dartom.www 31.05.07, 22:22 jak mówi mój lekarz duże dawki antybiotyków niszczą wątrobe, a metronidazol (ktory biore juz 4 miesiac) moze niszczyć szpik kostny czy antybiotyki dozylne (np. biotraxon) też mają negatywny wpływ na wątrobe? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nataszkam Re: wątroba i szpik kostny 31.05.07, 22:29 Tomek, może go zapytaj, czy taki stan, w jakim jesteś, nie zniszczy Ci zycia... Odpowiedz Link
dartom.www Re: wątroba i szpik kostny 31.05.07, 22:59 zniszczyło już doszczętnie, od 13-14 roku zycia niszczylo mnie powoli, az w koncu zamienilem sie we wrak czlowieka -- Odpowiedz Link
nataszkam Re: wątroba i szpik kostny 31.05.07, 22:30 Aha, a czy takie rozterki maja przy podłączaniu chemii u osób z nowotworem? Odpowiedz Link
bea1964 Re: wątroba i szpik kostny 31.05.07, 23:55 Hypoplasię szpiku,czyli uszkodzenie szpiku może wywołać nawet tabletka od bólu głowy,więc jak zawsze trzeba wybrać mniejsze zło.Beata. Odpowiedz Link
dx771 Re: wątroba i szpik kostny 01.06.07, 10:57 Takie dylematy może mieć osoba z lekkimi objawami - Ty dantom raczej nie. Odpowiedz Link
rzepcia3 Re: wątroba i szpik kostny 01.06.07, 11:15 Ja zaczynam miec takie dylematy: objawy ustapiły w 95% pare miesięcy temu, na pewno ze 3 miesiące temu a ja dalej się leczę, bo raz na miesiąc przy miesiączce przez 1-2 dni boli mnie dół podkolanowy i co teraz??? Czy to dalej borelka???Gdyby nie fakt,że zalezy mi na całkowitym wyleczeniu-bo nie chce mieć ryzyka przy dziecku- to chyba bym zakończyła już leczenie. A tak, łykam dalej i naprawde zaczynam powątpiewać czy powinnam je łykac czy jednak już zakończyc.Powiem Wam że mam dylemat, jade do Beaty może mi coś w tym pomoże Odpowiedz Link
dx771 Re: wątroba i szpik kostny 01.06.07, 11:33 Rzepciu - może by Twoje dylematy rozwiązała próba z zmianami zestawów abx? U mile nastąpiło pogorszenie i wiedziała ze nie jest dobrze. U amorelajo żony zero reakcji i raczej pewność ze nie ma b. DX Odpowiedz Link
rzepcia3 Re: wątroba i szpik kostny 01.06.07, 11:37 wiesz...chyba tak. Brałam juz: teracykline, tini z zamurem, tini,zamur i cedax, tini,klabax,zamur teraz cos kolejnego ale jest lato więc żadne doxy... Odpowiedz Link
ewax100 Re: wątroba i szpik kostny 01.06.07, 12:51 Mi tez lekarz rodzinny powiedział dzisiaj że 6 tabl.1,0 dziennie Duomoxu to samobójstwo + Azitrox.Jestem załamana -dlaczego te opinie są tak rozbiezne między lekarzami? a my jestesmy "miedzy młotem a kowadłem"tacy bezradni Jednak tak dośc mam tego życia w bólu że juz mi jest wszystko jedno najwyżej sie zatruję.Jest lepiej ale bardzo a bardzo się boje zeby ten ból nie nadszedł.A tak w ogóle czy ktos może z Was brał 6 tabl.dziennie Duomoxu i żyje jeszcze?Naprawde brak mi sił do tego leczenia... Gdybym ja miała takie dolegliwości jak Ty Rzepciu opisujesz to zakonczyłabym to leczenie ale to Twoja decyzja.Pozdrawiam Odpowiedz Link
franiolek1 Re: wątroba i szpik kostny 01.06.07, 13:02 Rzepciu: warto zrobic probe z innym antybiotykiem, i z duza dawka. Ale porozmawuasz o tym z lekarzem Ewa - biore 6 gr amoxycyliny od prawie roku ( z przerwami na inne antybiotyki w rownie duzych dawkach). Ufam swojemu lekarzowi, ktory mi je przepisuje; Wiem tez, ze dzieki tym lekom czuje sie lepiej, i bardzo powolutku poprawia sie moj stan zdrowia. Dziwne, ze Twoj lekarz nie mial takich obiekcji przepisujac Ci srodki przeciwbolowe i przeciwzapalne - sa bardzo szkodliwe. Lekarze bez problemu przepisza sterydy - ktore sa naprawde silnym lekiem, a mowia o samobojstwie przy amoksycylinie. Ciekawe na jakiej podstawie Twoj lekarz mowil o samobojstwie i jaka mial dla Ciebie alternatywe. Teraz do Ciebie nalezy ocena sytuacji... Odpowiedz Link
nataszkam Re: wątroba i szpik kostny 01.06.07, 14:17 Ewax, chyba miałaś jakieś powody, aby leczyć się nie u siebie na miejscu, a na drugim końcu Polski. Tyle lat chodziłaś po lekarzach, a jednak nadal się dziwisz, że się nie znają na boreliozie i jej leczeniu. W trakcie terapii jest tak, że albo ufasz lekarzowi, który Cię leczy, albo rezygnujesz. Zawsze masz wybór. Ewa, cukierki i ładne pastylki nie pomogą na naszą chorobę. "Leczenie" małymi dawkami i jednym antybiotykiem nie zbliży nas do celu, a może go raczej oddalić. Ja nie jestem między młotem, a kowadłem- mam lekarza, któremu ufam i w związku z tym nie mam wątpliwości. O tym, jak się leczę, wie tylko moja lekarz rodzinna- dałam jej materiały do poczytania już za pierwszym razem, kiedy poszłam "pochwalić się" wynikiem z PCRa i nawet miałam taką sytuację, że kilka razy dzwoniła na moją komórkę, aby zapytać, jak leczenie i czy nie potrzeba mi czegoś. Powiedziała mądrą rzecz- każdy lekarz na czymś się zna najlepiej, a ona na boreliozie na pewno nie. A jeśli sił Ci brakuje... Zerknij za siebie i przypomnij sobie, jak chciałaś mieć "tylko" boreliozę, zamiast fibromialgii. Odwrót zawsze jest możliwy. Tylko, czy sensowny? Odpowiedz Link
dorotaza Re: wątroba i szpik kostny 01.06.07, 13:33 A co maja powiedziec ludzie przewlekle chorzy, ktorzy faszeruja sie lekami przez cale zycie?Moj kolega ma epilepsje i bierze duze ilosci lekow lacznie z konska dawka relanium i jakos zyje.A nosiciele wirusa HIV-oni biora jeszcze bardziej szkodliwe leki i sa skazani na nie przez cale zycie.Mysle, zkazdy lek w jakis sposob jest szkodliwy dla organizmu, ale trzeba wybrac to co jest wazniejsze. Odpowiedz Link
dartom.www Re: wątroba i szpik kostny 01.06.07, 17:07 to niech te relanium raczej odstawi bo to jest dopiero kiszka, w szybkim tempie niszczy kore mózgową, po miesiącu brania realnium neurolog zdecydowanie zabronił zażywania tego specyfiku Odpowiedz Link
ewax100 Re: wątroba i szpik kostny 01.06.07, 16:18 Dzisiaj miałam wizyte u hepatologa ze wzgledu na to GGTP wysokie i zrezygnowałam z niej bo po co ja tam pójdę żeby znów skrytykował moje leczenie? i kazał odstawic leki? Odpowiedz Link
reni5553 Re: wątroba i szpik kostny 11.10.07, 19:18 ciekawy i wciąż aktualny wątek. pozdbijam Odpowiedz Link