Dodaj do ulubionych

Subway i Sphinx w Siedlcach!

28.11.11, 19:22
Jestem ciekawa co myślicie o otwarciu SUBWAY'a w Siedlcach? Lub SPHINX'a? Czy pomysł by się przyjął, jak sądzicie? Nie jestem bezpośrednio z Siedlec, a zastanawiam się nad tą inwestycją dlatego chciałabym poznać opinie mieszkańców. Pozdrawiam serdecznie i czekam na sugestie.
Obserwuj wątek
    • drizzt1223 Re: Subway i Sphinx w Siedlcach! 28.11.11, 19:31
      Sphinx już jest....
    • rozganiacz Re: Subway i Sphinx w Siedlcach! 28.11.11, 21:46
      kabramowska napisała:

> Jestem ciekawa co myślicie o otwarciu SUBWAY'a w Siedlcach?

Łojojoj!! Pani kochana, a gdzie u nas metro !?!? :)
      Ja bym do roboty jeździł metrem na Brzeską, tylko troche blisko mam, bo z Wyszyńskiego....

To tak specjalnie, dla poprawienia chumoru.... Nie krzyczcie na mnie...
    • verena0 Re: Subway i Sphinx w Siedlcach! 28.11.11, 22:21
      Nie rozumiem zamieszania ze Sphinxem, dla mnie jedzenie jest takie sobie, bez większych rewelacji. W Siedlcach są lepsze knajpy z jedzeniem, cenowo nawet nie porównuję.
    • zzz34 Re: Subway i Sphinx w Siedlcach! 29.11.11, 00:02
      only KFC
      • poslowski Re: Subway i Sphinx w Siedlcach! 30.11.11, 15:53
        podbijam: KFC
    • rozganiacz Re: Subway i Sphinx w Siedlcach! 29.11.11, 06:30
      A myślałaś nad knajpą z typowo kuchnią meksykańską np. TACO BELL ?
      • kabramowska Re: Subway i Sphinx w Siedlcach! 29.11.11, 07:49
        Co do Sphinxa no to akurat się zgodzę, że smakiem nie przewyższa innych knajp... Tak, zastanawiałam się nad różnymi pomysłami, Taco Bell też przeszło mi przez myśl... KFC to już poważna inwestycja... Jednak cały czas myślę nad SUBWAY'em, jakaś alternatywa dla kebebów...
        • kabramowska Re: Subway i Sphinx w Siedlcach! 29.11.11, 07:53
          A jak w ogóle ruch w Sphinx'ie w Sieldcach???? Mają sporo klientów??
          • niunianiu Re: Subway i Sphinx w Siedlcach! 29.11.11, 09:49
            jak byłyśmy z vereną w piątkowy wieczór to przewinęło się nawet sporo osób, obłsuga raczej w porządku,rewelacji z jedzeniem nie było, a ceny z wyższej półki, powiem tak: byłam, poznałam, raczej więcej nie odwiedzę,
            natomiast rewelacyjnie czuję się w palce lizać, przypadkiem trafiliśmy tam, szukaliśmy miejsca na szybki obiad i jestem zachwycona, knajpka raczej na babskie spotkania lub kolacje we dwoje, albo na spotkania biznesowe, spokojna fajna knajpka, miło obsługa, jedzenie super, ceny w porządku
            • kabramowska Re: Subway i Sphinx w Siedlcach! 29.11.11, 14:09
              dzięki za informacje. Zastanawia mnie właśnie jak ludzie w Siedlcach są ogólnie nastawieni do przesiadywania w knajpach i jedzenia na mieście i czy właśnie tu warto inwestować w tą branżę. I co jest głównym czynnikiem przy wyborze: cena czy jakość? Czy i to i to?
              • n_l Re: Subway i Sphinx w Siedlcach! 29.11.11, 14:15
                > I co jest głównym czynnikiem przy wyborze: cena
                > czy jakość? Czy i to i to?
                A jak myślisz? :-)
                Nawet najlepsze danie podane na plastikowych talerzach nie smakuje.
                A nawet za najlepszy smak mało kto (oprócz snobów) nie zapłaci
                horrendalnej ceny :-)
              • kerac32 Re: Subway i Sphinx w Siedlcach! 29.11.11, 16:22
                Zastanawia mnie właśnie jak ludzie w Siedlcach są ogólnie
                > nastawieni do przesiadywania w knajpach i jedzenia na mieście

Do otwierania nowych to raczej entuzjastycznie, gorzej z późniejszym chodzeniem do nich :) Pewnie dlatego niektóre lokale "przelatują" przez miasto niczym meteory (np. "Naleśniki Świata"). Oprócz jakości, co powinno być zawsze "oczywistą oczywistością", bardzo ważna jest rozsądna cena - siedlczanie do krezusów raczej się nie zaliczają.
                • kabramowska Re: Subway i Sphinx w Siedlcach! 29.11.11, 20:24
                  Dokładnie na to najbardziej zwracam uwagę, żeby się nie przeliczyć przypadkiem. Siedlce są fajnym miastem ale mimo wszystko to nie Wawa czy Kraków. Ceny z Subwaya MOGĄ (nie muszą) się ogólnie nie przyjąć...
              • niunianiu Re: Subway i Sphinx w Siedlcach! 29.11.11, 21:17
                knajpy w mieście nie świecą raczej pustkami, więc może warto, ale żeby było tłoczno i tłumnie, musi być: czysto (jakoś w Kampie przestano zwracać na to uwagę niestety), smacznie, z miłą obsługą bez fochów, no i niezbyt drogo, jak spełnione będą te warunki to czemu nie, możesz startować :)
                trudno jest przewidzieć co będzie się działo na dłuższą metę, bo początkowo ciekawość ludzi przyciągnie, naleśniki padły chociaż na początku często nie było wolnego stolika, ale z czasem ludzie się nasycili i klops, trochę szkoda, smaczne były :-/
                • duffy_duck Re: Subway i Sphinx w Siedlcach! 29.11.11, 22:33
                  Fakt, szkoda naleśników,mi też smakowały, ale Siedlce to chyba za małe miasto na tak zawężone menu i tak mały lokalik. No i z tego co pamiętam, nie mieli też największego generatora zysków - czyli piwa. Koncesja i właściwie skalkulowana cena tego trunku bardzo wpływa na rentowność lokalu. Co do bezalkoholowych fast foodów to poza PIZZA HUT i KFC chyba nie ma marki samograja nie będącego już w Siedlcach. W SUBWAY nie wierzę, chyba że czynny 24h. Przepadnie z tego samego powodu co naleśniki.
                  • verena0 Re: Subway i Sphinx w Siedlcach! 30.11.11, 08:21
                    Ja też żałuję, że zamknięto naleśnikarnię, dość często tam bywałam. Myślę, że przetrwaliby, gdyby poszerzyli menu o inne dania, nienaleśnikowe. O ile wiem, pierogarnie np. w Sopocie trzymają się nieźle, ale to inne miasto, tam jest dużo turystów, nie to co u nas.
                    • niunianiu Re: Subway i Sphinx w Siedlcach! 30.11.11, 11:01
                      verena ma rację, wysunięcie się poza naleśniki to byłby niezły pomysł, ja ze swoim bym częsciej chodziła wtedy, bo on jakoś za naleśnikami nie przepada
            • ygd Re: Subway i Sphinx w Siedlcach! 01.12.11, 18:36
              Dobry tatar mają w Palce Lizać :) Kotlet z kurczaka za to już średni był :)
    • przyjemny_gosc Re: Subway i Sphinx w Siedlcach! 30.11.11, 01:00
      Jestem za otwieraniem i wprowadzanie do Siedlec nowych marek.

Moim zdaniem jednak jedzenie z SUBWAYa nie jest warte żadnych pieniędzy. To po prostu znana marka, ale jakościowo tragedia.
      • karolcia_00 Re: Subway i Sphinx w Siedlcach! 30.11.11, 20:57
        a może Chłopskie Jadło?
      • ygd Re: Subway i Sphinx w Siedlcach! 01.12.11, 18:40
        Co jest konkretnie dla ciebie tą tragedią? Jak na moje, to składniki kanapek są smaczne, same bułki także. Poza tym składniki są zawsze świeże.
        Nie wiem tylko czy w Siedlcach znajdą się chętni do wykładania 20zł za dużą kanapkę typu Włoskie BMT.
        • niunianiu Re: Subway i Sphinx w Siedlcach! 01.12.11, 20:46
          no właśnie, bo porównując w palce lizać za 16 zł super zestaw popularny schabowy super frytki i np. gotowane warzywa albo za 12 zł obiad dnia też smaczny
          porównanie z paluszkami bo jakoś ostatnio aż 3 razy tam byłam i jakoś w głowie siedzi :)
    • tramwajsiedlecki Może coś innego? 30.11.11, 22:39
      > Jestem ciekawa co myślicie o otwarciu SUBWAY'a w Siedlcach? Lub SPHINX'a?

Jak już wiesz, Sphinx w Siedlcach już jest. Co by nie mówić, to jest rodzaj restauracji z obsługą kelnerską. Subway - to poprostu barek jak z zapiekankami.
      Pytanie: co chciałabyś uruchomić, restaurację czy barek?

Jeżeli mogę coś podpowiedzieć, to sugerowałbym lokalik w rodzaju:
      Canappka - www.canappka.pl/
      oferta cenowa: www.canappka.pl/index.php?mode=towary&action=main&menu=17&category=1
      (dla porównania ceny w Subway'u: royalsub.pl/products-page/kanapki-sandwicze)
      albo
      North Fish - northfish.pl/start

Jestem przekonany, że tego rodzaju oferty - kanapki, dania rybne - miałyby wzięcie.
      Ważne: lokalizacja przy głównych ciągach ulicznych w mieście lub tuż tuż.
      • efaster Re: Może coś innego? 30.11.11, 23:24
        Subway, jeśli ma powstać w Siedlcach to tylko (przynajmniej wg. mnie) i wyłącznie w galerii handlowej. Powód ?? Tylko taki obiekt "zagwarantuje" odpowiednią ilość potencjalnych klientów.

Cóż, jak kto woli (średnio) 6 zł za kawałek kanapki z palucha owszem ze smacznymi składnikami sosami, opakowany w papier firmowy ww. sieci. Tanio to nie jest.

A Sphinx mają swoją "kultową" propozycję Shoarma za 20 zł. i to przyciąga klientów.

Cóż spokojnie Siedlczanie (i okoliczni mieszkańcy) wszystkie te przybytki typu KFC czy BK Subway itp. prędzej czy później do grodu na Muchawką zawita. Ani to tanie ani to dobre.

North Fish jedzenie dobre, ale nie każdy lubi rybę w różnych postaciach.
        • kabramowska Re: Może coś innego? 01.12.11, 07:29
          Z SUBWAY to był taki "gorący, szybki pomysł" i chciałam właśnie zobaczyć co ludzie o tym sądzą. Sama też popieram po czasie zdanie, że relacja jakość-cena, nie koniecznie. Może za jakiś czas. Muszę się przejść po knajpach w Siedlcach i odczuć na własnej skórze jak to się przedstawia. Myślę teraz raczej nad restauracją, w fajnym amerykańskim klimacie. Spędziłam w Stanach jakiś czas i bardzo mi się tam podoba podejście do klientów i wystrój. Dobre jedzenie (nie mam tu na myśli frytek i burgerów tylko), przystępne ceny, fajne drinki... I kilka innych szczegółów zza oceanu, z którymi się nie spotykam w Polsce, a myślę, że byłyby miłym zaskoczeniem. Przede wszystkim coś troszkę innego od reszty, ale jednak w granicach akceptacji przez większość. Pożyjemy, zobaczymy :)
          • efaster Re: Może coś innego? 02.12.11, 12:02
            Tylko jakby to powiedzieć z "amerykańskich" "jedzeń" (że się tak wyrażę) to w Siedleckim społeczeństwie przyjmie się (znaczy się będą walić drzwiami i oknami nawet 24 h, ale w sumie też do czasu, bo im się w końcu przeje i znudzi) MC albo BK czy KFC w (jak np. Pruszkowie) samym "sercu miasta" na pl. Sikorskiego. Kolejki będą (jak za komuny stały) a ludzi będą stali. Po miesiącu czy dwóch się znudzą i entuzjazm spadnie. Nie mniej to chyba jedyne, co się w S. jako tako utrzyma.

Reszta cóż ....

Takie to mamy w S. i okolicach społeczeństwo. Mówię o ogóle społeczeństwa.
            • brat_szczepana Re: Może coś innego? 02.12.11, 14:49
              > z "amerykańskich" "jedzeń" (że się tak wyrażę) to w Siedleckim społeczeństwie przyjmie się

Bardzo w to wątpię. Autorka wątku, jak napisała, myśli raczej o restauracji niż o fastfood'ziarni. Różne McD, KFC, BK i inne zapychacze mają dosyć wąską klientelę, a "dania" należą raczej do drogich w porównaniu do tego, co w sobie wartościowego zawierają.

Gdybt autorka wątku była z Siedlec, albo przynajmniej w nich częściej bywała lub znała stąd ludzi, którzy chętnie chodzą do restauracji i chętnie płacą za dobre (!) jedzenie lub nawet gdyby poszperała na naszym form, to by dosyć szybko się zorientowała, że istnieje na lokalnym rynku dosyć spora nieobsadzona nisza - jedzenie włoskie.

Dowodem na popularność takiej kuchni była restauracja Senior Caffetano, w której gości nigdy nie brakowało (również tych z grubszym portfelem). Pamiętna reakcja na zamknięcie tego lokalu i na forum i w tzw. obiegu szeptanym - była jednoznaczna: tego będzie nam bardzo brakowało.
              Fakt, sukces przyszedł dzięki samemu właścicielowi, ale i także dzięki znakomitemu kucharzowi p. Krzysztofowi.
              Do dziś nikt nikt tej luki nie wypełnił!

Zatem droga autorko, jeżeli chcesz prowadzić lokal na poziomie i chcesz mieć gości gotowych wydać nieco więcej za dobry produkt, niż za hamburgero-frytko-oblanesosem amerykanizmy, pomyśl o czymś, za czym wielu siedlczan tęskni i na co na pewno nie pożałuje grosza.
              • kometa.pl Re: Może coś innego? 02.12.11, 19:40
                ccc ,cena czyni cuda w Siedlcach jest bardzo wąskie grono ludzi gotowych zapłacić za jedzenie większą kasę czego przykładem jest S.Caffetano knajpa splajtowała.gdyby tylko każdy z forumowiczów który się o niej pozytywnie wypowiada poszedł by do niej raz w tygodniu to biorąc pod uwagę te peany na jej temat była by do dziś.Ale prawda jest taka w Siedlcach sprzedaje się pizza ,kurczaki ,kebab reszta ma minimalny udział w rynku kolejny przykład to Caffe Teatralna gdzie zupa krem kosztuje 17 zł to knajpa świeci pustkami.Próżno nam aspirować do wielkiego świata ,ludzie mają niskie pobory,wiele osób pozostaje bez pracy a Ci co pieniądze mają nie mają czasu na bywanie gdyż są zajęci ich zarabianiem
              • przyjemny_gosc Re: Może coś innego? 03.12.11, 01:13
                > Dowodem na popularność takiej kuchni była restauracja Senior Caffetano, w które
                > j gości nigdy nie brakowało (również tych z grubszym portfelem). Pamiętna reakc
                > ja na zamknięcie tego lokalu i na forum i w tzw. obiegu szeptanym - była jednoz
                > naczna: tego będzie nam bardzo brakowało.

Skoro goście dopisywali, to dlaczego knajpa padła?
                • xfinlandia Re: Może coś innego? 03.12.11, 12:16
                  Wygląda na to że będę musiał się znów udać do Palce Lizać. Mi tam trochę nie pasowała sala "w korytarzu". Nie było zbyt wygodnie, no ale zobaczymy, bo szukam aktualnie knajpy na kolację przy piwku.
                  Kanapki typu Subwey raczej mnie nie pociągają.
                  Może zaryzykuje.. ale brakuje mi czegoś takiego jak Costa, Starbags
                  • muchawka Re: Może coś innego? 03.12.11, 18:23
                    > Skoro goście dopisywali, to dlaczego knajpa padła?

Widocznie nie wiesz, że knajpa nie padła. Rozpadło się stadło, które restaurację prowadziło
                    i zabrakło napędu. Część tandemu, która została w Siedlcach, nie bardzo jest w stanie poprowadzic taki biznes.
                    Osoba stanowiąca o dobrej jakości tego lokalu prowadzi nadal restaurację o tej samej nazwie i to z dużym sukcesem, tyle że w innym miejscu - www.caffettano.pl/

"Oryginalny" włoski założyciel wyjechał do Włoch, gdy jego dziecko osiągnęło wiek szkolny,
                    a lokal prowadził wspomniany wcześniej tandem.

Często tam bywałem i wielu moich znajomych. Pamiętam też chyba ostatni koncert p. Marka Somli i zespołu przed uwiędnięciem Signor Caffettano.

Gdyby zaistniał kolejny "włoch", będę stałym klientem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka