Dodaj do ulubionych

gdzie najlepiej zrobić badania

19.08.07, 21:20
Pisałam do ośrodka w Krakowie i w Poznaniu.Uzyskałam podobne
odpowiedzi, że w moim wypadku najlepiej wykonać PCR.Ośrodek z
Krakowa ma punkt pobrań krwi blisko mojego miejsca zamieszkania,a
Poznań proponuje zestaw wysyłkowy i opis wyniku przez lekarza
zakażnika.Cena podobna.Doradżcie, na który ośrodek się
zdecydować.Moja lekarka rodzinna jest do"bani",jeszcze po 2
miesiącach mam ślad ugryzienia i resztki rumienia,a ona uważa, że to
normalne.
Obserwuj wątek
    • arrakis74 Re: gdzie najlepiej zrobić badania 19.08.07, 21:29
      Witaj.
      Proponowałbym Poznań. Ja robiłem w Poznaniu i w Diagnostyce w
      Sosnowcu - próbkę i tak wysłali do REX-a do Wrocławia. Wyniki -
      Poznań dodatni, Wrocław ujemny. Obie metody PCR. Miałem rumień więc
      i tak jest to jednoznaczne. Słyszałem opinie, że jednak Poznań robi
      najlepiej. A może spróbuj PCR w Poznaniu a Western Blota w
      Diagnostyce.
      Pozdrawiam.
      • arrakis74 Re: gdzie najlepiej zrobić badania 19.08.07, 21:31
        Aha. Poznań nie robi opisu przez zakaźnika tylko przez internistę i
        wg mnie jest to całkowicie zbędne i przedłuża tylko czas otrzymania
        pisemnego wyniku.
        Pozdrawiam
        • franelka Re: gdzie najlepiej zrobić badania 19.08.07, 21:39
          robiłam PCR w Poznaniu, i mam opis zakaźnika.
          • 44i Re: gdzie najlepiej zrobić badania 19.08.07, 21:51
            Dziewczyny dziękuję.Zrobię najpierw w Poznaniu.
            • arrakis74 Re: gdzie najlepiej zrobić badania 19.08.07, 21:56
              W sumie to mógłbym się obrazić wink Ale wiem, że borelka płata figle a
              płeć piękną zawszę darzę szacunkiem. Pozdrawiam. Artur
              • 44i Re: gdzie najlepiej zrobić badania 19.08.07, 21:59
                Tobie chłopczyku też dziękuję.Przepraszam za zmianę płci.
                • datum Re: gdzie najlepiej zrobić badania 19.08.07, 22:14
                  Hejka,ludzi z Poznania mozna poprosić mailem albo telefonicznie),
                  żeby przysłali na Twoja pocztę zeskanowany wynik badania na razie
                  bez opisu zakaźnika, ten drugi z sugestia lekarza i tak później
                  przyślą pocztą, a ty nie musisz już czekać tak długo - masz wynik w
                  ręku czasem parę a może i paręnaście dni wcześniej, ja tak
                  zrobiłam, pozdr.ania
                  • da_reczka Re: gdzie najlepiej zrobić badania 20.08.07, 07:12
                    Tylko dlaczego jako pierwsze badanie chcesz zrobic PCR? Nie taka
                    jest kolejnosc. Powinnas zrobic WB.
                    • 44i Re: gdzie najlepiej zrobić badania 20.08.07, 08:17
                      Konsultant z Poznania tak sugerował.Opisałam moją sytuację/kleszcze
                      w czerwcu,początek lipca- coś podobnego do grypy, potem rumień-ta
                      dłuższa średnica 12 cm,leczenie przez miesiąc 2x100 mg unidoxu/.
                      Podobno najwcześniej po 4 tygodniach mam zrobić PCR.
                    • reni5553 opis badań PCR 20.08.07, 08:17
                      Z tym opisem zakaźnika z Poznania to chyba nie ma co sobie głowy
                      zawracać. Nie wiem jak w innych przypadkach, mój dodatni wynik
                      przyszedł z Poznania przeszło tydzień później (licząc od informacji
                      telefonicznej), a lekarz zakaźnik raczył napisać (przeszło tydzień
                      mu to zajęło), że ogólnie mówiąc moja choroba jest w mojej psychice,
                      objawy nie wskazują na nią i wogóle sobie wymyślam.
                      • 44i Re: opis badań PCR 20.08.07, 08:22
                        reni to chyba jest niemożliwe, aby mieć wynik pozytywny,a
                        równocześnie nie miec boreliozy /lub mieć ją tylko w psychice/.
                        • reni5553 Re: opis badań PCR 20.08.07, 21:23
                          44i napisała:

> reni to chyba jest niemożliwe, aby mieć wynik pozytywny,a
                          > równocześnie nie miec boreliozy /lub mieć ją tylko w psychice/.

44i - oczywiście, że niemożliwe. Moja choroba nie jest w mojej
                          psychice, badaniami ją potwierdziłam i sama się jednocześnie
                          utwierdziłam w tym, że moje obawy były słuszne, a stanowisko
                          zakaźników jest często dalekie od prawidłowego. Sugerowano mi wiele
                          rzeczy, i to że naczytałam się za dużo internetu i to że wymyślam
                          sobie jakieś niestworzone choroby. Na koniec jeszcze dostałam ten
                          opis na badaniach. Pozbyłam się wtedy już złudzeń ...
                      • likorek do:reni 20.08.07, 10:35
                        witaj, czy możesz mi napisać na priv nazwisko tego zakaźnika od
                        opisu. Czy on napisał, że nie masz boreliozy przy pozytywnym PCR?
                        Taki lekarz robiący opis nie powinien się wypowiadać czy pacjent ma
                        czy nie ma boreliozy dopóki nie przeprowadzi wywiadu z pacjentem.
                        Zawsze w Poznniu opisywali, że wynik wskazuje na możliwość
                        boreliozy. I tak powinno być bo nikt nie powinien się autorytatywnie
                        wypowiadać jak nie widzi pacjenta.
                        • reni5553 Re: do:reni 20.08.07, 10:46
                          miałam opis iż moje objawy + pozytywny wynik sugerują podłoże
                          neurogenne choroby czy jakoś tak-chodziło o to, że prawdopodobnie
                          wszystko mi się wydaje.
                          jak wrócę do domu to wyślę Ci meila.
                    • bozenka48 Re: gdzie najlepiej zrobić badania 20.08.07, 08:18
                      mnie tez dr.Beata kazala zrobic wb, wiec moze napisz skad jestes i ktos Ci
                      podpowie gdzie najblizej zrobic wb
                      • 44i Re: gdzie najlepiej zrobić badania 20.08.07, 08:23
                        z Katowic.
                        • bozenka48 Re: gdzie najlepiej zrobić badania 20.08.07, 08:30
                          ja tez,wiec Ci pisze ze te 2x100 unidoxu to jak tu wszyscy wiedza pewnie nic nie
                          dalo ,ja zjadalam po 500 na dobe ,a wb robia we Frydzie na 3-go Maja przy placu
                          Wolnosci , tam sie niebawem wybieram, po tej przerwie o ktorej piszesz
                          pozdrawiam
                          bozena
                          • 44i Re: gdzie najlepiej zrobić badania 20.08.07, 09:12
                            Bożenko do jakiego lekarza chodzisz? Ja nalezę do poradni
                            rodzinnej "polimed",jedna wielka klapa.
                            • bozenka48 Re: gdzie najlepiej zrobić badania 20.08.07, 13:05
                              ja u kilku dostalam te dawke unidoxu co Ty 2x100 a do zakaznika
                              termin na grudzien ,znalazlam sie dosyc szybko na forum ,wiec ludzie
                              mnie oswiecili zebym dala sobie spokoj i pedzila do dr.Beaty do
                              Krakowa,ale przede wszystkim zwiekszylam szybko sama dawke unidoxu
                              do 2x200 a po konsultacji nawet do 2x250/mam nieco wiecej kg a dawka
                              tez od tego zalezy
                              jezeli moge Ci cos poradzic bo wnioskuje ,ze wzielas te 2x100 przez
                              miesiac to zanim zrobisz test wybierz sie do dr.Beaty do Krakowa po
                              porade ,namiary znajdziesz na poscie bea1964 nie powinnas chyba
                              jeszcze przerywac leczenia skoro mialas rumien
                              i jeszcze jedno 1 miesiac leczenia to wedlug p.dr.Beaty za malo
                              przynajmniej w moim przypadku tak bylo,zajadalam sie tym unidoxem 8
                              tygodni,a i tak nie mam jeszcze pewnosci ze jest ok
                              pozd.bozena
                              • bozenka48 Re: gdzie najlepiej zrobić badania 20.08.07, 13:16
                                mozesz tez pisac do mnie na maila bozenka48@gazeta.pl
                                • reni5553 Re: gdzie najlepiej zrobić badania 20.08.07, 13:24
                                  Super Bożenko, że jesteś juz po leczeniu. Zareagowałaś szybko i
                                  pewnie udało Ci się zgnieść w zarodku choróbsko.
                                  historia 2 x 100 mg unidoxu to stara śpiewka lekarzy zakaźników i
                                  pierwszego kontaktu, nie gwarantuje ona wyleczenia, a powiedziałabym
                                  nawet - na nic się zda.

