrost w IGG na cpn i co b ciekawe mam wzrost w IGM na mykoplasmy - teraz sa wyraznie dodatnie, przed tem były graniczne. Wg tych danych powinnam byc bardziej chora niz przed abx a ja jestem w duzo lepszej formie. Mysle ze takie badania warto robic co jakis czas w przypadku osób które nie wiedza czy ich problemem są cpn/mykoplasmy - pojawaiene sie zmian świadczy o chorobie. Jak ktos juz wie ze ma cpn/ mykoplasmy to szkoda pieniedzy na badania. Czy brak zmian nie swiadczy o chorbie tego nie wiem ale wydaje mi się ze jak ktos nie wytwarza przeciwciał (jest immunosupresywny) to nie bedzie ich mial przed chorobą i po. O tym ze juz sie wyzdrowiało z cpn/ mykoplasm świadczy obraz kliniczny/samopoczucie. Odpowiedz Link
tosho Re: Jeżeli nie borel to co?- część druga 21.08.07, 13:19 Zazule - zlamalas moje serce a ja Ci wyslalem osatnio maila z prosba. Odpowiedz Link
katowiczanka10 Re: Jeżeli nie borel to co?- część druga 21.08.07, 17:18 Witaj Zazulko,napisalam do Ciebie E-mail ,odbierz prosze poczte Pozdr Kasia Odpowiedz Link
mariano_84 co u mnie... 29.08.07, 19:31 Jest w miare dobrze. Najbardziej mnie denerwuje to że teraz boli mnie psychika i głowa prawie cały czas, główinie potylica po bokach. Z ciałem jest całkiem nieźle. Kllka dni temu miałem bardzo słabe barki podczas gry w tenisa. Miałem wrazenie ze rece mi wisza na skórze. Dzisiaj poszedłem z kumplem na tenisa i po 1,5 godz nie miałem zamiaru zchodzic z kortu mimo bólu głowy;] Nogi same biegaja i gra sie przyjemnie z usmiechem na ustach, jak za starych dobrych czasów Bardzo chciałbym odzyskac jeszcze wzrok taki jak miałem kiedys i równowage psychiczna. Samruje oczy na noc Erytromycyna i zobacze czy cos pomorze. Bardzo żałuje że lato juz sie konczy bo chciałbym sie nim jeszcze nacieszyc tak jak czuje sie własnie teraz. Zaraz ktos napisze że lato bedzie jeszcze niejedno...ale ja nie cofne sie juz do wieku 23lat;/ Odpowiedz Link
zazule Re: co u mnie... 29.08.07, 20:03 To b fajnie. Nie załuj ze lato sie konczy - bo romantyczna jesien nadciaga. Widze ze jestes dobrze zorganizowany - juz erytomycynka do oczu Jak tylko poczujesz ze z oczmi lepiej to nie stosuj za długo - zeby sie jaks grzybica oczna nie przyplątała-to podbno nie złe swinstwo. pozdr M Odpowiedz Link
zazule Re: co u mnie... 02.09.07, 12:17 Ona to chyba teraz spi - no chyba ze imprezuje Tosho wyslałm Ci inny majl na ten napisz. Pozdr zaz Odpowiedz Link
mayka00 a jadnak chlamydia 04.09.07, 11:21 Witam...odebrałam wlasnie wyniki z chlamydii pneumoniae IgG-wynik dodatni 18,9 NTV IgA-wynik dodatni 12,5 Dzieki zazule...gdyby nie Ty i Twój wątek być może nie zrobiłabym tych badań. Ciesze sie ,ze w koncu cos wiem ale jak mam leczyc ta chorobę majac świeżo wyleczoną candidę cruzei..rozwalony żołądek(najpewniej wrzody)?...bardzo prosze o jakąs radę Teraz idę przeczytac od deski do deski wątek o chlamydii Odpowiedz Link
zazule Re: a jadnak chlamydia 04.09.07, 15:51 Zoładek mozeszmiec rozwalony od helicobactera. Zrób sobie testy. bo moze warto zacząc leczenie od niego, szczegolnie ze o ile sie nie myle jest b zblizone do tego na cpn. Z makrolidów chyba polecana jest klartyro przy helico- to jednak musisz sprawdzić. Ja bym radziła zacząc od makrolidu np azytro (moim zdaniem gorsza dla brzucha) , roxy lub karytro do tego ew amoksy (2gr dziennie) i po miesiacu, jak z brzuchem sie nic złego nie bedzie działo właczyc doxy (200mg) Nie wiem czy tez przez pewien czas nie było by dobrzez jak są problemy z zoładkiem zazywac inhibitorów pomy protonowej (np controloc) Antybiotylki b duzo popijaj nawet 500ml (szczegolnie doxy) i bierz z jedzeniem - azytro nie mozna z jedzeniem i dlatego tez uwazam ze lepiej brać jak chory brzuch roxy. pozdr i powodzenia z Odpowiedz Link
mayka00 Re: a jadnak chlamydia 04.09.07, 21:00 Dzieki zazulo...wyniki z helicobactera bede miała jutro..na razie czekam az moja lekarka wróci z urlopu...bardzo jestem ciekawa jak sie ustosunkuje do protokołów leczenia...mam nadzieje,ze nie będę miała problemów).Przekopałam sie juz przez cały wątek ale pewnie bede musiała jeszcze to zrobic pare razy bo jest tam wiele bardzo cennych wskazówek a po pierwszym razie to wszystko ucieka z głowy Odpowiedz Link
mayka00 Re: a jadnak chlamydia 05.09.07, 12:20 Mam jednak helicobactera...5,71 /ml norma 1,1...optymistyczne jest to ,że mozna leczyc tym samym antybiotykiem co chlamydie...sprawdziłam...i klarytro i roksy zwalczają te i te bakterie Odpowiedz Link
zazule Re: a jadnak chlamydia 05.09.07, 12:55 Najpierw zacznij od leczenia Hp - dobiez tak leczenie zeby było dobre tez na cpn - z tego co pamietam jedenym z protokołow na hp jest makrolid + amoxy (nie wiem czy klarytro nie jest bardziej wskazana niz roxy lyb azytro) plus oczywiscie Ihhibitory pompy protnowej. Jak wyleczysz hp to wtedy włącz doxy no i w plusach flagyl (tyni lub metro). Wiem ze wiele osob na forum miało problemy z zoładkiem jeszcze przed abx a potem w trakcie brania nastąpiła poprawa. Pewnie wytepili hp i/lub inne bakterie które mieli. Pozdr z Odpowiedz Link
mayka00 Re: a jadnak chlamydia 06.09.07, 15:36 Zazulo... a więc na początek controloc, amoksy 100g 2razy dziennie a jak mam brać klarytro?...przyznam sie,ze mam pietra przed wizytą u lekarza...niełatwo jest mówic lekarzowi jakie leki ma mi przepisać) Odpowiedz Link
zazule Re: a jadnak chlamydia 06.09.07, 16:15 Schematy eradykcji Helicibacetr pylori Schemat I 2x 1gr amoxy 2x500mg Klarytro schemat II 2xpo500mg metronidazolu 2xpo500mg klarytro Schemat III 2xpo1gr amoxy 2x500mg metro W kazdym ze scheamtów dodatkowo Inhibitor. Moim zdaniem dla Ciebie najlepszy jest schamat leczenia I pozdr z Odpowiedz Link
mayka00 Re: a jadnak chlamydia 06.09.07, 22:40 Dzieku zazulo...w poniedziałek ide do lekarza...uprasza sie o trzymanie kciuków))) Odpowiedz Link
toja1962 Re: Jeżeli nie borel to co?- część druga 07.09.07, 21:05 co mam zrobic ? mieszkam z mężem i córką 13 lat -czy mam jej robic badania ,czy przeleczyc razem z nami .Chlam.pneum IGg-36,86-to mój wynik Odpowiedz Link
zazule Re: Jeżeli nie borel to co?- część druga 07.09.07, 21:23 A Wasza córka jest chora? Jak ma objawy to leczyc jak nie ma to chyba to nie ma senu. Ja w kazdym razie tak uwazam ale nie jestem lekrzem i na 100% nie wiem. pozdr Zaz Odpowiedz Link
toja1962 Re: Jeżeli nie borel to co?- część druga 07.09.07, 21:34 nie skarży sie na zadne dolegliwości,zawsze rygorystycznie przestrzegałam zasad higieny,ale bardzo mało wiem .dzieki Odpowiedz Link
toja1962 Re: Jeżeli nie borel to co?- część druga 07.09.07, 21:37 i jeszcze jedno pytanie -ten schemat stosowania lekow na wykresie dotyczy dni czy m-cy Odpowiedz Link
zazule Re: Jeżeli nie borel to co?- część druga 07.09.07, 21:49 Na Jakim wykresie jak na tym to miesiace www.cpnhelp.org/a_graphic_on_antibiotic_u Mozesz napisac cos wiecej o objawach jakie macie? Czas leczenia jest indywidulany ale trzeba sie liczyć tym ze zajmie to troche czasu. leczycie sie dopóki niewyzdrowiejecie. Nie mozna z góry załozyc ile to bedzie. Jednak z reguły jest to wiele miesiecy czasem nawet pare lat ciagłego zazywania antybiotyków. Wszysko zlezy od stopnia infekcji i pewnie jeszcze od kilku innych czynników pozdr Odpowiedz Link
toja1962 Re: Jeżeli nie borel to co?- część druga 07.09.07, 21:52 historia jest długa -ale chyba mogłabyś mi pomóc ,może napisze na twoja pocztę Odpowiedz Link
zazule Re: Jeżeli nie borel to co?- część druga 07.09.07, 21:59 TOJA napisz tu - tak jest lepiej bo wiecej osob moze Ci doradzic. Mozesz tez utworzyc osobny watek na forum pt moja Historia - wikszosc osób ma takie watki i w nich sie najlpeij prowadzi dyskusje, szczegolnie ze osoby na forum lecza sie juz b długo antybiotykami i maja duzo wiedze na rózne tematy. Histori nie musisz pisac absolunie jak nie chcesz - ale naprawde warto dla siebie i dla innych. pozdr serdecznie zaz Odpowiedz Link
toja1962 Re: Jeżeli nie borel to co?- część druga 07.09.07, 22:46 przepraszam pośpieszyłam się ,ale może da się to przerzucić na forum,jestem mało sprawna komputerowo Odpowiedz Link
welwiczia1 Mam Chlamydie 08.09.07, 21:57 Zrobilam badania na Chlamydie i ku memu zdziwieniu wyszly mi dodatnie w klasie IgM, co wskazywaloby na ostra infekcje. Szereg objawow mam od 7 lat, w tym 2 ostatnie lata to prawdziwa jatka. Mam tez borelioze, wiec objawy trudno stwierdzic czy pochodza od borelki czy od chlamydii, bo pieknie pasuja i tu i tu. Dziwi mnie ta klaSA IgM poniewaz robilam te badania zaledwie 3 dni po 12 - miesiecznej kuracji abx na borelioze (przez pol roku bralam doxy i tetracykliny - inne dawki niz na chlamydie, ale jednak chyba troche powinno dzialac) Moja 12- miesieczna kuracja zakonczyla sie calkowitym fiaskiem - czuje sie o duzo gorzej niz przed leczeniem. Nie wiem czy to ciagle niewyleczona borelioza czy tym razem chlamydia daje mi w kosc. Po kuracji na borelioze zaden z objawow nie ustapil - jest za to duze pogorszenie i nie sa to herxy (herxy byly przez 7 miesiecy i to powalajace) Czy Chlamydie mozna leczyc caly czas w taki sam sposob, czyli: 2x100 mg doxy 3 x w tyg 250 mg azytromycyny (raz dziennie?) co 3 tygodnie przez 5 dni tini( w jakiej dawce?)? Moj maz nie ma zadnych objawow - jak dlugo powinien sie leczyc w takiej sytuacji? Prosze o wskazowki - wszystkie posty przeczytalam, ale nie jest jasno napisane czy taka kuracje ciagnac miesiacami az do ustapienia objawow czy jakos ja modyfikowac? Dzieki, pozdrawiam Zazule! napisz ile czasu sie leczysz, jest juz poprawa? Odpowiedz Link
da_reczka Re: Mam Chlamydie 09.09.07, 00:35 Rzeczywiscie to dziwne - dodatnie IgM po takiej antybiotykoterapii. Ale skoro tyle czasu bralas tetracykliny i masz dodatnie IgM to chyba znaczy, ze Twoje chlamydie wytworzyly opornosc na tetracykliny, powinnas je wiec chyba wykluczyc z leczenia. Musialabys skorzystac z innego protokolu. Odpowiedz Link
zazule Re: Mam Chlamydie 09.09.07, 09:04 Welwiczia to faktycznie dziwne co piszesz. Tylko wiesz mi po pół roku pojawiły sie przeciwciała na mykoplasmy w IGM wyraznie dodatnie a na poczatku leczenia były graniczne. Zobacz do watku informacyjnego tam masz rozpisane protokoły. Mozesz zastapisc doxy ryfampicyna - co w twojej sytuacji ma sens - bo to tez jest leczenie na ewntulaną bartolelle. Podyskutuj o tym z lekarzem. Tosgo prawdopodobnie bedzie sie tak leczył wiec mozez - spróbowac jego leczenia. On ma borelioze, cpn, bartonelle. Tyni bierzesz 2xdziennie po 500mg 2x dziennie, co 3 tygodnie. Ja po 4 miesiacach mialm poprawe ale nie mozesz sie tym sugerowac bo to jest sprawa b indywidualna. Nicolson pisze ze najkrótsze leczenie do poł roku, a potem i tak sugeruje pulsy - co dwa tygodnie a 6 tygodni leczenia. Jedna osoba kóra znam wyleczyła sie po juz po pol roku ale ona mial zainfekowane tylko stawy i to nie jakos strasznie. Odpowiedz Link
roobyn Szukam lekarza 09.09.07, 05:07 Witam wszystkich! Czy ktoś ma może namiary na lekarza znającego się na leczeniu Cpn we Wrocławiu lub Opolu? Bardzo proszę o jakiekolwiek informacje. Mój adres: fei@poczta.onet.pl. Pozdrawiam Odpowiedz Link
zazule Zamknięcie watku 09.09.07, 13:07 Poniewaz nastepny nasz watek zrobił sie b długi otwarłam wątek "jezli nie borel to co? - częsc III" forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26140&w=68754359 W tym watku prosze juz nic nie pisac gdyz zostaje on oficjalnie zamknięty. pozdr Zaz Odpowiedz Link