ula6 31.07.07, 20:23 Czy wiecie gdzie w Krakowie można kupić "prawdziwy "chleb na zakwasie ? Czy spożywacie go w czasie diety i nic wam się nie dzieje. od marca jem tylko cały czas suche pieczywo Wasa i mam już dosyć Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joannbernat Re: Prawdziwy chleb na zakwasie 01.08.07, 00:00 Ja piekę sama. Tu jest mój przepis: web.mac.com/macbernat/iWeb/joann/chleb.htmle Jeśli nie znajdziesz takiego chleba w sklepie, też możesz sama spróbować upiec. Tylko zdaje się, że z kupieniem żytniej razowej mąki w sklepie może być problem. Być może będziesz musiała się do młyna przejechać... Ale może Krakowiacy Ci podpowiedzą, bo przecież musi być gdzieś w Krakowie taki chleb. Na pewno jest. Poczekaj parę dni, a może ktoś Ci podpowie, gdzie go szukać. Pozdrawiam! Joanna Odpowiedz Link
joannbernat Re: Prawdziwy chleb na zakwasie 01.08.07, 00:03 Jeszcze raz wklejam link, bo tamten źle mi się skopiował. web.mac.com/macbernat/iWeb/joann/chleb.html Odpowiedz Link
datum Re: Prawdziwy chleb na zakwasie 01.08.07, 00:32 Czy ten chleb musi być koniecznie z żytniej razowej, czy po chlebie z białej żytniej 100% mozna dostać grzybka? Proszę odpowiedzcie, bo córka lubi ten chleb...tez jest na abaxach ...Czasem jej kupujemy własnie taki - biały żytni, nie w Krakowie... Odpowiedz Link
beta32 Re: Prawdziwy chleb na zakwasie 01.08.07, 08:50 Nie jestem wprawdzie krakowianką ale kiedyś trochę jeździłam do Krakowa (zgadnijcie po co ). W galerii handlowej przy dworcu kolejowym chyba na poziomie -1 jest sklep ze zdrową żywnością i tam mieli chleb z Radzymina i jeszcze widziałam pumpernikiel bez drożdży i cukru (trzeba przeczytać skład bo są różne), ale dosyć drogi. Odpowiedz Link
katowiczanka10 Re: Prawdziwy chleb na zakwasie 01.08.07, 09:05 Sprobujcie isc do piekarni prywatnej i zapytajcie czy wam upieka,dla nich to zaden problem.Probujcie w kilku piekarniach.Ja mieszkam w niemczech i znalazlam taka piekarnie jest ich zreszta kilka,nawet wybrallam sobie rodzaj chleba.zaplacilam tyle samo ile kosztowal ten sam chleb z drozdzami.Natomiast w domu zdrowej zywnosci sa ceny 3 krotnie wyzsze. I nie pytajcie sprzedawczyni bo one najczesciej nie maja pojecia,tylko dzwoncie do szefa albo osobiscie. Pozdr Odpowiedz Link
klematis7 Re: Prawdziwy chleb na zakwasie 01.08.07, 16:47 najpyszniejszy chleb na zakwasie, jaki jadlam w zyciu, to ten, ktory likorek przywiozla z Poznania na zjazd stowarzyszenia Odpowiedz Link
likorek Re: Prawdziwy chleb na zakwasie 01.08.07, 19:34 mogę wysyłac pocztą ten chleb w rózne krańce Polski - tylko to bedzie bardzo kosztowny chleb a na 100% jak się wybiorę do Bielska to przywiozę. Odpowiedz Link
klematis7 Re: Prawdziwy chleb na zakwasie 01.08.07, 22:12 serio wybierzesz sie kiedys do Bielska? mniam, mniam... Odpowiedz Link
nataszkam Re: Prawdziwy chleb na zakwasie 03.08.07, 22:31 Też tak uważam- był pyszny Niedawno odkryłam, dlaczego nasz chleb na zakwasie nie jest taki pyszny- no bo ten nasz był gruboziarnisty. Odpowiedz Link
ebe4 Re: Prawdziwy chleb na zakwasie 02.08.07, 00:20 Ula ja przez okres diety kupuje chleb w Almie, mówię zawsze że chcę żytni na zakwasie i dostaję, chociaż "metki" nie ma to na słowo wierzę, jak do tej pory odpukac nie mam problemów. Raz kupiłam mąkę razową orkiszową(cena ok. 9zl) w celu zrobienia naleśnkow - niestety w mące były robaki i strasznie się urzedziłam do takich mąk które pewnie słabo schodzą z półek. Ale jakbyś chciała piec sama chleb to jest sklep firmowy Młynu przy ul. Ładnej (przystanek tramwajowy na Wieczystej i Ładna jest przecznicą od Wieczystej) - myślę ze tam mozna lepiej trafić z mąką. Niedaleko przy Ślicznej jest też fajna Piekarnia, maątam np chleb orkiszowy, ale nie wiem musiałabyś dokładniej spprawdzić czy mają chlebek o który nam chodzi. Ostatnio kupiłam też chleb na zakwasie na ul. Sławkowskiej (po prawej stronie od Rynku) Pani powiedziała, że mają tylko chleb na zakwasie! Szczerze - czasami wcinałam bułę, ale może TY masz wieksze dawki abx. Odpowiedz Link
zazule Re: Prawdziwy chleb na zakwasie 03.08.07, 00:15 Na Placu Dominikańskim - na przeciwko Bazyliki Ojców Dominikanów - do piekarni trzeba przejśc przez ulice z torami tramwajowymi. Na Królewskiej - obok salonu Plusa i Orange - sklep z zywnościa ekologiczna. pozdr zaz ps ja tam uwielbiam tekturki Odpowiedz Link
likorek Re: klematis 03.08.07, 09:39 wczoraj byłam w W-wie, to co za problem być w Bielsku. Wszystko się rostrzygnie za tydzień po wizycie u mojej lekarki. Jerzeli nie zmieni mi leków to przyjeżdżam do Bielska. Odpowiedz Link
ccicci do Likorka 03.08.07, 21:54 Likorek, gdzie w Poznaniu kupujesz ten "zakwaszony" chlebuś? Odpowiedz Link
likorek Re: do Likorka 04.08.07, 23:15 chleb kupuję na ul. 3 Maja, w piekarni JK.Ta piekarnia jest w podwórzu obok salonu Beverly. Tam zawsze jest swieży, duzy i mały. Jego składniki to mąka żytnia, woda, sól - nie ma drożdży. Ten chleb czasami można dostać w Piotrze i Pawle i w Almie w Starym Browarze. Jest on jednak zapakowany i już nie jest taki pyszny i pulchny. Smacznego Ccicci! Odpowiedz Link
reni5553 dla tych z okolic Poznania/Konina 07.08.07, 00:50 Właśnie wróciłam z urlopu i podzielę się z Wami kolejnym namiarem na piekarnię z chlebkiem na mące razowej żytniej na zakwasie. Przeżyłam prawdziwa rozkosz jedząc dziś chlebek prawie ciepły "z dodatkami". oto adres piekarni : Zagurów, ul. Średnia 6 tel. 063 2761014 ja kupiłam go w miasteczku Słupca k/ Konina, ale można zadzwonić do piekarni i spytać gdzie rozwożą towar jeszcze poza Słupcą. chlebek sprawdzony-jadłam go tydzień i tydzień mi nic nie jest. A jestem wrażliwa na błędy w diecie. Odpowiedz Link
reni5553 Re: dla tych z okolic Poznania/Konina 13.08.07, 09:54 Pewnie wielu ucieszy ta wiadomość : www.chleb.strefa.pl/ dziś kupuję po raz pierwszy ten chlebek, z opinii innych kupujących wiem, że jest bardzo dobry. Odpowiedz Link
12.9.meg Re: Prawdziwy chleb na zakwasie 13.08.07, 16:17 Sprawdż swoja skrzynkę masz maila ode mnie,prosze odpisz .Pozdrawiam Odpowiedz Link
reni5553 Re: Prawdziwy chleb na zakwasie 13.08.07, 20:43 mam pustą skrzynkę, jeśli email miał być domnie to nie doszedł. Odpowiedz Link