Dodaj do ulubionych

Nowa oferta Vectry dla SSM

04.01.13, 06:36
Z gazetki "Między nami Spółdzielcami" ze stycznia 2013, dowiaduję się, że:

"Od 1 stycznia 2013 za pośrednictwem sieci kablowej Vectry będzie można odbierać programy naziemnej telewizji cyfrowej. Każdy mieszkaniec bloków za opłatą 6 zł/mc plus jednorazowa opłata za dekoder 29 zł (SD) i 49 zł (HD) będzie mógł odbierać sygnały programów TV. Po podpisaniu umowy z Vectrą nie będzie pobierana opłata 5,5 zł w czynszu. Więcej informacji można uzyskać w biurze obsługi klienta przy ul. Piłsudskiego 9 (budynek "Chester")."

Ciekawi mnie, czy ktoś już się pytał o konkrety, bo wychodzi na to, że Vectra daje ofertę dostępu do bezpłatnych kanałów pobierając opłatę 6 zł. Biorąc nawet pod uwagę, że koszt jednorazowy zamontowania sobie na balkonie anteny i kupna dekodera na własną rękę jest wyższy, niż te 49 zł, to budzi we mnie wielki sprzeciw fakt, że Vectra chce pobierać opłatę za dostęp do kanałów, które są bezpłatne. Chyba, że do pakietu bezpłatnych kanałów dorzuca jeszcze jakieś dodatkowe, np. TVN24 w co szczerze wątpię.

Ciekawi mnie też na jaki okres czasu trzeba podpisać z nimi umowę.

Jakby więc ktoś uzyskał szersze informacje w BOKu Vectry, to poproszę o relację :)
Obserwuj wątek
    • dirt_black Re: Nowa oferta Vectry dla SSM 04.01.13, 09:44
      reasumując ... nie wezmą 5,5 zł tylko 6,0 zł dobre.

Według Ustawy SSM MA OBOWIĄZEK zapewnić mieszkańcom darmowy odbiór programów naziemnych !!!! Dlaczego za to chcą obciążać mieszkańców ? Dlaczego mają płacić za coś co jest DARMOWE ? Było nie likwidować anten ...

Ludzie nie dajcie się robić w h....
      • neutron6 Re: Nowa oferta Vectry dla SSM 04.01.13, 21:29
        dirt_black. Przeczytaj ustawę ze zrozumieniem i dopiero zacznij dyskutować. Czasy, że coś Ci się należało za darmo już były i nie wrócą. Pozdrawiam.
    • scanik21 Re: Nowa oferta Vectry dla SSM 04.01.13, 11:24
      Antena na balkonie odbiór idealny , i nie mam zamiaru podpisywać żadnych umów . dekoder sam kupiłem ----lista kanałów
      1-tvp1 ,tvp2 ( hd ) polsat ,tvn ,tvn7 , eska ,polsat sport newes ,tv6 ,tv4,puls ,puls2, ,tv historia ,tvp polonia ,tvp kultura ,tvp info,polo tv ,ttv, atm rozrywka .
      Na dniach tvp dokument , tvp rozrywka , kanał dla dzieci .
    • hcemis Re: Nowa oferta Vectry dla SSM 04.01.13, 14:00
      Instalacje antenowe (własność mieszkańców nie SSM) zostałe z "premedtacją" zdemontowane
      jak pisała poprzednia z-ca Prezesa inż. ........
      Mam to pismo. W tym czasie TS też o tym pisał.
      Sam Prezes w tym czasie nadzorował budowę wieży do internetu z firmą z Mińsaka. Wieża stanęła na wieżowcu ul. Młynarskiej.
      Zdemontowanie instalacji antenowych było na rękę i za jego wiedzą.
      Teraz Panie prezesie trzeba to odbudować, a ni wdawać się ponownie w niejasne układy z Vektrą.
    • dirt_black Re: Nowa oferta Vectry dla SSM 04.01.13, 16:04
      dlaczego SSM odrzuca współpracę z innymi operatorami którzy chcą świadczyć swoje usługi TV w blokach ?

dlaczego trwa konspiracja z Vectrą ?
      • avepawcio666 Re: Nowa oferta Vectry dla SSM 04.01.13, 18:53
        " Po podpisaniu umowy z Vectrą nie będzie pobierana opłata 5,5 zł w czynszu. "

Czy to są jakieś kpiny ? Mam płacić za coś co jest za darmo ? Wcześniej była opłata za konserwację anteny której nie było ( ja osobiście już od dawna nie mam tej opłaty wliczonej w czynsz po wysłaniu odpowiedniego pisma do zarządcy bloku) a teraz będzie trzeba płacić za coś co jest za darmochę. Nie dajcie się rolować tym naciągaczom. Lepiej zamontować sobie antenę samemu i cieszyć się z DVBT za darmo a nie pchać kabzę komuś kto konspiruje z SSM. Czy ktoś w końcu zakończy ten układ ?
        • hyperactive1 Re: Nowa oferta Vectry dla SSM 04.01.13, 21:48
          Faktyczie, SSM do spółki z Vectrą najwyraźniej szukają jeleni. Dekoder HD z nagrywarką można kupić już za 80zł, do tego antena zewnętrzna, ok. 40 zł. Za 120zł mamy własny zestaw do odbioru cyfrowej telewizji naziemnej, do którego nie dokładamy juz ani złotówki i który w razie np. przesiadki na platformę cyfrową, możemy spokojnie sprzedać na Allegro. Chyba, że wolimy zapłacić Vectrze 121 zł (roczny koszt abonamentu za bezpłatne kanały + 49 zł dekoder HD), plus w kolejnych latach płacić za coś, co mielibyśmy za free.
      • neutron6 Re: Nowa oferta Vectry dla SSM 04.01.13, 21:33
        dirt_bleck z tego co wiem to SSM z nikim nie odrzuciła współpracy, wręcz przeciwnie, pozwala i innym np Domtel i jeszcze ktoś, ale zapomniałem.
        • neutron6 Re: Nowa oferta Vectry dla SSM 04.01.13, 21:37
          I jeszcze jedno. Z tego co rozmawiałem i usłyszałem, to oferta jest dla wszystkich do których dociera sygnał Vektry a nie tylko dla SSM
    • asaj1 Re: Nowa oferta Vectry dla SSM 05.01.13, 09:28
      17.06.2013 wyłącznie naziemnej tv , Nie macie się co martwić i tak Vectra włączy już raz zapłaciła 1 mil kary , nie dać się naciągnąć na ich warunki
      Płacisz 5.50 zł za konserwacje
      Płacisz abonament
      Vectra nie ma prawa pozbawiać cię do oglądania ( bezpłatnej tv naziemnej ) , masz TV z mpg4 lub kupisz sobie sam DVBt , podpinasz pod kabelek ( gniazdko ) ma działać .
      Nad nimi jest jeszcze KRRiTV - skargi i zażalenia ( pisać e-mailem ) czytać rozporządzenie .
      po drugie jest to też problem SSM
      Jeżeli w bloku programy telewizyjne dostępne są za pośrednictwem operatorów sieci kablowych, wówczas – zgodnie z ustawą – operator ma obowiązek bez żadnych dodatkowych opłat udostępnić wszystkim mieszkańcom bloku podstawowe kanały telewizji publicznej: TVP1, TVP2, TVP Info wraz z pasmem regionalnym oraz kanały komercyjne: TVN, Polsat, TV4 oraz TV Puls oraz wszystkie kanały dostępne na Multipleksie w cyfrowej jakości. Z „gniazdka w ścianie” te kanały powinny też trafiać do osób, które nie mają podpisanej żadnej umowy z operatorem kablowym. Operator sieci kablowej za dodatkową opłatą może udostępniać mieszkańcom również inne kanały telewizji naziemnej bądź satelitarnej
      Wnioski i skargi pisać o braku możliwości oglądania naziemnej Tv cyfrowej ( jest podany e-meil)
      • boggins Re: Nowa oferta Vectry dla SSM 05.01.13, 09:46
        czyli mam tv z mpeg-4, mam kablówkę z vectry, antena jest na dachu bloku i oni mi mają za darmo umożliwić korzystanie z tv cyfrowej, bez żadnych dodatkowych opłat?
        • wacek41.2 Re: Nowa oferta Vectry dla SSM 05.01.13, 11:40
          "Jeżeli w bloku programy TV dostępne s a za pośrednictwem sieci kablowych, wówczas zgodnie z ustawą operator ma obowiązek bez żadnych dodatkowych opłat udostępnić wszystkim mieszkańcom bloku podstawowe kanały TV publicznej: TVP1, TVP2, TVP info oraz kanały komercyjne TVN, Polsat, TV4 i TV Puls w jakości cyfrowej. Z "gniazdka" w ścianie te kanały powinny trafić też do osób, które nie mają podpisanej umowy z operatorem kablowym. Operator sieci kablowej za dodatkową opłatą może udostępnić mieszkańcom również inne kanały TV naziemnej bądź satelitarnej" Tyle wynika z ustawy. Nie róbcie ludziom wody z mózgu, że wszystko muszą dostać za darmo. Jak ktoś już napisał za darmo to już było. Zresztą od początku istnienia i w spółdzielniach i wspólnotach opłaty za instalacje były w czynszach co miesiąc tzw AZART. (dziś w spółdzielni 5,5/m-c, a we wspólnotach chyba 6zł/m-c) czyli nigdy nie było za darmo.
          • scanik21 Re: Nowa oferta Vectry dla SSM 05.01.13, 12:09
            wacek41.2 napisał:

> "Jeżeli w bloku programy TV dostępne s a za pośrednictwem sieci kablowych, wówc
            > zas zgodnie z ustawą operator ma obowiązek bez żadnych dodatkowych opłat udostę
            > pnić wszystkim mieszkańcom bloku podstawowe kanały TV publicznej: TVP1, TVP2, T
            > VP info oraz kanały komercyjne TVN, Polsat, TV4 i TV Puls w jakości cyfrowej. Z
            > "gniazdka" w ścianie te kanały powinny trafić też do osób, które nie mają podp
            > isanej umowy z operatorem kablowym. Operator sieci kablowej za dodatkową opłatą
            > może udostępnić mieszkańcom również inne kanały TV naziemnej bądź satelitarnej
            > " Tyle wynika z ustawy. Nie róbcie ludziom wody z mózgu, że wszystko muszą dost
            > ać za darmo. Jak ktoś już napisał za darmo to już było. Zresztą od początku ist
            > nienia i w spółdzielniach i wspólnotach opłaty za instalacje były w czynszach c
            > o miesiąc tzw AZART. (dziś w spółdzielni 5,5/m-c, a we wspólnotach chyba 6zł/m-
            > c) czyli nigdy nie było za darmo.
            Wacek czytaj ze zrozumieniem : w 5.50 zł masz dostać w kabel kanały naziemne ( vectra chce dodatkowych opłat za te kanały ) oraz blokuje dostęp do tych kanałów , płacisz abonament +5.50 zł .
            • wacek41.2 Re: Nowa oferta Vectry dla SSM 05.01.13, 13:23
              scanik21. Vectra nic nie chce tylko oferuje, a za 5,5zł SSM i PUK a wspólnoty za 6zł/m-c Vektra dostarcza już od dawna programy zgodnie z ustawą w tzw pakiecie stalowym. I kto nie chce skorzystać z oferty to dalej będzie miał za 5,5 i za 6 zł programy TVP1,2,3, TV4, TV Puls, TVN, Polsat. Takie informacje uzyskałem w Vektrze. O co więc chodzi?
              • przyjemny_gosc Re: Nowa oferta Vectry dla SSM 05.01.13, 15:32
                Skoro już teraz jest 5,5 zł w SSM, to po co proponować abonament za 6 zł z tymi samymi kanałami?

Odpowiedź jest prosta - dla dekodera. Dekoder jak ktoś zauważył kosztuje ok. 80-100 zł. Vectra sprzedaje go za 49 zł, czyli za połowę ceny, ale odbija sobie to abonamentem 6 zł za coś, co jest darmowe. W ten sposób w ciągu roku odbierze sobie pieniądze za dekoder, a później już tylko zarabia.

Sądzę, że nie byłoby pretensji, gdyby Vectra w pakiecie stalowym oferowała więcej kanałów niż Naziemna Telewizja Cyfrowa i pobierała za to np. 8-10 zł + dekoder. Wtedy pobieranie opłaty ma sens.

Dla mieszkańca SSM lepiej postawić własną antenę i ewentualnie dokupić dekoder (a osoby, które mają nowsze TV nawet nie muszą tego robić).
                • wacek41.2 Re: Nowa oferta Vectry dla SSM 05.01.13, 17:18
                  przyjemny_gość. A no po to, że teraz za 5,5 zł masz 7 kanałów a za 6zł będziesz mógł mieć wszystkie z "naziemnej" TC
                  • jamaica77 Re: Nowa oferta Vectry dla SSM 05.01.13, 18:05
                    No właśnie, najgorsze że wiele nieświadomych ludzi da się skusić na tą niebywałą okazję i będzie płaciło co miesiąc 6 zł za coś co mają za darmo.
                    • wacek41.2 Re: Nowa oferta Vectry dla SSM 05.01.13, 18:45
                      jamajca77. a kto i co ma za darmo, lub może mieć za darmo?
                      • jamaica77 Re: Nowa oferta Vectry dla SSM 05.01.13, 20:30
                        Nie udawaj głupiego. W tym wątku piszemy o naziemnej telewizji cyfrowej. Aby ją odbierać nie trzeba płacić żadnych abonamentów (nawet 6 zł).
                        • wacek41.2 Re: Nowa oferta Vectry dla SSM 05.01.13, 20:48
                          jamajca, ale tu mówi się również o obowiązku administratora o dostarczeniu programów z platformy za fryko. A nikt nie ma takiego obowiązku. Trzeba rozdzielić dwie różne rzeczy. Obowiązek dostarczenia omawianych programów,- którego administrator nie ma -, a powinien tylko zgodnie z ustawą umożliwić dostęp. Sprawa indywidualnych anten na dachu budynku to kolejny problem, bo administrator i współwłaściciele nie muszą wcale na to wyrazić zgody.
                          • jamaica77 Re: Nowa oferta Vectry dla SSM 05.01.13, 21:04
                            Ok, nie znam się na tym kto ma jaki obowiązek.
                            Wiem, że aby oglądać te około 20 kanałów nie trzeba płacić miesięcznych opłat. Tak jak przedmówcy pisali wystarczy telewizor z odpowiednim tunerem lub dekoder, do tego antena np na balkonie. Wiem, też że wiele osób da się naciągnąć na ofertę Vectry i SM i będzie płaciło 6 zł miesięcznie.
          • kerac32 Re: Nowa oferta Vectry dla SSM 05.01.13, 16:43
            dziś w spółdzielni 5,5/m-c, a we wspólnotach chyba 6zł/m-
            > c) czyli nigdy nie było za darmo.

Niezupełnie to prawda. Na "Zaciszu" jest dostęp do 22 kanałów DVB-T z anteny zbiorczej i nie są pobierane dodatkowe opłaty za korzystanie z sygnału tv.
    • przyjemny_gosc znowu inaczej? 07.04.13, 16:55
      W telewizji Vectra dostępny jest także pakiet za 14,90 zł miesięcznie. Tutaj klienci mają już do oglądania 61 kanałów. Przedstawiciele stacji nie zdradzają, ilu abonentów ma wykupiony najtańszy pakiet. Jednak Vectra oferuje jeszcze "Pakiet Stalowy" za 1 zł miesięcznie - oglądać w nim można w wersji cyfrowej dokładnie te programy co w naziemnej telewizji cyfrowej. Skąd taki pomysł? - Dzięki "Pakietowi Stalowemu" oferujemy klientom możliwość oglądania wszystkich ogólnie dostępnych kanałów w cyfrowej jakości. Jednocześnie nie zamierzamy likwidować żadnego z obecnie dostarczanych pakietów analogowych. Część naszych klientów jest przywiązana do swoich dotychczasowych przyzwyczajeń i pilota i nie chce nic zmieniać. A zainteresowanym przejściem na odbiór cyfrowy oferujemy dostępne rozwiązania - mówi Stefaniak.
      źródło: pieniadze.gazeta.pl/Kupujemy/1,124630,13683534,Wielka_telewizyjna_czworka_traci_coraz_wiecej__Udzialy.html#BoxBizTxt

www.vectra.pl/pakiety/telewizja#zakladka-127
      To w końcu 1 zł, czy 6 zł?
      • przyjemny_gosc szeroka oferta 08.08.13, 19:30
        Przy strojeniu swojego starego telewizora zauważyłem, że mam dostęp do ok. 30 kanałów. Jedyne co mam w Vectrze to opłatę 5,5 zł pobieraną przez SSM.
        Kanały w jakości analogowej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka