Dodaj do ulubionych

wyniki Grzegorza

21.01.08, 17:47
Witam.Odgrzebałam stare wyniki badań Grzegorza, które miał robione podczas
pierwszego pobytu w szpitalu w 1996r.Podam je, może jakaś mądra głowa odniesie
się do nich:
badanie płynu mózgowo-rdzeniowego:
cytoza 59/3
białko - 79mg/%
igG 14,0mg/%
poli- 20/3
mono - 39/3
cukier - 60mg/%
chlorki - 107mEq/l
odczyn Nonne-Appelta /+/
odczyn Pandyego /+/

Dzisiaj Grzesiek cały czas odczuwa mocny ból korzonkowy.
Proszę, napiszcie coś o tych wynikach.Pozdrawiam - Basia

Obserwuj wątek
    • bagnowska Re: wyniki Grzegorza 21.01.08, 22:44
      tak bardzo chciałam, zeby ktoś mądry i zorientowany zerknął na te wyniki,bo nie
      wiem, czy w nich było coś , co sugerowałoby wówczas skierowani, leczenia w
      kierunku np. boreliozy...A może ja się na siłę łudzę, a Grzegorz ma postępujące
      nieuleczalne sm...a ja go męczę kolejnymi pomysłami.Grzegorz jest juz bardzo
      zmęczony i wróciło to cholerne zmęczenie, pojawia się pływająca mowa i
      krztuszenie, pęcherz znowu mocno szwankuje...Nie bedę juz udawac, że nie mam
      doła, mam i to wielkiego...
    • bagnowska Re: wyniki Grzegorza 21.01.08, 22:46
      od jakiegoś czasu w dwóch wątkach gadam sama ze sobą...sad((zdaję sobie sprawę,
      że jest nas tak wiele, chyba wymagam za dużo,już zamilknę na czas
      jakiś...Trzymajcie się
      • hopekk Re: wyniki Grzegorza 21.01.08, 22:53
        Z tych wynikow przynajmnie dla mnie nic nie wynika. Poprawialo sie Grzegorzowi wiec wg mnie jego problem tkwi w infekcji. Byc moze musicie pomyslec o leczeniu dozylnym naprawde dlugim. Takie rzeczy musisz uzgodnic z lekarzem. Chcesz znac moje zdanie? Moze radykalne ale ja nie wierze we wszystkie SM/CFS/FMS/MCS, choroby autoimmunologiczne itp wg mnie za nimi zawsze tkwi infekcja.
        • ircek1 Re: wyniki Grzegorza 21.01.08, 23:40
          Nie moge nic powiedzieć na temat wyników gdyż na nich sie nie znam, musza sie wypowiedziec osoby bardziej obeznane w temacie.
          Sam choruje na SM jeśli to jest SM! i wiem jak ta choroba jest wstrętna i nieznana, nie wiadomo kiedy zaatakuje, ale tak jak pisze hopek być może samo SM jest powiązane z infekcja, kiedyś coś czytałem ze jest podejrzenie iz za powstawanie SM mogą odpowiadać bakterie, tylko nikt tego nie bierze chyba na poważnie, a ostatnie doniesienia , ze zaczynają leczyć SM interferonami i abx to chyba coś o tym świadczy.
      • tadeusz998 Re: wyniki Grzegorza 22.01.08, 03:21
        Dużo osób czyta Wasz wątek i ja też . Cieszymy się i martwimy razem z wami .
        Nie przestawaj pisać , bo w ten sposób pomagasz innym . Wszyscy mamy mętlik w
        głowach .
        Nie znamy boreliozy , jest znacznie więcej pytań niż odpowiedzi i domysłów niż
        faktów . Na domiar złego mózgownice nie pracują jak powinny i trudno jest
        zapamiętać to czego się dowiedzieliśmy . Stworzyłem system notatek , ale jest
        tego tak dużo , że się w tym zaczynam gubić . Znalazłem coś , co może Ci pomóc .

Prawidłowy płyn mózgowo-rdzeniowy:
        - wygląd: wodojasny
        - przejrzystość: zupełna
        - cytoza: do 5 komórek (tylko limfocyty)
        - stężenie glukozy: 45-85mg/dl; należy je rozpatrywać w porównaniu z glukozą w
        surowicy – zazwyczaj jest ono o 20-30mg/dl mniejsze niż we krwi lub stanowi
        50-70% stężenia glukozy we krwi; spadek glukozy świadczy o procesie bakteryjnym
        - stężenie białka: 15-45mg/dl; wzrost przy dużym wysięku, nacieku zapalnym (też
        w bakteryjnym zapaleniu mózgu)
        - ciśnienie płynu mózgowo-rdzeniowego: 70-180 mmH20 (7-14kPa)
        - chlorki: 120-130mmol/l
        - rozczepienie białkowo-cytologiczne:
        • cytoza, białko - choroba zakaźna
        cytoza, białko – neuroinfekcja

Ze strony :
        scapula.pl/katalog/Lekarski/Choroby_zakazne/zakazy%202004/Seminarium%20-%20Neuroinfekcje-zakazenia%20OUN.doc

• tadeusz998 Re: wyniki Grzegorza 22.01.08, 03:22
          Neurologia i Neurochirurgia Polska 2/2005

streszczenie artykułu:

ARTYKUŁ ORYGINALNY/ORIGINAL PAPER
          Zmiany stężenia interferonu gamma w płynie mózgowo-rdzeniowym chorych na
          kleszczowe zapalenie mózgu

Neurol Neurochir Pol 2005; 39, 2: 108–113
          autorzy: Joanna Zajkowska, Maciej Kondrusik, Renata Świerzbińska, Sambor
          Grygorczuk, Sławomir Pancewicz, Teresa Hermanowska-Szpakowicz,

Wstęp i cel badania: Celem pracy była ocena stężenia interferonu-gamma (IFN-g) w
          płynie mózgowo-rdzeniowym u chorych na kleszczowe zapalenie mózgu (KZM) w
          początkowej fazie choroby oraz po zakończonym leczeniu.
          Materiał i metody: Badania wykonano u 40 chorych na KZM, podzielonych na 4
          grupy: grupę 1. – o łagodnym przebiegu choroby (13 chorych); grupę 2. – KZM o
          przebiegu przewlekającym się (12 chorych), w której w badaniach kontrolnych po 4
          tyg. stwierdzano utrzymującą się zwiększoną cytozę oraz zwiększone stężenie
          białka; grupę 3. – KZM o ciężkim przebiegu (9 chorych), z powikłaniami w postaci
          zaburzeń świadomości oraz grupę 4. – z równoczesnym zakażeniem B. burgdorferi (6
          chorych). Badania płynu mózgowo-rdzeniowego przeprowadzono dwukrotnie. Badanie
          1. w chwili przybycia chorego do kliniki, przy ustalaniu rozpoznania oraz
          badanie 2. po przeprowadzonym leczeniu. Stężenie IFN-g w płynie
          mózgowo-rdzeniowym oznaczano metodą ELISA.
          Wyniki: Stężenie badanego IFN-g w płynie mózgowo-rdzeniowym pozostawało istotnie
          większe w badaniu 1. w 4 badanych grupach chorych w porównaniu z grupą
          kontrolną. W poszczególnych grupach stwierdzano istotne statystycznie
          zmniejszenie stężenia IFN-g w po przeprowadzonym leczeniu. Porównując wartości
          stężenia IFN-g pomiędzy badanymi grupami, największe stężenie badanej cytokiny
          stwierdzano w grupie 3 (tzn. u chorych na KZM o ciężkim przebiegu) w stosunku do
          grupy 1. oraz grupy 2. Również w tej grupie chorych wykazano największe
          zmniejszenie stężenia IFN-g po przeprowadzonym leczeniu. Stężenia badanej
          cytokiny w badaniu 2. (po przeprowadzonym leczeniu) nie wykazywały istotnych
          różnic pomiędzy badanymi grupami i w stosunku do grupy kontrolnej.
          Wnioski: Wykazano istnienie korelacji pomiędzy zwiększeniem stężenia interferonu
          IFN-g w płynie mózgowo-rdzeniowym chorych we wczesnym okresie KZM a nasileniem
          procesu zapalnego. Nie stwierdzono zależności pomiędzy stężeniem IFN-g a
          utrzymującymi się zwiększonymi wartościami wskaźników płynu mózgowo-rdzeniowego
          po przeprowadzonym leczeniu.

Ze strony :
          termedia.pl/magazine.php?magazine_id=15&article_id=3181&magazine_subpage=ABSTRACT
          • tadeusz998 Re: wyniki Grzegorza 22.01.08, 03:25
            BADANIE PŁYNU MÓZGOWO – RDZENIOWEGO :

• prawidłowy płyn mózgowo – rdzeniowy :

ciśnienie :
            6 – 20 cm H2O w pozycji leżącej
            15 – 24 cm H2O w pozycji siedzącej
            barwa :
            wodojasny
            przejrzystość :
            pełna
            objętość :
            100 – 160 ml
            cytoza :
            < 4/mm3
            rodzaj komórek :
            limfocyty/monocyty = 7/3
            stężenie białka :
            ogólne : 0,2 – 0,4 g/l
            albuminy : 56 – 75%
            IgG : 0,01 – 0,04 g/l
            indeks IgG: < 0,8
            elektrolity :
            Na : 137 – 145 mmol/l
            K : 2,7 – 3,9 mmol/l
            Cl : 116 – 122 mmol/l
            pH :
            7,31 – 7,34
            glukoza :

• zakażenie wirusowe :

płyn wodo jasny
            cytoza : < 1000/mm3 , kk. 1 – jądrzaste
            białko < 1 g/l
            Cl : N
            glukoza : N
            ciśnienie : 
            badania : izolacja wirusa, PCR

• zakażenie bakteryjne :

płyn mętny
            cytoza : >2000/mm3 , kom. wielojądrzaste
            białko : > 2 g/l , płyn może krzepnąć
            chlorki : < 116 mmol/l
            glukoza : < 45 mg%
            ciśnienie 

Ze strony :

www.cm.umk.pl/~samorzad/_download//Diagnostyka%20internistyczna/Badanie%20plynu%20mozgowo%20rdzeniowego.doc

Pozdrawiam i życzę wytrwałości .
            • greta32 Re: wyniki Grzegorza 22.01.08, 07:06
              Też sledzę postepy w leczeniu Grzesia. Bardzo żałuję, że nie
              potrafie pomóc w zakresie wyników. Ale powiem Wam tylko jedno. Mam
              w rodzinie SM, to już końcowe stadium, teraz za póxno aby cokolwiek
              zrobićsad(( Dlatego, dopóki jest szansa, dopóki sa jakiekolwiek
              poprawy, róbcie co tylko się da. Ja mam też szalone chwile
              zwatpienia tymbardziej, ze w zyciu prywatnym pozostaję z tym
              problemem sama. jedyne osoby które mnie wspieraja to ludzie z
              forum. Nie jest łatwo, wciąz się boję. Najgorsze dla mnie jest to,
              że wciąż musze pracować a jest to ponad moje siły. Dobrze, że
              Grzesiu ma Ciebie i we dwójkę dacie radę, jestem tego pewna.
              Trzymam kciuki
              • borelka46 Re: wyniki Grzegorza 22.01.08, 10:06
                Też czytam wasz wątek jak wielu innych,i mysle ze wielu wysyla wam
                myśli pełne troski i nadziei że coś sie przełamie,chociaż nie
                znajdują słów aby się odezwać. Podpisuje sie pod Hopkiem,nie wierze
                już w te wszystkie neurologiczne i psychiatryczne choroby - jest
                tylko infekcja. Kazda taka historia to prawie jak doswiadczenie
                naukowe i gorąco wierze ze moze ktoregoś dnia ktoś zauważy
                rozwiazanie, choćby nawet takie małe osobiste - w którą stronę
                dalej. Nie gadasz sama ze sobą - walcz dalej i bądź z nami. Danuta
                • bagnowska Re: wyniki Grzegorza 22.01.08, 10:29
                  Dziękuję Wam za konkrety i słowa pełne otuchy. Jestem po rozmowie z Dr Beatą.
                  Wracamy do biotraksonu, myslę że żyły podleczyły się... POza tym ,dzięki
                  cudownym ludziom, bedę miała możliwość wdrożenia u Grzesia 3 miesięcznej kuracji
                  skojarzonej interferon+antybiotyki. To bedzie następny eksperyment na żywym
                  organiźmie ...Mamy nadzieje, że z pozytywnymi skutkami, nie tylko dla nas, ale
                  także dla konkretnej wiedzy.Ściskam Was Wszyskich - Basia
                  • dorota1011 Re: wyniki Grzegorza 22.01.08, 11:11
                    skoro robiliście punkcję i dostaliście wyniki to czemu nie
                    zapytaliście lekarza co oznaczają te liczby?
                    • bagnowska Re: wyniki Grzegorza 22.01.08, 11:43
                      dorota, to było prawie 12 lat temu! Byliśmy młodzi, zdrowi i bardzo szczęśliwi i
                      nie przyszło mi do głowy nie ufać lekarzom! Tak, zaufaliśmy im, a oni nas po
                      prostu OLALI! Wrzucili Grzeska do worka pt.stwardnienie rozsiane i przez natepne
                      10 lat pukałam do kolejnych drzwi, bo ciągle wydawało mi sie, że to nie sm, ale
                      nikt z nami we wrocławiu nie chciał na ten temat gadać.Autorytet od sm pani dr
                      G. wydała niepodważalną diagnozę.Dopiero po latach wertowania, przez zbieg
                      okoliczności, przypadków itd weszłam na forum i ZACZĘŁO się...układanie puzzli
                      w jakąś sensowną , no może nie całość, ale chociaż fragment całości. Wówczas
                      powiedziano mi tylko tyle, że w szpitalu wykryto neuroinfekcję, ale
                      prawdopodobnie wirusową, co wówczas wskazywało jednoznacznie na sm, no i zmiany
                      demienilizacyjne...Teraz, po 12 latach choroby jesteśmy mądrzejsi, ale nie wiem,
                      czy nie troche poźno...Tak naprawdę to ja zaczełam podejrzewać Grześka o
                      neuroboreliozę jakieś 3 lata temu, zrobiłam mu nawet testy (oczywiście Elisa, bo
                      nie wiedziałam, że sa inne), które , oczywiście wyszły ujemne, bo wyjść inne po
                      tak długim okresie od początku choroby nie mogły. Pozdrawiam - Basia
                      • dorota1011 Re: wyniki Grzegorza 22.01.08, 11:54
                        sorki, myślałam że teraz robiliście to badanie. to może weż te
                        wyniki i idz do lekarza teraz i niech ci powie o co chodzi.
                        pozdrawiam
                        • bagnowska Re: wyniki Grzegorza 22.01.08, 13:35
                          Te wyniki widziała dr Beata, ale tak naprawdę, to leczenie Grzesia zaczęliśmy ze
                          względu na jego kiepski stan fizyczny, a nie ze względu na wyniki.No, ale
                          chciałbym wiedzieć, czy ktoś czegoś wtedy nie przegapił, przyda mi sie to w
                          przyszłości, nie daruję tego, co lekarze zrobili z moim mężem...Pozdrawiam
                          serdecznie - Basia
                  • agat-ka Re: wyniki Grzegorza 22.01.08, 13:00
                    Bardzo ciekawa jestem jak wyjdzie ten eksperyment abx+interferon. Mam nadzieję
                    że w swoim wątku Basiu będziesz pisać o tym.
                    • bagnowska Re: wyniki Grzegorza 22.01.08, 13:31
                      agat-ko droga! Przecież jestem to Wam winna , a Tobie w szczególności!
                      oczywiście, że bedę pisać o tym leczeniu. Pani dr Beata doradziła, żeby włączyć
                      interferon za jakieś dwa tygodnie. Muszę nauczyć się zastrzyków podskórnych.Będę
                      robiła je Grześkowi co drugi dzień. Pozdrawiam ciepło - Basia (nie udaję, że nie
                      mam pietra, mam i to jakiego...interferon daje niefajne skutki uboczne, co w
                      przypadku Grzesia może być bardzo uciązliwe, rozmyslam, co tu zrobić, żeby nie
                      zostawał sam w domu, ja, niestety muszę pracować...sad( B.
                      • predrak Re: wyniki Grzegorza 22.01.08, 17:11
                        Basiu przesyłam swoje wyniki:mocniejszy cytoza - 27, białko 74, a w drugiej punkcji 0.9%/mmg, glukoza - 27, a w drugiej punkcji 25, prążki oligoklonalne też dodatnie, tyle że u mnie po 6 punkcji wyszła borelioza dodatnio w płynie mózgowordzeniowym ale tak dla ścisłości robiłem pcr z płynu i wyszedł ujemnie. Ja jak brałem interferon to nie czułem żadnych skutków ubocznych oprócz bólu w miejscu wstrzyknięcia.
                        Modlę się za was Trzymajcie się
                        • bagnowska Re: wyniki Grzegorza 22.01.08, 18:07
                          Dzięki z całego serducha, predrak! Również często o Tobie myślę i Grzesiek zna
                          Twoją historię.Ty również się trzymaj! Dobrze, że mamy to forum...Ściskam - Basia
                      • nataszkam Re: wyniki Grzegorza 22.01.08, 18:13
                        bagnowska napisała:

rozmyslam, co tu zrobić, żeby nie
                        > zostawał sam w domu, ja, niestety muszę pracować...sad( B.

Basiu, pisałam coś na ten temat w Twoim wątku...

Trzymam kciuki za leczenie Twojego męża. Dobrze, że w całej tej
                        chorobie ma taki skarb przy sobie, jak Ty- a to już bardzo duzo smile
                        • bagnowska Re: wyniki Grzegorza 22.01.08, 19:39
                          nataszko kochana! Pomysł o wolontariuszu podsuneła juz mi moja bratowa, która
                          zresztą leczyła sie u dr Beaty (annakujawa-na forum).To napewno b. dobry
                          pomysł,tylko, że chyba nie dla nas...Nasz dom stał się domem właściwie dwojga
                          ludzi, 2 kotów i psa.Od początku choroby Grzesia wykruszyli się znajomi,
                          rodzina... To raczej my (wiosną, latem)staramy się chodzić do ludzi, niż ludzie
                          do nas.Ale nie narzekamy. Dobrze nam ze sobą, lubimy swoją obecność i gdyby nie
                          finansowe potrzeby, szurnęłabym pracę w czortu, żeby więcej być z Grzesiem. Ale
                          nie z poczucia obowiązku.Ja go po prostu bardzo kocham.I sprawia mi przyjemność
                          przebywanie z Nim.Szukam cały czas pracy, którą mogłabym wykonywać w domu, a
                          wtedy wzięłabym Grześka do galopu i ćwiczyła,ćwiczyła, aż stanąłby na nogi.Ale
                          rzeczywistość jest taka, jaka jest.Ale dzięki, kochana, za troskę, to fajne
                          uczucie wiedzieć, że ktoś się o Ciebie troszczy.Sciskam mocno - Basia
                          • predrak Re: wyniki Grzegorza 22.01.08, 19:57
                            Basiu a postaraj się o rehabilitację na odzdziale szpitalnym taki turnus na oddziale trwa 3 tyg. ja już trzy takie turnusy zaliczyłem i polecam każdemu kto uczy się chodzić mnie nauczyli tam sposobem schodzić ze schodów nie trzymając się poręczy
                          • zazule Re: wyniki Grzegorza 22.01.08, 22:22
                            Na forum cpnhelp ( czyli o chlamydi pn) odradzają branie interferonu
                            z abx.
                            czesc osob pisze ze jest wrecz jest szkodliwy i opisuja swoje
                            wrazenia, czesc ze nie ma zadnego wpływu tylko skutki uboczne.
                            W tej pracy co zamiescila Arur na forum nie zupełnie jest tak ze
                            doxy + interferon = sie skuteczne leczenie. Tam jest tak ze tym
                            chorym, u kórych nie pomógł interferon dodano 100mg doxy i to im
                            pomogło. Ja osobiscie zgadzam sie z poglądem ze im pomogła doxy a
                            nie mieszanka interferon + doxy.
                            tu jest dyskusja.
                            www.cpnhelp.org/interfeuron_abx_anyone
                            tu b ciekawy fragmnet
                            Still, earlier versions of Stratton's patents suggested using
                            interferon-beta in combination with antibioticsi. It's not
                            necessary, probably not even very helpful, requires injection, has
                            unpleasant side effects, is ridiculously expensive, and, even if
                            you're not paying for it yourself, has an aspect of 'financing the
                            enemy' to

dr Stratton próbował juz dawno leczyc pacjentów interferonem B +
                            abx ale okazło sie ze nie jest to potrzebne, nie dosc ze drogie to
                            ma jeszcze nie przyjemne skutki uboczne.

tu jest wytłumaczenie dr Wheldona
                            www.cpnhelp.org/best_way_to_explain_need_
                            dlaczego dziej sie tak ze skoro Sm to infekcja kretkiem lub cpn leki
                            typu interferon's, IVIG, chemo, etc....) "pomagaja".
                            _----------------------------------------------------------------
                            Lekarze którzy lecza pacjentów z SM anybiotykami maja b duze
                            doswiadczenie w leczeniu i juz dawno przeanalizowali rózne
                            kombinacje leczenie. Jednak nie stac ich na robienie badan
                            klinicznych. Oni poprostu lecza ludzi i chorzy zdrowieja lub sie b
                            poprawiają ( duza czesc pacjentow cały czas sie leczy) i to jest
                            najwazniejsze. Natomiast paradoksalnie pojawiają sie prace o tym jak
                            to 100mg doksy z interferonem moze pomóc, ktore maja sponsorów i nie
                            chodzi bynajamniej o sponsorów od doksycykliny.

Ostanio dr Startton dostał fundusze na badania, badania maja ruszyc
                            na wiosne na uniwersytecie gdzie pracuje dr Startton i ma on
                            poszukiwac min nowych matod leczenia chorych (pewnie nowe coctajle
                            abx bedzie testowałsmile) na chroniczna infekcje cpn.
                            • bagnowska Re: wyniki Grzegorza 23.01.08, 08:56
                              zazulko, dziękuję Ci za te informacje! Rzuciły trochę inne światło na całą
                              sprawę. Wprawdzie ten interferon jest mi darowany, ale to nie znaczy, że MUSZĘ
                              go Grzesiowi podać. Przyznaje, ze kierowałam się informacją podaną przez artura,
                              z której jednoznacznie wynika, że taka mieszanka pomaga. Czytałam też tę
                              informację na stronie LDN. Potem konsultacja z dr Beatą, no i stąd nasza
                              decyzja. Ale teraz musimy sprawę jeszcze raz poważnie przemyśleć. Pozdrawaim
                              serdecznie - Basia
                              • zazule Re: wyniki Grzegorza 23.01.08, 13:22
                                Mysle ze najlepszym wyjsciem jes poczekanie i zrobienie badań na bb
                                koninfekjcie i cpn. Nie umiem powiedziec czy brac czy nie brac
                                interferomu ale uwazam ze trzeba znac poglady jakie są na ten temat -
                                rozwazyc wszyskie za i przeciw - no i najważniejsze omówic sprawe z
                                dr Beatą.
                                • bagnowska Re: wyniki Grzegorza 23.01.08, 13:36
                                  Dr Beata podjęła decyzję o włączeniu interferonu za 2 tygodnie. Dzisiaj grzegorz
                                  miał pobraną krew na rt PCR borelioza i babeszjoza (cbdna Poznań).Niestety,
                                  reszty koinfekcji jeszcze nie robią , ale lada tydzień mają być. Gdzie najlepiej
                                  zrobić cpn? W Poznaniu było to o tyle wygodne, że zamówiliśmy pielęgniarkę (mają
                                  w dużych miastach pielęgniarki wspólpracujące z cbdna) i bez targania Grzesia po
                                  zainfekowanych laboratoriach załatwiliśmy sprawę.pozdr - basia
                                  • bagnowska Re: wyniki Grzegorza 04.02.08, 15:39
                                    Nowe wyniki z Poznania; borelioza ujemna, babeszjoza ujemna...
                                    A tak chciałam sie czegoś czepić... - Basia
    • misia011068 Re: wyniki Grzegorza 04.02.08, 17:50
      witaj w klubie Basiu
      niestety u mojej Sylwci wyszlo w wersji przedawnionej co dla tut
      lekarzy nie ma najmiejszego znaczenia i musimy sobie radzic
      sami ,wiesz co mam na mysli zapomogi z pracy ,zbjórki
      rozniste ...ale juz mi brakuje pomysłów narazie na luty mamy leki co
      dalej ...nie wiem .
      Sylwii wysiadaja zyly myslalam ze zaoszczedze choc na pielegniarce
      sama podajac ale wychodzi na to ze sie tez przeliczylamsad
      zaczynam powoli tracic cierpliwoc ,ja i moja nerwica !!!
      trzymajcie sie ciepło
      basia
      • bagnowska Re: wyniki Grzegorza 04.02.08, 19:11
        Witaj, Basieńko! mnie się udawało 5 mies. podawać samej biotrakson, teraz
        koniec, totalny bunt żył no i zamówiłam pielęgnarkę, która codziennie podaje
        Grzeskowi wlewkę z igły.Kosztuje to 40 zł dziennie X 30 dni... Nie bardzo wiem,
        skąd na to wezmę...A gdzie koszt abx i osłon?! Firma Grześka na razie tylko
        obiecała, a leczenie nie może czekać...No to ponarzekałam, a w dodatku badania
        wyszły ujemnesad( Chyba pójdę spać, żeby nie myśleć.Trzymajmy się, Kochana,
        uściski - Basia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka