Dodaj do ulubionych

Dostawca energii

13.07.10, 18:22
Ostatnie rachunki za energię przyprawiły mnie o zawrót głowy. Zastanawiam się
czy w Siedlcach można zbadać poprawność działania licznika? I czy można wybrać
(zmienić) dostawcę energii. Czy ktoś ma może jakieś doświadczenia?

Chętnie porównałbym zużycie z kimś innym.

Moje zużycie w okresie od lutego do lipca 1200 kWh (!) to moim zdaniem jednak
sporo czyli 240 kWh miesięcznie w najkrótsze dni w roku.
Obserwuj wątek
    • kerac32 Re: Dostawca energii 13.07.10, 19:08
      A co masz podłączone do sieci? Kuchnię, boiler, piekarnik, plazmę 50
      cali? Ja mam podobne zużycie, do 200 kWh?/miesiąc i się nie
      dziwię ;)
    • nash_bridges Re: Dostawca energii 13.07.10, 21:27
      Statystyczne zużycie energii w gospodarstwie domowym wynosi około 2500 kWh
      rocznie więc nie martw się bo jakiegoś wielkiego zużycia nie masz. Jeśli jesteś
      użytkownikiem dużego telewizora (w szczególności plazmy) lub też komputera o
      zasilaczu 400-500W to już masz odpowiedź co pobiera tą energię.
      W odniesieniu do Twojego zapytania "czy możesz zmienić dostawcę energii"
      odpowiem "nie możesz". Jedyne na co powala Tobie prawo i warunki techniczne to
      zmiana spółki od której kupujesz energię.
      • n_l Re: Dostawca energii 20.07.10, 19:48
        > W odniesieniu do Twojego zapytania
        > "czy możesz zmienić dostawcę energii"
        > odpowiem "nie możesz".
        > Jedyne na co powala Tobie prawo i warunki techniczne to
        > zmiana spółki od której kupujesz energię.
        A spółka od której kupujesz energię
        to właśnie dostawca energii :-)
    • wredzioch Re: Dostawca energii 14.07.10, 12:59
      ja mam podobnie 1150 kWh od 6.02 do 2.07 - najwięcej ciągnie TV i komputer teraz w upały to i pewnie lodówka też :D
      • cyanidesun Re: Dostawca energii 10.01.14, 16:30
        Czy ktos ma jakies doswiadczenia ze zmiana dostawcy energii elektrycznej na terenie Siedlec. Place co miesiac od 125 do 140zl, przy wedlug mnie dosc umiarkowanym zuzyciu pradu (nie mam w mieszkaniu urzadzen typu boiler, urzadzenia grzewcze na prad czy kuchenka indukcyjna, oswietlenie mam glownie energooszczedne). Przy dwoch osobach wydaje mi sie to dosc wysoka kwota. Ciekaw jestem czy u innego dostawcy udaloby sie obnizyc te rachunki.
        • dirt_black Re: Dostawca energii 10.01.14, 16:46
          najwięcej pochłaniają opłaty przesyłowe stałe, zmienne, abonamenty...
          Kasa za zużycie energii jest niewielka

Niestety, tu gdzie "topisz" najwięcej kasy to właśnie dystrybucja, a tego monopolisty nie masz na co zmienić.

Dawcę energii możesz zmienić, ale zazwyczaj wiąże się to z podpisaniem umowy z "kruczkami" typu gigantyczne ubezpieczenie itp.

Jak to mówią, żygać i bulić.... :((
          • dirt_black Re: Dostawca energii 10.01.14, 16:47
            no i sławna reklama:

robimy góry, jeziora, rzeki i ..... klienta w h..
          • elina_kr Re: Dostawca energii 08.10.14, 10:43
            Biorąc pod uwage, jak duze sa rozbieżności pomiedzy poszczególnymi dostawcami i to że każdy narzuca wlasne marże, czesto korzystając z tego, że ludzie boją sie zmieniac albo nawet nie wiedzą, że mogą - warto porownac wszystkie oferty ze soba hurtem. I wybrac najlepszą. jest pare przegladarek na rynku, nieglupia jest apka porównujaca na smartfony lepszaoferta, z innych nie korzystalam
            • kendo333 Re: Dostawca energii 12.11.14, 21:21
              Dobrze prawisz. Te appy pokazują, że porta jest atrakcyjną firmą pod względem cenowym.
        • labirynt78 Re: Dostawca energii 29.06.14, 12:48
          to mozne jednak popatrz na oferty innych dostawcow energii... bo twoje rachunki naprawde sa duze. Ja zmienilem dostawce na novum i widze roznice w rachunkach - sa mniejsze i to calkiem sporo.
          • vader2010 Re: Dostawca energii 29.06.14, 19:11
            Upierałbym się jednak aby "sprzedawcy" nie nazywać "dostawcą" - bo to dwie różne spółki. Dostawcy - a dokładnie to "dystrybutora" nie możesz zmienić - tzw "monopol naturalny"- możesz zmienić sprzedawcę (spółkę obrotu).
          • xaveri Re: Dostawca energii 29.06.14, 19:16
            Buahahah...
            Płacisz dodatkowo "obowiązkowe ubezpieczenie" u dodatkowego pośrednika i rachunki Ci się zmniejszyły. Pociąg mi tu jedzie a tam kaktus rośnie!
    • akjawah Re: Dostawca energii 13.07.14, 19:19
      Proszę Administratora tego forum o skasowania postów ewcia2323 i usuniętego jej konta na forum. Precz z prymitywnymi spamerami

forum.gazeta.pl/forumSearch.do?pageNumber=1&query=Novum&author=ewcia2323&title=&forum=
    • przemo1435 Re: Dostawca energii 26.09.14, 16:02
      Może warto zastanowićsię nad zmianą dostawycy. Najlepiej skożystać z kalkulatora rachunków za prąd. Mi wyszło, że najlepsza jest dla mnie oferta od novum. Pozdrawiam
      • xaveri Re: Dostawca energii 26.09.14, 21:36
        Żałosny spam.
        • kendo333 Re: Dostawca energii 30.09.14, 23:45
          yyyyyy sam jesteś
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka