Dodaj do ulubionych

Trwoga w parafii Św. Ducha

02.07.04, 17:33
W parafii pod wezwaniem Świętego Ducha zmieni sie proboszcz. Miejsce dotych-
czasowego proboszcza, księdza prałata Stefana Kornasa ma zająć ksiądz Kazi-
mierz Niemirka, ekonom diecezji siedleckiej. Parafianie nie chcą do tego
dopuścić. W liczącej ponad 13 tys. wiernych parafii zawrzało.

Na ile ich obawy są uzasadnione? Wierni z parafii Miłosierdzia Bożego przy
ulicy św. Faustyny bardzo sobie księdza Niemirkę chwalą i żałują jego
odejścia.

zs.eo.pl/apps/a/tekst.jsp?place=zw2_a_ListNews1&news_cat_id=2022&news_id=42329

Obserwuj wątek
    • Gość: simply Re: Trwoga w parafii Św. Ducha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.04, 20:06
      hmm... przeczytałem ten artykuł w ZS i czekam cierpliwie na rozwinięcie
      sprawy... po Siedlcach chodzą już słuchy, że ks. Niemirka (wspominany przez ZS
      walcownik ;)) proboszczem w parafii Ducha Św. już nie będzie...

Gdyby się to potwierdziło, pora zauważyć taką zależność: jeśli na temat zmian
      piszą siedleckie gazety, zmiany... się zmieniają ;) Podobnie przecież było w
      tamtym roku w Radiu Podlasie, kiedy Tygodnik Siedlecki napisał o zmianie na
      stanowisku dyrektora... Minęło już prawie 9 miesięcy, a zmiany nie ma...

Pzdr2all ;)
      • Gość: ARTOP Re: Trwoga w parafii Św. Ducha IP: *.sdl.vectranet.pl / 195.117.151.* 02.07.04, 21:04
        a mnie ciekawi kto nominował tego walcownika Pewnie tez jakis facet o podwójnej
        moralności O tempora o mores
    • Gość: Kubus P. Re: Trwoga w parafii Św. Ducha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.04, 15:16
      Ciekawe. Czyżby w Kurii (jak w komunie) niewygodnych i skompromitowanych (ks.
      Niemirka) odstawiało się na lepsze lub spokojniejsze stanowisko? A kto w takim
      razie zostanie ekonomem kurii?
    • Gość: antka Re: Trwoga w parafii Św. Ducha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 17:16
      Z tego, co mi wiadomo, proboszczem będzie dyrektor KRP, ks. Janusz Wolski...
      • Gość: Waldi Re: Trwoga w parafii Św. Ducha IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 05.07.04, 17:28
        Nie będzie.
        Od dwóch dni już jest.
        • tramwajsiedlecki Re: Trwoga w parafii Św. Ducha 05.07.04, 18:11
          Gratulacje dla ks. Wolskiego. Jakiś czas wcześniej był kandydatem na proboszcza
          Św. Stanisława.
          • Gość: Waldi Re: Trwoga w parafii Św. Ducha IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 05.07.04, 18:21
            Był kandydatem? Chyba dziennikarskim ... .
            Co do gratulacji, to znając parafię bym jeszcze wstrzymał.
            Raczej gratulować trzeba parafii proboszcza, a nie proboszczowi parafii... .
            • Gość: simply Re: Trwoga w parafii Św. Ducha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.04, 21:02
              Tak czy inaczej zależność na linii prasowe domniemania - rzeczywiste zmiany
              została potwierdzona ;) Jednak równanie ciągle ma dwie niewiadome:

- skoro ks. Janusz Wolski jest proboszczem w parafii Św. Ducha, to kto będzie
              dyrektorem KRP???

- jeśli ks. Kazimierz Niemirka nie został proboszczem ww. parafii, to czy
              będzie w ogóle brany pod uwagę w kolejnej turze zmian? Inaczej mówiąc -
              diecezjalny EKONOM zmieni się czy nie? ;)

Pzdr2all i udanych wakacji :)
              • emektb Re: Trwoga w parafii Św. Ducha 07.07.04, 00:17
                Jedno jest pewne tekst w zs strasznid rozłościł biskupa:) w piątek będzie ciąg
                dalszy:))

pozdrówka
                • Gość: Westwind Re: Trwoga w parafii Św. Ducha IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.04, 00:38
                  W tej złej wiadomości jest i dobra: biskup czyta ŻS. Może rzecznik prasowy
                  ks.Siedlanowski też?
                • emenemki Re: Trwoga w parafii Św. Ducha 07.07.04, 13:50
                  emektb napisał:

> Jedno jest pewne tekst w zs strasznid rozłościł biskupa:) w piątek będzie ciąg
                  > dalszy:))
                  No to super, udało się kogoś rozzłościć. Extra! Wkurzmy jeszcze kogoś! Do boju
                  dziennikarska braci!
                  A nuż widelec jeszcze ktoś się strasznie rozzłości i będziemy mieli nowy powód
                  do świętowania. A co!
                  Poza tymi złośliwościami jeszcze jeden kamyczek do ogródka niesamowicie
                  zadowolonego z siebie Pana Redaktora. Czy naprawdę wydaje Ci się, że objęcie
                  parafii odbywa się z dnia na dzień? Strasznie naiwny jesteś...
                  • emektb Re: Trwoga w parafii Św. Ducha 07.07.04, 19:28
                    A skąd ty wiesz, kiedy ja z siebie zadowolony jestem, a kiedy nie? I jedno jest
                    pewne - nie jestem naiwny, można powiedzieć antyklerykalny, ale broń boże
                    naiwny. I proszę bardzo nie ubliżaj mi w tak prymitywny sposób. Jeśli już
                    chcesz to robić, to trochę polotu nie zaszkodzi...
                    • tramwajsiedlecki Re: Trwoga w parafii Św. Ducha 07.07.04, 20:28
                      Chłopaki, chyba nie po to istnieją media, aby kogoś rozłaszczać, lecz by
                      informować obiektywnie o różnych wydarzeniach. Dziennikarz nie musi nikogo
                      drażnić, ma napisać prawdę, a ta może nie raz ostro rozłościć nie jednego.
                      Zresztą polityka kadrowa jest w każdej instytucji drażliwym tematem, w redakcji
                      gazety także.
                    • emenemki Re: Trwoga w parafii Św. Ducha 08.07.04, 11:28
                      emektb napisał:

> A skąd ty wiesz, kiedy ja z siebie zadowolony jestem, a kiedy nie?

Że pozwolę sobie zacytować:
                      > Jedno jest pewne tekst w zs strasznid rozłościł biskupa:) w piątek będzie ciąg
                      > dalszy:))

Te emotikony świadczą oczywiście o braku zadowolenia z siebie?

I jedno jest
                      >
                      > pewne - nie jestem naiwny, można powiedzieć antyklerykalny, ale broń boże
                      > naiwny. I proszę bardzo nie ubliżaj mi w tak prymitywny sposób. Jeśli już
                      > chcesz to robić, to trochę polotu nie zaszkodzi...

Nie było moim zamiarem ubliżanie Ci. Jeżeli tak to odebrałeś, to Twój problem...
                      Brak polotu, bez przesady...
                • singleman Re: Trwoga w parafii Św. Ducha 08.07.04, 17:41
                  hehehe- złość piękności szkodzi. Niech się biskup nie piekli :-))
                  • baaad Re: Trwoga w parafii Św. Ducha 09.07.04, 12:28
                    Ma w końcu większe powody do złości... Jak tu jeździć samochodem, gdy prawko
                    zabrali, nie? ;)
                    • muchawka Re: Trwoga w parafii Św. Ducha 09.07.04, 12:29
                      Czy musicie sobie dokładać na wątku, który z waszymi pogaduchami nie ma nis
                      wspólnego?
                      • baaad Re: Trwoga w parafii Św. Ducha 09.07.04, 12:33
                        Ależ ja wcale nikomu "nie dokładam". Stwierdziłem tylko, że biskup ma teraz
                        nieco więcej zmartwień... Ten sam biskup, który (jak niektórzy twierdzą)
                        wpłynął na wydanie studentom zakazu sprzedaży piwa przy minionych Jackonaliach.
                        Paradne, nieprawdaż?
                        • baaad Re: Trwoga w parafii Św. Ducha 09.07.04, 12:35
                          A uwaga niniejsza, jakby nie patrzeć z tematem zmian kadrowych w parafii nawet
                          licuje. Bo teraz ciekaw jestem w jakich okolicznościach podejmowane były takie
                          decyzje.
                          • muchawka Re: Trwoga w parafii Św. Ducha 09.07.04, 16:02
                            baaad napisał:

> A uwaga niniejsza, jakby nie patrzeć z tematem zmian kadrowych w parafii
                            nawet
                            > licuje. Bo teraz ciekaw jestem w jakich okolicznościach podejmowane były
                            takie
                            > decyzje.

Myślę, że w taki sam, jak w każdej organizacji "mundurowej". Zapada decyzja na
                            szczeblu dowodzenia. Wydany zostaje "rozkaz" odwołujący/powołujący i ....
                            wszystko jasne. Tak jest od bez mała dwóch tysięcy lat, jak na razie metoda się
                            sprawdza.
                            • Gość: Mjr Re: Trwoga w parafii Św. Ducha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.04, 19:23
                              > Zapada decyzja na
                              > szczeblu dowodzenia. Wydany zostaje "rozkaz" odwołujący/powołujący i ....
                              > wszystko jasne
                              No własnie wszystko jest jasno,odwołyawany wie kiedy i gdzie ma odejść,
                              wiadomo kto przejmuje jego obowiązki,nie robi się z tego specjalnej tajemnicy.
                              Zdaje się ze urzednicy w czarnych mundurkach strzega tego bardziej niz
                              planów operacujnych Układu Warszawskiego.Do konca nie wiadomo kto,gdzie kiedy...
                              Jakikolwiek przeciek powoduke natyhmiastową zmianę planów.
                              Czyż nie tak było ze wspomnianym wcześniej xsiedzem Wolskim?
                              Zdaje się że jesienią miał opuścić radio,po publikacji TS plany zmieniono.
                              A może radiowcy zdradzą nazwisko swojego nowego szefa,czy może jeszcze sami nie
                              wiedzą?
                              • Gość: simply Re: Trwoga w parafii Św. Ducha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.04, 16:27
                                W radiu chyba coś wiedzą... ;) ja wiem ale nie powiem - obiecałem dochować
                                tajemnicy, hehe...

A co to za MJR się dopytuje??? Wojskowy jakiś?...
                              • Gość: Waldi Re: Trwoga w parafii Św. Ducha IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 12.07.04, 08:37
                                Mam jedno pytanie? Czemu akurat ta prafia wywolala takie zinteresowanie
                                metodyka przeprowadzeania zmian nie tylko w naszej diecezji? Jakoś nie słyszę o
                                nowych proboszczach w Szpakach, Pilawie, ba nawet w Łukowie, a tylko w Duchu.
                                Co jest w tej parafii magicznego? Czy przypadkiem to zinteresowanie nie jest
                                inspirowane? Zwłaszcza, że na schwarz charakter wybrany został Ordynariusz.
                                Niech sie wreszcie ten manipulanrt ujawni ... .
                                • Gość: simply Re: Trwoga w parafii Św. Ducha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.04, 19:10
                                  Dlaczego Waldi myślisz, że to manipulacja? W końcu nie do każdej parafii
                                  TYPOWANO we wstępnych ustaleniach ks. Niemirkę ;) Przecież od tego wszystko się
                                  zaczęło...

Poza tym - mieszkańcom Siedlec nie w głowie pisanie o proboszczu w Szpakach -
                                  kogo to obchodzi? Przecież to forum SIEDLCE a nie Szpaki czy Wiśniew!

Pzdr2all ;)

• Gość: Waldi Re: Trwoga w parafii Św. Ducha IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 12.07.04, 20:13
                                    Bo mam nieodparte wrażenie, że nie chodzi o to by złapać króliczka lecz gonić
                                    go ... Ciekaw jestem kto inspiruje te zaangażowane teksty. Ostatecznie juz trzy
                                    razy chodziła po miescie plotka o zmianie w Bożym Ciele i jakoś o tym nikt nie
                                    pisał, a co do ks. Niemirki to odsyłam do opinii jego parafian, zaskakująco dla
                                    głoszonych tez przychylnych. Wbrew tezie jego mentora i ex-przyjaciela.
                                    • muchawka Re: Trwoga w parafii Św. Ducha 12.07.04, 21:26
                                      Odpowiedź jest bardziej prosta niż sądzisz, przynajmniej gdy chodzi o
                                      rozpoczęcie wątku. Poprostu artykuł ten istnieje w wersji elektronicznej ŻS
                                      i dlatego można było porozmawiac o nim na forum. Ani w TS, ani ŻS, ani w PEK-u
                                      w wersji elektronicznej nic nie napisano o Szpakach lub Łukowie. Kiedyś istniał
                                      portal.idt.pl, na którym pewnie by się takie wiadomosci znalazły i mogły ew.
                                      zachęcić do dyskusji.

Na marginesie, nasze lokalne media traktują swoje elektronine wersje baaaardzo
                                      oszczędnie zamieszczając tam jedynie wybiórcze publikacje. Wersji on-line brak.
                                      • emektb A pewnie, że manipulacja 13.07.04, 00:17
                                        Jesteśmy świadkami kolejnej, przebrzydłej i oczywiście niemoralnej manipulacji
                                        towarzysza myrchy-szmaciaka. Jej inspiratorami są na pewno cykliści, komuniści,
                                        masoni, no i pewnie Żydzi. Tym razem ofiarą spisku padł biskup!!! Czy towarzysz
                                        nie ma już żadnych świętości? Kto teraz? Kogo zechce jeszcze opluć?
                                        • singleman Re: A pewnie, że manipulacja 13.07.04, 02:08
                                          Biskupa kochac nie musze. Do Kosciola chodze. Na tace nie daje- bo nie mam
                                          ochoty by moja kasa szla na wodzie panienki i chlopczykow. Bog jest Bogiem. A
                                          ksiadz- teraz to juz zawod. I tyle. Tylko zastepy "babc w moherowych
                                          berecikach" nadal wierza, ze ksiadz to od razu swiety.
                                          A co do Biskupa siedleckiego: w pewnym gronie - byli nauczyciele i inni
                                          powiedziaL; "Prosze cicho, prosze sluchac! To ja biskup siedlecki to mowie." A
                                          mow sonbie chlopie, mow. Panisko jestes:-) Buziaki dla Was wszystkich
                                        • Gość: Gość Re: A pewnie, że manipulacja IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 13.07.04, 07:01
                                          >Jej inspiratorami są na pewno cykliści, komuniści,
                                          > masoni, no i pewnie Żydzi.
                                          Zapomniałeś o trockistach i zaplutych karłach reakcji.
                                          • Gość: polityk Re: A pewnie, że manipulacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.04, 11:26
                                            to co się wyrabia w polskim kościele katolickim można określić tylko jednym
                                            sformułowaniem "dno i siedem metrów mułu" mam nadzieję, że ten system wkrótce
                                            upadnie na ryj i to z wielkim hukiem
                                            • emenemki Re: A pewnie, że manipulacja 13.07.04, 11:37
                                              Gość portalu: polityk napisał(a):

> to co się wyrabia w polskim kościele katolickim można określić tylko jednym
                                              > sformułowaniem "dno i siedem metrów mułu" mam nadzieję, że ten system wkrótce
                                              > upadnie na ryj i to z wielkim hukiem

Problem w tym, że upadając pociągnie za sobą całą masą porządnych inicjatyw,
                                              jak chociażby Caritas. Ciekawe kto wtedy zajmie się tą całą biedotą, bo
                                              przecież nie państwo, ani nawet Owsiak.
                                              Zauważamy błędy Kościoła, no i nie ma się czemu dziwić. W końcu od tej
                                              instytucji wymagamy najwięcej. Z drugiej jednak strony nie popadajmy w
                                              przesadę, nie wszystko jest takie złe jak się nieraz maluje.
                                              • Gość: Waldi Re: A pewnie, że manipulacja IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 13.07.04, 13:25
                                                To co mnie bawi to zatroskane kilku szanownych kolegów o los koscioła i
                                                jednoczesne deklaracje antykościelności, antyklerykalizmu czy tez typowego
                                                konsumpcjonizmu religijnego czyli chodzę do kościoła, ale się nie identyfikuję.
                                                Stąd pytnie o motywy publikacji. Nie widzę w niej manipulacji cyklistów, czy
                                                złej woli autorów (normalne, że mamy wolność mediów), ale wymieniane w
                                                materiałach fakty i opine świoadczą, że informacje pochodzą z bardzo dobrze
                                                zorientowanych źródeł, których istnienie jest faktycznym problemem polskiego
                                                koscioła, w którym zapomina się, że biskup ma prawo do dysponowanie osobami
                                                kapłanow według własnego uznania. Pełnia władzy to również pełnia
                                                odpowiedzialności, o czym niektórzy kapłani zdają się zapomionac oczekujac od
                                                biskupa wyłacznie parasola. Od 2000 lat Kościół stroni od demokracji a czym ona
                                                się kończy można zobaczyć choćby w Austrii. A żeby było juz tak konkretnie to
                                                gdyby sie ktoś pytał to nie mam osobiscie problemów z przyznaniem sie do swej
                                                wiary, poczucia odpowiedzialności za mój kościół i uznania władzy jaką w nim ma
                                                biskup, czy papież. Wkurzają mnie wyłacznie ci księża którzy najpierw składają
                                                sluby, odnawiaja je co roku a potem lataja po domach i skarżą się jak im jest
                                                pod wiatr i górkę. Jeśli nie pasują zasady, to zdaje się nikt nikogo na siłe
                                                nie trzyma, jest tyle pieknych wyznań i religii, można też zostać ateistą.
                                                • Gość: Mjr Re: A pewnie, że manipulacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.04, 14:44
                                                  Oho,następny obrońca koscioła się znalazł.
                                                  Ciekawe czy tym dobrze poinformowanym xródłem
                                                  ni jesteś przytpadkiem Ty?
                                                  Sugerujesz że dużo wiesz,probujesz robic jakieś
                                                  aluzje,czyżbyś czerpał wiedzę usamych korzeni?
                                                  • Gość: Waldi Re: A pewnie, że manipulacja IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 13.07.04, 18:20
                                                    Czyżby jakis problem majorze?
                                                    Nie atakuję nikogo.
                                                    Każdy ma prawo do poglądów i manifestacji swoich przekonań.
                                                    Jeśli uderzyłem w stół, to idź poskarzyć się swojej mamie.
                                            • Gość: Słuchacz Re: A pewnie, że manipulacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.04, 18:11

> to co się wyrabia w polskim kościele katolickim można określić tylko jednym
                                              > sformułowaniem "dno i siedem metrów mułu" mam nadzieję, że ten system wkrótce
                                              > upadnie na ryj i to z wielkim hukiem
                                              no to twojego czekania na koniec Koścoła nie będzie końca. Ale nie martw się
                                              jest jeszcze wielu takich jak Ty ignorantów.
                                              • Gość: polityk Re: A pewnie, że manipulacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.04, 19:06
                                                oj drażliwy dla niektórych temat, drażliwy, a może to jest tak, jak z rządem
                                                popierają go ci, kórzy z tego układu czerpią osobiste korzyści np. majątkowe i
                                                nie widzą patologii, ja dostrzegam zarówno uczciwych księży jak i godne
                                                naśladowania działania, ale niestety nie jest tego za dużo,
                                                popatrzmy czym ci biedni księżą muszą jeździć...
                                                • Gość: Waldi na tacę czy na podatek IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 13.07.04, 20:02
                                                  Co by nie powiedziec to daleko tym autom do polityków, urzedników, radnych ...
                                                  und andere służącym za nasze niedobrowolnie oddawane pieniązki. Na kościół daję
                                                  gdy chcę i ilę chcę, z podatkami juz takio nie jest a i tak mam wrazenie, że
                                                  lepiej inwestuje w kościół niz w państwo i samorząd.
                                                • emenemki Re: A pewnie, że manipulacja 13.07.04, 20:28

> a może to jest tak, jak z rządem
                                                  > popierają go ci, kórzy z tego układu czerpią osobiste korzyści np. majątkowe
                                                  i

Majątkowych to może nie, ale masz rację - popieram kościół, bo czerpię z tego
                                                  korzyści, duchowe np. A to jest dla mnie trochę więcej warte niż pełny portfel.

> ja dostrzegam zarówno uczciwych księży jak i godne
                                                  > naśladowania działania, ale niestety nie jest tego za dużo,

A może po prostu niedużo widać? Wychodząc z takiego jak Ty założenia trzeba
                                                  powiedzieć, że na całym świecie trwa wojna, bo cały czas pokazują ją w
                                                  wiadomościach (Irak). Tymczasem wcale tak nie jest, a pokoju i szczęścia nikt
                                                  nie pokarze, bo i po co (w domyśle: kto to będzie oglądał?)

> popatrzmy czym ci biedni księżą muszą jeździć...

No właśnie... Muszą? Tu jestem w stanie zgodzić się z Tobą, że pieniądze, które
                                                  przeznaczamy na tzw. tacę mogłyby być spożytkowane w jakiś lepszy sposób, ale
                                                  daleki jestem od osądzania. Może oni (księża) potrzebują dobrych samochodów?
                                                  Nie wiem, nie wypowiadam się.

Znam kilku księży, jednych lepszych, innych gorszych. Wiem jedno, nie osądzajmy
                                                  całego stanu, przez pryzmat jednostek.
                                                  • Gość: artop Re: A pewnie, że manipulacja IP: *.sdl.vectranet.pl / 195.117.151.* 13.07.04, 20:50
                                                    Wracając do konkretów.Kiedy biskup odwołuje proboszcza z tzw partyzanta to nie
                                                    jest dobrze zwłaszcza że odwołany należy do nielicznej grupy księży z
                                                    powołania.Jeżeli w to miejsce proponuje aferzystę to nie wiem czy jest tylko
                                                    nieświadomy czy może należy do tego układu.A wracając do pirwotnego tekstu są
                                                    też wierni z parafii Niemirki którzy mają odmienne zdanie co do jego
                                                    świętości.Usunięcie Niemirki z kleru to minimum co Kościół powinien zrobić by
                                                    dbać o swoje dobre imię i by wierni mieli przekonanie że jest jakaś dziedzina
                                                    życia której nie drąży patologia
                                      • Gość: Igrek Na marginesie IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 13.07.04, 20:34
                                        > nasze lokalne media traktują swoje elektronine wersje baaaardzo
                                        oszczędnie zamieszczając tam jedynie wybiórcze publikacje. Wersji on-line brak.

Daj tym mediom pieniądze, etaty i zastepy e-czytelników gotowe opłacać
                                        subskrypcję wersji on-line (jak w przypadku np. Rzeczpospolitej), kolego! Na
                                        razie dla pism o maksymalnie kilkunastotysięcznej sprzedaży wersje
                                        elektroniczne to ciekawostka, bonusik "przy okazji" oraz lekka promocja. Na
                                        pewno każde z nich marzy, by posiadać profesjonalną stronę, ale chyba na
                                        marzeniach muszą poprzestać.
                                        Skoro użyłeś wyrażenia "lokalne media", warto zauważyć, że najlepszą pod
                                        względem technicznym i szybkości uaktualniania wersję elektroniczną ma Radio
                                        Podlasie. Gorzej ze stroną merytoryczną, ale to nie zarzut, bo trudno
                                        porównywać ich z portalem Zetki, gdzie są świeżo przepisane wywiady itp.
                                        Aha - na marginesie marginesu :) - wyrażenie "wybiórcze publikacje" sugeruje,
                                        że poszczególne publikacje mają charakter wybiórczy (czyli nieobiektywny i
                                        nierzetelny dziennikarsko), chociaż, jak rozumiem, Tobie chodziło o to, że na
                                        stronach lokalnych mediów prezentowane sa WYBRANE (a więc po prostu nie
                                        wszystkie) artykuły. Czasem warto znać znaczenie używanych przez siebie wyrazów.
                                        Pozdrawiam.
    • singleman Re: Trwoga w parafii Św. Ducha 14.07.04, 16:19
      Troche prawdy.
      Mam kumpla . Jest Ksiedzerm . Pracduje w jednej z warszawskich parafii. I w
      kurii. Mieszka w swoim mieszkaniu ze swoim facetem. Od 5 lat. Sa para. Biskup o
      ty7m wie. Jeast ok. Sekretarz owego biskupa biega po pedalskich saunach. I ja
      mam dawac kase na .kosciół??????. Spoko. Poczekam. Powinni zniesc celibat. Moz
      dobry znajomy - śp. Bp Jan Chraperk zawsze mówił" wiecie czym różni sie
      plebania katolicka od prtestanckiej?? T protestanckiej pieluchy susza sie
      przxed plebania, w katolickiej za plebania. Trafne. Gratulacje dla ks. JUasia
      Wolskiego. Jasiu- nie zapomnij o lakierze, bo sie fryzurka rozwieje:-))
      • emektb Re: Trwoga w parafii Św. Ducha 14.07.04, 18:51
        Dziękuję za choć odrobinę zrozumienia otaczającej rzeczywistości. Gorące
        pozdrowienia dla Igreka, Singelmana i Artopa i innych oczywiście:) Nie znam
        was niestety, ale szczerze tego żałuję. Dawno nie było na tym forum tylu
        szczerych i życiowych wypowiedzi bez owijania w fałszywą pruderię. Jeszcze raz
        dzięki.
    • Gość: Zrozpaczony Forest Re: Trwoga w parafii Św. Ducha IP: 195.117.240.* 14.07.04, 21:34
      Jak głosi wieść, nowym ekonomem diecezji zostanie ksiądz "Harleyowiec", znany
      wszystkim jako ksiądz...Sławomir Kapitan. Ta funkcja jest chyba odpowiednia,
      gdyż w posłudze wykazał sie jako ksiadz-nowator...ewangelizujący studentów/-
      ki!!! na motorze. Czym wzbudził powszechny zachwyt i uwielbienie...szczególnie
      żeńskiej części.Dlatego nastapiła ogólna rozpacz z powodu jego odejscia:(!Mam
      nadzieje, że ta "metoda duszpasterska" pomoże w dalszej posłudze w diecezji.
      Życzę wielu sukcesów na nowym stanowisku!Oby jak najwięcej księży siadło na
      motory!Hej!!!
      • razowiec Re: Trwoga w parafii Św. Ducha 14.07.04, 23:37
        Ks. Wolski też ma sportową osobowość, w czasach studenckich był w kadrze Pogoni.
        Na pewno będzie godnym następcą ks. Kornasa.
      • Gość: Mjr Re: Trwoga w parafii Św. Ducha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.04, 09:33
        > Jak głosi wieść, nowym ekonomem diecezji zostanie ksiądz "Harleyowiec", znany
        > wszystkim jako ksiądz...Sławomir Kapitan.

Wieść głupstwa głosi.

• Gość: Zrozpaczony Forest Re: Trwoga w parafii Św. Ducha IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 15.07.04, 11:29
          A skąd wiesz że to głupstwa...z tego co mi wiadomo jest to więcej niz
          prawdopodobne. Bo chyba bp nie chce sie ośmieszyc pozostawiając ks Kapitana
          stanowisku duszpasterza...Chociaż z drugiej strony... czemu nie! DA sie
          powiekszy o kolejna rzeszę zauroczonych panieniek...Ale co tam grunt to
          frekwencja w sprawozdaniu dla biskupa. Szkoda tylko że po jego kierownictwie
          tak wielu młodych ludzi jest zwichniętych emocjonalnie. Ale podobno to tez
          potrzebne.. tylko do czego?!
          • Gość: Mjr Re: Trwoga w parafii Św. Ducha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.04, 14:08
            >Chociaż z drugiej strony... czemu nie!
            No to zacznijmy z drugiej strony.Czym jest przejscie
            Niemirki z polozonej na uboczu parafii do dużej,eksponowanej:
            a)kara
            b)nagrodą
            c)rekompensatą z autratę stanowiska ekonoma
            Parafię dostał ktoś inny,zostało po nim wolne miejsce.
            Kandydat jest(Niemirka-zakładając że nie wybrałeś "a")
            No to dalej rozstrzygnij sam:
            w radiu nadal jest wolny stolec
            a)Niemirka był ekonomem,nie był dyrektorem
            b)Kapitan był dyrektorem,nie był ekonomem
            c)mnie osobiście obchodzi to tyle co
            zeszloroczny snieg
            I nie mów że dwa razy nie wchodzi się do twej samej wody.
            Wystarczy że wieczoren nie spuscisz wody z wanny.
            Rano wejdziesz do tej samej,fakt że brudnej ale
            niektórym to nie przeszkadzxa.
            • Gość: Zrozpaczony Forest Re: Trwoga w parafii Św. Ducha IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 15.07.04, 14:24
              Nie wiem o co Ci chodzi z ta wodą.. ale jak sie domyslam co niektórzy chcieliby
              by ks. S.K. został dyrektorem radia KRP...Czemu nie! Moze tam sie na prawde
              sprawdzi...bo jako duśpasterz dał plame..
              • Gość: Mjr Re: Trwoga w parafii Św. Ducha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.04, 14:48
                Nie wiem czy niektórzy chcieliby.
                Mnie wychodzi że może być,a czy będzie...
                Nie moja to sprawa.
    • Gość: Kubuś P. Re: Trwoga w parafii Św. Ducha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.04, 10:39
      NO,no ciekawie się rozwinął ten wątek. Może trochę więcej informacji o
      siedleckich księżach... a forum siedleckie będzie cennym żródłem tematów dla
      tygodnika Fakty i Mity, oczywiście bez względu na to co jest faktem a co mitem.
      • singleman Re: Trwoga w parafii Św. Ducha 19.07.04, 20:28
        Witam!
        Moj kolega- to tem co jest ksiedzem i pracuje w warszawskiej kurii u glempa
        mowi tak: słuchaj: niesczesciem poweszechnym jest to, ze ludzie postrzegaja
        ksiedza jako prawie swietego. I taki alumn, potem kleryk zamkniety w
        seminarium, po jego opuszczeniu zderza sie z brutalna codziennoscia: zycie nie
        jest swiete. Ksiezmaja swoje domy- nie wszyscy- , swoje kobiety lub facetow-
        nie wszyscy-. Pracuja, zasrabiaja na zycie. Ci mlodzi doznaja szoku. Nikt ich
        do tego i na to nie przygotowal. Oni wierza w misje- pojde do ludzi, bede im
        poslugiwal - a oni- lud ow nja to czeka. Potem okazuje sie, ze lud ów wcale tak
        bardzo nie czeka, ze... itd. itd. Chore to jest. bp Chrapek zawsze opowiadal
        taki dowcip: " wiecie, czym rożni sie nplebania ewangelicka od
        rzymskokatolicjej?- tam pieluchy wisza na sznurakach przed plebania, a w
        rzymskoklatolickiej - za plebania". Cos w tym dowcipie jest. Sa ksieza, ktorzy
        kieruja sie hmmm... powolaniem. Sa tez tacy- zeecydowana wiekszosc, dla
        kitorych to normalny zawod jak ksiegowy, sklepikarz,itp.. Zycie. I niew
        wymagajcie od ksiezy swietosci. To ludzie. Jaki jest "walcownik" Niemirka??-
        Nie znam faceta, ale pewnie uprawia swohju zawod i stara sie zarobic kase. A
        Jasio Wolski? On taki troche bezplciowy. No i ten lakier na wloskach hehehe-
        Kiedys kupowal w sokolowskim PEWEXIE. Dawne dzieje. Mam kolegow ksiezy, - fajni
        ludzie. Nor,malni. I mkowia mi: stary- nie biegaj z jkazda duperela do
        spowiedzi. Bo bp. - teraz juz arrcybiskup Głódź- zwany Głódziową- lubi chyba
        wojskowych ministrantów-... :-) też nie biega. A tego popija za to. Prawie
        alkoholizm. I co? Arcy został!. Kosciół to po prostu firma. Calle szceście , że
        jest jeszce dobry Pan, Stworca Nasz... Pozdrawiam.
        Ps. A na tace nie daje. Wole wspierac bezdomnych np. z Żerania. Maja swoj
        honor... Pozdrawiam. W wczoraj właśnie bylem w Siedlcach. Poogladalem miasto.
        I św. Ducha nawiewdziłem..... Buziaki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka