quba1973 09.05.08, 14:40 Wynik PCR RT wykazał pozytywną jedynie bartonellę. Czy leczyć to, czy zostawić w spokoju skoro pacjent dobrze się czuje? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ponek1 Re: bartonella only 09.05.08, 16:13 ja bym leczył. sam mam bartonelle (moje objawy: swędzenie nóg w nocy w różnych częściach, na przemian zimne/ciepłe stopy albo ręce, i grudki podskórne). Wszystkie wyżej wymienione objawy już w zasadzie mi znikły (1,5 miecha z rifampicyną chyba zadziałalo). Odpowiedz Link
quba1973 Re: bartonella only 09.05.08, 17:21 rozumiem, że miałeś swędzenia, pieczenia itp, ale jeśli nie ma zadnych obajwów a jedynie pcr na bartonelle wyszedł dodatni? trudna decyzja. a może PCR wyszedł fałszywie dodatni?= Odpowiedz Link
anyx27 Re: bartonella only 09.05.08, 17:29 Ja bym zaostawila, a za kilka miesiecy powtorzyla pcr na borelke na citrosepcie lub metro. Odpowiedz Link
ponek1 Re: bartonella only 09.05.08, 17:36 decyzja należy do ciebie. Najlepiej spytaj lekarza. Ja bym nie czekał aż choroba ujawni się w najmniej odpowiednim czasie w niewiadomo jakim nasileniu. Jak nie masz objawów to leczenie tylko na barto pewnie nie potrwa długo. Odpowiedz Link
quba1973 Re: bartonella only 09.05.08, 18:17 PCR robiliśmy na citrosepcie - 3 dni. Borelka "-+, Chlamydia Tr."-", Bebesia"-" tylko bartonella "+". Badania robiliśmy na tzw wszelki wypadek, nie spodziewając się rewelacji tymczasem bartonella dodatnia. A wszystko w związku z rozpoznanym stwardnieniem rozsianym, w styczniu tego roku. Wcześniejszy przebieg SM typowy, objawy neurologiczne typowe dla sm. Dr kazał zrobic badania w kierunku boreliozy jeszcze przed rozpoznianiem SM. objawy SM ustąpiły całkowicie po sterydach, teraz leczymy się interferonem. Męczy mnie ta bartonella, szkoda się truć abaxami, gdy nic się nie dzieje. Faktycznie powtórzymy za 3 mce. Odpowiedz Link
dartom.www Re: bartonella only 10.05.08, 12:58 z tego co mi wiadomo to jak masz bartonellę to sterydy nie są wskazane... napisz coś więcej o objawach, jest tu więcej osób z podwójną diagnoza Odpowiedz Link
quba1973 Re: bartonella only 10.05.08, 22:09 objawy typowe dla SM. sclerosis multiplex. stwardnienie rozsiane. rok temu zaczęło się od opadającej stopy i lekkim niedowładem i problemami z chodzeniem, potem dołączyły się przeczulica na skórze, mrowienia, drętwienia, brak czucia. po 4mcach niedowład się pogłębił i pojawiły się spore problemy z równowagą. po kolejnych dwóch, po diagnozie że to SM, na podstawie RMI -zmiany demielinizacyjne w mozgu - podano sterydy we wlewie. po 2 tyg. nastąpiła utrata wzroku na jedno oko, oczopląs. znów sterydy na około 3 tygodnie. od maja na interferonie - Betaferon, co 2gi dzien podskórnie przez dwa lata. obecnie żadnych objawów neuro, choć w badaniu neurologicznym wychodzą niewielkie uszkodzenia ukladu nerwowego. badanie CPR zrobiono na tzw wszelki wypadek i wyszła ta bartonella i jestem w kropce. Dać jej spokój, czy ją dobić Odpowiedz Link