• bozenka48 Re.do reni5553 20.08.07, 13:49
                                    Renatko masz w Tym duzy udzial za co jestem Ci bardzo
                                    wdzieczna ,mysle ze uda nam sie pomoc wlascicielce postu w podjeciu
                                    dobrej dla niej decyzji
                                    • plpl44 Re: Re.do reni5553 20.08.07, 16:22
                                      mam pytanie, a jaki ośrodek w Krakowie robi PCR-a tak jak w Poznaniu?
                                    • reni5553 Re: Re.do reni5553 20.08.07, 20:13
                                      Bożenko, Ty wiesz teraz jak ważne jest móc pomagać innym.
                                      Tak ja to wiedziałam dwa miesiące wcześniej i jeszcze wcześniej.
                                      Gratuluję Ci wytrwałości i tego, że nie zniknęłaś z forum po
                                      leczeniu.
                                      A właścicielkę tego wątku bardzo namawiam by była konsekwentna i nie
                                      odpuściła prawidłowego leczenia, bo potem to już będzie bardziej pod
                                      górkę.
                                      To forum nie tworzy banda hipohondryków, tutaj są naprawdę chorzy
                                      ludzie.
      • 44i Re: gdzie najlepiej zrobić badania 20.08.07, 21:31
        Dziękuję za wsparcie i rady. Myślę, że najpierw zrobię WB, a po
        jakimś tygodniu wyślę do Poznania na PCR. Cieszę się, że jesteście
        i nas nowych wspieracie. Od połowy lipca czytam wasze forum, dużo
        dla was rzeczy jasnych mnie przeraża. Myślę, że powoli się oswoję.
        pozdrawiam.
        • bozenka48 Re: gdzie najlepiej zrobić badania 20.08.07, 21:49
          z tego co pamietam z moich postow,ktos mi radzil ,zeby oddac krew w dniu w
          ktorym robia to badanie /chodzi o to zeby laboratorium nie mrozilo krwi/.wiec
          dowiedz sie jaki to dzien zanim do nich pojdziesz
          pozdr.
          bozena
          • artur737 Re: gdzie najlepiej zrobić badania 20.08.07, 22:12
            Niekoniecznie musi byc w tym samym dniu. Krew wytrzymuje bez mrożenia 2-3 dni.
            • bozenka48 Re;do Artura 21.08.07, 08:53
              Dzieki Arturze za sprostowanie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka