Dodaj do ulubionych

citrosept a abx

15.08.08, 23:00
mam istotny problem - moja mama od ponad tygodnia jest na Unidoxie a dopiero teraz chce zrobic PCR> Mamy podejżenie, że to co miało być świeżą boreliozą, jest starą... jak radzicie - czy stosując 4 dni citrosept przed badaniem zmienić antybiotyk na Duomox (amoksy) czy pozostać przy doksy?
Obserwuj wątek
    • swigonka Re: citrosept a abx 15.08.08, 23:10
      z tego co wiem,citroseptu nie wolno łączyć z abx.
      • dx771 Re: citrosept a abx 15.08.08, 23:33
        Tosho dostał od doświadczonego lekarza.
        • tajtaja Re: citrosept a abx 16.08.08, 00:37
          nie wolno podawac citroseptu razem z abx
        • leser57 Re: citrosept a abx 16.08.08, 11:17
          dx771 napisał:

> Tosho dostał od doświadczonego lekarza.

Właśnie. Jaka jest pewność, że w Citrosepcie, który jest z pestek i tkanki
          białej są furanokumaryny? Pisałem do producenta Citroseptu, ale nie dostałem
          odpowiedzi.Może Stowarzyszenie wyśle oficjalne zapytanie? Szkoda by było nie
          używać bezpiecznego produktu (jeżeli jest dla nas bezpieczny).
          Mail do firmy Cintamani Poland: info@citrosept.pl
          Pozdrawiam
          Leszek
    • glowa_do_gory Re: citrosept a abx 16.08.08, 10:09
      Oj, To warto buy to było lepiej podkreślić w FAQ, że nie wolno łączyć citroseptu z abx. Czytając FAQ możbna dojść do wręcz przeciwnego zdania/....

docs.google.com/View?docid=dfs9jh96_2dtvkm7ff#6
      • kastom55 Re: citrosept a abx 16.08.08, 11:34
        A dr. Beata zaleciła Tomkowi właśnie włączenie citroseptu...a
        zażywa teraz : doxyratio, tinidazol, azitrox...???
      • nataszkam Re: citrosept a abx 19.08.08, 10:08
        glowa_do_gory napisała:

> Oj, To warto buy to było lepiej podkreślić w FAQ, że nie wolno
        łączyć citrosept
        > u z abx. Czytając FAQ możbna dojść do wręcz przeciwnego zdania/....
        >
        > docs.google.com/View?docid=dfs9jh96_2dtvkm7ff#6

Czytając FAQ nie sposób nie zrozumieć, że citrosept jest zalecany
        przed badaniem PCR, a tego nie wykonujesz w trakcie leczenia, ale
        przed. Tzn. w trakcie mozna, ale wtedy bierze się zazwyczaj i tak
        tini/ metro.
    • stf_polska zmienianie antybiotyków 16.08.08, 12:07
      glowa_do_gory napisała:
      > czy stosując 4 dni citrosept przed badaniem zmienić
      > antybiotyk na Duomox (amoksy) czy pozostać przy doksy?

Z tego co wiem to ogólne zasady są takie, że antybiotyków nie zmienia się zbyt
      często.

Zdaje się że to chodzi o to, że jak podasz bakteriom troszeczkę tylko
      antybiotyku, to dla nich to może być jak szczepionka.

Ale ja nie wiem czy ta zasada obowiązuje zawsze. Możliwe że nie, bo przecież w
      trakcie długiego leczenia Boreliozy antybiotyki się zmienia choć bakterie cały
      czas są żywe.

Na pewno mogę powiedzieć tyle że jak na początku leczenia brałem Doksycyklinę i
      poszedłem do innego lekarza który chciał mi przepisać zamiast tego Amoksycylinę,
      to jak usłyszał że biorę Doksycyklinę już 3-ci dzień to się zastanawiał chyba z
      5 sekund zanim powiedział żeby jednak zmienić.

STF <stf_polska@o2.pl>
      • tajtaja Re: zmienianie antybiotyków 16.08.08, 12:21
        a nam dr B. z krakowa zabroniła citroseptu podczas antybiotykoterapii....to jaż
        sama nic nie rozumiem sad
        • zo_sia01 Re: zmienianie antybiotyków 16.08.08, 14:46
          Kochani, nie dziwcie się tak, że ten sam lekarz jednemu mówi tak, a ktoś inny na
          późniejszej wizycie otrzymuje inne zalecenia.

Lekarze ciągle się uczą i to jest dobre. I to jest przyczyną tego, że zalecenia
          się zmieniają. Leczenie boreliozy opiera się głównie na wiedzy lekarzy
          amerykańskich dlatego jeśli dociera do lekarza jakieś nowe doniesienie - zmienia
          swoje poglądy i leczenie, dostosowuje się do tych nowych informacji. I stąd są
          rozbieżności, które na pewno można wyjaśnić na najbliższej wizycie.
    • zo_sia01 Re: citrosept a abx 16.08.08, 14:49
      glowa_do_gory - nie zmieniaj antybiotyku i nie dokładaj Citroseptu. Jeśli Twoja
      mama bierze dużą dawkę doxy to ona działa bakteriobójczo na krętki - to pomaga w
      badaniu PCR - jeśli w organizmie są krętki, doxy je zabije, a PCR wykryje.
      • dx771 Re: citrosept a abx 17.08.08, 13:13
        Znany na świecie lekarz podaje "naszemu" choremu GSE (wyciąg z pestek
        grejpfruta)pomimo jednoczesnego stosowania abx. Może ktoś jest w stanie to w
        wyjaśnić - dlaczego nie można łączyć preparatów z pestek g. z abx?
        • domino63 Re: citrosept a abx 17.08.08, 15:59
          Chyba cały czas chodzi o to, że cytrusy, a w szczególności grapefruity
          mogą zmienić metabolizm leków.

• zo_sia01 Re: citrosept a abx 17.08.08, 19:43
            Z tego co ja wiem to chodzi o wyciąg z pestek grapefruita - jest ciągle badany,
            udowodniono, że wpływa na metabolizm leków nasercowych - stężenia tych leków we
            krwi bardzo się zmieniają przy jego stosowaniu a to może zagrażać życiu i zdrowiu.

O antybiotykach nic nie wiadomo - nie ma badań.
            • lyrica Re: citrosept a abx 17.08.08, 23:36
              Kiedyż już pisałam, że dr Piotr zaleca citrosept
            • tosho Re: citrosept a abx 17.08.08, 23:46
              To ja chyba zrezygnuję z tego citroseptu dla świętego spokoju.
              Chociaż reakcję herxa na nowym zestawie mam - powaliło mnie totalnie. I na pewno
              to nie jest sprawka citroseptu.
              Kiedyś przed antybiotykami próbowałem citroseptu w dużej dawce i nie miałem
              żadnej reakcji. (chociaż u nas na forum pare osób widziałem, że reagowało)
              A tak w ogóle - zauważyliście, że obecnie citrosept jest dużo słabszy niż
              citrosept produkowany jeszcze 2 lata temu?
              • leser57 Re: citrosept a abx 18.08.08, 08:22
                tosho napisał:

> A tak w ogóle - zauważyliście, że obecnie citrosept jest dużo słabszy niż
                > citrosept produkowany jeszcze 2 lata temu?

Co to znaczy "słabszy"? Jak to zmierzyć?
                Firma Cintamani zamieściła komunikat:
                "W odpowiedzi na pytania naszych klientów dotyczące obecnie oferowanego w
                sprzedaży Citroseptu pragnę poinformować, że w wyniku wprowadzenia w Unii
                Europejskiej nowych regulacji dotyczących parametrów ekstraktu z grejpfruta,
                Cintamani Poland dokonała zmiany dostawcy surowca wykorzystywanego do produkcji
                Citroseptu. Dotychczas wykorzystywana przez nas receptura, przejęta od
                poprzedniego producenta (Cintamani Manufacturing AB Szwecja) nie spełniała
                nowych, wysokich wymagań Unii Europejskiej.

Zmiana dotyczy jedynie surowca użytego do produkcji Citroseptu i nie wpływa na
                zawartość aktywnych składników produktu będącego koncentratem bioflawonoidów,
                witaminy C i zwiazków polifenoli, o stężeniu 33%. Zauważalna jest znacząca
                poprawa smaku produktu, który w wyniku zmiany surowca jest teraz mniej gorzki.
                Wprowadzone zmiany nie powodują również żadnych modyfikacji w dawkowaniu czy
                zastosowaniu Citroseptu, dlatego też nie wymaga to zamieszczania żadnych
                dodatkowych informacji na opakowaniu."
                Leszek
                • tosho Re: citrosept a abx 18.08.08, 10:26
                  Tutaj jest również 33 procentowy: (dużo tańszy)
                  www.nutribiotic.com/gse-liquid-concentrate.html
                  można by porównać z naszym Citroseptem.
                  • dx771 Re: citrosept a abx 19.08.08, 13:02
                    Ciągle brak argumentów mówiących o tym że nie wolno stsowac citroseptu z abx i
                    dlaczego.
                    Więc może można.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka