asia25.pl.live 15.11.08, 19:44 napisalam niedawno na forum swoj watek ale sie nie pojawil, czy moge wiedziec dlaczego? co zle zrobilam? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia25.pl.live nie wiem czy dobrze trafilam 15.11.08, 19:59 witam wszystkich bardzo serdecznie.jestem tu nowa.moje problemy ze drowiem rozpoczely sie dwa lata temu.rano obudzilam sie z silnym bolem glowy, zawrotami i zamglonym widzeniem,mialam wykonany MRI glowy, wyszly niespecyficzne, hiperintensywne ogniska.mialam pobrana tez krew na borelioze.IgM podwyzszone ale niewiele.pomimo to lezalam dwa tygodnie w szpitalu zakaznym gdzie otrzymywalam dozylny antybiotyk. czulam sie w miare dobrze.wyniki mialam dobre igM albo watpliwe, lekarz prowadzacy stwierdzil ze jestem wyleczona.w miedzyczasie bylam u okulisty.mialam robione wywolane potencjaly wzrokowe, bo nadal sie utrzymywalo sie zamglone widzenie.byly w normie.w szpitalu robiono mi tez punkcje.wyszla w porzadku.ostatnio znowu zle sie czujemoje objawy to;zamglone widzenie czasami tak delikatnie, bole glowy, przytykanie ucha, pieczenie tylnej czesci glowy(potylicy, nawet ostatnio zauwazylam ze jak cos jem to mi sie to pieczenie z tylu glowy nasila , bol i sztywosc szyi i karku (szczegolnie rano, bol, rozpieranie i pieczenie miedzy łopatkami, przy skrecaniu glowy czuje takie jakby piszczenie w glowie, dretwienie reki w nocy, szczegolnie lewej, nudnosci prowadzace do wymiotow, przyspieszone tetno, bole kolan przy schodzeniu po schodach, bole i ''szczypanie''łydek, Bol krzyza(rwa kulszowa), bole stop, raz na rok miewam katar powiazany ze łzawieniem oczu i swiatłowstretem, czasami czuje sie bardzo słabo.swojego czasu miewalam nocne goraczki z dreszczami i potami, bole reumatyczne i biegunkimialam podwyzszone aso i crp byly podwyzszone.odwiedzilam wielu lekarzy.ostatnio sama sobie zrobilam prywatnie test western blota, mam ujemne. czy mam rozumiec ze jestem zdrowa, tylko skad te objawy moze powinnam szukac w innym kierunku,dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Odpowiedz Link
asia25.pl.live Re: pomoc 15.11.08, 21:25 Bardzo serdecznie prosze co myslicie o tym co napisalam.dziekuje Odpowiedz Link
dx771 Re: pomoc 15.11.08, 22:01 Skora miałaś podawany dożylnie antybiotyk to znaczy że lekarze mieli mocne podstawy podejrzewać u Ciebie boreliozę. Czujesz sie wyleczona? Jesteś chora. Pytanie tylko czy to borelioza i czy tylko borelioza. Idąc tropem lekarzy możesz zrobić panel zakarzeń odkleszczowych w Poznaniu (borelioza, babesjoza, bartonella i mykoplazmy). To inna metoda badania boreliozy niż WB i czasami jest tak że jak nie wychodzi WB to wyjdzie PCRrt. Inne wyjście to udać się do lekarza leczącego choroby odkleszczowe i niech on decyduje co masz robić. Odpowiedz Link
asia25.pl.live Re: pomoc 16.11.08, 10:26 czekam na wasze watki odnosnie mojej historii, moze znajdziesie ktos chetny,napisze choc troszke co o tym mysli.Dziekuje slicznie.milego dnia dla wszystkich. Odpowiedz Link
fionka21 Re: pomoc 16.11.08, 12:07 Myślę, że dx dobrze Ci doradził. Mnie to wygląda na ciąg dalszy boreliozy. Kto wie jakie masz koinfekcje... Przeczytaj dokładnie FAQ, tam znajdziesz wiele ciekawych informacji. Zrób panel infekcji odkleszczowych w Poznaniu. Przed pobraniem krwi bierz przez 3 dni 3 x 30 kropli Citroseptu (z sokiem pomarańczowym). Te badania robi sie wysyłkowo. W większych miastach można poprosić o wizytę domową pielęgniarki, która pobierze krew i wyśle do Poznania. Szczegóły na www.cbdna.pl Pozdrawiam, Anka Odpowiedz Link
asia25.pl.live Re: pomoc 16.11.08, 16:39 czesc mam pytanko czy ktos z was na forum ma ciagle nudnosci, przyspieszone tetno, uczucie jakby nie swojej nogi i takie delikatne jakby mrowienia w nodze i bol szyi i pieczenie miedzy łopatkami i w okolicy łopatek?dwa lata temu bylam diagnozowana na borelioze i mialam podwyzszone IgM. potem wyniki byly dobre.sama nie wiem co mama o tym myslec.czy to moze dawac o sobie znac znowu borelioza? Odpowiedz Link
asia25.pl.live Re: pomoc 16.11.08, 19:54 Pliska prosze wszystkich o swoje opinie na temat tych objawow, czy moga one w dalszym ciagu byc przyczyna boreliozy, czy niekoniecznie, dziekuje... Odpowiedz Link
anyx27 Re: pomoc 16.11.08, 20:07 Asiu, ja mam wrazenie, ze ty nie czytasz tych odpowiedzi, ktorych udzielaja ci doswiadczeni forumowicze. wlasciwie wszystko, co na dzien dzisiejszy mozna napisac na temat twoich dolegliwosci i watpliwosci. pozdrawiam i polecam poczytanie FAQ. Odpowiedz Link
michal056 Re: pomoc 16.11.08, 20:14 Masz wątpliwosci czy twoje objawy to moze byc Borelioza.Moim zdaniem jak najbardziej tak.Jestem uczestnikiem tego forum już 3 lata i wierz mi że w tej chorobie wszystkie objawy sa możliwe.Całą ich listę znajdziesz w FAQ.Zrób testy zalecane w FAQ. Odpowiedz Link
asia25.pl.live Re: pomoc 17.11.08, 13:20 wiecie co mi sie ostatni przytrafilo.... nie wiem co to bylo ale jak zjadlam goraca zupe przeszlo mi takie pieczenie z tyłu głowy, naprawde nie wiem co to bylo????bardzo mnie to zmartwilo.czasami jak sie zmecze tez mnie piecze caly tył i plecy. Odpowiedz Link
asia25.pl.live Re: pomoc 18.11.08, 18:00 Czy ktos na forum moze mi odpowiedziec na pytanko o czym moze swiadczyc podwyzszone białko w badanym płynie mózgowo-rdzeniowym? płyn mialam pobierany jak lezalam w szpitalu zakaznym w kierunku neuroboreliozy, ktorej nie wykryto.dziekuje. Odpowiedz Link
asia25.pl.live Re: pomoc 18.11.08, 18:03 Bardzo prosze o odpowiedz jesli ktos wie.bardzo mi na tym zalezy.Dziekuje. Odpowiedz Link
asia25.pl.live Re: pomoc-bardzo prosze 19.11.08, 11:37 Bardzo prosze wszystkich o odpowiedz co moze oznaczac podwyzszony poziom bialka w płynie mozgowo-rdzeniowym? płyn mialam badany w kierunku neuroboreliozy, ktorej nie stwierdzono. czy moze ktos wie czy przy SM bialko jest podwyzszone????dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Odpowiedz Link
bagnowska Re: pomoc-bardzo prosze 19.11.08, 11:50 Przy obecnym stanie oficjalnie obowiązujących standardów medycznych obowiązujących przy diagnozowaniu sm, podwyższony poziom białka w płynie mr może oznaczać tę chorobę. A tak naprawdę znaczy to, że w układzie nerwowym istnieje stan zapalny, który może powodować również neuroborelioza. POzdrawiam - Basia Odpowiedz Link
bagnowska Re: pomoc-bardzo prosze 19.11.08, 11:52 sorry za te podwójne "obowiązujące", pisze w pracy i nie mam czasu się sprawdzić Odpowiedz Link
asia25.pl.live Re: pomoc-bardzo prosze 19.11.08, 11:58 Dziekuje za odpowiedz.to badanie plynu bylo robione na oddziale zakaznym w kierunku neuroboreliozy, ktorej nie stwierdzili, nie bylam diagnozowana w kierunku SM.Pozdrawiam. Odpowiedz Link
jagoda398 Re: pomoc-bardzo prosze 19.11.08, 11:53 Białko jest podwyższone i w SM i w boreliozie a także w wielu innych chorobach mających wpływ na układ nerwowy. Wg mnie to objawy + to białko to już powinna być diagnoza neuroboreliozy. Eh te młotki szpitalne. Ratuj sie Odpowiedz Link
asia25.pl.live Re: pomoc-bardzo prosze 19.11.08, 12:02 martwie sie czy to nie jest SM, nie moge sobie z tym poradzic. Odpowiedz Link
bagnowska Re: pomoc-bardzo prosze 19.11.08, 12:02 Jagoda ma rację. Przeczytaj początek historii mojego męża (wątek Zaczynamy leczenie) i wyciągnij mądre wnioski. Leczymy się już 17 m- cy, zła diagnoza zabrała nam kawał życia Trzymaj się - Basia Odpowiedz Link
asia25.pl.live Re: pomoc-bardzo prosze 19.11.08, 14:10 Jagódko to pewnie tez moze swiadczyc o stwardnieniu rozsianym skoro nie mam stwiedzonej neuroboreliozy z płynu. Odpowiedz Link
anyx27 Re: pomoc-bardzo prosze 19.11.08, 14:25 Asiu, ty chyba nadal nie czytasz tego, co inni do ciebie pisza borelioze trudno wylapac w punkcji- rzadko kiedy krętki pojawiaja sie a plynie r-m. byly juz watki na ten temat, poszukaj. Odpowiedz Link
asia25.pl.live Re: pomoc-bardzo prosze 19.11.08, 14:37 nie moge tego znalezc.przepraszam, bardzo sie boje i dlatego tak dociekam. Odpowiedz Link
asia25.pl.live Re: pomoc-bardzo prosze 21.11.08, 14:33 czesc.czy wy mieliscie przed leczeniem nudnosci i zawroty glowy????i pieczenie ciala?, dretwienie rak w nocy????prosze o odpowiedz.dziekuje. Odpowiedz Link
fionka21 Re: pomoc-bardzo prosze 21.11.08, 15:21 Tak, to wszystko są objawy boreliozy. Zacznij się leczyć to Ci przejdzie Odpowiedz Link
dx771 Re: pomoc-bardzo prosze 21.11.08, 15:58 fionka21 napisała: > Tak, to wszystko są objawy boreliozy. Zacznij się leczyć to Ci przejdzie a może bartonelli. Odpowiedz Link
jagoda398 Re: pomoc-bardzo prosze 21.11.08, 20:38 Asiu, poczytaj w FAQ część B O diagnostyce chorób odkleszczowych. Tam są wymienione główne objawy i z grubsza z jakimi chorobami bb jest mylona (między innymi z SM). Nie wpadaj w panikę. Mnie pomimo kleszcza, rumienia i pozytywnych testów na bb i diagnozy z neurologii, lekarze nadal nie wierzą, że to nie SM, coś co się nazywa (nie wiem czy dokładnie pamiętam)stwardnienie zanikowe boczne itd itp A ja sobie leczę boreliozę u forumowej lekarki i smieje sie z tych diagnoz. Już mi większość objawów neurologicznych poszła (odpukać) precz i nawet chce mi się śmiać i żyć i w ogóle wszystko mi sie chce...A leczę się porządnie dopiero od lipca. Czego i Tobie z serca życzę. Jak się chory uprze ,to nie ma chorób nie do pokonania Odpowiedz Link
asia25.pl.live Re: pomoc-bardzo prosze 21.11.08, 20:52 Dziekuje ci kochana za tak cieple slowa, jestes kochana.ja sie tak martwie ze nie moge spac po nocach no i jeszzcze te moje objawy.od jakiegos czasu tak mnie boli i piecze miedzy łopatkami ze nie wiem jak sobie z tym radzic.dodatkowo mecza mnie nudnosci, przyspieszone tetno no i chyba przy tym lekkie zawroty glowy.w MRI wyszly mi najpierw niespecyficzne zmiany a za drugim razem dopisane jest demielinizacyjne. w plynie mam podwyzszone bialko. Odpowiedz Link
asia25.pl.live do jagody 378 25.11.08, 08:53 Jagodko czy mozesz podac swoje gg lub meila?Dziekuje. Odpowiedz Link
oloka24brisen Re: do jagody 378 30.11.08, 22:41 Napisałam maila. Odpisz, jeżeli możesz. Odpowiedz Link
asia25.pl.live Re: pomoc-bardzo prosze 30.11.08, 18:37 Czesc. czy ktos z Was mial przed leczeniem ciagle nudnosci prowadzace do wymiotow????? Odpowiedz Link
anyx27 Re: pomoc-bardzo prosze 30.11.08, 22:46 Ja tak mialam. i dzisiaj tez nudnosci i wymioty (mam teraz 2miesieczna przerwe w leczeniu). Odpowiedz Link
baska192 Re: pomoc-bardzo prosze 30.11.08, 23:18 Mialam nudnosci okolo roku bez wymiotow. Odpowiedz Link
asia25.pl.live Re: pomoc-bardzo prosze 30.11.08, 23:54 dziekuje wam kochani za odpowiedzi.ja sie nie lecze narazie i mam caly czas nudnosci, prowadzace do wymiotow.dodatkowo strasznie pieka mnie plecy miedzy łopatkami i bol gornej czesci plecow i szyi.pozdrawiam. Odpowiedz Link
asia25.pl.live Re: pomoc 02.12.08, 23:22 czesc wszystkim.od jakiegos czasu strasznie pieka mnie okolice łopatek, mam straszne nudnosci prowadzace do wymiotow, jestem okropnie oslabiona.jestem w trakcie diagnozowania.bardzo dokucza mi to pieczenie i nudnosci.prosze o wasze opinie. Odpowiedz Link
asia25.pl.live Re: pomoc 04.12.08, 11:37 czesc wszystkim.blagam was o swoje opinie.jestem w trakcie diagnozowania. od jakiegos czasu bardzo nasilily mi sie objawy bol szyi bol i pieczenie miedzy łopatkami okropne nudnosci, takie piszczenie z tylu glowu przy obracaniu szyja czy ktos moze mi odpisac co to jest??? dziekuje Odpowiedz Link
fionka21 Re: pomoc 04.12.08, 11:39 Diagnozujesz się, więc należy mieć nadzieję, że się dowiesz "co to jest". Borelioza może dawać takie objawy. Odpowiedz Link
1-ludka Re: pomoc 04.12.08, 14:55 Ja tez mam bole szyi i bol miedzy lopatkami (ale nie pieczenie)i ten bol nie jest caly czas(np.1 dzien a potem przez pare dni spokoj) .Ja sie tez "diagnozuje" i narazie nie lecze ale juz przy pierwszej wizycie lekarz dal mi bb na 85%.U mnie tez coraz gorzej.Byle do nastepnej wizyty.Pozdrawiam Ludka Odpowiedz Link
samojolka Do ludki 04.12.08, 15:04 Jakie robisz badania? Wyszło Ci już coś "pozytywnego"? Pozdrawiam Odpowiedz Link
1-ludka Re: Do ludki 04.12.08, 15:15 Dwa pierwsze WB byly w szarej strefie.A teraz robie LTT,CD3- /CD57,Elisa,WB oprocz tego na koinfekcje.Nie wiem co tam wyszlo,we wtorek sie dowiem.Pozdrawiam Ludka Odpowiedz Link
samojolka Asiu... 04.12.08, 15:00 wiem,że się bardzo boisz, ale na forum nikt Ci diagnozy nie postawi.Nawet lekarz ( widziałam,że odpisał Ci dr Wielkoszyński) Twoje objawy mogą świadczyć o boreliozie, ale i innych chorobach chyba też. Co Ci lekarze powiedzieli po wykonaniu punkcji i rezonansu? Czy robisz badanie Western blota?( w szpitalu Ci go raczej nie zrobią- trzeba prywatnie). W jaki sposób się diagnozujesz? Nie ma sensu zadawać wszystkim tych samych pytań, jak widzisz wszyscy odpowiadają Ci mniej więcej to samo. Nie jestesmy jasnowidzami. Objawy jakie opisujesz ma większość chorych- mnie też piecze cała skóra i między łopatkami i pod mostkiem. Dokończ diagnostykę , skontaktuj się z lekarzem i to powinno dać Ci odpowiedź na Twoje pytania. Trzymaj się. Pozdrawiam Odpowiedz Link
asia25.pl.live Re: Asiu... 04.12.08, 19:55 ja wlasnie pisalam do doktora ale nie dostalam odpowiedzi albo nie znalazlam, skad wiesz ze dr mi odpisal? dzieki za wiadomosc Odpowiedz Link
jagoda398 Re: Asiu... 04.12.08, 23:02 Czytałaś to www.kafeteria.pl/ziu/obiekt.php?id_t=547 Odpowiedz Link