Dodaj do ulubionych

Podzielniki typ. KUNDO202k

01.04.12, 15:16
Może ktos mnie oświeci jak to jest z tymi podzielnikami? Pani z Energosystemu poinformowała mnie, że kazdego roku 1 stycznia podzielnik automatycznie się wyzerowuje.Wydaje mi się , że tak się nie dzieje, gdyż do poprzedniego wyniku ( już przeliczonego i zapłaconego ) dodaje się następne zużycie w/g którego wylicza się koszty zużycia i NIC się tam samo nie wyzerowuje. Czyli żadne oszczędzanie i przykręcanie zaworów się nie opłaca. Musi opłacać się jedynie Energosystemowi, a może to tylko moje widzimisię.?!
Obserwuj wątek
    • 2niki2 Re: Podzielniki typ. KUNDO202k 03.04.12, 09:01
      Art.45a- ustęp9.- Prawa Energetycznego mówi o tym że:-Zarzadca zapewnia ustalenie opłat w sposób odpowiadajacy zużyciu ciepła za ogrzewanie. a dzieje się tak ,że cena jednostkowa jest wysoka wynikajaca ze zużycia całego bloku, a póżniej przeliczana na metry. ( cyt.z Forum ogólnopolskiego)
      • 2niki2 Re: Podzielniki typ. KUNDO202k 03.04.12, 09:12
        Spółdzielnia pobiera ryczałtem , a Firma Energosystem swoje. Tylko w Spółdzielniach Mieszkaniowych sa podzielniki elektroniczne, we Wspólnotach natomiast - Liczniki zegarowe na każdym kaloryferze, tak jak liczniki na WC ( wodę ciepłą) , które rejestrują przepływ ciepłej wody do kaloryfera, czyli faktyczne zużycie .System przeliczania jednostek jest bardzo skomplikowany. Zużycie całego bloku mieszkalnego -ryczałt powinien być zgodny z fakturą z PEC-u za faktyczne zużycie ciepła w danym bloku.
        • 2niki2 Re: Podzielniki typ. KUNDO202k 03.04.12, 09:17
          Dopłaty wynikają z tego , że jedni oszczędzając zakręcaja kaloryfery, a inni nie i płaci się za zużycie całego bloku, a póżniej przelicza się na metry. KTO wie co to jest Współczynnik Wyrównawczy?
        • kerac32 Re: Podzielniki typ. KUNDO202k 03.04.12, 10:38
          we Wspólnotach natomiast - Li
          > czniki zegarowe na każdym kaloryferze, tak jak liczniki na WC ( wodę ciepłą)

Nie wiem jak jest w innych Wspólnotach, ale w tej, gdzie mieszkam nie ma żadnych liczników czy podzielników na grzejnikach. Każde mieszkanie wyposażone jest w jeden elektroniczny licznik ciepła, zamontowany na odgałęzieniu od głównego pionu, prowadzącym do danego lokalu. Być może podzielniki zamontowane na poszczególnych grzejnikach występują również we Wspólnotach, ale to raczej tych powstałych z wyodrębnienia pojedynczych bloków ze Spółdzielni Mieszkaniowej i to raczej tych starszych liczących obecnie co najmniej kilkanaście lat.
          Ponadto mamy jeszcze dodatkowo główny licznik w węźle ciepłowniczym, którego wskazania są podstawą do rozliczenia z PEC. Ewentualne różnice, wynikające z odczytów licznika głównego i sumy odczytów z liczników indywidualnych poszczególnych lokali, są rozliczane proporcjonalnie do udziałów we Wspólnocie danego bloku.
          • fajnababka2 Re: Podzielniki typ. KUNDO202k 03.04.12, 11:26
            Nie zeruje się na początku roku.Po odczycie przez energosystem nowe naliczanie zaczyna sie od zera,ale za chwile widoczny jest stan jednostek przed odczytem,tak aby można było sobie porównać zużycie do poprzedniego roku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka