Dodaj do ulubionych

fascykulacje

12.01.08, 02:45
- inaczej drżenia pęczkowe ( tłumaczenie z łaciny; fasciculus - pęczek wiązka ). Powstają one w skutek szybkich ruchów włókienek ( pęczków ) mięśniowych. Widać je pod skórą, wtedy pewien obszar mięśnia drży niezależnie od reszty. Często objawy te porównywane są do robaków pod skórą.
Fascykulacje łagodne lub miokimie mogą towarzyszyć kurczom mięśni u zupełnie zdrowych ludzi, ale mogą być wyrazem uszkodzenia neuronów ruchowych( obwodowych)
No i tu do diagnozy jest niestety cała neurologia , od niedoborów witamin ( np. B12, ale i B1), przez zatrucia ( alc, metale,leki - choćby metronidazol ), choroby genetyczne, metaboliczne, endokrynologiczne (choćby niedoczynność tarczycy, czy cukrzyca ), poprzez immunologię i choroby typu sarkoidoza, infekcje ( w tym borelioza, ale i półpasiec ), aż po stwardnienie boczne zanikowe.
I pewnie jeszcze jakieś inne zaburzenia których nie znalazłam.
Całość do dobrego neurologa - niech on szuka, a nie szkodzi mu przypomnieć o tym o czym może zapomnieć jak np. borelioza.
Powodzenia kotakocie!
Acha - w przeciwieństwie do nich tiki zazwyczajmożna powstrzymać na krótki czas siłą woli.
Obserwuj wątek
    • jeff01 Re: fascykulacje 12.01.08, 12:19
      He, siłą woli, gdy nagle zaczyna "skakać" jakiś mięsień seriami jak z karabinu
      maszynowego big_grin

A w sumie zastanawiam się, czym w ogóle fascykulacja różni się tak naprawdę od
      tiku? Szukam, szukam, połowa lekarzy stawia między nimi znak równości, druga
      połowa mówi że to całkiem co innego, heh. Tak czy tak, mięśnie okazyjnie "skaczą" u
      chyba 1/3 społeczeństwa, tak przynajmniej wynika z rozmów między sportowcami.
      • sylm8 Re: fascykulacje 13.01.08, 19:51
        Myślę Jeff, że jednak połowa lekarzy nie stawia między nimi znaku równości.
        Wątpliwości mogą dotyczyć ewentualnie różnicowania tików prostych z fascykulacjami, bo są też tiki głosowe i tiki złożone, aż po zespół Gilles de la Tourette'a i tu wątpliwości nie ma.
        Rzeczywiście tiki są odczuwane jako coś czemu nie można sie oprzeć, nie mniej jednak na ogół można je powstrzymać na pewien, zwykle krótki, okres czasu siłą woli, z tym, że zazwyczaj skutkuje to następowym nasileniem tików.
        • jeff01 Re: fascykulacje 13.01.08, 20:25
          Mi raczej chodzi o takie coś jak np drganie mięśnia na twarzy - zaczyna wtedy skakać
          policzek, każdy z pewnością takie coś widział. Nazywa się to "tik nerwowy", a ja mam w
          związku z tym pytanie (retoryczne, bo lekarzy tu nie ma) - czym to się różni od
          fascykulacji?

Kurcze, a może ja przez całe życie miałem - gdy sobie magnez porządniej
          wypłukałem colą czy kawą - fascykulacje, a cały czas myślałem że to się tik nazywa?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka